Dance4Liberation verhuist naar nieuwe locatie

Dance4Liberation verhuist naar nieuwe locatie

Zwolle – Op donderdag 5 mei 2022 vieren ruim 30.000 partyfreaks de vrijheid tijdens Dance4Liberation!

En raad eens? Het festival verhuist dit jaar naar de prachtige Wijthmenerplas in Zwolle waar het festival flink wordt uitgebreid. Ja, je leest het goed; het grootste outdoor dancefestival op Bevrijdingsdag verhuist naar de Wijthmenerplas in Zwolle!

Lees verder »

Vrijheidsvuur brandt weer in Zwolle, Zwolse veteranen ontvangen insigne

Vrijheidsvuur brandt weer in Zwolle, Zwolse veteranen ontvangen insigne

Zwolle – Het vrijheidsvuur is woensdag vanuit Wageningen aangekomen in Zwolle. Het vuur werd gebracht met een historische ambulance van de vredesmacht van de Verenigde Naties.

In het Ter Pelkwijkpark werd het vrijheidsvuur overhandigd aan burgemeester Peter Snijders. Hij gaf het door aan de commissaris van de Koning van Overijssel, Andries Heidema. Heidema ontstak hiermee het vrijheidsvuur van Overijssel.

Lees verder »

Gemeente Zwolle roept iedereen op om hele dag halfstok te vlaggen

Gemeente Zwolle roept iedereen op om hele dag halfstok te vlaggen

Zwolle – De gemeente Zwolle roept iedereen op om dinsdag, de gehele dag, de vlag halfstok te hangen. Dit als teken van eerbied en respect voor de oorlogsslachtoffers.

De jaarlijkse Stille Omgang gaat dit jaar opnieuw niet door vanwege de coronaregels. Als alternatief is vorig jaar het vlagprotocol aangepast. Ook dit jaar mag de vlag weer van zonsopkomst tot zonsondergang halfstok worden gehangen. De vlag die gebruikt wordt is de Nederlandse driekleur zonder oranje wimpel.

De Zwolse Verhalenbus rijdt door de stad

De Zwolse Verhalenbus rijdt door de stad

Zwolle – Oplettende Zwollenaren hebben hem misschien al zien rijden: de Zwolse Verhalenbus. Het mobiele museum waarmee ANNO de komende tijd door wijken gaat rijden om de verhalen van de stad op te halen en te brengen naar haar inwoners.

De Zwolse Verhalenbus is een opvallende verschijning door haar blauwe kleur en de illustraties die op de bus staan getekend. De illustraties vertellen stuk voor stuk iets van de Zwolse geschiedenis en zijn ontworpen door Zwollenaar en MeeMaker Leoniek Zuidhof. “Het was een fantastische uitdaging om alle verhalen die Zwolle rijk is te illustreren. Deze verhalen heb ik proberen te vangen in illustraties die herkenbaar zijn voor jong en oud. Ik ben benieuwd of jij alle Zwolse verhalen (her)kent!’’ aldus Leoniek.

Lees verder »

Eerbetoon aan gesneuvelde Canadese bevrijders in Zwolle-Zuid en Westenholte

Eerbetoon aan gesneuvelde Canadese bevrijders in Zwolle-Zuid en Westenholte

Zwolle – Leerlingen van basisschool De Octopus herdachten woensdag de geallieerde piloten die in de de Tweede Wereldoorlog boven Zwolle zijn verongelukt. Vandaag is het 76 jaar geleden dat Zwolle werd bevrijd door de Canadezen. Bij de herdenking op de Pilotenlaan in Zwolle-Zuid was wethouder Michiel van Willigen aanwezig. Hij legde namens de gemeente een krans bij het monument.

Daarna werd bij het monument een herinneringsplaquette voor een gesneuvelde Canadese soldaat onthuld. Soldaat Alexander Serediak van het Canadian Scottish Regiment stierf op 14 april 1945. Enkele uren later barstte in Zwolle het feest los en gingen de vlaggen uit om de bevrijding te vieren. Serediak werd tijdelijk in Raalte begraven en daarna herbegraven op de Canadese begraafplaats in Holten.

Lees verder »

Klokken Peperbus luiden op Bevrijdingsdag

Klokken Peperbus luiden op Bevrijdingsdag

Zwolle – Woensdag herdenkt Zwolle dat de stad op 14 april 1945 bevrijd is van de Duitse bezetter.

Het Zwols klokkenluidersgilde zal daaraan aandacht besteden door het luiden van de klokken. Bert Dijkink, voorzitter van het Zwols klokkenluidersgilde St. Michael, deelt mee dat om 10.00 uur de vier luidklokken van de Peperbus feestelijk over de stad zullen klinken.

Lees verder »

Programma Bevrijdingsfestival Overijssel 2021 bekend

Programma Bevrijdingsfestival Overijssel 2021 bekend

Zwolle – Op 5 mei 2021 kijk je naar de stream voor toffe acts, interessante gesprekken en te gekke muziekoptredens.

Om 13.00 uur opent Bevrijdingsfestival Overijssel met het ontsteken van het Vrijheidsvuur. Daarna volgt er een online programma met onder andere Willie Wartaal, Sticks, Pjotr, Micah en Julia, Rico en Guan, Minka, Joya Mooi… Met Typhoon bezoeken we Museum de Fundatie en bekijken de multimediale installatie ONDER WATER van Junte Uiterwijk (Sticks) & Glenn de Randamie (Typhoon). En natuurlijk gaat Typhoon ook optreden!

Lees verder »

Toch nog activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid

Toch nog activiteiten in het kader van 75 jaar vrijheid

Zwolle – Dit jaar leven we 75 jaar in vrijheid. Er zouden het hele jaar door leuke activiteiten op de agenda staan, maar helaas zijn veel komen te vervallen of doorgeschoven naar volgend jaar. Toch zijn er nog wel enkele initiatieven die dit jaar nog door gaan.

De gemeente Zwolle herdenkt donderdag 15 augustus alle burgers en militairen die omkwamen in Oost-Azië in de periode 1941-1962. Voor het hele Koninkrijk der Nederlanden kwam er 75 jaar geleden een einde aan de Tweede Wereldoorlog. De herdenking gevallen Oost-Azië in Park Eekhout op 15 augustus krijgt een eigen, bijzondere invulling. Evenals op 4 mei is gekozen voor een filmopname op een eerder moment zonder publiek. De korte plechtigheid bij het Indië- en Nieuw-Guinea-monument in Park Eekhout is vanaf 14 augustus om 20.00 uur terug te zien op www.zwolle.nl/herdenking15augustus2020.

Lees verder »

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Zwolle

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Zwolle

Zwolle – Maandagochtend legde burgemeester Peter Snijders van Zwolle met zijn echtgenote Geeke een krans bij het centrale monument in het Ter Pelkwijkpark namens alle Zwollenaren. Stadsdichter Jeroen Kraakman droeg een gedicht voor.

Tussen 19.15 en 19.25 uur luidt het Klokkenluidersgilde St. Michael de grote klok van de Peperbus als symbool voor de Stille Omgang, die dit jaar evenmin kan doorgaan. Om 19.58 uur speelt Bert Dijkink van het gilde de Taptoe vanaf de Peperbus. Hiermee sluit hij aan bij de landelijke actie. Gemeente Zwolle roept inwoners op de vlag halfstok te hangen en te kijken naar de Nationale Dodenherdenking op televisie.

Lees verder »

Thuis stilstaan bij 4 en 5 mei, hoe doe je dat?

Thuis stilstaan bij 4 en 5 mei, hoe doe je dat?

Zwolle – Ook in Overijssel maken we 4 en 5 mei thuis mee. We staan alleen, maar toch samen, stil bij beide dagen. Het nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen vanuit huis mee te doen; hang de vlag uit, speel mee, zing mee, neem stilte in acht, kijk tv en spreek over vrijheid.

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei in de avond hangt de Nederlandse vlag halfstok. Dit jaar roept het comité Nederlanders op om niet alleen na 18.00 uur, maar gedurende de gehele dag de vlag halfstok te hangen.

Lees verder »

Sobere herdenking Bevrijdingsdag Zwolle

Sobere herdenking Bevrijdingsdag Zwolle

Zwolle – Vijfenzeventig jaar leven in vrijheid in Zwolle. Een bijzonder moment dat dinsdag helaas niet uitbundig gevierd kon worden vanwege de coronamaatregelen.

Voorgaande jaren werd er uitvoerig stil gestaan bij de herdenking en bevrijding van Zwolle. Zo werd er altijd, op of rond 14 april ,een herdenking met leerlingen van OBS de Octopus bij het monument aan de Pilotenlaan in bijzijn van een wethouder gehouden. Doordat herdenkingsmomenten geadopteerd zijn door basisscholen, kunnen ze hun eigen moment van herinneren ervan maken. Kinderen van de Geert Grote school en Emmaschool herdenken in het Ter Pelkwijkpark bij het oorlogsmonument de slachtoffers die gevallen zijn in de tweede wereldoorlog in Zwolle en Zwollerkerspel. De burgemeester legt dan een krans gevolgd door de scholieren die bloemen leggen.

Lees verder »

Hang de vlag uit tijdens de Zwolse bevrijdingsdag

Hang de vlag uit tijdens de Zwolse bevrijdingsdag

Zwolle – Dinsdag 14 april is de Bevrijdingsdag van Zwolle. Dan is het 75 jaar geleden dat Zwolle door de Canadezen werd bevrijd met Leo Major voorop. Door de coronacrisis zijn de bijzondere herdenkingen en festiviteiten voor deze dag helaas geannuleerd en blijven we allemaal thuis. Toch willen we graag samen stil staan bij 75 jaar vrijheid.

Gemeente Zwolle roept daarom alle inwoners op om dinsdag 14 april de vlag uit te hangen zodat we, ondanks dat we ons niet vrij kunnen bewegen, toch samen stil staan bij onze vrijheid en hoe belangrijk die is. Laten we daarom samen vlaggen voor de helden van toen en de helden van nu. Hang de Zwolse, de Nederlandse of de Canadese vlag uit!

Lees verder »