Ook in 2019 subsidie voor kleinere evenementen in Overijssel

Ook in 2019 subsidie voor kleinere evenementen in Overijssel

Zwolle – Kleinere evenementen versterken de lokale saamhorigheid en maken van Overijssel een aantrekkelijke provincie. Organisatoren van de kleinere evenementen komen ook in 2019 in aanmerking voor een financiële ondersteuning. Het gaat om evenementen die onderscheidend zijn en passen bij specifieke kenmerken van de streek. De organisatoren kunnen vanaf  5 oktober 2018 tot en met 22 oktober 2018 een aanvraag indienen.

Evenementen met een minimale begroting  van 20.000 euro per jaar komen in aanmerking voor een financiële bijdrage. Deze bijdrage is bestemd voor  de voorbereiding, uitvoering of verbetering van het evenement. De maximale subsidie is 10.000 euro per evenement. Voor het jaar 2019 is een budget van  € 175.000,- beschikbaar. Organisatoren van de kleinere evenementen die in 2018 subsidie hebben ontvangen en van de nieuwe regeling gebruik willen maken, dienen opnieuw een aanvraag in te sturen.  Voor hen geldt geen garantie dat zij in 2019 subsidie ontvangen.

Lees verder »

Expositie in Statenzaal; From the Psychedelic to the Vatican

Expositie in Statenzaal; From the Psychedelic to the Vatican

Zwolle – Het Nederlandse kunstbedrijf Margin (Art & Media) houdt hun succesvolle kunst expositie “From the Psychedelic tot the Vatican” op 21,22 en 23 september in de Statenzaal (voormalige Provinciehuis, Diezerstraat 80) in Zwolle. De officiele opening is op zaterdag 22/9 om 14.00. De expositie zal geopend worden door de directeuren van Margin (A&M) Nora Kastein en Hugh Neil. Wethouder mevrouw Monique Schuttenbeld, representerend de stad Zwolle, zal een openingswoord doen. Vanaf 15.00 uur in de Statenzaal eerste verdieping: Lezingen en groepsdiscussie. Sprekers: Marit Otto, Lars Weller, Marcel Goossen en Henk Heideveld. Presentatie door Martijn van Hese. Luister en neem deel aan de discussies over het belang van (hun) kunst in de 21e eeuw.

Lees verder »

Cibap studenten geven eigen stationsfiets vorm

Cibap studenten geven eigen stationsfiets vorm

Zwolle – Vanaf donderdag pendelen dagelijks 50 Cibap fietsen tussen station Zwolle en Cibap vakschool voor verbeelding. Elk met een eigen ontwerp, gemaakt door studenten van de opleiding grafisch ontwerper, visual deSigner en filmmaker. Studenten krijgen de fiets een jaar in bruikleen. Met dit initiatief wordt het overvolle busvervoer enigszins ontlast en studenten krijgen de nodige beweging na een vaak lange treinreis. Wethouder William Dogger reikt donderdagochtend op het Cibap de fietsen uit.

Lees verder »

Kaartverkoop Smartlappenfestival 2018 start aanstaande zaterdag

Zwolle – De verkoop van kaarten voor het populaire Zwolse Smartlappenfestival 2018 start aanstaande zaterdag 8 september om 10.00 uur bij schouwburg Odeon aan de Blijmarkt (maximaal vier kaarten per persoon). ’s Middags om 14.00 start de verkoop via internet en telefoon.

Wil je zeker zijn van kaarten, kom dan op tijd naar Odeon, want sinds jaar en dag zijn de kaarten supersnel uitverkocht. Het festival is dit jaar op zaterdagavond 3 november en wordt weer (als vanouds) gehouden in schouwburg Odeon. Het Smartlappenfestival is elk jaar een lust voor het oog en soms een uitdaging voor het oor. De vraag is natuurlijk wie zich straks een jaar lang Smartlappenkoning of -koningin van Zwolle mag noemen. Vorig jaar wonnen de dames (en 1 man) van Tolly & de Kwarktasjes. Ze hebben beloofd hun titel te verdedigen. Inmiddels zitten de avond al weer ramvol en doen 11 groepen mee.

Lees verder »

DJ DYNA bijt spits nachtprogramma Hedon af

DJ DYNA bijt spits nachtprogramma Hedon af

Zwolle – Na een ruime maand zomerstop te hebben gehouden en onderhoud te hebben gepleegd opent Hedon zaterdag 1 september haar deuren weer. DJ DYNA bijt die avond met zijn performance op het eclectische University Of Dance het spits af van een ijzersterk nachtprogramma dat programmeur Paul van ’t Veer heeft weten neer te zetten. Bekende concepten als Singlefeestje, Zer00’s Heroes, Kulture Klub en LUX maken in de opvolgende weken hun opwachting. Dyna is een grootheid in de wereld van de eclectische house en stond al eerder in 2016 voor een uitzinnig publiek in Hedon. Zijn single Pull Up met o.a. Ronnie Flex was deze zomer niet weg te denken uit het Nederlandse uitgaansleven. DJ Puri scoorde op zijn beurt een internationale hit met het nummer Conjo dat uiteindelijk zelfs in de Colombiaanse hitlijsten belandde.

Lees verder »

Vocal group On-Cue zoekt bassen

Vocal group On-Cue zoekt bassen

Zwolle – Houd je van zingen en lijkt het je leuk om dat samen met een groep gezellige mensen te doen? Kom dan kennismaken met vocal group On-Cue! We hebben momenteel plek voor bassen. Geïnteresseerden zijn van harte welkom tijdens onze open avond op maandag 10 september om 20.00 uur in De Werkschuit, Rijnlaan 200 in Zwolle.

On-Cue is een enthousiaste, gezellige en gedreven vocal group met zo’n 20 leden o.l.v. dirigente Eline Geerdink. On-Cue zingt vier- tot zes stemmig en vaak a capella. Het repertoire is heel divers: van bekende popsongs tot swingende latin en jazz classics van bekende artiesten zoals Sia, Michael Bublé, Stevie Wonder en Earth, Wind & Fire. We treden met regelmaat op in en rondom Zwolle en vinden het dan leuk om de nummers te ondersteunen met choreografie.

Lees verder »

IJsbeeldenfestival "gewoon" weer naar Zwolle

IJsbeeldenfestival "gewoon" weer naar Zwolle

Zwolle – Na een dramatische gebeurtenis afgelopen jaar, waarbij het dak van de tent instortte, zal dit jaar het IJsbeeldenfestival gewoon weer in Zwolle neerstrijken.

Na het noodlottige instorten van de tent is het lange tijd onzeker geweest of de organisatie de financiële klap te boven kon komen. Moedig werd vorig jaar getracht alsnog een alternatieve locatie te vinden, maar zonder succes. Dit jaar zal het IJsbeeldenfestival te bezoeken zijn van 5 december tot en met 3 maart.

Lees verder »

Voetballen met kunstenaars op binnenplaats kunstacademie

Zwolle – ArtEZ en kunstenaars Yarre Stooker, Kees Westervelt en Robin Ferdinand Groot nodigen Zwollenaren uit om deel te nemen aan een bijzonder sociaal-artistiek evenement. Het betreft een voetbaltoernooi waarvan de spelvorm ontworpen is door beeldend kunstenaar Yarre Stooker.

Deze spelvorm houdt onder andere in dat voetballers zich slechts binnen hun vak mogen bewegen, en de bal niet langer dan 7 seconden mogen bezitten. Meer informatie over de spelvorm is te vinden op www.lijnvoetbal.nl.

Lees verder »

Fraterhuis verplaatst gratis buitenfilm naar Park de Wezenlanden

Fraterhuis verplaatst gratis buitenfilm naar Park de Wezenlanden

Zwolle – Na jarenlang succesvolle buitenfilms op diverse locaties in de Zwolse binnenstad te hebben vertoond, verhuist het Fraterhuis de grootse en gratis toegankelijke buitenfilm naar Park de Wezenlanden. Op zaterdag 25 augustus om 21.30 uur presenteert het Fraterhuis het romantische drama ‘The Guernsey Literary Society’ op het evenemententerrein. Op een eigen stoeltje of vanaf een kleedje; iedereen is welkom om te komen kijken naar het jaarlijkse cadeau van het Fraterhuis aan de bewoners van Zwolle.

The Guernsey Literary Society
Romantisch drama over een journaliste die besluit om te gaan schrijven over een boekenclub die op het eiland Guernsey is gevormd tijdens de Tweede Wereldoorlog. Bij toeval komt Juliet Ashton, een jonge schrijfster uit Londen, in contact met een aantal bewoners van Guernsey die tijdens de oorlog een leesclub vormden. Er ontspint zich een levendige correspondentie tussen de schrijfster en eilanders. Juliet raakt gefascineerd door de verhalen en de kleurrijke karakters van de leden van het Literaire Aardappelschiltaart Genootschap. Langzaam wordt duidelijk wat de eilandbewoners tijdens de oorlog hebben meegemaakt en hoe hun vriendschappen, saamhorigheid en onderlinge relaties tijdens de bezetting op de proef werden gesteld. Juliet besluit dan ook af te reizen naar Guernsey, een beslissing die haar leven voorgoed zal veranderen. Verfilming van de roman van Mary Ann Shaffer en Annie Barrows.

Lees verder »

Extra zomerse Pop Up Cinema Fraterhuis in het Celekwartier

Extra zomerse Pop Up Cinema Fraterhuis in het Celekwartier

Zwolle – Als gevolg van de grote belangstelling is er aanstaande donderdag een extra Pop Up Cinema voorstelling. Speciaal voor alle liefhebbers start op deze avond op het sfeervolle Celeplein om 22.00 uur de film ‘Le Tout Nouveau Testament’. Een aanstekelijke komedie met Benoît Poelvoorde als God die moet ingrijpen wanneer zijn dochter de sterfdata van iedereen op aarde verspreidt.

Le Tout Nouveau Testament
God woont in Brussel samen met zijn vrouw en tienjarige dochter Ea. Hij heeft een twijfelachtige moraal, gedraagt zich pathetisch en is intimiderend tegenover zijn gezinsleden. Via zijn computer regelt – of beter gezegd – ontregelt hij alles op aarde. Op een dag komt Ea in opstand tegen de hatelijke houding van haar vader. Ze hackt zijn computer en verspreidt de sterfdata van iedereen op aarde. Een actie die grote gevolgen heeft voor de mensheid. Voor God resteert geen andere optie meer dan zich onder de bevolking te begeven en dan ontdekt hij wat voor lelijke wereld hij geschapen heeft. Deze aanstekelijke film van de regisseur van 'Mr Nobody' en 'Toto Le Héros' draait om de vraag hoe je als mens moet proberen in vrede te leven met jezelf, de mensheid en de aarde.

Lees verder »

Kom op verhaal in Zwolle

Kom op verhaal in Zwolle

Zwolle – De Hanzestad Zwolle is rijk aan verhalen. De Wilde Deerne van Zwolle, hoe Zwolle van de draak werd verlost, de Zwolse Blauwvingers, het hondje in de vlammen, de inname van het roofslot Voorst, het geheim van de onderaardse gangen en de bloedige St Lucienacht. Zo maar een handvol verhalen uit de Zwolse verteltraditie.

Deze verhalen, sagen en legenden hebben alles te maken met de Zwollenaren, die trots zijn op hun stad en daarover nog steeds smakelijk vertellen.

Lees verder »

Enorme sculpturen De Fundatie op Lowlands

Enorme sculpturen De Fundatie op Lowlands

Zwolle – Op Lowlands, van 17 t/m 19 augustus 2018 in Biddinghuizen, is Museum de Fundatie dit jaar aanwezig met twee enorme sculpturen: Mikkel van Tom Claassen en Stepping Stones van Ronald A. Westerhuis.

Mikkel van Tom Claassen (1964) is een 10 meter hoge ridder, opgebouwd uit nonchalant op elkaar geplaatste ‘stenen’ die samen het lijf vormen. De kolossale delen zijn geboetseerd uit piepschuim, overspoten met kunststof en zilvergrijze verf en geschakeerd met een stalen frame. Stepping Stones van Ronald A. Westerhuis (1971) is onderdeel van de tentoonstelling Size does Matter, nog t/m 2 september 2018 in Museum de Fundatie.

Lees verder »