Geslaagde De Kringlopera in Zwolle-Zuid

Geslaagde De Kringlopera in Zwolle-Zuid

Zwolle – De muziek- en theatervoorstelling De Kringlopera in de overvolle Kringloopwinkel Zwolle-Zuid kon dit weekend doorgang vinden dankzij de versoepeling van de coronamaatregelen.

Ruim tweehonderd inwoners van Zwolle-Zuid hebben genoten van deze voorstelling op 11, 12 en 13 juni. De mondkapjes moesten wel op en ook op anderhalf meter afstand van elkaar. Meer dan veertig wijkbewoners speelden mee in deze Bruisende Buren-voorstelling.

Lees verder »

Ralph Keuning en MINKA winnaars Cultuurprijs Overijssel 2021

Ralph Keuning en MINKA winnaars Cultuurprijs Overijssel 2021

Zwolle – Ralph Keuning en Minka Hebing hebben de Cultuurprijs Overijssel 2021 gekregen. Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie in Zwolle en Kasteel het Nijenhuis te Heino, ontvangt de prijs omdat hij meer is dan een succesvol museumdirecteur.

Hij geeft leiding aan de beide musea sinds 2007. Hij was verantwoordelijk voor de uitbreiding van Museum de Fundatie, naar het ontwerp van architect Hubert-Jan Henket. Keuning staat voor vernieuwing in de beeldende kunst, bereikt met zijn exposities een hoog artistiek niveau en hij geeft leiding aan een professionele cultuurorganisatie, aldus het bestuur van de Stichting Cultuurprijs Overijssel.

Lees verder »

Handen wassen blijft, Weerspiegelen ook

Handen wassen blijft, Weerspiegelen ook

Zwolle – Nu de deuren van de samenleving verder opengaan, pakt ook het project Weerspiegelen de draad weer op. De inspirerende 20-seconden gedichten, te vinden op de spiegels van verschillende horeca in Zwolle, bleven de afgelopen maanden binnenstromen. Ook deze gedichten krijgen een plek op de spiegels van cafés, theaters, restaurants, hotels, wijkcentra en cultuurhuizen.

Handen wassen bleek de afgelopen maanden de simpelste manier om virussen te bestrijden. Dat is de reden dat juist nu, nu de binnenstad weer open mag, de stichting Groeten uit Zwolle verder gaat met Weerspiegelen. Het verbindt handen wassen met poëzie, de stad en kunst. Maar bovenal gaat Weerspiegelen om culturele inspiratie opdoen in een open stad, want wat hebben we dat gemist de afgelopen maanden.

Lees verder »

Museum De Fundatie opent op 5 juni

Museum De Fundatie opent op 5 juni

Zwolle – Het is geweldig om na al die maanden weer bezoekers te kunnen ontvangen in Museum de Fundatie. Om dit te vieren is Museum de Fundatie Zwolle in 2021 elke zaterdag van 17 tot 21 uur voor iedereen gratis toegankelijk. Verder zal museum De Fundatie de gebruikelijke openingsuren en tarieven behouden.

Vanaf 5 juni ziet de bezoeker honderd jaar activistische kunst in drie nieuwe tentoonstellingen. Het werk van Duits Dadaïst, fotomonteur en politiek kunstenaar John Heartfield (1891 – 1968) vormt de basis. Fotografie plus Dynamiet is het grootste overzicht van het oeuvre van deze influencer avant lettre dat ooit in Nederland te zien is geweest. De tentoonstelling is samengesteld door de Berlijnse Akademie der Künste en ging daar vorig jaar in première.

Lees verder »

Culturele ambities in Cultureel Perspectief Zwolle 2040

Culturele ambities in Cultureel Perspectief Zwolle 2040

Zwolle – Een bloeiende cultuursector is onmisbaar voor een vitale samenleving. Het geeft de stad waarde, zo stelt de gemeente Zwolle.

Zwolle is in 2040 de experimentele Hanzestad, het kloppend culturele hart van de regio waar kunst en cultuur bijdragen aan de kwaliteit van leven van eenieder die in de regio woont, werkt of deze bezoekt. Zwolle omarmt de volle breedte van het culturele veld en wil investeren in de verdere ontwikkeling van de culturele infrastructuur. Dat betekent dat er voldoende ruimte is om kunst en cultuur te maken en te beleven, aldus het Zwolse college.

Lees verder »

Zwols filmproject Streetlight Avenue bezig met crowdfunding

Zwols filmproject Streetlight Avenue bezig met crowdfunding

Zwolle – Een nieuw filmproject gaat in de zomer in Zwolle van start. Twee jonge filmmakers, Gabrielle Hofmann (20) en Lucas Snijder (19), zijn begonnen met het maken van een korte dystopische science fiction film.

Op dit moment zitten de filmmakers midden in een crowdfund-campagne om hun project te verwezenlijken. De film getiteld Streetlight Avenue speelt zich af in een dystopische wereld. Een wereld waar burger en overheid met starre nihilistische overtuigingen in een akelige realiteit leven. In deze barre realiteit is er echter nog een lichtpuntje, een plek genaamd Het Paradijs. Of dit echt bestaat of enkel een mythe is, is nog onbekend.

Lees verder »

Gratis talenttraject voor Zwolse jongeren bij WOEST

Gratis talenttraject voor Zwolse jongeren bij WOEST

Zwolle – Festival WOEST start volgende maand met het gratis talenttraject voor Zwolse jongeren tussen de 12 en 18 jaar.

Het talenttraject biedt jongeren podium om (verborgen) talenten te ontdekken en om te experimenten. Het talenttraject is een samenwerking tussen WOEST en theater De Makkers en geschiedt onder begeleiding van professionals. Momenteel is er slechts nog plek voor een aantal jongeren dat mee kan doen aan dit unieke traject.

Lees verder »

Zwolse Meraki zoekt acteur/actrice voor muziektheatervoorstelling Rumah Saya

Zwolse Meraki zoekt acteur/actrice voor muziektheatervoorstelling Rumah Saya

Zwolle – Meraki Theaterproducties zoekt een acteur/actrice voor de nieuwe muziektheatervoorstelling Rumah Saya (Mijn Thuis). In deze voorstelling gaat de 3e generatie uit voormalig Nederlands-Indië opzoek naar de geschiedenis van hun grootouders.

Aan de hand van historische documenten, verhalen, boeken en veldonderzoek laten de spelers in Rumah Saya zien hoe zij proberen te achterhalen wie hun grootouders waren en wat zij destijds hebben meegemaakt. Er wordt specifiek gezocht naar een speler van de 3e generatie die verbonden is met de geschiedenis van voormalig Nederlands-Indië.

Lees verder »

Prins Bernhard Cultuurfonds steunt Zwols erfgoedproject

Prins Bernhard Cultuurfonds steunt Zwols erfgoedproject


Vijf erfgoedprojecten in Overijssel krijgen een bijdrage van het landelijke bureau van Prins Bernhard Cultuurfonds. Het gaat in totaal om € 95.300. Dit was de eerste ronde waarin het landelijk bureau van het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks bijdragen toekent.

Naast de Overijsselse afdeling van het Prins Bernhard Cultuurfonds steunt ook het landelijke bureau van het Cultuurfonds erfgoedprojecten in de provincie Overijssel. Een aantal projecten die een bijdrage mogen ontvangen zijn:

Lees verder »

De Zwolse Verhalenbus rijdt door de stad

De Zwolse Verhalenbus rijdt door de stad

Zwolle – Oplettende Zwollenaren hebben hem misschien al zien rijden: de Zwolse Verhalenbus. Het mobiele museum waarmee ANNO de komende tijd door wijken gaat rijden om de verhalen van de stad op te halen en te brengen naar haar inwoners.

De Zwolse Verhalenbus is een opvallende verschijning door haar blauwe kleur en de illustraties die op de bus staan getekend. De illustraties vertellen stuk voor stuk iets van de Zwolse geschiedenis en zijn ontworpen door Zwollenaar en MeeMaker Leoniek Zuidhof. “Het was een fantastische uitdaging om alle verhalen die Zwolle rijk is te illustreren. Deze verhalen heb ik proberen te vangen in illustraties die herkenbaar zijn voor jong en oud. Ik ben benieuwd of jij alle Zwolse verhalen (her)kent!’’ aldus Leoniek.

Lees verder »

Grote zaal Theater de Spiegel heeft nieuwe hoofdsponsor

Grote zaal Theater de Spiegel heeft nieuwe hoofdsponsor

Zwolle – Zwolse theaters heeft een nieuwe hoofdsponsor. Het is Mateboer, een familiebedrijf met drie werkmaatschappijen Bouw, Projectontwikkeling en Milieutechniek.

Ze kozen ervoor om naamgever te worden van de grote zaal in Theater de Spiegel. Een zaal met een indrukwekkende uitstraling, mooie hoge balkons, duizend rode pluchestoelen en een functioneel beweegbaar plafond. De komende drie jaar heet de grote zaal dus Mateboerzaal.

Lees verder »

Extra geld voor hulp aan culturele sector Zwolle

Extra geld voor hulp aan culturele sector Zwolle

Zwolle – Het Rijk heeft ruim 1,4 miljoen euro beschikbaar gesteld voor de culturele sector van Zwolle, met als doel lokale culturele instellingen en voorzieningen in stand te houden.

De gemeenteraad stemde maandag in met het voorstel om dit bedrag volledig te besteden aan de culturele sector. Hiermee wordt een broodnodige impuls gegeven aan de sector die zo hard getroffen is door de gevolgen van corona.

Lees verder »