Thema duurzaamheid bruist op de familieweide tijdens Bevrijdingsfestival Overijssel

Thema duurzaamheid bruist op de familieweide tijdens Bevrijdingsfestival Overijssel

Zwolle –  De familieweide was dit jaar omgetoverd tot een ware ontdekplek voor kinderen en hun ouders. Met een brede programmering voor jong en oud werden naast muzikale optredens, toneel en circus ook verschillende doe-activiteiten rondom duurzaam leven aangeboden. Onder de noemer ‘Ontdek de wereld van morgen’, bezochten ruim 750 kinderen de familieweide.

Kinderen ontdekten spelenderwijs wat nieuwe energie is door aan de slag te gaan met citroenen en te leren hoe hieruit stroom kan worden opgewekt. “Ik heb nog nooit eerder stroom gemaakt uit aardappels en citroenen, dat was heel leuk!” aldus Joep (9). Bij het thema Grondstoffen waren verschillende spellen te doen. Jong en oud leerden hoe grondstoffen hergebruikt worden en dat het belangrijk is om afval goed te scheiden om zo de aarde te sparen.

Lees verder »

Overijssel viert de vrijheid op BFO in Zwolle

Overijssel viert de vrijheid op BFO in Zwolle

Zwolle – Een heerlijke temperatuur en goede artiesten maken het BFO een groot succes.

Dit jaar is het iets drukker dan andere jaren door het geluk dat 5 mei op zaterdag valt. Een gemoedelijke sfeer is te proeven bij het hoofdpodium in het Park de Wezenlandem. Ook bij de andere podia heerst een positieve uitgelaten sfeer. De eerste verbrande gezichten dienen zich aan, maar dat mag de pret niet drukken.

Langs alle 14 bevrijdingsfestivals op 1 dag!

Zwolle – Na de afscheidsspeech ten overstaan van alle collega-coördinatoren van de 14 Bevrijdingsfestivals in Nederland werd Niek van der Sprong* -27 jaar organisator van het Bevrijdingsfestival Overijssel in Zwolle- spontaan uitgenodigd om bij iedereen langs te komen. Want ja, dat is de keerzijde; het is immers niet mogelijk om eens bij een collega langs te gaan op 5 mei. Nu kan dat wel.

Een tournee die ’s ochtends om 8.00 uur begint in Vlissingen en eindigt om 23.15 uur in Zwolle. Vervolgens worden de steden Den Bosch, Roermond, Wageningen, Utrecht, Rotterdam, Den Haag, Haarlem, Amsterdam, Almere, Leeuwarden, Groningen en Assen aangedaan. Een recordpoging, want dat is nog niet eerder gedaan op 5 mei. Een tournee die de fysieke verbinding symboliseert tussen alle 14 Bevrijdingsfestivals. Een bezoek aan alle 14 Bevrijdingsfestivals, die onder auspiciën van het Nationaal Comité 4 & 5 mei, meer dan een miljoen bezoekers, luisteraars en kijkers op de been brengt. Met bijzondere projecten, artiesten en jaarlijks een drietal ambassadeurs van de vrijheid die per helikopter de festivals aandoen. Het belang van de betekenis van 4 & 5 mei blijft onverminderd groot en uitermate belangrijk om massaal bij stil te staan.

Zwolle viert Bevrijdingsfestival 2018: dit kun je doen + livestream terrein

Zwolle viert Bevrijdingsfestival 2018: dit kun je doen + livestream terrein

Zwolle – Sinds 25 april zijn vrijwilligers al druk in de weer om Park de Wezelanden om te bouwen voor het jaarlijkse Bevrijdingsfestival Overijssel dat op 5 mei plaats vindt. De eerste rijplaten werden uitgereden en sindsdien krijgt het terrein steeds meer vorm. In het kader van “Geef de vrijheid door” viert Zwolle ook dit jaar om de bevrijding van Nederland in 1944-45 in de herinnering te houden. Jaarlijks komen zo'n 130.000 mensen naar het festival in Zwolle. Ook dit jaar is er weer heel veel te zien, te luisteren, te doen en te beleven.

De opening van de 28e editie van het festival wordt om 11.00 uur op het hoofdpodium verzorgd. Het Bevrijdingsvuur wordt overgedragen en de vlam van het Bevrijdingsfestival Overijssel aangestoken. Dit vuur wordt door 16 estafettesporters in een tocht van 86 kilometer opgehaald uit Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. Na het ontsteken van de vlam zal het Wilhelmus worden gezongen.

Lees verder »

Onrecht ervaren met tafelvoetbalspel Amnesty

Onrecht ervaren met tafelvoetbalspel Amnesty

Zwolle – Amnesty International voert 5 mei actie op het bevrijdingsfestival in Zwolle. Dit jaar staat Amnesty International in het teken van mensenrechtenverdedigers. Het publiek kan met een tafelvoetbalspel zelf ervaren hoe oneerlijk de verhouding tussen machthebbers en mensenrechtenverdedigers is. Daarnaast kan er een petitie getekend worden voor de vrijlating van mensenrechtenverdediger Arash Sadeghi.

Mensenrechtenverdedigers komen geweldloos op voor mensenrechten. De Verenigde Naties hebben vastgelegd dat zij voor hun werk openlijk steun mogen ontvangen van binnen- en buitenland. Amnesty ziet het als een kerntaak om deze mensen te beschermen en hulp te bieden wanneer nodig. Dit doen ze door middel van petities en schrijfacties.

Lees verder »

De Bom valt Ooit? op Bevrijdingsfestival Overijssel

De Bom valt Ooit? op Bevrijdingsfestival Overijssel

Zwolle – Voor het eerst sinds vijf jaar is er weer kunst te bezichtigen op het Bevrijdingsfestival Overijssel. Tijdens de Overijsselse editie van het Bevrijdingsfestival 2018 in Zwolle zal beeldend kunstenaar Jan van Egmond op een innovatieve manier de dreiging van een kernoorlog onder de publieke aandacht brengen. Hiervoor is door Kunstruimte Het Langhuis een speciaal pop-up museum op het festivalterrein geplaatst. 'De Bom Valt Ooit?' is een meerjarig project dat gesteund wordt door het Cultuurfonds Vernieuwing & Innovatie Zwolle.

Beeldend kunstenaar Jan van Egmond komt een jaar na de dood van de Russische commandant Stanislav Petrov met een speciale Petrov-Herdenkingscourant over het nucleaire vraagstuk. Stanislav Petrov werkte tijdens de Koude Oorlog als commandant voor het lanceren van Russische langeafstandsraketten. In 1983 gaf de radar in het commandocentrum aan dat er vijf Amerikaanse raketten gelanceerd zouden zijn. Petrov vertrouwde de radar-informatie niet. Hij zag dat het om een computerstoring ging. Door niet direct de tegenaanval met Russische raketten in te zetten voorkwam Petrov een nucleaire catastrofe. 

Lees verder »

Groot Zwols programma Theater Na de Dam 2018

Groot Zwols programma Theater Na de Dam 2018

Zwolle – Op de avond van de Nationale Dodenherdenking op 4 mei om 21.00 uur zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien. Met Theater Na de Dam worden de verhalen en gedachten over de Tweede Wereldoorlog levend gehouden. Zwolse theaters en Bevrijdingsfestival Overijssel presenteren op 4 mei een gezamenlijk programma in Schouwburg Odeon, de Grote Kerk en Eureka, met voorstellingen van o.a. Theatergroep De Jonge Honden, Theater De Makkers en studenten van ArtEZ. In totaal zijn er maar liefst zes voorstellingen te zien.

Theater De Makkers maakt de jongerenvoorstelling voor Theater Na de Dam. Theater de Makkers gaat met de voorstelling Aan tafel terug in de tijd waarin voedsel schaars was en een andere waarde had. Een voorstelling geïnspireerd op kookboeken uit de Tweede Wereldoorlog en persoonlijke verhalen van mensen over het onderwerp voedsel.

Lees verder »

Fedde Le Grand geeft op 5 mei vrijheid door op Bevrijdingsfestival Overijssel

Fedde Le Grand geeft op 5 mei vrijheid door op Bevrijdingsfestival Overijssel

Zwolle – Het Nationaal Comité 4 en 5 mei presenteert vandaag in samenwerking met het fonds de Ambassadeurs van de Vrijheid. Domien Verschuuren had vanochtend op NPO 3FM de eer om Fedde Le Grand, Ronnie Flex & Deuxperience en MY BABY bekend te maken als ambassadeurs. De ambassadeurs worden ieder jaar gevraagd in aanloop naar en op Bevrijdingsdag inhoud te geven aan het begrip vrijheid. Zaterdag 5 mei komt Fedde Le Grand per helikopter van Defensie naar Zwolle.

De ambassadeurs is gevraagd vrijheid concreter te maken door na te gaan wat vrijheid voor henzelf betekent, om het vervolgens door te kunnen geven in de aanloop naar en op Bevrijdingsdag. Fedde Le Grand werd tijdens optredens in China geconfronteerd met onvrijheid: “Wij vinden onze vrijheid in Nederland zo vanzelfsprekend. Terwijl ik de laatste tijd een wat langere periode in China ben geweest en daar werd ik geconfronteerd met zware censuur. Ik kon niet op Google en Facebook, Instagram deed het niet… Het stemde tot nadenken.” In mini-documentaires die binnenkort verschijnen is te zien wat vrijheid, maar ook onvrijheid kan betekenen. De openhartige interviews geven een kijkje in het leven van de spreekwoordelijke fakkeldragers.

Lees verder »

Artiesten Bevrijdingsfestival Overijssel 2018 gepresenteerd

Artiesten Bevrijdingsfestival Overijssel 2018 gepresenteerd

Zwolle – Donderdagavond zijn in poppodium Hedon de artiesten bekend gemaakt welke op het Bevrijdingsfestival Overijssel 2018 zullen optreden.

Bij de 28e editie zullen er de gehele dag op diverse podia artiesten optreden. Het hoofdpodium zal gevuld worden door The Bluebettes, Josylvio, Miss Montreal, Bökkers, Michelle David & The Gospel Sessions, Scott Bradlee's Post Modern Jukebox, Kraantje Pappie en Chef's Special. De ambassadeurs van de vrijheid, welke op diverse festivals in Nederland zullen optreden, worden in maart bekend gemaakt.

Lees verder »

Schoolkoor op Bevrijdingsfestival Overijssel

Zwolle – Het schoolkoor van OBS De Octopus opent 5 mei om 11.15 uur het Bevrijdingsfestival Overijssel op de familieweide, met het zingen van het lied 'VRIJ'. Het Bevrijdingsfestival Overijssel en OOZ (Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio) nodigen alle kinderen in Zwolle en regio uit om vrijdag 5 mei te komen kijken, luisteren en vooral ook om voluit mee te zingen als het schoolkoor van OBS De Octopus met het lied 'VRIJ' optreedt.

ooz-bfo_-_kom_5_mei_en_zing_vrij.jpg 

Vrij om te zijn wie je bent
Vorig jaar werd door de scholen van OOZ in het projectaanbod van het Bevrijdingsfestival het lied 'VRIJ' ontdekt. Annette Riemersma, leerkracht bij OOZ: "Het lied 'VRIJ' gaat over hoe kostbaar het is als je -op school- echt vrij en verschillend mag zijn. Dat past helemaal bij ons. Ik was daarom gelijk enthousiast toen ik dit lied hoorde." Er werd vervolgens contact gelegd met de schrijver van het lied Jeroen Schipper. Twee weken later werd er, onder leiding van Annette en Jeroen, gerepeteerd met maar liefst vijfhonderd leerlingen en 5 mei werd 'VRIJ' met een grote groep kinderen op het Bevrijdingsfestival gezongen.

Lees verder »