Première ‘Going On’ van Toon Hagen in Grote Kerk

Première ‘Going On’ van  Toon Hagen in Grote Kerk

Zwolle – ‘Going On’ heet het werk van Toon Hagen dat op 28 december in première gaat. Een naam die lijkt voorbestemd voor Hagens nieuwe geestelijke kind. Vanwege de muzikale verhaallijn, beginnend bij het doopvont en meanderend langs hoogte- en dieptepunten die bij het leven horen. Maar ook omdat Hagen en pianiste Philine Coops al repeterende steeds weer nieuwe lagen ontdekten. De luisteraar heeft aan één keer evenmin genoeg vermoedt Coops. ‘Going On’ dus.

De première vindt plaats in de Grote Kerk waar Hagen als cantor/organist aan is verbonden. Het duo speelt eveneens ‘Shadow nor Prey’ van Simeon ten Holt, een ode aan het onderweg zijn aldus Hagen in een eerder interview.
Een première is altijd spannend – hoeveel ervaring je ook hebt – en als je met zijn tweeën speelt geldt dat in het kwadraat. Tegelijkertijd weten Hagen en Coops wat ze aan elkaar hebben. De samenwerking wordt door beide musici als heel bijzonder ervaren. Coops: “Het spel van ons beiden vloeit op sommige momenten zo in elkaar over dat nauwelijks nog valt te onderscheiden wie welke noten speelt.”

Lees verder »

Wie wil kerstmuziek dirigeren met het Orkest van het Oosten?

Wie wil kerstmuziek dirigeren met het Orkest van het Oosten?

Zwolle – Altijd al eens een orkest willen dirigeren? Schuilt er een echte maestro in jou? Probeer het zelf en kom op donderdagavond 14 december naar Waanders In de Broeren. Daar zit een strijkensemble van het Orkest van het Oosten klaar op het podium om door jou gedirigeerd te worden. Ook als je niet wilt dirigeren, is het de moeite waard te komen. Tussen de hectische kerstinkopen door kun je even genieten van hilarische momenten en de mooiste kerstmuziek.

Op de vooravond van de grote Maestro-finale op televisie (waarbij het Orkest van het Oosten fungeert als Maestro-orkest) geeft het Orkest van het Oosten Zwollenaren de kans het orkest te dirigeren. Het orkest stelt zijn bok ter beschikking aan iedereen die zich even maestro wil voelen.

Lees verder »

Gospelkoor One Spirit zoekt nieuwe leden

Gospelkoor One Spirit zoekt nieuwe leden

Zwolle – Gospelkoor One Spirit is op zoek naar nieuwe leden. Het Zwolse koor dat al 26 jaar bestaat, heeft nog plekken vrij voor mensen die het leuk vinden om te zingen.
Op dit moment is het koor het hardst op zoek naar enthousiaste mannen, maar ook vrouwen zijn meer dan welkom. Het koor heeft Engelstalig en Nederlandstalig repertoire, en staat onder leiding van dirigent Jaco Lips.

Er wordt elke woensdagavond van 20.00 uur tot 22.00 uur gerepeteerd in de Stinskerk aan de Westenholterweg 19 in Zwolle. Het gospelkoor treedt regelmatig op in kerken en verzorgingstehuizen, maar bijvoorbeeld ook in de gevangenis, en in het ziekenhuis. Deel jij dezelfde passie, ben je 15 jaar of ouder, en lijkt het je leuk om te komen zingen, of om gewoon een keertje te komen kijken? Stuur dan een e-mail naar pr@onespirit.nl

'Poor but Proud': Fototentoonstelling van Humberto Tan

'Poor but Proud': Fototentoonstelling van Humberto Tan

Zwolle – 'Poor but Proud' is de titel van een fototentoonstelling van Humberto Tan.  De tentoonstelling werd vrijdagmiddag in zijn bijzijn geopend in het Academiehuis in Zwolle. Humberto Tan is al 15 jaar ambassadeur van het Rode Kruis. In die functie reisde afgelopen zomer naar Bangladesh om foto's te maken. Hij bezocht daar de kampen Kutupalong en Balukhali.

Met de foto's wil Humberto Tan de aandacht vestigen op de humanitaire ramp die momenteel in Myanmar plaatsvindt. De Rohingya zijn een moslimminderheid. Door de Myanmarese regering worden ze niet erkend als wettige inwoners van het land. Sinds het geweld tegen deze moslims eind augustus is opgelaaid, met honderden doden tot gevolg, zijn de Rohingya massaal de grens naar Bangladesh over gevlucht.

Lees verder »

Verzet tegen “witte mannen cultuur”

Verzet tegen “witte mannen cultuur”

Zwolle – “Zwarte Piet is een racistische karikatuur waartegen we ons moeten verzetten”, was de stelling van Anne van Uum tijdens de persconferentie van actiegroep Theater voor Iedereen woensdagmorgen in het Papenstraattheater.

Deze actiegroep had eerder aan Hilco Folkeringa, directeur van de Zwolse Theaters gevraagd de sinterklaasvoorstelling van woensdagmiddag af te lasten omdat de producent van deze voorstelling alleen met zwarte Pieten wil werken. De directie van Zwolse Theaters is hiermee niet akkoord gegaan. Daarna wilden de activisten demonstreren tijdens de kindervoorstelling, maar dit is hen afgeraden en zij zien van dit “grondrecht” af “om geen agressie over ons af te roepen, want daar gaat het ons niet om.” Leden van de actiegroep hebben vele soorten “superagressieve” dreigingen ontvangen via sociale media. Studenten van ArtEZ, die deelnemen aan deze actie zijn door de school gewaarschuwd dat dit hun carrière in de cultuursector kan schaden. Initiatiefnemer Vera Vogel heeft zelfs persoonlijke bedreigingen ontvangen en de politie is bij haar aan huis geweest om te informeren waarmee zij bezig is. Zij heeft van de bedreigingen aangifte gedaan.

Lees verder »

Vuurvogel met Schotse Pipeband op Familieconcert

Vuurvogel met Schotse Pipeband op Familieconcert
Zwolle – Op zondagmiddag 26 november zullen alle ensembles die onder de vleugels van Stichting de Vuurvogel vallen zich laten horen in het jaarlijkse Vuurvogel Familieconcert. In dit 15e, inmiddels traditionele, familieconcert voor jong en oud zullen meer dan 200 jonge musici zich muzikaal presenteren. Als speciale act zal in de finale de Lowland Brigade Pipe Band zich voegen bij het jeugdsymfonieorkest. Met deze unieke combinatie zal in het exclusief gecomponeerde muziekstuk iedereen Schotland kunnen voelen!  
 
De organisatie is er in geslaagd om alle jonge musici binnen één concert de revue te laten passeren. De ensemble’s die onder Stichting de Vuurvogel vallen zijn: Kinderkoor Konstantijn, Jeugdkoor #Voices, Vuurvogel OpStreek, de Jonge Vuurvogel en Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel. Laatsgenoemd orkest telt momenteel 92 leden en maakte onlangs een succesvolle concerttournee naar Praag.

Lees verder »

Humberto Tan exposeert in de Fundatie

Humberto Tan exposeert in de Fundatie

Zwolle – Humberto Tan bezocht afgelopen zomer als ambassadeur van het Rode Kruis vluchtelingenkampen in Bangladesh. Zijn foto’s vertellen het verhaal van onderdrukking, vervolging, lijden en veerkracht. In de fototentoonstelling Poor but Proud zijn van 1 december 2017 t/m 11 februari 2018 veertig foto’s te zien in het Academiehuis en de Fundatie in Zwolle.

Al meer dan 15 jaar is Humberto Tan (1965) ambassadeur van het Rode Kruis. Hij reist regelmatig naar plaatsen waar het Rode Kruis menselijk leed probeert te verzachten. Afgelopen zomer was hij in Bangladesh, waar veel vluchtelingen uit Myanmar een goed heenkomen hebben gezocht in de kampen Kutupalong en Balukhali. Hij sprak met mensen en legde hun leven vast met de camera.

Lees verder »

Zwolse producer Delic start samenwerking met Hedon

Zwolse producer Delic start samenwerking met Hedon

Zwolle – De Zwolse hiphop producer Peter Blom start in samenwerking met het Hedon Productiehuis en ondersteund door de provincie Overijssel een ontwikkeltraject van één jaar. Tijdens deze samenwerking werkt Blom, onder muziekliefhebbers bekend als Delic, aan het uitbrengen van nieuw multidisciplinair werk en gaat hij weer optreden.

Rondom Delic, bekend van onder meer Opgezwolle, is het lange tijd stil geweest. Blom heeft de hele wereld over gereisd en heeft zich naast het maken van nieuwe muziek ontwikkeld als schrijver en schilder. Als multidisciplinair artiest werkt Blom binnen het thema ‘hypnose’ en bracht hij onlangs een eerste track ‘The Oasis’ uit. Deze muziek werd opgepikt door de landelijke media waaronder VPRO’s 3voor12 en bereikte in korte tijd vele duizenden views op Youtube.

Lees verder »

Marathonvoorstelling The Nation naar Zwolle

Marathonvoorstelling The Nation naar Zwolle

Zwolle – Op 5 november ging de Netflix-achtige marathonvoorstelling The Nation van Het Nationale Theater in première in de Koninklijke Schouwburg. Het is de eerste, vijf uur durende, marathonvoorstelling van Het Nationale Theater. Regisseur Eric de Vroedt liet zich inspireren door razendsnelle Netflix-series. The Nation is op zaterdag 2 en zondag 3 december te zien in Theater de Spiegel.

The Nation is een actuele theaterthriller over de op hol geslagen Nederlandse multiculturele samenleving. Het begint met een mysterie: de elfjarige Ismaël uit de Haagse Schilderswijk is spoorloos verdwenen. Daarna volgt een zoektocht langs alle lagen van de maatschappij, langs politieagenten, jihadisten, ondernemers, politici, journalisten en welzijnswerkers met ieder hun eigen belangen. The Nation bestaat uit zes afleveringen die in ruim vijf uur tijd achter elkaar gespeeld worden. Regisseur Eric de Vroedt wil het publiek van begin tot einde aan de stoel gekluisterd houden. "Het is de kunst om ruim vijf uur lang de spanningsboog hoog te houden. Dat is mijn streven."

Lees verder »

Kunstroute Overijssel Motivatieprijs 2017

Zwolle – Zondag 5 november jl. werd het evenement van de Kunstroute Overijssel goed bezocht in de Biologische Schapenmelkerij de Vreugdehoeve aan de Zalkerveerweg te Zwolle. 12 leden hadden in het thema van de Vreugderijkerwaard/Vreugdehoeve een kunstwerk gemaakt waarop het publiek kon stemmen. Hier werd in grote getalen oproep aan gegeven, vele bezoekers genoten van de omgeving, de muziek en van de kleurrijke kunstmarkt .

persbericht_nov17.jpg

Het publiek kende de derde prijs toe aan Erik Koedam (schilderij). Ton van Sprang (Beeld) eindigde op de tweede plaats. Maar met een ruime meerderheid van de stemmen, kwam Mirna Tuten-Onderdijk met haar vertolking van de Vreugderijkerwaard in de vorm van een sfeervol schilderij, als winnares uit de bus. De kunstenares was aangenaam verrast en genoot van de erkenning die het publiek aan haar werk toekende. Een geslaagde middag waar de organisatie van Kunstroute Overijssel met veel genoegen naar terug kijkt.