Henk Stoorvogel opent studiejaar Hogeschool Viaa in Zwolle

Henk Stoorvogel opent studiejaar Hogeschool Viaa in Zwolle

Zwolle – Hogeschool Viaa opende op woensdag 18 september het nieuwe studiejaar met een officieel moment in de Dominicanenkerk in Zwolle. Personeel, studenten, ouders en andere relaties luisterden naar een toespraak van Henk Stoorvogel (voorganger VEZ) over het jaarthema ‘Betrokken’ en genoten van een ludiek optreden van cabaretgroep Over Schapen Enzo.

Na het officiële gedeelte ging het programma verder in de hogeschool. Daar konden ouders en studenten onder het genot van een maaltijd en tijdens open lessen uitgebreid kennismaken met docenten en met elkaar.

Lees verder »

Berkum naar koploper Swift

Berkum naar koploper Swift

Zwolle – Berkum neemt het zaterdag in Amsterdam op tegen AVV Swift, de koploper van de Hoofdklasse B in dit nog prille seizoen. Daarmee krijgen de Zwollenaren een nog onbekende tegenstander, die echter wél heeft aangetoond lastig te passeren te zijn.

“Het is wel leuk om eens bij een andere club te spelen,” vindt Berkum-middenvelder Björn Bakker. “Vorige week tegen Urk lag ons tempo te laag en hadden we moeite om te scoren, al kregen we wel kansen. Swift heeft nog geen tegengoals gehad, het wordt dus een uitdaging om er daar nu wél doorheen te spelen.”

Lees verder »

Het weer: Meer zon in de middag

Het weer: Meer zon in de middag

Zwolle – Donderdag begint frisjes, ongeveer 7 graden. Wolkenvelden en zonnige perioden wisselen elkaar af. De balans wolken/zon ligt in de ochtend aan de kant van de wolken, maar in de middag schuift die op in het voordeel van de zon. Er is dan meer blauw te zien in de lucht. Woensdag haalden we in de stad al een temperatuur rond 17 graden, donderdag gaat Zwolle voor 18 graden.

De wind is zwak tot misschien even matig uit west tot noord. Vrij weinig wind plus een septemberzonnetje is een beproefd recept voor lekker weer. Goede kans dat dat recept in de middag lukt. Zoek wel even een mooi plekje op in de zon. En voel de rust in de atmosfeer, door nadering van hogedrukgebied Hanneke. Later op donderdag komt ze met haar centrum over ons heen. Wie een barometer heeft, kan zien wanneer dat gebeurt: als de luchtdruk naar 1030 hPa is gestegen.

Lees verder »

Gratis hulp bij financiële en juridische vragen in Zwolle

Gratis hulp bij financiële en juridische vragen in Zwolle


Zwolle – De meeste mensen kennen het wel, de rompslomp bij het invullen van formulieren, maar ook gedoe bij juridische zaken, zoals vragen over wetten, regelingen of voorzieningen. Soms heb je financieel een klein duwtje in de goede richting nodig. Sociaal Raadslieden in Zwolle helpen bij al deze zaken een handje.

Zwolle heeft in elk stadsdeel Sociaal Raadslieden. Deze mensen zijn gespecialiseerd in het invullen van lastige formulieren en kunnen waar nodig helpen bij telefonische gesprekken met instanties. Ook kunnen ze helpen om een brief of een bezwaarschrift op te stellen. Soms is het nodig om een specialist in te schakelen. Een bezoekje aan het spreekuur is gratis.

Lees verder »

Vuurbol van 12 september mogelijk vergaan tot gruis

Vuurbol van 12 september mogelijk vergaan tot gruis

Zwolle – De zeer felle vuurbol die op donderdag 12 september aan de hemel was te zien vanuit Zwolle is ook op vele andere plaatsen waargenomen. Ruim 570 meldingen kwamen er tot nu toe via het internationale vuurbolmeldpunt binnen, waarvan de meeste uit Nederland maar ook uit Duitsland en Denemarken. Dit was de tweede keer binnen enkele maanden dat overdag een vuurbol te zien was.

Een vuurbol, ook wel bolide genoemd, is een zeer heldere meteoor. Het lichtspoor van de meteoor wordt veroorzaakt door een groot of klein stuk puin dat door de ruimte beweegt en met hoge snelheid in de atmosfeer van de aarde terechtkomt. Door sterke wrijving met luchtdeeltjes wordt licht geproduceerd dat je met het blote oog kunt zien. Meteoren en ook vuurbollen worden gewoonlijk na zonsondergang aan een donkere hemel waargenomen. De vuurbol van 12 september is exceptioneel, omdat hij zo helder was dat hij ‘s middags bij daglicht als een opvallend lichtpunt verscheen aan de blauwe hemel. Hij was zo fel als een lasvlam.

Lees verder »

Bijna 51 duizend euro voor KWF collecte in Zwolle

Bijna 51 duizend euro voor KWF collecte in Zwolle

Zwolle – Tijdens de landelijke collecteweek van 1 t/m 7 september hebben bijna 600 collectanten namens KWF Kankerbestrijding € 50.762,- in Zwolle opgehaald. Dat is vergelijkbaar met 2018.

Alle collectanten en wijkhoofden worden heel hartelijk bedankt voor hun inzet en alle gevers voor hun bijdrage. Met het geld kan weer onderzoek gedaan worden om kanker nog verder terug te dringen. Dit jaar werd meer ingezet op de QR-code voor mensen die geen contant geld in huis hadden of die sowieso graag digitaal wilden doneren. Elke collectebus was voorzien van een QR-code. Met de bank app kon de code worden gescand en het bedrag worden ingevuld. Ook hier is uitgebreid gebruik van gemaakt waarbij duidelijk werd dat betalen via de QR-code steeds meer gewoon wordt.

Lees verder »

Voorzitter voetbalvereniging SVI Harro Velthuis overleden

Voorzitter voetbalvereniging SVI Harro Velthuis overleden

Zwolle – Op 15 september 2019 is na een kort ziekbed op 57 jarige leeftijd Harro Velthuis, voorzitter van v.v. SVI, overleden.

In de afgelopen vijf jaar heeft Harro in zijn rol als voorzitter ervoor gezorgd dat v.v. SVI meer is geworden dan alleen een voetbalvereniging. Door zijn project “Van clubhuis naar buurthuis” heeft Harro zich ervoor hard gemaakt dat club zich ook op maatschappelijk gebied is gaan inzetten. Met een kidscourt, beweegtuin en een compleet verbouwd clubhuis als resultaat. Zijn overlijden laat een enorme leegte binnen de vereniging achter.

Lees verder »

Het weer: Zonnige perioden, misschien een buitje

Het weer: Zonnige perioden, misschien een buitje

Zwolle – Woensdag kent een koud begin. Reken op ongeveer 8 graden in de vroege ochtend. Transport van wolkenvelden vanaf de Noordzee is dan ook op gang. Daarna ontstaan boven land tevens losse stapelwolken. Ertussenin bevinden zich zonnige zones; een dag zonder zon wordt het niet. In de wolkenaanvoer zitten ook enkele buitjes. De hamvraag natuurlijk is of er eentje nattigheid in de stad zal brengen.

Vooral in de eerste helft van de middag bestaat die kans inderdaad. Maar veel regen hoef je uit zo’n buitje niet te verwachten. De maximumtemperatuur is ongeveer 16 graden, vrijwel hetzelfde als dinsdag. Toen werd door onze beide stadsweerstations ‘s middags een maximum van 16,5 °C gemeten. Voor het gevoel een verschil op woensdag is de noordwestenwind, die zich rustiger houdt. In de middag is hij matig, slechts windkracht 3. In de ochtend en avond nog minder wind.

Lees verder »

Opnieuw aanhouding in onderzoek naar beroving Stadshagen

Opnieuw aanhouding in onderzoek naar beroving Stadshagen

Zwolle – Maandagochtend is een derde verdachte aangehouden in het onderzoek naar een beroving in Zwolle. Op 8 september werd een meisje beroofd en bedreigd met een vuurwapen. Vorige week dinsdag werd een eerste verdachte aangehouden, op vrijdag werd een twee jongen aangehouden.

De verdachten zijn drie tieners uit Zwolle. Om de privacy van de minderjarige jongens te beschermen, noemen we niet de precieze leeftijd. De drie worden verhoord over hun mogelijk rol bij de beroving. Het onderzoek van de recherche is nog in volle gang, daarom worden er nu geen verdere details gedeeld. Dat het onderzoek nog loopt betekent overigens ook dat meerdere aanhoudingen niet uitgesloten worden.

Lees verder »

Interview met burgemeester en autoliefhebber Peter Snijders

Interview met burgemeester en autoliefhebber Peter Snijders

Zwolle – De nieuwe burgemeester vindt de verbinding en samenwerking met de lokale pers belangrijk en daarom kregen de Zwolse media maandagavond gelijk na zijn installatie gelegenheid hem enkele vragen te stellen. Ook had hij even tijd voor Weblog Zwolle en omringd door zijn persvoorlichters gaf hij bereidwillig zijn antwoorden.

Vraag: Wat zijn uw eerste herinneringen aan Zwolle?
Antwoord: Ik ben geboren en opgegroeid in Dalen en kwam als tien-, elfjarig kind al met de trein naar Zwolle, want alles komt hier langs met de trein. Het station met zijn grote mooie kap heeft toen wel indruk op mij gemaakt. Voor mij was Zwolle toen ‘de grote stad’. Later als jongeling kwam ik hier winkelen en shoppen. We waren vanuit Dalen redelijk op Zwolle georiënteerd. Later ging ik hier ook wel stappen. Vanaf kind altijd wel contact gehad met de grote stad Zwolle.”

Lees verder »

LED Zwolle shine!

LED Zwolle shine!

Zwolle – Heeft u de Peperbus al anders zien kleuren? Hiermee wil de gemeente inwoners van Zwolle uitnodigen om tijdens een inloopavond hun licht te laten schijnen over Zwolle en helpen Zwolle nog mooier te maken.

Een goede verlichting draagt bij aan een aantrekkelijke Zwolse binnenstad. De gemeente Zwolle zorgt voor de openbare (stads)verlichting. Ook is de gemeente verantwoordelijk voor de sfeerverlichting of ‘stadsilluminatie’ van de binnenstad. Daarover gaat het lichtplan.

Lees verder »

Warm onthaal nieuwe burgemeester Peter Snijders

Warm onthaal nieuwe burgemeester Peter Snijders

Zwolle – Maandagavond om vijf over zeven begonnen de klokken van de Peperbus te luiden. Dat is zeer ongebruikelijk. Alleen bij zeer belangrijke vergaderingen in de stad wordt dit gedaan. Deze keer voor de nieuwe burgemeester Peter Snijders, die op dat moment samen met zijn vrouw en beide kinderen werd verwelkomd in de hal van het Stadhuis en werd toegezongen door het kinderkoor van basisschool Octopus uit Zwolle-Zuid. Daarna naar de Raadszaal voor de officiële installatie. Ondanks alle bijgezette stoelen zat de zaal vol met belangstellenden. De wethouders en gemeenteraadsleden van Zwolle waren omringd met familie, vrienden en bekenden van Peter Snijders en zelfs gemeenteraadsleden uit zijn vorige gemeente Hardenberg.

Raadsgriffier Arthur ten Have las het Koninklijk Besluit voor, waarin de benoeming van Snijders op 30 augustus werd bekrachtigd met de handtekening van Koning Willem Alexander, precies op de dag dat Henk Jan Meijer na negentien jaar afscheid nam als burgemeester van Zwolle. Het was de taak van de Commissaris van de Koning in Overijssel Andries Heidema de nieuwe burgemeester van de provinciehoofdstad te beëdigen. De Commissaris stipte even “de tegengestelde emoties” van de familie Snijders aan vanwege het recente overlijden van de moeder van Peter Snijders. Dinsdag wordt van haar in een rouwdienst afscheid genomen. Volgens Heidema is Snijders niet de 2.0 versie van Henk Jan Meijer, maar iemand met een eigen stijl, “een mooi mens, een stabiele en integere bestuurder waarbij je je veilig voelt.” De Commissaris typeerde hem ook als een man, waar je veel lol mee kunt hebben en die “Engelse humor weet te combineren met Drentse nuchterheid.”

Lees verder »