Geschienis in, om en van Zwolle

Statenvergadering eenmalig in het Nedersaksisch

Statenvergadering eenmalig in het Nedersaksisch

Zwolle – De Statenvergadering in maart 2021, dialectmaand, zal in het Nedersaksisch worden gehouden. Deze motie is gisteravond door de meerderheid vastgesteld.

Historisch Centrum Overijssel en Overijsselacademie zijn blij met dit besluit van de Provinciale Staten Overijssel. Zij zien het gebruik van de streektaal in het openbaar bestuur als een belangrijke stap in de verdere waardering van het Nedersaksisch als zelfstandige taal binnen Nederland en Europa.

Lees verder »

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Zwolle

Dodenherdenking en Bevrijdingsdag in Zwolle

Zwolle – Maandagochtend legde burgemeester Peter Snijders van Zwolle met zijn echtgenote Geeke een krans bij het centrale monument in het Ter Pelkwijkpark namens alle Zwollenaren. Stadsdichter Jeroen Kraakman droeg een gedicht voor.

Tussen 19.15 en 19.25 uur luidt het Klokkenluidersgilde St. Michael de grote klok van de Peperbus als symbool voor de Stille Omgang, die dit jaar evenmin kan doorgaan. Om 19.58 uur speelt Bert Dijkink van het gilde de Taptoe vanaf de Peperbus. Hiermee sluit hij aan bij de landelijke actie. Gemeente Zwolle roept inwoners op de vlag halfstok te hangen en te kijken naar de Nationale Dodenherdenking op televisie.

Lees verder »

Monument voor gevallenen 40-45 van Titus Leeser in Zwolle 70 jaar geleden onthuld

Monument voor gevallenen 40-45 van Titus Leeser in Zwolle 70 jaar geleden onthuld

Zwolle – Op een mooie plek in het Ter Pelkwijkpark aan de stadsgracht staat een oorlogsmonument van de hand van Titus Leeser. Vanaf juni 1945 werd er gewerkt aan dit monument. Op de avond van 4 mei 1950 werden na het luiden van klokken, twee minuten stilte en het zingen van het Wilhelmus de eerste kransen bij het monument gelegd. Een dag later op nationale Bevrijdingsdag werd het Zwolse oorlogsmonument onthuld door Riny Beernink, dochter van een Zwolse verzetsheld. Burgemeester Strick van Linschoten accepteerde namens de burgerij en de gemeente destijds het monument.

Voor het vervaardigen van het monument had het monumenten comité gekozen voor beeldhouwer Titus Jules Gerard Leeser (Keulen, 1903 – Zwolle, 1996) en architect J. H. Alberda. Het beeld is van een knielende jongeman die met waakzame blik, alert en onverschrokken de omgeving observeert en controleert. Het is mooi dat een monument voor gevallenen bestaat uit een trotse oprijzende gestalte met een open blik voor zijn omgeving.

Lees verder »

Oorlogsgraven op begraafplaats Bergklooster

Oorlogsgraven op begraafplaats Bergklooster

Zwolle – Op begraafplaats Bergklooster liggen vier vliegers van de Royal Air Force begraven. Het zijn vier bemanningsleden van de zevenkoppige bemanning van een bommenwerper, de Lancaster I van het 50e Squadron.

Het toestel met zeven bemanningsleden aan boord vertrok op 17 december 1942 vanaf Skellingthorpe UK, een Royal Air Force vliegveld voor bommenwerpers, welke in de Tweede Wereldoorlog in gebruik was. RAF-personeel noemde het vliegveld ook wel “Skelly”.

Lees verder »

Foto’s uit Overijssel in ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’

Foto’s uit Overijssel in ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’

Zwolle – Op 4 mei wordt bekend gemaakt welke foto’s het Nederlandse publiek gekozen heeft voor ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’. Hiermee is ook bekend welke foto’s uit Overijssel hiervan deel uitmaken.

Alle provincies hebben bijgedragen aan ‘De Tweede Wereldoorlog in honderd foto’s’. Er is onderzoek gedaan in archieven. Ook zonden particulieren foto’s in, waaronder uit Zwolle. Zo ontstond een landelijk participatieproject dat beelden heeft opgeleverd waarvan het bestaan niet eerder bekend was.

Lees verder »

Gesneuveld tijdens de bevrijding van Zwolle

Gesneuveld tijdens de bevrijding van Zwolle

Zwolle – Precies 75 jaar geleden kwam Léo Major als verkenner van het Canadese Régiment de la Chaudière vanaf Wijthmen de stad binnen. Deze “Canadese eerste bevrijder van Zwolle” kwam weinig Duitse weerstand meer tegen.

Tegelijkertijd was op 14 april 1945 een andere Canadese eenheid het Canadian Scottish Regiment vanaf de zuidkant langs de IJssel het Zwolse gebied binnengetrokken. De meeste Duitsers sloegen op de vlucht. Tijdens de bevrijding van Zwolle heeft dit Canadese regiment twee jonge mannen verloren. De soldaten Alexander Serediak en Tom Llewellyn Thomas werden dodelijk getroffen door Duits vuur toen ze vochten voor de vrijheid van de Zwollenaren.

Lees verder »

Zwartewater: ‘blauwe lijn’ door Zwolle

Zwartewater: ‘blauwe lijn’ door Zwolle

Zwolle – Het Zwartewater was een belangrijke verbinding van Zwolle met de rest van de wereld. Die verbinding liep via de Zuiderzee. Dankzij deze rivier beleefde Zwolle in de 15e eeuw zijn gouden eeuw. In onze tijd is het Zwartewater als blauwe ader een belangrijk onderdeel in de klimaatadaptatie (aanpassing aan het klimaat) van de stad.

Het Zwartewater ontspringt aan de stadsgracht bij de Hofvlietvilla en wordt indirect gevoed door een aantal Sallandse weteringen. Bij Genne mondt de Vecht uit in het Zwartewater, die zelf weer via het Zwartemeer, het Ramsdiep en het Ketelmeer uitmondt in de Randmeren. Eeuwenlang zorgden de IJssel en het Zwartewater voor de afvoer van het overtollige water. Door de klimaatveranderingen is de functie van waterafvoer weer actueler dan ooit.

Lees verder »

‘Opdat we nooit vergeten’ is geen loze kreet in Zwolle

‘Opdat we nooit vergeten’ is geen loze kreet in Zwolle

Zwolle – Hoe wrang kan het zijn? Op 31 maart 1945 lieten vijf helden het leven voor de vrijheid van Zwolle. Exact vijfenzeventig jaar later pakt het coronavirus de vrijheid van de Zwollenaren weer af.

Dit werd dinsdagmiddag schrijnend duidelijk. Ieder jaar verzamelen schoolkinderen van basisschool De Springplank zich op deze dag bij het oorlogsmonument aan de Meppelerstraatweg. In bijzijn van een wethouder en veteranen staan ze twee minuten stil bij de gruweldaden van de Duitse bezetter.

Lees verder »

Executie aan de Meppelerstraatweg in Zwolle 75 jaar geleden

Executie aan de Meppelerstraatweg in Zwolle 75 jaar geleden

Zwolle – Op 31 maart is het exact 75 jaar geleden dat er op de vooravond van de bevrijding aan de Meppelerstraatweg vijf mannen werden geëxecuteerd door de Duitse bezetter. Het was een vergeldingsactie van de Duitsers voor de aanslag op een spoorbrug. De omgekomen mannen zijn: Wilhelmus van Dijk, Hermanus Bosch, Johannes Muller, Willem Sebel, en Berend IJzerman.

De aanslag, waarvoor de vergeldingsactie was, vond plaats in de laatste week van maart 1945. De spoorbrug over de Dedemsvaart werd door het verzet opgeblazen. Door het opblazen van de spoorbrug werd de laatste spoorverbinding tussen Oost Nederland en Duitsland onklaar gemaakt. De mannen werden opgepakt en opgesloten in Het Huis van Bewaring in Zwolle. De strafmaat voor deze verzetsdaad stond niet vast en kon verschillen van tewerkstelling, naar Duitsland gestuurd worden met een lichtere straf of de doodstraf.

Lees verder »

Het eiland Hofvliet

Het eiland Hofvliet

Zwolle – Huize Hofvliet en villa Nieuw Hofvliet hebben gelukkig de wederopbouwkoorts, die overigens niet alleen in Zwolle woedde, doorstaan. In de jaren zestig van de vorige eeuw moest er in de binnenstad van Zwolle ruimbaan worden gemaakt voor de auto. Een enorme kaalslag  was het gevolg.

Er moesten bruggen komen van het Rode Torenplein naar Hofvliet en van het Ter Pelkwijkpark naar het Blekerswegje. Gelukkig zijn niet alle sloopplannen uit die jaren doorgegaan. Huize Hofvliet en de Hofvlietvilla zijn ontsnapt aan de sloopwoede uit de zestiger jaren en na jaren van verpaupering gerestaureerd.

Lees verder »

Sassendonk Alaaf

Sassendonk Alaaf

Zwolle – Vrijdag barst het carnavalsgedruis weer los in Zwolle, oftewel Sassendonk. Dat carnaval een feest van alle tijden is valt te zien op deze film uit 1979. In 2020 zou maar zo een gelijksoortig filmpje gemaakt kunnen worden. Het is een film uit de collectie van het Historisch Centrum Overijssel. In 1979 nam Hoogheid Cees I de sleutel van de stad in ontvangst van burgemeester Job Drijber.

Ook dit jaar zal traditiegetrouw de sleuteloverdracht plaatsvinden. Het zal de eerste keer zijn dat burgemeester Snijders de sleutel van de stad Zwolle zal overdragen aan Prins Carnaval. Deze overdracht staat te gebeuren op zaterdagochtend om 11.11 uur stipt. Vrijdagavond vindt de presentatie van de Sassendonkse Hoogheden plaats, gevolgd door het opzetten van het Eileuvernest & Zwollenaar en de eerste Carnavalsdronk met de Hoogheden. De overdracht is live te volgen op de site van de gemeente.

Lees verder »

Meest indrukwekkende WO2 foto’s van Overijssel

Meest indrukwekkende WO2 foto’s van Overijssel

Zwolle – Eind vorig jaar leverde een zoektocht naar de meest indrukwekkende foto’s uit de Tweede Wereldoorlog enkele honderden inzendingen op. De afgelopen weken kon het Overijsselse publiek op overijsselviertvrijheid.nl stemmen om de top 25 samen te stellen. Ruim 3500 bezoekers brachten in totaal meer dan 5000 stemmen uit. De top 25 foto’s vormen samen de Overijsselse inzending voor het landelijke project ‘De Tweede Wereldoorlog in 100 foto’s’.

De inzendingen leverden unieke beelden op. Zo toont het beeld van Ina Varenhorst-Kooymans, uit Markelo, haar vader en oma schuilend voor bombardementen en beschietingen. Bij archiefonderzoek heeft het Historisch Centrum Overijssel (HCO) een unieke foto ontdekt. Op de foto zijn Joodse vrouwen en kinderen te zien die door de Duitse bezetter worden afgevoerd in Zwolle. Het is voor het eerst dat in Nederland buiten Amsterdam zo’n foto gevonden is.

Lees verder »