Het weer: Veel bewolking en kans op een enkel buitje

Het weer: Veel bewolking en kans op een enkel buitje

Zwolle – Woensdagochtend vroeg is het kwik na een vrij heldere nacht onder het vriespunt gezakt. Bewolking is ’s morgens onderweg naar Zwolle vanuit het noorden. Maar de zonsopkomst in het oosten om 7.09 uur is waarschijnlijk nog goed te zien.

Daarna krijgen we te maken met meer bewolking. De zon delft het onderspit. Helemaal zonder zon komt Zwolle niet te zitten, dankzij gaten tussen de wolken. Uit de gaten valt geen regen, uit de wolken misschien wel een beetje, vanuit een buitje dat zich vooral in de middag verstopt te midden van de andere wolken.

Lees verder »

NS verlengt speciale basisdienstregeling

NS verlengt speciale basisdienstregeling

Zwolle – NS verlengt de speciale basisdienstregeling die sinds 21 maart van start is gegaan. De verlenging is voorlopig tot en met 28 april. Dit heeft te maken met de verlenging van de maatregelen die het kabinet dinsdagavond deed. Reizigers die afhankelijk zijn van openbaar vervoer kunnen komende weken dus nog gewoon met de trein reizen.

Vanaf ieder station in Nederland rijden in alle richtingen twee treinen per uur. Vanaf stations waar normaal één keer per uur een trein vertrekt, blijft dit zo. De NS adviseert reizigers goed voorbereid op reis te gaan en kort voor vertrek de NS Reisplanner of de NS-app te checken. Wat nóg belangrijker is, is het houden va de 1,5 meter afstand, zowel op de stations, in de trein en zelfs bij het in- en uitstappen.

Lees verder »

Gemeente Zwolle past gele borden aan

Gemeente Zwolle past gele borden aan

Zwolle – De gemeente Zwolle past de gele borden, die recent bij parken, winkelcentra en sportvelden geplaatst zijn, weer aan. Dit vanwege foutieve informatie. De borden zijn bedoeld als waarschuwing tegen het coronavirus.

Er ontstond onder Zwollenaren verwarring over de borden vanwege het feit dat er andere informatie staat dan in de noodverordening die de burgemeester vrijdag heeft ondertekend. In de noodverordening staat: “Daarnaast is het in de hele regio verboden om met drie of meer personen samen te komen indien er geen afstand van 1,5 meter in acht wordt genomen. Worden de regels niet of niet voldoende nageleefd, dan zal hierop gehandhaafd worden. De voorzitter van de Veiligheidsregio is tevens bevoegd om winkels of markten waar de maatregelen niet worden nageleefd, te sluiten.”

Lees verder »

‘Opdat we nooit vergeten’ is geen loze kreet in Zwolle

‘Opdat we nooit vergeten’ is geen loze kreet in Zwolle

Zwolle – Hoe wrang kan het zijn? Op 31 maart 1945 lieten vijf helden het leven voor de vrijheid van Zwolle. Exact vijfenzeventig jaar later pakt het coronavirus de vrijheid van de Zwollenaren weer af.

Dit werd dinsdagmiddag schrijnend duidelijk. Ieder jaar verzamelen schoolkinderen van basisschool De Springplank zich op deze dag bij het oorlogsmonument aan de Meppelerstraatweg. In bijzijn van een wethouder en veteranen staan ze twee minuten stil bij de gruweldaden van de Duitse bezetter.

Lees verder »

Lente op kinderboerderij Wezenlanden

Lente op kinderboerderij Wezenlanden

Zwolle – Precies tien dagen geleden werden de schattigste biggetjes geboren en dinsdag mochten ze genieten van het lentezonnetje.

In de stal waren mama varken en kinderen niet te zien want kinderboerderij Wezenlanden is vanwege het coronavirus gesloten. Zonde, want juist de waggelende biggetjes die trouw achter hun moeder aansjokken is een prachtig begin van het voorjaar.

Lees verder »

Regering verlengt coronamaatregelen met drie weken

Regering verlengt coronamaatregelen met drie weken

Zwolle – De regering heeft de coronamaatregelen verlengd tot en met dinsdag 28 april. Dat werd dinsdagavond door premier Rutte in een speciale persconferentie bekendgemaakt.

De maatregelen golden aanvankelijk tot 6 april. Na overleg binnen de crisiscommissie van het kabinet is dinsdag besloten tot de verlenging. Er is gekozen de bestaande maatregelen langer te handhaven, omdat zorginstellingen zoals ziekenhuizen overbelast dreigen te raken. En ook om kwetsbare ouderen te beschermen.

Lees verder »

Huisartsenpost in Isala Zwolle tijdelijk verplaatst

Huisartsenpost in Isala Zwolle tijdelijk verplaatst

Zwolle – Medrie maakte dinsdag bekend dat de huisartsenpost Zwolle binnen Isala tijdelijk is verplaatst naar de poli chirurgie (V2.0).

De interne verhuizing van de huisartsenpost is nodig om ruimte te maken voor de opvang van spoedpatiënten van Isala. Ook biedt het de huisartsenpost meer ruimte voor toekomstige uitbreidingsmogelijkheden als de patiëntenaantallen toenemen, aldus Medrie.

Lees verder »

Greijdanus Koorantaine blijft gewoon zingen

Greijdanus Koorantaine blijft gewoon zingen

Zwolle – Op zaterdag zou het Greijdanus Schoolkoor haar jaarlijkse klassieke concert geven. Dit kan niet doorgaan vanwege de coronamaatregelen.

Ook Young Blue United, een optreden met 250 jongeren van verschillende scholen waar het Greijdanus Schoolkoor aan mee zou doen, is uitgesteld. Maar niet zingen is voor het koor geen optie. Daarom bedacht het koor een alternatief: een virtueel koor.

Lees verder »

Verkoop twee kavels op eiland in Breecamp-Broeklanden gestart

Verkoop twee kavels op eiland in Breecamp-Broeklanden gestart

Zwolle – De gemeente Zwolle start dinsdag met de verkoop van twee kavels voor vrijstaande woningen in Breecamp-Broeklanden (Stadshagen).

De twee kavels liggen aan het water op het meest westelijke eiland, van de in totaal vier eilanden. In Broeklanden is het landelijk en comfortabel wonen met veel voorzieningen en de natuur dichtbij. De kavels grenzen aan het water en liggen vlakbij fiets- en wandelroutes.

Lees verder »

Executie aan de Meppelerstraatweg in Zwolle 75 jaar geleden

Executie aan de Meppelerstraatweg in Zwolle 75 jaar geleden

Zwolle – Op 31 maart is het exact 75 jaar geleden dat er op de vooravond van de bevrijding aan de Meppelerstraatweg vijf mannen werden geëxecuteerd door de Duitse bezetter. Het was een vergeldingsactie van de Duitsers voor de aanslag op een spoorbrug. De omgekomen mannen zijn: Wilhelmus van Dijk, Hermanus Bosch, Johannes Muller, Willem Sebel, en Berend IJzerman.

De aanslag, waarvoor de vergeldingsactie was, vond plaats in de laatste week van maart 1945. De spoorbrug over de Dedemsvaart werd door het verzet opgeblazen. Door het opblazen van de spoorbrug werd de laatste spoorverbinding tussen Oost Nederland en Duitsland onklaar gemaakt. De mannen werden opgepakt en opgesloten in Het Huis van Bewaring in Zwolle. De strafmaat voor deze verzetsdaad stond niet vast en kon verschillen van tewerkstelling, naar Duitsland gestuurd worden met een lichtere straf of de doodstraf.

Lees verder »

Meehelpen met vastleggen van de coronacrisis

Meehelpen met vastleggen van de coronacrisis

Zwolle – Over de hele wereld beheerst het coronavirus het nieuws. Het houdt ons allemaal bezig. Het belangrijkste is de gezondheid van iedereen.

Om de verspreiding van het virus in te dammen, worden er maatregelen genomen die we nog niet eerder hebben meegemaakt, zoals de sluiting van scholen, horeca en winkels, organisaties werken massaal thuis en er wordt een groot beroep gedaan op de zorgsector. Deze periode zal niet snel vergeten worden. Er wordt geschiedenis geschreven.

Lees verder »

Zwollenaren brengen ode aan de stad in video van verlaten straten

Zwollenaren brengen ode aan de stad in video van verlaten straten

Zwolle – De straten van Zwolle zijn leeg, bijna iedereen is thuis vanwege de coronacrisis. Zwollenaar Mart Gombert maakte beelden van de verlaten binnenstad. Hanneke Poelmans schreef er een gedicht bij, dat werd ingesproken door Rob Kolenbrander.

Het idee kwam van Mart Gombert, op zondagmiddag liep hij een rondje door de stad om beelden te maken van de lege straten. Hij zette de beelden achter elkaar, vond een bijpassend muziekstuk en zocht naar iemand die er een tekst bij kon schrijven.

Lees verder »