Automobilisten in Zwolle meest tevreden over wegen

Automobilisten in Zwolle meest tevreden over wegen

Zwolle – Automobilisten zijn zeer tevreden over de Nederlandse wegen en van alle gemeentelijke wegen scoren die in Zwolle het hoogst. Gemiddeld is 74% van de weggebruikers (zeer) tevreden over wegen in de onderzochte gemeenten, in Zwolle is dat 87%.

Dat blijkt uit het wegbelevingsonderzoek dat Platform WOW vorig najaar uitvoerde onder bijna 10.000 Nederlandse automobilisten. Het platform WOW (Wegbeheerders ontmoeten wegbeheerders) onderzoekt sinds 2013 elke twee jaar hoe tevreden automobilisten zijn over de nationale, provinciale en gemeentelijke wegen. De weggebruikers zijn tevreden over zowel Rijkswaterstaat als provincies en gemeenten als wegbeheerder. Deze tevredenheid is sinds het begin van de metingen in 2013 voor alle drie typen beheerders flink toegenomen.

Lees verder »

Geef je mening over jouw buurt

Geef je mening over jouw buurt

Zwolle – Zwollenaren kunnen vanaf deze week meedoen aan het Buurt-voor-Buurt Onderzoek van de gemeente Zwolle. Elke twee jaar vraagt de gemeente ruim 35.000 Zwollenaren naar hun mening over hun wijk en buurt.

Het onderzoek bestaat uit een uitgebreide vragenlijst. Dit is nodig om een compleet beeld te krijgen van de verschillende aspecten in de buurten en wijken zoals veiligheid, gezondheid, het onderhoud van de openbare ruimte of de sociale samenhang. Hoe meer inwoners meedoen aan het onderzoek, hoe nauwkeurig het beeld wordt dat Zwollenaren over hun eigen stad en buurt hebben en waar verbetering nodig is. De resultaten van het onderzoek worden dan ook gebruikt om samen met partners en inwoners aan de slag te gaan in de wijken.

Lees verder »

Burgemeester van Zwolle over geweldsincidenten: “We gaan dit aanpakken en oplossen.”

Burgemeester van Zwolle over geweldsincidenten: “We gaan dit aanpakken en oplossen.”

Zwolle – Gerdien Rots van de ChristenUnie vatte het maandagavond tijdens het debat van de gemeenteraad over de veiligheidssituatie in de stad nog eens samen: “Zwolse wijken zijn de afgelopen periode geconfronteerd met 5 schietincidenten, waarvan 1 met dodelijke afloop en 4 handgranaten, waarvan er 2 zijn ontploft.”

Voorafgaand aan het debat richtte Bob Kooistra, eigenaar van café Bruut zich tot de gemeenteraad. De terreurdreiging met de 4 handgranaten was volgens hem tegen hemzelf en zijn familie gericht: “Als slachtoffer heb ik een stukje steun gemist van de gemeente.” Raadslid Leo Elfers van het CDA leek het niet raadzaam om commentaar te geven op Kooistra, omdat er dinsdag een rechtszitting over deze kwestie plaats vindt tussen Kooistra en de gemeente.

Lees verder »

Interpellatiedebat over de Veiligheid in de stad

Interpellatiedebat over de Veiligheid in de stad

Zwolle – Maandagavond 20 januari zal er een interpellatiedebat over de Veiligheidssituatie in de stad plaatsvinden. De gemeenteraad heeft daartoe een verzoek ingediend. Dit debat zal gehouden worden tijdens de besluitvormingsronde. 

Aanleiding voor dit debat is de reeks ingrijpende incidenten in Zwolle. De raad vraagt de burgemeester welke inzet nodig is om de veiligheid op straat te waarborgen. Zwollenaren voelen zich op dit moment aangetast in hun veiligheidsgevoel naar aanleiding van een aantal ingrijpende incidenten en de gemeenteraad voelt mee in die zorgen. De gemeenteraad wil van de burgemeester horen welke inzet nodig is om de veiligheid op straat te waarborgen.

Lees verder »

“Zwollenaar moet vitaal ouder worden en mee blijven doen”

“Zwollenaar moet vitaal ouder worden en mee blijven doen”

Zwolle – De Zwolse senioren nu en in de toekomst zo lang mogelijk zelfstandig mee laten doen in de samenleving, dat is het doel van de Seniorenagenda Vitaal en Waardig Ouder Worden die burgemeester en wethouders hebben vastgesteld.

Daarbij is er speciale aandacht voor levensloopbestendig wonen, positieve gezondheid, toegankelijkheid van de leefomgeving, meedoen en ertoe doen, de aanpak van eenzaamheid, zorg voor migrantenouderen en regenboogsenioren.

Lees verder »

Zwolle sluit zich aan bij Eén tegen eenzaamheid

Zwolle sluit zich aan bij Eén tegen eenzaamheid

Zwolle – Wethouder William Dogger heeft zijn handtekening gezet onder het landelijk actieprogramma Eén tegen eenzaamheid van het Ministerie van VWS. Doel van het actieprogramma is de trend van eenzaamheid onder ouderen doorbreken.

De wethouder deed dat tijdens de Meet-up Nationale en lokale coalities tegen eenzaamheid in de Ridderzaal in Den Haag. Daar troffen 450 vertegenwoordigers van gemeenten en deelnemers aan de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid elkaar om inspiratie op te doen voor de aanpak van eenzaamheid.

Lees verder »

Wethouder Dogger verplaatst boom op De Brink

Wethouder Dogger verplaatst boom op De Brink

Zwolle – Op dinsdag 14 januari gaf wijkwethouder William Dogger het startsein voor de werkzaamheden aan de rotonde De Brink en een deel van de Thomas à Kempisstraat.

De werkzaamheden zijn onderdeel van de herinrichting van het winkelgebied Diezerbrink in Zwolle. Door de boom te verplaatsen die in het midden van de rotonde stond, markeerde William Dogger symbolisch de start voor de werkzaamheden die in maart beginnen.

Lees verder »

Graafwerkzaamheden Stationsplein Zwolle in volle gang

Graafwerkzaamheden Stationsplein Zwolle in volle gang

Zwolle – Het uitgraven van een bouwkuip op het Stationsplein is in volle gang. De bouwkuip is een ruimte waarin gewerkt gaat worden aan de nieuwe ondergrondse fietsenstalling bij NS-station Zwolle.

Aannemer Boskalis was al eerder op het Stationsplein bezig met het aanbrengen van trillingsvrije CSM-wanden en een speciale gel-laag op de bodem. Dit onder meer om de bouwkuip af te sluiten voor mogelijk verontreinigd grondwater. Deze werkzaamheden zijn afgerond en nu wordt de bodem afgegraven, zodat de bouwkuip ontstaat.

Lees verder »

Aanleg nieuwe toegangsweg WRZV-hallen wordt gestart

Aanleg nieuwe toegangsweg WRZV-hallen wordt gestart

Zwolle – Deze week start aannemer Klink Nijland met de aanleg van de Veldbiezenweg op Voorsterpoort.

De Veldbiezenweg wordt de nieuwe verbindingsweg tussen de Russenweg en de Grote Voort en hiermee de toegangsweg tot de nieuwe WRZV-hallen waarvan de bouw dit voorjaar start. Als alles volgens planning verloopt, is de weg begin mei klaar.

Lees verder »

Verkeersoverlast Ceintuurbaan door aanleg spoorviaduct

Verkeersoverlast Ceintuurbaan door aanleg spoorviaduct

Zwolle – Het spoor tussen Zwolle en Herfte wordt verbreed. In januari 2020 begint aannemer NoorderSpoort in opdracht van ProRail met de bouw van een nieuw spoor- en fietsviaduct over de Ceintuurbaan.

Dit zorgt voor overlast voor het wegverkeer op de Ceintuurbaan, met name tijdens de spits. De werkzaamheden starten op vrijdag 10 januari 2020. De Ceintuurbaan is dan vanaf 19.00 uur ter hoogte van de spoorkruising afgesloten.

Lees verder »

Vuurwerkverbod rondom twee Zwolse wijkboerderijen

Vuurwerkverbod rondom twee Zwolse wijkboerderijen

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft de gebieden rondom wijkboerderij De Klooienberg en wijkboerderij De Eemhoeve tijdens de jaarwisseling 2019/2020 aangewezen als vuurwerkvrije zone. Er geldt een vuurwerkverbod en daar wordt ook op gecontroleerd. De twee gebieden zijn vuurwerkvrij vanwege het dierenwelzijn.

De gebieden zijn aangewezen als vuurwerkvrij in overleg met Travers, de beheerder van de wijkboerderijen. Travers heeft verzocht om een vuurwerkvrij gebied, omdat de dieren rond oud en nieuw vaak onrustig zijn. Ze schrikken van het vuurwerk en dat geeft angst en stress. Het vuurwerkverbod moet de dieren tegen deze negatieve effecten van vuurwerk beschermen.

Lees verder »

Uitslag stemming Lübeckplein: mini-boompjes, calisthenicspark en een muurschildering

Uitslag stemming Lübeckplein: mini-boompjes, calisthenicspark  en een muurschildering

Zwolle – Van 26 november tot en met 10 december konden Zwollenaren stemmen op zeven aanvullende ideeën voor het Lübeckplein. De stad werd gevraagd welk idee het Lübeckplein echt aantrekkelijker en leuker maakt. Dat er extra planten en bloemen zouden komen, stadslandbouw, een kleurrijke mozaïekvloer, picknickbanken en elementen voor skaters en andere sporters hadden de ideeënmakers samen al besloten. Er waren nog veel ideeën over, daarom vroegen ze Zwollenaren om te helpen kiezen. Bijna 2000 stemmen zijn uitgebracht. Zwolle koos voor mini-boompjes, een calisthenicspark en een muurschildering.

Hoe maken we het Lübeckplein koeler én cooler? Deze vraag werd aan het begin van de zomer gesteld aan alle Zwollenaren. Honderden ideeën kwamen binnen. Dit najaar waren er al een aantal keuzes gemaakt: er komen extra planten en bloemen, stadslandbouw, een kleurrijke mozaïekvloer, picknickbanken en elementen voor skaters en andere sporters. “En nu worden daar nog drie toffe ideeën aan toegevoegd”, vertelt wethouder Ed Anker. “Zwollenaren willen nog meer groen in de vorm van mini-boompjes, meer kleur door middel van een muurschildering. En een plek om te kunnen sporten, een calisthenicspark. Met al deze gave plannen wordt het plein niet alleen klimaatvriendelijker, maar ook veel leuker en aantrekkelijker”.

Lees verder »