Het weer in het weekend: Beide dagen nat, zaterdag veel wind

Het weer in het weekend: Beide dagen nat, zaterdag veel wind

Zwolle – Zaterdagochtend zijn sommige Zwollenaren nog niet op gang gekomen, maar de buiigheid is dat al wel. En ook de zuidwestenwind is ‘s morgens al bezig in de stad met een wakkere kracht 4 tot 5. Plus windvlagen tot ongeveer 60 kilometer per uur.

De meeste wind wordt aan het eind van ochtend berekend. Wind en regen worden veroorzaakt door de overblijfselen van lagedrukgebied Evert, die in de ochtend ten noorden van de Waddeneilanden naar Denemarken onderweg zijn. In de middag ruimt de wind wat naar het westen en neemt heel geleidelijk een beetje af. Kans op wat lichte regen of een bui blijft er ook zaterdagmiddag. Het is de vraag of de zon zaterdag door de wolkenmassa heen breekt. Hopelijk lukt dat in de loop van de middag en avond.

Lees verder »

Schip met levensgevaarlijk gif aan boord ligt afgemeerd in Zwolle

Schip met levensgevaarlijk gif aan boord ligt afgemeerd in Zwolle

Zwolle – Op het Zwolle-IJsselkanaal bij de Botterweg ligt een binnenvaartschip met een zeer giftige stof aan boord. In de lading graan zit het uiterst giftige fosfine. De bemanning is van boord en maakt het goed. 

De lading aan boord van de Imatra uit Zwolle is afkomstig uit Polen. In Utrecht en Veghel zijn twee andere binnenvaartschepen met dezelfde lading stil gelegd.

Lees verder »

Elfde editie van cursus “Meer doen met minder geld” start binnenkort

Elfde editie van cursus “Meer doen met minder geld” start binnenkort

Zwolle – De 11e editie van de cursus Meer Doen Met Minder Geld gaat vanaf 17 september gegeven worden in de wijk Dieze in Zwolle in de Bewoners Werkplaats aan de Radewijnstraat 4.

De cursus, die wordt gegeven door de gelijknamige stichting, heet Zwollenaren van harte welkom om zich aan te melden en om deze positieve en inspirerende cursus te volgen. Stichting Meer Doen Met Minder Geld is een onafhankelijke stichting, bestaande uit ervaringsdeskundigen met uitgangspunten als: eigen kracht, optimisme, samen kennis delen en duurzaamheid.

Lees verder »

Het weer: Toenemende bewolking en later buien

Het weer: Toenemende bewolking en later buien

Zwolle – Vrijdagochtend neemt de sluierbewolking vanuit het zuidwesten toe. De zon schijnt daar eerst lekker doorheen, maar later trekt ook dikkere bewolking over Zwolle. Dat komt door Evert.

Zo heeft het Britse MetOffice het lagedrukgebiedje genoemd dat vrijdagochtend in Cornwall mogelijk gevaarlijk zware windstoten tot 120 kilometer per uur gaat veroorzaken. Evert trekt in de loop van vrijdag langs de Hollandse Noordzeekust richting het noordoosten. Wij zitten vrijdag aan de windluwe kant van lagedrukgebied Evert. De wind is hier slechts matig, kracht 3, uit zuidelijke richtingen. Minder wind zelfs dan afgelopen dagen. De middagtemperatuur is 23 graden, iets warmer dan donderdag.

Lees verder »

PEC Zwolle speelt gelijk tegen Fenerbahçe SK

PEC Zwolle speelt gelijk tegen Fenerbahçe SK

Zwolle – PEC Zwolle heeft woensdagavond de zesde wedstrijd uit de oefencampagne gespeeld. In Istanbul werd knap met 2-2 gelijkgespeeld tegen de Turkse topploeg Fenerbahçe SK.

Het duel werd gespeeld in het Atatürk Olympisch stadion en daarmee op historische grond. Zo is dit stadion onder andere de thuishaven van de Turkse nationale ploeg. Een paar maanden geleden speelde het Nederlands elftal hier nog een interland in de WK-kwalificatie. Er werd met 4-2 verloren. Ook werd een van de meest memorabele Champions League finales hier in 2005 gespeeld. AC Milan, met oud-speler en -trainer Jaap Stam binnen de lijnen, verspeelde een 3-0 voorsprong aan Liverpool en verloor na strafschoppen. Overigens staat ook de CL-finale van 2023 hier weer gepland.

Lees verder »

Zelf kunst maken van plastic afval uit de IJssel

Zelf kunst maken van plastic afval uit de IJssel

Zwolle – Kunst maken van plastic drijfafval. Op 5 augustus wordt hierover een workshop georganiseerd op de IJsselbiënnale. In de voormalige Harculo energiecentrale kunnen deelnemers een uniek, persoonlijk kunstwerk maken van plastic afval.

Het afval is verzameld met de plasticvanger in de IJssel, op een steenworp afstand van de Harculo centrale. De plasticvanger is op 2 juli in de IJssel geplaatst door Clear Rivers. Deze non-profit organisatie bestrijdt wereldwijd de vervuiling met plastic in rivieren. De ruim 80 meter brede vanger wordt wekelijks geleegd. Het opgevangen plastic wordt in de komende maanden via Clear Rivers verwerkt tot duurzame producten in de omgeving van Zwolle.

Lees verder »

Stadkamer Zwolle biedt veel activiteiten in augustus

Stadkamer Zwolle biedt veel activiteiten in augustus

Zwolle – Stadkamer organiseert in de maand augustus volop activiteiten in Zwolle. Centraal staat het thema Duurzaam – dicht bij huis. Niet als een ver van mijn bed show, maar dichtbij en haalbaar voor iedereen.

Want rond de inrichting van je huis en tuin valt veel duurzame winst te behalen. Stadkamer laat zien dat duurzaam niet saai hoeft te zijn. Loop bijvoorbeeld mee met een groene (stads)wandeling, doe mee aan Urban Jungle workshops, bouw zelf een insectenhotel of ga met zonnecellen energie opwekken.

Lees verder »

’t Kleine Veer vaart weer

’t Kleine Veer vaart weer

Zwolle – ’t Kleine Veer is vanaf 16 juli uit de vaart geweest in verband met hoog water op de IJssel. Het waterpeil is nu voldoende gezakt en daarom is ’t Kleine Veer weer in de vaart genomen.

Wandelaars en fietsers kunnen gebruikmaken van deze unieke veerdienst. Het is de kortste weg van Hattem naar Zwolle, dwars over de IJssel. Daarom verbindt ’t Kleine Veer al sinds de Middeleeuwen deze twee Hanzesteden.

Lees verder »

Workshop veilig en gezond fietsen voor Zwolse vijfenzestigplussers

Workshop veilig en gezond fietsen voor Zwolse vijfenzestigplussers

Zwolle – Veilig Verkeer Nederland (VVN) organiseert voor inwoners (65+) van de gemeente Zwolle een gratis workshop getiteld ‘Het Nieuwe Fietsen’. Want ook de ervaren fietser merkt weleens dat het fietsen anders is geworden.

Het fietsen met de e-bike gaat sneller en het verkeer wordt drukker en ingewikkelder. Centraal staat hoe de deelnemers ervoor kunnen zorgen dat zij zich veilig voelen op de fiets en nog heel lang kunnen blijven fietsen. In de workshop Het Nieuwe Fietsen delen deelnemers ervaringen met elkaar en geeft de adviseur van VVN gerichte tips en adviezen om zo lang mogelijk veilig en gezond te kunnen genieten van het fietsen.

Lees verder »

Het weer: Zon, stapelwolken en zuidwestenwind

Het weer: Zon, stapelwolken en zuidwestenwind

Zwolle – Donderdag zijn er mooie stapelwolken te zien boven Zwolle. En ze laten ook nog eens tussenruimte voor zonneschijn. In de ochtend zou er nog een licht buitje tussen kunnen zitten dat enig gespetter veroorzaakt. Het stelt weinig voor en in de middag is het droog.

De wind speelt een duidelijk voelbare rol. Die is matig, soms een dikke kracht 4, uit het zuidwesten. In het buitengebied merk je natuurlijk het meest van de wind, in de binnenstad veel minder. Ondanks de zonneschijn stijgt het kwik niet naar grote hoogte. Met een temperatuur van ongeveer 20 graden moet Zwolle in de middag genoegen nemen. Aan het eind van de middag en begin van de avond verdwijnen de meeste stapelwolken en grijpt de avondzon haar kans. De wind neemt gas terug.

Lees verder »

BB-Lopers en Klaverblad verlengen contract

BB-Lopers en Klaverblad verlengen contract

Zwolle – Na een mooie en succesvolle samenwerking de afgelopen vier jaar hebben BB-Lopers en Klaverblad het sponsorcontract met twee jaar verlengd. Dit betekent dat Klaverblad ook de komende twee jaar de trotse hoofdsponsor is van de Blauwe Brigade.

“Wij geloven er in dat samen actief zijn mensen dichter bij elkaar brengt”, zegt Angela van Dalen, sponsormanager bij Klaverblad. “Het verenigingsleven is voor heel veel Nederlanders enorm belangrijk en dat ondersteunen wij graag.”

Lees verder »

Het weer: Stevige wind, in de middag en avond kans op een bui

Het weer: Stevige wind, in de middag en avond kans op een bui

Zwolle – Woensdag trekt vrij veel bewolking over Zwolle. De zon pakt haar kansen tussendoor. De wind doet stevig mee, na dagenlange futloosheid. In de loop van de ochtend steekt hij op vanuit het zuidwesten, met kracht 3 tot 4. Ook de wolken zijn flink op snelheid.

Tussen die wolken kan een bui meeliften. In de middag is de kans daarop het grootst, maar ook in de avond kan het tijdelijk nat worden. Zoals altijd kan zo’n bui Zwolle missen en krijgt een andere regio de volle laag. Of andersom. De buien op woensdag trekken snel over zodat je er niet lang nat van wordt. Onweer is nog niet uit te sluiten, maar minder waarschijnlijk dan in de afgelopen dagen. In de loop van de avond verdwijnt de buiigheid. De wind neemt ook iets af, maar gaat ‘s nachts niet liggen.

Lees verder »