In deze categorie vindt u de Weblog Zwolle nieuwsartikelen.

Westenholtefestival: een evenement van, voor en door de wijk

Zwolle – Op 28 en 29 september vindt de nieuwe editie van het Westenholtefestival plaats in het Stinspark in Westenholte. Geboren vanuit voetbalvereniging WVF, is de insteek inmiddels veel breder geworden. “Van, voor en door de wijk”, vat Robbie van Ankum, één van de organisatoren, samen.

Was de opzet drie jaar geleden nog een festival naast een voetbaltoernooi van WVF, nu staat het festival op zich. “We leggen er de verbinding mee met de wijk”, aldus Van Ankum. Gezelligheid staat voorop en het festival lijkt welhaast patent te hebben op mooi weer. De reacties voorgaande jaren waren dan ook zeer positief, van zowel bezoekers, sponsoren en van de gemeente Zwolle. “Op de zaterdagavond hadden we afgelopen editie maar liefst 650 mensen in de tent.” Auto Siero is hoofdsponsor van het festival. Nieuw is dat het festival twee dagen beslaat: vrijdag 28 en zaterdag 29 september.

Lees verder »

Nieuw Zwols struinpad dankzij geschonken bosmaaier

Nieuw Zwols struinpad dankzij geschonken bosmaaier

Zwolle – In de Scheller- en Oldenelerwaarden legt natuurwerkgroep A Rocha Zwolle een struinpad aan langs de oever van de IJssel. Mechanisatiebedrijf Bruggeman doet het burgerinitiatief een accu-bosmaaier cadeau zodat het pad voor wandelaars toegankelijk gehouden kan worden.

De bosmaaier is voorzien van een accu, waardoor milieuvriendelijk en geluidarm kan worden gewerkt in het natuurgebied langs de IJssel. "We vinden dit een sympathiek vrijwilligersinitiatief waar we graag aan bijdragen. Deze bosmaaier gebruikt geen benzine en is toch krachtig genoeg om dit wandelpad goed begaanbaar te houden", zegt Gerco de Graaf van EGO Power Plus, leverancier van de accu-bosmaaier.  

Lees verder »

Edwin Peterman nieuwe commercieel directeur PEC Zwolle

Edwin Peterman nieuwe commercieel directeur PEC Zwolle

Zwolle – PEC Zwolle heeft een nieuwe commercieel directeur aangesteld. Edwin Peterman (46) zal per 1 september deze functie gaan bekleden. Peterman is de vervanger van Joost Broerse, die onlangs zijn afscheid bij de club aankondigde en voor FC Utrecht gaat werken.

Edwin Peterman: ,,Nadat ik PEC Zwolle zelf twee keer heb mogen begeleiden bij de zoektocht naar nieuw talent, als mede-eigenaar van HÆD, dacht ik bij de derde keer ‘nu moet ik zelf mijn talent maar aanbieden!’ Door mijn betrokkenheid bij de organisatieontwikkelingen van PEC Zwolle en als bestuurder van het spelersinvesteringsfonds, heb ik een goed beeld gekregen waar de organisatie staat en waar nog volop kansen en mogelijkheden liggen om verder te ontwikkelen. De timing is perfect om 'mijn onderneming' over te dragen en een volgende stap te maken bij deze prachtige club. In de afgelopen jaren heeft mijn voorganger Joost Broerse voortreffelijk werk geleverd en de club samen met zijn team naar een hoger plan getild. Ik zet graag mijn drijfveren en competenties in om dit proces voort te zetten, de begroting van PEC Zwolle te laten groeien, waarde te creëren en draagvlak bij de medewerkers en stakeholders te verkrijgen.”

Lees verder »

Vuurplaatsen bij Milligerplas geopend

Vuurplaatsen bij Milligerplas geopend

Zwolle – Donderdagavond is door Monique Schuttenbeld bij de Milligerplas bij Stadshagen twee speciale vuurplaatsen geopend. Op initiatief van Suzanne en Torben is deze plaats er gekomen om een veilige plek te creeren voor jongeren om vuur te kunnen stoken zonder gevaar voor uitbreiding.

Helaas voor de jongeren kunnen de vuurplaatsen nog niet in gebruik genomen worden aangezien er een algemeen stook en barbecue verbod geldt in verband met de aanhoudende droogte. Symbolisch werden om deze reden waxinelichtjes op batterijen geplaatst op de steen.

Matthias Odding nieuwe relatiebeheerder Landstede Basketbal

Matthias Odding nieuwe relatiebeheerder Landstede Basketbal

Zwolle – Landstede Basketbal heeft in de persoon van Matthias Odding een opvolger gevonden voor Harold van Riessen, die de commerciële afdeling van de Zwolse eredivisieclub verruilt voor een nieuwe uitdaging. De 27-jarige Odding is een geboren en getogen Zwollenaar. Met ingang van 1 september 2018 fungeert hij als de nieuwe relatiebeheerder van de Landstede Basketbal Businessclub.

“Sport en ondernemen vind ik het allermooiste wat er is. Dat zijn ook de twee dingen die niet weg te denken zijn uit mijn leven”, vertelt Matthias Odding. “Ik ben tot op heden altijd actief geweest in de voetballerij en dat heeft er in geresulteerd dat ik in 2015 mijn eigen voetbalschool Skills Zwolle ben begonnen. Tijdens mijn studie heb ik ervaring opgedaan bij de commerciële afdeling van buurman PEC Zwolle. Deze ervaringen van het ondernemen in de sport wil ik meenemen in mijn nieuwe uitdaging bij Landstede Basketbal. Sport en ondernemen hebben veel dingen met elkaar gemeen. Het uitvoeren van een passie, omgaan met teleurstelling en succes én doelgericht zijn.”

Lees verder »

Hitte? Let een beetje op je oudere buren

Hitte? Let een beetje op je oudere buren

Zwolle – Het is warm in Nederland. Veel mensen genieten van warm zomerweer. Maar sommige mensen kunnen last krijgen van de hitte, bijvoorbeeld ouderen.

Wat zijn de gezondheidsrisico’s?
Een lange periode met hitte kan leiden tot vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Warmte kan ook huidproblemen geven zoals jeuk en uitslag met blaasjes. Door uitdroging kan kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden.

Lees verder »

Zwolse Stadscamping

Zwolse Stadscamping

Zwolle – Na een succesvolle eerste editie van de Zwolse Stadscamping in 2017, organiseren we dit jaar wederom een Stadscamping! Dit jaar zetten we van 27 juli t/m 3 augustus onze tenten neer bij  Voetbalvereniging HTC aan de Brinkhoekweg in Zwolle. Een mooi terrein met goede faciliteiten omringd door bos, water en tal van mogelijkheden om allerlei sport – en spel activiteiten te organiseren.

Vanaf nu zijn we op zoek naar 15 Zwolse gezinnen die om welke reden dan ook niet op vakantie kunnen.

Lees verder »

Slim schutten op de Vecht om water te sparen

Slim schutten op de Vecht om water te sparen

Zwolle – Door de beperkte wateraanvoer van de Overijsselse Vecht is Waterschap Drents Overijssels Delta (WDODelta) begonnen met ‘spaarzaam schutten’ van pleziervaart in de schutsluizen Vilsteren en Vechterweerd (tussen Dalfsen en Zwolle). Met deze maatregel wil het waterschap water langer vasthouden in het gebied en niet onnodig verliezen.

De sluiswachters wachten maximaal een uur om de sluiskom zo vol mogelijk te krijgen en schutten dan in één keer. Mocht de sluiskom eerder vol liggen met recreatieboten, dan wordt er normaal geschut. Iedere schutbeurt kost 400 tot 500 kuub water, dat is 400.000 tot 500.000 liter. Door minder vaak te schutten, wordt water bespaard. De maatregel geldt voor beide vaarrichtingen.

 

Uniek: veel Zwols essenhout beschikbaar voor nieuwe Zwolse producten en projecten

Uniek: veel Zwols essenhout beschikbaar voor nieuwe Zwolse producten en projecten

Zwolle – Stichting Zwols Essen stelt vanaf vrijdag 20 juli 2018 het eerste deel van hoogwaardig Zwols essenhout in Herfte beschikbaar voor nieuwe producten of projecten binnen Zwolle, zoals gevels van woningen of tafels. Het hout is inmiddels gezaagd en gedroogd.  In totaal wordt ongeveer 300 kuub hoogwaardig Zwols essenhout klaargemaakt voor verkoop aan Zwolse bedrijven, instellingen en inwoners. Dat de bomen als lokale grondstof op deze schaal lokaal beschikbaar worden gemaakt is uniek in Nederland.

Vanwege de schimmelziekte essentaksterfte zijn in het winterseizoen 2017/2018 met een grote inzet van materieel en menskracht ongeveer 1.800 essen gekapt. Met de samenwerking met de Stichting Zwols Essen wil de gemeente Zwolle het vrijkomende hout duurzaam bewerken en hergebruiken, en daarmee de circulaire economie bevorderen met behulp van initiatieven uit de stad.

Lees verder »

Feestelijke dichterstour doet RAW Space in Zwolle aan

Zwolle – Van 6 tot en met 12 augustus toert Poëziebus weer door Nederland en België. Deze bustournee brengt 20 dichters uit beide landen in één week van Kortrijk naar Amsterdam. Op vrijdag 10 augustus strijken we neer bij RAW Space in Zwolle. Toegang is gratis.

Poëzie evenement van formaat
De Poëziebus Tour, die in 2015 een vliegende start kende, is inmiddels uitgegroeid tot een kunstkaravaan: Een bus vol dichters, een mobiel podium en een uitgebreid randprogramma.

Lees verder »

ASML-topman spreker op Regio Zwolle Congres 2018

ASML-topman spreker op Regio Zwolle Congres 2018

Zwolle – Frits van Hout, Chief Strategy Officer en lid Raad van Bestuur van chipmachinefabrikant  ASML heeft zijn bijdrage toegezegd aan het komende Regio Zwolle Congres dat op 13 december 2018 wordt gehouden. Hij zal zijn visie geven op het thema ‘Technologisering als kans’. Dit maakte Pierre Satink, voorzitter Stichting Metropool Regio Zwolle bekend tijdens de Expeditie Regio Zwolle Netwerkborrel.

Van Hout is verantwoordelijk voor de groei van ASML, waar het gaat om het toenemende belang van strategische relaties met leveranciers. Juist zijn kennis over en ervaring met (arbeidsmarkt)ontwikkelingen in de techniek en het strategisch samenwerken met toeleveranciers van ASML (ook in de regio Zwolle) is uitermate leerzaam en ook stimulerend om de 900 ondernemers in de zaal bewust te maken van de noodzaak om zich te blijven ontwikkelen. “Het is geweldig dat Van Hout het bedrijf ASML, producent van zeer geavanceerde lithografiemachines voor de chipindustrie, komt toelichten. Bovendien is ook zijn ervaring als bestuurslid van Stichting Brainport, met focus op regionale economische ontwikkeling, interessant voor ons publiek”, aldus Pierre Satink.

Lees verder »

Samenwerking jeugdhulp werpt vruchten af

Samenwerking jeugdhulp werpt vruchten af

Zwolle – Een pilot met plaatsing van jeugd- en gezinswerkers bij huisartsen in Zwolle werpt vruchten af. Driekwart van de kinderen en jongeren die bij de huisarts de jeugdwerker bezoeken, wordt niet meer doorverwezen naar specialistische jeugdhulp, zoals jeugd-GGZ. Vijftig procent kan worden geholpen door de jeugd- en gezinswerker zelf, 25% door het sociaal wijkteam. Dit blijkt uit een evaluatie over 2017.

Ook in het basisonderwijs is de weg ingeslagen naar samenwerking. Met vrijwel alle basisscholen zijn inmiddels afspraken gemaakt om jeugd- en gezinswerkers te laten samenwerken met schoolinterne ondersteuners. Huisartsen zeggen te merken dat zich minder ouders melden met een hulpvraag vanuit school, omdat de hulpvraag nu op school zelf beantwoord kan worden. 

Lees verder »