MyZwolle vraagt veel warme kleren, slaapzakken en geld voor Oekraïne

MyZwolle vraagt veel warme kleren, slaapzakken en geld voor Oekraïne

Zwolle – De winter staat voor de deur. In Oekraïne betekent dat veel regen, sneeuw en kou. Maya Muraviova, familie van Dorenda en Arjan Biel uit Zwolle, is een jonge Oekraïens-Nederlandse vrouw die dóór de linies heen bussen vol spullen brengt en op de terugweg mensen evacueert.

Waar zij komt zijn heel veel gebouwen kapot. Mensen leven op straat en is er geen verwarming, water en elektriciteit. MyZwolle heeft via sponsors diverse volgeladen auto’s, vier taxibusjes en twee stadsbussen afgeleverd. Maya en haar helden rijden spullen tot achter de vijandelijke linies en nemen mensen mee terug. Maya heeft jouw hulp nodig in de vorm van winterkleding, slaapzakken enzovoort. Maar ook geld voor diesel en onderhoud, want de auto’s móeten blijven rijden.

Lees verder »

Cibap-studenten bundelen creatieve krachten voor Oekraïne

Cibap-studenten bundelen creatieve krachten voor Oekraïne

Zwolle – Studenten van Cibap vakschool voor vormgeving steken deze week de handen uit de mouwen voor stichting My Zwolle. Deze stichting zet zich in voor Oekraïne.

My Zwolle regelde twee oude stadsbussen die binnenkort richting Oekraïne gaan om goederen te brengen. En ze helpen met het vervoeren van Oekraïners naar veilige gebieden. De studenten van de opleiding Signmaker, Mediamaker en Filmmaker zijn deze week betrokken bij de voorbereidingen.

Lees verder »

Actrice Ksenia speelt solovoorstelling in Zwolle-Noord

Actrice Ksenia speelt solovoorstelling in Zwolle-Noord

Zwolle – De Zwolse actrice Ksenia speelt zondag 1 mei haar theatersolo ‘Zij zagen Oorlog’ bij Wresinski Cultuur aan de Floresstraat in Zwolle-Noord.

In 75 minuten speelt de in Oekraïne geboren actrice achter elkaar zes korte verhalen over mensen die in tijd van oorlog een beslissing moeten nemen en elk louter goede bedoelingen hebben. De razend actuele voorstelling kan bogen op goede kritieken en weet bezoekers echt te raken.

Lees verder »

Vierhonderd vrijwilligers helpen Oekraïners in Zwolle

Vierhonderd vrijwilligers helpen Oekraïners in Zwolle

Zwolle – Stichting Present Zwolle heeft binnen korte tijd zo’n vierhonderd vrijwilligers klaar staan die wat willen doen voor Oekraïne en Oekraïners in Zwolle. Dit varieert van fietsles geven, taalles geven, en vervoer aanbieden tot het wegwijs maken in Zwolle.

Ongeveer zeventig Oekraïners worden wekelijks bijgestaan door vrijwilligers die willen omzien naar een ander. Het begon allemaal bij de Facebook-groep ‘Zwolle voor Oekraïne’. Binnen korte tijd meldden zich honderden vrijwilligers aan om te helpen bij het sorteren van goederen in de voormalige WRZV-hallen. Stichting Present Zwolle nam de coördinatie van deze vrijwilligers op zich. Door middel van diverse appgroepen worden vrijwilligers betrokken bij waar er hulp nodig is. Wie kan en wil helpen reageert via WhatsApp. De lijntjes zijn kort en de vrijwilligers flexibel.

Lees verder »

Britten’s Vredesconcert voor Oekraïne haalt met magische voorstelling €8700 op

Britten’s Vredesconcert voor Oekraïne haalt met magische voorstelling €8700 op

Zwolle – Het concert van het Britten Jeugd Strijkorkest op 3 april in Theater De Spiegel, met de winnaars van het Britten Viool- en Contrabasconcours, stond dit jaar in het teken van vrede voor Oekraïne en inzameling van geld voor noodhulp aan de Oekraïense bevolking.

Vluchtelingen en hun gastgezinnen waren speciaal uitgenodigd voor het concert en beleefden samen met het Nederlandse publiek een programma met jong toptalent, omlijst met Oekraïense muziek. Violiste Carla Leurs opende het concert en raakte het publiek direct met haar uitvoering van ‘Melody’, van de Oekraïense componist Miroslav Skoryk.

Lees verder »

Oekraïense vluchtelingen en hun gastgezinnen gratis naar Britten concert

Oekraïense vluchtelingen en hun gastgezinnen gratis naar Britten concert

Zwolle – Stichting Britten heeft Oekraïense vluchtelingen en hun gastgezinnen in Zwolle en omgeving uitgenodigd om het Britten’s Benefietconcert voor Vrede in Theater de Spiegel op 3 april gratis te bezoeken.

”Zo kunnen deze gezinnen even een moment alles vergeten en kunnen ze gewoon even genieten van muziek. Dat is zo belangrijk.“ verklaart Loes Visser, dirigent en creatief leider van het Britten. De coördinatie verloopt via vluchtelingenwerk locatie Zwolle.

Lees verder »

‘Ik teken voor vrede’ Cibap-studenten maken raamillustraties voor Vrede

‘Ik teken voor vrede’ Cibap-studenten maken raamillustraties voor Vrede


Zwolle – Eerstejaars studenten van Cibap vakschool voor vormgeving zetten hun creativiteit in voor de situatie in en rond Oekraïne. Komende tijd worden zoveel mogelijk ramen in Zwolse straten versierd met prachtige raamillustraties: “Ik teken voor vrede”

“Door een illustratie te laten zetten, teken je zelf ook voor vrede en je bijdrage gaat volledig naar Giro 555”, aldus docente Tess Schoorlemmer. “We werken voor deze actie samen met oud-student Anke Huizinga. Zij heeft in Zwolle al vele muurschilderingen en raamillustraties gerealiseerd en vond het een erg mooi project om met ons en onze studenten op te pakken.”

Lees verder »

ZAC sponsorloop brengt ruim 3400 euro op voor Oekraïne

ZAC sponsorloop brengt ruim 3400 euro op voor Oekraïne

Zwolle – De Super Saturday bij ZAC stond afgelopen zaterdag in het teken van een geldinzameling voor Oekraïne. Met een sponsorloop en een verloting wist de club € 3435,50 voor Giro 555 bij elkaar te brengen.

Dit ondanks het wegvallen van twee publiekstrekkers: de wedstrijd van ZAC Vrouwen 1 en de derby van ZAC1 tegen Be Quick ’28. De sponsorloop was een idee van de 9-jarige pupil Daan van der Beek. Samen met de spelers van twee jeugdteams liep hij een half uur lang rondjes voor Oekraïne. Daarmee haalden ze maar liefst 1179 euro op.

Lees verder »

Assendorpse straten adopteren kamers voor Oekraïense vluchtelingen

Assendorpse straten adopteren kamers voor Oekraïense vluchtelingen

Zwolle – In het Dominicanenklooster in Zwolle worden vanaf deze week zestig Oekraïense vluchtelingen opgevangen. De dertig kamers worden nu woonklaar gemaakt om de toekomstige bewoners vanaf woensdag op te vangen.

De basisinrichting is door de organisatie grootschalig ingekocht. De rest van de inrichting wordt verzorgd door de inwoners van Assendorp. Via een oproep van 50 tinten groen Assendorp zijn straten gevraagd om een kamer te adopteren. Niet alleen voor de verdere inrichting, kleding en andere praktische zaken, maar eventueel ook als buddy voor als de vluchtelingen hier eenmaal wonen.

Lees verder »

Oekraïens op een linnen tas

Oekraïens op een linnen tas

Zwolle – Hoe maak je in het Oekraïens of in het Nederlands iets duidelijk zonder de taal te spreken? Een ‘taaltas’ kan daar een handje bij helpen. Op de tas staan voorbeelden van ‘wat en hoe’ in beide talen, met pictogrammen. Vanaf zondag is de tas te koop in Stadkamer Centrum Zwolle. De opbrengst komt ten goede aan Giro 555.

De tas is bedoeld om eerste contacten op gang te brengen. De een legt de vinger op de vraag: ‘hoe gaat het?’ De ander wijst aan: ‘goed’, ‘slecht’ of ‘redelijk’. Het hart en de klok spreken voor zich. Voor Valentina Lazebnaja en haar zoons Sasja (12) en Lonja (16) werkt het. Sinds een week verblijven zij bij een gastgezin in Zwolle. Zij ervaren de tas ook als een teken van thuis.

Lees verder »