Geschienis in, om en van Zwolle

Spoorwegliefhebbers halen hun hart op in station Zwolle

Spoorwegliefhebbers halen hun hart op in station Zwolle

Zwolle – Een grote groep spoorwegliefhebbers stond zaterdag met de camera in de aanslag te wachten op de perrons in het Zwolse treinstation. Ze kwamen om een glimp op te vangen van twee historische treinstellen.

Twee treinstellen van het type Mat ’54, beter bekend als de Hondekop, reden vandaag door Nederland. De aan elkaar gekoppelde Hondekoppen maakten twee keer een tussenstop in Zwolle.

Lees verder »

Fundament toren Grote Kerk blootgelegd

Fundament toren Grote Kerk blootgelegd

Zwolle – Bij archeologisch onderzoek in de Luttekestraat in Zwolle zijn de fundamenten aangetroffen die onderdeel waren van de toren van de St. Michaëlskerk. Deze toren is vooral bekend door de schilderijen van Jan Grasdorp. Als een beeldjournalist heeft schilder Grasdorp de torenval vastgelegd vanaf de blikseminslag op 7 juli 1669 tot het instorten van het laatste restant in 1682.

Het archeologisch onderzoek is onderdeel van de herinrichting van de Luttekestraat. “Ik hoopte dat ik de restanten van de toren bij deze opgraving zou aantreffen. Het is een geweldig mooie vondst die de geschiedenis van de stad weer nauwkeuriger inkleurt,” aldus stadsarcheoloog Michael Klomp. Uit historische bronnen is bekend dat de bouw van de toren plaatsvond in 1406. In dat jaar werden de fundamenten gelegd en onder de dorpel van ‘den nyen kercktoern 1 Vranckrijkse krone’ (gouden munt) geplaatst. De toren is in 1443, bij het plaatsen van de weerhaan, voltooid.

Lees verder »

Fototentoonstelling Ogen die Spreken in Park Eekhout verlengd

Fototentoonstelling Ogen die Spreken in Park Eekhout verlengd

Zwolle – De gemeente Zwolle heeft besloten de fototentoonstelling Ogen die Spreken in Park Eekhout in Zwolle te verlengen tot 19 november. Redenen zijn de goede reacties van bezoekers en de buurt, alsmede de kwaliteit van de uitvoering. De fototentoonstelling vertelt het verhaal van vier generaties Nederlanders en Nederlands-Indië.

Ogen die Spreken werd op 7 oktober in Park Eekhout geopend door Hans Goedkoop (VPRO, Andere Tijden). Hij is kleinzoon van een KNIL-militair en liet zich voor de tentoonstelling interviewen en portretteren. Zijn foto en verhaal zijn te vinden in de buurt van het Indië- en Nieuw-Guinea monument in Park Eekhout.

Lees verder »

Historisch Centrum Overijssel digitaliseert onder nieuwe naam: Collectie Overijssel

Historisch Centrum Overijssel digitaliseert onder nieuwe naam: Collectie Overijssel

Zwolle – Historisch Centrum Overijssel gaat zich nog nadrukkelijker toeleggen op het behoud en het verbeteren van de (digitale) Overijsselse erfgoedcollecties. Het doel is de geschiedenis van Overijssel voor iedereen beschikbaar te maken. Deze nieuwe koers wordt benadrukt door een nieuwe naam: Collectie Overijssel.

Historisch Centrum Overijssel is ontstaan door een fusie van het gemeentearchief Zwolle en Rijksarchief Overijssel in 2001. In 2016 trad de gemeente Deventer toe tot de Gemeenschappelijke Regeling. In de afgelopen 20 jaar is de wereld enorm veel veranderd, net zoals de erfgoedsector. Als organisatie die met publiek geld wordt gefinancierd, is het belangrijk om mee te bewegen en de vraag te stellen op welke manier je maatschappelijk van betekenis bent en blijft.

Lees verder »

Zeven, in de oorlog, terechtgestelde mannen herdacht op Haersterveerweg

Zeven, in de oorlog, terechtgestelde mannen herdacht op Haersterveerweg

Zwolle – Bij het oorlogsmonument aan de Haersterveerweg is woensdag een korte herdenkingsplechtigheid gehouden. Op deze plek werden 77 jaar geleden zeven mannen gefusilleerd door de Duitse bezetter.

Nabestaanden en leerlingen van basisscholen De Campherbeek en De Duyvencamp legden bloemen bij het monument. Wethouder William Dogger deed dit namens de gemeente Zwolle.

Lees verder »

Deportatie van ruim tachtig Zwolse vrouwen en kinderen naar vernietigingskampen herdacht

Deportatie van ruim tachtig Zwolse vrouwen en kinderen naar vernietigingskampen herdacht

Zwolle – Leerlingen van gymnasium Celeanum hebben donderdag stilgestaan bij de Joodse Zwollenaren die tijdens de Tweede Wereldoorlog naar de vernietigingskampen zijn gedeporteerd. Bij het monument de Rozenboom in de tuin van het oude Celeanum werden bloemen gelegd. Wethouder Ed Anker deed dit namens de gemeente Zwolle.

De wethouder en leerlingen verzamelden zich donderdagmiddag op de Westerlaan bij de huidige locatie van het gymnasium. Vervolgens liepen ze in een stille tocht naar het oorlogsmonument in de tuin van het oude schoolgebouw van het Celeanum aan de Veerallee. Bij de Rozenboom lieten leerlingen foto’s zien van de gedeporteerden terwijl ze hun naam opnoemden. Historicus Jaap Hagedoorn vertelt dat de Duitsers het Joodse volk wilden uitroeien. Daarom kregen gedeporteerden bij aankomst in de kampen een nummer. “Wat jullie vandaag gedaan hebben is heel belangrijk,” zegt Hagedoorn. “Jullie hebben deze mensen weer een naam en gezicht gegeven. Vergeet dat nooit meer!”

Lees verder »

Zwolse leerlingen ontmoeten Tante en Turfschipper uit 1900

Zwolse leerlingen ontmoeten Tante en Turfschipper uit 1900

Zwolle – Erfgoededucatie-project Jij & de Wijk gaat op 4 oktober van start in de wijken Diezerpoort en Assendorp. Bijna 500 basisschoolleerlingen maken met behulp van historische voorwerpen, kunst en games kennis met de historie van hun eigen wijk.

Dit jaar komt de geschiedenis van beide wijken ‘letterlijk’ tot leven met behulp van zogeheten re-enactments (nagespeelde gebeurtenissen). In Assendorp wordt het verhaal verteld van Tante, de dame die de bouw van het Dominicanenklooster mogelijk maakte. In de wijk Diezerpoort herleven met medewerking van leden van het Zwolse St. Michaëlsgilde acht oude beroepen en personages uit de wijk: de turfschipper, de verpleegster van het oude Sophia Ziekenhuis, een medewerker van de DSM, de touwslager, de hoefdsmid, allemaal maken ze begin oktober een sprong van het verleden naar het heden.

Lees verder »

Portrettentoonstelling Ogen die Spreken in Park Eekhout in Zwolle

Portrettentoonstelling Ogen die Spreken in Park Eekhout in Zwolle

Zwolle – In Park Eekhout is vanaf vrijdag 8 oktober gedurende drie weken de fototentoonstelling Ogen die Spreken te bekijken. De tentoonstelling vertelt via intieme portretten het verhaal van vier generaties Nederlanders en hun band met voormalig Nederlands-Indië.

De tentoonstelling Ogen die Spreken biedt een inkijkje in het leven van zo’n drie miljoen Nederlanders die een relatie hebben met die voormalige kolonie. Dat zijn mensen waar u dagelijks mee te maken heeft. We staan nooit stil bij hun achtergrond, zo normaal vinden we de warmte van die andere zon.

Lees verder »

Herdenking bij oorlogsmonument Engelse Werk

Herdenking bij oorlogsmonument Engelse Werk

Zwolle – Bij het oorlogsmonument in park Het Engelse Werk wordt vrijdag 1 oktober een herdenkingsplechtigheid gehouden. In 1944 werden op deze plek zes mensen gefusilleerd.

In 2001 werd in het park het monument opgericht ter nagedachtenis aan de slachtoffers. De nabijgelegen basisschool De Brug heeft het monument geadopteerd.

Lees verder »

Meerjarig onderzoek van start naar ontrechting en rechtsherstel van Joodse Zwollenaren

Meerjarig onderzoek van start naar ontrechting en rechtsherstel van Joodse Zwollenaren

Zwolle – Het onderzoek van journalistiek platform Pointer naar geroofd Joods (on)roerend goed maakte vorig jaar in ons land veel los, ook in Zwolle.

Ruim 75 jaar na dato wordt de behoefte aan waarheidsvinding en rechtsherstel maatschappelijk gevoeld. De gemeenteraad van Zwolle stemde in februari 2021 in met een meerjarig wetenschappelijk historisch onderzoek naar ontrechting en rechtsherstel van Joodse Zwollenaren tijdens en na de Duitse bezetting en het aandeel van de gemeente Zwolle daarin.

Lees verder »

Thomas a Kempis en de Moderne Devotie

Thomas a Kempis en de Moderne Devotie

Zwolle – Thomas a Kempis, de bekendste aanhanger van de Moderne Devotie overleed 550 jaar geleden in Zwolle. Om precies te zijn op 25 juli 1471. Hij was toen 91 jaar oud. Om zijn sterfdag te gedenken en het gedachtegoed van de Moderne Devotie onder de aandacht te brengen, worden er verschillende evenementen georganiseerd en initiatieven gelanceerd.

Het verhaal van de Moderne Devotie begint in Zwolle in 1384. De Deventenaar Geert Grote koopt een huis aan de huidige Praubstraat en sticht daar een broederhuis. Het wordt het arme klerkenhuis, later het arme fraterhuis genoemd. Deze Broeders van het Gemene Leven hielden zich bezig met bidden, mediteren en het kopiëren van geestelijke geschriften. Ook ontfermden ze zich over de leerlingen van de Latijnse School, die onder leiding van Joan Cele tot grote bloei kwam. Je zou kunnen spreken van buitenschoolse opvang ‘avant la lettre’.

Lees verder »

Schepenzaal oude stadhuis Zwolle gratis te bezoeken

Schepenzaal oude stadhuis Zwolle gratis te bezoeken

Zwolle – De iconische Schepenzaal in het oude stadhuis van Zwolle wordt dit weekend voor het eerst opengesteld voor het publiek. Zwollenaren en bezoekers van de stad krijgen de kans om de plek te bezoeken van waaruit eeuwenlang de stad werd bestuurd.  

Gemeente Zwolle vindt het belangrijk om de rijke cultuurhistorie van haar stad onder de aandacht te brengen bij het publiek. Daarom heeft de gemeente de handen ineengeslagen met ANNO, museum in de maak, om de Schepenzaal deze zomer toegankelijk te maken voor alle Zwollenaren en bezoekers van de stad.

Lees verder »