In deze categorie vindt u de Weblog Zwolle nieuwsartikelen.

Overijsselse basisschoolleerlingen strijden voor energiebesparing

Overijsselse basisschoolleerlingen strijden voor energiebesparing

Zwolle – In 2020 gaan basisschoolleerlingen uit heel Overijssel opnieuw de strijd met elkaar aan tijdens de e-BATTLE: wie voert de beste energiebesparingscampagne? Geef je voor 18 oktober op en wie weet gaat jullie school er met de hoofdprijs vandoor!

De meeste scholen verbruiken enorm veel energie. Dat kan minder! Aandacht voor gedrag is daarbij stap één. Extra isolatie heeft immers niet zo veel nut als iedereen de deuren en ramen open laat staan. Het blijkt dat 10% energiebesparing makkelijk haalbaar is zonder enige technische ingreep. Maar dan moet wel iedereen meewerken! Daarom voeren leerlingen tijdens de e-BATTLE, van januari tot juni 2020, hun eigen energiebesparingscampagne.

Lees verder »

Wipstrik spaart energietips

Wipstrik spaart energietips

Zwolle – Deze maand worden bewoners uit de Wipstrik gevraagd naar hun meest praktische energietip. Het gaat om tips die iedereen gemakkelijk en zonder veel kosten kan uitvoeren.

Over het klimaat en duurzaamheid wordt veel gesproken en nagedacht. Zonnepanelen, warmtepompen en muur- of vloerisolatie zijn de bekende voorbeelden. Initiatiefneemster Corinne Tijsseling van Wijkvereniging Wipstrikkwartier: “Wij hadden de behoefte om juist even niet over deze grote voorbeelden na te denken maar lekker praktisch bezig te gaan. Juist ook omdat wij ervaren dat sommige mensen het gevoel hebben zelf niet veel duurzaams te kunnen doen vanwege hun financiën of afhankelijkheid van de woningbouw. Terwijl veel wijkbewoners (on)bewust al goede dingen doen om energie te besparen en door hun tips met elkaar te delen zijn we ook al heel positief bezig.”

Lees verder »

38 leerlingen Greijdanus Zwolle behalen diploma ondernemerschap

38 leerlingen Greijdanus Zwolle behalen diploma ondernemerschap

Zwolle – Dinsdag 17 september kregen 38 leerlingen van vmbo, havo en vwo hun diploma ondernemerschap. De diploma’s werden uitgereikt tijdens een feestelijke bijeenkomst. Eén leerling heeft de module zelfs met een 10 afgesloten.

De module Ondernemerschap wordt al een aantal jaar aangeboden op het Greijdanus. Onder leiding van drie docenten hebben de leerlingen zich verdiept in onderwerpen die samenhangen met ondernemerschap, denk aan Marketing, Personeel & Organisatie en Bedrijfsadministratie. De module werd afgesloten met een officieel landelijk examen. Dit kan vrijstellingen op het mbo of hbo opleveren.

Lees verder »

Man aangehouden voor diefstal auto

Man aangehouden voor diefstal auto

Zwolle – Een 48-jarige man uit Zwolle is woensdagavond 18 september aangehouden op verdenking van diefstal van een personenauto eerder op de dag op de Van Hattumstraat in Zwolle.

De man nam rond 19.00 uur de auto weg terwijl de eigenaar bezig was met laden en lossen. Uit een eerste onderzoek bleek dat de man, nadat hij er met de auto vandoor was gegaan, op de Willemskade een bestelauto aanreed en vervolgens twee fietsers. Deze fietsers raakten licht gewond. De bestelauto raakte beschadigd. In beide gevallen reed de bestuurder door zonder zijn identiteit kenbaar te maken.

Lees verder »

Henk Stoorvogel opent studiejaar Hogeschool Viaa in Zwolle

Henk Stoorvogel opent studiejaar Hogeschool Viaa in Zwolle

Zwolle – Hogeschool Viaa opende op woensdag 18 september het nieuwe studiejaar met een officieel moment in de Dominicanenkerk in Zwolle. Personeel, studenten, ouders en andere relaties luisterden naar een toespraak van Henk Stoorvogel (voorganger VEZ) over het jaarthema ‘Betrokken’ en genoten van een ludiek optreden van cabaretgroep Over Schapen Enzo.

Na het officiële gedeelte ging het programma verder in de hogeschool. Daar konden ouders en studenten onder het genot van een maaltijd en tijdens open lessen uitgebreid kennismaken met docenten en met elkaar.

Lees verder »

Berkum naar koploper Swift

Berkum naar koploper Swift

Zwolle – Berkum neemt het zaterdag in Amsterdam op tegen AVV Swift, de koploper van de Hoofdklasse B in dit nog prille seizoen. Daarmee krijgen de Zwollenaren een nog onbekende tegenstander, die echter wél heeft aangetoond lastig te passeren te zijn.

“Het is wel leuk om eens bij een andere club te spelen,” vindt Berkum-middenvelder Björn Bakker. “Vorige week tegen Urk lag ons tempo te laag en hadden we moeite om te scoren, al kregen we wel kansen. Swift heeft nog geen tegengoals gehad, het wordt dus een uitdaging om er daar nu wél doorheen te spelen.”

Lees verder »

Gratis hulp bij financiële en juridische vragen in Zwolle

Gratis hulp bij financiële en juridische vragen in Zwolle


Zwolle – De meeste mensen kennen het wel, de rompslomp bij het invullen van formulieren, maar ook gedoe bij juridische zaken, zoals vragen over wetten, regelingen of voorzieningen. Soms heb je financieel een klein duwtje in de goede richting nodig. Sociaal Raadslieden in Zwolle helpen bij al deze zaken een handje.

Zwolle heeft in elk stadsdeel Sociaal Raadslieden. Deze mensen zijn gespecialiseerd in het invullen van lastige formulieren en kunnen waar nodig helpen bij telefonische gesprekken met instanties. Ook kunnen ze helpen om een brief of een bezwaarschrift op te stellen. Soms is het nodig om een specialist in te schakelen. Een bezoekje aan het spreekuur is gratis.

Lees verder »

Vuurbol van 12 september mogelijk vergaan tot gruis

Vuurbol van 12 september mogelijk vergaan tot gruis

Zwolle – De zeer felle vuurbol die op donderdag 12 september aan de hemel was te zien vanuit Zwolle is ook op vele andere plaatsen waargenomen. Ruim 570 meldingen kwamen er tot nu toe via het internationale vuurbolmeldpunt binnen, waarvan de meeste uit Nederland maar ook uit Duitsland en Denemarken. Dit was de tweede keer binnen enkele maanden dat overdag een vuurbol te zien was.

Een vuurbol, ook wel bolide genoemd, is een zeer heldere meteoor. Het lichtspoor van de meteoor wordt veroorzaakt door een groot of klein stuk puin dat door de ruimte beweegt en met hoge snelheid in de atmosfeer van de aarde terechtkomt. Door sterke wrijving met luchtdeeltjes wordt licht geproduceerd dat je met het blote oog kunt zien. Meteoren en ook vuurbollen worden gewoonlijk na zonsondergang aan een donkere hemel waargenomen. De vuurbol van 12 september is exceptioneel, omdat hij zo helder was dat hij ‘s middags bij daglicht als een opvallend lichtpunt verscheen aan de blauwe hemel. Hij was zo fel als een lasvlam.

Lees verder »

Bijna 51 duizend euro voor KWF collecte in Zwolle

Bijna 51 duizend euro voor KWF collecte in Zwolle

Zwolle – Tijdens de landelijke collecteweek van 1 t/m 7 september hebben bijna 600 collectanten namens KWF Kankerbestrijding € 50.762,- in Zwolle opgehaald. Dat is vergelijkbaar met 2018.

Alle collectanten en wijkhoofden worden heel hartelijk bedankt voor hun inzet en alle gevers voor hun bijdrage. Met het geld kan weer onderzoek gedaan worden om kanker nog verder terug te dringen. Dit jaar werd meer ingezet op de QR-code voor mensen die geen contant geld in huis hadden of die sowieso graag digitaal wilden doneren. Elke collectebus was voorzien van een QR-code. Met de bank app kon de code worden gescand en het bedrag worden ingevuld. Ook hier is uitgebreid gebruik van gemaakt waarbij duidelijk werd dat betalen via de QR-code steeds meer gewoon wordt.

Lees verder »

Voorzitter voetbalvereniging SVI Harro Velthuis overleden

Voorzitter voetbalvereniging SVI Harro Velthuis overleden

Zwolle – Op 15 september 2019 is na een kort ziekbed op 57 jarige leeftijd Harro Velthuis, voorzitter van v.v. SVI, overleden.

In de afgelopen vijf jaar heeft Harro in zijn rol als voorzitter ervoor gezorgd dat v.v. SVI meer is geworden dan alleen een voetbalvereniging. Door zijn project “Van clubhuis naar buurthuis” heeft Harro zich ervoor hard gemaakt dat club zich ook op maatschappelijk gebied is gaan inzetten. Met een kidscourt, beweegtuin en een compleet verbouwd clubhuis als resultaat. Zijn overlijden laat een enorme leegte binnen de vereniging achter.

Lees verder »

Opnieuw aanhouding in onderzoek naar beroving Stadshagen

Opnieuw aanhouding in onderzoek naar beroving Stadshagen

Zwolle – Maandagochtend is een derde verdachte aangehouden in het onderzoek naar een beroving in Zwolle. Op 8 september werd een meisje beroofd en bedreigd met een vuurwapen. Vorige week dinsdag werd een eerste verdachte aangehouden, op vrijdag werd een twee jongen aangehouden.

De verdachten zijn drie tieners uit Zwolle. Om de privacy van de minderjarige jongens te beschermen, noemen we niet de precieze leeftijd. De drie worden verhoord over hun mogelijk rol bij de beroving. Het onderzoek van de recherche is nog in volle gang, daarom worden er nu geen verdere details gedeeld. Dat het onderzoek nog loopt betekent overigens ook dat meerdere aanhoudingen niet uitgesloten worden.

Lees verder »