Creatieve Coöperatie Zwolle doneert buitenmuur aan Cibap-student ‘Creative Business’

Creatieve Coöperatie Zwolle doneert buitenmuur aan Cibap-student ‘Creative Business’

Zwolle– De Creatieve Coöperatie Zwolle wil de zichtbaarheid van de creatieve industrie in Zwolle vergroten. Daarom doneert de Creatieve Coöperatie jaarlijks een buitenmuur op hun industriële locatie aan de Grote Voort 8-10. Om studenten de mogelijkheid te geven hun werk te presenteren is dit jaar gekozen voor een student van ‘Creative Business’ van Cibap Zwolle.

De Cibap-student Dave Taihuttu heeft vanuit zijn opleiding ‘Creative Business’ een vrije opdracht meegekregen om daarmee zijn opleiding af te ronden. In het kader van ‘pro you’ kreeg Dave de kans om zich te richten op zijn eigen interesses, namelijk visuele kunstvormen en diverse vormen van typografie.

Lees verder »

Zwolse kunst- en cultuursector krijgt 250.000 euro coronahulp

Zwolse kunst- en cultuursector krijgt 250.000 euro coronahulp

Zwolle – Het college van burgemeester en wethouders geeft een financiële impuls aan de culturele sector in Zwolle.

Het geld, in totaal 250.000 euro, is bestemd voor Zwolse culturele initiatieven, cultuurmakers en culturele zelfstandigen. Met het extra bedrag wil de gemeente het culturele leven in Zwolle weer op gang krijgen, zodat zij ook na de crisis kan blijven bijdragen aan de veerkracht en vitaliteit van de stad. Net als veel andere sectoren in de stad is de gehele culturele sector in Zwolle hard getroffen door de coronacrisis.

Lees verder »

Levend schilderij van Jan Voerman langs de IJssel

Levend schilderij van Jan Voerman langs de IJssel

Een grote schilderijlijst brengt IJsselschilder Jan Voerman tot leven aan de oever van de IJssel tussen Zwolle en Hattem.

De schilderijlijst van drie bij twee meter is geplaatst op het Voerman Struinpad in de Schellerwaarden aan de Zwolse kant. Het laat de uitsnede zien zoals de bekende IJssel-schilder het veel vastlegde: de rivier, het silhouet van de kerktoren en Dijkpoort van Hattem en een royale lucht.

Lees verder »

Bijzondere elfde editie van het Britten Vioolconcours in Zwolle

Bijzondere elfde editie van het Britten Vioolconcours in Zwolle

Zwolle – De elfde editie van het Britten Concours op 13 en 14 juni kenmerkt zich door het bijzonder hoge niveau van de deelnemers – zowel in technisch als muzikaal opzicht.

Het in oorspronkelijk maart geplande evenement in het ArtEZ Conservatorium vond live, met een zeer beperkt publiek, plaats in het historische rijksmonument de Groote Sociëteit in Zwolle. Familie, vrienden en belangstellenden volgden het concours via een livestream.

Lees verder »

Financiële steun voor behoud Zwolse cultuursector

Financiële steun voor behoud Zwolse cultuursector

Zwolle – Net als veel andere sectoren in de stad is de gehele culturele sector in Zwolle hard getroffen door de coronacrisis. Door de crisis hebben de culturele instellingen lange tijd geen publiek kunnen ontvangen en ook de komende maanden geldt slechts een beperkte openstelling. Hierdoor missen zij een groot deel van hun eigen inkomsten. Om te voorkomen dat deze belangrijke sector door de crisis klappen krijgt die ze niet meer te boven komen, zijn steunmaatregelen nodig.

Daarom maakt de gemeente graag gebruik van de mogelijkheid die het Rijk biedt om via cofinanciering de grootste culturele instellingen in Zwolle te ondersteunen. Ook de provincie doet mee in deze cofinanciering. Het Rijk heeft bepaald dat de Fundatie, Zwolse Theaters, Hedon en het Fraterhuis van nationaal belang zijn en in aanmerking komen voor de steunmaatregel. Het geld is bedoeld om de eerste zware maanden van de coronacrisis door te komen en om zich voor te bereiden op het nieuwe seizoen. Het gaat in totaal om ruim drie miljoen euro. Dit bedrag is nog afhankelijk van het exacte bedrag dat het Rijk gaat toekennen. Door deze vier te ondersteunen wordt ook indirect geïnvesteerd in de Zwolse makers en een groot aantal zelfstandigen die in de sector werkzaam zijn.

Lees verder »

Kunstwerk Save Our Souls in Zwolse binnenstad

Kunstwerk Save Our Souls in Zwolse binnenstad

Zwolle – Save Our Souls (S.O.S.) is de titel van een conceptueel kunstwerk dat sinds maandag te zien is op een willekeurig gekozen blinde muur in de Sassenstraat, boven de entree van het pand rechts van Café Trefpunt in de binnenstad van Zwolle. Dit kunstwerk in de openbare ruimte bestaat uit een geprojecteerde rode stip dat als S.O.S morsecode met een bepaalde regelmaat en bij herhaling op de muur oplicht.

Het minimalistische ‘Save Our Souls’ is met een stip van slechts enkele centimeters doorsnede nog net waarneembaar in daglicht. Het is pas goed zichtbaar vanaf de schemering tot het ochtendgloren, en komt volledig tot leven in het donker van de nacht. Het werk herinnert ons op een subtiele wijze aan de niet aflatende aaneenschakeling van noodsituaties, die overal ter wereld en in ieders leven opduiken, verdwijnen en weer plaats maken voor nieuwe, en die alleen wat betreft omvang en impact van elkaar verschillen.

Lees verder »

Fakkelteit verhuist naar fonkelnieuwe culturele ontwikkelingsplek Beatbox

Fakkelteit verhuist naar fonkelnieuwe culturele ontwikkelingsplek Beatbox

Zwolle – Met de online opening van donderdag 11 juni in zicht worden steeds meer gebruikers van Beatbox onthuld. Zo maakte Hedon vrijdag bekend dat ook De Fakkelteit naar de nieuwe culturele ontwikkelingsplek verhuist.

De Fakkelteit schenkt aandacht aan de ontwikkeling van jong talent en creëert kansen voor jongeren. Een bewustwording van eigen kwaliteiten en een plek voor goed advies en opbouwende kritiek. De Fakkelteit is een initiatief van Travers Welzijn en Rico in samenwerking met Hedon.

Lees verder »

Heropening Nederlandse musea start in de Fundatie Zwolle

Heropening Nederlandse musea start in de Fundatie Zwolle

Zwolle – Maandag geeft Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven de aftrap voor de heropening van de Nederlandse musea in Museum de Fundatie in Zwolle.

De musea sloten in het kader van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus op 12 maart de deuren. De minister zal maandag om 12.00 uur de deuren van Museum de Fundatie symbolisch openen en de eerste bezoekers verwelkomen. Na de Fundatie bezoekt de minister andere musea in het land.

Lees verder »

Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel organiseert audities

Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel organiseert audities

Zwolle – Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel bestaat inmiddels alweer achttien jaar. Hoewel het orkest door de crisis nu niet kan spelen, bereidt het orkest zich achter de schermen voor op een hopelijk ’normaal’ seizoen vanaf september. Daarom organiseert het orkest audities voor nieuwe leden op zaterdag 20 juni.

De Vuurvogel trok in deze coronacrisis landelijk de aandacht met hun quarantaine-clip Stay@Home die o.a. door NPOradio4 en ClassicNL breed werden gedeeld. Het jeugdorkest was een van de pioniers met een dergelijke quarantaine-video en kreeg hierdoor veel navolging van andere orkesten in het land. De dirigent ontving van De Stadkamer zelfs een prijs voor deze thuis-productie.

Lees verder »