Zwolle ontvangt bijdrage provincie voor erfgoedhotspot in ANNO

Zwolle ontvangt bijdrage provincie voor erfgoedhotspot in ANNO

Zwolle – Zwolle heeft voor de inrichting van ANNO, het museum in de maak aan de Melkmarkt, een financiële bijdrage ontvangen van de provincie Overijssel. ANNO is een museum, maar het is meer dan dat.

ANNO is een plek waar Zwollenaren en andere bezoekers meemaken én mee maken. Meemaken staat voor beleven, kennismaken met en je deel voelen van de Zwolse geschiedenis. Het mee maken bestaat uit onderzoek, dialoog en interactieve publiekspresentaties.

Lees verder »

Vuurvogel scoort met quarantaine-clip

Vuurvogel scoort met quarantaine-clip

Zwolle – De onlangs verschenen video ‘Stay@Home’ van jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel uit Zwolle slaat aan. Binnen twee dagen stond de teller op YouTube over de 2000 views. Vanuit de rest van Nederland is er aandacht door onder andere Classic NL en het klassieke Prinses Christina Concours.

De 75 orkestleden hebben in een heel kort tijdsbestek de nieuwe compositie van de dirigent thuis ingestudeerd en opgenomen met mobieltjes. Vervolgens heeft dirigent Dam de opnames eveneens thuis gemonteerd tot één geheel.

Lees verder »

De Alliantie brengt eerste EP van 2020 uit

De Alliantie brengt eerste EP van 2020 uit

Zwolle – Afgelopen vrijdag heeft de Zwolse rapgroep De Alliantie haar nieuwste wapenfeit genaamd Kleine Bundel 1 uitgebracht.

Rappers Léon Sloothaak en Thomas Siemonsma brachten samen met producer Franc van Hoffen eerder in februari al twee goed ontvangen singles genaamd Russisch Roulette en 1000 Idealen uit.

Lees verder »

Zwolse theaters biedt livestream bij voorstellingen zonder publiek

Zwolse theaters biedt livestream bij voorstellingen zonder publiek

Zwolle – Zwolse theaters blijft de komende weken een podium bieden aan theater en muziek. Het theater is de mogelijkheden aan het verkennen om in ieder geval tot en met 31 maart het publiek via andere wegen in aanraking te brengen met theater, muziek en kunst.

Vanwege de richtlijnen met betrekking tot het coronavirus worden alle voorstellingen en evenementen de komende weken geannuleerd en is het niet mogelijk om met grote groepen in de theaterzalen bijeen te komen.

Lees verder »

De Staat van Kunst presenteert Gestalten in de Statenzaal

De Staat van Kunst presenteert Gestalten in de Statenzaal

Zwolle – In de week van vrijdag 10 april t/m 17 april staat de Statenzaal in Zwolle in het teken van het thema ‘Gestalten’. Tijdens deze week maakt de bezoeker kennis met de leer van de filosoof Levinas en krijgen Zwolse kunstenaars een podium in het hart van de stad.

Het platform De Staat van Kunst laat tijdens deze week kunst, muziek en filosofie samenkomen in de Statenzaal, waarbij er dieper op de filosofie van Emmanuel Levinas wordt ingegaan. Gedurende het evenement wordt er o.a. een expositie en een kunstveiling georganiseerd en zullen er verschillende muzikale performances plaatsvinden. Voor alle activiteiten is de toegang gratis.

Lees verder »

Vernieuwd Theater Buitensoos biedt gratis podium voor maatschappelijk event

Vernieuwd Theater Buitensoos biedt gratis podium voor maatschappelijk event

Zwolle – Theater Buitensoos straalt weer als nooit tevoren. Het historische concertgebouw, dat beter bekend staat als een Congres & Event Center, is in de afgelopen maanden grondig vernieuwd. Het is een van de meest authentieke theater-, congres- en eventlocaties van de regio.

Het verbouwingsvirus van de Gemeente Zwolle op het Centraal Station manifesteert zich daarnaast letterlijk voor de voordeur. Na de vernieuwingen heeft Theater Buitensoos zijn oude glans weer helemaal terug. Ze opent de deuren voor events die theaterkracht verwachten om hun bijeenkomst ‘beleving en momentkracht’ te geven.

Lees verder »

Fototentoonstelling “De Tijdreizigers” op stationsplein Zwolle

Fototentoonstelling “De Tijdreizigers” op stationsplein Zwolle

Zwolle – Woensdag om 13.00 werd de fototentoonstelling “De Tijdreizigers” geopend. Deze is gemaakt door het kunstenaarsduo Hertog Nadler in samenwerking met Ram Katzir. Wethouder Schuttenbeld verrichte de opening samen met de kunstenaars.

De tentoonstelling bestaat uit foto’s van de deelnemers aan het videoproject dat in de reizigerstunnel te zien is: ‘Portal – Tijdtunnel’. De foto’s hangen aan de bouwhekken op het Stationsplein totdat deze niet meer nodig zijn. De kunstenaars willen met de foto’s laten zien hoe bijzonder het was om met al deze mensen te mogen samenwerken.

Lees verder »

Kunst vanuit de zorg in de Stadkamer

Kunst vanuit de zorg in de Stadkamer

Zwolle – Al maanden zijn de deelnemers voor deze tentoonstelling in hun atelier bezig met o.a. schilderen en schrijven.  GoskerZorg verzorgt in samenwerking met stichting Focus de maand-expositie in de Stadkamer centrum in Zwolle.

We sluiten aan bij het thema van de boekenweek: Rebellen en Dwarsdenkers. Dit thema ‘prikkelde’ onze deelnemers (mensen met een verstandelijke beperking / mensen met een psychische kwetsbaarheid en/of  verslavingsproblematieken)   Ze hebben veel te maken met vooroordelen, onbegrip en stigma’s. Op creatieve manier vinden ze een weg om gevoelens van onmacht, boosheid, verdriet, maar ook van plezier, en verwondering te uiten.

Lees verder »

Televisieprogramma Apennoten met voorstelling Zoveel Kleuren naar Hedon

Televisieprogramma Apennoten met voorstelling Zoveel Kleuren naar Hedon

Zwolle – Op zaterdag 28 maart opent Hedon de deuren voor de allerkleinste bezoekers en komt de voorstelling Zoveel Kleuren van het populaire televisieprogramma Apennoten twee keer naar het Zwolse poppodium. Tijdens de voorstelling komen de leukste en bekendste Apennoten liedjes voorbij. De kinderen kunnen met élk liedje meedoen! De kaartverkoop voor beide voorstellingen zijn  van start gegaan via www.hedon-zwolle.nl en via Plato te Zwolle.

Apennoten is een trio dat bestaat uit Bas Fortgens, Menno Wolthers en Nienke van den Berg. Bas is de bedenker van Apennoten en is met het programma ook op televisie te zien. Menno Wolthers is pianist en zat samen met Bas jarenlang in de BZT-band van de BZT-show (KRO-NCRV). Nienke van den Berg is de zangeres van Apennoten. Tussen 2009 en 2018 was zij het gezicht van Zappelin.

Lees verder »

Solotentoonstelling ‘Zie Mijn Horizon’ in Langhuis geopend

Solotentoonstelling ‘Zie Mijn Horizon’ in Langhuis geopend

Zwolle – In maart is de solotentoonstelling ‘Zie Mijn Horizon’ van Johan Kuipers te zien in kunstruimte het Langhuis. Zondagmiddag werd deze tentoonstelling officieel geopend.

In elk van de vier ruimtes van het Langhuis stelt Kuipers een video-kunstwerk centraal. De expositie is een uitnodiging aan de bezoeker om mee te gaan in de fantasiewereld van een ander: In dit geval de wereld van Kuipers. Een wereld waar sereniteit, spiritualiteit, absurdisme en gevoelens van dreiging en verveling gelijktijdig aanwezig zijn.

Lees verder »

Repetities Oorlogswinter van start in bijzijn van Jan Terlouw

Repetities Oorlogswinter van start in bijzijn van Jan Terlouw

Zwolle – Oorlogswinter van Jan Terlouw is Nederlands bekendste jeugdboek over de Tweede Wereldoorlog. Dit voorjaar, 75 jaar na de bevrijding van Nederland, bewerkt Theatergroep De Jonge Honden uit Zwolle het boek tot een familievoorstelling. Op dinsdag 18 februari kwam de cast en crew voor het eerst bijeen en werd het script gezamenlijk gelezen in het Perrontheater in Zwolle. Schrijver Jan Terlouw was aanwezig op deze eerste repetitiedag. Op zondag 29 maart gaat Oorlogswinter in première in Schouwburg Odeon in Zwolle. Daarna toert de familievoorstelling tot en met zondag 3 mei door Overijssel.

Als de Duitsers in 1940 Nederland binnentrekken, heeft Michiel van Beusekom eerst nog het gevoel dat hij in een spannend jeugdboek beland is. Maar al gauw wordt hem duidelijk dat oorlog niet iets is om je op te verheugen. In de laatste oorlogswinter, die van 1945, raakt Michiel betrokken bij het verzorgen van een Engelse piloot, die in de bossen achter zijn huis is neergestort. Een spannende familievoorstelling over vriendschap, vertrouwen en volwassen worden in een oorlog. Niets is wat het lijkt, niemand is te vertrouwen en nergens ben je écht veilig.

Lees verder »