Koningsdagactiviteiten in de binnenstad

Zwolle – Het overgrote merendeel van de Zwolse binnenstad was op Koningsdag terrein van diverse activiteiten. Het zonnige weer maakte dat een grote stroom van mensen door de straten liep van activiteit naar activiteit.

k_dag-41.jpg

In de Diezerstraat was het een ‘alsvanouds’ slenteren langs de vrijmarkt. Vele kleedjes en zeilen markeerden de plekken van kinderen of complete gezinnen met huisraad, zelfgemaakte etenswaren of muzikanten en zelfs complete ensembles. Het rodetorenplein werd gesierd met een draaimolen en springkussen voor de kinderen. Ook de scoutinggroepen waren weer vertegenwoordigd met diverse spelletjes en (klim)activiteiten. Om 12.00 uur werd Koningsdag geopend door Burgemeester Henk Jan Meijer op de Nieuwe Markt, waarna het Wilhelmus gespeeld werd en de vlaggen gehesen. Aansluitend kon hier genoten worden van muziek gespeeld door het Thomas Orkest, de Meander Bigband, Crazy Daze en Delicate Dazzle.

k_dag-183.jpg 

k_dag-57.jpg

k_dag-44.jpg
Meer foto’s via lees verder…

Lees verder »

Koningsdag op het Assendorperplein

Zwolle – Maandagmorgen was het Assendorperplein het domein van kinderen. Vele kleedjes werden er uitgestald voor de vrijmarkt.
Tussen de kleedjes door werd door musicerende kinderen de nodige euro’s bij elkaar gesprokkeld. 

k_dag-28.jpg

Het mooie weer maakte dat het plein snel vol stroomde. Een meer dan gezellige drukte genoot van Koningsdag. ’s Middags werden de kleedjes met speelgoed en zelfgeaakte producten verruild voor allerlei feestelijke activiteiten. Waar de kinderen gesminkt konden worden, de klimmuur beklommen of van de kabelbaan afgegeleden worden, genoten de ouders en andere volwassenen van het zonnetje op de neergezette terrasjes.

k_dag-33.jpg

koningsdag-5061.jpg

k_dag-13.jpg
Meer foto’s via lees verder…

Lees verder »

Blauwe strik voor Grote Kerk

Zwolle – Voor Koninkrijksdag heeft de Grote Kerk in Zwolle een enorme grote blauwe strik boven de ingang gekregen, gemaakt door studenten van het CIBAP. Ook de oude lantarenpalen aan de voorkant hebben een gouden kroon meegekregen.

img_0920.jpg

Op Koninkrijksdag zullen er ook jonge trompetters vanaf de toren boven de hoofdingang hun klanken de stad in sturen. Tijdens Koninkrijksdag en ook Koningsdag 27 april is de kerk open voor publiek met de start van de boekenmarkt, een fotograaf die prinsen en prinsessen gaat fotograferen en de mogelijkheid om te kijken hoe het staat met de ontwikkelingen van de Grote Kerk. De koffie staat klaar! Iedereen is van harte welkom.

Verkeersmaatregelen rondom Koningsfestiviteiten

Zwolle – In Zwolle vinden van zaterdag 25 april tot en met 27 april aanstaande verschillende feestelijke evenementen plaats ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Koninkrijk, Koningsnacht en Koningsdag. De activiteiten hebben gevolgen voor al het verkeer in en rondom het centrum en festivalterrein Park De Wezenlanden.

Op zaterdag 25 april zijn de binnenstad van Zwolle en festivalterrein in Park de Wezenlanden het feestelijk toneel van stichtingen, clubs en verenigingen. Gepresenteerd wordt een diversiteit van muziek, ontspanning, cultuur, (sport)clinics, workshops en ontmoetingen met organisaties en vrijwilligers.Ten behoeve van een veilige looproute van en naar het Park en binnenstad wordt de route Wilhelminasingel – Kerkstraat afgesloten voor gemotoriseerd verkeer. Daarmee zijn tevens Ter Pelkwijkstraat en aanliggende straten Gasthuisplein Nieuwe Markt en Sassenstraat niet bereikbaar.

Lees verder »

HESZ breidt activiteiten uit tijdens Oranjedagen

Zwolle – De Horeca Evenementen Stichting Zwolle voegt dit jaar nieuwe activiteiten en evenementen toe aan het programma voor Koningsnacht, Koningsdag en Bevrijdingsdag. Onder meer een klassiek georiënteerd podium op de Grote Markt en een kinderkermis op het Rodetorenplein zien voor het eerst het levenslicht.

Hendrik Karabagias is Oranje coördinator van de HESZ, en verantwoordelijk voor de nieuwe, grootse aanpak van Koningsnacht, Koningsdag en Bevrijdingsdag. ‘De HESZ heeft als doelstelling om de binnenstad van Zwolle tot een gezellig uitgaanscentrum te maken. Daarom willen we tijdens de Oranjedagen een veelzijdig, divers en compleet aanbod van evenementen voor het hele gezin verzorgen. En dat is gelukt.’

Lees verder »

Grote kerkplein bruist van muziek

Zwolle – Tijdens Koningsnacht op vrijdag 25 april en Koningsdag 26 april is op het Grote Kerkplein in Zwolle een afwisselend programma opgezet. Er treden diverse bekende artiesten uit Zwolle op. 
 
Om 20.30 begint de Koningsnacht met dj Hans Plattel, gevolgd door skaband Koos Busters. The Bluebettes, een tribute-band van de jaren zestig met Esther Groenenberg en de Zotte Zusjes, sluiten de avond af.

Lees verder »

Volop activiteiten in Zwolle-Zuid op Koningsdag

Zwolle – Na de Troonswisseling van vorig jaar vieren we dit jaar de eerste echte Koningsdag onder Koning Willem Alexander. In Zwolle Zuid zetten we de traditie van het organiseren van vele activiteiten voor jong en oud voort. Dit jaar vieren we Koningsdag op zaterdag 26 april. De feestdag begint met een Optocht van Versierde Fietsen die eindigt bij sportpark ‘De Siggels’ aan de IJsselcentraleweg. Op het terrein van voetbalvereniging SVI gaat het Oranjefeest vrolijk verder met het Vlaghijsen, de Ballonnenwedstrijd en diverse Kinderspelen. Daarnaast vindt er voor het tweede jaar op rij een Kleedjesmarkt plaats.

koningsdag_zuid.jpg 

De feestdag begint met een Optocht van Versierde Fietsen. Een lange en uitbundige stoet trekt door Zwolle Zuid. De mooist versierde fietsen kunnen rekenen op een fraaie prijs. De optocht wordt vergezeld door de ruiters van Ruitersportcentrum Zwolle en Muziekvereniging Kunst na Arbeid. Om 09:30 uur vertrekt de optocht vanaf de Oude Deventerstraatweg in Schelle. Via de Grenslaan en de Zwarteweg gaat de stoet via de Nieuwe Deventerweg naar de Thorbeckelaan (Ittersum). Via de Troelstralaan gaat het weer naar de Nieuwe Deventerweg en vervolgens via de Oldeneelallee naar de Staatsmanlaan. Rond 10.15 uur eindigt de optocht op het sportpark van SVI aan de IJsselcentraleweg, maar daar gaat het feest vrolijk verder. 

Lees verder »

Jilles en band op de Grote markt

Zwolle – Op 30 april aanstaande staat de zanger Jilles (the voice of Zwolle) met een 4-mans band op de grote markt. De band bestaat uit louter muziekanten die hun sporen ruimschoots verdiend hebben in de vaderlandse muziekwereld. Op gitaar Jay-P Beiersbergen, Basgitaar Erik Raayman, Drums Etiënne la Faille en last but not least op Toetsen en Hammond Leon Kuijpers.
 
Het bonte muziekgezelschap zal nummers spelen die ook zijn gespeeld tijdens het concert dat zij gaven ter ere van het 35 jarige jubileum van de in Zwolle bekende vocalist Jilles. Stukken van Michael Bublé , Gino Vanelli en zelf Ramses shaffy en nog veel meer passeren de revue.
Het optreden begint rond 19.15 uur op de Grote markt en is voor de hele stad vrij toegankelijk. Voor en na het optreden van Jilles en band is er nog meer muziek te beleven. Meer hierover kun is te vinden op de website van Orkest Thomas.

Vuurwerk sluit Koninginnedag in Zwolle af

Zwolle – Vandaag is rood, het bekende lied van Marco Borsato. Met dat lied begon de vuurwerkshow zaterdagavond op Park de Wezenlanden. Een aantal vuurrode lichtbakens markeerden de start van weer een prachtig stukje vuurwerk.

koninginnedag_2011-324.jpg

Vooraf en even tussendoor de show was er enige hilariteit, omdat vanuit Assendorp en Wipstrik er een aantal vuurpijlen de lucht in gingen. De 25-minuten durende show zelf was net als elk jaar de moeite van het kijken en luisteren waard. Veel Zwollenaren hadden de moeite genomen om naar het festivalterrein te gaan. Zij keken naar een mooie en afwiselend geheel. Een aantal personen vertrokken toen op het eiland in het park de beeltenis van Koningin Beatrix oranje kleurde, maar dat was nog niet het einde van de voorstelling. Er volgde nog een 10 minuten durende finale.

koninginnedag_2011-291.jpg

koninginnedag_2011-325.jpg

Lees verder »

Een groot muzikaal feest op de Grote Markt

Zwolle – De Grote Markt in Zwolle was op Koninginnedag één groot muzikaal spektakel. Muziek in alle soorten en maten, onder presentatie van Harro van Lien, passeerden in een doorlopend programma op het stadsplein. Duizenden Zwollenaren bezochten het gratis toegankelijke muziekfeest.

  img_8818_copy.jpg

Het Thomas-orkest uit Zwolle onder leiding van Patrick Curfs was de leidende factor op de Grote Markt. Het orkest speelde nummers die het publiek uitdaagden om luidkeels mee te zingen. Verder was er een gevarieerd programma met zowel Nederlandstalige- als Engelstalige nummers. Aan het programma van Thomas werkten mee Cindy Oudshoorn (zangeres van Kayak), Jilles, Muppetstuff, Buddhi en Pennyleen. Tussendoor speelden de Jay-o & Band en Cool 24 op het plein.

img_8740_copy.jpg
Rob Bults van Muppetstuff

img_8717_copy.jpg
Het Thomas orkest

koninginnedag_23-1.jpg

Lees verder »

Zwolse wijken vieren Koninginnedag

Zwolle – Ook in de Zwolse wijken werd er Koninginnedag gevierd. Daar werden spelletjes middagen, vrijmarkten en fietsoptochten georganiseerd voor de kinderen. De Stichting Wijkgemeenschap Aa-landen hield zaterdagmorgen een koninginnedagoptocht voor kinderen tot en met groep 7 van de basisschool. Met feestelijk versierde fietsen gingen zij in optocht door de wijk. Onder begeleiding van Drumfanfare Sint Caecillia uit Raalte.

30-4-11-deel-optocht.jpg

Koninginnedag in Zwolle-Zuid begon met een optocht van versierde fietsen. De optocht eindigde op het sportpark van SVI, waar rond 10.45 uur de Nederlandse vlag gehesen werd. Daarna was het tijd voor de grote ballonnenwedstrijd. Aansluitend konden de kinderen meedoen aan diverse kinderspelen. Op het Assendorperplein was er in de ochtenduren een kindervrijmarkt. De kinderen konden een plekje zoeken op het plein om hun spulletjes te verkopen. ’s Middags was er een dansworkshop, een rapworkshop, de theatervoorstelling ‘Klater-Goud en livemuziek. Vanaf 23.00 uur zijn er afterparty’s aan het Assendorperplein in sociale culturele vereniging Eureka met ‘Zotte Zaterdag XL’ en in Wijkcentrum de Enk met DJ Ome Funk & Cabron.

rutger_koninginnedag-zwolle-zuid-3.jpg
De Gouden Koets van de Fam. Nijkamp werd in Zwolle Zuid winnaar van de optocht.
Foto: Rutger Steenbergen

30-4-11spiegeling.jpg
Muzikale begeleiding bij de optocht in de Aa-landen…

koninginnedag_2011-188.jpg
Het was erg druk in Assendorp!

Lees verder »

Zwolle kleurt oranje

Zwolle – Oranje, de kleur die typisch bij Koninginnedag hoort. Menigeen had zaterdag wel iets van oranje bij zich of had oranje kleding aan. Ook bij de activiteiten in de stad was de kleur oranje overheersend, op de vrijmarkt maar ook op de terrassen.

 koninginnedag_2011-63-2.jpg

Van 10.00 tot 14.00 uur was de Diezerstraat en Achter de Broeren het domein voor kinderen tot 12 jaar die allerhande waar aan de man brachten. Er waren bijzondere culturele kinderactiviteiten Achter de Broeren (bij de Broerenkerk). Daar waren met name scouting Vaandrig Lengton Groep, de Zwolse zeeverkenners en circus Pavarini actief. Op de Melkmarkt was naast de activiteiten van de scouting de Afrikaanse dansers van het Zwolse Diop Percu actief.

koninginnedag_4-1.jpg

img_8941.jpg

  koninginnedag_7-1.jpg
Lange rij voor de oranje tompoucen op de Diezerstraat… 

Lees verder »