Het weer: Zon, wolken en misschien een buitje

Het weer: Zon, wolken en misschien een buitje

Zwolle – Donderdag is het een samenspel van wolken en zon boven de stad. Afhankelijk van de hoeveelheid zonnestraling, warmt het op naar een maximumtemperatuur van 24 graden. Daarbij staat er een matig briesje dat in de loop van de dag van zuidwest naar west draait, windkracht 3. Kans op een bui is er in de middag, maar het blijft waarschijnlijk bij een enkel exemplaar. En er wordt veel minder water geloosd dan woensdag gebeurde.

Het weerstation van Weblog Zwolle in Stadshagen tapte woensdagmiddag bijna 9 millimeter regenwater af en dat in Diezerpoort zelfs 12,7 millimeter. Veel van de regen viel rond 5 uur en binnen een mum van tijd. Behalve degenen die doorweekt zijn geraakt, zal niemand daar rouwig om zijn. Eindelijk weer regen van betekenis in Zwolle. Onweer werd ook waargenomen. Donderdag is het overwegend droog. Bij een gematigde temperatuur is het prima doe-weer.

Lees verder »

Landstede Basketbal strikt Jordan Johnson

Landstede Basketbal strikt Jordan Johnson

Zwolle – Landstede Basketbal heeft zich versterkt met de Amerikaan Jordan Johnson. De 24-jarige point-guard speelde college basketball bij UNLV, waar hij per wedstrijd goed was voor gemiddeld 13,6 punten (39 procent prunters) en 6 assists. Het afgelopen seizoen kwam Johnsen uit voor Rio Grande Valley Vipers, het G-League team van de Houston Rockets, waarmee hij kampioen werd in de G-League.

“Het was een enorme zoektocht om een vervanger te vinden voor Kaza Kajami-Keane”, vertelt Landstede Basketbal-manager Adriaan van Bergen. “In Jordan Johnson zien wij terug wat wij denken voor komend seizoen nodig te hebben. Hij doorloopt een soortgelijke carrière als Kaza. Goede school, G-League en hopelijk ook een soortgelijke rol bij ons”, aldus Van Bergen, die onder meer informatie heeft ingewonnen bij voormalig Landstede-speler Grant Gibbs, die als coach actief is in de G-League. “Van Grant kregen wij louter positieve geluiden.”

Lees verder »

Wat is jouw idee voor het Lübeckplein?

Wat is jouw idee voor het Lübeckplein?

Zwolle – Reuring op een groen Lübeckplein – dat is wat omwonenden, studenten en mensen die in de wijk Hanzeland werken, graag willen. Maar hoe maak je van dit plein hét kloppende hart van Hanzeland? Een plek waar je prettig verblijft en waar aandacht is voor verkoelend groen en water? Gemeente Zwolle nodigt iedereen uit om ideeën voor een tijdelijke activiteit of een permanente invulling van het plein in te dienen via www.pleindecampagne.nl. Uit de reacties die al binnen zijn gekomen, blijkt dat er creativiteit genoeg is. En dat is mooi, want er is in totaal 100.000 euro beschikbaar om het beste idee of de beste ideeën te realiseren. Dit bedrag wordt beschikbaar gesteld door de provincie Overijssel. 

Met omwonenden en bezoekers van het Spoorcafé is afgelopen jaren regelmatig gesproken over het Lübeckplein. Dit leidde onder andere tot het organiseren van goedbezochte activiteiten op het plein, waaronder een openluchtbioscoop, haringparty en een heus Oktoberfest. Ook de groene gevel aan het Stadskantoor, de beschilderde luchtkokers en het groenpaviljoen zijn voorbeelden waardoor het plein een leukere plek is om te verblijven. Het kan echter nóg beter.

Lees verder »

Het weer: Koeler en ’s middags groeiende regenkansen

Het weer: Koeler en ’s middags groeiende regenkansen

Zwolle – Woensdag is er na het middaguur een dikke kans op een bui. Sommige buien barsten van het water en de energie, houd daarom rekening met onweer en tijdelijk een natte boel buiten. Voor het zover is, schijnt de zon er in de ochtend nog even lustig op los. Vervolgens ontstaan stevige stapelwolken boven de stad. De maximumtemperatuur ligt bij 23 graden, een stuk koeler dan op dinsdag, toen 30 graden werd gehaald op de thermometers van Weblog Zwolle. Dat was voorlopig voor het laatst.

Lagedrukgebied Wolfgang, momenteel boven het zuidoosten van Groot-Brittannië, stuurt buienstoringen onze kant op. Het betreft dus buien, die per definitie plaatselijk actief zijn. Andere plekken laten ze ongemoeid. Maar het ziet ernaar uit dat de buien zo talrijk zijn, dat Zwolle er een of meer over zich heen krijgt. Dat gebeurt met name in de middag en avond. Er staat vrij veel wind. Windkracht 3 tot 4 uit het zuidwesten, met kans op windvlagen. Later in de avond nemen wind en buienactiviteit sterk af. In de nacht koelt het af naar 15 graden.

Lees verder »

Twee verdachten aangehouden voor brandstichtingen in Zwolle

Twee verdachten aangehouden voor brandstichtingen in Zwolle

Zwolle – In het onderzoek naar twee branden eind maart in Zwolle, heeft de politie de afgelopen week twee aanhoudingen verricht. Dinsdag 23 juli werd een 24 jarige vrouw uit Elburg aangehouden en maandag 29 juli werd een 31 jarige man uit Zwolle aangehouden.

Twee agenten houden man in gebouw aan
De man en de vrouw worden verdacht van betrokkenheid bij de twee branden. Wat hun precieze rol was moet uit het verdere verloop van het onderzoek blijken.

Lees verder »

Nieuwe attractie toevoegd aan attractielijst Zwolse Zomerkermis 2019

Nieuwe attractie toevoegd aan attractielijst Zwolse Zomerkermis 2019

Zwolle – De organisatie van de Zwolse Zomerkermis heeft dinsdagmorgen bekend gemaakt dat er tijdens editie 2019 een nieuwe attractie aan de lijst is toegevoegd.

Kermisexploitant van Raaij uit Enschede neemt een nieuwe attractie mee naar Zwolle, namelijk de Europe Flyer. Dit is een attractie wat in de volksmond een zweefmolen wordt genoemd, maar officieel heet het een swingtower M40. Deze swingtower is 40 meter hoog en er kunnen 24 mensen tegelijk in. Een leuk weetje voor de Zwolse kermisbezoekers is dat deze attractie nog nooit eerder in de Zwolse binnenstad gestaan heeft, het bouwjaar van de Europe Flyer is namelijk 2018.

Lees verder »

Fietsen bij warm weer? Met deze tips houd je het hoofd koel

Zwolle – De extreme hitte van afgelopen week kan je maar moeilijk ontgaan zijn. Het ene na het andere hitterecord werd verbroken, maar zo warm als dat het was op donderdag 25 juli is het nog niet eerder geweest in Nederland. In het Brabantse Gilze Rijen werd namelijk een temperatuur van maar liefst 40,7 graden celsius gemeten. Zó warm werd het gelukkig niet in Oost Nederland, maar heel veel scheelde het niet. Zo meette het meetstation in Heino een temperatuur van 38,7 graden.

Iedereen gaat anders om met deze extreme temperaturen, maar wat zeker is is dat de meeste mensen het water opzoeken in hun zoektocht naar verkoeling. Toch zijn er ook veel mensen die zelfs bij tropische temperaturen actief bezig zijn en op de e-bike stappen om eropuit te trekken. Om ervoor te zorgen dat jij en je e-bike toekomstige hittegolven goed voorbereid het hoofd kunnen bieden, hebben we een paar handige tips een een rij gezet.

Lees verder »

Het weer: Zon, wolken en warmte

Het weer: Zon, wolken en warmte

Zwolle – Dinsdag is het in alle vroegte lekker koel met mogelijk nevel of een mistbank. Maar de zon is meteen van de partij en die heeft er eind juli nog veel zin in. Het warmt rap op. ‘s Middags staat er een score van 30 °C op de thermometers in de stad. Beschouw dit niet als het begin van een nieuwe hitteperiode, maar als een toegift bij hetgeen we achter de rug hebben. Vanaf woensdag is 24 graden namelijk het uiterst haalbare in Zwolle.

Er passeren dinsdag enkele wolkenveldjes. En later ook stapelwolken. Die zijn fotogeniek, maar niemand is er erg van onder de indruk, inclusief de zon. Zo’n stapelwolk zou kunnen uitgroeien tot een bui. Het is echter minder aannemelijk dat dat overdag in Zwolse contreien gebeurt. In de avond neemt de kans wel wat toe.

Lees verder »

Gemeente Zwolle en Heijmans tekenen bouwteam-overeenkomst Hessenpoort Zwolle

Gemeente Zwolle en Heijmans tekenen bouwteam-overeenkomst Hessenpoort Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft op 8 juli 2019 de aanbesteding bouwteam-overeenkomst project Hessenpoort definitief aan Heijmans gegund. Het project omvat de herinrichting van de Nieuwleusenerdijk, Paderbornstraat en omgeving en wordt in een bouwteamsamenwerking gerealiseerd. De ondertekening van de overeenkomst door Pien van der Does, directeur gemeente Zwolle en Johan Willem ter Horst,  directeur Heijmans vond plaats op maandag 29 juli 2019. De totale waarde van het contract bedraagt circa 3,5 miljoen euro. 

Kennisdeling en bundelen krachten
Heijmans gaf met haar inschrijving blijk van een stevige visie en de beste kwaliteit. Daarnaast heeft Heijmans specifieke ervaring en deskundigheid op het gebied van uitvoerings- en kostentechnische aspecten. Kennisdeling en het bundelen van krachten zijn belangrijke drijfveren geweest in de aanbesteding van het project Nieuwleusenerdijk, Paderbornstraat en omgeving.

Lees verder »

D66, PvdA en Groenlinks Zwolle willen bescherming Karekiet in het riet zwart op wit

Zwolle – Het maaibeleid van de gemeente Zwolle heeft onlangs in Berkum voor consternatie gezorgd. Een oplettende inwoner trok onder andere in de Stentor aan de bel over de desastreuze gevolgen van een te vroeg gemaaide rietkraag. De Kleine Karekiet en zijn jongen waren het kind van de rekening.

D66 Zwolle roept samen met GroenLinks en PvdA het college op om meer gebruik te maken van de expertise van inwoners en om serieuzer met meldingen om te gaan. Ook willen de fracties dat het vaak goed functionerende Zwolse maaibeleid op papier wordt gezet zodat beter te controleren is wat wel en niet door de beugel kan. De partijen hebben vragen gesteld aan het college.

Lees verder »

Herdenking gevallenen Oost-Azië op in Park Eekhout

Herdenking gevallenen Oost-Azië op  in Park Eekhout

Zwolle – De gemeente Zwolle herdenkt donderdag 15 augustus alle burgers en militairen die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Deze jaarlijkse plechtigheid is van 19.15 tot ongeveer 20.30 uur bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument, in Park Eekhout aan de Burgemeester van Roijensingel. 

De herdenking is 29 jaar geleden voor het eerst in Zwolle georganiseerd. Eerst bij het centrale oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark en sinds 2002 bij het ‘eigen’ Indië- en Nieuw Guinea-monument in Park Eekhout. Het monument is geadopteerd door de Parkschool.                                                                                             

Lees verder »