Het weer: Warmte voorbij, zon laat zich nog wel zien

Het weer: Warmte voorbij, zon laat zich nog wel zien


Zwolle – Donderdag begint de dag iets frisser dan de voorgaande dagen. Je zou vanwege de datum kunnen denken dat het een grap is, aangezien wij de afgelopen dagen enorm verwend zijn met de hoge temperatuur. De rijen voor de welbekende ijssalons in de binnenstad waren behoorlijk, en een ieder genoot volop van het zomerse weer door lekker buiten te zitten.

Wij konden massaal een beetje opladen. Deze pret is voorlopig voorbij. Toch kunnen wij donderdagochtend vanaf een uur of acht al de eerste zonnestralen verwachten en kunnen zonneaanbidders in de zon, uit de wind nog best genieten. In de middag bederven de wolken de zonnepret. De middagtemperatuur wordt ongeveer 13 graden. De noorderwind is matig van kracht maar het blijft droog.

Lees verder »

GroenLinks vraagt om pilot alternatieve woningen in Zwolle

GroenLinks vraagt om pilot alternatieve woningen in Zwolle

Zwolle – Het is hard nodig dat starters en mensen met een andere woonbehoefte een kans krijgen op de huizenmarkt.

Bewoners van Zwolle hebben geregeld zelf ideeën om innovatief en goedkoop te kunnen bouwen, zoals met tiny houses, tiny boats of meergeneratiewoningen. Ook casco bouwen, dus een ‘kaal’ huis opleveren, kan voor veel mensen een aantrekkelijke, betaalbare optie zijn.

Lees verder »

West-Overijssel zet een volgende stap in de regionale energiestrategie

West-Overijssel zet een volgende stap in de regionale energiestrategie

Zwolle – West-Overijssel levert een bijdrage aan de energietransitie door 1,8 TWh aan zonne- en windenergie op te gaan wekken.

In 12 doelstellingen en afspraken heeft de regio vastgelegd hoeveel iedere gemeente bijdraagt en dat er regionaal wordt samengewerkt aan ruimtelijke kwaliteit, het beperken van maatschappelijke kosten, participatie over de gemeentegrenzen heen en het streven naar lokaal eigendom. De afspraken staan in het Hoofdlijnenakkoord ‘Op weg naar de RES 1.0’.

Lees verder »

Leden Rotary Club Zwolle maken Stolpersteine schoon

Leden Rotary Club Zwolle maken Stolpersteine schoon

Zwolle – Godschalk Isaac Bilderbeek (28 jaar), Cornelia Bilderbeek-Bromet (29 jaar) en Sara Bilderbeek ( 6 jaar): drie van de 454 Zwollenaren die in de Tweede Wereldoorlog door de nazi’s zijn gedeporteerd en vermoord in vernietigingskampen. Met zogenaamde Stolpersteine wordt de herinnering aan deze slachtoffers levend gehouden.

Zwolle telt inmiddels 272 van deze ‘struikelstenen’ op 98 locaties in de stad. Leden van Rotary Club Zwolle gaan in april weer op pad om de Stolpersteine schoon te maken. Op 4 mei, Dodenherdenking, moeten alle stenen er weer glimmend bij liggen.

Lees verder »

“De tiende en laatste 10 mijl van Zwolle Zuid wordt bijzonder”

“De tiende en laatste 10 mijl van Zwolle Zuid wordt bijzonder”

Zwolle – In april wordt de tiende editie georganiseerd van de 10 Mijl van Zwolle Zuid. Vanwege de Corona-maatregelen wordt dit een virtual run.

Deelnemers lopen hun eigen afstand op een door hun gekozen moment tussen 10 april 10 uur en 19 april 22 uur. Deze editie is niet alleen bijzonder vanwege het tienjarig jubileum of dat het een virtuele editie is, maar ook vanwege het feit dat het dit keer de allerlaatste keer is.

Lees verder »

Sluizen Vecht tussen Zwolle en Duitse grens gaan binnenkort open

Sluizen Vecht tussen Zwolle en Duitse grens gaan binnenkort open

Zwolle – Het vaarseizoen op de Vecht tussen Zwolle en de Duitse grens gaat van start op donderdag 1 april 2021.

Van 1 april tot 1 oktober 2021 zijn de sluizen in de Vecht te bedienen en is doorgaande recreatievaart mogelijk. Dit betekent dat de sluizen Vechterweerd en Vilsteren van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en Junne, Mariënberg, Hardenberg en De Haandrik van Waterschap Vechtstromen weer geopend zijn, evenals de boothellingen in Hardenberg, Ommen, Dalfsen en Zwolle. Bij alle faciliteiten worden maatregelen getroffen om 1,5 meter afstand te bewaken.

Lees verder »

Herdenking bij oorlogsmonument Meppelerstraatweg nog stiller dan anders door coronaregels

Herdenking bij oorlogsmonument Meppelerstraatweg nog stiller dan anders door coronaregels

Zwolle – Wethouder William Dogger heeft woensdag samen met Suzanne Habers, directeur van basisschool De Springplank bloemen gelegd bij het monument op de Meppelerstraatweg. Dit ter nagedachtenis aan vijf verzetshelden afkomstig uit Zwolle, Kampen en Lutten die op 31 maart 1945 werden terechtgesteld.

Door de geldende coronaregels werd er in aangepaste vorm stilgestaan bij de slachtoffers. Normaal vindt de herdenking plaats in bijzijn van de nabestaanden, leerlingen van groep zeven en acht van basisschool De Springplank, veteranen en de wijkwethouder. Dit jaar woonden de wethouder en directeur van de school de korte plechtigheid bij samen met twee leerlingen. Ook was de herdenking nog stiller dan normaal. Zo waren er geen toespraken en de ‘Last Post’ was dit jaar niet te horen. Na afloop legden alle leerlingen van groep acht nog een bloem bij het monument.

Lees verder »

“Erken het leed van Molukkers”

“Erken het leed van Molukkers”

Zwolle – Burgemeester Peter Snijders vraagt met ‘warmte en genoegen’ aandacht bij het nieuwe kabinet voor de erkenning van het leed dat Molukkers is aangedaan. Zo reageerde hij op vragen van PvdA-fractievoorzitter Patty Wolthof in de raadsvergadering van maandag 29 maart.

Patty Wolthof stelde vragen omdat de PvdA uit gesprekken met leden van de Zwolse Molukse gemeenschap hoort dat erkenning van de Nederlandse regering veel voor hen zou betekenen. Daarnaast leeft in Zwolle de vraag of de gemeente wil onderzoeken een beschermde historische status te verlenen aan de begraafplaatsen van Molukse KNIL-militairen. Ook hier vroeg Wolthof hoe de burgemeester daartegenover staat. Hij zegde toe het overleg aan te gaan met de Molukse gemeenschap in Zwolle: “Ook in Zwolle is een belangrijke Molukse gemeenschap die ver teruggaat. Die geschiedenis zit nog steeds in de hoofden van de eerste, tweede en derde generaties. Erkenning is van groot belang. Ook om te laten zien dat de Nederlandse overheid die geschiedenis omarmt en daar aandacht en waardering voor zal hebben.”

Lees verder »

Het weer: Zonovergoten en zomers warm

Het weer: Zonovergoten en zomers warm

Zwolle – Woensdag is een zonovergoten dag. De temperatuur in Zwolle stijgt in de middag naar 25 graden en dat is zomers warm. Er drijven sluierwolkjes over waar geen haan naar kraait en de zon evenmin. Het blijft kurkdroog.

Van de zuidenwind heeft ook niemand last, want die is zwak. Uit het zuiden komt zeer zachte lucht, die boven onze omgeving verder wordt opgewarmd. Wie in de zon zit, merkt dat de zon al behoorlijk krachtig is. In de avond gaat de wind liggen en daalt het kwik uiteindelijk naar een graad of 10. In het buitengebied van Zwolle is het donderdagmorgen vroeg een paar graden koeler. Donderdag beleven we een weeromslag, doordat de wind uit het noorden gaat waaien.

Lees verder »

Anderhalf jaar cel + TBS voor poging verkrachting in Park de Wezenlanden

Anderhalf jaar cel + TBS voor poging verkrachting in Park de Wezenlanden

Zwolle – Een 29-jarige Zwollenaar die vorig jaar een jonge vrouw probeerde te verkrachten in Park de Wezenlanden is dinsdag door de rechtbank Overijssel veroordeeld tot een gevangenisstraf van anderhalf jaar. Ook kreeg hij TBS met dwangverpleging.

Op 4 juni vorig jaar greep de man ’s ochtends rond negen uur een destijds 19-jarig meisje vast en duwde haar tegen de grond. Daarbij maakte hij ‘neukbewegingen’. Vervolgens trok hij haar broek en onderbroek omlaag en tilde haar de bosjes in. In de struiken drukte hij haar mond dicht en kneep haar keel dicht. De man stompte daarna de jonge vrouw meerdere keren tegen haar hoofd terwijl hij probeerde zijn eigen broek omlaag te krijgen. Doordat de jonge vrouw zich bleef verzetten en een voorbijganger te hulp schoot besloot de man te vluchten. Even later kon hij door politieagenten worden aangehouden.

Lees verder »

Team NXTgen wint regiofinale in Techlab Zwolle

Team NXTgen wint regiofinale in Techlab Zwolle

Zwolle – Team NXTgen, het First Lego League (FLL) team van JenaXL Zwolle, heeft dinsdag de regiofinale in het Techlab gewonnen.

De FLL is een wedstrijd die jongeren tussen de 9 en 14 jaar uitdaagt om de maatschappelijke rol van techniek en technologie te onderzoeken aan de hand van verschillende opdrachten. De opdrachten worden opgehangen aan een thema en gedefinieerd in de jaarlijks wisselende ‘Challenge’.

Lees verder »