Het weer: Zon achter sluierwolken en tot de avond droog

Het weer: Zon achter sluierwolken en tot de avond droog

Zwolle – Vrijdag schijnt de zon flauwtjes door een laag sluierwolken heen. Onder de sluierwolken is het een groot deel van de dag droog in Zwolle. Maar in de loop van de middag en zeker in de avond is het raadzaam om de paraplu bij de hand te houden. Dan gaat het regenen.

De hele avond zijn er perioden met regen en opgeteld komt er circa 10 liter per vierkante meter neer in de regio Zwolle. Dat is weer een emmer vol. De wind is goed op gang met kracht 4 uit het zuiden. Die windrichting levert meteen een paar graden temperatuurwinst op vergeleken met donderdag, toen het kwik in Zwolle niet hoger kwam dan 15 graden. Vrijdagmiddag is het maximum 17 graden, jammer alleen van die vrij sterke wind.

Lees verder »

De Stad Verbeeldt zoekt enthousiaste vrijwilligers

De Stad Verbeeldt zoekt enthousiaste vrijwilligers

Zwolle – Stichting De Stad Verbeeldt in Zwolle zoekt enthousiaste vrijwilligers voor verschillende exposities, zoals de Zilveren Camera in Harculo aan de IJsselcentraleweg 6 in Zwolle-Zuid.

Als vrijwilliger kun je actief meedoen. De stichting is op zoek naar vrijwilligers voor de rondleidingen, de kassadienst, educatie, techniek en logistiek of pr en communicatie. Er wordt gewerkt met een enthousiast team van vrijwilligers, amateurs en professionals met passie voor verhalen en fotografie, beeld en geluid.

Lees verder »

Foto-expositie ‘Open je ogen voor mensenhandel’ op Rodetorenplein

Foto-expositie ‘Open je ogen voor mensenhandel’ op Rodetorenplein

Zwolle – De reizende foto-expositie ‘Open je ogen voor mensenhandel’ staat van 7 tot en met 26 oktober op het Rodetorenplein in Zwolle. De expositie bestaat uit dertig portretten en verhalen van slachtoffers van mensenhandel.

Dertig paar indringende ogen waarin de duistere wereld van mensenhandel weerspiegeld wordt. Dertig schrijnende verhalen van vrouwen, mannen, jongens en meisjes. Mensen die gedwongen worden om in de prostitutie te werken, die drugs moeten verhandelen onder bedreiging, die werken onder zeer slechte omstandigheden en hun salaris moeten afstaan. De expositie brengt de ernst en diversiteit van mensenhandel in beeld en laat zien dat het onder onze ogen plaatsvindt. De expositie is gratis te bezoeken.

Lees verder »

Oostkant Hessenpoort in beeld voor duurzame energieprojecten

Oostkant Hessenpoort in beeld voor duurzame energieprojecten

Zwolle – Zwolle en haar noordelijke en oostelijke buurgemeenten dragen bij aan de opwekking van duurzame energie. De komende decennia wordt hard gewerkt aan het behalen van de klimaatdoelstellingen, waaronder een aardgasvrij Zwolle in 2050.

Voor nieuwe energieprojecten is ruimte nodig. Die ruimte is aanwezig op en nabij bedrijventerrein Hessenpoort. Het idee is om aan de rand van Hessenpoort de komende jaren verschillende energieprojecten te clusteren. In dit energiecluster is ruimte voor twee alternatieven voor aardgas: waterstof en groen gas. Ook is er plek voor meer capaciteit en verzwaring van de elektriciteitsnetten. Hierdoor kunnen er straks bijvoorbeeld ook weer grote zonnedaken worden aangesloten.

Lees verder »

GGD IJsselland locatie Zwolle zet VR-bril in tegen prikangst

GGD IJsselland locatie Zwolle zet VR-bril in tegen prikangst

Zwolle – Wat doe je als je heel bang bent voor naalden, maar toch graag een coronaprik wilt krijgen? GGD IJsselland zet vanaf deze week de VR-bril en muziek in voor mensen met prikangst.

De GGD wil iedereen de mogelijkheid geven om zich tegen corona te laten vaccineren. Zo kunnen mensen met prikangst bij alle vaccinatielocaties van GGD IJsselland terecht. Daar kunnen zij rekenen op extra begeleiding en steun van een ‘buddy’. “Een buddy is iemand die bij je blijft en je begeleidt tijdens het hele proces,” aldus Margot Baardse, arts Maatschappij & Gezondheid. “En op onze locatie in Zwolle hebben we vanaf deze week ook een VR-bril en koptelefoon liggen,” vervolgt ze.

Lees verder »

Koninklijke Onderscheiding voor Zwollenaar Folkert Piersma

Koninklijke Onderscheiding voor Zwollenaar Folkert Piersma

Zwolle – Burgemeester Peter Snijders van Zwolle reikte donderdagmiddag omstreeks 16.00 uur de koninklijke onderscheiding Officier in de Orde van Oranje-Nassau uit aan Zwollenaar Folkert Piersma.

Piersma ontving de Onderscheiding voor diens grensverleggende, innovatieve verdiensten voor kwalitatief duurzaam fiets-parkeren bij stations in Nederland en ver daarbuiten. Dat gebeurde tijdens de viering van het 10-jarig jubileum van de Dutch Cycling Embassy in het Spoorwegmuseum aan het Maliebaanstation 16 in Utrecht.

Lees verder »

Zwolse leerlingen ontmoeten Tante en Turfschipper uit 1900

Zwolse leerlingen ontmoeten Tante en Turfschipper uit 1900

Zwolle – Erfgoededucatie-project Jij & de Wijk gaat op 4 oktober van start in de wijken Diezerpoort en Assendorp. Bijna 500 basisschoolleerlingen maken met behulp van historische voorwerpen, kunst en games kennis met de historie van hun eigen wijk.

Dit jaar komt de geschiedenis van beide wijken ‘letterlijk’ tot leven met behulp van zogeheten re-enactments (nagespeelde gebeurtenissen). In Assendorp wordt het verhaal verteld van Tante, de dame die de bouw van het Dominicanenklooster mogelijk maakte. In de wijk Diezerpoort herleven met medewerking van leden van het Zwolse St. Michaëlsgilde acht oude beroepen en personages uit de wijk: de turfschipper, de verpleegster van het oude Sophia Ziekenhuis, een medewerker van de DSM, de touwslager, de hoefdsmid, allemaal maken ze begin oktober een sprong van het verleden naar het heden.

Lees verder »

Nieuwe inrichting Azaleapark Assendorp

Nieuwe inrichting Azaleapark Assendorp

Zwolle – Het Azaleapark in Assendorp zal opnieuw worden ingericht. Daarmee worden spelen, groen, parkeren en een waterberging bij hevige buien gecombineerd in een beter en mooier park.

Enkele jaren geleden hebben betrokken bewoners zich gemeld met ideeën ter verbetering van het Azaleapark. Groen, sport en spel voor de buurt diende nodig te worden verbeterd. De gemeente stelde van haar kant al eerder vast dat dit park een van de weinige groene plekken is om overtollig water van hoosbuien gecontroleerd op te vangen en in de bodem te laten zakken. Volgens de Zwolse wateroverlastkaart is de wijk Assendorp zeer gevoelig voor wateroverlast tijdens hevige neerslag.

Lees verder »

Portrettentoonstelling Ogen die Spreken in Park Eekhout in Zwolle

Portrettentoonstelling Ogen die Spreken in Park Eekhout in Zwolle

Zwolle – In Park Eekhout is vanaf vrijdag 8 oktober gedurende drie weken de fototentoonstelling Ogen die Spreken te bekijken. De tentoonstelling vertelt via intieme portretten het verhaal van vier generaties Nederlanders en hun band met voormalig Nederlands-Indië.

De tentoonstelling Ogen die Spreken biedt een inkijkje in het leven van zo’n drie miljoen Nederlanders die een relatie hebben met die voormalige kolonie. Dat zijn mensen waar u dagelijks mee te maken heeft. We staan nooit stil bij hun achtergrond, zo normaal vinden we de warmte van die andere zon.

Lees verder »

Berkum zaterdag naar getergd Genemuiden

Berkum zaterdag naar getergd Genemuiden

Zwolle – VV Berkum speelt zaterdag in de altijd sfeervolle streekderby bij SC Genemuiden, en treft daar een tegenstander die flink uitgedaagd zal zijn door een toch onverwacht verlies van afgelopen week.

“Bij Genemuiden is er altijd spanning, maar het zijn ook leuke wedstrijden om te spelen,” weet Berkum-spits Johnsen Bacuna. “Ze zullen daar extra gemotiveerd zijn maar dat mag voor ons niet veel uitmaken. Tegen goed spelende tegenstanders, en daar hoort Genemuiden zeker bij, komen wij meestal het beste tot ons recht.”

Lees verder »

PvdA Zwolle wil dat gemeente optreedt tegen foute verhuurders

PvdA Zwolle wil dat gemeente optreedt tegen foute verhuurders

Zwolle – Studenten die moeten betalen voor een bezichtiging van een kamer, waar vervolgens ook nog eens tientallen tot wel honderd geïnteresseerden op afkomen.

Of aan het eind van een bezichtiging een bod op een briefje moeten doen. “We krijgen steeds meer van dit soort zorgelijke signalen binnen, over verhuurders die extra geld binnen harken over de rug van studenten. Dat is onacceptabel,” zegt PvdA-fractielid en woordvoerder studentenzaken Roberto Kist.

Lees verder »

Standbeeld Thorbecke weer terug op Stationsplein

Standbeeld Thorbecke weer terug op Stationsplein

Zwolle – Het bijna twee meter hoge, bronzen standbeeld van Johan Rudolph Thorbecke (1798 – 1872) is weer terug op het Stationsplein. Voor de herinrichting stond het beeld midden op de rotonde voor het station.

Oud-burgemeester van Zwolle, Henk Jan Meijer, onthulde het beeld samen met wethouder Monique Schuttenbeld en Annelies Bayens, de weduwe van kunstenaar Hans Bayens.

Lees verder »