Het weer: Waterballet met veel wind

Het weer: Waterballet met veel wind

Zwolle – Woensdag komt er nog meer regen bij. Een actieve neerslagzone arriveert ‘s morgens vroeg. Rond tien uur is het Zwolle gepasseerd. Geheel droog wordt het dan niet, ook de rest van de dag kunnen geregeld regendruppels uit de wolken vallen. Een volgende actieve regenzone trekt aan het eind van de middag over.

Dit waterballet wordt veroorzaakt door een depressie die vanaf Schotland over de Noordzee richting Noord-Duitsland trekt. Deze stuurt een frontensysteem met genoemde neerslagzones onze kant op. De bijbehorende wind hebben we nog niet genoemd en dat moet wel. ‘s Morgens is hij al driftig bezig vanuit het zuidwesten met een volle windkracht 4. Die blijft erin staan en ’s middags kan in het buitengebied van Zwolle windkracht 5 worden bereikt. Dan draaiend naar het westen tot noordwesten. Daar bovenop moet je rekening houden met windstoten tot ongeveer 60 kilometer per uur.

Lees verder »

Vergoeding voor controles coronatoegangsbewijzen

Vergoeding voor controles coronatoegangsbewijzen

Zwolle – Om verenigingen en bedrijven tegemoet te komen stelt de gemeente een vergoeding beschikbaar voor de extra werkzaamheden die de controle van het coronatoegangsbewijs (CTB) met zich meebrengt.

Bijvoorbeeld voor het inhuren van extra personeel of een vergoeding voor vrijwilligers. Hiervoor heeft de gemeente een bedrag gekregen van het Rijk.

Lees verder »

Zwolse mbo- en hbo-scholen openen opnieuw eigen coronatestlocatie

Zwolse mbo- en hbo-scholen openen opnieuw eigen coronatestlocatie

Zwolle – Vandaag openen de acht Zwolse mbo- en hbo-scholen (Zwolse8) opnieuw een coronatestlocatie in Zwolle. Dat besluit volgt op het toenemend aantal besmettingen van de laatste weken. In de eigen teststraat kunnen medewerkers van de samenwerkende scholen getest worden.

De Zwolse scholen hebben inmiddels ervaring in het inrichten van zo’n teststraat: eind 2020 werd ook al met succes een eigen coronateststraat ingericht. Namens de Zwolse8 legt Jan-Ernst van Driel uit waarom er nu opnieuw een teststraat komt voor onderwijspersoneel: “Door de huidige druk op de reguliere GGD-testlocaties is de wachttijd voor een afspraak en voor de testuitslag toegenomen. Dat gaat om dagen waarop onze docenten geen fysiek onderwijs kunnen geven. Om uitval van het onderwijs zoveel mogelijk te voorkomen is het voor onze scholen wenselijk dat we snel een test kunnen afnemen én snel de testuitslag krijgen. Dat organiseren we nu opnieuw met onze eigen coronatestlocatie in Zwolle.”

Lees verder »

Zwolle versterkt rekenkamerfunctie

Zwolle versterkt rekenkamerfunctie

Zwolle – De gemeenteraad van Zwolle versterkt de Rekenkamercommissie van Zwolle met extra menskracht en budget. Hierdoor kan de Rekenkamercommissie aan meer onderwerpen aandacht besteden en directer inspelen op vragen van de gemeenteraad en inwoners.

De Rekenkamercommissie beoordeelt met een onafhankelijke bril of het gemeentebestuur doelmatig, effectief en rechtmatig werkt. Er zijn direct al twee onderwerpen opgepakt: het gemeentelijke ouderenbeleid en de eventuele oprichting van een gemeentelijk warmtebedrijf.

Lees verder »

Deltion College wijzigt bestuur

Deltion College wijzigt bestuur


Zwolle – Deltion College wijzigt met ingang van 1 januari 2022 haar bestuur.

Thea Koster is vanaf 1 januari 2022 voorzitter College van Bestuur van het Deltion College in Zwolle. Zij is sinds januari 2017 al lid van het College van Bestuur. Bert Beun, sinds januari 2012 voorzitter College van Bestuur, blijft als lid een rol in het bestuur van Deltion houden. Daarnaast heeft hij per 1 december 2021 zitting in het bestuur van de landelijke MBO-Raad.

Het College van Bestuur van Deltion kent twee leden.

Het weer: Natte boel in de ochtend, ‘s middags tijdelijk droog

Het weer: Natte boel in de ochtend, ‘s middags tijdelijk droog

Zwolle – Dinsdagochtend is het een grijze en natte boel in Zwolle. ‘s Nachts is het al begonnen met regenen en dinsdag overdag gaat het nog een tijd door. Rond drie uur in de middag pauzeert de regenval, we zien een glimp van de zon maar daar is wel geluk voor nodig.

In de avond loopt de droge pauze af. Dan komt een nieuwe zone met regen naar Zwolle. We hebben te maken met lagedrukgebieden afkomstig van de Atlantische Oceaan, die via Schotland en de Noordzee onze richting op koersen. Ze slepen actieve regenzones met zich mee. En ze veroorzaken tevens wind. Dinsdagochtend uit het westen tot noordwesten, eerst met kracht 3 tot 4. In de loop van de middag en vooral in de avond neemt de wind sterk af. Autoruitenkrabben is er dinsdagochtend niet bij, want het is rond acht uur ongeveer 8 graden.

Lees verder »

Stuntende automobilist schept groep studenten bij Deltion College, drie gewonden

Stuntende automobilist schept groep studenten bij Deltion College, drie gewonden

Zwolle – Een automobilist is maandag op een groep van ongeveer vijftien studenten ingereden op de Obrechtstraat bij het Deltion College. Drie studenten raakten lichtgewond, twee werden ter controle overgebracht naar het ziekenhuis.

Om twee uur ’s middags kreeg Jan-Ernst van Driel, directeur marketing en communicatie van het Deltion, een onheilspellend telefoontje. Een auto zou zijn ingereden op een groep studenten bij de school. “Het eerste waar je aan denkt is een aanslag.”

Lees verder »

SportService Zwolle neemt nieuwe coronamaatregelen serieus

SportService Zwolle neemt nieuwe coronamaatregelen serieus

Zwolle – Het kabinet heeft afgelopen vrijdag nieuwe maatregelen met betrekking tot het coronavirus aangekondigd. Er kan na 17.00 uur niet meer gesport worden, uitgezonderd de landelijke topsport.

SportService Zwolle neemt de maatregelen serieus en doet er alles aan om inwoners van Zwolle en omliggende regio, sportverenigingen en sportaanbieders te helpen met het volgen van deze nieuwe maatregelen. “We zijn er voor sportend Zwolle en regio. Als er vragen zijn beantwoorden we die graag zodat we er met elkaar voor kunnen zorgen veilig te sporten,” vertelt directeur-bestuurder Jolanda van der Veer, SportService Zwolle.

Lees verder »

Eerder van de IC af dankzij ‘klein cohortje’

Eerder van de IC af dankzij ‘klein cohortje’

Zwolle – Een mini-cohortafdeling, zo zou je het kunnen omschrijven. De Respiratory Care Unit (RCU) op de afdeling Longgeneeskunde van Isala Zwolle waar vier coronapatiënten continu saturatiebewaking kunnen krijgen.

“De RCU is in november 2020 geopend, om de Intensive care te ontlasten,” licht Bianca Drost, leidinggevende op Longgeneeskunde, toe. Precies een jaar later opent de afdeling opnieuw door de oplopende besmettingen en de volle IC. Bianca: “De patiënten liggen op de RCU aan de Optiflow, een apparaat dat zorgt voor constante toediening van zuurstof met flow. Sommige patiënten kunnen dankzij de RCU eerder van de IC af. Het is een soort klein cohortje.”

Lees verder »

Zeven ton subsidie voor maatschappelijke diensttijd Windesheim-studenten

Zeven ton subsidie voor maatschappelijke diensttijd Windesheim-studenten

Zwolle – Het maatschappelijke diensttijdproject Impacter en hogeschool Windesheim hebben zeven ton subsidie in de wacht gesleept. Dat betekent dat de komende drie jaar minstens vijfhonderd Windesheim-studenten de kans krijgen om deel te nemen aan een MDT-route via Impacter.

MDT staat voor Maatschappelijke Diensttijd. Het kabinet ontwikkelde het actieprogramma vanuit de gedachte dat een sterke samenleving jongeren de ruimte biedt om zich in te zetten voor een ander. Zo kunnen ze hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Doe je mee met MDT, dan zet je je vrijwillig in voor de maatschappij en tegelijkertijd werk je aan je eigen ontwikkeling, ontmoet je nieuwe mensen en bouw je een netwerk op.

Lees verder »

Het weer: ‘s Morgens vroeg misschien gladheid door bevriezing

Het weer: ‘s Morgens vroeg misschien gladheid door bevriezing

Zwolle – Maandagochtend vroeg heeft Zwolle een temperatuur rond het vriespunt. Nachtelijke opklaringen hebben voor de afkoeling gezorgd. In de nanacht en vroege ochtend trekken vanaf de Noordzee buitjes naar het zuiden.

Krijgen we zo’n vroeg buitje over Zwolle, dan kan de neerslag op een licht bevroren ondergrond terechtkomen. Dat levert ’s morgens vroeg gevaar voor gladheid op. Iets om rekening mee te houden. Na het middaguur is het kwik opgelopen tot een maximum van 5 graden. Er staat een noordwestenwindje dat slechts zwak is, wat gunstig is voor de gevoelstemperatuur. Wolken schuiven over de stad met later maandagochtend misschien nog een verdwaald buitje ertussen. In de middag is het droog. De wolken laten ruimte voor zonneschijn, zodat het weerbeeld vriendelijk is.

Lees verder »