Poëzie en schilderkunst versmelten in Statenzaal

Poëzie en schilderkunst versmelten in Statenzaal

Zwolle – Dichtkunst en schilderkunst verweefden zich zondag met elkaar in de Statenzaal. Een kwartet woordkunstenaars trad er tweemaal op tijdens de kunstexpositie ‘Ritme’.


Zondagmiddag traden de poëten van PlankenPoëzie en het Dichtersgilde Overijssel twee keer op in de Statenzaal. Dichters Osama Alloush, Aimée Walkate en Nick Felix lieten horen wat zij van het ritme van Zwolle vinden. Om het ritme extra kracht bij te zetten sloot singer-songwriter  Hans van der Werf de show af door samen met het publiek een lied te zingen.

Lees verder »

Vier Leipzigse schilders tonen werken bij tentoonstelling CRUX in Museum de Fundatie

Vier Leipzigse schilders tonen werken bij tentoonstelling CRUX in Museum de Fundatie

Zwolle – De tentoonstelling CRUX is officieel geopend. Burgemeester Peter Snijders en wethouder Monique Schuttenbeld waren zaterdag bij deze opening aanwezig.

Met de tentoonstelling CRUX laat Museum de Fundatie vanaf 18 januari 2020 het publiek kennismaken met het werk van vier schilders uit Leipzig: Martin Kobe (1973), Mirjam Völker (1977), Robert Seidel (1983) en Titus Schade (1984). Hun wegen kruisten toen zij studeerden aan de beroemde Hochschule für Grafik und Buchkunst in Leipzig. Kobe was Meisterschüler bij Arno Rink; Völker, Seidel en Schade bij Neo Rauch.

Lees verder »

Gratis proeflessen tijdens open dag Muziekschool Zwolle

Gratis proeflessen tijdens open dag Muziekschool Zwolle

Zwolle – Zaterdag werd de open dag van Muziekschool Zwolle gehouden. Ieder jaar geeft de Muziekschool mogelijkheid om kennis te maken met muziek.

Jong en oud kon een kijkje nemen in basisschool de Ark. Daar stonden instrumenten klaar. Wie zeker wilde zijn van een gratis proefles, kon zich van tevoren opgeven. Er werd tijdens deze lessen onder andere gitaar en saxofoon gespeeld, maar ook in zang, percussie of het bespelen van een ander instrument kan men hier les krijgen.

Lees verder »

“Zwolle moet bruisende plek worden met kunst en cultuur”

“Zwolle moet bruisende plek worden met kunst en cultuur”

Zwolle – In een goed gevulde Statenzaal gingen kunstenaars, politici en kunstliefhebbers zaterdag met elkaar in debat. Ook werd de eerste aanzet voor een manifest over de waarde van beeldend kunstenaars en beeldende kunst voor de stad Zwolle met het publiek gedeeld.

Kunstenaar en socioloog Marcel Goossen en de gemeenteraadsleden Jacob Raap (Christenunie Zwolle) en Mark Oldengarm (D66 Zwolle) debatteerden samen met het publiek over de kleinschalige en onbekende kunst in de stad Zwolle.

Lees verder »

De Staat van Kunst presenteert: RITME

De Staat van Kunst presenteert: RITME

Zwolle – De Staat van Kunst is een platform waar kunstwerken vanuit het BKR-depot (1956 – 1987) naast werken van het nu worden geëxposeerd in de Statenzaal.

Binnen deze nieuwe samenkomst wordt per editie één thema uitgelicht door een verscheidenheid aan beeldende kunst, muziek, poëzie maar ook debat en meer. Waar vroeger afgezanten van de provincie bijeenkwamen om regels te bepalen, daar kunnen de inwoners van de stad nu bijeenkomen om regels van de waarneming te bevragen.

Lees verder »

Museum de Fundatie trekt 258.000 bezoekers

Museum de Fundatie trekt 258.000 bezoekers

Zwolle – Voor Museum de Fundatie was 2019 een goed jaar met 258.000 bezoekers: 211.000 in de Fundatie Zwolle en 47.000 in Kasteel het Nijenhuis. Er was veel aandacht van een jong publiek voor de tentoonstellingen Vrijheid, Pieter Henket’s Congo Tales en Sticks’ Onrust.

Voor de eigen collectie kocht het museum Tal van Neo Rauch aan, met financiële ondersteuning door de BankGiro Loterij, de Vereniging Rembrandt (mede dankzij haar Titus Fonds en haar themafonds Naoorlogse en Hedendaagse kunst) en het Mondriaan Fonds. Van Pieter Henket en van Theo Wolvecamp werd werk verworven met steun van de BankGiro Loterij. De kunstcollectie van de provincie Overijssel werd uitgebreid met een bronzen beeld van Lotta Blokker.

Lees verder »

Tom Strik overtuigt in theatervoorstelling Sjakoo

Tom Strik overtuigt in theatervoorstelling Sjakoo

Zwolle – Senior accountmanager Bas van Max Profit BV zit in zijn krijtstreeppak en glimmende lakschoenen achter zijn laptop en is in opdracht van de CEO bezig zijn spreadsheets tot op de minuut nauwkeurig te actualiseren.

Achter hem zijn de omzet- en winstcijfers statistisch in beeld gebracht. Totdat hij ineens volkomen onverwacht vanachter zijn bureautafel uitroept: “Wij helpen deze wereld de vernieling in.” De startscene van de overrompelende voorstelling Sjakoo in de tot theaterzaal omgebouwde fabriekshal aan de Grote Voort te Zwolle. De rol van de vertwijfelde senior accountmanager Bas wordt overtuigend gespeeld door hoofdrolspeler Tom Strik.

Lees verder »

Nieuwjaarsconcert Zwolle voor goed doel

Nieuwjaarsconcert Zwolle voor goed doel

Zwolle – Een muzikale rollercoaster, dat is het Nieuwjaarsconcert Zwolle dat op zondag 5 januari plaatsvindt in Schouwburg Odeon. De opbrengsten van het concert gaan ook deze keer naar een goed doel, te weten Fakkelteit Potentials, waar jongeren hun muzikale talenten kunnen doorontwikkelen.

De opening van Nieuwjaarsconcert Zwolle is bijzonder: percussionist Jan Wolfkamp en Hans Thijssen starten het concert op met een werk van de Zwolse kunstenaar Ronald A. Westerhuis. Hierna brengt toptalent uit de regio Zwolle onder de naam The Brand Blue een opeenstapeling van prachtige ballads, feestelijke meezingers en dampende disco.

Lees verder »

ANNO ontvangt bijdrage Mondriaan Fonds voor Erfgoedhotspot

ANNO ontvangt bijdrage Mondriaan Fonds voor Erfgoedhotspot

Zwolle – Het nieuwe publieksconcept ANNO heeft een bijdrage ontvangen van het Mondriaan Fonds. Het Mondriaan Fonds is hét publieke stimuleringsfonds voor beeldende kunst en cultureel erfgoed in Nederland.

In ANNO worden alle erfgoedcollecties van Zwolle voor het eerst bij elkaar gebracht en presenteren ze zich op een innovatieve manier samen aan het publiek; een uniek concept in Nederland. Daarmee wordt de cultuurhistorie van de stad op een laagdrempelige, eigentijdse, interactieve en verrassende wijze toegankelijk voor het publiek.

Lees verder »

Talento Forza winnaar Doemee Award 2019 Overijssel

Talento Forza winnaar Doemee Award 2019 Overijssel

 Zwolle – Steeds meer mensen en organisaties zetten zich in voor een samenleving waarin ook mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, een beperking of chronische ziekte optimaal kunnen meedoen. Met hun enthousiasme maken zij het verschil; door op zoek te gaan naar de mogelijkheden en niet te blijven denken in beperkingen. Iets wat een podium verdient en extra gewaardeerd wordt met een Doemee-award. 12 december werd bekend dat Talento Forza uit Zwolle de winnaar was in de provincie Overijssel. Shanty & Smartlappenkoor 1 plus 1 is 3 uit Enschede ging met de publieksprijs naar huis.  

Talento Forza, is een cliënteninitiatief van de Centrale Cliëntenraad van de RIBW GO. Talento Forza biedt een podium aan muzikanten die samen een band vormen en een eigen repertoire hebben opgebouwd. Alle deelnemers hebben hulp in de GGZ. Peter ten Have, BW-cliënt en inmiddels kwartiermaker in Dalfsen weet de groep van 12 deelnemers te binden op de oefenavonden in Hedon en bij de presentaties ééns in de vier maanden in Grandcafé Sally ‘O Briens in Zwolle. Dit is een reguliere kroeg waar de inclusieve samenleving kennis kan maken met de band. Talento Forza trekt gemiddeld 100 bezoekers. Naast deze optredens wordt Talento Forza inmiddels gevraagd om ook op andere locaties op te treden. Talento Forza geeft een aanzet tot ‘herstel’ en dat draagt bij tot maatschappelijke participatie. Want Talento Forza vraagt: aanwezigheid, continuïteit, presentatie, structuur, oefening en contact met anderen.

Lees verder »