Voorpremière animatiefilm ‘Knor’ in Fraterhuis

Voorpremière animatiefilm ‘Knor’ in Fraterhuis

Zwolle – De stop-motionfilm ‘Knor’ gaat zondagmiddag 10 juli in voorpremière in Filmtheater Fraterhuis. Het is een ontroerende animatiefilm over een meisje dat voor haar verjaardag een varkentje cadeau krijgt van haar opa uit Amerika.

Voor haar negende verjaardag krijgt Babs van haar opa het varkentje Knor cadeau. Haar ouders zijn daar niet blij mee. Alleen op voorwaarde dat Knor een puppycursus volgt, mag Babs hem houden. Maar dan blijkt opa stiekem andere plannen te hebben met Knor. Hij doet mee met de worstenwedstrijd van de Vereniging voor Vleeswaren van Verse Varkens. Toch groeit er langzaam een band tussen Babs en haar opa…

Lees verder »

René Mioch in Filmtheater Fraterhuis

René Mioch in Filmtheater Fraterhuis

Zwolle – Film- & mediadeskundige René Mioch is zaterdag 12 maart van 11.00 tot 13.00 uur te gast bij de Fraterhuis Academie. Hij geeft een lezing over films en sterren en neemt je mee in de wereld van regisseurs en acteurs en hun drijfveren.

Aan de hand van persoonlijke anekdotes en archieffragmenten geeft hij een uniek inkijkje in wat het betekent om beroemd te zijn. Al meer dan 35 jaar reist René Mioch de wereld over om de sterren van het witte doek te ontmoeten, te ondervragen of te volgen. Als 18-jarige begon hij bij de radio en in 1985, toen Veronica een A-omroep werd, maakte hij de stap naar televisie. Films & Sterren is zijn huidige tv-programma. Ook maakt Mioch op YouTube wekelijks Binge Talks en is hij als film-& mediadeskundige een graag geziene tv-gast.

Lees verder »

Gratis Fraterhuis Buitenfilm ‘Les Misérables’ in Broerenkwartier

Gratis Fraterhuis Buitenfilm ‘Les Misérables’ in Broerenkwartier

Zwolle – Filmtheater Fraterhuis in Zwolle organiseert deze zomer als onderdeel van het Stadsfestival een gratis toegankelijke buitenfilm op het grote witte filmdoek. Op vrijdag 3 september om 21.00 uur vertoont het Fraterhuis de film ‘Les Misérables’ in het Broerenkwartier.

Een zinderend drama over een jonge agent die in een buitenwijk van Parijs in een opstand belandt van jongeren tegen de lokale gezaghebbers. Iedereen is welkom om te komen genieten van deze actuele topfilm, het jaarlijkse Zwolse filmcadeau in een steeds wisselende bijzondere ambiance. De toegang is gratis en stoeltjes zijn aanwezig. Op tijd komen wordt aangeraden in verband met het beperkte aantal plaatsen.

Lees verder »

Veerpontbaas Jacob Versteegh te zien in Het uur van de wolf

Veerpontbaas Jacob Versteegh te zien in Het uur van de wolf

Zwolle – Jacob Versteegh is veerpontbaas van het Haersterveer, het handgetrokken pontje over de Vecht, dat in de zomer tussen Zwolle en het buurtschap Haerst heen en weer gaat.

Versteegh werd gegrepen door de teksten van de Zaanse band De Kift en besloot hun nummer Liereman te bewerken voor zijn zelfgemaakte draaiorgel. Op 4 april is Jacob Versteegh te zien in het tv-programma Het uur van de wolf.

Lees verder »

Pathé bioscoop Zwolle gesloten

Pathé bioscoop Zwolle gesloten

Zwolle – De Pathé bioscoop is dicht. Pathé heeft besloten dat alle bioscopen per direct worden gesloten voor bezoekers. Dit geldt voor heel Nederland tot en met 6 april.

Eerder werd al bepaald door de overheid dat maximaal honderd personen aanwezig mochten zijn in één ruimte, in verband met gevaar voor coronabesmetting.

Lees verder »

Buurtfilm Kerst Mist in première in Odeon

Buurtfilm Kerst Mist in première in Odeon

Zwolle – Een hartverwarmende feelgood-kerstfilm over een eenzame burgemeester die besluit om Kerst af te schaffen.

De afgelopen maanden heeft Theater De Makkers uit Zwolle zich gevestigd in de Indische Buurt in Zwolle om daar met, voor en door buurtbewoners een kerstfilm te maken. Meer dan 75 buurtbewoners hebben op verschillende manieren hun bijdrage geleverd aan deze film.

Lees verder »

Fraterhuis pakt groots uit in Park de Wezenlanden

Fraterhuis pakt groots uit in Park de Wezenlanden

Zwolle – Zaterdagavond 18 mei presenteerde Filmtheater Fraterhuis de Oscarwinnende adembenemende documentaire ‘Free Solo’, dit jaar in Park de Wezenlanden. De zonnige dag schiep veel verwachtingen en trok overdag al van alle kanten nieuwsgierige bezoekers.

Uiteindelijk brachten zo’n 500 filmliefhebbers de avond door in het Zwolse park. Vanaf een eigen stoeltje of kleedje in het gras en gewapend met picknickmanden, hapjes en drankjes zagen deze bezoekers een succesfilm van het Fraterhuis in de buitenlucht. Het jaarlijks traditionele filmcadeau
van het Fraterhuis aan Zwolle viel goed in de smaak bij een dankbaar publiek.

Lees verder »

Winnaar Golden Globes ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ in Fraterhuis

Winnaar Golden Globes ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ in Fraterhuis

Zwolle – De prijswinnende film ‘Three Billboards Outside Ebbing, Missouri’ is vanaf deze week te zien in het Fraterhuis. Afgelopen zondag is deze film de grote winnaar van de Golden Globes geworden en won onder andere de prijs voor Beste Film. Regisseur en Oscarwinnaar Martin McDonagh (‘In Bruges’) won de prijs voor Beste Scenario tijdens het festival van Venetië.

Deze zwarte komedie vertelt over een moeder van een vermoord meisje die lijnrecht tegenover de plaatselijke politie komt te staan.

Lees verder »

‘Unknown Brood’ in Fraterhuis

Zwolle – Zaterdag 26 november verzorgt regisseur Dennis Alink om 14.30 uur een inleiding bij de filmvoorstelling ‘Unknown Brood’ in het Fraterhuis. Dit intieme portret van de Zwolse muzikant Herman Brood toont het verhaal van de mens achter het rock ‘n’ roll-icoon. Unknown Brood Op woensdag 11 juli 2001 springt Herman Brood van het dak van het Hilton hotel in Amsterdam. De wijze waarop hij een einde aan zijn leven maakt is net zo extravagant als dat hij het geleefd heeft. Herman heeft in zijn eigen video’s, teksten en interviews een kruimelspoor achtergelaten dat antwoord geeft op vragen die zijn dood opgeroepen heeft.

binnenkant_zaal.jpeg 

‘Unknown Brood’ duikt in het verleden om met dit niet-eerder vertoonde materiaal en de mensen die het dichtst bij hem stonden de belangrijke momenten te herbeleven. Broods leven was van begin tot einde een worsteling tussen het zijn van een mens en het worden van een mythe. Uniek zijn de opnames die Brood tijdens de laatste jaren van zijn leven maakte, die zijn onzekerheden over zijn rol als gezinsman en zijn moeilijke momenten met drugs laten zien.

Lees verder »

Film ‘David Bowie is’ 11 december in Fraterhuis

Zwolle – De film neemt het publiek mee op een reis door de ‘David Bowie Is’ tentoonstelling, met speciale gasten als de Japanse modeontwerper Kansai Yamamoto, schrijver Hanif Kureishi en Pulp-frontman Jarvis Cocker.

Zo worden de verhalen geopenbaard achter een aantal van de belangrijkste objecten die Bowie’s artistieke carrière documenteren. De tentoonstellingsmakers bieden een fascinerend inzicht in de meest memorabele muziekvideo’s en originele kostuums, maar ook meer persoonlijke items, zoals niet eerder vertoonde handgeschreven songteksten, albumhoezen en dagboekfragmenten. Deze items onthullen de creativiteit en evolutie van een unieke muzikant. 

Lees verder »

Film ‘Vleesverlangen’ in première in Fraterhuis

Zwolle – Filmmaakster Marijn Frank, bekend van De Keuringsdienst van Waarde) wordt heen en weer geslingerd tussen haar lust voor vlees en het verlangen een beter en verstandiger mens te zijn. Vleesjunk Marijn probeert nu ze net moeder is geworden van haar verslaving aan vlees af te komen.

Bij een koeienslachterij begint ze een stage en ze brengt een bezoek aan een legbatterij met plofkippen. Door haar biefstukje recht in de ogen te kijken hoopt ze een gezondere morele relatie op te bouwen met het vlees op haar bord. Dat blijkt nog een emotionele, soms komisch-erotische tour, waarin ze wordt bijgestaan door een psycholoog. Terwijl Marijn dapper vordert langs de slachtlijn, vindt ze antwoorden op haar vragen bij onder andere vleesfokkers en -kwekers, geheelonthouders en een wel heel appetijtelijke chef-kok. Marijn Frank maakte een film over beeldvorming, diervriendelijkheid, lust en hypocrisie.

Lees verder »

Nederlandse première in Zwols Fraterhuis

Zwolle – Het Fraterhuis vertoont op 31 oktober de Nederlandse première van het intrigerende tweeluik ‘The Disappearance of Eleanor Rigby: Him & Her’. Dit liefst drie uur durende meesterwerk van Ned Benson vertelt het liefdesverhaal van Conor en Eleanor.

Het huwelijk Conor (James McAvoy) en Eleanor (Jessica Chastain) loopt op haar einde. Hoewel ooit gelukkig getrouwd zijn ze door een mysterieuze gebeurtenis van elkaar vervreemd geraakt. Als Eleanor opeens terugkeert naar haar familie en alle contact met Conor probeert te vermijden rijst steeds meer de vraag waarom hun relatie stuk liep.

Lees verder »