Het weer: Tot de avond droog

Het weer: Tot de avond droog

Zwolle – Woensdag start met een temperatuur van 11 graden. Terwijl de bladeren aan de bomen in de Vechtstraat verkleuren, grijpt de zon zijn kansen, in afwachting van een frontensysteem vanuit het zuidwesten. Verwachte aankomsttijd: aan het begin van de avond. Tot die tijd blijft het overwegend droog. ‘s Avonds valt er motregen en lichte regen, later in de avond vanuit het zuidwesten gevolgd door een neerslagzone met buien, die ook in de nacht naar donderdag actief blijft. Regen terwijl Zwolle slaapt.

De wind is woensdag overdag matig, toenemend in de middag. Windkracht 3 tot 4 uit zuid tot zuidwest. De maximumtemperatuur valt lager uit dan op dinsdag: 15 graden. Dinsdagmiddag werd dankzij zonnige momenten nog ruim 18 graden gemeten door onze twee weerstations in de stad. Woensdagmiddag neemt de kans op een middagzonnetje alleen maar af, door naderende frontale bewolking.

Lees verder »

Van A naar B en weer terug: hoe kunnen we het leerlingenvervoer beter maken?

Van A naar B en weer terug: hoe kunnen we het leerlingenvervoer beter maken?

Zwolle – Kwetsbare schoolgaande kinderen bezoeken meestal een school voor speciaal onderwijs die vaak niet naast de deur ligt. Daarom worden ze van huis opgehaald, naar school gebracht met een taxi en maken ze ‘s middags de omgekeerde reis naar huis. Het zogenaamde ‘leerlingenvervoer’: van A naar B en weer terug, uitgevoerd door een organisatie waarmee de gemeente een contract heeft gesloten.

Met enige regelmaat is er ‘gedoe’ over dit vervoer en zo ook de laatste tijd. Niemand van alle betrokkenen – ouders, de kinderen zelf, de taxichauffeurs, de leerkrachten, de vervoersorganisaties en de gemeente – is hier blij mee. Iedereen doet zijn best naar vermogen en toch lukt het ons niet om deze toch al kwetsbare kinderen op een voor hen goede manier van A naar B te brengen en weer terug.

Lees verder »

Zwolse hockeyvrouwen pakken volle mep in eigen huis

Zwolse hockeyvrouwen pakken volle mep in eigen huis

Zwolle – Zondag speelden de hockeydames van HC Zwolle thuis tegen MHC Beuningen. Na het verlies van afgelopen week was het selectieteam vrijdagavond al begonnen aan de voorbereiding op deze wedstrijd.

Vorig weekend lieten de Zwolse dames de punten liggen in Leiden. Daarom werd er vrijdagavond al een goed plan van aanpak gemaakt. Ook de training werd al aangepast op hoe de dames uit Beuningen waarschijnlijk zouden gaan spelen. Na de laatste teambespreking op zondagochtend gingen de Zwollenaren vol vertrouwen het veld op. Dit steeg nog verder na het inspelen voor de wedstrijd.

Lees verder »

Vrouw gewond bij aanrijding Schuttevaerkade

Vrouw gewond bij aanrijding Schuttevaerkade

Zwolle – Een vrouw is dinsdag gewond geraakt op de Schuttevaerkade. Ze werd op haar scooter aangereden door een automobilist.

De vrouw reed dinsdagmiddag rond half vijf op haar scooter over de Schuttevaerkade. Een automobilist die rechtsaf een parkeerplaats op wilde rijden zag haar over het hoofd. Een aanrijding was het gevolg. De vrouw kwam hierdoor ten val en raakte gewond.

Lees verder »

Nieuwe straatnamen rond N340 en Voorsterpoort

Nieuwe straatnamen rond N340 en Voorsterpoort

Zwolle – Burgemeester en wethouders hebben namen vastgesteld voor een aantal nieuwe straten en wegen in Zwolle. Het gaat hier om de N340 en Voorsterpoort en een correctie van de namen Ruimzichtweg en Nieuwe Wetering.

N340
Door de toekomstige aansluiting van de N340 op de A28 komt de parallelweg van de Hessenweg voor een groot deel los te ligggen van de hoofdrijbaan en wordt deze aangesloten op een nieuw aan te leggen rotonde bij de Ordelseweg en Kranenburgweg. Daarom krijgt de hoofdrijbaan een nieuwe naam (Nieuwe Hessenweg) en blijft de Hessenweg bestaan voor de parallelweg, zodat adressen van bewoners en bedrijven niet gewijzigd hoeven te worden.

Lees verder »

Zwolle plant 60.000 bloembollen om biodiversiteit te vergroten

Zwolle plant 60.000 bloembollen om biodiversiteit te vergroten

Zwolle – Deze week is ROVA gestart met het planten van ruim 60.000 bloembollen om de biodiversiteit in de stad te vergroten. Op vier plekken zal ROVA de komende tijd wilde narcissen, krokussen en botanische narcissen poten. Wethouder William Dogger stopt op woensdag 16 oktober de eerste krokussen in de binnenstad in de grond. Hij doet dat – samen met Bijenvereniging Zwolle – bij de Potgietersingel achter Museum de Fundatie. 

De gemeente Zwolle wil de stad biodiverser maken en daarom is ROVA op 14 oktober begonnen met het planten van 62.500 bloembollen langs de Zwarte Waterallee, de IJsselallee, op Hessenpoort en in de binnenstad.

Lees verder »

Boerenprotest Zwolle niet zonder resultaat voor agrariërs Overijssel

Boerenprotest Zwolle niet zonder resultaat voor agrariërs Overijssel

Zwolle – Maandag werd er door boeren geprotesteerd bij het Provinciehuis in Zwolle. De opkomst was gigantisch, er kwamen meer boeren dan verwacht. Ze waren opgeroepen door Landbouworganisatie LTO. Aan de boeren was gevraagd hun (trekker)toeter en alles wat herrie maakt mee te nemen. Nederlandse vlaggen hingen ondersteboven in de trekkers. Dit is een teken van ongenoegen, het blauw in de vlag staat voor ‘de elite’. Door het blauw bovenaan te hangen maakte men duidelijk dat de elite voor gaat op het volk. Als het aan de organisatie ligt gaan de provinciale beleidsregels over stikstof van tafel. Sommige regels van de provincies lopen vooruit op het landelijke beleid.

Nog tijdens het protest ging een afvaardiging van LTO direct in overleg met gedeputeerden Van Hiljum en Ten Bolscher. De voorzitter van Agrarisch Jongeren Kontakt was ook bij dit overleg. De voorzitter van het Agrarisch Jongeren Kontakt riep op om niet te vertrekken voordat de nieuwe beleidsregel is ingetrokken. Deze oproep werd met gejuich beantwoord.

Lees verder »

Travelbags/HV Zwolle DS1 – ESCA-Handbal (32-24),

Travelbags/HV Zwolle DS1 – ESCA-Handbal (32-24),

Zwolle – Afgelopen zondag stond ESCA-Handbal Dames 1 uit Arnhem op het programma voor Dames 1 van Travelbags/HV Zwolle. Na een zware start van het nieuwe seizoen met twee nederlagen, waren de dames vandaag gebrand om te laten zien wat ze in huis hebben.

De wedstrijd begon stroef en enigszins chaotisch, de dames moesten goed uitvogelen hoe ze deze ploeg onder controle moesten houden. Door de sterke cirkelspeelsters van ESCA moest de verdediging van Zwolle ten allen tijden 100% alert blijven. De punten vielen aan beide kanten, en de stand ging in de eerste helft gelijk op. Dit resulteerde in het feit dat Dames 1 van Zwolle de rust in ging met een gelijke stand.

Lees verder »

Begroting 2020: Zwolle bouwt rustig verder aan ambities

Begroting 2020: Zwolle bouwt rustig verder aan ambities

Zwolle – Vier maanden na vaststelling van de Perspectiefnota 2020-2023 komt het Zwolse college nu met de uitwerking van de plannen in de begroting voor 2020. Het financieel perspectief is licht verbeterd, maar onzekerheden in het rijksbeleid en in het sociaal domein maken dat het college behoedzaam en solide wil blijven begroten. Met nadere uitwerking van de strategische plannen en op één punt ruimte voor nieuw beleid. 

Op het gebied van ‘wonen en zorg’ is duidelijk dat de gemeente een sterkere regierol zal moeten nemen. De twee thema’s zijn sterk met elkaar verweven: veel ambities op sociaal terrein lukken alleen als er passende woonruimte beschikbaar is. Dat geldt voor bijvoorbeeld beschermd wonen, daklozen en de uitstroom van zorgcliënten naar zelfstandige woonruimte. Voor 2020 is hiervoor extra tijd en ruimte vrijgemaakt.

Lees verder »

Het weer: Wisselvallig en vrij zacht

Het weer: Wisselvallig en vrij zacht

Zwolle – Dinsdag is het zo nu en dan regenachtig in Zwolle. De vraag is alleen wanneer ‘nu’ is en wanneer ‘dan’. We gaan voor het scenario dat in de middag en avond de regenkans het grootst is. Of het in de ochtend ook al nat wordt, is onzeker. We houden het erop dat de ochtend grotendeels droog verloopt. En ook in de middag zijn er zeker droge periodes, waarna ‘s avonds de regenkans weer stijgt. Met zo’n weertype drogen kletsnatte akkers zoals aan de Scholtensteeg moeilijk op.

Maar de temperatuur valt niet tegen. Die is aan de hoge kant voor medio oktober. Na een zachte nacht en 14 graden in de vroege ochtend wordt het dinsdagmiddag uiteindelijk 17 à 18 graden. De wind is zwak tot matig uit zuid tot zuidwest. Wie de zon wil zien, moet op de vroege morgen of in de vroege avond op de uitkijk gaan staan, misschien dat het lukt tussen de wolken door. Op andere momenten van de dag is er te veel bewolking.

Lees verder »

Korfballers Sparta behouden nipt koppositie

Korfballers Sparta behouden nipt koppositie

Zwolle – Sparta Zwolle heeft het zichzelf erg moeilijk gemaakt in de thuiswedstrijd tegen AVO afgelopen zaterdag. In een wervelend korfbalspel in de eerste twintig minuten, waarin de stand uitliep tot 9-2, lieten de Zwollenaren zien dat ze met recht in de hoofdklasse starten aankomend november.

Daarna kwam AVO terug in de wedstrijd: via een ruststand van 10-6 voor Sparta ging AVO erop en erover. Het offensief reikte tot een 12-11 voorsprong voor AVO. Daarna rechtte Sparta de rug, knokte terug en zette 15-12 op het scorebord. Nog even werd het spannend toen AVO terugkwam tot 15-14, maar verder kwamen de Assenaren niet. Sparta wint en blijft gedeeld koploper in de overgangsklasse.

Lees verder »

Walking Football succesvol van start bij SV Zwolle

Walking Football succesvol van start bij SV Zwolle

Zwolle – De hele maand oktober konden geïnteresseerden gratis deelnemen aan Walking Football bij SV Zwolle op Sportpark Marslanden. Iedere donderdagochtend van 10:15 uur tot 11:15 uur is er de mogelijkheid om mee te spelen en trainer bij SV Zwolle, onder begeleiding van een gecertificeerde trainer. De eerste vier weken hebben al een mooie vaste groep van 10 deelnemers opgeleverd!

OldStars Walking Football is een initiatief van PEC Zwolle United, SportService Zwolle, WijZ Welzijn, SVI, Nationaal Ouderen Fonds en SV Zwolle. Met dit aanbod willen we 60-plussers in beweging brengen. Niet alleen sportief bezig zijn, maar ook het sociale karakter is hierbij van groot belang. Dit heeft zich al bewezen op drie andere plekken in Zwolle! Walking Football is al te spelen bij Sportcampus de Pelikaan, VV WVF en bij VV SVI. Daar is sinds deze maand dus ook SV Zwolle bijgekomen op Sportpark Marslanden.

Lees verder »