PEC Zwolle blaast FC Groningen omver

PEC Zwolle blaast FC Groningen omver

Zwolle – PEC Zwolle is officieel veilig na een 3-2 overwinning op FC Groningen. In het restant van 35 minuten maakt PEC Zwolle, mede gesteund door de fans, een 1-2 achterstand goed dankzij doelpunten van Bram van Polen en Lennart Thy.

Op deze maandagavond begonnen beide elftallen in dezelfde opstelling als afgelopen woensdag. PEC Zwolle begon furieus, maar het was Groningen met de eerste kans. Een vrije trap werd door Thomas Bruns richting kruising gestuurd, maar doelman Diederik Boer verwerkte de bal tot hoekschop. Groningen kwam vooral om de 1-2 voorsprong te verdedigen, waar de thuisploeg massaal de aanval koos. Het resulteerde in veelvuldig tijdrekken, tot grote frustratie van het thuispubliek. Dat leverde in de eerste tien minuten al het nodige gevaar op. Vito van Crooij kwam in kansrijke positie, maar wachtte net te lang met schieten. Niet lang daarna schoot Mike van Duinen in kansrijke positie nipt over het Groningse doel.

Lees verder »

Regio Zwolle Volleybal strikt Daphne Knijff

Regio Zwolle Volleybal strikt Daphne Knijff

Zwolle – Daphne Knijff versterkt in het seizoen 2019-2020 de selectie van Regio Zwolle Volleybal. De 22-jarige passer-loper uit Haaksbergen komt over van het Vroomshoopse Eurosped, het team van coach Jan Berendsen.

Wilfried Groothuis, coach van Regio Zwolle Volleybal, is blij met de komst van Daphne Knijff. “Daphne is een ervaren speelster, die al jaren actief is in de top van de eredivisie. Zij weet wat het is om belangrijke wedstrijden en finales te spelen. Daarnaast is Daphne in het dagelijks leven docent lichamelijke opvoeding, een combinatie die haar in ons deels jonge team tot een zeer waardevolle kracht maakt”, aldus Groothuis.

De Tussenstop: dansen voor het goede doel

Zwolle Op zondag 5 mei vieren we onze vrijheid bij het Bevrijdingsfestival Overijssel. Kom je met het openbaar vervoer naar Zwolle om naar dit festival te gaan? Stap dan zeker binnen bij Buitensporig Zwolle, want bij De Tussenstop heb je alle ingrediënten om muzikaal te wachten op je vrienden of tot de regen is gestopt! Verschillende dj’s komen een lekker plaatje draaien en we vragen aandacht voor de crowdfundactie van de bekende muzikale dj en Zwollenaar: Roy El Kei.

Bij Buitensporig Zwolle kun je op 5 mei tussen 11.00 uur en 16.00 uur een muzikale tussenstop maken op weg naar het festivalterrein, want bij De Tussenstop komen verschillende toffe dj’s plaatjes draaien, zoals Roy El Kei zelf, Tommy Virgo, JerryCan, Joshua Kayn en Morrizz!

Lees verder »

Het weer: Meest bewolkt maar droog

Het weer: Meest bewolkt maar droog

Zwolle – Dinsdag is het meest bewolkt maar droog. In de middag is er ook ruimte voor de zon. Bij maar weinig wind wordt het zo’n 17 graden.

Woensdag ochtend start wellicht mistig, waarna er een mix overblijft van wolkenvelden en zon. Het wordt maximaal 18 graden.

Piet Zoon waarnemend dijkgraaf van WDODelta

Piet Zoon waarnemend dijkgraaf van WDODelta

Zwolle – Dijkgraaf Herman Dijk van Waterschap Drents Overijsselse Delta kan zijn taak als dijkgraaf van het waterschap niet langer uitvoeren. Door ziekte en door de behandelingen die hij moet ondergaan, is hij tijdelijk niet meer in staat om leiding te geven aan het waterschap.

Op zijn verzoek heeft het algemeen bestuur van het waterschap gezocht naar een waarnemend dijkgraaf. Hiertoe is de heer Piet Zoon bereid gevonden. Gedeputeerde Staten van Drenthe en van Overijssel hebben de voordracht van het waterschapsbestuur inmiddels overgenomen, zodat de heer Zoon als waarnemend dijkgraaf kan starten. De waarneming van de heer Zoon start op 1 mei.

Lees verder »

Het weer: Vrij zonnig na mistige start

Het weer: Vrij zonnig na mistige start

Zwolle – Na een mistige start zal de zon maandag flink aanwezig zijn. In de loop van de dag moet de zon weer ruimte maken voor bewolking maar het blijft droog. Het wordt zo’n 15 graden bij een maximaal matige noordenwind.

Dinsdag wisselen zon en bewolking elkaar af. Bij een matige noordenwind wordt het zo’n 16 graden.

100 jaar vrouwenkiesrecht, vrijheid om te kiezen

Zwolle – Op woensdag 1 mei om 10.00 uur is de jaarlijkse 1 mei viering op begraafplaats Kranenburg in Zwolle. Dit jaar is het centrale thema 100 jaar Vrouwenkiesrecht – Vrijheid om te kiezen met onder meer statenleden Anneke Beukers en Hans Nooter. De viering begint op begraafplaats Kranenburg en eindigt bij uitspanning De Agnietenberg.  Vier 1 mei en neem je collega’s, familie en vrienden mee!!

Het lijkt zo normaal dat iedere Nederlander vanaf 18 jaar kan stemmen bij verkiezingen voor de Tweede Kamer, de Provinciale Staten, Gemeenteraad en het Europees Parlement  Pas in 1917 werd in Nederland het passief kiesrecht voor vrouwen ingevoerd. Vrouwen konden toen voor politieke functies gekozen worden, maar mochten zelf niet stemmen. Op 9 mei 1919 stemde de Tweede Kamer in grote meerderheid voor actief vrouwenkiesrecht, een jarenlang proces waarvoor hard is gestreden. Die verworvenheid dat mannen én vrouwen in vrijheid mogen stemmen, is iets om te vieren. En dit gebeurt in 2019 op heel veel plaatsen in Nederland. Op deze 1 mei-viering wordt stilgestaan bij dit thema, de kracht van vele vrouwen en de strijd die ze leverden? Maar ook wie was eigenlijk onze eerste Overijsselse vrouwelijke politicus? Welke onderwerpen vond ze belangrijk? En nu: zetten vrouwen andere onderwerpen op de agenda dan mannen? Statenlid Anneke Beukers zal bij de bloemenlegging bij het graf van Helmig Jan van der Vegt – één van de oprichters van de SDAP, de voorloper van de PvdA – dieper ingaan op het thema. Welke tips geeft ze mee? Wat doen wij als mannen en vrouwen met onze verworven vrijheid? Waar gaan we en moeten we nog voor op de barricades?

Lees verder »

Repetities Rimpels en Vouwen in volle gang

Repetities Rimpels en Vouwen in volle gang

Zwolle – Hoewel de première van de voorstelling ‘We zijn er bijna’ van theatergroep Rimpels en Vouwen pas op 21 juni plaatsvindt, zijn de deelnemende acteurs en zangers inmiddels al volop aan het repeteren. Weblog Zwolle was afgelopen vrijdagavond aanwezig bij de repetitie van het gelegenheidszangkoor, dat meespeelt in de voorstelling. Onder de enthousiaste leiding van Carmen Hovestad oefenen vijftien vrouwen en mannen de liedjes die ze ten gehore zullen brengen tijdens de muziek- en theatervoorstelling, die zich afspeelt in een verzorgingstehuis voor ouderen.

In de voormalige theaterwerkplaats van R10 aan de Rieteweg komen de amateur-zangers vrijdagavond voor de vijfde keer bijeen. Allemaal zestig-plussers. Eerst moeten de spieren worden losgemaakt en ademhalingsoefeningen gedaan voordat de stembanden aan de beurt zijn. Er wordt zelfs met de voeten gestampt. Daarna het inzingen. Carmen Hovestad: “Niet te hard, maar wel krachtig en goed articuleren!” Met haar keyboard ondersteunt ze de zangers. Sopranen, alten en de bassen. Er worden tijdens de voorstelling meerdere stukken gezongen en het koor speelt ook het bejaardenkoor in het verzorgingstehuis en geeft daarbij zelfs een concert.

Lees verder »

Koninginnedag 1945 in Zwolle

Koninginnedag 1945 in Zwolle

Zwolle – Bijgaand filmpje werd gepubliceerd op 30 augustus 2013 door het Historisch Centrum Overijssel. In de film zijn beelden te zien van de viering van de vijfenzestigste verjaardag van koningin Wilhelmina op 31 augustus 1945. Koningin Wilhelmina was zelf niet bij de festiviteiten aanwezig. Prinses Juliana nam de honneurs waar.

Er werd op 31 augustus 1885 een zogenaamde Prinsesessedag georganiseerd in Utrecht. Steeds meer steden volgden dit voorbeeld. Vanaf 1891 tot en met 1948 werd Koninginnedag op 31 augustus, de verjaardag van Koningin Wilhelmina gevierd. Het feest duurde meerdere dagen. Waarschijnlijk kwam dit mede door het feit dat de oorlog relatief kort daarvoor was afgelopen.

Lees verder »

Koningsdag 2019 in Zwolle feestelijk ingeluid

Koningsdag 2019 in Zwolle feestelijk ingeluid

Zwolle – Om deze Koningsdag 2019 in Zwolle feestelijk in te luiden beklommen de 4 luiders van het Zwols Klokkenluidersgilde St. Michaël met hun luidmeester al om 09.40 uur de 200 treden van de Zwolse Peperbustoren. Dit deden ze om na de klokslag van 10 uur hun vrolijke klanken over de stad te laten klinken.

Eenmaal weer beneden gekomen werden de luiders beloond met een lekker glaasje oranjebitter. Dit is trouwens de eerste keer sedert hun oprichting dat het jonge Zwols klokkenluidersgilde Koningsdag kon inluiden. De luiders hebben er ontzettend veel plezier in en ze verheugen zich alweer op de Bevrijdingsdagluiding op 5 mei as.

Lees verder »

Het weer: Bewolkt, kans op buien en erg fris

Het weer: Bewolkt, kans op buien en erg fris

Zwolle – Koningsdag start bewolkt met een goede kans op een bui. Gedurende de dag wordt het even droger, maar daarna neemt de kans op buien weer toe. In de middag is er wel ruimte voor wat zon. Het wordt zo’n 13 graden bij een stevige zuidwestenwind maar het voelt flink kouder aan.

Zondag is het meest bewolkt. In de middag ontstaat er meer ruimte voor de zon. Het wordt maximaal 12 graden bij een maximaal matige (zuid)westenwind.