Gratis muziekevenement Symphonica Stadshagen op 25 juni

Gratis muziekevenement Symphonica Stadshagen op 25 juni

Zwolle – In Stadshagen vindt op 25 juni de eerste editie plaats van het nieuwe muziekevenement Symphonica Stadshagen. Elke Zwollenaar kan genieten van dit cultuurfestival en gratis openluchtconcert aan het water van het Twistvlietpark.

In de middag bestaat het evenement uit een cultuurmarkt en het avondprogramma is een combinatie van Night of the Proms en een grachtenconcert. Een avond waar klassieke muziek en pop samenkomen. En buren elkaar na maandenlang binnen zitten weer kunnen ontmoeten. Het evenement is een initiatief van Tresore Producties en wordt georganiseerd voor én door wijkbewoners.

Lees verder »

Team Frion houdt winkelcentrum Stadshagen schoon

Team Frion houdt winkelcentrum Stadshagen schoon

Zwolle – Team Frion is elke woensdag gekleed in stoere donkerblauwe jassen en uitgerust met goed materiaal in Stadshagen te vinden om het winkelcentrum schoon te houden. Woensdag was de officiële aftrap van hun werkzaamheden in het winkelcentrum.

“Dit is het mooiste werk wat we ooit hebben gedaan!” Dat zeggen Jeroen, Pascal, Martin, Rick en Sjoerd. Symbolisch deden ze het eerste afval in een speciale container, onder toeziend oog van Frion-bestuurder Hugo Broekman en kwartiermaker van de Stadsmakers Christineke de With. Het team is al een paar weken aan de slag, maar 16 februari maakten ze hun aanwezigheid officieel bekend met een speciaal moment.

Lees verder »

Energiecoaches gezocht in Zwolle

Energiecoaches gezocht in Zwolle

Zwolle – Duurzaam Holtenbroek en de Groene AA, twee nieuwe en duurzame wijkinitiatieven, zijn op zoek naar enthousiaste en creatieve buren die energiecoach willen worden. De opleiding tot energiecoach begint in maart en is kosteloos.

Het doel is om kennis op te bouwen in de wijk over energie besparen en om huizen comfortabeler en duurzamer te maken. Begin maart start de digitale training tot energiecoach. In drie avonden leer je alles over energiebesparingen, isolatie, subsidieregelingen, gesprekstechnieken, de digitale tool het Hoomdossier en nog veel meer. Je volgt de training met andere energiecoaches uit je wijk én andere wijken uit Zwolle. Zo kan veel van elkaar worden geleerd.

Lees verder »

Poëziewedstrijd Dichter bij de natuur in Stadshagen

Poëziewedstrijd Dichter bij de natuur in Stadshagen

Zwolle – Stadshagen bestaat 25 jaar. De wijk viert dit met allerlei activiteiten, waaronder een poëziewedstrijd voor bewoners. Het thema voor de wedstrijd is de natuur in Stadshagen.

Daarmee sluit de organisatie zich aan bij de Nationale Poëzieweek van 27 januari tot en met 2 februari. Deelnemers aan de wedstrijd laten zich inspireren door natuurplekken in Stadshagen. Zoals een koele plek op een warme zomerdag, een wandelroute, picknickplaats of bijvoorbeeld speelterrein voor kinderen. Bij het gedicht voegen deelnemers een foto van deze natuurplek. Iedereen kan meedoen, ongeacht leeftijd. Ook groepen, schoolklassen en duo’s mogen een gedicht insturen.

Lees verder »

Buurtbemiddeling Zwolle tegen escalatie van burenproblemen

Buurtbemiddeling Zwolle tegen escalatie van burenproblemen

Zwolle – Op 12 januari start een landelijke campagne tegen escalatie van burenproblemen. Deze begint met de lancering van een webpagina en een video. Buurtbemiddeling Zwolle doet mee aan de campagne.

Er worden vijf stappen aangeraden die je kunt zetten om tot een constructieve oplossing van problemen met de buren te komen: blijf kalm, kies het juiste moment, leg uit wat het met jou doet, zoek naar een oplossing waar jullie allebei tevreden mee zijn en maak duidelijke afspraken.

Lees verder »

PvdA Zwolle op dag van de Klimaatmars langs de deuren in Assendorp

PvdA Zwolle op dag van de Klimaatmars langs de deuren in Assendorp

Zwolle – Op de dag van de Klimaatmars, zaterdag 6 november, gaat een groep vrijwilligers samen met PvdA-fractieleden langs de deuren in Assendorp. Zij gaan met bewoners in gesprek over klimaat. Een ander deel van de Zwolse PvdA is aanwezig bij de landelijke Klimaatmars in Amsterdam.

“De klimaatcrisis raakt ons allemaal. En toch ontbreekt zowel bij ons college hier in Zwolle als in Den Haag de urgentie”, zegt PvdA-kandidaatraadslid Luna Koops. “Uiteindelijk moeten we allemaal ons steentje bijdragen en we moeten de grote vervuilers aanpakken. Dat zien we nog niet, daarom sluiten we ons als PvdA Zwolle ook aan bij de landelijke actie.”

Lees verder »

50 tinten groen Assendorp gaat stijgende energieprijzen te lijf

50 tinten groen Assendorp gaat stijgende energieprijzen te lijf

Zwolle – Met een winactie, gratis isolatiematerialen en energiecoaches helpt stichting 50 tinten groen Assendorp dit najaar bewoners om de stijgende energieprijzen te lijf te gaan. Er is ook aandacht voor energiearmoede, waar naar schatting 350 huiseigenaren en vele huurders in Assendorp door getroffen worden.

Eigenaren en huurders van historische, vaak slecht geïsoleerde woningen in Assendorp worden relatief hard getroffen door de stijgende energieprijzen. 50 tinten groen Assendorp helpt bewoners door middel van een winactie, gratis isolatiematerialen, gerichte adviezen en energiecoaching. 50 tinten groen Assendorp geeft dit najaar twee vloerisolaties weg. Bewoners kunnen deze winnen door vóór 12 november een foto in te zenden die de tocht en kou binnenshuis verbeeldt.

Lees verder »

Leerlingen fleuren Winkelcentrum Diezerpoort op met 180 gevelstenen

Leerlingen fleuren Winkelcentrum Diezerpoort op met 180 gevelstenen

Zwolle – In het erfgoededucatieproject Jij & de Wijk maakten leerlingen van basisschool de Smaragd, de Springplank en de Aquamarijn de afgelopen weken kennis met een aantal oude beroepen uit het Dieze van 1900.

Na een korte kennismaking met de touwslager, de tramrangeerder, de wasvrouw, de verpleegster van het oude Sophia ziekenhuis en de hoefsmid, maakten de leerlingen een eigen gevelsteen. Dit gebeurde onder begeleiding van kunstenares Jacomijn Schellevis en illustratrice Katja Kaduk. Sommigen lieten zich daarbij inspireren door een van de oude beroepen uit de wijk. Anderen maakten een gevelsteen voor het beroep dat zij later zelf willen kiezen. De gevelstenen zijn tot 10 november te zien in Winkelcentrum Diezerpoort.

Lees verder »

Groen Holtenbroek: “Zwarte Waterzone moet en kan anders!”

Groen Holtenbroek: “Zwarte Waterzone moet en kan anders!”

Zwolle – De komende weken staat de Zwarte Waterzone op de agenda van de Zwolse gemeenteraad. Maandag 25 oktober is er een infodebat en maandag 8 november neemt de gemeenteraad een belangrijke beslissing m.b.t. het stedenbouwkundig plan voor bijna 300 woningen in de uiterwaarden van het Zwarte Water bij Holtenbroek.

Voor Groen Holtenbroek is dit aanleiding om nog eens te benadrukken dat het anders moet en anders kan. Het plan van de Zwarte Waterzone oogst in Holtenbroek enkel weerstand, op een handjevol mensen uit de vastgoedwereld na, zo stelt Groen Holtenbroek donderdag in een uitgebreid persbericht. “Holtenbroekers willen de woningen niet en vrezen de extra verkeersdruk in de wijk.”

Lees verder »

GGD IJsselland met pop-up locatie in buurthuis Spoolde in Zwolle

GGD IJsselland met pop-up locatie in buurthuis Spoolde in Zwolle

Zwolle – GGD IJsselland heeft maandag 25 oktober en dinsdag 26 oktober een pop-up voor vaccinatie in buurthuis Spoolde in Zwolle.

Zo wil men iedereen de kans geven om zich goed te laten informeren over het coronavaccin en de mogelijkheid bieden om zich te laten vaccineren. Een afspraak maken voor een prik is niet nodig. “Nu de besmettingen weer toenemen, is het nodig dat we alles inzetten wat bijdraagt om corona te stoppen. Daarom ben ik blij met de pop-up locatie in buurthuis Spoolde in Zwolle. Op deze manier kunnen inwoners van Zwolle dichtbij huis informatie of een vaccinatie krijgen,” aldus burgemeester Peter Snijders.

Lees verder »

Ruim zes jaar buurttuin Zeeheldenbuurt Zwolle

Ruim zes jaar buurttuin Zeeheldenbuurt Zwolle

Zwolle – “Iedereen mag meedoen. Er zijn geen verplichtingen, het is geheel vrijblijvend. Wil je maar een paar keer per jaar meehelpen in de tuin, dan is dat ook prima. Je mag hoe dan ook af en toen een bosje bloemen plukken of een takje kruiden knippen. Dan heb je er als buurtbewoner ook plezier van.”

Marjan Al-sett is een van de initiatiefnemers voor de buurttuin aan de Keijzerstraat in Wipstrik. Elke eerste en derde zaterdag van de maand tuinieren de bewoners van 14.00 tot 15.00 uur. En dat nu al weer ruim zes jaar. Vanwege een verbouwing stond er een bouwkeet op het grasveld. Nadat die weg was, bleef er een lelijk braakliggend terrein over. Afzonderlijk van elkaar bedachten drie buurvrouwen dat dat een mooie plek zou zijn voor een buurttuin.

Lees verder »

IK TOON ook bij jou op de stoep

IK TOON ook bij jou op de stoep

Zwolle – Stadkamer en Zwolle Unlimited organiseren op 9 en 10 oktober IK TOON op de stoep. Met drie trekkers met daarachter een platte kar trekken ze de wijken van Zwolle in voor spontane optredens op straat. Met strobalen wordt een tribune gebouwd en de kar is dan het podium.

Festivalplatform Zwolle Unlimited organiseert IK TOON op de stoep voor Stadkamer. Zwolse amateurartiesten geven acte de presance. Ook krijgen deze artiesten ondersteuning van de jonge verhalenvertellers van het Vertellersgilde van Productiehuis De Verhalenboot. De jonge vertellers zijn leerlingen van de Theaterstroom van de Van der Capellen scholengemeenschap.

Lees verder »