PROTO; van kunst- & designtalent tot architectuur

PROTO; van kunst- & designtalent tot architectuur

Zwolle – Van 5 t/m 8 juli vindt in de binnenstad van Zwolle op verschillende locaties PROTO plaats. Een nieuw vierdaags festival waarin de afstudeerders van de creatieve mbo- en hbo-opleidingen in Zwolle hun werk laten zien.

Verspreid over verschillende locaties als Museum de Fundatie, de Grote Kerk, Theater Odeon en het voormalig politiekantoor aan de Luttekestraat, zijn er tentoonstellingen, lezingen, wandelingen, modeshows en andere festiviteiten. Tijdens PROTO trekt het creatieve onderwijs op met de Architectuur Biënnale Zwolle die in datzelfde weekend plaatsvindt. 

Lees verder »

Mannenveiling Afentiká voor het goede doel!

Mannenveiling Afentiká voor het goede doel!

Zwolle – Een mannenveilig ordinair? Zeker niet! De traditionele ZHTC-mannenveiling wordt weer georganiseerd. Op 19 juni in het verenigingsgebouw van ZHTC worden onder andere de heren van het dispuut Afentiká (onderdeel van de Zwolse studentenverenging ZHTC) geveild.
Natuurlijk houden we het graag netjes. Zie het als een heitje voor een karweitje. Het karweitje? Dat kan één van de leden zijn die een heerlijk 3 gangenmenu voor je klaarmaakt of een dagje weg. Dit in het gezelschap van één van de dispuutleden. Het heitje? Bieden op de heren en hun karweitje doe je met bier. Stel dat zes bier het hoogste bod is, dan mag je aan de bar zes bier kopen. Je hebt vanaf dat moment het karweitje van één van de heren gewonnen.

Lees verder »

Student ArtEZ uitmuntend op eindexamen met 250 jonge musici

Student ArtEZ uitmuntend op eindexamen met 250 jonge musici

Zwolle – Jasper van der Deen, 4e jaars student ArtEZ conservatorium, heeft gisteren in een uitverkochte Spiegel in Zwolle een -10- van de examencommissie gekregen. Het komt zelden voor dat een student zon hoge waardering krijgt voor zijn werk.

Het afstudeerproject "Young Blue United" omvatte een breed muzikaal scala aan stijlen en dit alles werd uitgevoerd door 250 jonge musici, veelal scholieren van Zwolse VO-scholen. Burgemeester Henk Jan Meijer onderstreepte na het laatste nummer in een korte speech het belang van muziekonderwijs en zette samen met Jasper de toegift in, quarté-mains aan de concertvleugel. 

Lees verder »

Eureka kiest voor nieuwe toekomst, ideeën welkom

Zwolle – Sociaal-Culturele Vereniging Eureka zit in zwaar weer. In de ledenvergadering op 9 juni hebben de leden daarom gekozen voor een nieuwe toekomst voor Eureka, ook als dat betekent dat de vereniging daarvoor moet worden opgeheven en Eureka in een andere vorm verder gaat.

De leden willen daarmee het pand aan het Assendorperplein behouden voor sociaal culturele activiteiten. Eurekavoorzitter Monica van Randen: “Ik ben heel blij dat de leden ervoor hebben gekozen om Eureka een nieuwe toekomst te geven.” De vereniging is op zoek naar een nieuwe creatieve en/of sociaal culturele invulling en roept leden én niet leden op om met ideeën te komen. Archimedes, de beheerstichting, stapt in om op basis daarvan een plan te maken voor de toekomstige invulling van het pand. Ideeën kunnen worden gemaild naar stichting.archimedes@gmail.com.

Lees verder »

Rob Zuidema nieuwe bestuurder Zwolse theaters

Rob Zuidema nieuwe bestuurder Zwolse theaters

Zwolle – De Raad van Toezicht van Zwolse theaters benoemt Rob Zuidema (1968) per 1 september 2018 tot directeur-bestuurder. Op dit moment is Zuidema werkzaam bij Koninklijke BAM als Directeur Human Resources. Zuidema: "Ik ben vereerd met de benoeming en zie ernaar uit om mijn ervaring in te zetten voor de Zwolse theaters!”

Zuidema vervulde vele adviserende en bestuurlijke functies. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van Booking.com naar een organisatie met een krachtige en herkenbare bedrijfscultuur en hoge medewerkersbetrokkenheid. Daarvoor heeft hij ervaring opgedaan bij Shell, Arcadis, Vodafone en de Nederlandse Publieke Omroep. De bestuurlijke ervaring van Zuidema is divers. Hij vervult een aantal toezichthoudende rollen in publieke organisaties.  

Lees verder »

Zwolse rapgroep Oost Wanted presenteert album in Hedon

Zwolse rapgroep Oost Wanted presenteert album in Hedon

Zwolle – Oost Wanted is een Zwols rapduo dat zich voornamelijk richt op het maken van dansbare hiphop. De afgelopen drie jaar heeft het duo zich volop beziggehouden met het schrijven van songs en het maken van vlieguren op het podium. Vorig jaar september presenteerden ze er al de EP Niet Lullen Maar Dansen, vrijdag 22 juni zijn de mannen terug in Hedon voor de albumrelease van hun nieuwe plaat Niet Lullen Maar Vullen. Oost Wanted wordt deze avond bijgestaan door Mark Benjamin, DJ-duo Headphone Players en Pivo als host van de avond. Mark Benjamin presenteerde eerder dit jaar al zijn debuut-EP Ambience in een vol Hedon. Benjamin’s raptracks zijn een schot in de roos dankzij de sterk opzwepende beats en scherpe flow.

Lees verder »

De Stad Vertelt – World Press Photo tentoonstelling 2018 ontvangt de Gouden Caleidoscoop Prijs provincie Overijssel

De Stad Vertelt – World Press Photo tentoonstelling 2018 ontvangt de Gouden Caleidoscoop Prijs provincie Overijssel

Zwolle – Donderdag  heeft Eddy Zoëy de Gouden Caleidoscoop Prijs provincie Overijssel uitgereikt aan Fieke van ’t Riet, projectleider De Stad Vertelt – World Press Photo tentoonstelling 2018 in het Academiehuis de Grote Kerk Zwolle. Deze prijs wordt in iedere provincie uitgereikt aan het mooiste cultuurproject in de provincie en wordt ingesteld door het Fonds voor Cultuurparticipatie in Utrecht, dat dit jaar 10 jaar bestaat. De Gouden Cadeidoscoop Prijs bestaat uit een beeldje en een cheques van € 1.000.

De motivatie van de vakjury luidde:
Zwolle is een stad met een sterke regionale functie. De stad profileert zich op het gebied van internationale journalistieke fotografie, cultuureducatie en cultuurparticipatie. Wijkbewoners, leerlingen, studenten, amateurs en professionals werken samen aan storytelling in fotografie en beeld over hun stad of wijk. Professionals dragen hun expertise over, zodat de kwaliteit en deskundigheid worden versterkt. Diverse scholen (po, vo, mbo, hbo) zijn betrokken, waardoor het binnen schools en buitenschools leren en werken gestimuleerd wordt bij het maken van beeldverhalen. Binnen De Stad Vertelt worden amateurs en professionals uitgenodigd om beeldverhalen over hun stad in te zenden. Een vakjury, die een selectie zal maken voor de tentoonstelling, zorgt voor kwaliteit.

Lees verder »

Voorstelling RATS in DOAS

Voorstelling RATS in DOAS

Zwolle – In De Oude Ambachtsschool, in de mooie studio ‘Het Winkelier’ van pianist Micha Wink, wordt op 9 juni de voorstelling RATS van Podiumkunst Muzinder twee keer (15:00 en 20:00) voor een klein publiek gespeeld. RATS is een 50 minuten durende muzikale vertelling voor volwassenen over (on)macht, verantwoordelijkheid, keuzes, en het bespelen van je omgeving. Een indringend verhaal met filmische muziek over het leven van een jonge vrouw dat langzaam verandert in een nachtmerrie. Is het te laat of kan ze zichzelf redden? RATS laat zich het best omschrijven als een film zonder beeld; een voorstelling voor je voorstellingsvermogen.

Lees verder »

Kinderdisco XXL

Zwolle – De meest epische kinderdisco van Zwolle vindt vrijdag 15 juni plaats in Hedon! Uiteraard gaat dat gepaard met lichtvloer, virgin cocktailbar, dikke visuals en de lekkerste platen. Eindelijk is de grootste dansvloer van Zwolle gereserveerd voor de jongsten: de zaal waar artiesten als Ronnie Flex, Rico & Sticks en Kensington hun triomftochten langs lieten gaan. Misschien zelfs wel de zaal waar jouw vader je moeder voor het eerst heeft ontmoet! Als jij van 18:30 tot 20:15 voor de vetste dansmoves zorgt, dan regelen wij de discolampen en de drankjes!

Lees verder »

Ondergrondse Stadsgalerij biedt ruimte aan Zwols Creatief talent

Ondergrondse Stadsgalerij biedt ruimte aan Zwols Creatief talent

Zwolle – Vrijdag 1 juni wordt de ingang van de Zwolse ondergrondse stadsgalerij onthuld. De stadsgalerij wordt gerealiseerd in het ondergrondse tunnelstelsel in de binnenstad van Zwolle en biedt in de toekomst ruimte aan het werk van Zwolse creatieve talenten. Een aantal van deze talenten, die tevens aanjager zijn van de stadsgalerij, zijn bij de opening aanwezig om toelichting op de plannen te geven.

PROTO
De ondergrondse stadsgalerij is een initiatief door studenten van diverse Zwolse creatieve opleidingen. Verzameld onder de werknaam PROTO hebben ze in nauw overleg met BDG Architecten, locaties en diverse specialisten het plan verder uitgewerkt. Op dit moment zit het project nog in de prototype fase. Vanaf vrijdag 1 juni zal het project de fundingsfase ingaan.

Lees verder »

Filmpje zwemmende blaaskapel uit Zwolle zeer geliefd op Social Media

Filmpje zwemmende blaaskapel uit Zwolle zeer geliefd op Social Media

Zwolle – In het zondag geplaatste artikel over het succes van de Zwolse blaaskapellen wisten wij al te vertellen dat de twee afgereisde Zwolse blaaskapellen Le Bombardon en 103db de respectievelijk de eerste en tweede prijs wisten te bemachtigen.

Maandag werd een filmpje geplaatst van het optreden van Le Bombardon dat al spelend een watergevecht aanging met de aanwezige kinderen, en al spelend wel heel letterlijk verkoeling zochten in het water.

Het genoemde filmpje op Facebook:

Stemmingsorkest Le Bombardon – Zwolle

Geplaatst door Hennie Melenhorst op zondag 27 mei 2018

Lees verder »

Spectaculaire opening Festival Woest

Spectaculaire opening Festival Woest

Zwolle – In de brandende zon ging maandag rond het middaguur Festival Woest van start aan de Klokkensteeg. Veel middelbare scholieren in zomerkleding en korte broeken hadden op de tribunes plaatsgenomen, want dit festival is er in de eerste plaats op gericht deze leerlingen op een aansprekende manier in aanraking te brengen met kunst en cultuur. Wellicht zaten deze scholieren in de leeftijd van ongeveer veertien tot en met zestien jaar op deze zonovergoten dag niet te wachten op de openingspraatjes van Rob Bult, creatief directeur Xplosief, Carmen Munsterman, adviseur cultuureducatie Stadkamer of cultuurwethouder Jan Brink. Maar de organisatie van Woest had na de speeches een spectaculaire openingsstunt bedacht.

De 27-jarige Zwollenaar Stephan, stuntman bij JP de Kam sprong namelijk van het dak van de vooruitspringende gevel van het pand waarin Plato is gevestigd. Hij sprong 11 meter naar beneden en kwam terecht op een catcher gemaakt van dik op elkaar gestapelde matten. Zonder blessures nam het hij applaus van de scholieren in ontvangst. Daar kon de openingsspeech van wethouder Brink niet tegenop. Het is een zijn laatste publieke optredens, want zoals hij zelf zei: “Nog zeven dagen.” Volgende week maandag wordt hij namelijk opgevolgd door de nieuwe wethouder van cultuur Monique Schuttenbeld. Er treed dan een nieuw college van burgemeester & wethouders aan als gevolg van het onlangs afgesloten coalitieakkoord. D66, de partij van Jan Brink neemt hieraan niet deel. Wel blijft Brink actief in de Zwolse politiek, maar dan als fractieleider van D66 in de gemeenteraad.

Lees verder »