Sparta debuteert in hoofdklasse

Sparta debuteert in hoofdklasse

Zwolle – Zaterdagavond startte het historische avontuur voor de Zwolse korfballers: voor het eerst in de clubgeschiedenis komen ze uit in de hoofdklasse. De verwachtingen voor de eerste wedstrijd zijn niet al te hoog gespannen, tegenstander Dalto is al jaren een topploeg in de hoofdklasse en dit seizoen favoriet voor het kampioenschap.

Na het eerste fluitsignaal in Driebergen begint Sparta sterk: de 2-1 voorsprong verrast spelers en publiek. Dalto loopt daarna uit tot 6-2, maar na drie scherpe aanvallen van Sparta is het 6-5. Het blijft een kat-en-muisspel tot 13-9. Daarna wordt het verschil te groot: Dalto krijgt meer rust en overtuiging en loopt uit tot 17-9 bij rust.

Lees verder »

Het weer: Hele dag regen

Het weer: Hele dag regen

Zwolle – Maandag is een regendag. Wie ‘s morgens de gordijnen opendoet, ziet dat alles al nat is. En dat is nog maar het begin. ’s Nachts heeft het geregend en daar komt nog veel meer bij. Op het weermenu staan lichte regen bij het ontbijt, meer regen rond lunchtijd, en het echte kletsnatte werk volgt rond het avondeten. Dan wordt de sterkste neerslag verwacht, die tot in de avond voortduurt.

Dit regenarrangement wordt u gepresenteerd door Ingmar, een lagedrukgebied dat maandag van zuid naar noord over Duitsland trekt. Ingmar verzorgt de regen bij ons niet in zijn eentje, hij doet dat in samenwerking met enkele actieve fronten die speciaal vanaf zee hierheen komen. De bijbehorende wind waait uit het noorden tot noordwesten, met kracht 3 tot 4. Het kwik doet maandag niet mee, dat blijft de hele dag lamlendig hangen bij 7 graden Celsius.

Lees verder »

Paarse verlichting in Zwolle voor Wereld Prematurendag

Paarse verlichting in Zwolle voor Wereld Prematurendag

Zwolle – Zondag 17 november kleurden onder andere de Sassenpoort en het logo van Isala paars. Dit werd gedaan om aandacht te geven aan Wereld Prematuurdag, en daarmee voor prematuur geborenen.

Paars is de kleur die gekoppeld is aan Wereld Prematurendag. In Nederland worden jaarlijks zo’n 15.000 kinderen te vroeg geboren. Stichting Wereld Prematurendag wil met deze dag aandacht vragen voor deze groep kinderen.

Lees verder »

Toekomstige levensredders op bezoek bij Isala Opleidingsmarkt

Toekomstige levensredders op bezoek bij Isala Opleidingsmarkt

Zwolle – Zaterdag was de jaarlijkse opleidingsmarkt bij Isala in Zwolle. Er kwamen veel bezoekers om van professionals te horen wat werken bij Isala precies inhoudt.

Op de opleidingsmarkt kunnen leerlingen en studenten kennismaken met veel verschillende beroepen en opleidingen in het ziekenhuis. Ook kunnen verpleegkundigen zich oriënteren op de diverse vervolgopleidingen. Er waren ook onderwijsinstellingen aanwezig met informatie over verschillende opleidingen in de zorg.

Lees verder »

Prins Skuum de nieuwe Hoogheid c.v. De Knienebelters

Prins Skuum de nieuwe Hoogheid c.v. De Knienebelters

Zwolle – Zaterdag 16 november heeft Prins Skuum zijn intrede gedaan op het Prinsenbal van c.v. De Knienebelters.

Hij zal samen met zijn Presidenten Noukie en Slotje het carnavalsseizoen 2019- 2020 voorgaan bij c.v. De Knienebelters. De vereniging de Knienebelters verwacht met Hoogheid Skuum en zijn Presidenten Noukie en Slotje een fantastisch carnavals seizoen tegemoet te zien.

Lees verder »

Het weer: Vrij zonnig en koud

Het weer: Vrij zonnig en koud

Zwolle – Zondagochtend staat er een zonnetje boven Zwolle. Het vriest licht bij zonsopkomst om 8 uur. Ongeveer nul graden op neushoogte en op de grond iets dieper onder het vriespunt. Ruiten krabben zit er wel in, voor wie vroeg met de auto op pad gaat. De wind is zwak, zodat die minder onaangenaam is. Hij waait aanvankelijk uit het zuidoosten en draait later naar noordoost. De temperatuur klimt ‘s middags naar 6 graden.

In de loop van de dag verschijnen meer sluierwolken boven de stad, waar de zon nog een tijdje doorheen prikt. Ze zijn de voorlopers van een wolkengebied dat in de avond en nacht naar maandag een nat stempel gaat drukken op de stad. Dat gaat maandag overdag door. Er worden perioden met regen verwacht, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Berekend wordt een etmaalhoeveelheid van ruim 10 liter hemelwater per vierkante meter. Alsof je een emmer leeggooit.

Lees verder »

Dirigent en musicus Martien Hovestad krijgt Erepenning van Zwolle

Dirigent en musicus Martien Hovestad krijgt Erepenning van Zwolle

Zwolle – Martien Hovestad heeft zaterdagavond een de Erepenning van de gemeente Zwolle ontvangen. Burgemeester Peter Snijders reikte deze uit tijdens een concert van het Zwols Vocaal Ensemble in de Onze Lieve Vrouwenbasiliek ter gelegenheid van zijn 40-jarig jubileum als dirigent. Martien Hovestad krijgt de penning voor zijn langdurige en bijzondere muzikale verdiensten voor de stad.

Martien Hovestad is een toonaangevend muzikaal ambassadeur van de stad. Zijn streven naar kwaliteit in de harmonie van klank, woord en beeld is de rode draad in zijn muzikale loopbaan. Een lange loopbaan van musiceren, dirigeren, componeren en jureren. Maar vooral ook van doceren: het overbrengen van zijn kennis van en liefde voor de muziek. Met zijn grote talent begeleidt en inspireert hij jong en oud het beste uit zichzelf te halen. Hij staat daarmee mede aan de wieg van het onderscheidende muziekonderwijs en de grote koortraditie in Zwolle.

Een Erepenning wordt toegekend door burgemeester en wethouders aan Zwollenaren en niet-Zwollenaren met grote verdiensten voor de Overijsselse hoofdstad. Met Martien Hovestad telt het gezelschap houders van de Zwolse Erepenning nu 37 personen en/of organisaties.

De gemeente maakt onderscheid tussen de zilveren penning verbonden aan de Erepenning en de gouden penning verbonden aan het Ereburgerschap.
Oud-burgemeester Henk Jan Meijer en ondernemer Wim Waanders zijn Ereburger van Zwolle. De gouden penning werd eerder uitgereikt aan wijlen eerste bevrijder Leo Major en oud-burgemeester Job Drijber.

Sinterklaas weer in Zwolle aangekomen

Sinterklaas weer in Zwolle aangekomen

Zwolle – Zaterdag was het weer spanning alom op en rond het Rodetorenplein in Zwolle. Niemand minder dan Sinterklaas kwam aan, uiteraard met een heel aantal Pieten.

Duizenden kinderen hadden zich al vroeg verzameld langs de kade en de route. Uiteraard mochten pappa’s, mamma’s, opa’s en oma’s mee, ondanks dat het een kinderfeest is. Nadat Sinterklaas onder de geluiden van de vele sinterklaasliedjes aangemeerd was op het Rodetorenplein werden alle aanwezige kinderen toegesproken door Sinterklaas en de burgemeester. Dit jaar was er speciaal een doventolk Piet meegereisd uit Spanje.

Lees verder »

Sterke stijging verkeersongelukken in Zwolle

Sterke stijging verkeersongelukken in Zwolle

Zwolle – Het aantal verkeersongelukken met materiële schade in Zwolle is de afgelopen drie jaar gestegen van 554 in 2016 naar 905 in 2018. Dat is bijna een verdubbeling. Het aantal ongelukken met letsel is gedaald van 77 in 2016 naar 66 in 2018. Dit blijkt uit cijfers van Rijkswaterstaat die door RTL Nieuws zijn geanalyseerd.

De analyse is nauwgezet uitgevoerd door de redactierobot ADAM, die is ontwikkeld door RTL Nederland. ADAM (Automatische Data Artikel Machine) heeft gebruik gemaakt van het bestand met geregistreerde ongevallen in Nederland (BRON) van Rijkswaterstaat. Daarvan zijn gegevens over 2016, 2017 en 2018 doorgespit.

Lees verder »