Hennepkwekerij opgerold op de Marslanden

Hennepkwekerij opgerold op de Marslanden

Zwolle – Op industrieterrein De Marslanden is donderdag een hennepkwekerij ontdekt.

Rond kwart voor één ’s middags belden gebruikers van een bedrijfsverzamelgebouw aan de Baileystraat de brandweer. In het pand hing een vreemde lucht. Eén van de ondernemers beschreef het als een aceton-achtige lucht.

Lees verder »

Tswi Herschel over de relatie van verleden, heden en toekomst

Tswi Herschel over de relatie van verleden, heden en toekomst

Zwolle – Afgelopen week was Tswi Herschel, lector Holocauststudies in Zwolle. Hij gaf hier verschillende lezingen. In deze lezingen vertelt hij zijn indrukwekkende levensverhaal. Hij legt uit dat kennis van het verleden belangrijk is om oog te hebben voor de huidige verontrustende ontwikkelingen in onze maatschappij en wereldwijd. Kennis van het verleden is nodig om in het nu niet weer in dezelfde fouten als in het verleden te vervallen. Kennis van het verleden is nodig om een betere toekomst te creëren. Een toekomst zonder antisemitisme, discriminatie en intolerantie van anderen.

Tswi vertelt zijn verhaal aan de hand van een levenskalender die zijn vader Nico Herschel kort na zijn geboorte in 1942 tekende. Nico Herschel tekende een soort strip over hoe het leven van zijn pasgeboren zoon zou verlopen. Veel daarvan is wonderwel uitgekomen. Tswi vertelt hoe dankbaar hij zijn ouders is voor het immens moeilijke besluit om hem af te staan aan niet Joodse mensen, zodat hij zou blijven leven en de ketting niet verbroken zou worden. Hij spreekt over de moed van Tine Schwencke terwijl zij hem samen met haar moeder ophaalde uit het ghetto van Amsterdam en hoe hij later liefdevol opgenomen werd in het gezin de Jongh in Oosterbeek. In Oosterbeek ging Tswi een paar jaar door het leven als Henk de Jongh. Door zijn Nederlandse familieleden wordt hij vandaag de dag nog steeds oom Henk genoemd, wat hij als een eer beschouwd.

Lees verder »

Het weer: Eerst nog koud en droog, later nat

Het weer: Eerst nog koud en droog, later nat

Zwolle – Vrijdag is een overgangsdag naar warmer weer. Hoera, zullen sommigen zeggen, maar we bekopen het met nattigheid. Niet meteen op de vroege morgen, het is dan nog droog met kans op lichte vorst, zowel op neushoogte als aan de grond. Daarna wordt de bewolking dikker en komt er van het zuidwesten uit regen of motregen opzetten. De eerste druppels worden verwacht in het begin van de middag. De zuidoostenwind neemt vrijdag toe: windkracht 3 tot 4, de meeste wind in de middag en avond.

Na regen komt zonneschijn, luidt het spreekwoord. Maar dat klopt deze vrijdag niet, want na de regen in de middag is de zon reeds onder en volgen er ‘s avonds buien, waar Zwolle niet zomaar van af is. Ook in de nacht naar zaterdag gaan enkele exemplaren regen lozen boven de stad. Het wordt dus een natte nacht, met als bijzonderheid dat de temperatuur gestaag blijft oplopen, door het binnenstromen van zachtere lucht.

Lees verder »

Provincie Overijssel geeft subsidie aan beeldbepalende sport- en cultuurevenementen

Provincie Overijssel geeft subsidie aan beeldbepalende sport- en cultuurevenementen

Zwolle – De provincie Overijssel ondersteunt ook de komende jaren beeldbepalende cultuur- en sportevenementen in Overijssel.

Organisatoren van grote Overijsselse evenementen kunnen van maandag 4 november tot en met vrijdag 15 november hun evenement aanmelden voor subsidie. Gedeputeerde economie Eddy van Hijum: “Evenementen zijn goed voor de Overijsselse economie; ze vergroten de levendigheid en aantrekkelijkheid van Overijssel voor inwoners, bezoekers en bedrijven, en dragen bij aan een goed vestigingsklimaat.”

Lees verder »

(Vrijwillige) alcohol- en drugstesten voor bezoekers centrum Zwolle

(Vrijwillige) alcohol- en drugstesten voor bezoekers centrum Zwolle

Zwolle – Bezoekers van het centrum van Zwolle kunnen op 31 oktober en 1 november een alcohol-of drugstest laten afnemen. Het campagneteam zal bezoekers actief aanspreken en op vrijwillige basis een alcohol- of drugstest afnemen bij bestuurders. Want hoewel iedereen weet dat rijden onder invloed gevaarlijk is stappen er nog steeds mensen achter het stuur na het drinken van een paar borrels, het roken van een joint of terwijl zij zware medicatie gebruiken.

De actie maakt deel uit van de campagne ‘Rijden Zonder Invloed’, waarin aandacht wordt gevraagd voor de gevolgen van rijden onder invloed van alcohol, drugs en zware medicijnen. Het campagneteam gaat met een bakfiets vol alcohol- en drugstesten het centrum in – waar op 31 oktober Halloween Zwolle en op 1 november de popronde plaatsvindt – en spreekt bezoekers actief aan. Bestuurders kunnen op vrijwillige basis een alcohol- of drugstest laten afnemen. Blijkt uit de test dat de automobilist geen drugs en/of alcohol heeft gebruikt? Dan ontvangt de bestuurder een presentje. Voor automobilisten met een te hoog alcohol- of drugspercentage in hun bloed, wordt een alternatieve vervoersmogelijkheid gezocht.

Lees verder »

Nieuwe regels voor het verbouwen van een woning naar meerdere kleine woningen

Nieuwe regels voor het verbouwen van een woning naar meerdere kleine woningen

Zwolle – Steeds vaker worden huizen in Zwolle verbouwd naar meerdere, kleine woonruimtes. Dit komt door het tekort aan huizen, maar ook doordat steeds meer mensen alleen of met twee personen wonen en dus een kleinere woonruimte nodig hebben. Ook na het slopen van huizen of winkels komen er vaak appartementen of studio’s voor terug. Dit levert nieuwe woonplekken op, maar met meer bewoners in de straat kan er ook overlast komen. Vorig jaar liet het college al weten nieuwe regels op te willen stellen voor zelfstandige woonruimtes, zoals appartementen. Die regels zijn nu klaar. De gemeente Zwolle kan hiermee nog beter zorgen voor een goede kwaliteit en mix van woningen in de stad.

Vooral in het centrum van Zwolle worden huizen gekocht en daarna verbouwd tot appartementen en studio’s. Woningen voor gezinnen verdwijnen en er komen steeds meer appartementen bij. Doordat er meer mensen wonen is er bijvoorbeeld meer verkeer in de straat. Ook kunnen bewoners last hebben van meer geluid in de buurt.

Lees verder »

Zwolle kiest definitief scanauto voor parkeercontroles

Zwolle kiest definitief scanauto voor parkeercontroles

Zwolle – Het controleren van kentekens van geparkeerde auto´s met een speciale scanauto werkt zo goed, dat de gemeente deze auto definitief wil inzetten voor parkeerhandhaving en mogelijk later ook voor andere metingen. Burgemeester en wethouders stellen de raad daarom voor te investeren in de inzet van de auto en van extra controleurs.

Tot begin vorig jaar werden de kentekens van geparkeerde auto´s gescand door parkeerwachters die rondliepen met een handscanner. In mei 2018 startte de gemeente een proef met een scanauto. De verwachting was dat met de auto sneller en intensiever een groter gebied kon worden gecontroleerd.

Lees verder »

Gemeente wil stevige sociale basis voor inwoners

Gemeente wil stevige sociale basis voor inwoners

Zwolle – De gemeente Zwolle wil graag dat inwoners zo zelfstandig mogelijk kunnen leven. Inwoners die daar zorg en ondersteuning bij nodig hebben, krijgen dat zoveel mogelijk in hun dagelijkse leven. Dichtbij huis, in hun eigen vertrouwde omgeving. Voor wie dat nodig heeft, is er zwaardere en meer gespecialiseerde zorg. De gemeente werkt toe naar een sociale basis, die beter aansluit bij de behoefte van de inwoner. Dit staat in de door het college van burgemeester en wethouders vastgestelde hervormingsagenda sociaal domein.

Om deze sociale basis te realiseren is een andere denk- en werkwijze nodig bij de gemeente en bij de partners die de zorg zorg verlenen. Wethouder Klaas Sloots: “Hier zit meteen de grootste uitdaging. We moeten nog meer denken vanuit de inwoner, nog meer bekijken wat zijn precieze vraag is. Nu kijken we nog teveel naar het beschikbare zorg- en ondersteuningsaanbod. Terwijl hij met een andere oplossing misschien veel beter is geholpen.”

Lees verder »

Werk aan de weg op diverse locaties

Werk aan de weg op diverse locaties

Zwolle – Vanaf 4 november aanstaande vinden er werkzaamheden aan de weg plaats aan de Campherbeeklaan en de Commissarislaan. Op de kruising van de Westerholterallee met de Blaloweg worden de verkeerslichten vervangen. De werkzaamheden hebben gevolgen voor het verkeer.

Vanaf maandag 4 november tot en met vrijdag 6 december voert Schagen Infra BV werkzaamheden aan de Campherbeeklaan uit. Deze vinden plaats tussen de Abelenlaan en Lorentzlaan. Het gaat om het vervangen van klinkers en het plaatsen van putten. Tijdens de werkzaamheden geldt een omleiding via de Abelenlaan, Erasmuslaan en de Lorentzlaan. De omleiding is met gele borden aangegeven.

Lees verder »

Horecagelegenheid in het Statenzaalcomplex

Horecagelegenheid in het Statenzaalcomplex

Zwolle – Een horecagelegenheid in de leeszaal én in de binnentuin, diverse culturele activiteiten, activiteiten gericht op de democratie, hotelkamers en een hostel. Dát zijn de plannen voor de invulling van het Statenzaalcomplex (1898).

Het college heeft besloten dat er met de combinatie ‘Pelsertoren en Horeca Mannen’ en met de door hen ingediende plannen geprobeerd gaat worden om te komen tot een huurovereenkomst voor het Statenzaalcomplex.

Lees verder »

Mobiliteit brengt Zwolle verder

Mobiliteit brengt Zwolle verder

Zwolle – Een gastvrije en bereikbare stad, een veilige en toegankelijke stad en een innovatieve en vitale wereldfietsstad. Dat zijn de drie pijlers in de mobiliteitsvisie Zwolle 2020-2030 die burgemeester en wethouders hebben vastgesteld. Met het nieuwe verkeersbeleid spelen ze in op de verdere groei en verstedelijking van Zwolle en willen ze die groei mogelijk maken.

Zwolle is een gastvrije stad en een belangrijk vervoersknooppunt. Het is de stad waar het meest gefietst wordt in de wereld, Zwolle is het tweede spoorknooppunt van Nederland én de stad heeft een uitstekende autobereikbaarheid. B en w willen die gastvrijheid én de goede bereikbaarheid behouden en versterken.

Lees verder »

Geschiedenisverhalen van Zwolle onder de naam ANNO

Zwolle – Na het opheffen van het Stedelijk Museum Zwolle in het Drostenhuis heeft het gemeentebestuur beloofd dat er een meer eigentijdse manier komt om de geschiedenis van Zwolle te presenteren. Het Drostenhuis staat nog in de steigers en het nieuwe museum zal pas in 2021 op deze locatie worden geopend.

De stichting Allemaal Zwolle heeft afgelopen jaar onder leiding van HCO-directeur Vincent Robijn nagedacht over de toekomst van het rijke verleden van onze stad en donderdagmorgen kreeg de pers een inkijkje in de plannen. Wethouder Monique Schuttenbeld en Vincent Robijn onthulden de naam van het nieuwe centrum: ANNO.

Lees verder »