Het weer: Bewolkt, in de middag en avond regen

Het weer: Bewolkt, in de middag en avond regen

Zwolle – Donderdag is weer een dag zonder haar. Met ‘haar’ bedoelen we de zon boven Zwolle. Een zwak schijnsel is in de ochtend nog mogelijk door het wolkendek heen, alsof ze achter matglas zit. Er nadert regen, tegen het middaguur is het hier. De rest van de middag hebben we te maken met regenachtige perioden, die in avond worden afgesloten met een nagekomen bui.

De meeste neerslag wordt voor het westen van het land berekend. In Zwolle wordt het ook nat, de verwachting is een neerslagtotaal rond 5 millimeter. De wind is gematigd bezig. Kracht 3 uit het zuidoosten, later draaiend naar zuid tot zuidwest. Wat doet het kwik deze donderdag? Niet veel, het stijgt van 14 graden in de ochtend naar ongeveer 17 graden in de middag. Woensdagmiddag noteerden onze twee stadsweerstations 20 graden, dankzij wat zon.

Lees verder »

De Engel op de Grote Markt gekortwiekt

De Engel op de Grote Markt gekortwiekt

Zwolle – De Glazen Engel op de Grote Markt is opgebouwd uit 350 lagen groen glas van elk een centimeter dik. Dat glas heeft de neiging af te brokkelen en woensdag bleek dat er meerdere lagen glas onderaan de linkervleugel zijn verdwenen. De Engel raakt daardoor toch vleugellam en staat er een beetje verloren bij tussen de opgestapelde terrasstoelen en -tafels.

Gelukkig is het spandoek aan de Grote Kerk met Heb Lief goed zichtbaar en geeft enige troost aan de langslopende Zwollenaren in deze verdrietige en verwarrende coronatijd. Ook de horecaondernemers in de binnenstad kunnen sinds gisteren wel weer een opbeurende boodschap gebruiken.

Lees verder »

Statement burgemeester en wethouders omtrent de coronacrisis in Zwolle

Statement burgemeester en wethouders omtrent de coronacrisis in Zwolle

Zwolle – Sinds dinsdag zijn de door het kabinet tijdelijke extra maatregelen ingegaan. Dit om de verspreiding van het coronavirus in te dammen.

“Het zijn stevige maatregelen, waar wij allemaal mee te maken hebben en die voor sommige groepen ingrijpende gevolgen kunnen hebben. Maar ze zijn nodig en als we er nu niet in slagen om de verspreiding van het virus te temperen dan volgen nog meer en langere beperkingen.

Lees verder »

Het weer: Zon en wolken, overwegend droog

Het weer: Zon en wolken, overwegend droog

Zwolle – Woensdag is er ‘s morgens vroeg kans op nevel of mist. Deze dag biedt positieve perspectieven voor de Canadese ganzen bij de Debussystraat die genoeg hebben van grijze luchten en motregen. De kans op neerslag is klein, zonder dat droogheidsgarantie kan worden afgegeven. Een enkel pruttelbuitje is namelijk mogelijk. Maar de zon is te zien.

Stralende zonneschijn is te veel gevraagd, omdat op diverse hoogtes wolken aanwezig zijn. De zon heeft daar af en toe moeite mee. De bewolking wordt ook dikker van het zuidwesten uit, maar dat gebeurt pas vanaf de middag. De temperatuur loopt van 11 graden ‘s morgens vroeg op naar ongeveer 20 graden in de middag. Niet slecht, vergelijkbaar met de maximumtemperatuur van 19,3 graden die ons weerstation in Dieze-Centrum dinsdagmiddag meldde.

Lees verder »

Handbalsters Travelbags/HV Zwolle komen vijf punten tekort tegen Overwetering

Handbalsters Travelbags/HV Zwolle komen vijf punten tekort tegen Overwetering

Zwolle – Zaterdag heeft Travelbags/HV Zwolle Dames 1 een spannende wedstrijd gespeeld tegen Overwetering Dames 1. De dames van Zwolle hadden geen goede start en liepen vanaf minuut één achter de feiten aan.

De dekking van Zwolle stond niet goed en had geen antwoord op de scorende opbouwers van Overwetering. Maar vanaf de tiende minuut kwamen de dames van Zwolle op gang. De dames wisten hun dekking goed neer te zetten en een aantal goede aanvallen te spelen met doelpunten als beloning. Dit zorgde ervoor dat Zwolle de stand gelijk trok. De ruststand was 15-14.

Lees verder »

Zwolse Specsavers-winkels steunen Leger des Heils met jaarlijkse donatie

Zwolse Specsavers-winkels steunen Leger des Heils met jaarlijkse donatie

Zwolle – Tien jaar geleden riep oog- en hoorzorgketen Specsavers de Stichting Specsavers Steunt in het leven, een initiatief waarmee zij jaarlijks diverse goede doelen met een lokaal karakter een financieel steuntje in de rug geeft.

Vanaf dit jaar sparen alle Specsavers-winkels voor de ruim honderd buurtlocaties van het Leger des Heils. Klanten van de Specsavers-winkels in Zwolle dragen met de aanschaf van een bril of hoortoestel automatisch bij aan een donatie voor de Leger des Heils locaties bij hen in de buurt. Zo sparen de klanten van bijvoorbeeld Specsavers Zwolle voor Bij Bosshardt Zwolle.

Lees verder »

Provinciale subsidie voor energiezuinige terrasverwarming bij horecabedrijven

Provinciale subsidie voor energiezuinige terrasverwarming bij horecabedrijven

Zwolle – De provincie Overijssel daagt de horeca uit om energie te besparen bij de verwarming van hun terrassen. Hiervoor is een subsidieregeling opgesteld, die de aanschaf van verwarmde kussens ondersteunt.

Door gebruik van deze kussens kan zo’n 90% energie en CO2-uitstoot worden bespaard. Er is 100.000 duizend euro beschikbaar. Gedeputeerde Tijs de Bree (energie): “Na een mooie nazomer, komt langzamerhand het najaar in beeld. Veel gemeenten geven horecagelegenheden extra ruimte om hun terrassen te laten staan, zodat de omzet die dit voorjaar door de coronacrisis is misgelopen weer wat kan worden goedgemaakt.”

Lees verder »

Politie zoekt getuigen zware mishandeling aan de Gouverneurlaan

Politie zoekt getuigen zware mishandeling aan de Gouverneurlaan

Zwolle – Aan de Gouverneurlaan in Zwolle heeft maandagavond een mishandeling plaatsgevonden. Een 38-jarige man is hierbij zwaargewond geraakt. Een 32-jarige man werd later op de avond aangehouden op verdenking van zware mishandeling. De politie onderzoekt de zaak.

Omstreeks 22.20 uur kreeg de politie een melding van lawaai in een woning. Ter plaatste trof de politie een zwaar gewonde man aan. Het slachtoffer is met een ambulance overgebracht naar het ziekenhuis. Een buurtbewoner zag iemand weglopen bij de woning. Daarop werd een Burgernetmelding verspreid.

Lees verder »

Travelbags/HV Zwolle handbalmannen nog niet op schot bij competitiestart tegen fit Ha-STU 2

Travelbags/HV Zwolle handbalmannen nog niet op schot bij competitiestart tegen fit Ha-STU 2

Zwolle – De Zwolse selectie mocht zondag voor het eerst sinds de nationale lockdown zich weer in competitieverband laten gelden. Alhoewel de wedstrijd pas aan het einde van de middag gespeeld werd, moest de caravaan toch vroeg van huis aangezien de bestemming het verre Nijmegen betrof. Een goede uitgangspositie na de eerste wedstrijd was natuurlijk het doel en als souvenir zal daarom de punten meegenomen moeten worden uit de Keizerstad.

Vanaf de bal-uit van Zwolle bleek dat het een ingewikkelde opdracht te gaan worden. Door al dan niet Coronavirus gerelateerde snotterigheid en blessures miste Zwolle een deel van de kern van de selectie. En dat bleek meteen: het spel liep niet zo gesmeerd als we van de sportieve jonge mannen gewend zijn. De medespelers werden niet altijd gevonden, er werden kleine foutjes gemaakt en Ha-STU 2 stond natuurlijk ook gewoon gefocust te verdedigen.

Lees verder »

Zwolse hockeyheren doen wat moet: belangrijke punten pakken

Zwolse hockeyheren doen wat moet: belangrijke punten pakken

Zwolle – Het eerste herenteam van Hockeyclub Zwolle heeft zondag op eigen terrein gewonnen van Alecto. De ploeg van coach Alex Mulder kan de drie punten goed gebruiken om zich stevig in de middenmoot van de overgangsklasse te nestelen.

De Zwollenaren begonnen de wedstrijd zondagmiddag goed met een openingstreffer van Jeremy Bourgonje in de elfde minuut (1-0). Daarna ging de strijd lange tijd gelijk op. Pas in de 56e minuut wist Jeremy Bourgonje opnieuw te scoren (2-0). Een hoofdrol was weggelegd voor doelman Fedde Hempel van HC Zwolle. Hempel kreeg twee strafballen voor zijn kiezen en wist er één te stoppen. In de 68e minuut wist de ploeg uit Leiderdorp vanuit een strafbal Hempel te passeren (2-1). Dit bleef ook de eindstand.

Lees verder »

‘Zo’n woningbrand gun je je ergste vijand niet’

‘Zo’n woningbrand gun je je ergste vijand niet’

Zwolle – “In een klap ben je alles kwijt. Het besef dat het echt gebeurd is, is heel onwerkelijk. Dat moment kwam bij mij pas toen ik op een noodlocatie op de bank zat en een T-shirt aan wilde doen. Ik realiseerde mij dat mijn kleren ook weg waren. Je verzamelt in je leven spullen die herinneringen met zich mee dragen en die komen nooit meer terug”, vertelt Chantal de Vreede die in 2018 een woningbrand meemaakte.

Dinsdag gaan de Brandpreventieweken van start en starten de Nederlandse Brandwonden Stichting en Brandweer Nederland de campagne Rookmelders redden levens. De campagne heeft als doel om het aantal slachtoffers van een woningbrand te beperken.

Lees verder »