Het weer: Kans op mist en koud

Het weer: Kans op mist en koud

Zwolle – Zondagochtend moet rekening worden gehouden met mist, mogelijk dichte mist. Daarbij ligt de temperatuur onder het vriespunt. Dat levert daken, grasvelden en weilanden op die door rijp wit zijn geworden. En misschien is het op bruggen glad. De temperatuur ligt ’s morgens in de buurt van -3 °C op neushoogte. Aan de grond nog een paar graadjes meer vorst. De eerste decemberdag gaat winters van start.

Maar het blijft overdag niet vriezen, in de loop van de ochtend kruipt het kwik omhoog. Een stijging boven het vriespunt, tot een maximum van een waterkoude 4 graden. Zelfs dat wordt niet bereikt als de mist hardnekkig is, en die kans bestaat. De temperatuur komt dan slechts weinig boven nul. Om nog meer teleurstelling te voorkomen, kun je deze zondag ook beter geen grote verwachtingen van de zon hebben.

Lees verder »

Muziek in de Stadkamer tijdens Klarinetdag van Klarinjo!

Muziek in de Stadkamer tijdens Klarinetdag van Klarinjo!

Zwolle – De stadkamer had zaterdag naast een breed assortiment aan boeken, ook een breed assortiment aan klarinetten. Het nieuwe Zwolse klarinetensemble Klarinjo! organiseerde in het pand aan de Zeven Alleetjes een klarinetdag.

Tijdens deze dag werd er samen met twee bevriende klarinetgroepen uit Groningen en Amersfoort gemusiceerd. Ook was er een lezing over presentatie over het (bedreigde) klarinethout.

Lees verder »

Sint brengt bezoek aan Holtenbroek

Sint brengt bezoek aan Holtenbroek

Zwolle – Het is bekend dat Sint en zijn Pieten al een aantal weken in Zwolle verblijven. Hij kan met zijn bezoek aan de wijk Holtenbroek dan ook niet achterblijven.

De boot met Sint en zijn pieten meerde zaterdagmiddag aan in de Margriethaven vlakbij wijkboerderij de Klooienberg. Zij werden opgewacht door kinderen en ouders uit de wijk. Na een warm welkom ging de hele groep in een optocht naar het wijkcentrum.

Lees verder »

Veel mooie koeien in IJsselhallen tijdens Nationale Vleesvee Manifestatie

Veel mooie koeien in IJsselhallen tijdens Nationale Vleesvee Manifestatie

Zwolle – Zaterdag stonden de IJsselhallen vol met koeien. De Federatie Vleesveestamboeken Nederland organiseerde een nationale keuring, de Nationale Vleesvee Manifestatie.

Tijdens dit evenement kon het publiek kan genieten van de fokkerijpassie van diverse vleesveerassen. Deze editie heeft een extra feestelijk tintje aangezien de Federatie dit jaar 30 jaar bestaat.

Lees verder »

Voorbeschouwing Feyenoord – PEC Zwolle

Voorbeschouwing Feyenoord – PEC Zwolle

Zwolle – PEC Zwolle gaat zondagmiddag op bezoek bij Feyenoord, waar de Zwollenaren de tweede uitzege van het seizoen hopen te pakken. In de Rotterdamse Kuip zal om 16.45 uur worden afgetrapt.

In de afgelopen speelronde boekte PEC Zwolle een belangrijke overwinning op Fortuna Sittard. In een knotsgekke wedstrijd kwamen de Blauwvingers al vroeg op voorsprong via Mustafa Saymak. Na rust verdubbelde Iliass Bel Hassani de stand op het scorebord. Vitalie Damascan maakte het nog even spannend door vlak voor tijd nog de aansluitingstreffer te maken, maar Lennart Thy schoot PEC Zwolle in de absolute slotfase naar de 3-1 en hiermee de beslissing in de wedstrijd.

Lees verder »

Het weer: Zon, wolkenvelden en weinig wind

Het weer: Zon, wolkenvelden en weinig wind

Zwolle – Zaterdag begint koud, de temperatuur komt dichtbij het vriespunt. Onder het vriespunt, mocht het in de vroege ochtend opgeklaard zijn. Opklaringen zijn de rest van de dag zeker van de partij boven Zwolle. Wie zaterdag zin in zon heeft, komt aan zijn of haar trekken. De wolkenvelden die af en toe over de stad schuiven, moet je dan maar even voor lief nemen. Dat er regendruppels uit vallen, is zeer onwaarschijnlijk.

Ook het weer heeft weekend en neemt er zijn gemak van. Wind is er nauwelijks, wat een meevaller is bij een maximumtemperatuur van 7 graden. Dat geldt nog meer voor de zondag. Dan wordt het kouder, zowel overdag als ’s nachts.

Lees verder »

SV Zwolle krijgt bezoek van Top 2000 Stembus

SV Zwolle krijgt bezoek van Top 2000 Stembus

Zwolle – SV Zwolle krijgt zondag wel een heel bijzonder bezoek, namelijk van de Top 2000 Stembus.

De bus, met radiopresentatoren Wouter van der Goes en Frank van ’t Hof, is zondagmiddag te gast op Sportpark Marslanden. De stembus is zondag 1 december onderweg van Woerden naar Groningen. SV Zwolle fungeert dus als tussenstop voor de Top 2000 Stembus.

Lees verder »

Vrienden Stadskern maken genomineerden Pluim 2019 bekend

Vrienden Stadskern maken genomineerden Pluim 2019 bekend

Zwolle – De Vrienden van de Stadskern (VvdSK) reiken jaarlijks een “Pluim” uit aan een organisatie, een persoon of een opdrachtgever die door verantwoorde bouw, verbouwing of restauratie een bijdrage levert aan het behoud van het unieke historische karakter van Zwolle.

Door omstandigheden is de Pluim een aantal jaren niet uitgereikt. Het bestuur van de VvdSK wil graag, met behulp van de leden en geïnteresseerden, deze traditie weer in ere te herstellen. Het bestuur heeft zes projecten genomineerd. Het project met de meeste stemmen wint. Er kan gestemd worden tot 1 januari 2020. Eind januari zal de winnaar bekend gemaakt worden.

Lees verder »

Het weer: Opdrogen met wolken en zon

Het weer: Opdrogen met wolken en zon

Zwolle – Vrijdag is de regen voorbij. Blauwe lucht en zon zijn present boven Zwolle, maar vanuit noordelijke regionen drijven er wolkenveldjes en stapelwolken voorlangs. De wolkenveldjes zitten de zon soms dwars. Losse stapelwolken doen dat niet en zijn onschuldig, die zien we dus door de vingers. Er is een heel kleine kans dat met de wolken een buitje meelift deze kant op. De thermometer start ’s morgens met ongeveer 4 graden en dat loopt op naar 7 graden ‘s middags.

Bij een matige noordwestelijke wind droogt Zwolle vrijdag op, na twee dagen met regen. De neerslagmeters van Weblog Zwolle registreerden over beide dagen in totaal 26 liter regenwater per vierkante meter in Zwolle-West en 29 liter in Zwolle-Centrum. Dat is een flinke bak. Opdrogen kan het behalve op vrijdag ook in het weekend, want er wordt geen regen van betekenis verwacht.

Lees verder »

Slowaakse oorlogsheld Otto Smik gesneuveld in Zwolle

Slowaakse oorlogsheld Otto Smik gesneuveld in Zwolle

Zwolle – Donderdag precies 75 jaar geleden op 28 november 1944 kwam de Slowaakse gevechtspiloot Otto Smik met een Spitfire vanuit het westen het Zwolse luchtruim binnengevlogen om het rangeerterrein van de Nederlandse Spoorwegen te bombarderen. Zijn vliegtuig werd geraakt door fel Duits luchtafweergeschut. Hij moest een noodlanding maken en kwam neer in een weiland bij de Bloksteeg in Ittersum, dat nu volgebouwd is met huizen in de wijk Geren van Zwolle-Zuid. Het vliegtuig van de 22-jarige Otto Smik vloog over de kop; hij werd met geweld uit zijn cockpit geslingerd en was op slag dood.

Donderdagmiddag werden in de Stadkamer herinneringen opgehaald aan de gesneuvelde piloot. Smik was een onverschrokken oorlogspiloot. Aan het begin van de oorlog was hij vanuit Tsjechoslowakije naar Engeland gevlucht en heeft zich aangesloten bij de RAF. Hij was een succesvolle Spitfire-piloot en werd al snel bevorderd tot squadroncommandant. In 1944 kwam hij in Zwolle om het leven. In eerste instantie kon zijn identiteit niet worden vastgesteld en werd hij begraven op Kranenburg. Daarna is zijn lichaam overgebracht naar België, waar hij ook nog een keer herbegraven werd. Toen bekend was wie deze onbekende vlieger was, is hij na de val van de Muur overgebracht naar Slowakije en heeft in Bratislava zijn laatste rustplaats gevonden.

Lees verder »