Wederom brand De Vrolijkheid

Wederom brand De Vrolijkheid

Zwolle – Woensdagavond is er wederom brand ontstaan in de voormalige horecagelegenheid De Vrolijkheid. Momenteel is de oorzaak onbekend. Een divers aantal eenheden van de Zwolse brandweer is uitgerukt om de brand te bestrijden.

Inmiddels is er een NL-Alert uitgegeven met de waarschuwing om ramen en deuren gesloten te houden en de ventilatie uit te zetten in geval van rookoverlast. Enige tijd later is deze weer ingetrokken.

De locatie zal binnenkort gesloopt worden. Er zullen een aantal fastfoodketens een nieuw restaurant openen op deze locatie.

Woningbrand Porporastraat snel onder controle

Woningbrand Porporastraat snel onder controle

Zwolle – Dinsdag rond de klok van kwart voor tien kwam er een melding binnen bij de hulpdiensten over een brand in een appartement aan de Porporastraat in de wijk Holtenbroek.  De brandweer is hierop uitgerukt met tankautospuit en hoogwerker. Dit omdat het om een appartement ging op de bovenste etage.

De bewoners van het appartementen complex zijn geëvacueerd door brandweer en politie. De bewoner van het appartement was ten tijde van de brand niet thuis.

Drie auto's total loss na brand in Aa-landen

Drie auto's total loss na brand in Aa-landen

Zwolle – Bewoners aan de Tijnje in de Aa-landen werden afgelopen nacht ruw gewekt. Om 04.13 uur bleek dat er een aantal auto's op de parkeerplaats in brand stonden. Een van de bewoners heeft hierop snel de politie en de brandweer gealarmeerd.

Door de brand zijn 3 auto's total loss verklaard. De technische recherche zal in de loop van de dag onderzoek doen naar de oorzaak van de brand.

Bus verliest grote hoeveelheid diesel over tientallen kilometers in Zwolle

Bus verliest grote hoeveelheid diesel over tientallen kilometers in Zwolle

Zwolle – Van der Kolk en de brandweer zijn druk bezig met het opruimen van een dieselspoor tussen Stadshagen en Berkum. Een bus was hier eerder een grote hoeveelheid diesel verloren. Het spoor liep door Stadshagen, via het station langs het ziekenhuis richting Berkum. Ook in en rond het centrum is het een en ander terecht gekomen.

Het spoor reikt zeker tientallen kilometers. Vooral motorrijders moeten in de omgeving bedacht zijn op het slipgevaar, zo lang nog niet alle diesel is opgeruimd.

Brandweer Zwolle oefent met ijsduiken

Brandweer Zwolle oefent met ijsduiken

Zwolle – De kou is nog niet het land uit en dat zorgt dat er op veel plassen en sloten al een mooi laagje ijs ligt. De verleiding is dan groot om uit te proberen of je er op kan staan of zelfs al kunt schaatsen. Zo wordt er bij Tichelgaten, tussen Herxen en Windesheim al druk geschaatst. Maar wanneer is een laag ijs veilig genoeg en voor wie? En wat gebeurt er wanneer er ineens meer schaatsers op hetzelfde ijs verschijnen.

Van veel van deze natuurijs locaties is niet gemeten hoe dik het ijs is, laat staan dat er gecontroleerd wordt of er zwakke plekken in het ijs zitten. Plekken waar je aan moet denken, zijn bruggen, riet, waterplanten en overhangende takken van bomen. Het is dan ook niet duidelijk of het verantwoord is om er overheen te schaatsen. Daarom adviseert de brandweer dat wanneer je twijfelt, je beter geen risico kunt nemen. Mocht je alsnog gaan schaatsen, is het raadzaam om een goede veiligheidsuitrusting te dragen. Mocht er toch iemand door het ijs zakken, bel dan het alarmnummer.

Lees verder »

Zolder brandt uit aan Melissepad Westenholte

Zolder brandt uit aan Melissepad Westenholte

Zwolle – Zondagmiddag rond de klok van kwart over één kwam er bij de brandweer een melding binnen van een zolderbrand aan de Melissepad in de wijk Westenholte.

Diverse hulpdiensten zijn opgeroepen om met spoed ter plaatste te komen. De politie heeft de bewoners en buren geholpen om de huisdieren uit de woningen te halen. Toen de brandweer eenmaal ter plaatse was kwam er al behoorlijk wat rook onder de dakpannen vandaan. Direct werd de hoogwerker opgesteld en twee man naar binnen gestuurd voor een eerste aanval. Doordat de brandweer snel ter plaatse was en bewoners snel belden bleef de schade beperkt tot de zolder. Bij de buren ontstond waterschade.

Er raakte niemand gewond bij de brand. De oorzaak van de brand is vermoedelijk een technisch probleem in de elektra. De brandweer is nog een tijdje bezig geweest met het zoeken van nog kleine smeulende delen.

Gewonde en grote evacuatie door brand in Zwolle

Gewonde en grote evacuatie door brand in Zwolle

Zwolle – Zaterdagochtend rond 7.00 uur heeft er een brand gewoed op de begane grond van een studentenflat aan het Talentplein.

Aangezien het een flat betrof die geheel geëvacueerd diende te worden heeft de brandweer snel opgeschaald naar groot. Bij de brand is één zwaargewonde gevallen, deze is per ambulance naar het ziekenhuis vervoerd en later overgebracht naar brandwondencentrum Beverwijk. Twee andere personen zijn op locatie door ambulance personeel behandeld in verband met rookinhalatie. Inwoners van het complex zijn opgevangen in een hotel.

Lees verder »

Brandweer IJsselland koopt 23 nieuwe tankautospuiten

Brandweer IJsselland koopt 23 nieuwe tankautospuiten

Zwolle – De brandweer van Veiligheidsregio IJsselland heeft de bouw van 23 gelijke tankautospuiten Europees aanbesteed. De opdracht is na een lange periode van voorbereiding gegund aan de DRV-Groep uit Hoogeveen.

De voertuigen worden geproduceerd door de firma Rosenbauer uit Oostenrijk en geïmporteerd door DRV. De 23 tankautospuiten worden in de periode 2018 t/m 2021 afgeleverd. Naast het bouwen van de 23 tankautospuiten wordt de DRV-Groep ook verantwoordelijk voor het jaarlijks onderhoud van deze voertuigen en de bijbehorende bepakking (jaarlijkse keuringen) gedurende de gebruiksduur van de tankautospuit, ruim 20 jaar.

Lees verder »

Zilveren Kruis van Verdienste uitgereikt aan Rob Schouten

Zilveren Kruis van Verdienste uitgereikt aan Rob Schouten

Zwolle – Tijdens het Congres van Brandweer Nederland heeft voorzitter Stephan Wevers twee maal een brandweerkruis uitgereikt. Het brandweerkruis van Brandweer Nederland is een onderscheiding voor ‘zeer bijzondere verdienste of prestatie’ voor de brandweer in ons land. Een derde kruis zou worden uitgereikt aan Zwollenaar Rob Schouten. Vanwege gezondheidsredenen kon hij echter niet op het congres aanwezig zijn. Vandaag – 1 december – kreeg hij het Zilveren Kruis van Verdienste alsnog uitgereikt van voorzitter Wevers.

Rob Schouten, voormalig brandweerofficier van de Brandweer IJsselland kreeg het Zilveren Brandweerkruis toegekend als blijk van waardering voor zijn inspanningen voor het oprichten en in standhouden van Begrafenis Bijstandsteam. Schouten had in 1992 te maken het overlijden van twee brandweermensen als gevolg van een noodlottig ongeval tijdens het nablussen van een brand. Daarbij was hij de eerste die voor brandweermensen een uitvaart met korpseer organiseerde. Later heeft hij ondersteund bij de uitvaart met korpseer in Amsterdam (Motorkade, 1995). In 1998 is hij de organisator van de uitvaart met korpseer in Harderwijk, waar twee brandweermensen omgekomen zijn bij een brand in een studentenhuis. In het jaar daarop richtte hij mede het Begrafenis Bijstandsteam voor de brandweer in Nederland op.

Lees verder »

Uitslaande brand aan de Diezerkade

Uitslaande brand aan de Diezerkade

Zwolle – Zaterdagochtend rond de klok van 08.00 uur is er brand ontstaan in een woning aan de Diezerkade. De bewoners zijn op tijd uit het pand gekomen en worden opgevangen. Vooralsnog lijken er geen slachtoffers gevallen te zijn. De brandweer werkt hard om de uitslaande brand te blussen.

Vanwege de brand is (een deel van) het winkelcentrum Diezerpoort gesloten. In verband met de voortdurende bluswerkzaamheden is de ruime omgeving afgezet. Tot aan De Brink, Diezerplein, Diezerpoorterplas en alle tussenstraatjes is het afgezet. Bewoners uit omliggende appartementen zijn geëvacueerd. In verband met de brand zijn twee NL Alerts verzonden in de getroffen postcodegebieden met het advies ramen en deuren gesloten te houden. Er wordt een stelling aangebracht om het dak van het pand verder te kunnen verwijderen om de laatste brandhaarden te kunnen bestrijden. In het winkelcentrum is in ieder geval de Albert Heijn open. Of de Wibra en Kruidvat later vandaag nog opengaat is nog niet bekend.