Toch nog activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid

Toch nog activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid

Zwolle – Dit jaar leven we 75 jaar in vrijheid. Er zouden het hele jaar door leuke activiteiten op de agenda staan, maar helaas zijn veel komen te vervallen of doorgeschoven naar volgend jaar. Toch zijn er nog wel enkele initiatieven die dit jaar nog door gaan.

De gemeente Zwolle herdenkt donderdag 15 augustus alle burgers en militairen die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam er 75 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog. De herdenking gevallen Oost-Azië in Park Eekhout op 15 augustus krijgt een eigen, bijzondere invulling. Evenals op 4 mei is gekozen voor een filmopname op een eerder moment zonder publiek. De korte plechtigheid bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in Park Eekhout is vanaf 14 augustus om 20.00 uur terug te zien op www.zwolle.nl/herdenking15augustus2020.

Lees verder »

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Zwolle

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Zwolle

Zwolle – Maandagochtend legde burgemeester Peter Snijders van Zwolle met zijn echtgenote Geeke een krans bij het centrale monument in het Ter Pelkwijkpark namens alle Zwollenaren. Stadsdichter Jeroen Kraakman droeg een gedicht voor.

Tussen 19.15 en 19.25 uur luidt het Klokkenluidersgilde St. Michael de grote klok van de Peperbus als symbool voor de Stille Omgang, die dit jaar evenmin kan doorgaan. Om 19.58 uur speelt Bert Dijkink van het gilde de Taptoe vanaf de Peperbus. Hiermee sluit hij aan bij de landelijke actie. Gemeente Zwolle roept inwoners op de vlag halfstok te hangen en te kijken naar de Nationale Dodenherdenking op televisie.

Lees verder »

Thuis stilstaan bij 4 en 5 mei, hoe doe je dat?

Thuis stilstaan bij 4 en 5 mei, hoe doe je dat?

Zwolle – Ook in Overijssel maken we 4 en 5 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. Het nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen vanuit huis mee te doen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid.

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het comité Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen.

Lees verder »

Sobere herdenking Bevrijdingsdag Zwolle

Sobere herdenking Bevrijdingsdag Zwolle

Zwolle – Vijfenzeventig jaar leven in vrijheid in Zwolle. Een bijzonder moment dat dinsdag helaas niet uitbundig gevierd kon worden vanwege de coronamaatregelen.

Voorgaande jaren werd er uitvoerig stil gestaan bij de herdenking en bevrijding van Zwolle. Zo werd er altijd, op of rond 14 april ,een herdenking met leerlingen van OBS de Octopus bij het monument aan de Pilotenlaan in bijzijn van een wethouder gehouden. Doordat herdenkingsmomenten geadopteerd zijn door basisscholen, kunnen ze hun eigen moment van herinneren ervan maken. Kinderen van de Geert Grote school en Emmaschool herdenken in het Ter Pelkwijkpark bij het oorlogsmonument de slachtoffers die gevallen zijn in de tweede wereldoorlog in Zwolle en Zwollerkerspel. De burgemeester legt dan een krans gevolgd door de scholieren die bloemen leggen.

Lees verder »

Hang de vlag uit tijdens de Zwolse bevrijdingsdag

Hang de vlag uit tijdens de Zwolse bevrijdingsdag

Zwolle – Dinsdag 14 april is de Bevrijdingsdag van Zwolle. Dan is het 75 jaar geleden dat Zwolle door de Canadezen werd bevrijd met Leo Major voorop. Door de coronacrisis zijn de bijzondere herdenkingen en festiviteiten voor deze dag helaas geannuleerd en blijven we allemaal thuis. Toch willen we graag samen stil staan bij 75 jaar vrijheid.

Gemeente Zwolle roept daarom alle inwoners op om dinsdag 14 april de vlag uit te hangen zodat we, ondanks dat we ons niet vrij kunnen bewegen, toch samen stil staan bij onze vrijheid en hoe belangrijk die is. Laten we daarom samen vlaggen voor de helden van toen en de helden van nu. Hang de Zwolse, de Nederlandse of de Canadese vlag uit!

Lees verder »

Bevrijdingsfestival Overijssel 2020 moet worden afgelast

Bevrijdingsfestival Overijssel 2020 moet worden afgelast

Zwolle – Het Bevrijdingsfestival Overijssel 2020 zal moeten worden afgelast. Dit vanwege het nieuwe maatregelenpakket wat de regering maandagavond heeft afgekondigd.

In het pakket staat dat alle bijeenkomsten tot 1 juni zijn verboden. Afgelopen week maakte de organisatie van het Bevrijdingsfestival Overijssel nog bekend dat de voorbereidingen on-hold waren gezet omdat het onzeker was of het festival wel door kon gaan.

Lees verder »

Bevrijdingsfestival Overijssel onzeker, voorbereidingen on hold

Bevrijdingsfestival Overijssel onzeker, voorbereidingen on hold

Zwolle – Waar een week geleden 5 mei nog ver leek, lijkt het nu steeds dichterbij te komen. De organisatie van Bevrijdingsfestival Overijssel staat momenteel voor een moeilijk dilemma. Of het festival doorgaat is nog onbekend.

Waar de organisatie donderdag liet weten dat de voorbereidingen op een laag pitje staan, is de situatie nu zo dat alle voorbereidingen on hold staan. De ontwikkelingen wat betreft het coronavirus worden op de voet gevolgd door de organisatie. Ze volgen hierin het landelijk advies.

Lees verder »

Dance4Liberation 2020 – Full Line-up Release + Ticketinformatie

Dance4Liberation 2020 – Full Line-up Release + Ticketinformatie

Zwolle – Op dinsdag 5 mei 2020 (dit jaar een officiële vrije dag) vieren we met ruim 30.000 partyfreaks onze vrijheid tijdens Dance4Liberation in Zwolle! Net als afgelopen jaren krijgt het festival twee grote area’s met de beste artiesten en live-acts van dit moment!

  • 75 Jaar Vrijheid –
    In 2020 herdenken we het beëindigen van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vieren dat we sindsdien weer in vrijheid leven, in het besef dat we samen verantwoordelijk zijn om vrijheid door te geven. Ben jij je daar bewust van? Lees meer op www.dance4liberation.nl/vrijheid

Lees verder »

Davina Michelle en vele anderen naar Bevrijdingsfestival Overijssel

Davina Michelle en vele anderen naar Bevrijdingsfestival Overijssel

Zwolle – Donderdagavond zijn in poppodium Hedon de artiesten bekend gemaakt welke op de 30e editie van het Bevrijdingsfestival Overijssel in 2020 zullen optreden.

Bij de 30e editie zullen er de gehele dag op diverse podia artiesten optreden. De opening wordt verzorgd door Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel met solisten, ondersteund door het schoolkoor van het Meander College. Daarna zullen onder andere Davina Michelle, DI-RECT en The Dirty Daddies een optreden verzorgen. Kraantje Pappie zal het festival afsluiten op het hoofdpodium.

Lees verder »

Line-up Bevrijdingsfestival Overijssel bijna bekend

Line-up Bevrijdingsfestival Overijssel bijna bekend

Zwolle – De voorbereidingen voor BFO 2020 zijn in volle gang. Donderdagavond maakt de organisatie de line-up voor dit jaar via haar website bekend. Het jaarthema van 2020 is: Verhalen om nooit te vergeten.

Deze editie zal naar alle waarschijnlijkheid een bijzondere editie worden vanwege 75 jaar bevrijding en dat BFO dit jaar voor de dertigste keer gevierd wordt. “In 2020 worden, in teken van 75 jaar vrijheid, vier talentvolle Overijsselse bands gevraagd een ‘Song for Freedom’ te maken. En op 5 mei treden ze op op Sena Performers Stage.” meldt de organisatie.

Lees verder »

Lucas & Steve op Bevrijdingsfestival Overijssel

Lucas & Steve op Bevrijdingsfestival Overijssel

Zwolle – Vrijdagochtend zijn bekend gemaakt wie de Ambassadeurs van de Vrijheid zullen zijn bij de diverse bevrijdingsfestivals door heel Nederland.

Via social media is aangekondigd dat Snelle, Roxeanne Hazes, Lucas & Steve en Kris Kross Amsterdam op 5 mei de bevrijdingsfestivals komen bezoeken als ambassadeurs van de vrede. Lucas & Steve zullen naar het Bevrijdingsfestival Overijssel komen.

Lees verder »