Maak jij het kunstwerk ter herinnering aan de Wilde Deerne?

Maak jij het kunstwerk ter herinnering aan de Wilde Deerne?

Zwolle – Ben jij de kunstenaar(s) die het kunstwerk ter herinnering aan de Wilde Deerne gaat ontwerpen en realiseren? Ontwikkel en realiseer een permanent kunstwerk in de openbare ruimte, aan de voet van de Peperbus ter nagedachtenis aan De Wilde Deerne van Zwolle. Het kunstwerk zal op 18 december 2019, de geboortedag van Anna Maria Jennaert, op feestelijke wijze samen met de inwoners van Zwolle onthuld worden.

Beeldend kunstenaar(s) van 18 jaar en ouder – mits woonachtig, werkzaam of studerend in Zwolle – kunnen tot maandag 30 september 2019 een plan indienen voor de ontwikkeling en realisatie van het kunstwerk. Deze plannen worden allen beoordeeld door een onafhankelijke commissie. Een selectie wordt gemaakt op basis van de opgestelde voorwaarden en criteria. Maximaal 6 kunstenaars worden vervolgens uitgenodigd om het plan toe te lichten middels een pitch. Op 11 oktober wordt bekend gemaakt welke kunstenaar(s) zijn/ haar kunstwerk daadwerkelijk mag realiseren.

Lees verder »

Fotokunst, schilderkunst en muziekkunst in de Fundatie

Fotokunst, schilderkunst en muziekkunst in de Fundatie

Zwolle – Vanaf zaterdag een drie-in-een tentoonstelling in Museum de Fundatie. Directeur Ralph Keuning en zijn team zijn er weer in geslaagd verrassend voor de dag te komen met drie tot de verbeelding sprekende kunstenaars, waaronder Zwollenaar Junte Uiterwijk, beter bekend als Sticks.

Op zich lijken de tentoonstellingen los van elkaar te staan, maar alle drie de kunstenaars vertalen persoonlijke ervaringen , ieder op zijn eigen manier, in hun kunstwerken.

Lees verder »

Muzikale ode aan onze benen tijdens Stadsfestival

Muzikale ode aan onze benen tijdens Stadsfestival

Zwolle – Tijdens het Stadsfestival is het genieten van de vele muziek- en theatermakers die op de verschillende podia optreden. Van livemuziek, theater, dans tot cabaret. Teveel om alles te zien en horen. Zaterdagavond een pareltje in de Dommerholtzaal van Odeon. De première van The Art of Walking van de jonge regisseur Tim Hammer (1989). Een muzikale ode aan onze benen. Of zoals Tim Hammer het aankondigde: “Stilstaan bij de voeten waarop je loopt.”  Een productie van het Zwolse Kameroperahuis, dat jonge theatermakers een podium geeft om zich in hun vak verder te kunnen ontwikkelen.

The Art of Walking is een bijzondere voorstelling gebaseerd op het Japanse poppenspel, waarbij de fantasie van het publiek wordt geprikkeld. Op het podium hangen een drietal paar houten benen aan lange touwen. Ook hangt op het kale decor een grote trom. Als de spelers opkomen wordt eerst het zand op het podium voorzichtig en zorgvuldig aangeharkt alvorens het spel begint. Drie spelers op blote voeten pakken de houten benen, waarmee ze de loopbewegingen in gang zetten. De opkomende trommelaar begint ritmisch op de grote trom te slaan. Soms zachtjes en soms hard en indringend. De houten benen blijven lopen; de hele voorstelling door. Dan weer snel en dan weer langzaam. Soms krachtig en soms zoekend. Af en toe wordt er gezongen zonder woorden, maar meer klanken die doen denken aan het gezang van Boeddhistische monniken. Ook tijdens het geluid van een tropische onweersbui stappen de houten voeten voort.

Lees verder »

Jubilerend Zwols Muziektheater repeteert voor swingende feelgood musical The Wiz

Jubilerend Zwols Muziektheater repeteert voor swingende feelgood musical The Wiz

Zwolle – Het Zwols Muziektheater bestaat dit jaar 85 jaar. In oktober zal dit heuglijke feit behaald gaan worden. De groep is woensdagavond gestart met het repeteren voor een nieuwe voorstelling. Er is gekozen voor The Wiz. Het gezelschap bestaat uit 48 enthousiaste leden, en is al meerdere keren genomineerd voor de AMA’s(Amateur Musical Award).

De swingende feelgood musical The Wiz (naar ‘The Wonderful Wizard of Oz van L. Frank Baum, het verhaal is van William Brown en de muziek en de liedteksten van Charlie Smalls) is een eigentijds verhaal gebaseerd op de zevenvoudig Tony Award winnende Broadway productie. De Nederlandse versie (vertaling is van Martine Bijl) is geïnspireerd op de succesvolle filmversie The Wiz met Diana Ross en Michael Jackson in de hoofdrollen. The Wiz beleeft in Utrecht haar Europese première. De wereldhits ”Ease On Down The Road” en ”A Brand New Day” maken van dit moderne sprookje een echte feelgood musical.

Lees verder »

Tweede editie Kattegat Festival Zwolle

Tweede editie Kattegat Festival Zwolle

Zwolle – Het Kattegat, een zeestraat die de Oost- en Noordzee verbindt in Denemarken. De naam voor het gratis festival refereert naar de doorgang die de bewoners van de containers zien in hun straatje. Na de eerste editie werd vanwege het succes daarvan op zaterdag een tweede editie georganiseerd.

Een festival waar creativiteit, theater, muziek en het gesproken woord de inhoud van het programma vormt op het terrein rondom de containers. Tijdens het festival was er live muziek te horen, waren er theatershows bij te wonen maar uiteraard kon men ook gewoon even met elkaar een hapje doen. Het prachtige zonnige weer maakte dat de bezoekers van het festival, dat voornamelijk buiten plaats vind, konden genieten van de ongedwongen sfeer bij en tijdens het vermaak. Voornamelijk Zwolse artiesten en ondernemers maakten ook dit jaar het festival weer mogelijk.

Kunstmarkt bij POP UP Museum Theater de Spiegel

Kunstmarkt bij POP UP Museum Theater de Spiegel

Zwolle – Op zondag 25 augustus zal er rondom Theater de Spiegel in Zwolle een kunstbeurs en kunstmarkt plaatsvinden. Tussen 12:00 en 17:00 uur kunnen bezoekers in en rondom het theater terecht voor kunst van hedendaagse Zwolse kunstenaars.

Het POP UP Museum in Theater de Spiegel, dat werd geopend op zondag 30 juni, is al een geslaagd event, maar de organisatoren gaan graag nog een stapje verder voor de Zwolse kunst. Op de kunstbeursdag zullen vele exposerende kunstenaars aanwezig zijn voor kennismaking en toelichting op hun werk. Alle kunstwerken zijn daarnaast te koop. Buiten staan kraampjes waarop kunstenaars ook kleiner werk aanbieden. Bij foodtrucks kunnen bezoekers terecht voor een hapje of drankje en er is livemuziek van Max & Maria en middels een ludieke wedstrijd is het originele schilderij van organisator en kunstenaar Dennie Boxem, dat is gebruikt voor de enorme banner aan de voorgevel van De Spiegel, te winnen.

Lees verder »

Koning Lodewijk Napoleon startte de aanleg van de Willemsvaart

Koning Lodewijk Napoleon startte de aanleg van de Willemsvaart

Zwolle – Op de verjaardag van Koning Willem I op 24 augustus 1819 is de nieuwe waterweg tussen rivier de IJssel en de stadsgracht van Zwolle officieel geopend.

Op de gedenksteen bij de oude Katerveersluis in Spoolde staat vermeld dat “zijne excellentie Berend Hendrik Bentinck tot Buckhorst, Goeverneur van Overijssel” niet alleen de nieuwe doorvaart plechtig opende, maar enkele maanden eerder ook de eerste steen van de sluis had gelegd. Koning Willem I was dan wel niet aanwezig bij deze plechtigheden, maar volgens de gedenksteen had hij wel het “bevel” gegeven tot de bouw en werd het nieuwe kanaal naar hem vernoemd: de Willemsvaart.

Lees verder »

PubKoor zingt sterren van Zwolse hemel

PubKoor zingt sterren van Zwolse hemel

Zwolle – Donderdagavond streek het PubKoor neer op het terras van Grandcafé Zuijdt. Het idee van het PubKoor is om in korte tijd twee bekende popliedjes, driestemmig aan te leren.

Ervaring is niet nodig. Je schuift gewoon aan op het terras en onder het genot van een drankje worden de liedjes ingestudeerd. De stemmen worden in een half uurtje aangeleerd en zo ontstaat er een liedje gezongen door een koor wat nog nooit eerder samen heeft gezongen. Sonja, Marinka en Rosanne (helaas was Heleen afwezig) hebben de leiding over het koor, terwijl Jeffrey gitaarbegeleiding geeft.

Lees verder »

Aftermovie: ‘Requiem voor de IJsselcentrale’

Aftermovie: ‘Requiem voor de IJsselcentrale’

Zwolle – Nog even nagenieten van ‘Requiem voor de IJsselcentrale’? Bekijk dan de aftermovie gemaakt door Lancelot Video.Op zaterdag 29 en zondag 30 juni vonden in de stralende zon de zes volgeboekte uitvoeringen plaats van ‘Requiem voor de IJsselcentrale’.  De voorstellingen vonden plaats op locatie. Vanaf de dijk werden de bezoekers meegenomen naar de restanten van de centrale die gerestaureerd gaan worden.

De voorstelling waarmee afscheid werd genomen van Centrale Harculo – beter bekend als de IJsselcentrale – was onderdeel van Bruisende Buren. Dit is een meerjarenproject van Kameroperahuis van en voor Zwolle-Zuid. Bijna 100 wijkbewoners speelden en zongen mee, ondersteund door professionele spelers en makers van Kameroperahuis. De deelnemers, vrijwilligers, cast & crew, fondsen en vooral ook Engie  hebben samen een unieke voorstelling neergezet.

Expositie en theatervoorstelling 200 jaar Willemsvaart Zwolle

Expositie en theatervoorstelling 200 jaar Willemsvaart Zwolle

Zwolle – Het is dit jaar precies twee eeuwen geleden dat de Willemsvaart in Zwolle werd geopend. Een mijlpaal die niet onopgemerkt voorbij mag gaan. Met een meeslepende theatervoorstelling in de openlucht en een prikkelende expositie wordt deze mijlpaal gevierd. De première is op dinsdagavond 20 augustus.

Beleef 200 jaar Willemsvaart en ga mee terug in de tijd. Bezoek van 20 augustus tot en met 24 augustus theatervoorstelling Verzand in Gerrits Tuin, een productie van Theatergroep De Jonge Honden in samenwerking met Theater Gajes. De expositie Zwolle naar Zee bij RAW Space, een initiatief van Allemaal Zwolle, is te zien van 20 augustus tot en met 5 oktober. Een leuke beleving voor jong en oud!

Lees verder »

Street Art kunstwerken op Het Eiland in Zwolle

Street Art kunstwerken op Het Eiland in Zwolle

Zwolle – In de Zwolse binnenstad, om precies te zijn op Het Eiland, zijn weer enkele 3D tekeningen te bewonderen. Eerder al werden de straatstenen opgefleurd door de tekeningen waarbij je door op een bepaald punt te gaan staan de tekening in 3D voor je ziet verschijnen.

Stichting World Street Painting, Het ZwolleFonds en Waanders in de Broeren ondersteunden dit project zodat het kon plaatsvinden. Kerim Musanovic, Frederike Wouters en Melina Berg maakten weer mooie creaties.

Lees verder »