Het weer: Natte ochtendspits, daarna enkele opklaringen en buien

Het weer: Natte ochtendspits, daarna enkele opklaringen en buien

Zwolle – Dinsdagmorgen zijn de luchten grijs en de straten nat. Het giet soms stevig door, een donderklap behoort tevens tot de opties. Rijkswaterstaat verwacht een zeer zware ochtendspits, mede door de regen. Wie zich dit alles besparen wil, adviseren we om tot tien uur in bed te blijven liggen. Dan is de meeste regen namelijk naar het oosten verdwenen. Op een losse bui na die in de middag kan opduiken.

De kansen voor de zon zijn het grootst rond het middaguur, maar wolken bepalen de hele dag het weerdecor boven Zwolle. Het wordt ongeveer 18 graden. De matige wind is aanvankelijk zuidwest tot west, maar draait naar noordelijke richtingen in de avond. Dan volgt een nieuwe buienzone, die naar verwachting minder regen brengt dan ’s ochtends neergekomen is. Tot in de nacht is er kans op buien, waarvan de meeste vermoedelijk zuidelijk van de regio Zwolle voorbij trekken.

Lees verder »

De sinterklaasactie ‘Laat een kind niet naast de pakjesboot vallen!’ gaat weer van start

De sinterklaasactie ‘Laat een kind niet naast de pakjesboot vallen!’ gaat weer van start

Zwolle – Het is weliswaar nog lang geen 5 december, maar de sinterklaasactie die vorig jaar ontzettend goed is verlopen wordt opnieuw gehouden. De actie is inmiddels gestart, zodat er veel cadeaus ingezameld kunnen worden. De organisatoren hebben vorig jaar met man en macht gewerkt om veel kinderen een bijzondere sinterklaasavond met Sinterklaas of Piet, met een zak vol gulle giften te bezorgen. En daar gaat het om. Dit jaar hebben ze uw hulp nog meer nodig om aan alle vraag te kunnen voldoen, er zijn meer gezinnen met kinderen die op de sinterklaasactie Zwolle een beroep moeten doen dit jaar.

Met uw hulp willen zij dit jaar heel veel kinderen bereiken zodat elk kind Sinterklaas kan vieren.
Ze vragen geen geld maar vragen alle inwoners van Zwolle om een gift te doen in de vorm van 1 of meerdere cadeaus. Dit zodat alle gezinnen, die net boven of onder de bijstandsnorm leven met kinderen of gezinnen die financieel om wat voor reden dan ook de kinderen geen cadeaus kunnen geven toch een fijn sinterklaasfeest te bezorgen. Deze groep kinderen willen zij met uw hulp bezoeken als Sinterklaas en Pieten en ze zo alsnog een heerlijk avondje geven met cadeaus.

Lees verder »

ZwolleDoet! en gemeente Zwolle zetten mantelzorgers in het zonnetje tijdens de Maand van de Mantelzorg

ZwolleDoet! en gemeente Zwolle zetten mantelzorgers in het zonnetje tijdens de Maand van de Mantelzorg

Zwolle – Zondag 10 november is de landelijke Dag van de Mantelzorg. Zwolle kent veel mantelzorgers die het verdienen om in het zonnetje te worden gezet, daarom roept ZwolleDoet! november uit tot de Maand van de Mantelzorg. De hele maand worden er met vele partijen uit de stad diverse activiteiten georganiseerd speciaal voor mantelzorgers. De opgave is reeds geopend!

Een mantelzorger geeft hulp aan iemand in zijn omgeving die dat nodig heeft. Vaak is dit een partner, familielid of bekende. “Veel mensen weten zelf niet dat ze mantelzorger zijn. Ze helpen vanuit liefde en zorg voor de ander, het voelt als vanzelfsprekend”, aldus Ineke, regisseur bij Steunpunt Mantelzorg van ZwolleDoet!. De zorg is echter vaak intensief en langdurig, wat tot overbelasting kan leiden. Ineke: “Onze rol is dan om die persoon te ondersteunen en adviseren. We herinneren mantelzorgers eraan ook goed voor zichzelf te zorgen.”

Lees verder »

Regen goed voor grondwaterstanden

Regen goed voor grondwaterstanden

Zwolle – De regen die de afgelopen dagen viel, heeft een positief effect op de grondwaterstanden binnen het werkgebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta).

Waar in de maanden juli, augustus en (begin) september de lijn van de grondwaterstanden nog geleidelijk daalde, is er nu een lichte stijging te zien. Met deze ‘knik’ in de grondwaterstanden verwacht het waterschap dat de laagste grondwaterstanden voor dit jaar zijn bereikt en met de herfst in het vooruitzicht het begin van het herstel is begonnen.

Lees verder »

10- en 11-jarigen zijn positiever over hun leefstijl dan ouders

10- en 11-jarigen zijn positiever over hun leefstijl dan ouders

Zwolle – Kinderen denken anders over hun gezondheid en leefstijl dan ouders. Zo geeft driekwart van de kinderen aan dat ze elke dag fruit eten tegenover minder dan de helft van de ouders. Wat betreft pesten geeft minder dan een kwart van de kinderen aan dat ze gepest worden tegenover ruim een derde van de ouders. Dit blijkt uit onderzoek van GGD IJsselland.

In 2018 voerde GGD IJsselland de kindermonitor uit: een grootschalig onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van kinderen in regio IJsselland. Dit onderzoek wordt elke 4 jaar uitgevoerd onder ouders van kinderen van 0 tot 12 jaar. Aanvullend op dit onderzoek is eind 2018 een onderzoek gehouden onder kinderen zélf. In totaal hebben 1.095 kinderen uit groep 7 van de basisschool (10-11 jaar) een vragenlijst ingevuld over verschillende onderwerpen op het gebied van gezondheid en leefstijl. In dit onderzoek zijn onder andere vragen gesteld over gebruik van een smartphone, maar ook of kinderen graag naar school gaan, gepest worden, gezond eten en of ze buitenspelen na schooltijd.

Lees verder »

46 buurtinitiatieven uit Zwolle maken hun straat groen tijdens Burendag

46 buurtinitiatieven uit Zwolle maken hun straat groen tijdens Burendag

Zwolle – 46 buurtinitiatieven uit Zwolle maakten op zaterdag 28 september hun straat groen tijdens Burendag.

Zo stopten zij ruim 30.000 bloembollen in de grond en legden buurtmoestuinen, geveltuinen, insectenhotels, picknickbanken of bomen aan. Wethouder William Dogger hielp de bewoners van de Eigenhaardstraat in Assendorp met het aanleggen van stoeptuinen en plantenbakken.

Lees verder »

Vierde Lustrum SEIN in Zwolle, expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Vierde Lustrum SEIN in Zwolle, expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde

Zwolle – Epilepsie en slaapproblemen hebben een grote impact op het dagelijks leven van mensen en hun naasten.

Werk, school, sociaal leven, maar ook dagelijkse dingen zoals autorijden en sporten zijn niet meer vanzelfsprekend. Het stellen van de juiste diagnose is van groot belang voor de behandeling en leefwijze. SEIN – Expertisecentrum voor epilepsie en slaapgeneeskunde is daar in gespecialiseerd en viert op 8 oktober haar 20-jarig bestaan in Zwolle.

Lees verder »

Hanzestad Zwolle beleeft eerste editie van Trouwbeurs Zwolle

Hanzestad Zwolle beleeft eerste editie van Trouwbeurs Zwolle

Zwolle – Ruim 250 verliefde koppels wisten zondag de schouwburg te vinden voor de eerste editie van de Trouwbeurs Zwolle.

Organisatiebureau Njoy & Party bedacht het creatieve concept in samenwerking met Theater De Spiegel. Na zes geslaagde edities in Alkmaar was het nu de beurt aan Zwolle. Buiten lag de rode loper uit, binnen klonk romantische muziek en werd de bezoeker getrakteerd op een glas bubbels.

Lees verder »

Jeroen uit Zwolle wint gloednieuwe BMW bij Miljoenenjacht

Jeroen uit Zwolle wint gloednieuwe BMW bij Miljoenenjacht

Zwolle – Jeroen (43) uit Zwolle is de gelukkige winnaar van een gloednieuwe BMW in het tv-programma ‘Postcode Loterij Miljoenenjacht’ dat zondagavond te zien was bij SBS6.

Presentatrice Linda de Mol maakte bekend dat Jeroen met de prijs naar huis ging nadat zijn naamgenoot – Jeroen uit Zevenhuizen – de prijs aan zich voorbij liet gaan voor een finaleplaats. Naast Jeroen ging ook wijkgenoot Rogier met een prijs naar huis. Hij won twee elektrische fietsen.

Lees verder »

Korfballers Sparta pakken koppositie na overwinning op OWK

Korfballers Sparta pakken koppositie na overwinning op OWK

Zwolle – Zaterdagmiddag overheersten de Zwolse korfballers op het veld van OWK in Oostwold tijdens de vierde speelronde van de overgangsklasse. De uitwedstrijd tegen de Groningers werd met de nodige zorgen tegemoet gezien, omdat het een stugge ploeg is die fysiek spel niet schuwt. Met enige wijzigingen in de basisopstelling begon Sparta aan de wedstrijd.

In de eerste helft ging de score tussen de twee ploegen nog redelijk gelijk op, hoewel de ruststand 5-7 in het voordeel van Sparta was. In de tweede helft heerste Sparta. Ondanks de herfstige weersomstandigheden met wind en regen wisten de Zwollenaren nog tien keer te scoren tegenover de vijf doelpunten van OWK. De eindstand van 10-17 brengt Sparta op de gedeelde eerste plaats, samen met Drachten. Dankzij de winst van Sparta op Drachten, twee wedstrijden geleden, zijn het de Zwollenaren die de ranglijst aanvoeren.

Lees verder »

PEC Zwolle verliest in eigen huis van PSV

PEC Zwolle verliest in eigen huis van PSV

Zwolle – Ruim een uur maakt PEC Zwolle het zondagmiddag in eigen huis PSV knap lastig. Uiteindelijk blijkt de individuele klasse van de Eindhovenaren doorslaggevend: 0-4.

PEC Zwolle maakte het PSV vanaf het begin moeilijk en begon vol overtuiging aan het treffen met de vorig seizoen onttroonde landskampioen. De eerste waarschuwing volgde al binnen vier minuten, toen Dennis Johnsen het maar eens probeerde vanaf de rand van het strafschopgebied. De bal was een prooi voor Jeroen Zoet. In die eerste helft was PEC Zwolle diverse keren dreigend. De grootste kans was na een half uur spelen voor Reza Ghoochannejhad. De clubtopscorer kreeg de bal op een presenteerblaadje na een fout in de Eindhovense opbouw. Zoet kwam echter snel van zijn lijn en ranselde de bal uit de hoek. PSV was ook een aantal keren dreigend, via onder meer Donyell Malen en Steven Bergwijn die doelman Xavier Mous testten. Het was aanvoerder Pablo Rosario die de bezoekers op voorsprong zette. Zijn schot ging langs een wirwar van benen langs Mous: 0-1.

Lees verder »

Het weer: Minder nat en meer zon

Het weer: Minder nat en meer zon

Zwolle – Maandag heeft de regenkleding even de tijd om te drogen. In de vroege ochtend kunnen we nog wel een buitje verwachten, maar daarna wordt de buienkans minimaal. Ook krijgen we, na het troosteloze grijze weer van zondag, weer met de zon te maken.

In de middag zal de zon zich weer laten zien. Wel is zij in duel met de stapelwolken. Wat de uitkomst ook mag zijn, we mogen hier, zeker na het weer van zondag niet ontevreden over zijn. Er waait een matige noordwestenwind en het kwik zal naar de 17 graden stijgen. Dit is in vergelijking met vorig jaar zomers warm. Op 30 september 2018 werd het in de Bilt namelijk ijskoud. Daar kwam het die dag ook heel even onder het vriespunt, -0,1 °C. Hiermee was het de eerste officiële vorstdag (minimumtemperatuur lager dan 0,0 °C) van de herfst dat jaar. Normaal kunnen we in september nog geen vorst verwachten.

Lees verder »