Het weer: Lente!

Het weer: Lente!

Zwolle – Zaterdag wordt het na wat bewolking in de ochtend een zonnige dag met een aangename temperatuur van rond de 13 graden. Er waait een maximaal matige zuidoostenwind. Door het heldere weer kan het in de nacht naar zondag 2 graden gaan vriezen.

Zondag is het flink zonnig bij een temperatuur van zo'n 15 graden bij een zwakke oostenwind.

Voorbeschouwing PEC Zwolle – De Graafschap

Voorbeschouwing PEC Zwolle – De Graafschap

Zwolle – PEC Zwolle en De Graafschap speelden dit seizoen al honderdtachtig minuten tegen elkaar, maar deden dat enkel op De Vijverberg. Zaterdag staan beide ploegen tegenover elkaar op Zwols grondgebied.

Week in week uit schuift de Eredivisie verder in elkaar. Zo kreeg PEC Zwolle vorige week vrijdag de kans om het linkerrijtje te betreden, maar in plaats daarvan zakte het na de 1-0 nederlaag in Den Haag naar de dertiende plaats. Ook De Graafschap verloor met diezelfde cijfers in eigen huis van FC Utrecht. Toch pakten de Superboeren dit kalenderjaar al zes punten. Wanneer er een ranglijst zou worden opgemaakt van 2019, dan staat De Graafschap keurig in de middenmoot op plek tien. PEC Zwolle bezet in dat geval met tien punten de derde plaats in de rangschikking, zelfs boven PSV, Ajax en Feyenoord. Alleen AZ blijkt dit jaar nog onklopbaar. Zij pakten uit vijf wedstrijden de volle buit.

Lees verder »

NK Tafeltennis 2019 in Zwolle

NK Tafeltennis 2019 in Zwolle

Zwolle – De jaarlijkse Nederlandse Kampioenschappen Tafeltennis 2019 worden zoals ieder jaar weer gespeeld in het eerste weekend van maart. Al voor de zevende keer op rij vormt Landstede Sportcentrum in Zwolle op zaterdag 2 en zondag 3 maart het schitterende decor voor dit altijd zeer spectaculaire evenement vol toptafeltennis.
Op beide dagen strijden de beste spelers en speelsters van ons land, waaronder ook onze internationals, vanaf 10.00 uur om het Nederlands Kampioenschap. Ewout Oostwouder verdedigt zijn titel in het Heren Enkelspel en de zeer talentvolle Shuohan Men begint als Nederlands Kampioen bij het Vrouwen Enkelspel aan het toernooi. Ook worden de prijzen verdeeld in de categorieën Heren Dubbel, Dames Dubbel en Gemengd Dubbel.

Lees verder »

Start van het carnaval in de Knienebelten

Start van het carnaval in de Knienebelten

Zwolle – Op zaterdag 23 februari zal Prins Danny en zijn Presidenten Snip en Snap samen met c.v. De Knienebelters het carnaval van start laten gaan in de Knienebelten. Eerder die ochtend ontvangt Prins Danny alle Hoogheden van zusterverenigingen uit Zwolle en omstreken thuis voor een receptie.

Prins Danny zal na de receptie thuis, worden opgehaald door vereniging c.v. De Knienebelters en Blaaskapel de Knollentrekkers, na een toast uitgebracht te hebben op Prins Danny vertrekt het gehele gezelschap van Hoogheden onder begeleiding van c.v. de Knienebelters en de Blaaskapel de Knollentrekkers naar het Petuniaplein in Westenholte.

Lees verder »

NK Squash voor tweede maal naar Zwolle

NK Squash voor tweede maal naar Zwolle

Zwolle – Zaterdag 9 en zondag 10 maart organiseert Squash & Cardiofit Zwolle in samenwerking met Squash Bond Nederland voor het tweede jaar op rij het Nederlands Kampioenschap Squash Jeugd in sportcentrum in Zwolle.

Sporters kunnen zich tot en met zondag 3 maart in de categorieën tot en met 13, 17 en 23 jaar kosteloos inschrijven via Toernooi.nl. Dankzij het jeugdbeleid van Squash & Cardiofit zal Zwolle goed vertegenwoordigd zijn met talentvolle jonge squashers tijdens het NK.

Lees verder »

Framed, winnaar van Zwolle Gaat Vreemd 2019

Framed, winnaar van Zwolle Gaat Vreemd 2019

Zwolle – Donderdagavond vond de finale van de bandwedstrijd Zwolle Gaat Vreemd plaats in een bomvolle kleine zaal in Hedon. Van de acht gelegenheidsformaties die in november middels een loting werden gevormd gingen er drie bands door naar de Finale in het Zwolse poppodium.

Deze drie bands namen het tegen elkaar op om die felbegeerde Zwolle Gaat Vreemd bokaal en een waard cheque van €500,00, beschikbaar gesteld door de HESZ, in de wacht te slepen. Uiteindelijk won de band framed met hun ijzersterke set aan ‘klassiekers in een nieuw jasje’ de eerste plaats. Een eervolle vermelding voor Smoothie Criminals en Mashed Up die respectievelijk tweede en derde werden.

Lees verder »

IJsbeelden Festival heeft de magische grens van 100.000 bezoekers bereikt

IJsbeelden Festival heeft de magische grens van 100.000 bezoekers bereikt

Zwolle – Het evenement startte op 15 december bij de IJsselhallen in Zwolle. Na de succesvolle kerstperiode is ook de drukte nadien aangehouden. De bezoekers komen uit heel het land zelfs uit het buitenland. Bezoekers plakken er vaak een “dagje Zwolle” aan. Zeker de 55 plussers die gebruik maken van de NS actie, zij bezoeken bijna allemaal de binnenstad van Zwolle. Ook koppelt menig bezoeker een overnachting aan het bezoek aan het IJsbeelden Festival en Hanzestad.

Organisator Broekaart is reuze gelukkig met het fantastische resultaat. Nadat afgelopen jaar het evenement nog voor aanvang geannuleerd moest worden kon de tegenstelling met dit jaar bijna niet groter zijn. “Het  is een zeer bewogen jaar geweest, een rollercoaster was er niets bij. Het was soms knokken tegen beter weten in maar met bloed, zweet en tranen en steun van diverse investeerders hebben we uiteindelijk dit resultaat bereikt, het knokken is de moeite waard geweest” aldus Broekaart.

Lees verder »

Huisvesting van studenten in Zwolle

Zwolle – Het Zwolse studentenoverleg SOOZ gaat onder studenten een enquête houden over hun huisvesting. In deze enquête worden studenten gevraagd naar zaken als huurprijzen, extra kosten, service en veiligheid. In de studentenhuisvesting valt daar vaak wat op aan te merken. Zo worden er soms onwettelijke kosten in rekening gebracht en voldoen huizen of kamers lang niet altijd aan de veiligheidsvoorschriften.

SOOZ wil met deze enquête een inventarisatie maken van de woonsituatie, studenten bewust maken van hun rechten en zo nodig samen met de studenten een vuist maken om de studentenhuisvesting te verbeteren. "Zo blijken veel studenten nog steeds huurbemiddelingskosten te betalen, terwijl dat al jaren geleden is afgeschaft, zegt SOOZ-voorzitter Willemijn Mulder. "Ook is de brandveiligheid soms onvoldoende en kampen studentenwoningen met ruimtegebrek of gevaarlijk achterstallig onderhoud."

Lees verder »

Het weer; Meest bewolkt maar droog

Het weer; Meest bewolkt maar droog

Zwolle – Vrijdag start bewolkt met mogelijk in de vroege ochtend wat lichte mist. In de loop van de dag ontstaat er wat ruimte voor een beetje zonneschijn. Het wordt zo'n 12 graden.

Zaterdag is het flink zonnig. Met een maximaal matige wind en een temperatuur van zo'n 13 graden belooft het een mooie lentedag te worden.

Zieke bomen maken ruimte voor gezonde bomen

Zwolle – De komende weken kapt ROVA op verschillende plekken bomen in Zwolle. De bomen worden niet zomaar gekapt, ze zijn ziek of staan op een plek waar ze zich niet kunnen ontwikkelen. Hierdoor kunnen ze gevaarlijk worden voor de omgeving. Wanneer het flink waait, is de kans groot dat er bijvoorbeeld een tak afbreekt. De bomen die worden gekapt zijn te herkennen aan een gekleurde markering. Op veel van deze plekken plant ROVA later dit jaar weer een nieuwe boom.

Hoe onderzoekt de gemeente de bomen?
In het najaar van 2018 hebben bomenexperts een uitgebreide inspectieronde gemaakt door Zwolle en meer dan 20.000 van de in totaal 72.000 bomen in de stad onderzocht en geadviseerd om ruim 200 bomen te kappen. Deze lijst is samen met Zwolle Groenstad besproken. Afgesproken is dat er zestien zieke bomen blijven staan, deze vormen geen gevaar voor de omgeving of bieden nog plek voor dieren om in te schuilen of te nestelen.

Lees verder »

Gezamenlijke natuurorganisaties Overijssel uiterst kritisch op het luchthavenbesluit Lelystad Airport

Zwolle – Door de uitbreiding van Lelystad Airport komen er nieuwe vliegroutes boven Overijssel. De natuurorganisaties Natuur en Milieu Overijssel, Landschap Overijssel, Natuurmonumenten en de Natuurvereniging IJsseldelta zijn bezorgd over de gevolgen die de nieuwe vliegroutes boven de natuurgebieden kunnen hebben. Daarom hebben de organisaties gezamenlijk een zienswijze ingediend op het gewijzigde luchthavenbesluit Lelystad Airport en de geactualiseerde milieueffectrapportage.

In de zienswijze is duidelijk aangegeven dat laagvliegen (in- en uitgaande vliegroutes) voor deze partijen volstrekt onacceptabel is. Veel vragen over de effecten van het laagvliegen boven de kwetsbare natuur in Overijssel zijn onbeantwoord. De zienswijze spitst zich toe op de gevolgen van de uitstoot van stikstofoxiden (stikstofdepositie), de gevolgen van het vliegveld en de laagvliegende vliegtuigen voor (trekroutes van) vogels, de gevolgen voor het klimaat (opwarming, toename uitstoot kooldioxide) en de gevolgen van de toename van geluid voor verstoringsgevoelige diersoorten en natuurgebieden.

Lees verder »

Muziekexamens Meander College

Muziekexamens Meander College

Zwolle – Woensdag 27 en donderdag 28 februari aanstaande zullen de examenleerlingen van respectievelijk Havo en VWO hun openbare muziekexamen afleggen. Het Meander College kent een lange traditie als het gaat om de openbare muziekexamens.

De leerlingen met het examenvak muziek zullen hier 'alles uit de kast' halen  om zich muzikaal optimaal te presenteren. Dit leidt doorgaans tot bijzondere optredens van hoog niveau. Beide muziekavonden zijn gratis toegankelijk en beginnen om 19.30 uur in de aula van het Meander College.