Hanzelijn geopend door Koningin Beatrix

Zwolle – De Hanzelijn, het nieuwe vijftig kilometer lange spoor tussen Lelystad en Zwolle, is officieel geopend. Met een druk op de knop op het perron in Lelystad en onder het toeziend oog van vele honderden aanwezigen opende Hare Majesteit de Koningin het nieuwe spoor. Met de Koninklijke trein werd daarna een rit over de Hanzelijn gemaakt naar Zwolle, via de nieuwe stations Dronten en Kampen Zuid.

06-12-2012_opening_hanzelijn_beatrix_04.jpg

Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) benadrukte het belang van de spoorlijn voor het gehele spoorwegennet: “De Hanzelijn maakt ons spoornet groter en beter. Het is dus een aanwinst voor ons hele land. Ik feliciteer vooral alle reizigers, die vanaf zondag gaan reizen met de trein op deze lijn. En ik wens u natuurlijk: een goede reis!” President-directeur Marion Gout-van Sinderen van spoorbeheerder ProRail, dat de spoorlijn in zes jaar bouwde, droeg in haar speech het spoor over aan NS voor gebruik. "Vandaag voegen we een belangrijke mijlpaal toe aan de Nederlandse spoorhistorie. Met de opening van de Hanzelijn sluiten we de laatste ontbrekende schakel in het Nederlandse spoornet. Met genoegen draag ik deze nieuwe spoorlijn over aan mijn collega van de NS, aan de reizigers, aan de goederenvervoerders en aan u allen."

06-12-2012_zwolle_viert_opening_hanzelijn_01.jpg

06-12-2012_opening_hanzelijn_beatrix_05.jpg

06-12-2012_opening_hanzelijn_beatrix_01.jpg 

Via Lees verder meer nieuws en actuele foto’s…

Lees verder »

Boek over Hanzelijn verschenen

Zwolle – Ter gelegenheid van de voltooiing van de nieuwe Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle is deze week verschenen het boek ‘Hanzelijn. Oude en Nieuwe Land verbonden’. Het boek is een uitgave van Uitgeverij Matrijs in Utrecht en is tot stand gekomen in samenwerking met spoorwegbeheerder ProRail, de bouwer van de Hanzelijn. De officiële opening van de nieuwe spoorlijn is op donderdag 6 december door Koningin Beatrix.

boek_hanzelijn.jpg

Het boek geeft inzicht in de complexiteit van het bouwen van een 50 kilometer lange spoorlijn. Het schetst een beeld van de totstandkoming van de Hanzelijn aan de hand van verschillende thema’s zoals organisatie, landschap, geschiedenis, architectuur en techniek. Het boek maakt verbinding tussen talrijke onderwerpen die met het bouwen van de spoorlijn hebben te maken: van de geschiedenis van de inpoldering van Flevoland tot de keuze van bijzonder functionele stationsarchitectuur. Interviews met een aantal bouwers van de Hanzelijn dragen bij aan een gevarieerd boek over deze voorlopig laatste grote nieuwe spoorlijn in ons land.

Lees verder »

Bijzondere gedichten bij poëziewedstrijd Hanzelijn

Zwolle – "Daarna over de rode brug en onder het water door weer terug", het is een van de vele poëtische juweeltjes uit de 136 gedichten die binnen zijn gekomen bij ProRail, bouwer van de Hanzelijn. De spoorbeheerder schreef voor de opening van 6 december een gedichtenwedstrijd uit. Vier kinderen zijn vandaag verrast door het stadsbestuur van Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Zij mogen hun gedicht voordragen aan de Koningin op 6 december.

gedichten_hanzelijn.jpg

Maandagmorgen vroeg rond 10.30 uur brachten burgemeester Margreet Horselenberg in Lelystad, burgemeester Bort Koelewijn in Kampen, onderwijswethouder Jan de Graaf in Dronten en burgemeester Henk Jan Meijer in Zwolle een verrassingsbezoek aan de basisscholen van de winnaars. De winnaars mogen hun gedicht niet alleen voordragen aan de Koningin op station Zwolle, maar ook een stuk met de Koninklijke trein meerijden. De klassen van de winnende leerlingen krijgen een plekje op de perrons om het feest bij te wonen op 6 december. De winnaars zijn Nicolien Dam van OBS de Windroos uit Lelystad, Aniek Breet van de Marnixschool uit Kampen, Bram Werink van de De Zuidster uit Zwolle en Luisa Kamermans van GBS de Schakel uit Dronten.

Lees verder »

Officiële opening Hanzelijn niet in Zwolle maar Lelystad

Zwolle – Spoorbeheerder ProRail luistert de Koninklijke opening van de Hanzelijn op 6 december op met lokale musici en lekkernijen. Zo krijgen publiek en reizigers in Zwolle erwtensoep van restaurant de Librije geserveerd. In elke stad vinden die dag feestelijkheden plaats op en rond de stations.

Op 6 december opent Hare Majesteit de Koningin in Lelystad de nieuwe, 50 kilometer lange spoorlijn tussen Lelystad en Zwolle, die ProRail afgelopen zes jaar bouwde. Op 8 december stelt NS treinen beschikbaar om gratis mee heen en weer te rijden over de Hanzelijn en zijn er diverse festiviteiten in de binnensteden. Zondag 9 december gaat de dienstregeling van start. De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Reizigers krijgen met de Hanzelijn meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. Er zijn twee nieuwe stations voor gebouwd: Dronten en Kampen Zuid.

Lees verder »

Prijzen en tijden Hanzelijn bekend

Zwolle – De prijzen voor een kaartje met de nieuwe Hanzelijn zijn bekend. Een retour 2e klas van Zwolle naar Lelystad gaat 19,40 euro kosten. Dit is op de website van de Nederlandse Spoorwegen te zien. 6 december wordt de Hanzelijn door koningin Beatrix geopend. Vanwege de opening van de Hanzelijn mag iedereen op 8 december tussen 10.00 – 17.00 uur gratis met de trein reizen op het nieuwe traject.

Een ticket van Zwolle naar Dronten gaat op het nieuwe treintraject 11,40 euro kosten. De treinkaartjes voor de eerste klas zijn bijna 60% duurder. Afhankelijk van het type trein doet de trein er 25 (Intercity)  of 31 minuten (Sprinter) over om van Zwolle in Lelystad te komen. NS past haar dienstregeling per 9 december tussen de Randstad en Noordoost Nederland aan, zodat zo veel mogelijk reizigers van de voordelen van de Hanzelijn kunnen profiteren. Elk half uur is er een Intercity tussen Noord Nederland en de Randstad.

Maak gratis kennis met de Hanzelijn

Zwolle – Lelystad, Dronten, Kampen, Zwolle, ProRail en NS heten op 8 december 2012 reizigers van harte welkom op de Hanzelijn. Dit doen zij met een feestelijke open dag en bijzondere programma’s rondom de stations en in de Hanzelijnsteden. De Hanzelijn verbindt Lelystad via Dronten en Kampen met Zwolle en daarmee ook de provincies Flevoland en Overijssel. De nieuwe spoorlijn brengt reizigers tussen Noord-Nederland en de Noordelijke Randstad sneller en zonder overstap om hun bestemming.

hanzelijn_verbindt.jpg

Op 8 december laat NS bezoekers gratis kennismaken met de Hanzelijn. Nieuwsgierige bewoners en bezoekers rijden dan voor het eerst over de Hanzelijn. In de trein krijgt men informatie over de Hanzelijn en de steden die zij verbindt. Iedereen kan op deze manier kennis maken met de vierHanzelijnsteden en de regio. De treinen rijden tussen 9 en 17 uur over het nieuwe spoor. Op www.hanzelijnverbindt.nl staan de treintijden van 8 december. Bezoekers kunnen in elke stad uitstappen en genieten van alles wat Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle te bieden hebben. De gemeenten hebben allen een waar Hanzelijnfeest georganiseerd. Zwolle heeft naast een theaterspektakel en muzikale optredens het grootste IJsbeeldenfestival ter wereld met sprookjesfiguren van de gebroeders Grimm.

Lees verder »

Meer werk en beter wonen door Hanzelijn

Zwolle – De nieuwe spoorlijn de Hanzelijn wordt met groot enthousiasme ontvangen door inwoners van de regio Amsterdam, Lelystad en Zwolle. Men verwacht groei van de economie, meer werk en een betere woonomgeving. Dit blijkt uit onderzoek van TNS NIPO in opdracht van ProRail. De Hanzelijn, die door ProRail is aangelegd, wordt op 6 december officieel geopend door koningin Beatrix.

Meer dan de helft van de inwoners verwacht positieve economische effecten met de komst van de Hanzelijn. Ook geeft meer dan de helft van de ondervraagden aan in de nabije toekomst meer kans op werk te maken in een andere regio. Wonen en recreëren krijgt door de komst van Hanzelijn een forse stimulans, zo verwachten ze. Twee derde van de ondervraagden is positief over de Hanzelijn en denkt dat de Hanzelijn zorgt voor een betere verbinding tussen Amsterdam en Zwolle, het imago van aanliggende steden verbetert en dat het gebruik van openbaar vervoer zal toenemen.

Lees verder »

Gratis met de trein op de Hanzelijn

Zwolle – Na zes jaar van bouwen is het donderdag 6 december 2012 zover: de Hanzelijn, de nieuw spoorverbinding tussen Zwolle en Lelystad wordt geopend door Koningin Beatrix. De Nederlandse Spoorwegen zet op 8 december de hele dag gratis treinen in op de Hanzelijn.

ProRail en NS stellen op zaterdag 8 december de Hanzelijn open voor treinreizigers. Reizigers uit de plaatsen Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle kunnen op zaterdag 8 december voor het eerst over dit nieuwe spoor en op die dag gratis via dit nieuwe traject reizen. Vanaf 09.00 uur komen er elk uur 2 treinen over de Hanzelijn vanuit Lelystad naar onze Hanzestad. Tevens worden er in Zwolle op deze dag ook allerlei activiteiten georganiseerd door de gemeente Zwolle, NS, winkeliersverenigingen enz.

Lees verder »

Het spoor is klaar voor de Hanzelijn in Zwolle

Zwolle – Het spoor is er klaar voor: de Hanzelijn kan gaan rijden. Afgelopen weekeinde zijn door ProRail de laatste stukken spoor aan elkaar gelast bij het nieuwe vierde perron op station Zwolle. Er is nu voldoende ruimte voor extra treinverkeer. Op 9 december start NS met de dienstregeling op de Hanzelijn. Op die dag start Arriva vanaf Zwolle met extra treinen in de richting van Emmen.

Voor de werkzaamheden moest het treinverkeer drie dagen stil worden gelegd. Nu rijden de treinen weer. Station Zwolle krijgt vanaf 9 december ruim 150 treinen per dag extra te verwerken. Reden om het aantal perrons en sporen voor die tijd uit te breiden. Met het aaneen lassen van circa twee kilometer spoortraject en het uitbreiden van het beveiligingssysteem, is dat mogelijk geworden. Voor station Zwolle worden in 2020 ruim 95.000 reizigers verwacht, waar dat er momenteel ruim 47.000 zijn. De Hanzelijn verbindt de Randstad met Noord- en Noord-Oost Nederland en zorgt zo voor meer en snellere reismogelijkheden.

Lees verder »

Koningin opent Hanzelijn Zwolle – Lelystad

Zwolle – Spoorbeheerder ProRail start vanaf vandaag een gedichtenwedstrijd voor de kinderen die aan de Hanzelijn wonen. Vier winnaars, uit elke stad eentje, mogen hun gedicht aan de Koningin voordragen op de feestelijke opening op 6 december. Hare Majesteit de Koningin opent donderdag 6 december 2012 het nieuwe spoortraject de Hanzelijn. ProRail heeft er bijna zes jaar aan gebouwd en is trots dat de Koningin de openingshandeling wil verrichten.

De Hanzelijn verbindt de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland en voert langs Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle. Reizigers krijgen zo meer en betere mogelijkheden per trein te reizen. ProRail levert op 6 december de spoorlijn op voor gebruik door NS, goederenvervoerders en reizigers. De spoorlijn is binnen tijd en budget klaar. ProRail blijft daarna het beheer, verkeersleiding en capaciteitsverdeling verzorgen voor de Hanzelijn. Op 9 december 2012 start de dienstregeling van NS op dit nieuwe spoortracé. De Koningin reist op 6 december met de koninklijke trein van Lelystad naar Zwolle waarbij de trein ook stopt op de nieuwe stations Dronten en Kampen Zuid. Op deze vier stations vinden dan festiviteiten plaats. Met de koninklijke trein reizen, onder andere, mee: president-directeur van ProRail, Marion Gout-van Sinderen, president-directeur van NS, Bert Meerstadt, burgemeesters van betrokken gemeenten en commissarissen van de Koningin van de provincies Flevoland en Overijssel.

Lees verder »

Plaquette spoorbrug terug in monument bij Hanzeboog

Zwolle – De plaquette die minister Thorbecke onder de regering van koning Willem III in de oude spoorbrug over de IJssel tussen Zwolle en Hattem plaatste, is door spoorbeheerder ProRail gerenoveerd en herplaatst. De 150 jaar oude ‘eerste steen’ heeft een plek gekregen in een monument in de uiterwaarde. Het betreft een gezamenlijk initiatief van ProRail, de gemeente Hattem, vereniging Heemkunde Hattem en de Zwolse werkgroep Industrieel Erfgoed.

plaquette_spoorbrug.jpg

De plaquette vormt samen met een van de pijlers van de oude spoorbrug en twee wielen uit het hefsysteem een monument van de spoorgeschiedenis. Het monument wordt donderdag 11 oktober opgeleverd. Het staat pal naast de nieuwe spoorbrug de Hanzeboog, onderdeel van de Hanzelijn. Deze nieuwe door ProRail gebouwde spoorlijn vormt een nieuwe verbinding tussen de Randstad en Noord- en Noordoost-Nederland. Met het monument wordt ook de vroegere spoorontwikkeling met deze hedendaagse uitbreiding van het spoor verbonden.

Lees verder »

Oefening met mini Hanzelijn in Miniworld

Zwolle – Eerder dan de echte versie, is sinds vandaag al de spoorlijn Hanzelijn te bewonderen in Miniworld Rotterdam. Spoorbeheerder ProRail en Miniworld openden samen met ruim honderd kinderen uit de Hanzelijn-steden Lelystad, Dronten, Kampen en Zwolle de miniatuurspoorlijn van tachtig meter. Voor ProRail een mooie oefening, want de ‘grote’ Hanzelijn van vijftig kilometer wordt op 6 december 2012 geopend.

mini_hanzelijn.jpg

Met de komst van de Hanzelijn wordt er een nieuw hoofdstuk aan de mobiliteitsgeschiedenis van Nederland toegevoegd. De Hanzelijn verbindt de Randstad met Noord- en Noordoost-Nederland. Miniworld Rotterdam vertelt samen met ProRail op een unieke manier het verhaal van de Hanzelijn, namelijk in miniatuur. Dit maakt het mogelijk voor bezoekers deze spoorlijn in z’n geheel in één keer te kunnen bekijken en te leren over de ontwikkeling van de nieuwste spoorlijn van Nederland.  Miniworld Rotterdam startte de bouw aan de miniatuurversie van de Hanzelijn in januari 2012, in nauwe samenwerking met ProRail. De stationsgebouwen van Lelystad, Kampen, Dronten en Zwolle, de Drontermeertunnel en de Hanzeboog (die nieuwe spoorbrug over de IJssel) zijn door Miniworld Rotterdam exact in miniatuur nagebouwd aan hand van de originele bouwtekeningen die door ProRail zijn aangeleverd. Ook is de Hanzelijn in miniatuur voorzien van dag/nacht verlichting en worden alle treinen volautomatisch bestuurd.

Lees verder »