Wijkplatform staat voor belangen Holtenbroek!

Wijkplatform staat voor belangen Holtenbroek!

Zwolle – Een groep fanatieke en enthousiaste wijkbewoners heeft deze week ‘Stichting Wijkplatform Holtenboek’ opgericht. Met deze stichting willen de bewoners bereiken dat er in Holtenbroek actief wordt samengewerkt aan belangenbehartiging en informatievoorziening voor bewoners. Dit kent Holtenbroek momenteel namelijk niet en dat blijkt een groot gemis.

Stichting Wijkplatform Holtenbroek gaat gesprekken aan, om te kijken hoe voor Holtenbroek een wijkvereniging of -organisatie actief kan worden. De stichting vindt het ook van groot belang dat er in Holtenbroek weer een echte huis-aan-huis wijkkrant wordt uitgegeven.

Lees verder »

Buurttuin Fluessen uitgebreid

Buurttuin Fluessen uitgebreid

Zwolle – De Fluweeltuin tussen de Fluessen en de Welle heeft een extra stuk grond van de gemeente geadopteerd.

Het aantal enthousiaste buurtgenoten dat samen tuiniert in de buurttuin is zo toegenomen dat de tuinders contact opnamen met de wijkbeheerder van de gemeente Zwolle Monique Wiegers. Samen beslissen de tuinders over de nieuwe inrichting van de tuin. Nadat ROVA de grond plantklaar heeft gemaakt, zijn ze aan de slag gegaan.

Lees verder »

Warmtecafé Assendorp: Warmtepomp of waterstof?

Warmtecafé Assendorp: Warmtepomp of waterstof?

Zwolle – 50 tinten groen Assendorp organiseert op 19 januari een digitaal Warmtecafé over de toekomstige verwarming van Assendorp. Wordt de historische wijk verwarmd met behulp van warmtepompen, of is waterstof een optie?

Groene ondernemer Jan Willem van de Groep duikt samen met de cafébezoekers in de wereld van de duurzame warmte. Hoe wordt de historische wijk Assendorp in de toekomst verwarmd? De gemeente Zwolle heeft, in haar transitievisie, een hybride oplossing met duurzaam gas (groengas) als beste alternatief aangewezen. Maar wat betekent dat nou voor de huizen in Assendorp? Moeten de eigenaren wel of niet isoleren? Wat is een hybride systeem eigenlijk? Zijn er nog andere oplossingen?

Lees verder »

Politie Club Indische buurt: Voor ons plezier graag 30 hier

Politie Club Indische buurt: Voor ons plezier graag 30 hier

Zwolle – Iedereen is gewaarschuwd. De kinderen van de Politie Club in de Indische buurt houden jullie in de gaten. Zij willen veilig buiten spelen, maar er wordt veel te hard gereden. Zij maakten een spandoek dat samen met de wijkagenten en ROVA is opgehangen.

Iedere woensdagmiddag komt een enthousiast clubje kinderen samen bij de Club in de Indische buurt. De afgelopen weken was dat het thema veiligheid en politie. De club werd voor een paar weken omgedoopt tot Politie Club.

Lees verder »

Inzicht in klimaat Stadshagen dankzij weerstations

Inzicht in klimaat Stadshagen dankzij weerstations

Zwolle – In de de wijk Stadshagen worden vijftien weerstations opgehangen. Met de data die de weerstations verzamelen krijgt de gemeente Zwolle inzicht in het lokale klimaat van de wijk en kan ze op termijn gerichte aanpassingen in de buitenruimte doen als daarvoor aanleiding is.

Deze week wordt in de Pottenbakkerstraat, Twistvlietpad, Handjesgras, Mannagras, Liesgras, Havenzathenallee en Eli Heijmanslaan een weerstation opgehangen. Een bewoner van elke straat zorgt ervoor dat er vanuit zijn huis een wifi-verbinding met het station is. Deze verbinding is nodig om de meetgegevens automatisch naar het KNMI door te sturen. De bewoners van de straten zijn per brief geïnformeerd over het plaatsen van het weerstation.

Lees verder »

Vier miljoen rijkssubsidie voor verduurzamen Berkum

Vier miljoen rijkssubsidie voor verduurzamen Berkum

Zwolle – De gemeente Zwolle krijgt een subsidie van 4 miljoen euro vanuit het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW). PAW is een programma van onder meer het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het heeft als doel om gemeenten en betrokken partijen zo goed mogelijk te ondersteunen in het aardgasvrij maken van woningen en gebouwen.

Het Rijk vindt de aanpak van Berkum Energieneutraal uniek: in Berkum trekken inwoners namelijk zelf een groot deel van de verduurzaming van hun wijk. Door goed te luisteren en mee te denken in het project sluit de gemeente aan bij het tempo van de wijk. Deze kenmerken maken dat Berkum zich nu ook nationale proeftuin mag noemen: een voorbeeld voor anderen.

Lees verder »

Jan Rotmans te gast in Warmtecafé 50 tinten groen Assendorp

Jan Rotmans te gast in Warmtecafé 50 tinten groen Assendorp

Zwolle – Jan Rotmans is te gast in het Warmtecafé van 50 tinten groen Assendorp. Op 3 november spreekt hoogleraar transitiekunde en duurzaamheid Rotmans over de energietransitie, met als thema: van Parijs naar Assendorp.

Hij legt de verbinding tussen de wereldwijde doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs en het belang van lokale bewonersinitiatieven om deze doelstellingen te realiseren, zoals in Assendorp gebeurt. Het Warmecafé is digitaal toegankelijk, ook voor Zwollenaren buiten Assendorp.

Lees verder »

50 tinten groen Assendorp scoort landelijk

50 tinten groen Assendorp scoort landelijk

Zwolle – Energietransitie gaat niet alleen over windparken op zee maar ook over tochtstrips en groene daken. De wijkgerichte aanpak van 50 tinten groen Assendorp trekt landelijke aandacht.

Door de energietransitie in de wijk handen en voeten te geven behaalde het bewonersinitiatief plek 66 op de Trouw Duurzame 100. Daarnaast is de stichting een van de vijftien klimaatmeesters in het klimaatakkoord-magazine Schoon.

Lees verder »

Onderwijsroute 10-14 en Team Migaloo ruimen Zwolle op

Onderwijsroute 10-14 en Team Migaloo ruimen Zwolle op

Zwolle – Zaterdag 19 september is het World Cleanup Day. Omdat scholen op zaterdag dicht zijn is de World Clean Up Day voor scholen dit jaar woensdag 16 september. Deze dagen wordt er vanuit 180 landen wereldwijd door meer dan 20 miljoen mensen zwerfafval opgeruimd.

Duurzaamheid is een belangrijk thema in de maatschappij. In Unit 3 van Onderwijsroute 10-14, locatie Thorbecke Scholengemeenschap in Zwolle, zal dit onderwerp verweven worden in het onderwijs, zowel tijdens projectdagen als in de dagelijkse gang van zaken. Woensdag trappen ze World Cleanup Day af met een projectdag, die bestaat uit voorlichting over het thema, een Clean-Up in de omgeving van de school en een inhoudelijke les.

Lees verder »

Informatieavond buurtpreventie Veilig Holtenbroek

Informatieavond buurtpreventie Veilig Holtenbroek

Zwolle – Veilig Holtenbroek is een nieuw initiatief voor buurtpreventie door en voor inwoners van Holtenbroek. Deelname aan buurtpreventiegroepen in Holtenbroek moet de eigen leefomgeving veiliger maken.

Dit gebeurt in samenwerking met Politie Zwolle, Travers Welzijn, Gemeente Zwolle, deltaWonen en SWZ. Een speciale website biedt een overzicht van buurtpreventie in de wijk Holtenbroek. Ook kan er door inwoners van Holtenbroek via de website worden deelgenomen aan buurtpreventie door middel van WhatsApp.

Lees verder »

Kleur geven aan de Roggenstraat en Spiegelstraat

Kleur geven aan de Roggenstraat en Spiegelstraat

Zwolle – Ondernemers in de Roggenstraat en Spiegelstraat werken samen met de gemeente om het winkelend publiek deze straten opnieuw te laten ontdekken.

De kleine, gezellige winkelstraatjes met bijzondere winkels en speciaalzaken krijgen deze zomer letterlijk en figuurlijk weer meer kleur. Om te beginnen wordt een aantal etalages voorzien van fascinerende foto’s van Zwolle. Daarnaast dansen binnenkort in beide straten kleurrijke vlinders boven het winkelend publiek. De ondernemers en de gemeente zoeken Zwollenaren om samen met kunstenaar Dennie Boxem een deel van de vlinders op kunstzinnige wijze te versieren.

Lees verder »

Dagcamping van Travers in het Gerenlanderpark

Dagcamping van Travers in het Gerenlanderpark

Zwolle – Het zag er donderdagochtend niet goed uit met het weer. De hele tijd regen. Het team van Travers Welzijn Zwolle-Zuid had in het Gerenlanderpark voor de donderdagmiddag een dagcamping georganiseerd voor buurtbewoners.

De hele buurt had de dag ervoor een kaartje in de bus gekregen met “Groeten uit Zwolle-Zuid. Kom je ook naar onze gratis dagcamping?” Gelukkig hield de regen begin van de middag op en kwamen kinderen en buurtbewoners naar het park, waar een tent, caravan en partytent waren geplaatst en het hele team van Travers klaarstond bezoekers welkom te heten.

Lees verder »