Het weer in het weekend: Zaterdag zeer zachte start van 2022, zondag wisselvallig

Het weer in het weekend: Zaterdag zeer zachte start van 2022, zondag wisselvallig

Zwolle – Zaterdag gaat het jaar 2022 droog en zeer zacht van start in Zwolle. Wolkenvelden zijn te zien boven de stad en de zon probeert daar doorheen te komen. Het is even afwachten hoe goed dat gaat lukken. De wind is minder prominent dan de afgelopen dagen. Vanuit het zuidwesten blaast hij zwak tot matig, kracht 2 tot 3.

Weerstation Heino, het officiële meetpunt van het KNMI voor onze regio, noteerde in de laatste twee dagen van 2021 recordhoge temperaturen van iets boven 14 graden. Ook het nieuwe jaar begint mild. Zaterdag wordt 12 tot 13 graden verwacht, terwijl een maximum van ongeveer 6 graden normaal is begin januari. Overdag en ‘s avonds staat geen regen op het programma. Na middernacht wel.

Lees verder »

Het weer: Wolken, motregen en wind

Het weer: Wolken, motregen en wind

Zwolle – De laatste dag van het jaar begint droog, en door de sluierbewolking heen kunnen we met een beetje geluk nog een glimp van de zon opvangen. Helaas is dit van korte duur, want rond het middaguur verzamelt dikkere bewolking boven onze stad. Er zal er naar verwachting wat regen vallen. Er staat een vrij krachtige zuidwestenwind, en de maximumtemperatuur ligt rond de 13 graden.

In de avond is er nog steeds kans op regen maar zal het hooguit in de vorm van motregen vallen. Dit biedt perspectief voor de jaarwisseling, aangezien de wind in de loop van de avond meer gaat liggen.

Lees verder »

Park de Stadshoeve krijgt nieuw zitmeubilair

Park de Stadshoeve krijgt nieuw zitmeubilair

Zwolle – Bij Park de Stadshoeve in Stadshagen zijn eind november twee nieuwe zitbanken geplaatst. Bezoekers kunnen vanaf de bankjes in het park genieten van de tuin of even lekker uitrusten van een wandeling.

De bijzondere banken zijn gemaakt van Sallands eiken en vooraf getekend door vrijwilliger Harry van Dijk die samen met Paul Husen, vrijwilliger en vooral actief voor de geuren- en kleurentuin, het idee voor de banken had opgevat. “De banken moesten ten eerste van natuurlijk materiaal zijn gemaakt”, vertelt Van Dijk, trots. “Verder vonden we het belangrijk dat je vanaf de banken gemakkelijk over de tuin kan kijken. Daarom hebben we ervoor gekozen er geen rugleuningen aan te laten maken. Andere voorwaarden waren dat je er van twee kanten op kan zitten en dat de banken robuust zijn.”

Lees verder »

Het weer: Veel wind, af en toe lichte regen en mild

Het weer: Veel wind, af en toe lichte regen en mild

Zwolle – Donderdagochtend is het bewolkt en regenachtig. Het is wel mild voor eind december. De temperatuur ‘s morgens rond acht uur ligt al in de buurt van 10 graden. In de middag verwachten we 13 graden in Zwolle.

Voorjaarsachtig kun je het echter niet noemen, eerder herfstachtig. Want er zijn veel wolken en er staat een forse zuidwestenwind. Een volle windkracht 4, die het donderdag de hele dag volhoudt en ook ‘s avonds. In open gebied bij Zwolle zit windkracht 5, een vrij krachtige zuidwester, er wel in. Rond de middag wordt de bewolking mogelijk even open geblazen, maar verwacht a.u.b. niet te veel van de zon. Lichte regen of motregen is overdag af en toe te verwachten, donderdagavond kan er iets meer vallen.

Lees verder »

Het weer: Minder nat, en een glimp van de zon

Het weer: Minder nat, en een glimp van de zon

Zwolle – Woensdag wordt het een stuk droger dan op de dinsdag. De dag begint droog. Een ieder die een wandelingetje wil maken om de kerstcalorieën te verbranden heeft een prima ochtendje.

Met ongeveer 11 graden op de thermometer is het behoorlijk zacht. Wel staat er nog een wisselvallige wind, die af en toe zal verrassen. De zon zal zich af en toe laten zien. Er is bewolking aanwezig, maar pas in de middag verwachten wij hieruit de eerste (mot)regenbuitjes. Dit zul je in de middag en avond kunnen merken.

Lees verder »

Het weer: Veel bewolking en nat

Het weer: Veel bewolking en nat

Zwolle – Dinsdag is een natte dag. Een wolkenmassa met lichte en minder lichte neerslag zet koers over onze omgeving. In de ochtend valt al een beetje regen in Zwolle. In de middag en het begin van de avond kunnen we soms stevige regenval verwachten wanneer buien overtrekken.

Tussen de buien in de middag komt de zon heel misschien nog even door. De rest van de dag schuift een massa grijze bewolking over de stad. Een passerend lagedrukgebied is de schuldige. Ondertussen gaat de opmars van steeds zachtere lucht gewoon door. Een maximum dinsdagmiddag van 9 graden Celsius wordt berekend voor Zwolle. De wind is matig, een volle kracht 3, uit het zuidoosten. Een vlagerige wind, in de middag verder toenemend naar kracht 4 en draaiend naar zuid tot zuidwest. In de avond tijdelijk een stuk minder wind. Het zicht kan dan slecht worden.

Lees verder »

2021: Het jaar van tegenslag en doorzettingsvermogen

2021: Het jaar van tegenslag en doorzettingsvermogen

Zwolle – Nog een paar dagen en dan zitten we alweer in het nieuwe jaar. Tijd om nog eens terug te blikken op 2021. Het had het jaar moeten worden dat we terug zouden gaan naar het oude normaal. Dit mocht echter niet zo wezen. 2021 begon in lockdown en het eindigt in lockdown.

Net als vorig jaar werd het nieuws beheerst door corona, protesten, ongevallen, misdrijven en branden. Grote evenementen gingen wederom niet door. Ondanks alle tegenslagen zetten Zwollenaren de schouders eronder. Samen maken ze er het beste van. Want onder de Peperbus is ’t leven glad en knus… bekijk onze vingers maar!

Lees verder »

Schoolkoor Meander College straalt met Europese kerstprimeur

Schoolkoor Meander College straalt met Europese kerstprimeur

Zwolle – “Beautifully done! Merry Christmas to all of you!” Dat was de persoonlijke reactie van de Amerikaanse grootheid Dan Forrest, die verantwoordelijk is voor de compositie ‘See, Amid the Winter Snow’. In Amerika is hij erg bekend in de highschool-scene, maar in Europa nog onbekend.

Schoolkoor Meander Vocaal heeft met de release van dit Amerikaanse kerstnummer de Europese primeur. Oud-leerling Jelle Raap tekende voor de videoclip. Vlak voor de lockdown, op woensdag en donderdag 15 en 16 december, schitterde schoolkoor Meander Vocaal samen met Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel in twee uitverkochte kerstconcerten.

Lees verder »

Het weer: Minder koud, vooral in de ochtend kans op motregen

Het weer: Minder koud, vooral in de ochtend kans op motregen

Zwolle – Maandag stroomt zachtere lucht over Zwolle uit. Rond zonsopkomst om kwart voor negen is het kwik al boven nul gekomen. Ochtendmist is mogelijk.

De stijging van de temperatuur gaat na maandag onverdroten door. Nachtvorst is er in de nieuwe week ook niet meer bij. De zachte lucht is vochtig. Dat betekent nevelig weer en bewolking. Met name in de ochtend is er kans op een beetje regen of motregen. Maandagmiddag wijkt een deel van de wolken misschien even, zodat de zon zich kan laten zien. De temperatuur is dan ongeveer 6 graden. Daar gaat in de avond niks af.

Lees verder »

Het weer in het weekend: Koude Kerst met een zonnig begin

Het weer in het weekend: Koude Kerst met een zonnig begin

Zwolle – Eerste Kerstdag straalt de winterzon ongehinderd op Zwolle. Mochten er ’s morgens vroeg nog wolken zijn boven de stad, dan schuiven die richting het zuiden uit beeld. De lucht is droog en diepblauw.

Koud is het zeker buiten. De temperatuur blijft de hele dag onder het vriespunt. In de ochtend is het ongeveer -3 °C en de maximumtemperatuur ’s middags in de stad is -1 tot -2 °C. De straffe oostenwind, kracht 3 tot 4, doet er voor het gevoel nog een ijskoud schepje bovenop. In de volle wind voelt het aan als -8 graden. Het is dus zaak om uit de wind te blijven en in de zon. Sneeuw moet je er in de regio Zwolle zelf bij denken. Brabant en Limburg hebben zaterdag een redelijke kans op een laagje kerstsneeuw.

Lees verder »

Oud-gemeenteraadslid Theo Peeters overleden

Oud-gemeenteraadslid Theo Peeters overleden

Zwolle – Oud-gemeenteraadslid Theo Peeters is afgelopen zondag na een zeer kort ziekbed in aanwezigheid van zijn vrouw Rita en hun zoon Patrick en schoondochter Jinsun overleden.

In 1982 werd Peeters gemeenteraadslid voor de PvdA. Zijn eerste periode 1982-1986 werd opgevolgd door twee aansluitende perioden 2006-1010 en 2010-2014. Na 12 jaar de belangen van Zwollenaren te hebben vertegenwoordigd reikte burgemeester Henk Jan Meijer hem een onderscheiding uit als lid in de Orde van Oranje-Nassau.

Lees verder »

Kinderen in de hoofdrol tijdens kerstaudiotour door Westenholte

Kinderen in de hoofdrol tijdens kerstaudiotour door Westenholte

Zwolle – Traditiegetrouw wordt er ieder jaar een kinderkerstfeest georganiseerd waarbij de kinderen van de Nederlands Gereformeerde Kerk 2 een musical opvoeren. Dat vinden de kinderen altijd erg leuk, maar door de coronamaatregelen kon het dit jaar niet doorgaan. Toch hoopte de organisatie dat de kinderen en ouders op een coronaproof manier samen van het kerstverhaal kunnen genieten.

“We hebben zes weken geleden het plan voor de musical laten varen, een nieuw plan bedacht en uitgevoerd. Een kerstwandelroute langs scènes van het kerstverhaal. Met veel hulp van de andere gemeenteleden in bijvoorbeeld zaagwerk, het schilderen en het ophangen van de verlichting is het gelukt.” vertelt de organisatie aan Weblog Zwolle.

Lees verder »