Het weer: Rustig, eerst wolkenvelden en later opklaringen

Het weer: Rustig, eerst wolkenvelden en later opklaringen

Zwolle – Woensdagochtend hangt er veel bewolking boven Zwolle. Het zijn wolkenvelden die vanaf de Noordzee over het land zijn geschoven. De grijze wolkenlaag is niet al te dik en er valt geen regen uit. De bedoeling is woensdag dat de zon de wolkenvelden gaat oplossen.

Rond het middaguur staat de zon daarvoor hoog genoeg. Waarschijnlijk blijven er wel wolken over, maar die bieden tussenruimte voor zonneschijn, misschien wel veel zonneschijn in de loop van de middag. Verder valt de wind op door zijn afwezigheid. Het is heel rustig weer en dat helpt de gevoelstemperatuur. Op de Zwolse thermometers zien we in het begin van de morgen ongeveer 15 graden staan, aan het einde van de middag is het kwik opgelopen naar 21 graden.

Lees verder »

Celstraf en tbs geëist tegen gewelddadige Zwollenaar

Celstraf en tbs geëist tegen gewelddadige Zwollenaar

Zwolle – De 23-jarige Alex B. uit Zwolle is in februari aangehouden voor het schieten met een balletjespistool in de Zwolse binnenstad. Vorige week stond hij daarvoor terecht en voor nog een hele reeks andere strafbare feiten.

De Zwollenaar wordt ook verdacht van mishandeling van agenten, boa’s en een buschauffeur, en het hacken van het salarissysteem van de gemeente Amsterdam. Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland eiste twee jaar celstraf en tbs met dwangverpleging. “De maatschappij verdient maximale bescherming tegen het gewelddadige gedrag van deze man met meerdere stoornissen,” aldus de officier van justitie in zijn requisitoir.

Lees verder »

Open Eco Tuindag in de Nooterhof

Open Eco Tuindag in de Nooterhof

Zwolle – Op de ecologische tuinen van de Nooterhof in Zwolle is het zaterdag open dag. De vrijwilligers werken ook dit jaar weer hard aan het zevenjarig moestuinplan volgens de eco-methode van Velt. Dat gaat een stap verder dan biologisch tuinieren (gif- en kunstmestvrij), want er wordt rekening gehouden met alles wat leeft.

Dat begint bij het voeden van het bodemleven, want de wormen en andere bodemdieren zorgen voor vitamine- en mineralenrijke voeding voor de planten. De groente is zo gezonder en smaakt lekkerder. Insecten worden niet geweerd, maar juist aangetrokken met bloemen. Ze zijn erg belangrijk voor het bevruchten van de planten en zo hebben vogels ook genoeg te eten. Wat weer goed is voor de biodiversiteit en het natuurlijk evenwicht.

Lees verder »

KWF Zwolle gaat weer collecteren

KWF Zwolle gaat weer collecteren

Zwolle – Na een jaar van alleen digitaal collecteren d.m.v. een huis-aan-huis flyer, gaan we dit jaar in Zwolle weer langs de deuren met een collectebus voor KWF Kankerbestrijding. De nationale collecteweek is dit jaar van 5 t/m 11 september.

De bijna 700 collectanten die dit jaar in Zwolle voor KWF lopen hebben een collectebus bij zich waar de gever contant geld in kan doen maar ook eenmalig digitaal kan doneren. De eenmalige gift gaat via een QR-code die op de voorkant van de collectebus zit. Het scannen van de code gaat via de smartphone van de gever. Elk bedrag kan gedoneerd worden en is eenmalig, anoniem en gaat veilig via iDEAL.

Lees verder »

Het weer: Droog met zon en wolken

Het weer: Droog met zon en wolken

Zwolle – Dinsdagochtend is het koel in Zwolle. Er is in alle vroegte vooral in het buitengebied kans op nevel of mist. Misschien schuiven ook wolkenveldjes over de stad. Maar het idee is dat veel daarvan ‘s morgens onder invloed van de zon verdwijnt.

Het wordt een droge dag met veel zon en stapelwolken, die een voorkeur hebben voor de middag. Storingen met neerslag en wind worden op grote afstand gehouden door een krachtig hogedrukgebied ten noordwesten van Schotland. De Duitse weerdienst heeft het de naam Gaya gegeven. Gaya zorgt voor een serie droge dagen. Pas zondag zou weer regen op Zwolle af kunnen komen. Dinsdag hebben we een lekkere middagtemperatuur van 23 graden.

Lees verder »

Flinke blikschade door ongeval op Ceintuurbaan

Flinke blikschade door ongeval op Ceintuurbaan

Zwolle – Maandagavond rond 20.00 uur heeft een ongeval plaatsgevonden tussen twee personenauto’s op de kruising van de Ceintuurbaan met de Brederostraat.

Beide bestuurders gaven aan overtuigd te zijn dat hun licht op groen stond, dit wordt onderzocht. De betrokken auto’s raakten flink beschadigd en moesten worden afgesleept.

Lees verder »

Projectmanager coronavaccinatie Natasja: “Zeven dagen per week aanpoten”

Projectmanager coronavaccinatie Natasja: “Zeven dagen per week aanpoten”

Zwolle – “Op mijn eerste werkdag kraakten plotseling de balken in de IJsselhallen en moesten we de vaccinatielocatie onmiddellijk ontruimen. Dat zette meteen de toon van mijn nieuwe functie: hop, gaan, aan de slag!”

Natasja, projectmanager Covid Vaccinatie bij GGD IJsselland, heeft nauwelijks tijd om terug te blikken op het afgelopen hectische half jaar, maar als het dan toch moet: dan maar even naar buiten, de zon in, aan de picknicktafel voor medewerkers. Als beleidsadviseur en opdrachtgever van het sociaal team bij de gemeente Deventer was ze al aanspreekpunt voor Covid-19.

Lees verder »

Zwols Symfonie Orkest start nieuw seizoen met open repetitie

Zwols Symfonie Orkest start nieuw seizoen met open repetitie

Zwolle – Het Zwols Symfonie Orkest begint haar nieuwe seizoen met een feestelijke open repetitie. Geïnteresseerde muzikanten kunnen op dinsdag 7 september aansluiten bij de repetitie van het orkest. De repetitie begint om 19.30 uur in Gymnasium Celeanum. Adres: Zoom 37 in Zwolle.

Het Zwols Symfonie Orkest, in 1946 opgericht, heeft een lange voorgeschiedenis maar is nog altijd jong van geest. Inmiddels viert het orkest haar 75-jarig jubileum en telt het orkest circa veertig vaste leden, die uit Zwolle en de wijde omgeving van Zwolle komen. Het orkest richt zich op amateurmusici die graag in een gezellige sfeer samen muziek maken, maar daarbij wel streven naar het neerzetten van een mooi programma op niveau.

Lees verder »

Stadkamer en Taalpunt organiseren Zwolse Lettersoepdag

Stadkamer en Taalpunt organiseren Zwolse Lettersoepdag

Zwolle – In de week van Lezen en Schrijven vraagt Stadkamer op woensdag 8 september extra aandacht voor Zwollenaren die lezen en schrijven moeilijk vinden. Dat doen ze door die dag uit te roepen tot de Zwolse Lettersoepdag!

Deze dag wordt officieel gestart in Zwolle-Zuid door wethouder Michiel van Willigen. Taalpuntdocenten, medewerkers van Travers Welzijn, gemeente Zwolle en taalvrijwilligers delen die dag in Zwolle soep met lettervermicelli uit en vertellen je meer over hulp bij de Nederlandse taal én wat het betekent als je moeite hebt met lezen en schrijven.

Lees verder »

Raakvlak Academie maakt vliegende start na lockdowns

Raakvlak Academie maakt vliegende start na lockdowns

Zwolle – De Zwolse Raakvlak Academie laat steeds meer van zich horen. Ook het afgelopen anderhalf jaar, waarin niet veel mogelijk was, bleven ze samen met hun studenten werken aan muziek en theater.

Raakvlak Academie ondersteunt talentvolle mensen die graag muziek of theater maken, maar voor wie ‘gewoon meedoen’ nog even lastig is. En ondanks de moeilijke coronatijd, bleven de aanmeldingen voor online en offline repetities en workshops binnenstromen.

Lees verder »

ChristenUnie Zwolle schrijft manifest voor Omgevingsvisie van de stad

ChristenUnie Zwolle schrijft manifest voor Omgevingsvisie van de stad

Zwolle – De gemeenteraad vergadert maandag over de Omgevingsvisie voor de stad getiteld Mijn Zwolle van morgen 2030. Reden voor de Zwolse ChristenUnie haar eigen manifest te presenteren: Van Groei naar Bloei.

Met dit document wil de fractie alle Zwollenaren meenemen in de dromen en idealen die zij heeft voor de toekomst van de inrichting van de stad. “Toch is de Omgevingsvisie niet af, en ook onze inbreng niet, het blijft een dynamisch document dat regelmatig een update krijgt,” zegt woordvoerder Ruben van de Belt die heel benieuwd is naar de reacties op het manifest. “Maakbaarheid vanuit het stadhuis heeft z’n grenzen, want de wijken in Zwolle worden door inwoners zelf gemaakt.”

Lees verder »

Zwolse amateur-triatleet eerste Nederlander op EK Ironman

Zwolse amateur-triatleet eerste Nederlander op EK Ironman

Zwolle – Tijdens het EK Ironman in Frankfurt op 15 augustus gaf Zwollenaar Han Peter Lucas een groot aantal professionele triatleten het nakijken. Hij eindigde als eerste Nederlander, tweede in zijn leeftijdsklasse en in totaal op de 34e plek van 1500 deelnemers.

3,8 kilometer zwemmen, 180 km fietsen en daarna nog een marathon (42,2 km) lopen. En dat binnen 9 uur en 10 minuten. Dit kunnen alleen de allerbeste, getrainde atleten. Hoe kan Lucas zich als amateursporter, vader van twee jonge kinderen en met een full time baan meten met professionals? En dat nog wel op zijn eerste hele triathlon?

Lees verder »