Zwolle stemt tegen sleepwet

Zwolle – Op woensdag 21 maart kon er naast de gemeenteraadsverkiezingen ook gestemd worden tijdens het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WiV),  ook wel de sleepwet in de volksmond genoemd.

Uit de uitslagen van dit referendum is naar voren gekomen dat meer dan de helft van de kiezers in Zwolle, namelijk 52,7% tegen deze wet heeft gestemd. Dit tegenover 42,7% die voor de wet is. 4,6% van de stemmers heeft geen hokje rood gekleurd en stemde daarmee blanco.

Lees verder »

Auto belandt ondersteboven op A28 na ongeluk met vrachtwagen

Zwolle – Bij een ongeluk op de A28 richting Amersfoort is bij Zwolle-Zuid een auto ondersteboven beland. Dit gebeurde door een aanrijding tussen een vrachtwagen en twee personenauto's op de oprit naar de A28. Een automobilist is hierbij gewond geraakt. De gekantelde wagen is inmiddels terug op z'n wielen gezet, waardoor het bergen kan beginnen.

De linkerrijstrook van de oprit is afgesloten voor de afhandeling van het ongeluk. Hierdoor ontwikkelt zich een file. Tussen afrit Zwolle-Centrum en Afrit Zwolle-Zuid staat op dit moment 2 km stilstaand verkeer. Tussen afrit 't Harde en Afrit Zwolle-Zuid staat ook al 9 km stilstaand verkeer.

 

 

Begin de lente met watervriendelijk tuinieren en het maken van een vogelparadijs

Begin de lente met watervriendelijk tuinieren en het maken van een vogelparadijs

Zwolle – Het kwik loopt langzaam op en de dagen worden langer. Kortom: de lente is in aantocht. Voor veel tuinliefhebbers het sein om hun tuin klaar te maken voor een mooi voorjaar en een mooie zomer. Intratuin, de Vogelbescherming en de waterschappen moedigen tuinliefhebbers aan om dat op een zo natuur- en watervriendelijk manier te doen.

Groene tuinen zijn beter voor het klimaat, gezonder voor de bewoners en bieden meer leefgebied voor stads- en tuinvogels, vlinders en bijen. Vogelaar Nico de Haan presenteert in zijn nieuwste boek Hoe maakt u van uw tuin of balkon een vogelparadijs en waarom? dan ook allerlei tips om voor het vergroenen van de Nederlandse tuin.

Lees verder »

Groene Loper Zwolle zoekt maatschappelijke locaties voor bloemenlint

Zwolle – Op zaterdag 21 april en zondag 22 april leggen diverse buurtinitiatieven en andere maatschappelijke organisaties voor het vierde jaar een bloemenlint aan door de hele stad. Dit doen ze om de bijen en vlinders een handje te helpen en om Zwolle kleurrijk te versieren. Ben jij betrokken bij een maatschappelijk initiatief of organisatie, zoals een buurttuin, sportvereniging, school, verzorgingshuis of buurthuis, en heeft jouw organisatie nog een geschikte plek om onderdeel te maken van dit kleurrijke bloemenlint? Geef je dan voor vrijdag 6 april op! Deelname is kosteloos.

Ook al zijn veel mensen bang voor bijen, het zijn eigenlijk hele belangrijke dieren. Ze zorgen niet alleen voor honing, maar bestuiven ook onze landbouwgewassen. Dankzij de bijen kunnen wij bijvoorbeeld aardbeien en appels eten. Maar de bijen hebben het moeilijk omdat er steeds minder voedsel voor hen te vinden is. De oorzaak hiervan is onder andere een tekort aan wilde planten met bloemen waar bijen nectar en stuifmeel kunnen verzamelen. In de landbouw zien we monoculturen en in de steden worden tuinen betegeld. Om de bijen in Zwolle een handje te helpen, organiseren tientallen groene buurtinitiatieven en andere maatschappelijke organisaties op zaterdag 21 april en zondag 22 april de aanleg van een gezamenlijk bloemenlint door de stad.

Lees verder »

Nijvere bijen tussen Leerink- en Lovinkbeek

Zwolle – Op NLdoetdag 10 maart 2018 hebben zo’n dertig buurtbewoners de handen uit de mouwen gestoken voor de insecten in de wijk. Tussen de Leerinkbeek en Lovinkbeek zijn langs het speelveld twee insectenhotels gebouwd en drie boomtuintjes aangelegd met planten en bloemen die insecten aantrekken.

Het gaat niet goed met de insecten. Wijkbewoners uit de Aa-landen werden op het idee gebracht door de Bijenbeweging om het speelveld aantrekkelijk te maken voor insecten. Bewoner Evert de Zoeten: "Er waren discussies over het nutriëntengehalte van de tuinaarde en de juiste pootdiepte voor een dahliabol. Zo’n werkmiddag is dan ook weer uitstekend om je buurtgenoten beter te leren kennen. En wijkbeheerder Monique Wiegers."

Lees verder »

Eerste informatiezuil in binnenstad onthuld

Eerste informatiezuil in binnenstad onthuld

Zwolle – De eerste informatiezuil in de binnenstad van Zwolle is vanmiddag door wethouder Michiel van Willigen onthuld. In totaal komen er 30 informatiezuilen verdeeld over de Zwolse binnenstad te staan. Bezoekers vinden op de zuilen informatie over de verblijfsmogelijkheden in het centrum en de historie van de directe omgeving van de zuilen.

Om de gastvrijheid te verhogen wil de gemeente Zwolle de routering en bewegwijzering verbeteren. De zuilen worden geplaatst bij het station, bruggen, fietsenstallingen en parkeergarages. Bezoekers worden daardoor verleid langer in de binnenstad te blijven en nieuwe plekken te ontdekken. Wethouder Michiel van Willigen: “Er valt zoveel te ontdekken in onze prachtige historische centrum. De zuilen helpen je bij het vinden  van de weg.  Ze nodigen uit tot dwalen, verborgen plekken te vinden en dus andere routes te nemen én ze vertellen je meer over de geschiedenis van de plek waar je  op dat moment bent.”

Lees verder »

Geen afvalinzameling op maandag 2 april in gemeente Zwolle

Geen afvalinzameling op maandag 2 april in gemeente Zwolle

Zwolle – Op 2 april zal er geen afval worden ingezameld in de gemeente Zwolle. Dit omdat het dan Tweede Paasdag is. Mocht het zo zijn dat bij jou het afval doorgaans op maandag ingezameld wordt, dan verandert dit eenmalig. Het afval wordt twee dagen eerder op zaterdag 31 maart ingezameld.

Het kan zijn dat het afval op een ander tijdstip dan normaal wordt ingezameld. Het is daarom raadzaam om de container, op de dag van de inzameling, vóór 08.00 uur aan de weg te zetten.

Lees verder »

Bewoner ontvangt sleutel eerste sociale huurwoning Isala terrein

Bewoner ontvangt sleutel eerste sociale huurwoning Isala terrein

Zwolle – Wethouder Eefke Meijerink heeft vandaag de sleutel van de eerste sociale huurwoning aan de Thoden van Velzenstraat overhandigd aan de nieuwe bewoonster. Deze woning staat op het voormalige Isala terrein en is de eerste van de 12 woningen die de komende week wordt opgeleverd.

‘Voorheen was hier het Weezenlanden-ziekenhuis waar lief en leed werd gedeeld. Nu staan er deze prachtige woningen waar hopelijk vooral veel mooie momenten beleefd gaan worden’, zo sprak Eefke Meijerink.

Lees verder »

ChristenUnie wil verbeterplan voor toegankelijker armoedebeleid

ChristenUnie wil verbeterplan voor toegankelijker armoedebeleid

Zwolle – Het gaat goed met Zwolle, maar nog niet iedereen merkt dat. Ook in deze stad leven er mensen in armoede. Voor hen zijn verschillende regelingen beschikbaar, maar de ChristenUnie constateert dat deze lang niet altijd gevonden worden. Om dat aan te pakken wil de partij een verbeterplan zodat het armoedebeleid toegankelijker wordt en meer Zwollenaren geholpen kunnen worden.

“In Zwolle zijn goede regelingen, maar deze zijn moeilijk vindbaar”, aldus lijsttrekker Gerdien Rots. “Ik vind het hartverscheurend als je hoort dat kinderen op school achterblijven terwijl hun klasgenootjes op schoolreis gaan omdat hun ouders het niet kunnen betalen. Vooral als je bedenkt dat dit echt niet nodig is”.

Lees verder »

Een eigen bedrijf als vakantiebaan met hulp van ZomerOndernemer

Zwolle – Tijdens de komende zomervakantie kunnen jongeren tussen de 15 en 22 jaar weer gratis deelnemen aan het ondernemersproject ZomerOndernemer. Het project laat jongeren ervaren hoe het is om een eigen bedrijf te starten en te runnen. Ze krijgen daarbij begeleiding, een startkapitaal en verzekering. Het doel van het project is het ontwikkelen van ondernemerskwaliteiten bij jongeren en het bevorderen van zelfstandig ondernemerschap.

Het project duurt zes weken en begint met een driedaagse training waarbij de jongeren alle tools aangereikt krijgen om zelf aan de slag te kunnen. In de weken die volgen zijn ze te gast bij lokale ondernemers voor workshops, presentaties en rondleidingen. In de tussentijd werken de deelnemers aan hun bedrijf. Het project sluit af met een feestelijke kick out waarbij de jonge ondernemers hun bedrijf presenteren voor een groot publiek.

Lees verder »

Frion De Golfslag in actie voor Tovertafel

Frion De Golfslag in actie voor Tovertafel

Zwolle – Samen met begeleiders van Frion zamelen cliënten geld in voor een Tovertafel bij dagcentrum De Golfslag in de Zwolse wijk de Aa-landen. Daarnaast zoeken zij sponsoren en donateurs. De Tovertafel verleidt cliënten om in beweging te komen door middel van speelse interactieve lichtprojecties. Het resultaat? Plezier, beweging, levendigheid en gezelligheid. Voor elke cliënt is de Tovertafel van toegevoegde waarde: de een doet actief mee, terwijl een ander (op afstand) meebeleeft.

Begeleider Stephanie Dekker: “Cliënten willen heel graag een Tovertafel. Aan de Tovertafel kun je dingen sámen doen. Het activeert je, helpt je bewegen en je kunt het samen met je begeleider doen. Maar een Tovertafel kost ruim 7000 euro. Daarom hebben we samen met cliënten allerlei acties bedacht om het benodigde bedrag bij elkaar te krijgen. Zo zamelen we lege flessen in. Op 30 maart houden we 13.30-15.30 uur een voorjaarsmarkt inclusief sponsorloop. En we zijn een crowdfundactie op internet gestart. Via http://activecues.com/crowdfunding/frion-de-golfslag# hopen we dat particulieren en bedrijven ons willen sponsoren. Want alle beetjes helpen.”

Lees verder »

Filmvertoning ‘From Source to Sea’

Zwolle – Filmmaker Eelke Dekker maakte een bijzondere film over de reis die de Plastic Soup Surfer, Merijn Tinga maakte, om aandacht te vragen voor de plastic soup. In onze oceanen en zeeën drijft steeds meer plastic afval. Dit komt van afval dat we op straat weggooien of visnetten die achterblijven. Al die verschillende soorten plastic vormen samen de plastic soup, dit drijft in zeeën en oceanen. De film 'From Source to Sea' wordt 20 maart vertoond bij Club Cele om 20:30 in Schouwburg Odeon. Na de filmvertoning is er een nagesprek met de Merijn Tinga. Wil jij graag meepraten over dit onderwerp? Dan zien we jou op 20 maart!

Merijn peddelt door wateren over de hele wereld met een missie: bewustwording rondom de plastic soep. Doel? Het stoppen van de vervuiling door het massale plastic gebruik. Door zijn reis en de beelden die hij onderweg deelt, geeft hij een uniek kijkje in zijn ontdekkingen. Welke gevolgen gaan gepaard met al dat plastic gebruik? We vragen hem naar zijn missie op 20 maart!

Lees verder »