“Daag jij ons uit? Provincie zoekt inwoners die het zelf beter kunnen”

“Daag jij ons uit? Provincie zoekt inwoners die het zelf beter kunnen”

Zwolle – De provincie heeft uitdaagrecht, oftewel het Right to Challenge ingevoerd. Inwoners kunnen hierbij uitvoerende taken van de provincie overnemen als zij denken het slimmer, beter, goedkoper of anders te kunnen doen. Hiermee wordt de overheid ‘uitgedaagd’. Initiatieven die worden goedgekeurd kunnen daadwerkelijk worden uitgevoerd.

“Inwoners stellen andere eisen aan politiek en bestuur dan voorheen”, constateert Commissaris van de Koning Andries Heidema. “Ze zijn mondiger geworden en willen meer betrokken worden bij hun eigen leefomgeving. Graag zou ik die betrokkenheid en vaardigheden vaker inzetten voor allerlei opgaven waar we als maatschappij voor staan.”

Lees verder »

Ruim 200 jeugdspelers genieten tijdens eerste WVF-voetbaldagen

Ruim 200 jeugdspelers genieten tijdens eerste WVF-voetbaldagen

Zwolle – De jeugd van acht tot en met twaalf jaar genoot in de meivakantie met volle teugen van de eerste WVF-voetbaldagen. Bijna 220 spelers namen op sportpark De Weide Steen in Zwolle onder meer de stormbaan en streden in de pannakooi en bij het minivoetbal, de snelheidsmeter en een estafette om de eer.

Voor beide dagen was een programma opgesteld waarin plezier, teamspirit en voetbal centraal stonden. Er werd afgetrapt met een gezamenlijke warming-up, die werd verzorgd door spelers van WVF 1. De teams werkten daarna tien activiteiten af. Naast de stormbaan, pannakooi, minivoetbal, snelheidsmeter en estafette waren dat penaltyschieten, techniektraining, parcours ‘passen en mikken’ en het 123inkt.nl puntenschieten. Deze WVF-jeugdhoofdsponsor leverde de bekers daarvoor.

Lees verder »

Regio IJsselland start inkooptraject jeugdhulp

Regio IJsselland start inkooptraject jeugdhulp

Zwolle Begin april heeft het Regionaal Serviceteam Jeugd (RSJ IJsselland) namens elf gemeenten in de regio het startsein gegeven voor de inkoop van jeugdhulp.

Samenwerken tussen aanbieders wordt binnen het nieuwe inkooptraject makkelijker gemaakt. Ook komt er meer zicht en greep op de uitgaven. Daarmee wordt een belangrijke bijdrage geleverd aan het betaalbaar houden van de jeugdzorg, zodat goede en betaalbare zorg ook in de toekomst kan worden geboden. Het belang van het kind staat daarbij voorop.

Lees verder »

Het weer: Onbetrouwbaar met veel wolken en weinig wind

Het weer: Onbetrouwbaar met veel wolken en weinig wind

Zwolle – Dinsdag hangen wolken in vele soorten en maten boven Zwolle. Eigenlijk is het een rommeltje in de lucht. Dit is niet gunstig voor de zon, hoewel er ook gaten in de bewolking vallen. De wolken horen bij een regenstoring die over Duitsland naar het noorden trekt.

Zwolle kan daar in de ochtend enige nattigheid van meekrijgen. In Twente en de Achterhoek is de kans daarop trouwens groter. In de middag sukkelt vanuit het zuidwesten een ander gebied met neerslag onze richting op. Het is een buiencomplex dat in de loop van de middag en avond onze omgeving zou kunnen bereiken. Zou kunnen bereiken, want de grote vraag is of een van die buien echt boven Zwolle terechtkomt. De buien verplaatsen zich traag, zodat ze boven één plek wel een flinke bak water kunnen storten.

Lees verder »

Brand Stilohal Van Wevelinkhovenstraat

Brand Stilohal Van Wevelinkhovenstraat

Zwolle- In de leegstaande Stilohal aan de Van Wevelinkhovenstraat is maandag brand uitgebroken. Het vuur woedde aan de achterkant in de spouwmuur. De brandweer schaalde op naar zeer grote brand.

Rond kwart over acht ’s avonds rukte de brandweer met spoed uit naar de sporthal. Aan de achterzijde was brand uitgebroken in de spouwmuur op de bovenste verdieping. De brandweer kon moeilijk bij de brandhaard komen en schaalde op. De korpsen van Hasselt, Wezep en Hattem kwamen ter plaatse om te assisteren bij het bluswerk.

Lees verder »

Corona-achtige klachten? Zelftest niet genoeg om bij Isala naar binnen te gaan

Corona-achtige klachten? Zelftest niet genoeg om bij Isala naar binnen te gaan

Zwolle – Wil je als begeleider mee naar het Isala of kom je op bezoek bij iemand? En heb je corona-achtige klachten? Dan is een negatieve uitslag van een zelftest niet genoeg om het ziekenhuis mee in te komen. Waarom niet? Isala legt het hieronder uit.

Sinds begin april is het in Nederland mogelijk om met een zelftest te kijken of je besmet bent met het coronavirus. De test geeft sneller uitslag dan de PCR-test, maar is wel minder nauwkeurig. Bij een PCR-test wordt met een wattenstaafje een uitstrijk genomen van slijm uit de neus en keel. Dit gaat vervolgens naar een laboratorium. Als het coronavirus in het slijm aanwezig is, maakt deze test kopietjes van een deel van het virus. Oftewel, een klein stukje genetisch materiaal van het virus wordt sterk vermenigvuldigd en is daardoor goed meetbaar.

Lees verder »

PvdA Zwolle: Doe mee aan actie ‘Geef een boek cadeau’

PvdA Zwolle: Doe mee aan actie ‘Geef een boek cadeau’

Zwolle – De PvdA Zwolle, boekhandel Westerhof en de VoorleesExpress zien graag dat Zwolse kinderen opgroeien tussen de boeken. Daarom doen ze samen mee aan de jaarlijkse campagne ‘Geef een boek cadeau’.

Fractievoorzitter Patty Wolthof: “Om laaggeletterdheid tegen te gaan moet je op jonge leeftijd lezen stimuleren. Daarvoor zijn mooie boeken nodig voor kinderen. De brief voor de koning van Tonke Dragt is zo’n mooi boek.” In boekhandel Westerhof koop je voor € 3,50 het boek De brief voor de koning. Je kunt het boek zelf kopen of weggeven, maar ook direct doneren bij boekhandel Westerhof in de Diezestraat en in Stadshagen. De PvdA en de VoorleesExpress zorgen, met een beetje hulp, dat alle basisscholen en taalarme gezinnen een exemplaar ontvangen.

Lees verder »

Het weer: Minder warm, af en toe zon, kans op een buitje

Het weer: Minder warm, af en toe zon, kans op een buitje

Zwolle – Maandag is Zwolle in duidelijk koelere lucht terechtgekomen dan op zondag. Toen werd door de weerstations van Weblog Zwolle in Stadshagen en Dieze-Centrum een zomerse maximumtemperatuur van 27 graden gemeten. Maandag stijgt het kwik naar ongeveer 18 graden.

Een mengelmoes van bewolking trekt maandag over, waar de zon doorheen tracht te breken. In de loop van de middag met het meeste succes. Tussen de wolken kan een enkele bui verscholen zitten. In de ochtend mogelijk al eentje, maar de meeste kans daarop hebben we in het begin van de middag. De buien zijn in onze omgeving trouwens niet van zwaar kaliber. Er is wind op maandag. Die neemt in de ochtend toe naar matig, kracht 3 à 4, vanuit het zuiden tot zuidwesten. In de avond en nacht nauwelijks nog wind. Wat doet het weer in de rest van de week?

Lees verder »

Brandweer zorgt voor spektakel in Zwolse binnenstad

Brandweer zorgt voor spektakel in Zwolse binnenstad

Zwolle – De bezoekers van de terrassen in de Zwolse binnenstad werden zondag getrakteerd op een bijzondere laatste ronde. Tien minuten voor sluitingstijd scheurden politiewagens en drie grote brandweerwagens met zwaailicht en sirene door de Luttekestraat en Diezerstraat.

Op de 112-meldkamer was een melding binnengekomen van een gaslucht en mogelijke brand bij cosmeticawinkel Kiko Milano in de Diezerstraat. Brandweerlieden doorzochten de winkel maar konden nergens brand ontdekken. Ook bleek er geen sprake te zijn van gaslekkage. Volgens de bevelvoerder van de brandweer ging het zeer waarschijnlijk om een etenslucht.

Lees verder »