OPERATIE 1001 LICHTJES: Met kerst is alles mogelijk

OPERATIE 1001 LICHTJES: Met kerst is alles mogelijk

Zwolle – Met teleurstelling en verdriet moeten Theater de Makkers en Zwolse theaters OPERATIE 1001 LICHTJES grotendeels stopzetten. Maar: met kerst is alles mogelijk – en ook op afstand kunnen we samenzijn. Met dat idee startte OPERATIE 1001 LICHTJES. Nu de strenge lockdown tot 19 januari is afgekondigd, kan de uiteindelijke expositie in Theater de Spiegel niet doorgaan.

De opgehaalde verhalen en lampjes die zijn opgehaald, worden wel teruggegeven aan de stad. Eind december kunnen de verhalen beluisterd worden en bovendien worden tientallen lampjes door Theater de Makkers persoonlijk langs gebracht bij Zwollenaren die hiervoor door een geliefde, kennis of collega zijn aangemeld.

Lees verder »

Theatergroep De Jonge Honden ontvangt basissubsidie van Gemeente Zwolle in 2021

Theatergroep De Jonge Honden ontvangt basissubsidie van Gemeente Zwolle in 2021

Zwolle – Theatergroep De Jonge Honden ontvangt in 2021 een basissubsidie van Gemeente Zwolle. Dankzij een subsidie van provincie Overijssel kon het Zwolse gezelschap de afgelopen twee jaar de organisatie versterken op zakelijk en artistiek gebied.

Theatergroep De Jonge Honden produceerde het afgelopen jaar, onder leiding van artistiek leider Jolmer Versteeg en zakelijk leider Brigitte De Goeij, met veel succes de voorstelling Oorlogswinter, naar het boek van Jan Terlouw. Met een basissubsidie van de gemeente kan het gezelschap het kleine team van een beperkt aantal uren voorzien en gehuisvest blijven in het Perrontheater in Zwolle. Voor de activiteiten zal, zoals nu ook het geval is, projectsubsidie worden aangevraagd bij publieke en private fondsen en overheden.

Lees verder »

Cultuurfonds Overijssel verrast Zwolse organisatie met extra bijdrage

Cultuurfonds Overijssel verrast Zwolse organisatie met extra bijdrage

Zwolle – Vijf organisaties in Overijssel zijn de afgelopen dagen verrast door het Prins Bernhard Cultuurfonds. Zij zijn in het zonnetje gezet met een cheque ter waarde van 2.500 euro om hen in coronatijd een extra steuntje in de rug te geven. Want ook de Overijsselse culturele- en natuurorganisaties zijn hard geraakt door de ingrijpende overheidsmaatregelen in een poging het coronavirus een halt toe te roepen. Dit bedrag komt bovenop de eerder dit jaar toegewezen bijdragen.

Elke werkdag is deze week een organisatie door het bestuur van Cultuurfonds Overijssel verblijdt met een cheque. “Juist nu is het zo belangrijk dat we de cultuursector in onze provincie een steuntje in de rug geven. Met deze chequeweek zorgen we ervoor dat een aantal organisaties zo snel mogelijk weer normaal aan de slag kan, zodra de beperkingen door de coronacrisis afnemen”, aldus Ineke Bruggeman, ambtelijk secretaris van het Cultuurfonds Overijssel.

Lees verder »

Muziekvereniging Excelsior Westenholte bestaat 100 jaar

Muziekvereniging Excelsior Westenholte bestaat 100 jaar

Zwolle – Op 2 december 2020 bestaat Muziekvereniging Excelsior officieel 100 jaar. Opgericht als fanfareorkest op 2 december 1920 in ’s Heerenbroek verhuisde de vereniging na enkele jaren naar Westenholte om uit te groeien tot Muziekvereniging Excelsior Westenholte.

Excelsior is een levendige vereniging met een jeugdig ledenbestand. Op dit moment bestaat de vereniging uit een A-orkest (1e divisie niveau), B-orkest, Slagwerkgroep en sinds september 2020 weer een C-orkest. De vereniging heeft in totaal 72 leden, daarvan spelen er 50 in het A-orkest. Er krijgen 32 leerlingen les van verschillende docenten om zo een steeds hoger niveau te behalen en vanuit het C-orkest, via het B-orkest door te kunnen stromen naar het A-orkest.

Lees verder »

Theatergroep De Jonge Honden met nieuwe residenties en experimenten in Perrontheater

Theatergroep De Jonge Honden met nieuwe residenties en experimenten in Perrontheater

Zwolle – Het Perrontheater, de thuisbasis van Theatergroep De Jonge Honden in Zwolle, zal in december weer gebruikt worden door theatermakers als plek om te maken en te experimenteren.

Theatergroep De Jonge Honden presenteert VOORVALLEN #2, bestaande uit twee residenties en in totaal twee toonmomenten voor publiek. Makers Yari van der Linden en Jelle Mensink werken tijdens hun residentie aan Hartfalen, een tragikomische en absurdistische theatervoorstelling. Artistiek leider Jolmer Versteeg en schrijver Wessel de Vries werken aan De Gevallen Keizer. Een verhaal over Keizer Wilhelm II in quarantaine. Eens de machtigste man van Europa, tot het einde van zijn leven geïsoleerd in een kasteel in Nederland.

Lees verder »

Meander Bigband komt als origineelste uit de bus en verdubbelt buit

Meander Bigband komt als origineelste uit de bus en verdubbelt buit

Zwolle – In de finale van de Clubsupport actie van de Rabobank is de Meander Bigband als winnaar uit de bus gekomen bij de ‘Verdubbelaar’.

De schoolband van het Meander College wist door te winnen het binnengehaalde bedrag voor nieuwe concertpolo’s te verdubbelen. Vrijdag werd tijdens de wekelijkse repetitie de band verrast door persoonlijk bezoek van de bank voor de overhandiging van de cheque.

Lees verder »

De Stad Verbeeldt zoekt enthousiaste vrijwilligers

De Stad Verbeeldt zoekt enthousiaste vrijwilligers

Zwolle – Stichting De Stad Verbeeldt in Zwolle zoekt enthousiaste vrijwilligers voor verschillende exposities, zoals Zilveren Camera, Noorderlicht Groningen en De Stad Verbeeldt, op verschillende locaties in Zwolle.

Als vrijwilliger kun je actief meedoen. De Stad Verbeeldt is op zoek naar vrijwilligers voor de rondleidingen, de kassadienst, techniek en logistiek of de functie van suppoost. Er wordt gewerkt met een enthousiast team van vrijwilligers, amateurs en professionals met passie voor verhalen en fotografie, beeld en geluid.

Lees verder »

De Bijbel vanuit vrouwelijk perspectief

De Bijbel vanuit vrouwelijk perspectief

Zwolle – De Bijbel is door mannen geschreven en vrouwen spelen niet de hoofdrol in dit heilige boek. Het begon al met de rib van Adam, waaruit Eva zou zijn geschapen. Dat was afgelopen weekend wel anders in de theatervoorstelling “Mrs. God” van Theaterfirma Linea Rekta aan de Grote Voort.

Drie jonge vrouwen nemen het woord en de mannen – behalve Jezus- komen er niet zo goed vanaf. Mannen worden afgeschilderd als macho’s of mietjes, die vrouwen alleen maar kunnen zien als moeder, hoer of dienstmeid. De Bijbel herschreven door Maria Magdalena, Maria van Nazareth en Mrs. God herself.

Lees verder »

Kickstart Cultuurfonds geeft 20.000 euro aan Museum de Fundatie

Kickstart Cultuurfonds geeft 20.000 euro aan Museum de Fundatie

Zwolle – Goed nieuws voor 41 musea in Nederland. Kickstart Cultuurfonds – een initiatief van de BankGiro Loterij, VSBfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds en de VandenEnde Foundation, in samenwerking met diverse andere private fondsen – heeft bekendgemaakt ruim 1,4 miljoen euro aan 41 musea te doneren. Onder hen zijn Museum Helmond (44.407 euro), Museum de Fundatie (20.000 euro), Museum Joure (51.980 euro) en Natura Docet Wonderryck Twente (19.470 euro).

Musea konden een aanvraag indienen om hun museum coronaproof te maken en zo het publiek weer op een veilige, goede manier te kunnen ontvangen. Hoewel de maatregelen rondom het coronavirus grote consequenties hebben voor de culturele sector, en dus ook voor de projecten die Kickstart Cultuurfonds ondersteunt, wil het fonds zich hard maken voor de ondersteuning van de sector.

Lees verder »

Zwolse hiphopformatie brengt een muzikale ode aan hun moeders

Zwolse hiphopformatie brengt een muzikale ode aan hun moeders

Zwolle – De Alliantie maakt al enkele jaren furore in het Nederlandse muzieklandschap. Na dit jaar landelijke hoge ogen te gooien met de singles Gek Van Mij en 1000 Idealen bracht de driekoppige hiphopformatie vandaag hun nieuwe single Mama uit.

Mama is een ode aan hun moeders, het lege nestsyndroom en de rollen die met de jaren omdraaien. Op het nummer hoor je tevens een ander muzikaal talent uit Zwolle, namelijk zanger Micah van het duo Micah & Julia. Micah schreef mee aan het nummer en zong tevens het refrein van dit Nederlandstalige popnummer. De single Mama is vanaf vandaag te beluisteren op Spotify en de clip, gemaakt door Filmsaus (o.a. bekend van clips voor rapper Snelle), is te bekijken op Youtube.

Lees verder »

ANNO ontvangt financiële bijdrage van VSBfonds

ANNO ontvangt financiële bijdrage van VSBfonds

Zwolle – Zwolle heeft voor de inrichting van ANNO, het museum in de maak aan de Melkmarkt, een financiële bijdrage ontvangen. ANNO is het nieuwe stadsmuseum van Zwolle, maar het is meer dan alleen een museum.

ANNO is een plek waar Zwollenaren en andere bezoekers meemaken én mee maken. Meemaken staat voor beleven, kennismaken en je deel voelen van de Zwolse geschiedenis. Het mee maken bestaat uit onderzoek, dialoog en interactieve publiekspresentaties.

Lees verder »

WOEST Karavaan brengt kunst en cultuur op school

WOEST Karavaan brengt kunst en cultuur op school

Zwolle – De afgelopen weken maakten 1200 leerlingen kennis met de WOEST Karavaan. Deze culturele karavaan toerde twee weken langs elf voortgezet (speciaal) onderwijs scholen in en om Zwolle.

Iedere ochtend werd de karavaan opgebouwd op een andere school. Leerlingen werden uit het klaslokaal gehaald en ondergedompeld in een festivalsetting waar ze met diverse kunst en cultuur workshops aan de slag konden. Alle workshops van de karavaan zijn ontwikkeld samen met kunstenaars/cultuuraanbieders, docenten en jongeren. WOEST ontwikkelt innovatief cultuuronderwijs waarbij de input van jongeren en scholen een belangrijk onderdeel vormt.

Lees verder »