Mantelzorgers worden gewaard en gezien tijdens Maand van de Mantelzorg

Mantelzorgers worden gewaard en gezien tijdens Maand van de Mantelzorg

Zwolle – Op 10 november is de landelijke Dag van de Mantelzorg. Net als voorgaande jaren organiseert Steunpunt Mantelzorg (onderdeel van ZwolleDoet!) ook dit jaar in november de Maand van de Mantelzorg. Samen met diverse ondernemers in de stad is een programma opgezet om Zwolse mantelzorgers te waarderen.

Tussen de bijna 30 opties zitten inspirerende en ontspannen activiteiten, maar ook mooie attenties van lokale bedrijven. Vanaf maandag 3 oktober om 19.00 uur kunnen Zwolse mantelzorgers zich aanmelden voor de Maand van de Mantelzorg. Waardering en erkenning zorgen ervoor dat mantelzorgers het langer volhouden én dat ze eerder de weg weten te vinden naar ondersteuning. Lex verleent mantelzorg aan haar zoon Lasse. Hij kreeg op zijn 8e de diagnose Asperger en ADD. ‘Het is niet altijd makkelijk, er zijn allerlei regeldingen. Maar toch is het fijn dat ik dit kan doen voor mijn zoon. Mantelzorgen vraagt energie. Het is fijn als anderen dat zien en waarderen.’

Lees verder »

112 buurtinitiatieven uit Zwolle maken hun straat groen tijdens Burendag

112 buurtinitiatieven uit Zwolle maken hun straat groen tijdens Burendag

Zwolle – 112 buurtinitiatieven uit Zwolle maakten in het weekend van zaterdag 24 september hun straat groen tijdens Burendag. Samen stopten zij bijna 2.000 vaste planten en ruim 15.000 bloembollen in de grond. Daarnaast legden zij geveltuinen, boomperken, buurttuinen en buurtboomgaarden aan. Een super geslaagde dag!

In juni ondersteunde Groene Loper Zwolle 73 buurtinitiatieven met hun financiële aanvraag bij het Oranje Fonds om komende zaterdag tijdens burendag hun straat te vergroenen. Samen haalden zij ruim 25.000 euro aan landelijke financiering naar Zwolle. Ook konden deze initiatieven via Groene Loper Zwolle stoeptuinplanten en biologische bloembollen aanschaffen. Deze groene oases zorgen voor droge(re) voeten na een flinke regenbui, bieden onderdak aan allerlei nuttige dieren en geven verkoeling tijdens hete zomerdagen. En niet onbelangrijk: de tuintjes vrolijken de hele buurt op.

Lees verder »

Grootscheepse Zwolse samenwerking resulteert in unieke Kerst Pop-Up

Grootscheepse Zwolse samenwerking resulteert in unieke Kerst Pop-Up

Zwolle – Komt allen tezamen is geen loze kreet in Zwolle deze kerst. Aan de Diezerstraat nummer 102 opent op 25 oktober de Kerst Pop-Up, een grootscheeps samenwerkingsproject van tientallen Zwolse scholen, bedrijven en organisaties. Het is een bijzondere pop-up store waar het winkelend publiek mooie kerstspullen met ervaring kan kopen en tegelijk kennismaakt met het belang van duurzaamheid en een circulaire economie. Wat viert fijner kerst dan in gezamenlijkheid kansen bieden voor mensen en materialen?

Leerlingen en studenten van verschillende Zwolse scholen leren werken in de Kerst
Pop-Up. Zij doen dat in de ruimste zin van het woord: bij de kassa, in het klantcontact, met de opbouw, prijzen en bevoorrading, het etaleren, de decoratie, etc.. Ze worden begeleid door ervaren medewerkers van Stichting Kringloop Zwolle. De winkel wordt gevuld met kerstartikelen zoals decoratie voor in de boom en in huis, kunstbomen, textiel maar ook lichtjes en bijzondere vintage stukken.

Lees verder »

Vermeend graffiti-fenomeen Same vrijgesproken, openbaar vervoerbedrijven teleurgesteld

Vermeend graffiti-fenomeen Same vrijgesproken, openbaar vervoerbedrijven teleurgesteld

Zwolle – Sjaco N., de Zwollenaar die volgens justitie jarenlang treinen en gebouwen bekladde met de graffiti-tag ‘Same’, is dinsdag vrijgesproken. De rechtbank oordeelde dat er onvoldoende bewijs op tafel lag om N. te veroordelen.

De rechters stelden vast dat er voldoende bewijs was om te concluderen dat N. betrokken is bij de graffiti-scene en bij het bespuiten van treinstellen. Dit is volgens de rechters niet voldoende om aan te tonen dat N. zelf de treinen van de NS en het Amsterdamse openbaar vervoerbedrijf GVB onderspoot. Tijdens de zitting, twee weken geleden, nam het OM uitgebreid de tijd om al het bewijsmateriaal te bespreken. Zo werden er foto’s van ondergespoten treinen gevonden op de computer van N. In zijn woning werden sleutels gevonden van treinstellen en toegangshekken van spoorwegemplacementen. Ook werd Sjaco N. in het verleden voor dit soort feiten door de politie in zijn kraag gepakt.

Lees verder »

Cultuur in de Wijk komt naar Zwolle-Zuid

Cultuur in de Wijk komt naar Zwolle-Zuid

Zwolle – Wat vinden jongeren belangrijk? Met welke onderwerpen houden zij zich bezig? Hoe kijken zij naar de wereld en hun rol daarin? Community-art-project Cultuur in de Wijk komt naar Zwolle-Zuid. In een gezellige, festivalachtige setting werken jongeren vanaf eind september zes avonden samen met kunstenaars aan hun eigen fantastische art-work gebaseerd op een thema dat voor hen belangrijk is. Jongeren worden bij deze uitgenodigd, langs te komen. De eerste avond is op vrijdag 30 september in jongerencentrum ReZet.

Cultuur in de Wijk is een samenwerking van kunstenaars en jongerenwerk. Zwollenaar Jolan van de Waeter is als projectleider de drijvende kracht achter Cultuur in de Wijk. “Kunstenaars kijken anders, dieper, gelaagder, naar de wereld om zich heen. We proberen die manier van kijken en denken op de jongeren over te brengen”, legt ze uit. Cultuur in de Wijk zet beeldend kunstenaars, theatermakers en muzikanten in.

Lees verder »

Vincent Wever uit Zwolle nieuw Statenlid voor GroenLinks Overijssel

Vincent Wever uit Zwolle nieuw Statenlid voor GroenLinks Overijssel

Zwolle – Aanstaande woensdag 28 september wordt Vincent Wever uit Zwolle geïnstalleerd als Statenlid voor GroenLinks Overijssel. Vincent Wever volgt Manouska Molema op. Zij is wethouder geworden in de gemeente Groningen.

Vincent Wever (41) is geboren in Twente, maar woont inmiddels zijn halve leven in Zwolle, sinds 2013 in Holtenbroek met zijn vrouw en twee jonge dochters. Vincent werkt als adviseur Duurzame Mobiliteit en werkt vooral voor overheden en organisaties uit het maatschappelijk middenveld in binnen- en buitenland. In zijn vrij tijd is hij graag buiten, te voet of op de fiets.

Lees verder »

Flinke schade aan woningen door brand in Diezerpoort

Flinke schade aan woningen door brand in Diezerpoort

Zwolle – Op een dakterras van een woning aan de Sint Josephstraat is in de nacht van woensdag op donderdag brand uitgebroken. Niemand raakte gewond.

Omstreeks tien voor drie werd een woningbrand gemeld bij de brandweer. Beide brandweerposten rukten met spoed uit. Ter plaatse bleek er een flinke brand te woeden op het dakterras op de tweede verdieping van een woning. Brandweerlieden hadden het vuur snel onder controle.

Lees verder »

Mateboer en SWZ nemen burgemeester en wijkmanager mee in renovatie Palestrinalaan

Mateboer en SWZ nemen burgemeester en wijkmanager mee in renovatie Palestrinalaan

Zwolle – Tijdens een werkbezoek lieten burgemeester Snijders en wijkmanager van Hattum zich informeren over de renovatie van de flats Louis Armstrong en Elvis Presley in Holtenbroek. Mateboer Bouw renoveert in opdracht van SWZ in totaal 280 appartementen. Zo’n grote renovatie heeft heel wat voeten in aarde.

De nadruk van het werkbezoek lag op het sociale aspect. Zo werden de burgemeester en wijkmanager meegenomen in het proces wat er aan zo’n renovatie voorafgaat en hoe bewoners hierbij betrokken worden. Dat gebeurt soms op innovatieve wijze, bemerkte ook de heer Snijders. Met een VR-bril kreeg hij, net als de bewoners tijdens de renovatie, een virtueel kijkje hoe het appartement er na de verbouwing uit komt te zien en welke overlast men kan ervaren. ‘Een unieke, waardevolle manier om bewoners mee te nemen in het proces’, aldus de burgemeester.

Lees verder »

Berkum voor ‘kelderduel’ naar Barneveld

Berkum voor ‘kelderduel’ naar Barneveld

Zwolle – Berkum speelt zaterdag uit bij SDV Barneveld en heeft daar de gelegenheid om de laatste plaats op de ranglijst van de 4e Divisie B over te doen aan de gastheer. De Zwollenaren zullen dan wél uit een ander vaatje moeten tappen dan in de duels tot nu toe, waarin de punten vaak veel te gemakkelijk uit handen werden gegeven.

“Het wordt een belangrijke wedstrijd, we zullen gewoon drie punten moeten halen,” beseft Berkum-spits Giorney Rojer. “We hebben tot nu toe veel pech gehad maar wél steeds kansen gecreëerd. Ik heb er alle vertrouwen in dat het nu goed komt.

Lees verder »

Man stak in paniek zijn kamer in brand bij Leger de Heils in Zwolle

Man stak in paniek zijn kamer in brand bij Leger de Heils in Zwolle

Zwolle – Het ging niet goed met Fabian B. op de vroege ochtend van 30 januari 2022. De 36-jarige man stak toen zijn appartement in de Domus van het Leger des Heils aan de Burgemeester van Walsumlaan in brand. Dinsdag moest hij zich verantwoorden in de Zwolse rechtbank.

B. kampte destijds met een verslaving, psychische problemen en onverwerkte trauma’s uit het verleden. In een psychotische toestand schoof hij een kast voor de deur van zijn appartement op de derde etage van de Domus. “Ik was in paniek en wilde dat niemand binnen kon komen,” verklaart B. Om daar zeker van te zijn plakte hij met duct-tape de deurklink vast. In de woonkamer stak B. een laken in brand en hield het onder de rookmelder. “Ik wilde dat het brandalarm afging zodat de politie zou komen,” zegt B. Toen de poging faalde goot hij bier uit een blikje over het laken om het te blussen.

Lees verder »

Auto vat vlam op Zwartewaterallee

Auto vat vlam op Zwartewaterallee

Zwolle – Een auto is dinsdagochtend in brand gevlogen op de Zwartewaterallee. Niemand raakte gewond.

De bestuurder zag rook onder de motorkap vandaan komen en greep adequaat in. Nadat zijn vrouw en baby in veiligheid waren gebracht, slaagde hij erin het brandje te doven met een brandblusser.

Lees verder »

Wereld Alzheimer Dag? In Zwolle gaat het verder

Wereld Alzheimer Dag? In Zwolle gaat het verder

Zwolle – Woensdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag, met als thema ‘Samen op pad’. Op deze dag is er extra aandacht voor dementie. Er worden ook dit jaar weer activiteiten georganiseerd in Zwolle. Van boekpresentatie tot training. Ook na Wereld Alzheimer Dag blijft Zwolle bezig met dementie. Het doel van de stad is namelijk om dementievriendelijk te worden en blijven.

Dementie. Een ziekte die schade veroorzaakt aan de hersenen. Informatie wordt niet goed meer verwerkt en hierdoor kun je simpele dagelijkse taken minder goed of niet meer uitvoeren. In dit artikel staan activiteiten voor mensen die te maken hebben met dementie. Het doel daarvan is dat iedereen in Zwolle mee kan doen, zo lang mogelijk, zo zelfstandig mogelijk.

Lees verder »