Groene Loper Zwolle helpt met geld voor groene buurt

Groene Loper Zwolle helpt met geld voor groene buurt

Zwolle – Op dinsdag 12 januari kunnen buren, buurttuinen en maatschappelijke initiatieven met ondersteuning van Groene Loper Zwolle financiën aanvragen bij Het Oranje Fonds. Deze financiën kunnen zij inzetten om tijdens NLdoet op 12 en 13 maart de omgeving te vergroenen.

Denk hierbij aan boomspiegels, geveltuinen, buurttuinen, een insectenhotel of fruitstruiken. Geïnteresseerden kunnen zich bij Groene Loper Zwolle aanmelden voor een digitale afspraak. Tijdens deze afspraak helpt Groene Loper Zwolle je bij het invullen van de benodigde formulieren. Normaal kunnen alleen organisaties meedoen aan NLdoet, maar via de Groene Loper Zwolle kunnen ook buurtinitiatieven zonder rechtsvorm een aanvraag voor financiën doen.

Lees verder »

Gratis groentezaad voor scholen en kinderopvang uit Zwolle

Gratis groentezaad voor scholen en kinderopvang uit Zwolle

Zwolle – Scholen en kinderopvangorganisaties uit Zwolle kunnen kosteloos groentezaden en een bijbehorend lespakket aanvragen bij Natuur en Milieu Overijssel. Hiermee kunnen de leerlingen dit voorjaar in de klas of op het plein hun eigen groente kweken.

Een broodje met aardbeienjam, spaghetti met tomatensaus of een lekkere salade met komkommer en radijsjes. Al dit lekkers smaakt nog beter als je de aardbeien, tomaten en radijsjes zelf gekweekt hebt. Scholen (basisscholen en voortgezet onderwijs) en kinderopvangorganisaties uit Zwolle kunnen nu heel gemakkelijk met de leerlingen aan de slag met een moestuin dankzij de gratis groentezaden van Natuur en Milieu Overijssel in samenwerking met Gemeenten voor Duurzame ontwikkeling (GDO) en het zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan. Deelnemende scholen krijgen bij de zaden een instructieboekje en een lesbrief met leuke opdrachten. Zo kunnen leerlingen direct aan de slag in hun klas of op het schoolplein.

Lees verder »

Wilde bijen eten mee bij Tuinderij de Spoolderberg in Zwolle

Wilde bijen eten mee bij Tuinderij de Spoolderberg in Zwolle

Zwolle – Ruim zestig gezinnen en drie lokale restaurants halen bij Tuinderij de Spoolderberg wekelijks hun groenten en fruit. En ook steeds meer wilde bijen komen er graag een hapje eten.

Met ondersteuning van de Bijenbeweging Overijssel kon initiatiefneemster Joke Wierenga net dat beetje extra doen in de tuinderij, zodat het ook voor wilde bijen nu een waar paradijs is. Joke vertelt vol enthousiasme over de tuinderij: “Het is een grote stadstuin, die nu drieënhalf jaar bestaat. Echt een plek met een overvloed aan planten… en dat in de stad!”

Lees verder »

Bloembollenactie voor bijen op het schoolplein

Bloembollenactie voor bijen op het schoolplein

Zwolle – Basisscholen, kinderdagverblijven en BSO’s uit Zwolle kunnen zich opgeven voor de bloembollenactie van Groene Loper Zwolle. De veertig biologische bloembollen die zij krijgen, zijn goed voor bijen. Deelnemende scholen krijgen er ook een leuke lesbrief bij.

Als het na een koude winter weer wat warmer wordt en de lente aanbreekt, komen ook de eerste planten boven de grond tevoorschijn. Meestal zijn bloeiende bloembollen voor bijen de eerste mogelijkheid om vers stuifmeel te halen. Daarom zijn bloembollen belangrijke planten in het vroege voorjaar.

Lees verder »

Duizenden koperwieken via Zwolle onderweg naar het zuiden

Duizenden koperwieken via Zwolle onderweg naar het zuiden

Zwolle – De vogeltrek naar het zuiden is in volle gang. Veel vogels zijn momenteel onderweg naar warmere gebieden. In de afgelopen dagen vielen in de regio Zwolle behalve de honderden vinken vooral de grote aantallen koperwieken op. Duizenden overvliegende koperwieken werden hier geteld.

Overal in het land zijn zogeheten trektellers bezig om passerende vogels te tellen. Een actieve trekteller in de regio Zwolle is Reinier Smabers. Hij telde zondag in de omgeving van Zwolle binnen enkele uren tijd 6500 koperwieken die onderweg waren richting het zuiden. Op maandag werden bijna 4300 geteld. “De laatste dagen is er sprake van massale trek,” aldus Reinier.

Lees verder »

Nieuwe impuls voor langjarig landschapsbeheer in buitengebied Zwolle

Nieuwe impuls voor langjarig landschapsbeheer in buitengebied Zwolle

Zwolle – Met de overhandiging van een heggenschaar aan de familie Nicolaij in Harculo gaf voorzitter Klaas van der Wal van de Stichting Particuliere Landschapsdiensten IJsseldelta (SPLIJ+) het startschot voor een nieuwe ronde langjarig landschapsbeheer in het buitengebied van de gemeente Zwolle.

De SPLIJ+ zal net als in het verleden uitvoering geven aan deze nieuwe impuls. De stichting heeft vanaf 2011 de regeling Groen Blauwe Diensten onder haar hoede. Ruim honderd particuliere landschapsbeheerders ontvangen sinds die tijd een bescheiden vergoeding voor het beheer van onder andere heggen, poelen, kolken, hoogstamboomgaarden en knotwilgen.

Lees verder »

Groene droom in Zwolse achtertuin

Groene droom in Zwolse achtertuin

Zwolle – Wie vanaf de Veerallee het Kamperpad af fietst, komt met een slinger over de fietsbrug automatisch in Westenholte terecht: een wijk met een dorpse sfeer, én de woonplek van Ferna Jalink.

Zij is zeer begaan met de natuur en had wel oren naar meedoen met ‘Iedereen een boom’. Zij gaf haar pas geplante magnolia en appelboom daarvoor op. Gezeten in haar weldadig groene achtertuin, vergeet je al snel dat je midden in een woonwijk zit: daar zorgen de leilindes in haar tuin, de rozen, de grasmat, het insectenhotel en de vlinderstruiken wel voor.

Lees verder »

Zwolse kinderen doen mee met eerste speurtocht langs de stadsdijken

Zwolse kinderen doen mee met eerste speurtocht langs de stadsdijken

Zwolle- Dinsdagochtend deden ruim 20 kinderen mee aan de activiteit ‘Speuren langs de Stadsdijken’. Zij hadden de primeur om deze speurtocht te doen langs de dijk in de wijk Holtenbroek in Zwolle. Er werd teruggekeken op een succesvolle speurtocht.

Waterschap Drents Overijsselse Delta heeft in samenwerking met Travers Welzijn deze speurroute ontwikkeld voor kinderen van 6-12 jaar uit Holtenbroek en omgeving. Hier werkt het waterschap aan een dijkversterking en deze speurroute is bedoeld om kinderen meer te leren over dijken en water. Waterschapsbestuurder Breun Breunissen trapte de speurtocht af door het eerste speurtasje te overhandigen.

Lees verder »

Meer controles in natuurgebieden rond Zwolle

Meer controles in natuurgebieden rond Zwolle

Zwolle – Bezoekers van de Zwolse natuurgebieden kunnen deze zomer vaker toezichthouders en opsporingsambtenaren tegenkomen. Er zijn het afgelopen jaar namelijk afspraken gemaakt tussen de verschillende terreineigenaren, overheden, toezichthoudende instanties en politie om vaker samen op pad te gaan.

Door de coronamaatregelen en het mooie weer dit voorjaar trokken veel Zwollenaren er op uit de natuur in. Maar die toegenomen recreatiedruk kan ook een bedreiging vormen voor de natuur in die gebieden. Daarom wordt er regelmatig toezicht gehouden op het naleven van de regels in de natuurgebieden. Die regels zijn bedoeld om de natuurwaarden te beschermen.

Lees verder »

Hoop op terugkeer kievitsbloem langs de IJssel bij Zwolle

Hoop op terugkeer kievitsbloem langs de IJssel bij Zwolle

Zwolle – Langs de IJssel bij Zwolle zijn kievitsbloemen gezaaid, in de hoop dat deze bijzondere plant zich gaat vestigen in de uiterwaarden. De zeldzame kievitsbloem hoort bij de IJsseldelta.

“Het is onze droom dat ook in Zwolle langs de IJssel de geblokte paarse voorjaarsbloemen weer weldadig pronken. Naar het schijnt was de kievitsbloem vroeger vrij algemeen te vinden langs de rivier”, vertelt mede-initiatiefnemer Wim Eikelboom van natuurwerkgroep A Rocha Zwolle. Kievitsbloemen komen voor op oeverlanden langs de Overijsselse Vecht, een aantal Zwolse weteringen en het Zwarte Water. Ook groeit de kievitsbloem in de Scherenwelle langs de IJssel bij Wilsum.

Lees verder »

Waterschap maait enkele watergangen eerder voor betere wateraanvoer

Waterschap maait enkele watergangen eerder voor betere wateraanvoer

Zwolle – Het Waterschap Drents Overijsselse Delta maait daar waar nodig waterbodems van sloten, weteringen en kanalen eerder dan normaal. Door de hogere temperaturen, het uitblijven van regen en de start van het groeiseizoen ontstaat er op enkele plaatsen behoefte aan meer wateraanvoer.

Omdat er op enkele plaatsen al veel begroeiing in de watergangen staat, wordt hier het bereiken van de gewenste waterpeilen steeds lastiger. Normaal gesproken maait het waterschap vanaf 1 juni.

Lees verder »

Blijf thuis en doe mee met de #natuurdichtbij fotochallenge

Blijf thuis en doe mee met de #natuurdichtbij fotochallenge

Zwolle – Daag jezelf uit en doe mee met de #natuurdichtbij 30-dagen fotochallenge. Maak elke dag een foto van de natuur in jouw tuin of op jouw balkon! Zo beleef je de natuur vanuit je eigen huis en kun je anderen mee laten genieten.

Het is lente en de zon gaat steeds meer schijnen. Normaal gesproken een periode waarin we weer extra vaak naar buiten gaan en genieten van de ontluikende natuur. Dit jaar zijn we echter noodgedwongen aan huis gebonden en komen we zo weinig mogelijk buiten. Hierdoor missen we helaas veel van het mooie dat de natuur ons in de lente te bieden heeft.

Lees verder »