In deze categorie vindt u de Weblog Zwolle nieuwsartikelen.

HTC – Uluspor in beeld

HTC – Uluspor in beeld

Zwolle – De wedstrijd HTC – Ulu Spor werd zaterdagmiddag gewonnen door de bezoekers. Na op voorsprong te zijn geraakt wist Ulu spor ondanks de gelijkmaker de winst aan het einde van de wedstrijd toch af te snoepen.

Hiermee hebben ze een harde tik uitgedeeld aan HTC die graag punten verzamelt gezien de positie waar ze op dit moment staan. Onderstaand een fotoreportage van de gespeelde wedstrijd.

SP wil opheldering over verhuur deel Stadkamer aan RTV Focus Zwolle

SP wil opheldering over verhuur deel Stadkamer aan RTV Focus Zwolle

Zwolle – Koen van Baal, gemeenteraadslid van de Socialistische Partij, wil meer duidelijkheid krijgen van het gemeentebestuur over de mogelijke bevoordeling van RTV Focus door de gemeente en de Stadkamer. Dit naar aanleiding van een publicatie door Weblog Zwolle eerder deze week. RTV Focus verhuisde in december 2018 naar de derde verdieping van de Stadkamer aan de Zeven Alleetjes. In haar jaarverslag schreef de Stadkamer dat de lokale omroep sinds 2021 huurder is. Het wekt de schijn dat RTV Focus vijfentwintig maanden geen huur hoefde te betalen.

De fractie van de SP wil onder meer weten welke rol de gemeente heeft gespeeld bij het zoeken naar een huurder. Volgens Sam Rademaker, woordvoerder van de gemeente Zwolle, is de verhuur de verantwoordelijkheid van de Stadkamer. Wesley van der Bol, communicatieadviseur van de Stadkamer, wilde niet ingaan op inhoudelijke vragen hierover. Hij wilde het laten bij een schriftelijk statement. Hij schreef dat er in samenspraak met de gemeente is gezocht naar een huurder. Ook schreef hij dat er destijds met meerdere partijen is gesproken.

Lees verder »

Stadskerstboom gekapt in Veerallee

Stadskerstboom gekapt in Veerallee

Zwolle – De kerstboom die dit jaar zal pronken in de binnenstad is zaterdag in alle vroegte op de Oranje-Nassaulaan gekapt. De stadskerstboom werd dit jaar aangeboden door mevrouw De Haan -Kinket. 

Net als ieder jaar wordt de boom na het vertrek van de goedheiligman op de Grote Markt geplaatst. De boom wordt voorzien van led-verlichting om energie te besparen. Woensdag om kwart over zes ’s avonds ontsteken mevrouw De Haan en haar kleinkinderen de kerstlampjes in de boom. Zij doen dit in bijzijn van burgemeester Peter Snijders om kerst in Zwolle officieel in te luiden. Dit jaar zal de verlichting alleen tussen vier uur ’s middags en elf uur ’s avonds branden. De gemeente Zwolle sluit hiermee aan bij de actie van het ZwolleFonds rondom de sfeerverlichting in het stadscentrum.

WVF verlengt met hoofdtrainer Jacob Grooten

WVF verlengt met hoofdtrainer Jacob Grooten

Zwolle – De TC is verheugd te kunnen melden dat het contract met hoofdtrainer Jacob Grooten met één jaar is verlengd tot en met eind seizoen 2023-2024. Spelers, staf, bestuur en TC zijn erg tevreden over de huidige samenwerking.

WVF speelt dit seizoen onder leiding van Jacob Grooten in de tweede klasse I. De start van het seizoen is er één met wisselend succes, maar wel met een duidelijke ontwikkeling in de selectie. Op dit moment bezet WVF 1 de vijfde positie op de ranglijst.

Lees verder »

Zes jaar gevangenisstraf voor bijna dodelijke steekpartij in Diezerpoort

Zes jaar gevangenisstraf voor bijna dodelijke steekpartij in Diezerpoort

Zwolle – De 23-jarige Yayha M. moet meer dan zes jaar de gevangenis in. De rechtbank veroordeelde hem donderdag voor een poging doodslag. Na een ruzie over zes euro benzinegeld bij het Esso tankstation op de Ceintuurbaan rende hij achter zijn slachtoffer aan. In de Caspar Fagelstraat ontstond een worsteling. M. trok een mes en stak meerdere keren in op zijn slachtoffer.

De zwaargewonde man liep bloedend naar de kruising van de Ceintuurbaan met de Meppelerstraatweg. Voor de ogen van surveillerende agenten zakte hij in elkaar. Hij kon de agenten nog zeggen dat Somaliërs uit Holtenbroek hem gestoken hadden. Het slachtoffer moest met spoed worden geopereerd en heeft dagen gevochten voor zijn leven op de intensive care. Volgens de behandelend artsen was de kans op overleving zestig procent. Zonder het adequate en snelle optreden van ambulancedienst en ziekenhuis was de man bezweken aan zijn letsel. Kort na de steekpartij pakte de politie een 26-jarige verdachte op, een vriend van M. Op zijn kleding werd geen bloed aangetroffen van het slachtoffer. Hij werd later die dag weer vrij gelaten. 

Lees verder »

Dana Linssen bij Fraterhuis Academie over toekomst van film

Dana Linssen bij Fraterhuis Academie over toekomst van film

Zwolle – Fraterhuis Academie gaat zaterdag 10 december over de toekomst van film. Dana Linssen neemt de toehoorder enthousiast mee op een uitdagende tijdreis naar de filmwereld van de toekomst.

Linssen is filmcriticus, filosoof, schrijver, wandelaar én tijdreiziger. Al vijfentwintig jaar is ze vaste medewerker cultuur van NRC Handelsblad. Ook was ze van 1998 tot 2019 hoofdredacteur van de Filmkrant. Sinds 2019 maakt ze deel uit van de selectiecommissie van talentontwikkelprogramma Berlinale Talents van het filmfestival van Berlijn. Dana Linssen is docent aan ArtEZ en geeft les aan de richting Audiovisuele Media van de HKU.

Lees verder »

Politie grijpt in bij boerenprotest in Zwolle, drie demonstranten aangehouden

Politie grijpt in bij boerenprotest in Zwolle, drie demonstranten aangehouden

Zwolle – De politie heeft donderdag stevig ingrepen tijdens het boerenprotest bij het provinciehuis. De mobiele eenheid zette een shovel in om de Luttenbergstraat vrij te maken voor het doorgaande verkeer en hulpdiensten. Een boer kreeg de schrik van zijn leven toen hij zag dat zijn tractor bijna werd omgekieperd. Hij rende naar zijn tractor en gebaarde hevig dat hij wilde vertrekken. De politie heeft drie demonstranten aangehouden. Een boer werd aangehouden omdat hij weigerde voor de shovel weg te gaan. Een andere demonstrant werd aangehouden omdat hij geen gehoor gaf aan een vordering. De derde arrestant beledigde een politieman. De politie sluit verdere aanhoudingen niet uit.

Nadat de rust bij het provinciehuis was teruggekeerd, besloten de actievoerders verhaal te halen bij het stadhuis. Daar wilden ze in gesprek met burgemeester Peter Snijders. De burgemeester wilde onder voorwaarden het gesprek aangaan. De discussie aangaan over het politieoptreden en de aanhoudingen was een taboe. De boeren gingen hier niet mee akkoord. Ze lieten de politie weten op een later moment, als de burgemeester het niet verwacht, terug te zullen komen.

Lees verder »

Mega Sport & Speel Spektakel voor kinderen bij hogeschool Windesheim

Mega Sport & Speel Spektakel voor  kinderen bij hogeschool Windesheim

Zwolle – Sportcomplex On Campus bij hogeschool Windesheim in Zwolle wordt in de tweede week van de kerstvakantie omgetoverd tot Mega Sport & Speel Spektakel. Kinderen van 4 tot 14 jaar kunnen komen spelen, sporten, springen, klimmen en zwemmen.

Ze kunnen zich uitleven in twee zalen vol springkussens en (opblaas)attracties, een potje zaalvoetbal of allesbal spelen, naar grote hoogten klimmen op de klimmuur van 16 meter hoog en een duik nemen in het zwembad. Ouders of begeleiders zijn welkom om te werken of relaxen in een van de beschikbare zitjes. Wifi, stroom en catering zijn beschikbaar.

Lees verder »

Alternatieve Nachtmis bij Zwolse theaters

Alternatieve Nachtmis bij Zwolse theaters

Zwolle – Zwolse theaters organiseert op kerstavond 24 december voor het eerst De Alternatieve Nachtmis. Dit is een initiatief van programmamaker Oscar Kocken.

Joost Prinsen zal een alternatieve kerstpreek geven. Theatermaker en historicus Tijmen Dokter blikt terug op het jaar 2022. Choreograaf en danser Samir Calixto danst, Theater de Makkers beantwoordt de vraag: Samenleven. Hoe moet dat? Huisband Maartje & Kine zorgen voor speciale Nachtmis-muziek. Het moet een avond worden voor wie wél behoefte heeft aan inspirerende inzichten, verbindende verhalen, mooie muziek en misschien wel een vleugje samenzang, maar dat niet per se in een kerk zoekt.

Lees verder »

IJsbeelden Festival gaat winterjassen inzamelen voor Oekraïne

IJsbeelden Festival gaat winterjassen inzamelen voor Oekraïne

Zwolle – Het IJsbeelden Festival in Zwolle en de stichtingen MYzwolle en HUMANE slaan de handen ineen. Het doel is om tijdens het IJsbeelden Festival zo veel mogelijk winterjassen in te zamelen voor Oekraïne.

De stroomvoorziening in Oekraïne wordt elke dag vernield door Russische raketten, waardoor miljoenen Oekraïners geen elektriciteit meer hebben. Dit terwijl het daar al vaak vriest. “Dus help mee en trek je winterjas uit voor de mensen in Oekraïne!” is het motto van de inzamelingsactie. “Laat je winterjas achter bij het bezoek aan het IJsbeeldenfestival, of neem een oude nog goede jas mee van zolder. Zo makkelijk is het om iets bij te dragen aan de nood van mensen in Oekraïne die momenteel lijden onder de winter.”

Lees verder »

Subsidie van gemeente Zwolle voor Nederlands Bach Consort

Subsidie van gemeente Zwolle voor Nederlands Bach Consort

Zwolle – Het Nederlands Bach Consort wordt als zesde gezelschap toegevoegd aan de Zwolse culturele Basisinfrastructuur. Ze kunnen daarmee voor 2023 en 2024 op gemeentelijke subsidie rekenen.

Dit hebben Burgemeester en Wethouders besloten na een advies van de externe adviescommissie cultuur. Het Nederlands Bach Consort bestaat uit topmusici uit de regio Zwolle. De keuze voor Bach lijkt in eerste instantie niet heel origineel, “maar de commissie is enthousiast over hoe dit gezelschap aansluiting vindt bij deze tijd en verjonging van het genre opzoekt.”

Lees verder »

IVN Zwolle start klimaatcursus De Groene Verandering

IVN Zwolle start klimaatcursus De Groene Verandering

Zwolle – IVN Zwolle start in januari met de klimaatcursus De Groene Verandering. De cursus gaat in op de huidige kennis over klimaatverandering en de wisselwerking tussen menselijk handelen en klimaatverandering.

“De cursus wil niet alleen informeren, maar ook motiveren met positieve verhalen die aanzetten tot actie en die vertrouwen geven in het eigen handelen,” aldus IVN Zwolle. In de cursus worden onderwerpen besproken als de ecologische voetafdruk, klimaatrechtvaardigheid en klimaatcommunicatie. Daarnaast wordt een link gelegd met het dagelijkse leven van de cursisten. Er worden voorbeelden gegeven hoe cursisten zelf in actie kunnen komen.

Lees verder »