Het weer: Uitbundig zonnig en warm

Het weer: Uitbundig zonnig en warm

Zwolle – Dinsdag 1 juni begint de meteorologische zomer. Het weer houdt zich daar keurig aan. Ons stadsweerstation in Dieze-Centrum noteerde maandagmiddag al een temperatuur van 25,5 °Celsius en dat is een waarde die volgens de weerwetten zomers genoemd mag worden.

Dinsdag gaan we daaroverheen, het wordt op veel plaatsen in Zwolle nog iets warmer. Dit gebeurt natuurlijk bij volop zonneschijn. In de weerkamer van Weblog Zwolle was druk overleg hoe het zonnige weer betiteld moet worden. Zoals gebruikelijk gingen de meest wilde voorstellen over tafel: schandalig zonnig, genadeloos zonnig, ongenadig zonnig, schaamteloos zonnig, blakerend zonnig, enz. Uiteindelijk is besloten om het weer op dinsdag ‘uitbundig zonnig’ te noemen.

Lees verder »

Handen wassen blijft, Weerspiegelen ook

Handen wassen blijft, Weerspiegelen ook

Zwolle – Nu de deuren van de samenleving verder opengaan, pakt ook het project Weerspiegelen de draad weer op. De inspirerende 20-seconden gedichten, te vinden op de spiegels van verschillende horeca in Zwolle, bleven de afgelopen maanden binnenstromen. Ook deze gedichten krijgen een plek op de spiegels van cafés, theaters, restaurants, hotels, wijkcentra en cultuurhuizen.

Handen wassen bleek de afgelopen maanden de simpelste manier om virussen te bestrijden. Dat is de reden dat juist nu, nu de binnenstad weer open mag, de stichting Groeten uit Zwolle verder gaat met Weerspiegelen. Het verbindt handen wassen met poëzie, de stad en kunst. Maar bovenal gaat Weerspiegelen om culturele inspiratie opdoen in een open stad, want wat hebben we dat gemist de afgelopen maanden.

Lees verder »

Grote storing legt treinverkeer rond Zwolle plat (update)

Grote storing legt treinverkeer rond Zwolle plat (update)

Zwolle – Het treinverkeer van en naar Zwolle ligt maandagmiddag plat door een grote telefoniestoring. Dit maken NS en ProRail bekend.

ProRail deelt mee dat een storing in de telefonie bij de verkeersleiding van ProRail de oorzaak is. Deze begon rond 14.15 uur. Door de storing is het voor de treinverkeersleiding niet mogelijk contact te krijgen met treinmachinisten. Daarom is besloten het treinverkeer grotendeels stil te leggen. In het hele land ondervinden reizigers hier forse hinder van. Ook treinen van Keolis Blauwnet staan stil en zij zetten bussen in als alternatief vervoer tot de storing is verholpen.

Lees verder »

Blikschade bij kop-staartbotsing in Zwolle-Zuid

Blikschade bij kop-staartbotsing in Zwolle-Zuid

Zwolle – Op de Ittersumallee zijn maandag twee auto’s tegen elkaar gebotst. Het ongeluk gebeurde op de kruising met de Nieuwe Deventerweg.

Rond half twaalf ’s ochtends botste een automobilist achterop een andere auto. De politie en ambulancedienst gingen met spoed ter plaatse. Een ambulanceverpleegkundige heeft beide bestuurders nagekeken. Niemand hoefde mee naar het ziekenhuis.

Lees verder »

Zwolse Hanna in videocampagne Gilles de la Tourette

Zwolse Hanna in videocampagne Gilles de la Tourette

Zwolle – Op maandag 7 juni 2021, de Europese Tourettedag, vragen zeven jonge mensen met Gilles de la Tourette aandacht voor hun aandoening.

Door zich bloot te geven in een videocampagne hopen ze het bestaande beeld van Tourette – met de heftige vloektics – aan te passen. Zafanya (12) heeft een tic waarbij ze zwaar ademt en Anne-Linde (13) gooit haar hoofd in de nek.

Lees verder »

Museum De Fundatie opent op 5 juni

Museum De Fundatie opent op 5 juni

Zwolle – Het is geweldig om na al die maanden weer bezoekers te kunnen ontvangen in Museum de Fundatie. Om dit te vieren is Museum de Fundatie Zwolle in 2021 elke zaterdag van 17 tot 21 uur voor iedereen gratis toegankelijk. Verder zal museum De Fundatie de gebruikelijke openingsuren en tarieven behouden.

Vanaf 5 juni ziet de bezoeker honderd jaar activistische kunst in drie nieuwe tentoonstellingen. Het werk van Duits Dadaïst, fotomonteur en politiek kunstenaar John Heartfield (1891 – 1968) vormt de basis. Fotografie plus Dynamiet is het grootste overzicht van het oeuvre van deze influencer avant lettre dat ooit in Nederland te zien is geweest. De tentoonstelling is samengesteld door de Berlijnse Akademie der Künste en ging daar vorig jaar in première.

Lees verder »

Vuurvogel ‘Club van het Jaar 2021’ gemeente Zwolle

Vuurvogel ‘Club van het Jaar 2021’ gemeente Zwolle

Zwolle – Met een ruime meerderheid van stemmen is Stichting de Vuurvogel uitgeroepen tot regiowinnaar in Zwolle van de ‘Club van het jaar 2021’ in de afdeling ‘cultuur’.

Het jeugdorkest behaalde daarmee tevens de top 5 van Overijssel. De verkiezing is onderdeel van Rabo ClubSupport met Erben Wennemars en Typhoon als ambassadeurs.

Lees verder »

Het weer: Zonnig en vrijwel wolkeloos

Het weer: Zonnig en vrijwel wolkeloos

Zwolle – Maandag is het stralend zonnig in Zwolle. We beginnen met een blauwe en wolkeloze lucht boven de stad, pas rond de middag kunnen een paar onschuldige witte stapelwolkjes in beeld verschijnen. Het zijn er minder dan op zondag en er valt helemaal niks uit.

De wind komt uit het noordoosten tot oosten, maar in de ochtend is hij nauwelijks merkbaar. In de middag soms wel zwakjes. De temperatuur is ‘s morgens rond zes uur het laagst met ongeveer 7 graden, in het buitengebied mogelijk iets koeler. Daarna gaat het kwik in de lift: naar ongeveer 25 graden in de middag. In sommige zonovergoten Zwolse tuinen wordt het warmer dan dat. De verwachte zonkracht (UV-index) bereikt rond het middaguur 6 tot 7. De maximaal mogelijke waarde in Nederland is 8.

Lees verder »

Gezondheidsdagen in het teken van vitaal blijven

Gezondheidsdagen in het teken van vitaal blijven

Zwolle – Op maandag 7 juni is de aftrap van de Gezondheidsdagen in Zwolle. Tijdens deze dagen die tot en met donderdag 10 juni georganiseerd worden, staan bewegen, vitaliteit en veiligheid
centraal. Ook op een oudere leeftijd is het belangrijk om gezond en sportief te leven. De
Gezondheidsdagen zijn voor mensen die gezondheidstestjes interessant vinden.

SportService Zwolle organiseert samen met WIJZ Welzijn de Gezondheidsdagen in Zwolle.
Deze dagen staan in het teken van zo lang mogelijk vitaal blijven. De deelnemers kunnen
tijdens de dagen mee doen met diverse sportieve activiteiten. De week begint op het
sportpark van Sparta Zwolle. Op dinsdag op Sportpark Marslanden, woensdag in Zwolle Zuid
bij v.v. SVI en donderdag wordt de week afgesloten op sportpark Zwolle Noord bij SV HTC.

Lees verder »

Jerrycan gedumpt in papiercontainer in Assendorp

Jerrycan gedumpt in papiercontainer in Assendorp

Zwolle – In een papiercontainer op de Van Karnebeekstraat is zaterdag een jerrycan aangetroffen. Politieagenten die een kijkje kwamen nemen lieten de brandweer ter plaatse komen.

Brandweerlieden voerden metingen uit. Het bleek niet om een gevaarlijke stof te gaan. Wat er wel in de jerrycan zit is onbekend.

Aanrijding op Vechtstraat loopt met een sisser af

Aanrijding op Vechtstraat loopt met een sisser af

Zwolle – Op de Vechtstraat zijn zaterdag twee auto’s achterop elkaar gebotst. Volgens omstanders ging het om een harde knal.

Behalve de politie en ambulancedienst rukte ook de brandweer met spoed uit. Ter plekke bleek het allemaal mee te vallen. De beide auto’s stonden langs de weg geparkeerd en de inzittenden bleken ongedeerd. Wel raakten beide auto’s beschadigd door de aanrijding.

Zwolse Omgevingsvisie: “We houden van wat Zwolle Zwolle maakt”

Zwolse Omgevingsvisie: “We houden van wat Zwolle Zwolle maakt”

Zwolle – “We houden van Zwolle, de stad en het buitengebied.” Dat werd duidelijk tijdens de Tour de Zwolle, 122 zienswijzen en alle gesprekken met Zwollenaren over de Omgevingsvisie: ‘Mijn Zwolle van morgen 2030.’

Op basis van alle inbreng is de visie ten opzichte van het ontwerp aangepast en aangevuld. Meer aandacht voor de kwaliteit van leven is één van de grote, belangrijke punten die het college uit de gesprekken met de stad meeneemt in de Omgevingsvisie. Nu stelt het college van B&W de gemeenteraad voor de Omgevingsvisie vast te stellen. Waarschijnlijk zal de gemeenteraad na de zomervakantie de Omgevingsvisie bespreken en hierover een besluit nemen.

Lees verder »