Het weer: Afwisselend zon en wolken

Het weer: Afwisselend zon en wolken

Zwolle – Vrijdag wisselen zon en wolkenvelden elkaar af. Het blijft vrijwel droog. In de ochtend vriest het, maar in de loop van de dag warmt het op tot een graad of 4 à 5. Er waait een zwakke zuidwestenwind. De nacht naar zaterdag koelt het af naar zo'n 4 graden onder nul.

Zaterdag wordt een dag met zon en wolken. De maximum temperatuur komt uit op zo'n 3 graden. Wel voelt het door de koude matige zuidoostenwind kouder aan. De nacht naar zondag verloopt nog wat kouder met een temperatuur van zo'n 6 graden onder het vriespunt.

Jongerenraad Zwolle en horeca maken uitgaansavonden voor jongeren mogelijk

Zwolle – Jongeren tussen de 16 en 18 jaar missen de gelegenheid om uit te gaan in de binnenstad van Zwolle. Dat blijkt uit onderzoek van de Jongerenraad Zwolle (JRZ). Daarom komen zij, in samenwerking met de horeca, met een pilot waarin wordt onderzocht deze nieuwe uitgaansavonden voldoen aan de wensen van de jongeren.

Voor JRZ stond het al een tijdje op de agenda: als je onder de 18 bent, wil je óók gewoon uitgaan. Maar hoe kun je dat voor elkaar krijgen? Er volgde een gesprek met horeca en de gemeente en er werd besloten tot een pilot. “We hebben uiteraard eerst een draagvlakonderzoek laten doen, daaruit bleek dat maar liefst 87% van de Zwolse jongeren onder de 18 uit zou willen. Dat is een duidelijk signaal waar wij graag mee aan de slag wilden” zegt Kieran Sonnevelt van JRZ.

Lees verder »

PEC Zwolle start tweede seizoenshelft tegen Feyenoord

PEC Zwolle start tweede seizoenshelft tegen Feyenoord

Zwolle – PEC Zwolle zal het nieuwe jaar beginnen met een zware thuiswedstrijd tegen Feyenoord. De Zwollenaren maken een teleurstellend seizoen door en verkeren zelfs in degradatienood. PEC Zwolle is na zeventien speelrondes terug te vinden op de zestiende plaats en de voorsprong op hekkensluiter De Graafschap bedraagt slechts drie punten. Een overwinning tegen Feyenoord lijkt dan ook geen haalbare kaart, maar de bal is rond.

De slechte resultaten in de eerste seizoenshelft hebben ervoor gezorgd dat John van ’t Schip gedwongen moest vertrekken, zijn plaats is overgenomen door Jaap Stam. De nieuwe trainer krijgt meteen een zware taak voor de kiezen, want de huidige positie van PEC Zwolle is dramatisch te noemen. De ploeg wist slechts twee van de laatste elf wedstrijden te winnen, maar liefst zeven duels gingen verloren. In de laatste zes wedstrijden tegen Feyenoord werd er één keer gewonnen.

Lees verder »

Wonen en werken én zonnepanelen langs Scholtensteeg

Wonen en werken én zonnepanelen langs Scholtensteeg

Zwolle – Wonen en werken naar eigen inzicht combineren op dezelfde kavel op een schitterende locatie aan de Scholtensteeg. Dat wordt mogelijk nu burgemeester en wethouders een nieuwe kavelindeling in het ontwerpbestemmingsplan Scholtensteeg hebben vastgesteld. Naast deze kavels is in het plan ook ruimte gemaakt voor zonnepanelen op de geluidswal langs de Hasselterweg en nabij de spoorlijn naar Kampen.

B en w zetten hiermee het sein op groen voor een klein zonnepark (1 hectare) dat geheel voor en door de omwonenden is. Er is ruimte voor maximaal 3600 zonnepanelen.

Lees verder »

Basisschoolleerlingen strijden tegen elkaar in GEObattle van het CCC

Basisschoolleerlingen strijden tegen elkaar in GEObattle van het CCC

Zwolle- Op woensdag 16 januari barstte een aardrijkskundige strijd los op het Carolus Clusius College. 45 basisschoolleerlingen van 4 basisscholen uit de regio Zwolle namen deel aan de GEObattle die door het CCC werd georganiseerd. Binnen deze wedstrijd gingen de leerlingen aan de slag met aardrijkskundige vraagstukken, waarbij kennis, vaardigheid, creativiteit, samenwerken en doortastendheid centraal stonden. De winnaar van de GEObattle was basisschool de Polhaar uit Dalfsen.

De GEObattle bestond uit twee onderdelen. Het eerste onderdeel bestond uit 5 GEObattles. Hierbij gingen de teams aan de slag met vijf aardrijkskundige opdrachten. Het doel was om zoveel mogelijk punten te scoren. Het was een spannende strijd. De leerlingen moesten onder andere door middel van beelden van google streetview bepalen waar de beelden gemaakt waren en welk land of welke plaats daarbij hoorde. De teams hebben alles uit de kast gehaald om zoveel mogelijk punten te halen.

Lees verder »

Het weer: Kouder weer in aantocht

Het weer: Kouder weer in aantocht

Zwolle – Donderdag komen buien over die een winters karakter kunnen hebben. In de loop van de dag zal de zon tussen de buien te zien zijn. Het waait stevig uit het noordwesten. Het word maximaal 5 graden maar tijdens de buien kan de temperatuur dalen naar net boven het vriespunt. In de nacht naar vrijdag kan het 2 graden gaan vriezen. Dit kan gladde wegen tot gevolg hebben.

Vrijdag vroeg in de ochtend zal de temperatuur nog onder het vriespunt zitten, maar in de loop van de ochtend warmt het op tot uiteindelijk 5 graden boven nul. Wolken en zonnige momenten wisselen elkaar af. In de nacht naar zaterdag zal de temperatuur op zo'n 3 graden onder nul uitkomen.

Ladies Run Zwolle belooft weer een gezellig sportief samenzijn te worden

Ladies Run Zwolle belooft weer een gezellig sportief samenzijn te worden

Zwolle – Al 325 vrouwen aan de start van de vierde ladies run Zwolle op vrijdag avond 5 april 2019. De Zwolse Ladies Run gaat dwars door de binnenstad van Zwolle. De deelneemsters kunnen kiezen tussen de 2,5 en 5 kilometer.

Tijdens de Zwolse Ladies Run waar dames woonachtig in en rondom de nabije omgeving van Zwolle rennen al ruim 50 moeders met hun dochter mee. Maar ook collega’s en vriendinnen groepjes melden zich aan, bedrijven zijn ook welkom. Het beloofd een gezellige avond te worden met de start op het grote Kerkplein en dit jaar een muziek zone onderweg.

Lees verder »

Verhalen over Zwolle: Daar zit een luchtje aan

Verhalen over Zwolle: Daar zit een luchtje aan

Zwolle – Op vrijdag 18 januari bent u van harte welkom bij de volgende avond in de reeks Verhalen over Zwolle. De avond heeft als titel: ‘Daar zit een luchtje aan’ en gaat over verdwenen en gevonden riolen en watergangen, hun functie en kansen voor de toekomst.

De avond bestaat uit twee presentaties. Archeoloog Michael Klomp neemt u mee van 16de-eeuwse riolen in de binnenstad naar het riool dat tijdens het archeologisch onderzoek aan de Hoogstraat werd gevonden. En natuurlijk naar het materiaal dat daarbij gevonden is en veel vertelt over de Zwollenaren die op het riool waren aangesloten. Mark Heideveld, beheermanager openbare ruimte bij de gemeente Zwolle, laat u de gevolgen zien van het dempen van de Martelaarsgracht in Assendorp. Hij gaat in op de waterproblematiek en de kansen voor klimaatadaptatie. Kortom, een gevarieerde avond vol historie én actualiteit.

Lees verder »

Berkum hervat tegen stug Buitenpost

Berkum hervat tegen stug Buitenpost

Zwolle – Berkum begint zaterdag op eigen terrein tegen Buitenpost aan de tweede helft van de competitie en weet dat er een stugge ploeg naar Zwolle komt.

“Uit bij Buitenpost hebben wij weinig kunnen creëren, vooral achterin stond het goed bij hen,” aldus Berkum-aanvoerder Marc van der Meulen. “Maar de winterstop heeft ons goed gedaan. Er zijn een paar spelers terug van blessures en dat scheelt een enorme slok op een borrel want daarmee is er meer duelkracht gekomen. Ik heb veel vertrouwen in de tweede seizoenshelft, er is nog genoeg te winnen voor ons.”

Lees verder »

Kunstwerk “Drie Eiervrouwtjes” op het mooiste plein van Zwolle

Kunstwerk “Drie Eiervrouwtjes” op het mooiste plein van Zwolle

Zwolle – Lex Marcus groeide in de dertiger jaren als kleine jongen op bij zijn ouders en broers aan de Koestraat. Zijn vader had daar een huisartsenpraktijk. Dikwijls ging hij als kind met zijn moeder naar de Nieuwe Markt en zag daar Veluwse vrouwen in klederdracht eieren verkopen aan de burgers en bakkers van Zwolle. Uit heel de regio kwamen boeren en tuinders naar de Zwolse markten met groente, vlees, fruit, boter en dus ook eieren om de stad te voeden. Ook de Zwolse veemarkt trok veel boeren en veehandelaren naar onze stad.

In de negentiende eeuw werden boter en eieren op de markt gebracht in de Voorstraat, maar al in 1884 ging de boterhandel over naar de Nieuwe Markt, waar een overdekte boterhal werd gebouwd. Het wekelijks plaatsen en weer opruimen van de overdekte banken in de Voorstraat was toen niet langer nodig. De eierenverkoop werd in 1913 naar de Nieuwe Markt verplaatst en daarom kon Lex Marcus zich op latere leeftijd de Veluwse boerinnen herinneren, die daar op opengeklapte banken hun witte en bruine eieren verkochten voor een paar cent per stuk. In 1965 neemt Lex Marcus de huisartsenpraktijk van zijn vader over. Inmiddels was hij getrouwd met Timmy (Hilde) Timmers. In 1993 kocht het echtpaar Marcus het bronzen beeld van de eiervrouwtjes van beeldhouwster Greet Grottendieck en plaatste het beeld in hun tuin. Ze besloten het beeld na het overlijden van de heer Marcus aan de gemeente Zwolle te schenken. Mevrouw Marcus bood het beeld in 2016 aan de burgemeester aan. Daarmee wil de familie Marcus een stukje historie teruggeven aan de stad Zwolle, waarmee ze generaties lang verbonden was. Woensdag 16 januari 2019, precies tien jaar en een dag na het overlijden van Lex Marcus, werd op de Nieuwe Markt het beeld en de daarbij horende plaquette door wethouder Monique Schuttenbeld samen met mevrouw Timmy Marcus officieel onthuld. Meerdere leden van de familie Marcus waren daarbij aanwezig. “Het is een verrijking voor deze plek en een mooie herinnering aan de familie Marcus,” aldus Monique Schuttenbeld.

Lees verder »

De Grote Zwolle Quiz 2019

Zwolle – De Zwolse Historische Vereniging organiseert op dinsdag 29 januari de Grote Zwolle Quiz 2019, in de Panoramazaal van het stadhuis. De Grote Zwolle Quiz 2019 wordt gespeeld met teams en er worden vragen gesteld over de geschiedenis van Zwolle, maar ook over het recente verleden.

De deelnemers kunnen onder andere vragen verwachten over Zwolse straten en buurten, beroemde Zwollenaren, sport, kunst, bedrijvigheid, politiek en natuur. Kortom: er wordt een beroep gedaan op de algehele kennis van en betrokkenheid van de deelnemers bij de stad. Quizmaster is de bekende Zwolse historicus Frank Inklaar.

Lees verder »

Blindentolk bij Soof de Musical in Zwolse Theaters

Zwolle – Voor het eerst kunnen ook blinden en slechtzienden een theatervoorstelling in Theater De Spiegel volledig meebeleven. Op zaterdagmiddag 9 februari is bij Soof de Musical live audiobeschrijving door een blindentolk van Komt het Zien!

Is theater leuk als je het niet of slecht ziet? "Zeker weten", zegt Arlette Hanson van Stichting Komt het Zien!, "De blindentolk vertelt precies wat er allemaal gebeurt en te zien is op het podium. Dat doet de tolk tussen de gesproken en gezongen tekst in. De slechtzienden en blinden zitten gewoon in de zaal en horen de live beschrijving via een koptelefoon. De rest van het publiek merkt er niets van en zo kan iedereen alles volledig meebeleven. Bovendien mag men al eerder in de zaal naar binnen om kennis te maken met het decor, de kostuums en de stemmen van de spelers. Hierdoor wordt de theaterbeleving voor mensen die visueel niet alles meekrijgen helemaal compleet."

Lees verder »