Fraterhuis pakt groots uit in Park de Wezenlanden

Fraterhuis pakt groots uit in Park de Wezenlanden

Zwolle – Zaterdagavond 18 mei presenteerde Filmtheater Fraterhuis de Oscarwinnende adembenemende documentaire ‘Free Solo’, dit jaar in Park de Wezenlanden. De zonnige dag schiep veel verwachtingen en trok overdag al van alle kanten nieuwsgierige bezoekers.

Uiteindelijk brachten zo’n 500 filmliefhebbers de avond door in het Zwolse park. Vanaf een eigen stoeltje of kleedje in het gras en gewapend met picknickmanden, hapjes en drankjes zagen deze bezoekers een succesfilm van het Fraterhuis in de buitenlucht. Het jaarlijks traditionele filmcadeau
van het Fraterhuis aan Zwolle viel goed in de smaak bij een dankbaar publiek.

Lees verder »

Winnaar Golden Globes ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ in Fraterhuis

Winnaar Golden Globes ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ in Fraterhuis

Zwolle – De prijswinnende film ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ is vanaf deze week te zien in het Fraterhuis. Afgelopen zondag is deze film de grote winnaar van de Golden Globes geworden en won onder andere de prijs voor Beste Film. Regisseur en Oscarwinnaar Martin McDonagh (‘In Bruges’) won de prijs voor Beste Scenario tijdens het festival van Venetië.
Deze zwarte komedie vertelt over een moeder van een vermoord meisje die lijnrecht tegenover de plaatselijke politie komt te staan.

Lees verder »

‘Unknown Brood’ in Fraterhuis

Zwolle – Zaterdag 26 november verzorgt regisseur Dennis Alink om 14.30 uur een inleiding bij de filmvoorstelling ‘Unknown Brood’ in het Fraterhuis. Dit intieme portret van de Zwolse muzikant Herman Brood toont het verhaal van de mens achter het rock ‘n’ roll-icoon. Unknown Brood Op woensdag 11 juli 2001 springt Herman Brood van het dak van het Hilton hotel in Amsterdam. De wijze waarop hij een einde aan zijn leven maakt is net zo extravagant als dat hij het geleefd heeft. Herman heeft in zijn eigen video’s, teksten en interviews een kruimelspoor achtergelaten dat antwoord geeft op vragen die zijn dood opgeroepen heeft.

binnenkant_zaal.jpeg 

‘Unknown Brood’ duikt in het verleden om met dit niet-eerder vertoonde materiaal en de mensen die het dichtst bij hem stonden de belangrijke momenten te herbeleven. Broods leven was van begin tot einde een worsteling tussen het zijn van een mens en het worden van een mythe. Uniek zijn de opnames die Brood tijdens de laatste jaren van zijn leven maakte, die zijn onzekerheden over zijn rol als gezinsman en zijn moeilijke momenten met drugs laten zien.

Lees verder »

Film ‘David Bowie is’ 11 december in Fraterhuis

Zwolle – De film neemt het publiek mee op een reis door de ‘David Bowie Is’ tentoonstelling, met speciale gasten als de Japanse modeontwerper Kansai Yamamoto, schrijver Hanif Kureishi en Pulp-frontman Jarvis Cocker.
Zo worden de verhalen geopenbaard achter een aantal van de belangrijkste objecten die Bowie’s artistieke carrière documenteren. De tentoonstellingsmakers bieden een fascinerend inzicht in de meest memorabele muziekvideo’s en originele kostuums, maar ook meer persoonlijke items, zoals niet eerder vertoonde handgeschreven songteksten, albumhoezen en dagboekfragmenten. Deze items onthullen de creativiteit en evolutie van een unieke muzikant. 

Lees verder »

Film ‘Vleesverlangen’ in première in Fraterhuis

Zwolle – Filmmaakster Marijn Frank, bekend van De Keuringsdienst van Waarde) wordt heen en weer geslingerd tussen haar lust voor vlees en het verlangen een beter en verstandiger mens te zijn. Vleesjunk Marijn probeert nu ze net moeder is geworden van haar verslaving aan vlees af te komen.
Bij een koeienslachterij begint ze een stage en ze brengt een bezoek aan een legbatterij met plofkippen. Door haar biefstukje recht in de ogen te kijken hoopt ze een gezondere morele relatie op te bouwen met het vlees op haar bord. Dat blijkt nog een emotionele, soms komisch-erotische tour, waarin ze wordt bijgestaan door een psycholoog. Terwijl Marijn dapper vordert langs de slachtlijn, vindt ze antwoorden op haar vragen bij onder andere vleesfokkers en -kwekers, geheelonthouders en een wel heel appetijtelijke chef-kok. Marijn Frank maakte een film over beeldvorming, diervriendelijkheid, lust en hypocrisie.

Lees verder »

Nederlandse première in Zwols Fraterhuis

Zwolle – Het Fraterhuis vertoont op 31 oktober de Nederlandse première van het intrigerende tweeluik ‘The Disappearance of Eleanor Rigby: Him & Her’. Dit liefst drie uur durende meesterwerk van Ned Benson vertelt het liefdesverhaal van Conor en Eleanor.
Het huwelijk Conor (James McAvoy) en Eleanor (Jessica Chastain) loopt op haar einde. Hoewel ooit gelukkig getrouwd zijn ze door een mysterieuze gebeurtenis van elkaar vervreemd geraakt. Als Eleanor opeens terugkeert naar haar familie en alle contact met Conor probeert te vermijden rijst steeds meer de vraag waarom hun relatie stuk liep.

Lees verder »

Fraterhuis toont ‘Tracks’ op Meerminneplein

Zwolle – Het Fraterhuis organiseert ook deze zomer een buitenfilm. Op zaterdag 20 september om 20.30 uur draait het filmtheater het indrukwekkende drama ‘Tracks’ op het Meerminneplein. Op stoeltjes of op een kleedje in het gras; heel Zwolle kan gratis komen genieten van een topfilm in een bijzondere ambiance.
Robyn (Mia Wasikowska) heeft een gewaagd plan. De Australische wil de ruim 2000 kilometer brede woestijn die haar land rijk is doorkruisen, wandelend. Ondanks scherpe kritiek van familie en vrienden zet ze door. Met als enige reisgenoten vier kamelen en haar hond loopt ze door de brandende zon het hele Australische continent over. Het resultaat is een prachtige film. Vol schitterende natuurbeelden, spannende momenten en ontroerende scenes. ‘Tracks’ combineert elementen van roadmovies, drama en avontuurfilms alles ineen gepakt in een twee uur durend spektakel. En waar kun je beter van zo’n prachtige natuurfilm genieten dan in het gras met een wijntje? Het Fraterhuis organiseert ieder jaar een aantal buitenfilms: voorstellingen van topfilms op prachtlocaties in en rondom de Zwolse binnenstad. Laagdrempelig filmcultuur en bovendien gratis te bezichtigen. Eerdere edities van de buitenfilm werden dit jaar uitgesteld wegens slecht weer en de goede prestaties van het Nederlands elftal. ‘Tracks’ is deze (na)zomer de laatste kans om een buitenfilm te bezoeken.

Lees verder »

‘A Most Wanted Man’ hele maand in het Fraterhuis

Zwolle – ‘A Most Wanted Man’, de nieuwste film van Anton Corbijn, is de hele maand september dagelijks te zien in het Fraterhuis. In de verfilming van John le Carré’s ‘Aangeschoten Wild’ speelt de inmiddels overleden Philip Seymour Hoffman een van zijn laatste rollen. De Amerikaanse acteur pleegde eerder dit jaar zelfmoord.
Hoffman speelt in ‘A Most Wanted Man’ Günther Bachman, een Duitse terreurexpert bij wie alle bellen afgaan als er een uitgehongerde asielzoeker in Hamburg arriveert. Deze Issa Karpov raakt al snel betrokken in een schaduwspel van geheime diensten, waarbij de grenzen tussen goed en kwaad in hoog tempo verdwijnen. ‘A Most Wanted Man’ is de derde film van de Nederlandse fotograaf Anton Corbijn. In deze film heeft hij naast Hofmann de beschikking over topacteurs Robin Wright (House of Cards), Willem Dafoe (American Psycho) en Rachel McAdams (Midnight in Paris). De film kon meteen na première rekenen op lovende recensies.

Lees verder »

Grote belangstelling voor “Boyhood’ in Fraterhuis

Zwolle – Het Fraterhuis programmeert extra voorstellingen van ‘Boyhood’. De film van Richard Dinklater is dé succesfilm van deze zomer. Vanwege de grote belangstelling heeft het Zwolse filmtheater nu extra voorstellingen ingepland. 

fraterhuis.jpg 

Henriëtte Boerhof, directeur van het Fraterhuis: “We hadden alle vertoningen al naar de grote Manegefilmzaal verplaatst, maar nog steeds moesten we mensen teleurstellen. Daarom lassen we zo snel mogelijk meer voorstellingen in.” Data en tijden van nieuwe en extra  voorstellingen zijn te vinden op de website van het Fraterhuis: www.filmtheaterfraterhuis.nl. ‘Boyhood’ is het meest waarheidsgetrouwe coming-of- age verhaal ooit. De film werd in liefst twaalf jaar opgenomen, zodat bezoekers de hoofdrolspelers letterlijk zien opgroeien. De jeugd van Mason (Ellar Coltrane) vliegt in de ruim twee uur durende film over het scherm. In de eerste minuten zien we hem nog rustig op de peuterschool, aan het einde staat hij klaar om te gaan studeren. In de tussentijd volgen we hem langs jeugdpuistjes, donsbaarden, eerste dronkenschappen en verliefdheden.

Lees verder »

Lezing over geluidseffecten in films

Zwolle – De Fraterhuis Academie staat zaterdag 5 april stil bij één van de meest belangrijke aspecten van films: het geluid. Docent Constant Hoogenbosch geeft een lezing over de intrede van geluidseffecten in films. Wat veranderde er allemaal en hoe reageerde Hollywood op de nieuwe mogelijkheden?

Tegenwoordig is het bijna niet meer voor te stellen. Een film zonder geluid is als een band zonder zanger, een auto zonder wielen. Filmtheaters zijn uitgerust met de beste geluidsinstallaties om bezoekers optimaal te laten genieten van alle aspecten van de film. Een eeuw geleden was dit nog compleet anders. De stomme film was destijds de norm.In de eerste Fraterhuis Academie lezing van april vertelt Constant Hoogenbosch hoe dit langzaam veranderde. De overgang naar geluidsfilm in 1927 was immers geen vlekkeloze. Het eiste enorme veranderingen van zowel filmmakers als acteurs. Een switch die zij niet allemaal konden maken. Aan de hand van sprekende voorbeelden toont de docent aan wat de precaire combinatie tussen beeld en geluid precies kan laten slagen.

Lees verder »

‘The Grand Hotel Budapest’ te zien in Fraterhuis

Zwolle – ‘The Grand Hotel Budapest’ is vanaf 13 maart te zien in het Fraterhuis. Topacteurs als Edward Norton, Ralph Fiennes en Tilda Swinton schitteren in dit fascinerend historisch drama. Met Budapest tijdens het Interbellum als decor is de nieuwste film van Wes Anderson een must-see voor filmliefhebbers.

Gustave (Ralph Fiennes) is hotelmanager van het statige Grand Budapest Hotel. Samen met de jonge piccolo Zero Moustafa (Tony Revolori) raakt hij betrokken bij het onderzoek naar een gestolen kunstwerk uit de Renaissance. De twee belanden in een gevecht om een aanzienlijk familiefortuin, terwijl op de achtergrond Europa zich opmaakt voor de Tweede Wereldoorlog. ‘The Grand Hotel Budapest’ is geregisseerd door Wes Anderson (o.a. ‘Moonrise Kingdom’ en ‘The Royal Tenenbaums’). Zijn kenmerkende stijl – wonderlijk, eigentijds en tot in de puntjes verzorgd – is goed terug te zien in dit historisch drama. Ook de bekende thematiek van Anderson, problematische familieverhoudingen en het verlies van dierbaren, komen aan bod.

Lees verder »

Film over de laatste jaren Prinses Diana

Zwolle – Al bij verschijnen was de film ‘Diana’, over de laatste jaren van het leven van de prinses, omstreden. Maar over de acteerprestatie van Naomi Watts in de titelrol klinkt vooral lof. De film gaat op 14 november in première bij Filmtheater Fraterhuis in Zwolle.

De Duitse regisseur Oliver Hirschbiegel maakte eerder naam met films als ‘Das Experiment’ en ‘Der Untergang’. Nu waagt hij zich aan een biografisch drama over de laatste twee jaar van het leven van prinses Diana en de geheime liefdesrelatie die ze had met chirurg Hasnat Khan. In 2013 is het 16 jaar geleden dat Diana in Parijs om het leven kwam. Op de hielen gezeten door paparazzi reed haar chauffeur met hoge snelheid tegen de binnenwand van een tunnel. De twee jaren die aan het ongeluk voorafgingen vormen een relatief onbekende periode, waarin Diana (Naomi Watts) als gescheiden prinses invulling aan haar nieuwe leven probeert te geven. Zij zet zich in deze periode in voor verschillende hulp- en ontwikkelingsorganisaties en verliest haar hart aan de Pakistaanse hartchirurg Hasnat Khan (Naveen Andrews). De liefde tussen hen vormt de rode draad in deze film, maar komt onder druk te staan omdat de chirurg zich beperkt voelt door de immer op de loer liggende paparazzi.

 

Lees verder »