Het weer: Afwisselend wolken en zon, en minder warm

Het weer: Afwisselend wolken en zon, en minder warm

Zwolle – Zaterdag start met overtrekkende wolkenvelden. In de middag wisselen stapelwolken en zon elkaar af. Bij een zwakke noordwestenwind wordt het zo'n 18 graden.

Zondag overheersen wolkenvelden en bestaat er een kleine kans op een bui. Af en toe kan de zon door breken. 's Avonds gaat het regenen. Het wordt bij een matige zuidwestenwind maximaal 18 graden.

Wie wordt de 17e Nederlands Kampioen Knikkeren?

Wie wordt de 17e Nederlands Kampioen Knikkeren?

Zwolle – Drie maanden lang strijden duizenden kinderen om dé nationale titel: Nederlands Kampioen Knikkeren van 2019.

Zwolle, 24-05-2019 – In de maanden april, mei en juni gaan duizenden kinderen de strijd aan om zich een jaar lang ‘Nederlands Kampioen Knikkeren’ te mogen noemen. Dit jaar organiseert sportmarketingbureau House of Sports voor de 17e keer het Univé NK Knikkeren om het buiten spelen voor kinderen te stimuleren. Door heel Nederland worden er diverse voorrondes georganiseerd met uiteindelijk een officiële finale in Ouwehands Dierenpark Rhenen op zaterdag 29 juni.

Lees verder »

Gemeente Zwolle werkt ook in Europees verband samen aan klimaatadaptatie

Gemeente Zwolle werkt ook in Europees verband samen aan klimaatadaptatie

Zwolle – Woensdag 22 mei ontving wethouder Ed Anker op het stadhuis een delegatie uit het Poolse Wroclaw en uit de gemeente Breda. Aanleiding is de samenwerking op het gebied van klimaatadaptatie.

Op de agenda stond de kennisuitwisseling over hoe we onze historische steden aanpassen aan de impact van klimaatverandering. De ontmoeting kwam tot stand onder leiding van het Netherlands Water Partnership.

Lees verder »

Vermissing 14 jarige jongen in Zwolle Zuid

Vermissing 14 jarige jongen in Zwolle Zuid

Zwolle – Vrijdagmiddag is er een burgernetmelding uitgegeven in verband met een vermissing van een 14 jarige jongen in Zwolle Zuid. Het gaat om een jongen met blond haar, ongeveer 160 cm lang. Hij draagt een grijs shirt, een lichte spijkerbroek en grijs met witte gympen. Hij heeft een zwarte fiets.

Wanneer u de jongen gezien heeft kunt u contact opnemen met de politie via 112.

Lees verder »

Het weer: Een zonnige dag

Het weer: Een zonnige dag

Zwolle – Vrijdag schijnt de zon al vroeg en het blijft de hele dag zonnig. De temperatuur loopt op tot 22 graden. In de middag kunnen enkele stapelwolken ontstaan. Ook tijdens de avond blijft het droog.

Zaterdag is het weer prima lenteweer. De maximumtemperatuur is iets lager dan voorgaande dagen, zo'n 19 graden.

Charlotte van Pallandt – Kunst als levensdoel

Overmorgen, zaterdag 25 mei a.s., opent in museum De Fundatie in Zwolle een prachtige hommage aan een van de eerste vrouwelijke beeldhouwers van ons land. Uitgeverij Waanders & de Kunst maakte bij deze expositie een mooi, gevarieerd opgezet boek, getiteld: "Charlotte van Palllandt – Kunst als levensdoel", door Maarten Jager.

Charlotte van Pallandt (1898-1997) is vooral bekend geworden dankzij haar ‘Wilhelmina-monumenten’ in Rotterdam en Den Haag. Na de oorspronkelijke stenen versie in 1968 volgden bijna 20 jaar later een bronzen versie voor Den Haag en een identiek Wilhelmina-beeld voor de tuinen van Kasteel het Nijenhuis in Heino/Wijhe.

De meeste waardering in het oeuvre van Charlotte van Pallandt krijgen de portretten. Haar fijnzinnige ‘koppen’ getuigen van inzicht in karakter en persoonlijkheid van het model. Tot een geheel ander genre behoren de expressieve beeldjes waarvoor het Amsterdamse naaktmodel Truus Trompert model stond. Truus inspireerde de kunstenares ruim 20 jaar lang, met als resultaat een reeks spontane ‘Truusbeelden’.

Het oeuvre van Charlotte van Pallandt kwam in eerdere publicaties aan bod. Wie de kunstenares zelf was, en wat zij dacht, bleef tot dusver op de achtergrond. Dankzij nieuw bronnenmateriaal kan niet alleen meer informatie over haar werk worden gegeven, maar ook deed zich met dit boek de kans voor om de kunstenares zelf voor het voetlicht te brengen.

Boek

144 pagina’s,luxe paperback, 23 x 29 cm, 100 illustraties in kleur en 85 in zwart-wit, Nederlands,

ISBN 978 94 6262 236 4,€ 22,50

Tentoonstelling

Nog te zien tot september 2019 in museum De Fundatie, Zwolle & Heino/Wijhe.

83-jarige Corry Stuifzand speelt hoofdrol in ‘We zijn er bijna’

83-jarige Corry Stuifzand speelt hoofdrol in ‘We zijn er bijna’

Zwolle – Tijdens de première op vrijdag 21 juni zal de Zwolse Corry Stuifzand de gedaante aannemen van mevrouw Zachtleven in huize ‘We zijn er bijna’. Als hoofdpersonage in deze voorstelling op locatie van de theatergroep Rimpels en Vouwen wordt ze na het overlijden van haar man losgerukt uit haar vertrouwde leefomgeving en komt ineens terecht in huize ‘We zijn er bijna’. Ze is vergeetachtig, heeft haar man net verloren en is op zoek naar haar muziekdoosje; het enige wat ze nog van haar man heeft.

De voorstelling ‘We zijn er bijna’ confronteert de bezoekers op absurdistische en indringende wijze met de huidige ouderenzorg. Op enkele rollen na wordt de hele voorstelling gespeeld door amateurs onder professionele begeleiding van artistiek leider en regisseur Lisi de Schepper. Vorig jaar heeft de kwieke en actieve Corry Stuifzand zich aangemeld, omdat ze vroeger jarenlang als verpleegkundige werkzaam was en ook actief aan amateurtoneel heeft gedaan. “Misschien ben ik hier wel te oud voor”, maar enkele dagen na de auditie wordt ze al gebeld door Lisi de Schepper: “Ik heb je iets leuks te vertellen. Jij krijgt de hoofdrol!” Inmiddels is ze met de andere acteurs al sinds februari aan het repeteren. “Ik ben de oudste acteur van de sprekende rollen.” Tijdens het interview met Weblog Zwolle benadrukt ze wel: “Ik ben een heel ander vrouwtje dan mevrouw Zachtleven.”

Lees verder »

Berkum sluit af tegen sterk AZSV

Berkum sluit af tegen sterk AZSV

Zwolle – Berkum speelt zaterdag op eigen terrein in de laatste wedstrijd van dit seizoen tegen AZSV, dat een bijzonder sterke serie achter de rug heeft maar op het beslissende moment toch wat schlemielig nét naast de prijzen in de Hoofdklasse B greep.

“AZSV krijgt bijzonder weinig doelpunten tegen en heeft een fantastisch seizoen gedraaid,” beseft Berkum-aanvoerder Marc van der Meulen. “Maar wij hebben het in de tweede seizoenshelft ook goed gedaan en een overwinning nu zou daar recht aan doen. Bovendien hadden we uit bij AZSV meer moeten krijgen, dat speelt ook mee.”

Lees verder »

PEC Zwolle legt Kenneth Paal vast voor drie seizoenen

PEC Zwolle legt Kenneth Paal vast voor drie seizoenen

Zwolle – Kenneth Paal is ook de komende jaren te zien in Zwolle. De linksback die het afgelopen seizoen van PSV gehuurd werd, wordt definitief ingelijfd door de Blauwvingers en tekent voor drie seizoenen.

PEC Zwolle is blij dat het de optie in de huurovereenkomst van de talentvolle Paal, die het voorbije seizoen een sterke groei doormaakte, kan lichten, waardoor de verdediger nu definitief bij PEC Zwolle onder contract staat. De linksback speelde 32 wedstrijden en deed dat zeer naar behoren, waardoor de clubleiding besloot de optie tot koop in zijn contract te lichten.

Lees verder »

Projectweek Thorbecke Scholengemeenschap

Projectweek Thorbecke Scholengemeenschap

Zwolle – Van maandag 27 tot woensdag 29 mei beleeft de Thorbecke afdeling praktijkonderwijs haar jaarlijkse projectweek. Leerlingen en buurtbewoners werken door middel van workshops toe naar een gezamenlijke circusvoorstelling op woensdag 29 mei om 15.30 (inloop vanaf 14.30). Toegang tot het circus is gratis! 

Gestimuleerd door het BuurtCultuurFonds zoekt de Thorbecke afdeling Praktijkonderwijs ieder jaar de samenwerking met de buurt én voor de buurt! Dit jaar is de school er met partners de Vogellanden en Travers Welzijn in geslaagd een circustent te regelen waarin buurtbewoners, revalidanten en leerlingen samen een voorstelling gaan verzorgen. In de dagen voorafgaand aan de voorstelling krijgen ze van JP de Kam workshops aangeboden om diverse circusacts zoals vuurspuwen, messenwerpen en freerunnen onder de knie te krijgen.

Lees verder »

Kaartverkoop Zwolse theaters start zaterdag 25 mei om 10.00 uur

Kaartverkoop Zwolse theaters start zaterdag 25 mei om 10.00 uur

Zwolle – De kaarten voor theatervoorstellingen in seizoen 2019/2020 bij Zwolse theaters gaan aanstaande zaterdag 25 mei in de verkoop. Onder andere Theo Maassen, Bert Visscher, Tineke Schouten, Najib Amhali, BLØF, De Lama’s en de musical Annie staan het komende jaar op de podia van Zwolse theaters. De kaartverkoop start zaterdag om 10.00 uur via de website, telefonisch en aan de kassa in Café Foyé in Schouwburg Odeon. 

Café Foyé in Schouwburg Odeon is zaterdag vanaf 08.00 uur geopend voor de kaartkopers die al vroeg aanwezig zijn om als eerste kaarten te kunnen kopen. De afgelopen jaren stonden de eerste kaartkopers vanaf 07.00 uur ’s ochtends al te wachten voor de schouwburg aan de Blijmarkt. Ook dit jaar zullen de eerste bezoekers weer ontvangen worden met een kopje koffie of thee en iets lekkers.

Lees verder »

Deltion College Zwolle meest gezonde mbo-school van Nederland

Deltion College Zwolle meest gezonde mbo-school van Nederland

Zwolle – Het Deltion College in Zwolle is er als eerste mbo school in geslaagd alle vignetten te verdienen waarmee een mbo-instelling zich kan onderscheiden als Gezonde School. Hiermee is Deltion de meest gezonde mbo-school van Nederland. Gezonde school is een initiatief van de ministeries VWS, SZW, EZ en OCW. Landelijke kennis- en onderzoeksinstituten werken hierin samen, ondersteund door branche- en koepelorganisaties.

Eén van de actieve samenwerkingspartners is de MBO Raad. Directeur Paul Oomens reisde vandaag naar Zwolle om het vijfde vignet (Roken, alcohol- en drugspreventie) te overhandigen. Dit vignet is volgens Oomens fel begeerd, ‘omdat het de moeilijkste is om in de wacht te slepen.‘

Lees verder »