Intocht van Sinterklaas in Assendorp

Intocht van Sinterklaas in Assendorp

Zwolle –  Sinterklaasintocht Assendorp vindt plaats op zaterdag 24 november. Om 14.00u zal de Sint zijn entree maken voor het Dominicanenklooster. Na een feestelijke ontvangst bij het klooster door Ilse Horstman, zal Sint samen met zijn Pieten zijn ronde maken door de Assendorperstraat.

De intocht wordt begeleidt door een muzikale verassing! Tijdens de route is er voor alle kinderen tijd om Sinterklaas de hand te schudden en een praatje te maken met de Pieten.

Lees verder »

Schaapskudde door Holtenbroek

Schaapskudde door Holtenbroek

Zwolle – Maandagochtend, iets na half twaalf vertrok de Zwolse schaapskudde vanaf wijkboerderij de Eemhoeve via de Bachlaan door Holtenbroek.

Het was een prachtig gezicht al die warme wolletjes. Herder Tjitse liep met grote passen voorop. Dat moet ook wel, want bij een beetje getreuzel gaat de kudde zich verspreiden op zoek naar lekkere graspolletjes. En dat is zo midden in de wijk nu ook weer niet de bedoeling. De kudde graast nog een paar dagen op Westerveld en vertrekt vrijdag naar Appelscha om te overwinteren. Ingezonden door: Hannie Liefers

Eerste sleutel Knarrenhof Zwolle overhandigd

Eerste sleutel Knarrenhof Zwolle overhandigd

Zwolle – Op donderdag is de sleutel aan de eerste bewoners van de eerste woning van het eerste Knarrenhof in Nederland officieel overhandigd. De heer en mevrouw Holterman kregen de sleutel overhandigd door de geestelijk vader van Knarrenhof, Peter Prak. Het Knarrenhof in Zwolle is het eerste Knarrenhof van Nederland. De komende periode ontvangen ook de andere bewoners de sleutel van hun nieuwe woning.

In 2011 werd bij een aantal 50+-ers het idee geboren voor een gezamenlijk woningproject waar het gaat om meer dan wonen alleen: Knarrenhof. Naast wonen staan noaberschap, zelfredzaamheid en zelfstandigheid centraal. De naam is een geuzennaam en komt van Van Kooten &  De Bie. Knarrenhof is een mooi voorbeeld van wooncoöperaties zoals oud-minister Stef Blok dat graag gerealiseerd zag. En dient nu als inspiratieproject voor de Rijksbouwmeester. Het eerste Knarrenhof in Nederland is nu werkelijkheid geworden in Zwolle: 34 koopwoningen en 14 sociale huurwoningen in de wijk Aa-landen in Zwolle.

Lees verder »

Sinterklaas komt ook naar Assendorp

Sinterklaas komt ook naar Assendorp

Zwolle – De Sinterklaasintocht Assendorp vindt plaats op zaterdag 25 november. Om 13.30 uur zal de Sint zijn entree maken voor het Dominicanenklooster.

Na een warme ontvangst bij het klooster zal Sint, samen met zijn Pieten, zijn ronde maken door de Assendorperstraat. Tijdens de route is er voor alle kinderen tijd om Sinterklaas de hand te schudden en een praatje te maken met de Pieten. Na een uitgebreide rondgang wordt Sinterklaas rond 14.30 uur aan het Assendorperplein verwelkomd door…. wie? Laat dat nou een grote verrassing zijn! De DJ-Pieten sluiten het feest af met een Pietendisco in de muziektent.

Handhaven parkeerverbod berm Industrieweg Holtenbroek

Handhaven parkeerverbod berm Industrieweg Holtenbroek

Zwolle –  Handhavers van de gemeente Zwolle voeren extra controles uit op foutparkeren in de berm langs de Industrieweg in Holtenbroek. Voor deze staat geldt al jaren een parkeerverbod. De afgelopen tijd werd er steeds vaker in de berm geparkeerd doordat er niet voldoende parkeerruimte bij Deltion College was.

Tot begin november 2017 heeft de gemeente de situatie van bermparkeren gedoogd. Na vele klachten heeft Deltion College een deel van het Triferto-terrein gehuurd en parkeergelegenheid voor 200 auto’s gecreëerd. Met deze uitbreiding is de gemeente overgegaan tot handhaving. Voorafgaand aan de handhaving zijn bermparkeerders twee weken lang gewaarschuwd en verwezen naar de nieuwe parkeergelegenheid.

Sint & pieten in Stadshagen

Sint & pieten in Stadshagen

Zwolle – Ja hoor, ook dit jaar staat een bezoek aan Stadshagen weer met grote chocoladeletters in de agenda van Sinterklaas. De vrijwilligers van wijkstichting Stadshagen Totaal hebben weer alles op alles gezet om de ontvangst van het gezelschap in goede banen te leiden. Wil je de goede man en zijn trouwe vrienden ook verwelkomen, kom dan op zaterdag 25 november om 12.15u naar het haventje bij de Twistvlietbrug in Stadshagen. Daarna gaan we met zijn allen in optocht door de wijk met gezellige muziek van de pietenband Paardenvoetjes. We komen rond 14.00u aan in het winkelcentrum van Stadshagen, waar de sint even een bezoekje brengt aan de winkeliers. Daarna houdt de goede man een meet & greet in zijn ‘huiskamertent’ in de Wade.

Lees verder »

Sint Maarten optocht in Westenholte

Zwolle – Zaterdagavond 11 november was er ter ere van Sint Maarten een optocht door de wijk Westenholte onder begeleiding van muziekvereniging Excelsior. Ondanks het slechte weer, waren er toch veel kinderen die langs de deuren gingen om snoep te vragen. De kinderen werden zoals gewoonlijk weer lekker verwend.

11_november_2017_-_sintmaarten_westenholte_-_01.jpg 

Op 11 november wordt de feestdag van Martinus van Tours gevierd. Martinus was een Romeinse soldaat die door zijn gulle gift als Sint Maarten herinnerd wordt. Sint-Maarten heette eigenlijk Martinus. De naam betekent ‘van Mars' of ‘aan Mars toegewijd'. Mars is de Romeinse oorlogsgod. Martinus werd geboren in 316 in Hongarije. Later is hij officier in het Romeinse leger geworden. Hij stierf op 8 november 397 in Frankrijk. Op 11 november werd hij plechtig begraven in Tours. Die dag is zijn feestdag geworden.

11_november_2017_-_sintmaarten_westenholte_-_02.jpg

11_november_2017_-_sintmaarten_westenholte_-_03.jpg

11_november_2017_-_sintmaarten_westenholte_-_04.jpg 

 

Lees verder »

Samen door de woonwijk Dieze

Zwolle – De Dieze oftewel de Diezerpoort is één van de oudste wijken van Zwolle en de geschiedenis gaat terug tot aan het begin van de Middeleeuwen. Loop op maandag 16 oktober 2017 mee met de rondleiding ‘samen door de woonwijk Dieze' opgezet door Historisch Centrum Overijssel.

diezerkade_zwolle_omstreeks_1950.jpg
Diezerkade omstreeks 1950 

Het grondgebied buiten de Diezerpoort was onderdeel van de boermarke Dieze. Deze marke zal vermoedelijk zijn ontstaan rond de 10e eeuw. Naast de Diezerenk, het agrarisch gebied dat in deze wijk ontstaat, verschijnt heel langzaamaan een voorstad. Deze wordt ook wel Nijstad of Nieuwstad genoemd.

Lees verder »

Buurttuin in Assendorp krijgt vorm

Zwolle – Zondag 24 september is begonnen met een buurttuin op de hoek Hardesteinstraat/Assendorperdijk (tegenover de Jeruzalemkerk) in Zwolle (Assendorp). De tuin komt er op initiatief van Lieke Teunis-van Diepen, bewoonster van een van de Zaagtandwoningen aan de Ten Oeverstraat. De buurt wilde graag wat doen met het stuk grond waar tot afgelopen zondag alleen gras groeide en honden poepten.

1.jpg
2.jpg

Zowel de gemeente als grondeigenaar SWZ reageerden enthousiast. Ruim 15 enthousiaste bewoners staken daarom de schop in de grond voor wat uiteindelijk een echte pluktuin voor de buurt moet worden. Zondag zijn witte en rode bessenstruiken, aarbeien, kruiden en een appelboom gepland. Het begin is er. De buurttuin ligt in het overgangsgebied tussen de dichte bebouwing van Assendorp en de groene ruimte van Park de Wezenlanden. In dit gebied staan de zogenoemde Zaagtandwoningen die deel uitmaken van een bijzonder bouwproject uit de jaren '50. Het gebied kenmerkt zich door een open stedenbouwkundige structuur met veel aandacht voor openbaar groen.

Begin van buurttuin Assendorp

Zwolle – Op zondag 24 september om 11:30 uur wordt een start gemaakt met een buurttuin op de hoek Hardesteinstraat/Assendorperdijk (tegenover de Jeruzalemkerk) in Zwolle (Assendorp). De tuin komt er op initiatief van Lieke Teunis-van Diepen, bewoonster van een van de Zaagtandwoningen aan de Ten Oeverstraat.

foto1_buurttuin.jpg

,,In de buurt speelde al heel lang de wens om iets te doen met het stuk gras aan het eind van onze straat. Het is nu een hondenpoepveldje, dat af en toe gemaaid wordt. Wij willen er iets veel leukers van maken. Ik droom van een pluktuin met weelderige bloemen, fruit, kruiden en een hoop gezelligheid met buren samen", aldus de enthousiaste initiatiefneemster. ,,De onderlinge verbondenheid die er in de buurt is, hopen we met deze tuin te versterken."

Lees verder »

Eerste stap naar groener Lübeckplein is gezet

Zwolle – Leerlingen van AOC Groene Welle Djordy, Maurits en Niels hebben op vrijdagochtend 22 september de stenen luchtkokers op het Lübeckplein deels voorzien van beplanting. Tijdens het aanbrengen van de beplanting kregen de hoveniers in spe een workshop van de Zwolse tuinontwerper Harry Pierik. Ook wethouder Ed Anker hielp mee. Het beplanten van de luchtkokers is de eerste stap in het vergroenen van het Lübeckplein.

foto_1.jpg

Het vergroenen van het Lübeckplein maakt onderdeel uit van de transformatie van het Lübeckplein tot het kloppende hart van Hanzeland. Bij deze transformatie staan vier V's centraal: ver-vetten, verbinden, verzachten en vergroenen. Om dit te realiseren trekt de gemeente nauw op met bewoners, ondernemers, studenten en de overige gebruikers van het plein. Tijdens de Haringparty die afgelopen zomer op het Lübeckplein plaatsvond, konden de gebruikers van het plein aangeven op welke wijze het plein vergroend zou moeten worden. De gemeente schakelde de Zwolse tuinontwerper Harry Pierik in om de eerste stap in het vergroenen van het plein te realiseren.

foto_3.jpg 

Grote Brand bij Arcadia Zwolle

Zwolle – Bij Arcadia woonzorgcentrum aan de Hogenkamsweg is op de 9e verdieping brand uit gebroken. Het gebouw is deels ontruimd.

Vele ambulances en brandweerwagens, ook van omliggende gemeentes zijn ter plaatse. De rookontwikkeling door de brand zocht zich een weg naar buiten via openbare ruimten maar ook via een ander appartement.

 

brand-arcadia-2017-9868.jpg

Er is gekozen om groot op te schalen aangezien het een appartementencomplex betreft dat geevacueerd diende te worden. "We schalen liever groot op en dan snel weer af uit voorzorg." aldus de persvoorlichting. De bewoners van het appartementencomplex werden opgevangen in de Terp, een bijeenkomstruimte op het terrein van Arcadia. Er zijn een aantal bewoners per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Hoeveel mensen exact gewond zijn geraakt is nog niet bekend. Het grote aantal hulpdiensten trok veel bekijks. Om hen de ruimte te geven en om een scheiding te houden tussen publiek en te evacueren bewoners is de flat ruim afgezet. 

 

brand-arcadia-2017-9857.jpg
brand-arcadia-2017-9866.jpg
brand-arcadia-2017-9885.jpg
Meer foto's via lees verder…

Lees verder »