Nieuw seizoen Hedon blinkt uit in diversiteit

Nieuw seizoen Hedon blinkt uit in diversiteit

Zwolle – De afgelopen weken kondigde Hedon het ene na het andere concert en dance-event voor het nieuwe podiumseizoen aan. Van oude bekenden tot nieuw opkomend talent en van de smaakmakers uit de Nederlandse muziekscene tot internationale grootheden. Programmeurs Erik Delobel en Paul van ‘t Veer hebben een programma neer weten te zetten dat uitblinkt in diversiteit. Kaartverkoop voor het complete programma is al gestart, kijk voor de meest complete programmering op www.hedon-zwolle.nl.

Nog voor de zomerstop die het Zwolse podium eind juli ingaat, heeft programmeur Delobel exclusieve clubshows van Tremonti (26 juni), Pennywise (7 juli) en Wovenhand (17 juli) naar Hedon gehaald. In de categorie stevige gitaren kunnen liefhebbers ook hun hart ophalen bij Shinedown op 12 juni en twee weken later bij Soulfly, de band van Max Cavalera die zich met zijn vorige band Sepultura onsterfelijk heeft gemaakt bij metalliefhebbers. Bovendien brengt Hans van den Burg na vier jaar afwezigheid Gruppo Sportivo weer naar het podium. Op 28 juni vindt de eerste editie van de talkshow Behind The Music plaats met Sticks als eregast en op zaterdag 9 juni komt Freddy Moreira, Beste DJ van Nederland aldus FunX, naar Zwolle als headliner van University Of Dance.

Lees verder »

Jasper organiseert megaproductie in de Spiegel

Jasper organiseert megaproductie in de Spiegel

Zwolle – Op donderdag 14 juni vindt in Theater de Spiegel de eerste editie van YOUNG BLUE UNITED plaats. YOUNG BLUE UNITED staat voor jong en blauw (van blauwvingers, de Zwollenaren) die samen muziek maken, samen werken aan één doel: een grandioos concert neerzetten.

Initiatiefnemer is de 4e jaars ArtEZ-student Jasper van der Deen. Zijn idee: héél veel jongeren uit Zwolle en omgeving die van elkaar leren én samen muziek maken. Hij heeft zo'n 250 jongeren samengebracht: een projectkoor, bestaande uit 150 jongeren van middelbare scholen uit Zwolle en omstreken, Jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel (90 jonge musici) en een band met musici van het ArtEZ Conservatorium. Het concert kent verschillende muziekstijlen: pop, klassiek en rock in een “Night of the Proms-achtige” setting.

Lees verder »

De verwarde Historicus op zoek naar de Wilde Deerne

De verwarde Historicus op zoek naar de Wilde Deerne

Zwolle – Eén van de hoofdrollen in het theaterspektakel de Wilde Deerne is De Historicus, gespeeld door Elout Hol. In Zwolle is hij vooral bekend als artistiek leider en poppenspeler van Theater Gnaffel. Het is de eerste keer dat Elout Hol in een grote theatervoorstelling acteert: “Ik heb nog nooit zonder pop gespeeld.” Bij Gnaffel staan ze maximaal met vijf spelers op het podium, maar in de Wilde Deerne wel met vijfenveertig acteurs. “Dit is echt nieuw voor me en in het begin was ik best onzeker over mijn rol.”

In de Wilde Deerne zitten veel spectaculaire scenes die elkaar snel opvolgen, maar De Historicus is steeds op de theatervloer aanwezig en vormt de rode draad in het verhaal. Eén van de bezoekers van de première zei daar over: “Je bent met je stem de rust in de voorstelling.”

Lees verder »

Meander College speelt betoverend sprookje

Zwolle – Maar liefst 50! leerlingen van het Meander College spelen maandag 4 en dinsdag 5 juni ‘The witch, the lion and the wardrobe’. Een winters sprookje vol zang, dans, spel én wonderlijke personages dat zich afspeelt in de bevroren wereld van Narnia.

Een koninkrijk waar magie een alledaags fenomeen is en dieren kunnen praten. De livemuziek tijdens de voorstelling wordt verzorgd door een 8-koppige leerlingenband. De nummers die zij ten gehore zullen brengen, zijn gearrangeerd door atheneum 6 leerling Daan le Feber, tevens bandleider. Het Meander College heeft dit schooljaar bewust gekozen voor een locatie die rechtdoet aan het professionele niveau van de jaarlijkse voorstellingen: Schouwburg Odeon. Dit biedt leerlingen van de vaste licht- en geluidploeg bovendien de mogelijkheid om twee avonden mee te lopen met de technici van dit theater.

Lees verder »

Nieuwe directie Kameroperahuis

Nieuwe directie Kameroperahuis

Zwolle – Per 1 juli neemt Annemarie Reitsma na ruim 11 jaar afscheid als directeur van Kameroperahuis. Zij draagt het stokje over aan een nieuwe, tweekoppige directie. Karin Netten vervult de positie van artistiek leider en Hannah Soepenberg die van zakelijk leider. Beiden zijn al een tijd verbonden aan Kameroperahuis.

In 2007 richtte Annemarie Reitsma Kameroperahuis op. Kameroperahuis bood vanaf de start jonge operaregisseurs, componisten en vormgevers een plek om hun eerste producties te kunnen realiseren. Onder andere Lotte de Beer, Arlon Luiten, Sjaron Minailo en Clement & Sanôu zetten hun eerste stappen in het opera- en muziektheaterveld bij Kameroperahuis. Karin Netten is al sinds 2013 verbonden aan Kameroperahuis. Eerst als regisseur (van onder meer ‘Ik vertrek’ en ‘Being Arthur’) en daarna als artistiek coördinator. Hannah Soepenberg is sinds het najaar van 2016 werkzaam als junior zakelijk leider bij Kameroperahuis en nam vanaf dat moment een deel van de taken van Reitsma over. Hannah Soepenberg was geen onbekende voor Kameroperahuis. Ze was jaren werkzaam als producent van het Nationaal Jeugd Orkest en de NJO Muziekzomer. ”

Lees verder »

Staande ovatie na première 'De Wilde Deerne'

Staande ovatie na première 'De Wilde Deerne'

Zwolle – Op vrijdagavond ging de Zwolse stadsproductie De Wilde Deerne in première. Het idee voor de productie ontstond twee jaar geleden op een strobaal tijdens festival Woest. Hier werd de kiem gelegd voor de samenwerking tussen Ilona Kevelhem, Boudewijn Koops en Typhoon. Voor een uitverkochte IJsselhal kwam het verhaal van Het Zwolse wolfsmeisje tot leven. Het verhaal wordt verteld door een historicus gespeeld door Elout Hol, artistiek leider van theater Gnaffel.

Het  verhaal van De Wilde Deerne berust op een waar gebeurd verhaal. Ze leefde zo'n 300 jaar geleden in de bossen van de Kranenburg van wat ze in de bossen kon vinden. Ze werd gevangen genomen en aan de zorgen van logementshoudster Geessien Derks aan de Ossenmarkt toevertrouwd. Het wolfsmeisje was Anna Maria Jennaert. Ze werd op 18 oktober 1698 geboren in Antwerpen. Ze heeft ongeveer 17 jaar in de bossen geleefd voordat ze weer herenigd werd met haar moeder. Ze heeft nooit leren spreken en niet kunnen vertellen wat haar overkomen is. In onze tijd kunnen we daar alleen maar naar gissen.

Lees verder »

Fotografen en beeldmakers leggen DNA stad bloot

Fotografen en beeldmakers leggen  DNA stad bloot

Zwolle – Elke stad heeft haar eigen karakter, dynamiek en verleden. Een goede fotograaf of beeldmaker heeft het talent dat DNA bloot te leggen en krijgt nu de kans om dat te laten zien aan een breed publiek. Academiehuis Grote Kerk Zwolle organiseert namelijk een wedstrijd onder de noemer ‘De Stad Vertelt voor amateurs en professionals’. De beste inzendingen worden gelijktijdig met de World Press Photo tentoonstelling geëxposeerd in het Academiehuis.

De opdracht is helder, maar niet eenvoudig. Als fotograaf vertel jij het verhaal over je stad in maximaal 7 foto’s. Ook als beeldmaker werk je volgens het principe van storytelling, maar dan met een productie die maximaal vijf minuten lang is. Een inzending kun je voor 1 juni als We Transfer-bestand mailen naar destadvertelt@academiehuis.nl. Deelnemers zijn vrij in de keuze van hun stad. Of het nu bijvoorbeeld gaat om ‘Zwolle Vertelt’, ‘Groningen Vertelt’, ‘Amsterdam Vertelt’, ‘Berlijn Vertelt’ of ‘Montreal Vertelt’, de keuze is aan jou.

Lees verder »

Hedon presents: laatste Nederlandse show Slayer in IJsselhallen

Hedon presents: laatste Nederlandse show Slayer in IJsselhallen

Zwolle – Donderdag 15 november presenteert Hedon niemand minder dan Slayer in de IJsselhallen. Het betreft de laatste Nederlandse show want de thrashgiganten zijn bezig met hun afscheidstournee. Special guests van de avond zijn Lamb Of God, Anthrax en Obituary. Kaartverkoop start a.s. woensdag 16 mei om 10:00u via ticketmaster.nl.

Er zijn nauwelijks bands in het genre te noemen die al zo ontzettend lang zo'n onvoorwaardelijke populariteit genieten als Slayer. Het viertal behoort tot de medegrondleggers van de thrashmetal en met album Reign In Blood (1986) heeft men zelfs dé definitieve en klassieke thrashplaat gemaakt. Dat wil overigens niet zeggen dat de rest van de output kwalitatief onderdoet. Verre van dat zelfs. De no-nonsense aanpak, de eigenwijze houding en vooral dat ultiem strakke en spijkerharde geluid van de heren zorgt ervoor dat eigenlijk ieder album er een is om te koesteren.

Lees verder »

Verhalenpad langs monumenten in Zwolle

Verhalenpad langs monumenten in Zwolle

Zwolle – Wie van spannende historische verhalen houdt kan vanaf volgende week zijn hart ophalen. Zwollenaar Girbe Buist lanceert dan zijn Verhalenpad Zwolle, een route langs dertien monumentale Zwolse gebouwen met een bijzonder verhaal.

Studentencafé “Het Vliegende Paard” staat tegenwoordig bekend als een gezellige kroeg, maar in 1880 was men niet zo happig op deze plek. Wie er in de spiegel keek zag wanstaltige figuren opdoemen. Ook hoorde men er kettingen rammelen. Op verzoek van de bewoners heeft de kapelaan er nachten staan bidden, compleet met wijwater dat hij tegen de muren gooide. Dat heeft er voor gezorgd dat het tegenwoordig wel rustig is in de Voorstraat. Dit is één van de 13 sagen en legenden, die Buist beschrijft in de historische wandelroute langs 13 monumenten in Zwolle.

Lees verder »

Hoofdrolspeelster Lune van der Meulen is klaar voor De Wilde Deerne

Hoofdrolspeelster Lune van der Meulen is klaar voor De Wilde Deerne

Zwolle – Vrijdagavond om 20.00 uur gaan de theaterlampen in de IJsselhallen aan. Voor een uitverkochte zaal start de première van het muziektheaterspektakel De Wilde Deerne met in de hoofdrol de 26-jarige Zwolse Lune van der Meulen. Zij heeft daarvoor haar baan bij stoffenzaak Jan Sikkes opgezegd om zich helemaal te kunnen richten op haar rol van de Wilde Deerne. Berthold, de leidinggevende van Lune bij Sikkes zei: “Lune, dit moet je gaan doen, want dit is overduidelijk je droom en dat is niet te combineren met een baan bij ons.” En de droom begint werkelijkheid te worden. Lune: “Dit is wat ik wil.” Haar ouders in Wierden zijn “beretrots” op hun dochter en zullen vrijdagavond zeker aanwezig zijn, maar mogen van Lune niet op de eerste rij plaatsnemen, “want daar word ik veel te zenuwachtig van.”

De afgelopen maanden heeft ze hard gerepeteerd voor haar rol als de Wilde Deerne. Lune: “De hele voorstelling moest vanaf niks worden opgebouwd. Eerst waren er alleen het script en de ideeën van regisseur Ko van den Bosch. Hij gaf ons veel ruimte, maar in het begin vond ik dat best lastig.” Lune van der Meulen wilde het zo goed mogelijk doen en raakte daardoor een beetje verkrampt. Ko van den Bosch zei vorige week tegen haar: “Je moet wat losser en brutaler gaan spelen.” Ze raakte daardoor wat onzeker, maar na een aantal gesprekken ging het een stuk beter. “Ik moet het loslaten en er lol in hebben,” en toen ontstond er ontspanning.

Lees verder »

Cibap studenten werken mee aan de 4 en 5 mei audiotour 'Oorverdovend' in Zwolle

Cibap studenten werken mee aan de 4 en 5 mei audiotour 'Oorverdovend' in Zwolle
Zwolle – Persoonsbewijzen, voedselbonnen, krantenartikelen en pamfletten uit De Tweede Wereldoorlog. Cibap studenten ontwierpen een groot aantal attributen voor de spannende audiotour 'Oorverdovend' die De Zwolse theaters op 4 en 5 mei organiseert in de Zwolse binnenstad tijdens Theater Na de Dam. Op de avond van de Nationale Dodenherdenking zetten theatermakers en artiesten in heel Nederland zich in om deze dag van extra betekenis te voorzien.
Met je oordopjes in, doorloop je letterlijk een verhaal uit de Tweede Wereldoorlog in de Zwolse binnenstad.  En je kruist routes met andere personages uit het spel. Je ervaart hierbij de dilemma's en emoties van een verzetsstrijder, een Duitse soldaat of een onderduiker.

Lees verder »

The Elvis Concert met originele bandleden in Hedon

The Elvis Concert met originele bandleden in Hedon

Zwolle – De originele muzikanten van Elvis Presley, waaronder drummer Bob Lanning en Jim Murray van The Imperials, brengen je woensdag 9 mei met The Elvis Concert in Hedon de onmiskenbare Presley sound en alle hits van ‘The King.’ Samen met andere topmuzikanten en de 36-jarige ETA Dwight Icenhower maken ze er een fantastisch muziekfeest van voor jong en oud.

Bob Lanning zat achter de drums voor 63 concerten van Elvis. Hij is onder andere te horen op het album Elvis On Stage – February 1970; Elvis’ beste live album ooit volgens vele recensenten. Ook Elvis' favoriete koorzanger Jim Murray van de Imperials maakt zijn opwachting. Jim is te zien in onder andere de concertfilm Elvis – That's The Way It Is uit 1970. Jim deed talloze concerten samen met Elvis, maar ze werkten ook samen in de studio, onder andere aan He Touched Me uit '72, dat met een Grammy Award bekroond werd. Dwight Icenhower (U.S.A.) neemt de lead vocals voor zijn rekening. De Elvis tribute artiest won vier keer op rij de officiële titel The World’s Best Elvis.

Lees verder »