Diversiteit heeft de boventoon bij Open Ton

Diversiteit heeft de boventoon bij Open Ton

Zwolle – Vanwege het grote succes van de televisie-serie (eind jaren '60) werd de musical Ja zuster, nee zuster wederom een groot succes. Ook musicals als Foxtrot waren een grote hit in de theaters. Onlosmakelijk hieraan verbonden waren Annie M.G. Schmidt en Harry Bannink.

Deze musicals zijn nog steeds een grote inspiratiebron voor Luna Meerman, Anne-Merel Klaseboer en Noa Beumer. Met veel enthousiasme brachten zij in Grand-Cafe Public aan de Blijmarkt enkele zeer herkenbare liedjes ten gehore. Uiteraard ontbraken hierbij de daarbij behorende dansjes niet. Deze jonge talentjes zijn actief binnen de Nederlandse Jeugd Musical School van Gina Maria. Het was voor deze meiden een geheel nieuwe ervaring om voor een goed gevulde zaal op te treden.

Lees verder »

Gratis voorstelling cabaretier André Manuel in Statenzaal

Gratis voorstelling cabaretier André Manuel in Statenzaal

Zwolle – Tijdens het driedaagse DemoCrazy Festival in de Statenzaal Zwolle geeft André Manuel als Dominee Manuel zijn eigenzinnige visie op democratie. Speciaal voor deze dag maakte hij de korte voorstelling 'Statenproat'. De voorstelling speelt zondag 17 maart om 12:30 uur, 15:00 uur en om 17:30 uur en kaarten zijn gratis verkrijgbaar via http://bit.ly/STOATENPROAT

Overige gratis programmaonderdelen op deze dag zijn; workshop poster maken door Kunsteducatie Nederland en vormgever/fotograaf Erik Franssen, muziek van Sfeerbeheer, politieke escaperoom van de Provinicie Overijssel, klimaattafel van Waterschap Drents Overijsselse Delta en de stemwijzer van acteur Jules van Rijn. Het Democrazy Festival is van 11:00 tot 18:00 uur.

Lees verder »

The Young Ones speelt allerlaatste voorstelling in Zwolle

The Young Ones speelt allerlaatste voorstelling in Zwolle

Zwolle – Op zaterdag 23 maart om 20.00 uur en zondag 24 maart om 15.00 uur speelt The Young Ones haar allerlaatste voorstelling TROOST. Deze 'Young Ones Master' voorstelling, die een week voor het definitieve sluiten van The Young Ones haar premiere beleeft in de theaterloods aan de Grote Voort, is de 98e en laatste productie die onder de vlag van The Young Ones wordt gemaakt in Zwolle. Na 10 prachtige jaren van theater maken sluit The Young Ones op 1 april 2019 definitief haar deuren en laat ze haar gedachtegoed na aan de nieuwe generatie theatermakers.
 
In TROOST kijken The young Ones nog één keer om, en nog één keer vooruit.
In TROOST nemen we nog eenmaal de wapens ter hand, staan we nog eenmaal op, gaan we nog eenmaal de straten op om ons te roeren over alles wat ons beroert en ontroert. Zijn we nog eenmaal radicaal  en spijbelen nog eenmaal voor het klimaat.

Lees verder »

Oud worden in Huize “We zijn er bijna”

Oud worden in Huize “We zijn er bijna”

Zwolle – Zaterdagmorgen om half tien was het nog stil in de stad. Toch begaven zich al tientallen ouderen naar het Papenstraattheater. In de enigszins troosteloze ontvangsthal van dit theater kwamen de zestigplussers nieuwsgierig naar binnen. Ze hadden zich aangemeld voor deelname aan de nieuwe theaterproductie “We zijn er bijna”, die op vrijdag 21 juni in Zwolle in première gaat. Afgelopen zaterdag kwamen de spelers voor de eerste keer bijeen om met elkaar kennis te maken en geïnformeerd te worden over de voorstelling . Sommigen kenden elkaar al, anderen kwamen wat onwennig binnen. In april starten de repetities onder de enthousiaste leiding van theatermaakster Lisi de Schepper, artistiek leider met ondersteuning van “de andere jonge meiden” van het productiehuis Rimpels & Vouwen.
 
De voorstelling gaat over oude mensen, die in de herfst van hun leven in verzorgingshuis “We zijn er bijna” terecht zijn gekomen. Na het overlijden van haar man moet mevrouw Zachtleven ook naar dit verzorgingshuis. Ze kan niet meer alleen wonen in het huisje, waar ze jarenlang samen met haar man heeft geleefd. Ze moet haar vertrouwde omgeving met al haar dierbare spulletjes achterlaten. Alleen het muziekdoosje, dat ze jaren geleden van haar overleden man heeft gekregen, heeft ze kunnen meenemen, maar al na enkele dagen is ze het kwijt. Wanhopig en verward klampt ze iedereen aan: “Waar is mijn muziekdoosje?” Het begin van de theatervoorstelling, die de komende zomer op een bijzondere locatie in Zwolle vele malen zal worden gespeeld door de amateurs, die afgelopen zaterdagochtend voor de eerste keer bijeen kwamen.

Lees verder »

Framed, winnaar van Zwolle Gaat Vreemd 2019

Framed, winnaar van Zwolle Gaat Vreemd 2019

Zwolle – Donderdagavond vond de finale van de bandwedstrijd Zwolle Gaat Vreemd plaats in een bomvolle kleine zaal in Hedon. Van de acht gelegenheidsformaties die in november middels een loting werden gevormd gingen er drie bands door naar de Finale in het Zwolse poppodium.
Deze drie bands namen het tegen elkaar op om die felbegeerde Zwolle Gaat Vreemd bokaal en een waard cheque van €500,00, beschikbaar gesteld door de HESZ, in de wacht te slepen. Uiteindelijk won de band framed met hun ijzersterke set aan ‘klassiekers in een nieuw jasje’ de eerste plaats. Een eervolle vermelding voor Smoothie Criminals en Mashed Up die respectievelijk tweede en derde werden.

Lees verder »

Ongedwongen sfeer bij "Open Ton”

Ongedwongen sfeer bij "Open Ton”

Zwolle – In Grand Café Public vond afgelopen donderdag weer een een nieuwe editie van de 'Open Ton' plaats.
Op deze sfeervolle lokatie krijgt iedereen de kans om zich te laten zien én horen.
In een ongedwongen sfeer traden afgelopen donderdag enkele veelbelovende talenten op. Presentator van de avond was deze keer oud-wedhouder Gerard van Dooremolen. Hij had er duidelijk plezier in en schuwde ook niet om af en toe een goede mop te vertellen. Zwolle heeft veel zangtalent en artiesten voortgebracht.

Lees verder »

Oppositie roept gemeente op om The Young Ones kans te geven op doorstart

Oppositie roept gemeente op om The Young Ones kans te geven op doorstart

Zwolle – Er moet snel duidelijkheid komen over een doorstart van The Young Ones in Zwolle. De fracties van D66 en de SP dienen daarom samen met de PvdA en CDA een motie in waarin zij de wethouder oproepen om de bestaande subsidie voor het theatergezelschap te reserveren voor een doorstart of nieuw initiatief. Bovendien moet er wat deze partijen betreft nog dit voorjaar een helder plan komen.
Het vertrek van The Young Ones uit Zwolle is een groot gemis voor iedereen in de stad. De afgelopen tien jaar heeft het theatergezelschap zijn dienst bewezen als culturele broedplaats voor honderden jongeren met tientallen hoogwaardige producties als resultaat. Dat er nu veel animo onder theatergezelschappen is om in de voetsporen van The Young Ones te treden, is wat D66, SP, PvdA en CDA betreft tekenend voor de grote behoefte die er aan een dergelijke voorziening is.

Lees verder »

Dakloze Zwolse jongeren laten zich zien op het theaterpodium

Dakloze Zwolse jongeren laten zich zien op het theaterpodium

Zwolle – De jonge Zwolse theatermaakster Elise Doll (23) is met enkele Zwolse en Amsterdamse zwerfjongeren bezig een theatervoorstelling te maken, die in mei in première zal gaan. Er is nog geen titel en ook nog geen uitgewerkt script, maar de voorbereidingen zijn inmiddels gestart. Twee keer per week komen de jongeren samen. Weblog Zwolle sprak met Elise Doll in het Perrontheater aan de Westerlaan na afloop van een repetitieavond. Zij wil theater maken met jongeren, die geen veilig onderkomen hebben en op straat rondzwerven. Soms vinden ze ’s nachts een slaapplaats, maar de volgende ochtend worden ze weer de straat op gestuurd. Elise wil door middel van een theatervoorstelling het harde dagelijkse leven van deze jongeren samen met hen zichtbaar maken. “Het is niet alleen maar ellende; ze maken ook mooie dingen mee.”
Tijdens haar theateropleiding in Leeuwarden is ze stage gaan lopen in Italië bij theatergezelschap Teatro di Nascosto van regisseuse Annet Henneman en heeft een rol gespeeld in de voorstelling Dream Lottery samen met professionele acteurs uit het Midden-Oosten en Europa. Deze voorstelling over oorlog en onderdrukking in het Midden-Oosten is opgevoerd in het Europees Parlement in Brussel om de politici te laten voelen wat het betekent om in een gebied met oorlogsgeweld te overleven. Over de moeder van een soldaat die bang is haar zoon te verliezen of een Palestijns gezin dat niet weet of hun huis vanavond nog overeind staat.

Lees verder »

Een nieuwe naam voor het Dobbekoor

Een nieuwe naam voor het Dobbekoor

Zwolle – Het oude Dobbekoor maakt een herstart. De naam van het koor is gewijzigd in het Zwols Seniorenkoor. Gert Oosterwijk is de nieuwe dirigent en Ton Schwietzer begeleidt het koor op piano.

10 jaar geleden ontstond het idee om een seniorenkoor op te richten onder de paraplu van WIJZ Welzijn. Een kleine groep enthousiastelingen en een zo mogelijk nog enthousiaster dirigent Harry Oud zijn hiermee van start gegaan. De repetitieruimte werd wijkcentrum “De Dobbe” waaraan het koor haar naam ontleende. Onder leiding van Harry groeide het naar een koor van 60 leden dat met 4 stempartijen (sopraan, alt, tenor en bas) een breed samengesteld repertoire bracht, variërend van Hollandse evergreens tot populair en (licht) klassiek.

Lees verder »

Lejo laat het orkest spreken

Lejo laat het orkest spreken

Zwolle – Het poppetje Lejo reist in maart weer mee met het Orkest van het Oosten, om de musici in vrolijke familieconcerten voor te stellen aan het jonge publiek. Zelf doet hij er het zwijgen toe. Want, zegt  poppenspeler Leo Petersen: “Lejo laat de muziek spreken.”
Twee vingers van Leo Petersen met daarop twee bolle oogjes: dat is Lejo. Vooral bekend van de filmpjes uit het tv-programma Sesamstraat, maar ondertussen ook kind aan huis bij het Orkest van het Oosten en andere symfonieorkesten in Nederland. Een muzikale carrière die begon in Enschede.  Leusdenaar Leo Petersen (44): “Iemand van het Wilminktheater daar heeft mij aan het orkest gekoppeld. Met educatief medewerker Monique Wijnker van het orkest en arrangeur Toek Numan zijn we aan de slag gegaan.” Sindsdien heeft Lejo zalen vol kinderen en hun (groot)ouders ingewijd in de geheimen van een klassiek orkest.

Lees verder »

Rimpels en Vouwen zoekt nog méér 60+ers voor Zwolse muziektheatervoorstelling

Zwolle – Ervaar de kracht van kunst en doe mee aan een gloednieuwe theatervoorstelling. Stichting Rimpels en Vouwen, een theaterplatform voor de ouder wordende mens, start op zaterdag 9 maart met de kick-off van de nieuwe muziektheatervoorstelling: ‘We zijn er bijna’. Inmiddels zijn er meer dan tachtig aanmeldingen om mee te doen aan dit project, maar Rimpels en Vouwen zoekt nog méér talent.
De muziektheatervoorstelling ‘We zijn er bijna’ geeft een kijkje in de ouderenzorg, waarin verloedering van de zorg op absurdistische wordt uitvergroot. Een voorstelling op locatie, waarbij humor, muziek en het onderwerp ‘volwaardig leven’ centraal staan.

Lees verder »