Het weer in het weekend: Zon, wolken en weinig wind

Het weer in het weekend: Zon, wolken en weinig wind

Zwolle – Zaterdagochtend zorgt een nagekomen buitje mogelijk voor nattigheid in Zwolle. Wie uitslaapt, heeft de grootste kans om dat compleet te missen. Het weer op zaterdag ziet er daarna helemaal niet gek uit, want de zon is vaak van de partij.

Wel in gezelschap van wolken, groot en klein, ze helpen tegen saaiheid boven de stad. Het blijft droog, met de kanttekening dat een van de wolken heel misschien toch uitgroeit tot een spetterbuitje. Dat zal dan een zeldzaam geval zijn. De middagtemperatuur is met ongeveer 13 graden niet hoog voor de eerste dag van mei. Maar de zon heeft al kracht en dat maakt veel goed. Ook dankzij een noordwestenwind die slechts zwak is, voelt het al gauw warmer aan dan de thermometer suggereert.

Lees verder »

Voorbeschouwing Vitesse – PEC Zwolle

Voorbeschouwing Vitesse – PEC Zwolle

Zwolle – PEC Zwolle trapt op de eerste dag van mei om 20.00 uur af tegen Vitesse. In het Gelredome treft de ploeg van trainer/coach Bert Konterman de nummer vier van de competitie. Zwolle reist met veel vertrouwen af richting Arnhem, nadat de voorbije twee wedstrijden winnend werden afgesloten.

Na een ruim 200 dagen was er weer eens publiek te vinden in de Nederlandse stadions. Alle supporters van de thuisspelende clubs uit de vorige speelronde konden hun club vanaf de tribune toejuichen, iets wat deze speelronde niet het geval zal zijn. PEC Zwolle speelde een uitwedstrijd en dus waren de Blauwvingers helaas niet meegereisd richting Friesland. Ondanks de afwezigheid van de supporters wist PEC Zwolle een goed resultaat te behalen tegen sc Heerenveen.

Lees verder »

Onderzoek naar sporen drugs in rioolwater

Onderzoek naar sporen drugs in rioolwater

Zwolle – Een objectief beeld van de aard en omvang van het drugsgebruik in de gemeente Zwolle, dat is het doel van het rioolwateronderzoek. Vorige week werden elke dag watermonsters genomen uit de rioolwaterzuiveringsinstallatie Zwolle. Deze worden onderzocht op de sporen van zes soorten drugs. 

Het onderzoek richt zich op zes soorten drugs: amfetamine (speed), MDMA (ecstasy), methamfetamine (crystal meth), 3MMC/4MMC, cocaïne en cannabis. Door elke dag een monster te nemen wordt duidelijk op welke dagen het gebruik het grootst is en welk type drugs het meest gebruikt worden. Het totaal geeft een goed beeld van de aard en omvang van het drugsgebruik in Zwolle.

Lees verder »

Dag van de Arbeid 2021 in het teken van: bestaanszekerheid, minimumloon, laaggeletterdheid en corona

Dag van de Arbeid 2021 in het teken van: bestaanszekerheid, minimumloon, laaggeletterdheid en corona

Zwolle – Zaterdag 1 mei aanstaande viert Zwolle de Dag van de Arbeid. De Dag van de Arbeid in het teken van actuele thema’s: bestaanszekerheid, minimumloon, laaggeletterdheid en corona. Dit jaar in kleine kring vanwege de preventieve maatregelen rondom COVID 19 virus.

Fractievoorzitter Patty Wolthof en bestuurslid Jonge Socialisten Overijssel Manasse Hop spreken in kleine kring op 1 mei viering in Zwolle.

Lees verder »

Onderzoek Open Universiteit: buurtbemiddeling vergroot gevoel van veiligheid

Onderzoek Open Universiteit: buurtbemiddeling vergroot gevoel van veiligheid


Zwolle – Onderzoek van de Open Universiteit naar de werking, impact en historie van buurtbemiddeling in Zwolle wijst uit dat deze methode een positief effect heeft op het veiligheidsgevoel van burgers. Buurtbemiddeling is bovendien een doeltreffende manier om burenruzies aan te pakken.

In twee derde van de zaken leidt buurtbemiddeling tot een positief resultaat: conflicten worden opgelost. Vandaag werd het onderzoeksrapport op het Stadhuis in ontvangst genomen door Peter Snijders.

Lees verder »

Prins Bernhard Cultuurfonds steunt Zwols erfgoedproject

Prins Bernhard Cultuurfonds steunt Zwols erfgoedproject


Vijf erfgoedprojecten in Overijssel krijgen een bijdrage van het landelijke bureau van Prins Bernhard Cultuurfonds. Het gaat in totaal om € 95.300. Dit was de eerste ronde waarin het landelijk bureau van het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks bijdragen toekent.

Naast de Overijsselse afdeling van het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt ook het landelijke bureau van het Cultuurfonds erfgoedprojecten in de provincie Overijssel. Een aantal projecten die een bijdrage mogen ontvangen zijn:

Lees verder »

Controle op waterkwaliteit zwemplassen van start

Controle op waterkwaliteit zwemplassen van start

Zwolle – Het warme weer laat nog even op zich wachten, maar zaterdag 1 mei start officieel het badseizoen. Reden voor het Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) om ook weer te starten met het controleren van de waterkwaliteit van zwemplassen. Hierbij wordt onderzocht of de kwaliteit van het water voldoet aan de wettelijke normen en richtlijnen. In de zomermaanden controleert het waterschap deze wateren.

Zaterdag 1 mei is de officiële start van het badseizoen, dat tot 1 oktober duurt. De zwemlocaties waarvan de waterkwaliteit wordt gecontroleerd, zijn door de provincies Drenthe en Overijssel aangewezen als officiële open zwemwateren. Er wordt onder meer gelet op troebelheid, geur, kleur en zuurgraad van het water. Ook is het belangrijk dat er geen verontreiniging met olie, vuil of ongewenste bacteriën voorkomt én wordt nauwlettend de aanwezigheid van blauwalgen in de gaten gehouden.

Lees verder »

Burgemeester verwelkomt 130.000e inwoner van Zwolle

Burgemeester verwelkomt 130.000e inwoner van Zwolle

Zwolle – Begin april passeerde Zwolle de grens van 130.000 inwoners. Een mijlpaal voor de gemeente: de stad groeide in precies vijf jaar tijd van 125.000 naar 130.000 inwoners. Burgemeester Peter Snijders bracht donderdag een bezoek aan de 130.000e Zwollenaar, Tom Hovestad.

De burgemeester verwelkomde Hovestad met een pakket Zwolse producten en een oorkonde. Bijzonder is dat Tom Hovestad al eerder in Zwolle woonde, hij werd er in 1992 geboren en groeide hier op. Enkele jaren geleden verhuisde hij naar Raalte en sinds kort mag hij zich weer Zwollenaar noemen.

Lees verder »

Het weer: Vooral in de middag kans op een buitje, weinig wind

Het weer: Vooral in de middag kans op een buitje, weinig wind

Zwolle – Vrijdag begint met veel bewolking, waar lichte regenbuitjes tussen kunnen zitten. Kans daarop bestaat eigenlijk de hele dag, maar ze lijken een voorkeur te hebben voor de middag. Tussen die middagbuitjes breekt de bewolking wel steeds vaker.

Behalve veel wolken ziet Zwolle vooral in de middag en avond ook de zon. Zonsondergang is om negen uur. Vrijdag valt op dat de wind weinig opvalt. Die is namelijk slechts zwak uit het noordwesten. Een richting waarvandaan je geen opwarming hoeft te verwachten. Dat vertaalt zich in een minimumtemperatuur ‘s morgens vroeg van ongeveer 6 graden en een maximum ’s middags van een povere 12 graden. Koeltjes, een geluk daarbij is dat de wind zo weinig voorstelt.

Lees verder »

‘Coronaheli’ brengt patiënt naar Isala ziekenhuis in Zwolle

‘Coronaheli’ brengt patiënt naar Isala ziekenhuis in Zwolle

Zwolle – De speciale ‘coronahelikopter’ heeft donderdag een patiënt vanuit het Rotterdamse Franciscus Gasthuis overgeplaatst naar het Isala ziekenhuis.

De helikopter, genaamd Lifeliner 5, is groter dan de gewone traumahelikopter. Sinds het begin van de pandemie wordt de helikopter ingezet om coronapatiënten over te plaatsen als ergens een IC vol is.

Lees verder »

Organisatie besluit te stoppen met StadshagenRun

Organisatie besluit te stoppen met StadshagenRun

Zwolle – Stichting Loopsport Zwolle heeft in overleg met EP StadshagenRun besloten te stoppen met de organisatie van de EP StadshagenRun.

Twaalf jaar lang is er dankzij sponsoren en vrijwilligers een prachtig hardloopevenement geweest. Veel hardlopers beleefden er plezier aan en er konden bovendien een aantal goede doelen worden gesteund. Op deze manier werden mensen gestimuleerd om te gaan bewegen. Gemiddeld liepen er zo’n 1500 deelnemers mee.

Lees verder »

De Zwolse Verhalenbus rijdt door de stad

De Zwolse Verhalenbus rijdt door de stad

Zwolle – Oplettende Zwollenaren hebben hem misschien al zien rijden: de Zwolse Verhalenbus. Het mobiele museum waarmee ANNO de komende tijd door wijken gaat rijden om de verhalen van de stad op te halen en te brengen naar haar inwoners.

De Zwolse Verhalenbus is een opvallende verschijning door haar blauwe kleur en de illustraties die op de bus staan getekend. De illustraties vertellen stuk voor stuk iets van de Zwolse geschiedenis en zijn ontworpen door Zwollenaar en MeeMaker Leoniek Zuidhof. “Het was een fantastische uitdaging om alle verhalen die Zwolle rijk is te illustreren. Deze verhalen heb ik proberen te vangen in illustraties die herkenbaar zijn voor jong en oud. Ik ben benieuwd of jij alle Zwolse verhalen (her)kent!’’ aldus Leoniek.

Lees verder »