De beste bibliotheek van Nederland staat in Zwolle

De beste bibliotheek van Nederland staat in Zwolle

Zwolle – Stadkamer is de beste bibliotheek van Nederland! Dat is vandaag bekendgemaakt tijdens het Nationale Bibliotheekcongres. De andere genomineerden voor de titel waren Bibliotheek Veendam, AanZet in Barendrecht, Bibliotheek Sittard, Bibliotheek Bijlmerplein in Amsterdam en Bibliotheek Purmerend.

De jury gaf onder andere complimenten over de enorme metamorfose van het pand en het groot aantal bezoekers, waaronder veel studenten, die Stadkamer weten te vinden.

Lees verder »

Ilona Kevelham wil Zwollenaren laten schijnen op het theaterpodium

Ilona Kevelham wil Zwollenaren laten schijnen op het theaterpodium

Zwolle – “Ik ben een mavo-meisje” dacht Ilona Kevelham toen ze begon aan haar theateropleiding. Ze kreeg extra taalles en moest haar Twentse accent afleren. Thuis vroegen ze zich af of ze met deze opleiding wel haar brood zou kunnen verdienen. Overtuigd van haar studiekeuze en met veel doorzettingsvermogen en hard werken is ze jaren later één van de drijvende krachten achter het muziektheaterspektakel De Wilde Deerne. Samen met Glenn de Randamie en Boudewijn Koops heeft ze het initiatief genomen tot deze stadsproductie. Zij komt zelf niet op het podium maar wil anderen in de spotlights zetten. Jonge mensen, zowel professionals als talentvolle amateurs krijgen de kans boven zichzelf uit te groeien met de ogen van het Zwolse theaterpubliek op hen gericht.

Het is niet de eerste keer dat ze een bijdrage levert aan het culturele leven in Zwolle. Ze is productie- en educatieleider geweest bij Theater Gnaffel en medeoprichter van The Young Ones, waar ze met enthousiaste jongeren aansprekende theatervoorstellingen maakte. Jongeren die nog nooit eerder op een podium hadden gestaan. Bij de Stadkamer heeft ze mogelijkheden geschapen voor amateurkunst in de Zwolse wijken en het Buurtcultuurfonds opgezet. Ook mannenkoor De Koorbazen is op haar initiatief tot stand gekomen. Deze culturele powervrouw werkt het liefst achter de schermen en voor veel Zwolse jongeren is ze een inspirator. Met het festival WOEST, waarvan zij mede-producent is geweest, worden jongeren in aanraking gebracht met cultuur. Als creatief producent bijgedragen aan de opening van Koningsdag 2016. Ze brengt mensen bij elkaar die van elkaar iets kunnen leren. “Mensen worden lid van een team en komen in aanraking met anderen die iets kunnen wat jij niet kunt. Dan maak je van een team een community.” Ze wil het liefst iedereen kansen geven en vond het vreselijk dat ze na de audities voor De Wilde Deerne ook kandidaten moest afwijzen. Maar met deze productie wil ze een hoog niveau halen en Zwolle ook landelijk op de kaart zetten en helaas is niet voor iedereen plaats in dit theaterproject.

Lees verder »

Nieuw: iedere maand actuele sneak previews in het Fraterhuis

Nieuw: iedere maand actuele sneak previews in het Fraterhuis

Zwolle –  Maak kennis met je nieuwe favoriete filmavond: vanaf maart presenteert Filmtheater Fraterhuis in samenwerking met filmcollectief Amongst Friends elke derde maandag van de maand een gloednieuwe sneak preview. Deze sneak preview geeft filmliefhebbers de kans om weken voor de publiekspremière de film al te zien. Op maandag 19 maart om 21.15 uur is de aftrap met de eerste Amongst Friends in het Fraterhuis.

Social media
Op de social media van Amongst Friends kunnen belangstellenden vooraf de hints voor de actuele filmtitel volgen. De avond zelf wordt gepresenteerd door de Zwolse filmkenner Kenneth Stamp en kenmerkt zich door een intieme setting in de Roosdorpzaal. Ook worden de filmmakers betrokken bij deze bijzondere avonden, bijvoorbeeld door videointroducties.

Lees verder »

Ruim 1,2 miljoen euro voor Museum de Fundatie en TwentseWelle

Ruim 1,2 miljoen euro voor Museum de Fundatie en TwentseWelle

Zwolle –  Goed nieuws voor TwentseWelle en Museum de Fundatie. Zij kregen tijdens het Goed Geld Gala van de BankGiro Loterij gezamenlijk ruim 1,2 miljoen euro voor hun musea. Vorige week werd directeur Arnoud Odding van TwentseWelle al door BankGiro Loterij-ambassadeur Ilse DeLange verrast met een extra bedrag van 365.000 euro voor de realisatie van de Twentse Museumfabriek.

Museum de Fundatie en TwentseWelle zijn cultureel partner van de BankGiro Loterij. Zij krijgen jaarlijks een geldbedrag. Het Zwolse Museum de Fundatie kon rekenen op 660.752 euro. Dit bedrag bestaat uit de jaarlijkse bijdrage van 300.000 euro én een bedrag van 360.752 euro. Dit laatste bedrag hebben liefhebbers van het museum het afgelopen jaar via de BankGiro Loterij bij elkaar gespeeld. Zij gaven bij hun deelname aan dat de helft van hun inleg voor Museum de Fundatie bestemd is. TwentseWelle uit Enschede nam op diezelfde manier vandaag een vast bijdrage van 200.000 euro plus 17.170 euro in ontvangst.

Lees verder »

Geen pizza, pasta of patat maar Theater Thuisbezorgd

Geen pizza, pasta of patat maar Theater Thuisbezorgd

Zwolle – Theater Thuisbezorgd (6+), een locatievoorstelling die onderdeel uitmaakt van de muziektheatervoorstelling ‘De Wilde Deerne’, komt vanaf 28 februari bij de mensen thuis. In een intieme setting van een huiskamer spelen Yuna Linde en Fieke van der Panne van Theater de Makkers twee brutale jonge meiden die een artikel hebben gelezen over een verwilderd meisje dat helemaal alleen is opgegroeid in de bossen bij Zwolle. Met deze voorstelling gaan Yuna en Fieke op de brommer de wijken in. Ze laten op een ludieke manier de buurt samenkomen en kennismaken met het historische verhaal van ‘De Wilde Deerne’.

Het idee een wolfsmeisje te zijn laat hun harten sneller te kloppen.Ze worden nieuwsgierig en willen meer weten. Nooit meer huiswerk, zelf bepalen wat je eet en hoe laat je naar bed gaat. Stel je eens voor dat je alles kan doen en laten wat je wil en geen rekening hoeft te houden met je bemoeizuchtige ouders. De meiden gaan op onderzoek en komen erachter dat er een heuse ‘challenge’ bestaat waardoor ze een echte ‘Wilde Deerne’ kunnen worden. Ze besluiten hieraan mee te doen en gaan de uitdaging aan. De ‘Deernes’ denken naar luilekkerland te gaan maar in hoeverre kunnen zij alles achterlaten en alleen de wereld instappen? Ze zoeken alleen nog een huis waar ze in alle veiligheid de opdrachten van de challenge kunnen uitvoeren.

Lees verder »

Eerste zondagmiddagconcert in Zwolse synagoge succes

Eerste zondagmiddagconcert in Zwolse synagoge succes

Zwolle – Het eerste zondagmiddagconcert van Muziek uit de Joodse Traditie is goed bezocht. Ruim honderd mensen luisterden in de Zwolse synagoge naar klezmermuziek van Carla da Silva (zang en accordeon) en Alex Jacobowitz op Marimba. "Ik ben onder de indruk van de grootte en schoonheid van deze synagoge", reageerde Jacobowitz na afloop.

De bezoekers konden eerst deelnemen aan een workshop klezmerzang van Da Silva. Daarna volgde een worshop klezmermuziek van Jacobowitz, die de verschillen in toonsoorten tussen klassieke westerse muziek en klezmer uitlegde.

Lees verder »

Kaartverkoop De Wilde Deerne officieel gestart

Kaartverkoop De Wilde Deerne officieel gestart

Zwolle – De kaartverkoop voor Muziektheaterspektakel De Wilde Deerne is officieel begonnen. Maar liefst dertien reguliere voorstellingen zullen vanaf 11 mei tot en met 03 juni worden opgevoerd in de Zwolse IJsselhallen. De familievoorstelling o.l.v. regisseur Ko van den Bosch is gebaseerd op het historische verhaal van het  ‘Wolfsmeisje van Zwolle’ dat 300 jaar geleden in de bossen bij Zwolle werd gevonden.  Een absurdistisch-poëtisch sprookje over een vervreemd meisje die in een stad wordt opgenomen waar ze de code niet kent. Over wonderlijke ontmoetingen met allerlei soorten mensen en wezens. Over het belang van een open blik en verbeelding

Muziektheaterspektakel
Het muziektheaterspektakel gaat over het Wolfsmeisje dat 300 jaar geleden in de bossen bij Zwolle werd gevonden. Ze was verwilderd, kon niet praten en at alleen maar plantaardig voedsel. Ondanks haar wilde natuur vertoont ze toch typisch menselijk gedrag. “Ze is van een natuurlijke schoonheid”, vertellen de mensen over haar. Wie was deze “Deerne van Zwolle”? Waar kwam ze vandaan en welke wegen had ze gelopen om in Zwolle terecht te komen? Na haar vondst vangt de zorgzame Zwolse pleegmoeder van Orten haar enige tijd op. Het door de media opgepikte verhaal brengt de Wilde Deerne uiteindelijk, 18 jaar na haar verdwijning, terug bij haar moeder in Antwerpen.

Lees verder »

Drie prijswinaars Edisons geven optredens in Hedon

Drie prijswinaars Edisons geven optredens in Hedon

Zwolle – Maar liefst drie Edison prijswinnaars komen een optreden geven in Hedon. Gisteravond werden in de Westergasfabriek te Amsterdam deze felbegeerde Nederlandse muziekprijzen door presentator Eric Corton uitgereikt. In de prijzen vielen o.a. Di-Rect, Roxeanne Hazes en Wulf. Deze drie acts geven binnenkort nog een optreden in Hedon.

Di-Rect won een Edison in de categorie ‘Rock’ en lieten hiermee o.a. de Zwolse band Paceshiftes achter zich. Dat Di-Rect ook in Zwolle waanzinnig populair is bleek: hun optreden op 19 april verkocht in ruim één dag volledig uit. Roxeanne Hazes won een Edison in de nieuwe categorie ‘Nederlandstalig’ voor haar optreden op 31 maart zijn nog enkele tickets beschikbaar. Roxeanne Hazes versloeg in haar categorie Spinvis en BLØF.

Lees verder »

Ik toon Zwolle 2018 : Festival voor amateurkunstenaars

Zwolle – Tijdens Ik toon Zwolle kun je als amateurkunstenaar aan het Zwolse publiek laten zien waar je zoal mee bezig bent. Het is een evenement voor iedereen die graag iets doet met amateurkunst. Je kunt denken aan zang, dans, theater, muziek en beeldende kunst. Het evenement is van 27 mei tot en met 3 juni en wordt gecoördineerd door Stadkamer.

Ik toon Zwolle is het evenement voor iedereen die het podium wil 'pakken'. Amateurkunstvereniging, cultuuraanbieders in de vrije tijd, individuele amateurbeoefenaars, cultuurcoördinatoren, enthousiaste buurtbewoners met leuke culturele ideeën… eigenlijk iedereen die zich aangesproken voelt kan zich opgeven.

Lees verder »

Grote Zaal Hedon decor voor opname album van rapgroep De Alliantie

Grote Zaal Hedon decor voor opname album van rapgroep De Alliantie

Zwolle – Afgelopen dinsdag bracht De Alliantie de single Mooi Toch uit van het gelijknamige debuutalbum dat op 17 februari in Hedon wordt gepresenteerd. De clip ging viraal en pakte ruim 100.000 views in haar eerste dag. De Zwolse rapgroep werd eerder al tweemaal uitgenodigd door 3FM waar ze het nummer live op de radio deden. Er zijn nog een klein aantal kaarten beschikbaar voor de album release via hedon-zwolle.nl, waar tevens het album te pre-orderen is.

Begin april 2017 startte de opmars naar de release in Hedon, in de grote zaal, waar het gehele album uiteindelijk werd opgenomen en gemixt. Het werd een intensief opnameproces waarbij De Alliantie maandenlang meermaals in de week de grote zaal ombouwde tot één van de grootste opnamestudio’s van Nederland. “In het begin voelde het ietwat onwennig, je staat toch in de zaal waar je normaal gesproken ietwat aangeschoten de grootste artiesten van Nederland staat te bekijken. Nu staan wij op onze sokken onze plaat op te nemen terwijl Marco Borsato de dag daarvoor daar een uitverkochte show gaf”, aldus producer/DJ Sjoerd.

Lees verder »

Artiesten Bevrijdingsfestival Overijssel 2018 gepresenteerd

Artiesten Bevrijdingsfestival Overijssel 2018 gepresenteerd

Zwolle – Donderdagavond zijn in poppodium Hedon de artiesten bekend gemaakt welke op het Bevrijdingsfestival Overijssel 2018 zullen optreden.

Bij de 28e editie zullen er de gehele dag op diverse podia artiesten optreden. Het hoofdpodium zal gevuld worden door The Bluebettes, Josylvio, Miss Montreal, Bökkers, Michelle David & The Gospel Sessions, Scott Bradlee's Post Modern Jukebox, Kraantje Pappie en Chef's Special. De ambassadeurs van de vrijheid, welke op diverse festivals in Nederland zullen optreden, worden in maart bekend gemaakt.

Lees verder »

Van der Laan & Woe rekenen af met 'vroeger was alles beter'

Van der Laan & Woe rekenen af met 'vroeger was alles beter'

Zwolle – Inmiddels zijn ze niet meer bij elkaar weg te denken: Niels van der Laan (36) & Jeroen Woe (36). Ze leerden elkaar in 2000 kennen op de Kleinkunstacademie, waar hun samenwerking groeide vanaf het eerste moment dat ze elkaar zagen. Nu zijn ze naast collega's ook nog steeds de beste vrienden en zien ze elkaar bijna dagelijks. Gezapig, zo noemen ze het zelf.

Dit jaar staan Niels en Jeroen, na een jaar theaterpauze, in het theater met hun zesde voorstelling: Pesetas. Een vlijmscherpe, muzikale voorstelling waarin wordt ingegaan op het meest gedraaide muziekstuk ter wereld. Het stuk dat in 2013 dagelijks bijna een miljard keer per dag te horen was. Is het Bohemian Raphsody van Queen of toch Hotel California van The Eagles? Misschien is het zelfs wel Stairway to Heaven van Led Zeppelin. Je komt het op 9 mei in theater De Spiegel (Zwolle) te weten.

Lees verder »