Het weer: Stadshittegolf op komst

Het weer: Stadshittegolf op komst

Zwolle – Vrijdag wordt een warme augustusdag. In de vroege ochtend is het nog koel, daarna gaat het kwik omhoog naar 27 graden. Er is minder wind dan op donderdag, maar meer sluierbewolking. Die geeft de hemel een wittige aanblik. Dat is jammer voor degenen die zweren bij een knalblauwe lucht. Voor alle anderen valt er niks op het zomerweer af te dingen. De zon komt goed door de sluierwolken heen en de temperatuur is zomers. De wind is zo zwak dat je hem bijna vergeet als je met je bootje langs het Blekerswegje tuft.

Officieel wordt van een zomerse dag gesproken wanneer de temperatuur 25 graden of meer bereikt. Die waarde haalden de beide weerstations van Weblog Zwolle in Stadshagen en Diezerpoort op donderdag al. Beide registreerden ’s middags tussen 25 en 26 °C. Zodoende telt donderdag voor een stadshittegolf al mee. Daarvoor zijn minimaal vijf zomerse dagen (25+ °C) achter elkaar nodig, waarvaan drie of meer tropisch (30+ °C) moeten zijn. Zit een Zwolse stadshittegolf erin? Wij denken van wel.

Lees verder »

Jarno Westerman tekent eerste profcontract bij PEC Zwolle

Jarno Westerman tekent eerste profcontract bij PEC Zwolle

Zwolle – Jarno Westerman heeft zijn eerste profcontract getekend. De 17-jarige aanvaller kreeg in de voorbereiding de kans zijn kwaliteiten te tonen aan de technische staf en heeft dat naar behoren gedaan. In de eerste competitiewedstrijd mocht Westerman vlak voor tijd al debuteren en nu betaalt zijn harde werken zich dus uit in een contract tot medio 2022.

Westerman is afkomstig uit Dedemsvaart waar hij voetbalde bij SCD’83, maar kwam als E-speler al over naar PEC Zwolle. Vlak voor aanvang van dit seizoen kreeg de jongeling te horen dat hij zich mocht melden in Wijthmen voor de voorbereiding met de eerste selectie. Zijn visitekaartje gaf Westerman direct af in de eerste oefenwedstrijd tegen FC Dalfsen, door een hattrick te scoren.

Lees verder »

Verkeersmaatregelen tijdens Pride Parade

Verkeersmaatregelen tijdens Pride Parade

Zwolle – Op zaterdag 31 augustus wordt de Pride Parade gehouden. Op de route van de Parade moet het verkeer rekening houden met oponthoud. De deelnemende wagens starten vanaf Park de Wezenlanden en gaan naar het Rodentorenplein waar het eindpunt is.

Van 29 augustus tot en met 1 september organiseert Zwolle Pride verschillende activiteiten op diverse locaties. Een van de programma-onderdelen is de Pride Parade op zaterdagmiddag 31 augustus. Vanaf startlocatie Park De Wezenlanden gaan de deelnemende wagens in Parade via  Wethouder Alferinkweg – Luttenbergstraat – Burg. Van Roijensingel – Sassenpoortenbrug – Van Nahuysplein – Wilhelminasingel – Ter Pelkwijkstraat door de binnenstad via Eekwal naar het Rodetorenplein.

Lees verder »

Het weer: Veel zon, in de middag warm

Het weer: Veel zon, in de middag warm

Zwolle – Donderdag begint met een temperatuur van ongeveer 12 graden. Frisjes, maar de zon is er meteen bij. Die gaat voor niet minder dan een verdubbeling van de kwikstand in de middag. Een prima zomerniveau. Kijk je omhoog, dan zie je in tegenstelling tot voorgaande dagen geen stapelwolken meer, op een heel enkele na, rond de middag misschien. Wel zijn er hoog in de lucht wolkensluiers. Dat is om een eentonige blauwe lucht boven de stad te voorkomen. De zon schijnt daar trouwens dwars doorheen.

Hogedrukgebied Corina zorgt voor een herstart van de zomer. Met alles erop en eraan: veel zon, warmte, weinig wind en geen regen. Deze zomerse verwachting blijft staan tot en met zondag. Indien aanwezig, kan het zwembad in je achtertuin weer gevuld worden. Want in het weekend wordt de temperatuur in de stad zelfs tropisch: 30+ graden.

Lees verder »

Speciaal voor senioren organiseren OV-ambassadeurs een proefreis in Zwolle

Speciaal voor senioren organiseren OV-ambassadeurs een proefreis in Zwolle

Zwolle – Tijdens de proefreis op vrijdag 13 september 2019 laten OV-ambassadeurs senioren oefenen met het reizen met bus en trein. OV-ambassadeurs zijn ervaren OV-reizigers die vrijwillig leeftijdsgenoten op weg helpen.

Op de stations krijgt u duidelijk uitgelegd hoe u kunt in- en uitchecken met uw OV-chipkaart bij verschillende vervoerders, en hoe de kaartautomaat werkt. Ook kunt u oefenen met het laden van reissaldo en het ophalen van verschillende producten, zoals een keuzedag en eereiskorting.
Er wordt op eigen kosten gereisd. Na aanmelding wordt u geïnformeerd over het exacte tijdstip en opstapplaats.

Lees verder »

Kunstmarkt bij POP UP Museum Theater de Spiegel

Kunstmarkt bij POP UP Museum Theater de Spiegel

Zwolle – Op zondag 25 augustus zal er rondom Theater de Spiegel in Zwolle een kunstbeurs en kunstmarkt plaatsvinden. Tussen 12:00 en 17:00 uur kunnen bezoekers in en rondom het theater terecht voor kunst van hedendaagse Zwolse kunstenaars.

Het POP UP Museum in Theater de Spiegel, dat werd geopend op zondag 30 juni, is al een geslaagd event, maar de organisatoren gaan graag nog een stapje verder voor de Zwolse kunst. Op de kunstbeursdag zullen vele exposerende kunstenaars aanwezig zijn voor kennismaking en toelichting op hun werk. Alle kunstwerken zijn daarnaast te koop. Buiten staan kraampjes waarop kunstenaars ook kleiner werk aanbieden. Bij foodtrucks kunnen bezoekers terecht voor een hapje of drankje en er is livemuziek van Max & Maria en middels een ludieke wedstrijd is het originele schilderij van organisator en kunstenaar Dennie Boxem, dat is gebruikt voor de enorme banner aan de voorgevel van De Spiegel, te winnen.

Lees verder »

Demonstratie noodstop met de auto in binnenstad Zwolle

Zwolle – Hoe ziet een noodstop met een auto er uit in de binnenstad? Binnenstadbewoners en Veilig Verkeer Nederland laten het je zien op de Melkmarkt.

Op 27 augustus is de werkgroep ’30 km’ weer in actie voor een verkeersveilige binnenstad. Eén van de beste acties zit er aan te komen. Deze werkgroep van binnenstadbewoners houdt op 27 augustus van 14.30 tot 16.00 een remwegdemonstratie op de Melkmarkt. Deze actie is gratis toegankelijk voor jong en oud.

Lees verder »

Hogere gronden blijven erg droog

Hogere gronden blijven erg droog

Zwolle – De regen van de afgelopen week heeft voor verlichting gezorgd in de droogtesituatie bij Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). De grondwaterstanden zijn op de hoge zandgronden echter nog steeds erg laag. De aanvoer van water vanuit het IJsselmeer en de IJssel blijft voldoende.

Door de neerslag zijn in een groot deel van het werkgebied de grondwaterstanden licht gestegen. Daar zijn de grondwaterstanden inmiddels normaal voor de tijd van het jaar. Op de hoge zandgronden blijven de grondwaterstanden echter nog steeds erg laag voor deze periode. Dit geldt vooral voor de Sallandse Heuvelrug en het Drents Plateau. Het grondwater op de hoge gronden is sterk afhankelijk van neerslag, omdat het waterschap daar geen water kan aanvoeren.

De regen leidde op verschillende locaties in het werkgebied tot enige afvoer. Inmiddels is deze afvoer weer afgenomen, waardoor het waterschap weer water het gebied inlaat. Gemiddeld genomen zit WDODelta tussen de 40 en 60 procent van zijn aanvoercapaciteit. Vanwege de invloed van dauw, kortere dagen, lagere temperaturen en minder verdamping is de situatie goed beheersbaar. Wel blijven de waterpeilen in sloten, weteringen, kanalen en rivieren zoveel mogelijk ingesteld staan op maximaal peil.

De situatie van de waterkwaliteit is normaal voor de tijd van het jaar. Er zijn geen waarschuwingen of verboden van kracht voor de officiële zwemwateren.

De komende week wordt droog weer verwacht met rond aankomend weekend temperaturen ruim boven het langjarig gemiddelde (27-28 graden). Voor de week daarna wordt geleidelijk meer bewolking verwacht met iets hogere neerslagkansen.

Simone Boshove volgt Remko de Paus op als raadslid GroenLinks

Simone Boshove volgt Remko de Paus op als raadslid GroenLinks

Zwolle – Na 10 jaar in de raad, waarvan de eerste zes jaar als burgerraadslid en de afgelopen vier jaar als raadslid, neemt Remko de Paus afscheid van de gemeenteraad van Zwolle. Simone Boshove neemt zijn plaats in de GroenLinks fractie vanaf 2 september in.

Remko stopt als raadslid om hij het niet langer kan combineren met zijn eigen bedrijf:”De nieuwe opdrachten die op mijn pad komen, geven mij veel energie en voor mij betekent dit dat ik nu nieuwe keuzes moet maken. De gemeente Zwolle heeft mijn agenda jarenlang beheerst. Dat is, buiten GroenLinks, geen enkele andere organisatie nog gelukt. Op wat ik, samen met velen heb kunnen bereiken, kijk ik nu met grote tevredenheid terug. Simone draait als burgerlid al enige tijd mee met de fractie en kan nu de volgende stap zetten naar het raadslidmaatschap. Samen met de andere collega’s staat er zo een mooi team, dat het GroenLinks gedachtegoed met kracht zal kunnen vertolken”.

Lees verder »

Dijkgraaf Herman Dijk overleden

Dijkgraaf Herman Dijk overleden

Zwolle – Herman Dijk, dijkgraaf van Waterschap Drents Overijsselse Delta, is op dinsdag 20 augustus op 63-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een ernstige ziekte.  

Dijk werd op donderdag 11 februari 2010 beëdigd als dijkgraaf van het toenmalige Waterschap Groot Salland. Op 1 januari 2016 zette hij deze functie voort bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta, ontstaan uit een fusie tussen de waterschappen Reest en Wieden en Groot Salland. Als dijkgraaf zette hij zich de afgelopen negen jaar met plezier en passie in voor veilige dijken en voldoende en schoon water, zowel binnen het waterschap als daarbuiten.

Lees verder »

Koning Lodewijk Napoleon startte de aanleg van de Willemsvaart

Koning Lodewijk Napoleon startte de aanleg van de Willemsvaart

Zwolle – Op de verjaardag van Koning Willem I op 24 augustus 1819 is de nieuwe waterweg tussen rivier de IJssel en de stadsgracht van Zwolle officieel geopend.

Op de gedenksteen bij de oude Katerveersluis in Spoolde staat vermeld dat “zijne excellentie Berend Hendrik Bentinck tot Buckhorst, Goeverneur van Overijssel” niet alleen de nieuwe doorvaart plechtig opende, maar enkele maanden eerder ook de eerste steen van de sluis had gelegd. Koning Willem I was dan wel niet aanwezig bij deze plechtigheden, maar volgens de gedenksteen had hij wel het “bevel” gegeven tot de bouw en werd het nieuwe kanaal naar hem vernoemd: de Willemsvaart.

Lees verder »

Het weer: De zomer keert terug

Het weer: De zomer keert terug

Zwolle – Woensdagochtend is het fris met vooral in het buitengebied kans op mistbanken. Ze lossen gauw op, nadat de zon om half zeven zijn eerste stralen op stad en land heeft geworpen. Het is het begin van een droge dag met veel zonneschijn. In de loop van de ochtend verschijnen met het stijgen van de temperatuur stapelwolken. ’s Middags wordt het vrij warm; we mikken op 24 graden binnen de stadsgrenzen. Last van de wind heb je niet omdat die zwak is.

Rond het middaguur groeien de stapelwolken en ze smeren zich misschien in de breedte uit tot een wolkendekentje. Tevens arriveert sluierbewolking op grotere hoogte. Deze wolkenactiviteit kan de zon in de weg zitten. Geen nood, het is maar tijdelijk, zoals alles wat het weer en het leven aangaat, en de paraplu’s hoeven ook niet in de aanslag. De wolken ontwikkelen zich niet meer tot een bui.

Lees verder »