Geschienis in, om en van Zwolle

Koninklijke Bibliotheek koopt bijzonder middeleeuws handschrift uit Zwolle

Koninklijke Bibliotheek koopt bijzonder middeleeuws handschrift uit Zwolle

Zwolle – De Koninklijke Bibliotheek (KB) in Den Haag heeft een bijzonder middeleeuws handschrift uit Zwolle aangekocht. Dit is gebeurd met hulp van Collectie Overijssel en de Vrienden van de KB.

Het gaat om een verlucht, met de hand geïllustreerd, getijdenboek uit de periode 1450 – 1470. Het handschrift is mede bijzonder omdat er veertien kleurrijke volbladminiaturen in zijn opgenomen, die vermoedelijk zijn gemaakt door ‘de Boston-meester’, een bekende verluchter uit Utrecht. Bij aankomst in de KB bleek dat het handschrift ooit waterschade heeft opgelopen, waardoor het eerst grondig moet worden gerestaureerd. Met name de pigmenten in de verluchtingen hebben aandacht nodig.

Lees verder »

Bij Museum ANNO in de vakanties altijd activiteiten voor kinderen

Bij Museum ANNO in de vakanties altijd activiteiten voor kinderen

Zwolle – Museum ANNO laat vanaf nu alle vakanties in het teken staan van kinderen. Elke vakantie is er een programmering speciaal voor kinderen, maar waar ook vaders, moeders, tantes, ooms, broers, zussen en opa’s en oma’s blij van worden.

Deze herfstvakantie is er voor kinderen van 6 t/m 12 jaar een workshop ‘Archeoloog in een uur’. Vraag jij je wel eens af wat er allemaal onder je voeten te vinden is? Welke oude schatten liggen er allemaal in de grond waar we eigenlijk nog helemaal niets van weten? Tijdens opgravingen wordt er veel gevonden waarvan we niet direct weten wat het is of hoe oud het is. Wat een archeoloog vindt tijdens een opgraving, wordt onderzocht en geeft veel informatie over hoe mensen vroeger leefden.

Lees verder »

Griezelen tijdens audiovisuele tours door binnenstad Zwolle

Griezelen tijdens audiovisuele tours door binnenstad Zwolle

Zwolle – Festivalplatform Zwolle Unlimited heeft opnieuw audiovisuele tours door de historische binnenstad van Zwolle. Ga mee op de muzikale en theatrale griezeltocht ‘De witte wieven’ of loop met je kinderen de puzzel-griezeltocht ‘Het meisje zonder handen’.

Deze twee audiovisuele tours zijn te lopen in de herfstvakantie en de kerstvakantie via je mobiele telefoon. In ‘De witte wieven’ smelten audio en video samen tot een eigentijds hoorspel van de oeroude Germaanse sage over de nevelvrouwen die opduiken uit de mist en kwade zaken doen. Theatermaker Lieke van der Vegt stelde een tour samen langs meerdere volksverhalen en sprookjes waarin de vrouw de hoofdrol vertolkt.

Lees verder »

Michaëlsbeeld van Mengelberg terug in Zwolle

Michaëlsbeeld van Mengelberg terug in Zwolle

Zwolle – In besloten gezelschap is het door Friedrich Wilhelm Mengelberg vervaardigde Michaëlsbeeld afgelopen vrijdag geschonken aan Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Mevrouw Mengelberg, weduwe van Otto Mengelberg, schonk het beeld dat jaren in haar woning in Dalfsen heeft geresideerd.

Dit Michaëlsbeeld vertegenwoordigt een specifiek deel van de geschiedenis in Zwolle. Het beeld was onderdeel van de Sint Michaelkerk, die op de hoek van de Nieuwstraat en de Roggenstraat stond. Een schitterende neogotische kerk, die in 1892 gebouwd werd en die in 1965 is gesloopt om plaats te maken voor een winkelcentrum.

Lees verder »

Museum ANNO toont 300 jaar Joods leven in Zwolle

Museum ANNO toont 300 jaar Joods leven in Zwolle

Zwolle – Museum ANNO opent op 7 september een bijzondere tentoonstelling over 300 jaar Joods leven in Zwolle. De tentoonstelling presenteert een rijk en bewogen onderdeel van de Zwolse geschiedenis aan de hand van bijzondere verhalen en objecten.

Wie herinnert zich de mooie winkels van Brest, Content, Davids, Godschalk, Hartog, Jakobs, Marcus, Spanjar en Stibbe nog? De monumentale panden in voorname straten als Diezerstraat, Luttekestraat en Melkmarkt, waarin Joodse winkeliers antiek, radio’s, fietsen, kleding, garen, sportartikelen, stoffen en vlees- en bakkerswaren zó presenteerden dat je ze wel moest kopen? Tot de Tweede Wereldoorlog kende Zwolle een bruisend Joods leven.

Lees verder »

Weer op zoek naar sporen van kasteel Voorst

Weer op zoek naar sporen van kasteel Voorst

Zwolle – Als de baronnen en baronessen van Voorst tot Voorst op zoek gaan naar sporen van hun voorvaderlijk slot, het kasteel Voorst, vinden ze een kaal Stinspark. Als het aan de huidige bewoners rond het park in Westenholte ligt, wordt de geschiedenis van het park duidelijker zichtbaar. Het park gaat opnieuw ingericht worden. Er komt meer aandacht voor de cultuurhistorische waarde van deze bijzondere plek. Voordat het park opnieuw ingericht wordt zal er opnieuw archeologisch onderzoek plaatsvinden naar de verborgen sporen van het kasteel Voorst en zijn bewoners.

Het Stinspark in Westenholte is sinds 1974 een archeologisch monument. In het park zijn de structuur van de burcht en zijn omringende grachten en sloten zichtbaar aan de vorm van de paden. Waar de burcht gestaan heeft is nog een verhoging zichtbaar. In 1981 en 1982 zijn opgravingen gedaan op de plek van het huidige park. Er zijn toen bijzondere vondsten gedaan. De hoofdburcht heeft een ovalen vorm gehad. Het kasteel zag er dus niet zo uit als op de afbeelding uit de Overijsselsche Almanak uit 1837. Uit de opgravingen is niet duidelijk geworden hoe de hoofdburcht er precies heeft uitgezien. Het is afwachten wat het ophanden zijnde onderzoek aan nieuwe resultaten op gaat leveren.

Lees verder »

Geeke Snijders kwartiermaker Overijsselacademie

Geeke Snijders kwartiermaker Overijsselacademie

Zwolle – Geeke Snijders uit Zwolle gaat per 1 juli aan de slag als kwartiermaker bij Overijsselacademie. Zij gaat met samenwerkingspartners een plan maken voor de verdere doorontwikkeling van Overijsselacademie als erfgoedorganisatie.

Overijsselacademie, voorheen IJsselacademie, is al meer dan veertig jaar het kenniscentrum en productiehuis voor regionale geschiedenis en de Nedersaksische taal in Overijssel. Bekende recente projecten zijn Vooruit Boeren, de podcast De Nedersaksen en het toevoegen van historische verhalen aan de fietsroutenetwerken in Twente.

Lees verder »

Zomeravond-ontmoetingen Stichting Thomas a Kempis

Zomeravond-ontmoetingen Stichting  Thomas a Kempis

Zwolle – Thomas a Kempis lijkt overal in Zwolle weer op te duiken, alsof hij opnieuw tot leven is gekomen. Natuurlijk was afgelopen jaar het herdenkingsjaar van de 550e sterfdatum van Thomas en werden er allerlei activiteiten rond zijn persoon en gedachtegoed georganiseerd.

Dat was niet het enige. ANNO, Museum in de Maak, heeft een prominente plaats ingeruimd voor Thomas. Het College van B en W noemt Thomas a Kempis de grootste Zwollenaar ooit, het Museum Thomas a Kempis op Bergklooster is geopend en muurschilderingen tonen Thomas op diverse plekken in het straatbeeld van Zwolle.

Lees verder »

Geert Groote bezoekt Agnietenberg Zwolle

Geert Groote bezoekt Agnietenberg Zwolle

Zwolle – Wanneer de eerste Broeders van het Gemeene (Gemeenschappelijk leven) in Zwolle de stad te druk vinden worden, vragen ze Geert Groote, de stichter van de Moderne Devotie, om met hen mee buiten de Diezerpoort te gaan, om naar een geschikte plaats voor rust uit te kijken.

Het gaat om de broeders Jacobus Wittecoep, Wichman Ruerinck, Reynerus Leonis van Rhenen, en Johannes van Ommen. De laatst genoemde gaat niet mee, omdat hij zo goed als blind is. Geert Groote geeft gehoor aan het verzoek van de broeders. Samen gaan ze op weg naar de Agnietenberg. Dinsdag 5 april loopt Geert Groote deze tocht opnieuw.

Lees verder »

Opdracht Verhalen van Harculo aan drie professionele fotografen

Opdracht Verhalen van Harculo aan drie professionele fotografen

Zwolle – Stichting De Stad Verbeeldt (DSV) geeft drie professionele fotografen/beeldmakers de kans om via visual storytelling het steeds veranderende karakter van de stad te onderzoeken en visueel vorm te geven.

Uitgangspunt is ‘het eeuwige verhaal’ van de stad als ontmoetingsplek waarin de grote veranderingen van deze tijd zich manifesteren. Als onderdeel van het programma ‘De Stad Verbeeldt….weer!’ ontwikkelt DSV een apart project voor professionals met als titel Verhalen van Harculo: hoe zag de wereld van de voormalige IJsselcentrale er uit? Welke werkzaamheden werden er verricht? Hoe werd de stroom opgewekt en gedistribueerd in de regio?

Lees verder »

Thomas a Kempismuseum in Zwolle officieel geopend

Thomas a Kempismuseum in Zwolle officieel geopend

Zwolle – Wethouder Monique Schuttenbeld heeft woensdag het Thomas a Kempismuseum geopend op de Agnietenberg.

Een betere plek voor een museum over de beroemdste Zwollenaar is er niet te bedenken. Eind veertiende eeuw streek Thomas a Kempis neer in het Bergklooster op de Agnietenberg. Hij verbleef daar tot zijn dood in 1471.

Lees verder »

Goederenvervoer per spoor in de jaren tachtig

Goederenvervoer per spoor in de jaren tachtig

Zwolle – Het goederenvervoer per spoor is de afgelopen decennia sterk veranderd. Jan Dul houdt hierover een presentatie bij Nederlandse Vereniging van Belangstellenden in het Spoor- en tramwegwezen (NVBS).

Jan Dul gaat zo’n veertig jaar terug in de tijd met beelden van het rangeerstation Onnen bij Groningen en elders in het land. Dit betekent ook een weerzien met de locomotieven van de reeksen 2200 en 2400. Deze presentatie wordt gehouden tijdens de afdelingsbijeenkomst van de NVBS afdeling Zwolle op woensdag 9 maart.

Lees verder »