Het weer: Regenachtig begin en een vrij stevige wind

Het weer: Regenachtig begin en een vrij stevige wind

Zwolle – Dinsdag is storm Corrie opgelost boven Zuid-Duitsland. Toch kun je het geen rustig weer noemen in Zwolle. ‘s Morgens vroeg beginnen we met een matige wind, kracht 3, uit het zuidwesten en die gaat toenemen naar kracht 4 à 5 uit het westen tot noordwesten.

Een groot lagedrukgebied boven Zuid-Scandinavië zorgt voor deze vrij stevige wind. Het stuurt tevens bewolking en een regengebied deze kant op. Rond acht uur ‘s morgens bereikt het Zwolle. Vanaf die tijd is het enige tijd regenachtig weer. In het begin van de middag komt de achterkant van de regen in zicht, maar de bewolking verdwijnt niet. De temperatuur stijgt naar 9 graden. Nogal zacht voor de tijd van het jaar, maar met die forse wind valt dat minder op. In de middag en avond is vanuit het noordwesten een bui mogelijk.

Lees verder »

Illustrator zoekt dromen, onverklaarbare visioenen en nachtmerries van Zwollenaren

Illustrator zoekt dromen, onverklaarbare visioenen en nachtmerries van Zwollenaren

Zwolle – Illustrator Steef Wildenbeest is voor een kunstproject op zoek naar de dromen van Zwollenaren. Met het project Zwolle Droomt ontving de illustrator subsidie van de Stadkamer om Zwolse dromen te vertalen naar nieuw beeldend werk.

Onverklaarbare visioenen, angstaanjagende nachtmerries of terugkerende dromen, ze zijn alle welkom. De Zwolse illustrator Steef Wildenbeest ontdekte dat veel van zijn tekeningen een droomachtig karakter hebben. Zijn tekeningen zijn vaak surrealistisch en laten veel aan de fantasie over. Wildenbeest bedacht dat het een goed idee zou zijn om zijn eigen dromen in beeld te vangen. Er was echter één probleem.

Lees verder »

Zwolse zorgorganisaties gaan cliëntgegevens uitwisselen

Zwolse zorgorganisaties gaan cliëntgegevens uitwisselen

Zwolle – Zes Zwolse zorgorganisaties gaan bezig met elektronische uitwisseling van cliëntengegevens via zogeheten eOverdracht. Deze gegevens worden ook beschikbaar gesteld in Persoonlijke Gezondheidsomgevingen, die voor de cliënt zelf zijn in te zien.

De betrokken zorgorganisaties zijn Isala, Buurtzorg, Icare, IJsselheem, PGVZ en Zonnehuisgroep IJssel-Vecht. Zij hebben voor deze eOverdracht subsidie ontvangen. Er zijn veel voordelen voor cliënt en zorgverleners, stellen de zorgorganisaties. Bijvoorbeeld voor wie met verschillende zorgverleners te maken heeft en vaak zijn of haar verhaal opnieuw vertellen moet. Dat is verleden tijd met eOverdracht.

Lees verder »

Stadkamer Zwolle start eigen Repair Café

Stadkamer Zwolle start eigen Repair Café

Zwolle – Een broodrooster die het niet meer doet. Een fiets waarvan het wiel aanloopt. Of een trui waar mottengaatjes in zitten. Weggooien? Mooi niet! Stadkamer Centrum organiseert op vrijdag 4 februari het allereerste Repair Café van Stadkamer.

In Stadkamer Centrum aan de Zeven Alleetjes 1a, draait het op 4 februari allemaal om repareren. Tussen 12.00 en 16.00 uur staan vrijwillige reparateurs klaar om gratis te helpen bij alle mogelijke reparaties. Mensen die het Repair Café bezoeken, nemen van huis kapotte spullen mee. Broodroosters, lampjes, föhns, kleding, fietsen, speelgoed, servies. Alles wat het niet meer doet, is welkom en maakt kans op een geslaagde reparatie. De reparateurs weten bijna altijd raad.

Lees verder »

Berkum-spelers tekenen bij

Berkum-spelers tekenen bij

Zwolle – De hoofdmacht van VV Berkum voor het nieuwe seizoen 2022-2023 begint vorm te krijgen doordat een flink aantal spelers van de huidige selectie heeft toegezegd hun verblijf bij de Zwolse hoofdklasser te verlengen.

Keeper Jasper de Visser en spits Asse Visscher tekenden zelfs voor twee jaar bij en ook Lars van Gerner, die overkomt uit de eigen Berkum-jeugd, is voor de komende twee seizoenen vastgelegd.

Lees verder »

Het weer: Regen en gevaar voor zware windstoten

Het weer: Regen en gevaar voor zware windstoten

Zwolle – Maandag waait het als een dolle in Zwolle. En het is vaak kletsnat. Dat komt door een gemeen lagedrukgebiedje, dat in de ochtend met het centrum boven Noordoost-Groningen arriveert. Het KNMI heeft het de naam Corrie gegeven.

Corrie blaast met windkracht 5 tot 6 door Zwolle. Aan de Noord-Hollandse kust en op het IJsselmeer wordt noordwesterstorm verwacht. Windkracht 9, misschien windkracht 10, zware storm. Hiervoor is code oranje afgegeven. De windpiek in Zwolle valt waarschijnlijk in de tweede helft van de ochtend. Er is gevaar voor zware windstoten tot 90 kilometer per uur vanuit het noordwesten. Dit soort windgeweld doet boomtakken afbreken en kan schade veroorzaken aan gebouwen. Vooral in de ochtend regent het flink, maar ook de rest van de dag is de kans op buien groot.

Lees verder »

PEC Zwolle Vrouwen wint stadsderby

PEC Zwolle Vrouwen wint stadsderby

Zwolle – PEC Zwolle Vrouwen heeft zich zaterdagmiddag geplaatst voor de kwartfinale van de TOTO KNVB Beker. Dat deed de ploeg van trainer Joran Pot door de buren van Be Quick ’28 Vrouwen met 0-7 te verslaan.

De middag begon met een mooie sfeeractie. Los van deze actie was het sowieso al fijn dat er weer publiek aanwezig was. Zij zagen dat PEC Zwolle Vrouwen al snel op voorsprong kwam dankzij Marushka van Olst. De rappe aanvalster tikte de bal slim over keepster Tess van der Flier heen.

Lees verder »

Veel onduidelijkheid bij brand met zwaargewonde in Zwolle-Zuid

Veel onduidelijkheid bij brand met zwaargewonde in Zwolle-Zuid

Zwolle – Een man is zondag zwaargewond geraakt bij een brand in de Domus van het Leger des Heils aan de Burgemeester van Walsumlaan in Zwolle. Hij is vermoedelijk van de derde verdieping naar beneden gesprongen. Het slachtoffer is met spoed overgebracht naar het Isala ziekenhuis.

Rond kwart over zes ’s ochtends ontving de brandweer de melding over een brand in een kamer op de derde etage van de Domus. Behalve de Zwolse brandweer gingen ook de korpsen van Hattem en Wezep met spoed ter plaatse.

Lees verder »

Het weer in het weekend: Zaterdag grijs, zeer zacht en veel wind, zondag wolken en zon

Het weer in het weekend: Zaterdag grijs, zeer zacht en veel wind, zondag wolken en zon

Zwolle – Zaterdagmiddag is het met 11 graden op de thermometer zeer zacht. De wind trekt flink aan. Zwolle mag een volle windkracht 4 uit het westen verwachten, met kans op kracht 5 in de middag en avond. De wind wordt veroorzaakt door een stormdepressie die over het zuiden van Scandinavië naar de Oostzee koerst.

Malik is de naam die Het Deense weerinstituut DMI aan deze storm heeft gegeven. Denemarken krijgt zaterdag windkracht 9 tot 10 voor de kiezen. Dat is storm tot zware storm, die schade kan aanrichten. Voor de regio Zwolle worden windstoten tot ongeveer 70 kilometer per uur berekend. De meeste wind in de middag en avond. Malik blaast velden grijze bewolking over onze regio. Daar kunnen soms spatjes motregen uit vallen. In het begin van de avond is de kans op een beetje lichte regen wat groter. De zon blijft zaterdag waarschijnlijk compleet buiten beeld.

Lees verder »

Zwolle krijgt nieuwe aanbieders deelscooters

Zwolle krijgt nieuwe aanbieders deelscooters

Zwolle – Het college stemt ermee in dat vier deelmobiliteitaanbieders de komende twee jaar een vergunning krijgen voor het aanbieden van deelvervoer. Het gaat om Check en Felyx voor de deelscooters en Go Sharing en Dott voor de deelfietsen.

Dat betekent dus ook dat de scooters van Go Sharing binnenkort uit het straatbeeld in Zwolle verdwijnen. Aanbieders mogen maximaal 150 scooters of fietsen plaatsen. Als de vergunningen definitief worden verstrekt, kunnen Zwollenaren dit voorjaar al gebruik maken van het deelvervoer.

Lees verder »

Isala roept alle oud-patiënten van gynaecoloog Wildschut zich te melden

Isala roept alle oud-patiënten van gynaecoloog Wildschut zich te melden

Zwolle – Isala heeft een oproep aan alle ouders die van 1980 tot en met 1993 (een) vruchtbaarheidsbehandeling(en) hebben ondergaan bij oud-gynaecoloog J. Wildschut in het voormalige Sophia ziekenhuis in Zwolle.


Het ziekenhuis laat weten: “Het huidige Isala ziekenhuis in Zwolle wil graag met u in contact komen. Dit naar aanleiding van de bekendmaking van de uitkomsten van het externe onderzoeksrapport naar het handelen van oud-gynaecoloog J. Wildschut. Gebleken is dat deze oud-gynaecoloog bij meerdere vruchtbaarheidsbehandelingen onder andere gebruik heeft gemaakt van eigen sperma. Dit geldt zowel voor Kunstmatige Inseminatie met Donorsperma (KID) als voor Kunstmatige Inseminatie met Eigen sperma (KIE). Hieruit zijn kinderen voortgekomen.”

Lees verder »

Het weer: Portie zonneschijn, vooral in de ochtend

Het weer: Portie zonneschijn, vooral in de ochtend

Zwolle – Vrijdag krijgt Zwolle een welverdiende portie zonneschijn. Donderdag bleven de wolken overheersen, op een paar weinig overtuigende openingen in de middag na. Vrijdag rekenen we op enkele uren zon, vooral in de eerste helft van de dag. Er zijn ook wolken maar ze geven zonnestralen tussenruimte.

‘s Morgens vroeg is het slechts een paar graden boven het vriespunt. De middagtemperatuur wordt ongeveer 7 graden. De wolken laten vrijdag overdag geen regen los, het blijft droog tot in de avond. We profiteren van een tijdelijke stijging van de luchtdruk, die rond het middaguur een maximum bereikt van zo’n 1034 hectopascal. In de middag neemt de bewolking geleidelijk toe vanuit het westen. De luchtdruk gaat dalen en de wind trekt aan naar matig, kracht 3, uit het noordwesten. Er komt een warmtefront aan.

Lees verder »