Kunstenaar Bert van Santen even terug in Zwolle

Kunstenaar Bert van Santen even terug in Zwolle

Zwolle – KlimaatExpo ’22 is de eerste landelijke tentoonstelling waarbij kunstenaars gevraagd is om hun visie op de klimaatverandering uit te beelden. De tentoonstelling is nog tot 4 december te zien in de Fundatie in Zwolle.

In totaal 2200 kunstwerken zijn aangemeld door 1150 kunstenaars. Een gevarieerde jury van jong en oud, bestaand uit museummedewerkers, galeriehouders, wetenschappers, mensen uit de zorg, de bouw, kappers, studenten, scholieren en vele anderen heeft zonder kennis van wie de kunstenaar is, een keuze voor deze tentoonstelling gemaakt. Alleen het werk telde. In totaal zijn 251 kunstwerken geselecteerd. Een van de geselecteerde kunstwerken is van kunstenaar en oud-Zwollenaar Bert van Santen.

Lees verder »

Expositie Kunstvlagen in Zuiderkerkstraat

Expositie Kunstvlagen in Zuiderkerkstraat

Zwolle – De expositie Kunstvlagen vindt op zaterdag 19 en zondag 20 november plaats aan de Zuiderkerkstraat 2, een markante leegstaande voormalige dokterswoning.

Aan deze happening doen acht Zwolse kunstenaars en vormgevers mee. De officiële opening van de expositie wordt gedaan door wethouder van cultuur Monique Schuttenbeld. Het idee van de expositie op een niet specifiek daarvoor bestemde locatie, is spontaan ontstaan. Verschillende aspecten komen samen: aandacht voor het werk en de makers, aandacht voor het pand, en aandacht voor het tekort aan expositieruimte.

Lees verder »

Zwols brugwachtershuisje Schoenkuipenbrug in de spotlight

Zwols brugwachtershuisje Schoenkuipenbrug in de spotlight

Zwolle – Het brugwachtershuisje bij de Schoenkuipenbrug zal in de spotlights worden gezet als onderdeel van het poëtische lichtkunstproject SPOT ON! Dit gebeurt ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van Stichting Brugwachtershuisjes.

Het project SPOT ON! vestigt de aandacht op de betekenis en waarde van deze huisjes, waarvan er steeds meer hun oorspronkelijke functie verliezen. Het centrale onderdeel van SPOT ON! is dat een brugwachtershuisje wordt voorzien van een lichtkunstwerk. Daarnaast staat één dichtregel uit het gedicht centraal dat door de Zwolse stadsdichter Sarah Lucassen voor het huisje bij de Schoenkuipenbrug is geschreven.

Lees verder »

Beatrice von Bormann nieuwe directeur Museum De Fundatie

Beatrice von Bormann nieuwe directeur Museum De Fundatie

Zwolle – De Raad van Toezicht van Museum de Fundatie heeft Beatrice von Bormann benoemd tot directeur-bestuurder van Museum de Fundatie in Zwolle en Heino/Wijhe. Met ingang van 1 januari 2023 volgt zij de huidige interim directeur-bestuurder Rob Zuidema op.

Roger van Boxtel, voorzitter Raad van Toezicht, Museum de Fundatie: “We zijn zeer verheugd met de benoeming van Beatrice von Bormann. In haar hebben we een bestuurder gevonden met een grote kennis van – en enorme passie voor – de kunsten. Daarnaast staan bij haar het welzijn van de medewerkers en een goed werkklimaat hoog op de agenda. We hebben er dan ook het volste vertrouwen in dat er met de benoeming van Beatrice von Bormann een nieuw tijdperk aanbreekt bij Museum de Fundatie, en dat zij het hoge niveau van het museum in de komende jaren op inspirerende wijze zal verstevigen en uitbouwen.”

Lees verder »

Programma Popronde in de binnenstad van Zwolle compleet

Programma Popronde in de binnenstad van Zwolle compleet

Zwolle – Het programma van Popronde Zwolle op vrijdag 4 november is compleet. Dit jaar doen er weer een groot aantal locaties verspreid over de Zwolle binnenstad mee aan het evenement. De opening van de Popronde is op vrijdagmiddag vanaf 16:30 in het Academiehuis aan de Grote Markt. Alle optredens tijdens de Popronde zijn gratis toegankelijk. Meer informatie over de Popronde in Zwolle is te vinden via www.popronde.nl/zwolle.

Popronde is een landelijk reizend festival dat ieder najaar in de periode van september tot en met november plaatsvindt in een 40-tal steden door het hele land. De deelnemende locaties zijn cafes, galeries, theatertjes, platenzaken, kerken en club. In Zwolle kan je optredens zien op diverse plekken als museum ANNO, De Stadkamer, café In De Buurt, Jacks Music Bar, Het Vliegende Paard, Hedon en tal van andere plekken! De Popronde biedt voor (nog) onbekende acts de mogelijkheid zich te presenteren buiten de eigen regio en intensieve tour-en speelervaring op te doen. De programmering is niet gebonden aan een muziekstijl en geeft een overzicht van wat op live muziekgebied – buiten de mainstream om – in Nederland gebeurt. Jaarlijks worden ca 100 acts uit de meer dan 1000 aanmeldingen geselecteerd. De Popronde is een showcasefestival en bevat zeker geen wedstrijdelement!

Lees verder »

SPRUIT: muziektheatrale performances en experimenten in RAW Space

SPRUIT: muziektheatrale performances en experimenten in RAW Space

Zwolle – KASKO organiseert voor de achtste keer SPRUIT: een experimentele maakweek voor de jonge muziektheatermakers van KASKO op een bijzondere locatie in Zwolle.

Het resultaat presenteren ze op vrijdag 23 september om 15.30 uur en 19.00 uur tijdens een muzikale theaterroute door expositieruimte RAW Space. De gratis kaartverkoop is gestart via de website van KASKO. Met het concept van maakweek SPRUIT speelt KASKO in op de wens van theatermakers om nieuwe ideeën uit te kunnen proberen voor publiek.

Lees verder »

Germa Greving nieuwe directeur Museum ANNO

Germa Greving nieuwe directeur Museum ANNO

Zwolle – Stichting Allemaal Zwolle heeft Germa Greving benoemd tot directeur-bestuurder. Zij heeft een achtergrond als historica met een passie voor erfgoed en publieksgeschiedenis.

Germa Greving was eerder directeur van Museum het Pakhuis in Ermelo. Greving: “Ik ben trots dat ik me mag inzetten om de Zwolse verhalen een podium te geven. Dat doe ik niet alleen, dat is het leuke aan ANNO: iedereen kan ‘meemaken’. Je kan meemaken op twee manieren: mee ervaren en beleven, maar ook zelf actief helpen om het verhaal van Zwolle te maken.”

Lees verder »

Expositie Zilveren Camera en Verhalen van Harculo in Centrale Harculo

Expositie Zilveren Camera en Verhalen van Harculo in Centrale Harculo

Zwolle – Stichting De Stad Verbeeldt presenteert voor de vierde keer de expositie Zilveren Camera 2021 in de Centrale Harculo, Zwolle-Zuid. De expositie is te zien van 3 september t/m 2 oktober.

De winnaar van Zilveren Camera 2021 is Bart Maat, fotograaf bij het ANP, voor zijn foto Positie Omtzigt, functie elders. Het is een iconische foto van minister Ollongren, die wegens corona het Binnenhof snel moest verlaten, terwijl er een kabinetscrisis aan de gang was. Op 12 september komt Bart Maat tijdens de expositie over zijn werk vertellen.

Lees verder »

Stadsfestival vol theater, muziek, kunst, dans en film in de Zwolse binnenstad

Stadsfestival vol theater, muziek, kunst, dans en film in de Zwolse binnenstad

Zwolle – De tiende editie van het Stadsfestival in Zwolle begint op vrijdag 2 september. Te zien zijn onder meer Toneelgroep Oostpool, Eenvijfvijf en Robin Scherpen met For the Unseen Chapter III.

Het Stadsfestival is een driedaags cultureel festival vol theater, muziek, kunst, dans en film verspreid over verschillende locaties in de binnenstad van Zwolle. Het festival wordt georganiseerd in samenwerking met Museum de Fundatie, Zwolse theaters, Hedon, Het Academiehuis, Stadkamer, ANNO museum in de maak en het Fraterhuis.

Lees verder »

Gluren bij de Buren zondag op 53 locaties in Zwolle

Gluren bij de Buren zondag op 53 locaties in Zwolle

Zwolle – Van Assendorp tot Holtenbroek: in heel Zwolle kan zondag 3 juli genoten worden van podiumkunst in de tuinen en huiskamers van bewoners. Op die dag gooien Zwollenaren hun deuren en tuinhekken wagenwijd open.

Er zullen optredens van lokale podiumkunstenaars te zien zijn in huiskamers en tuinen verspreid over de gemeente. Het programma van Gluren bij de Buren Zwolle zit bomvol verrassingen, want “het is tijd om weer eens op avontuur te gaan naar cultuur,” zegt de organisatie van Gluren bij de Buren. Jazz-trio’s, musicalsterren (in de dop), punkbands, balletdansers, grappenmakers, kleinkunstenaars en andere podiumbeesten vertonen zondag hun kunsten in intieme setting.

Lees verder »

Muziek en cultuur tijdens eerste editie Symphonica Stadshagen

Muziek en cultuur tijdens eerste editie Symphonica Stadshagen

VIDEO: Zwolle – Symfonica Stadshagen, het nieuwe festival met culurele en muzikale optredens in en uit Stadshagen. Het festival dat eigenlijk gepland stond op 3 juli 2021 maar uitgesteld werd in verband met corona kon eindelijk zijn aftrap beleven.

Zaterdag was het dan eindelijk zo ver. In het Twistvlietpark werden vanaf 13.00 uur ’s middags de bezoekers vermaakt met optredens, workshops en theatervoorstellingen. Afsluitend werd om 21.00 uur aan de overzijde van het water een concert gegeven door De Vuurvogel in samenwerking met diverse artiesten uit de wijk en de regio van Zwolle.

Lees verder »

Geeke Snijders kwartiermaker Overijsselacademie

Geeke Snijders kwartiermaker Overijsselacademie

Zwolle – Geeke Snijders uit Zwolle gaat per 1 juli aan de slag als kwartiermaker bij Overijsselacademie. Zij gaat met samenwerkingspartners een plan maken voor de verdere doorontwikkeling van Overijsselacademie als erfgoedorganisatie.

Overijsselacademie, voorheen IJsselacademie, is al meer dan veertig jaar het kenniscentrum en productiehuis voor regionale geschiedenis en de Nedersaksische taal in Overijssel. Bekende recente projecten zijn Vooruit Boeren, de podcast De Nedersaksen en het toevoegen van historische verhalen aan de fietsroutenetwerken in Twente.

Lees verder »