Golfclub Zwolle vraagt hulp bij verplanten duizend boompjes

Golfclub Zwolle vraagt hulp bij verplanten duizend boompjes

Zwolle – Golfclub Zwolle geeft bomen een tweede kans. Aanstaande zaterdag is iedereen welkom om een paar uur te helpen met het oogsten van jonge boompjes en struiken. Deze groeien rondom de golfclub maar moeten daar weg.

Het gaat om maar liefst duizend jonge zaailingen van berken, wilgen, eiken en beuken. De boompjes gaan naar de landelijke klimaatcampagne Meer Bomen Nu, die ze op hun beurt weer weggeeft. Deze keer aan twee boeren uit omgeving Zwolle die graag een haag planten langs hun akker. Hans Broeks van de golfclub verzorgt de dag en bedankt de vrijwilligers met koffie, thee en snert: “Help mee met deze lekkere buitendag en doe tegelijkertijd wat goeds voor klimaat en biodiversiteit. Zo maken we Zwolle groener. Iedereen die helpt, mag natuurlijk ook zelf een boompje mee naar huis!”

Lees verder »

Zwolse basisscholen krijgen nieuwe NME-gids met oesterzwammen en wormenhotel

Zwolse basisscholen krijgen nieuwe NME-gids met oesterzwammen en wormenhotel

Zwolle – Het aanbod voor Natuur en Milieu Educatie (NME) in Zwolle is weer deels vernieuwd. Om dit onder de aandacht te brengen heeft elke Zwolse basisschool een uniek cadeautje ontvangen met daarop een QR-code naar de herziene versie van de NME-gids.

De Werkschuit aan de Rijnlaan in de Aa-landen gaat dinsdag als eerste aan de slag met verschillende NME-activiteiten uit de nieuwe gids. Het thema is herfst. Leerlingen doen in groepjes diverse herfstactiviteiten. Zo wordt er een echt wormenhotel gemaakt, gaan leerlingen grondonderzoek doen en op zoek naar wormen, worden er bloembollen geplant en maken kinderen kunstwerken met schatten uit de natuur. Dit alles draagt bij aan het nog groener maken van het schoolplein van De Werkschuit.

Lees verder »

Wilgen knotten op 6 november in regio Zwolle

Wilgen knotten op 6 november in regio Zwolle

Zwolle – Landschap Overijssel organiseert dit jaar voor de twintigste keer de Natuurwerkdag in Overijssel. Vorig jaar kon deze landelijke vrijwilligersdag niet doorgaan vanwege corona.

Dit najaar kun je weer aan de slag in een van de vijftig gebieden in Overijssel waar hulp van harte welkom is. In de regio Zwolle zijn er op zaterdag 6 november vijf locaties waar je de handen uit de mouwen kunt steken. Op vier daarvan kunnen ook kinderen meehelpen.

Lees verder »

Oude rode beuk is mooiste tuinboom van Zwolle

Oude rode beuk is mooiste tuinboom van Zwolle

Zwolle – Een oude rode beuk in de binnenstad is gekozen tot de mooiste tuinboom van Zwolle. De boom staat in de tuin van een woongroep aan de Koestraat, vlakbij de Sassenpoort.

Een vakkundige jury van Groenstad Zwolle – de organisatie die zich inzet voor de waarde van bomen in de stad – koos de beuk uit vele inzendingen van Zwolse tuinbomen met een eigen verhaal. De prijs is afgelopen week uitgereikt.

Lees verder »

Zwolse Nacht van de Nacht in de Nooterhof

Zwolse Nacht van de Nacht in de Nooterhof

Zwolle – Park de Nooterhof bruist zaterdagavond 30 oktober van de duistere activiteiten voor jong en oud. Dan is het de Nacht van de Nacht. Het park is minimaal maar sfeervol verlicht en er zijn leuke activiteiten en presentaties over de nachtelijke natuur.

Thema: het belang van voldoende duisternis voor mens en natuur. De avond wordt om 19.00 uur op bijzondere wijze geopend. Daarna kun je onder andere naar de theatertocht ‘Verborgen verhalen’ over nachtdieren. Deze tocht wordt verzorgd door DISK, met acteurs, audio en bijzondere effecten. Danslab Zwolle laat hun dansperformance ‘Nachtvolk’ zien. Thales geeft beeldpresentaties voor de jeugd en volwassenen over de sterrenhemel,

Lees verder »

Natuurschrijver Kester Freriks te gast in Stadkamer Zwolle

Natuurschrijver Kester Freriks te gast in Stadkamer Zwolle

Zwolle – Kester Freriks is op woensdagavond 27 oktober te gast bij afdeling Zwolle en Omstreken van het Humanistisch Verbond. Kester Freriks (1954) is een bekroond en veelzijdig schrijver van romans, essays en natuurboeken.

Met rijk geïllustreerde boeken als ‘Vogels kijken’, ‘Alle driehonderd Nederlandse vogelsoorten’ (2009), ‘De valk’ (2010), ‘Langs de IJssel. Natuur en cultuur in de IJsselvallei’ (2017) en ‘Stilte, ruimte, duisternis’. Met het boek ‘Verkenningen in de natuur’ (2018) verwierf hij een vooraanstaande naam als natuurschrijver.

Lees verder »

Geen schapen op de dijk tijdens stormseizoen

Geen schapen op de dijk tijdens stormseizoen

Zwolle – Het beweidingsseizoen voor schapen op dijken in het gebied van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is afgelopen.

Het stormseizoen is begonnen en dijken zijn van groot belang voor de waterveiligheid. Vee, met name schapen, mogen tot het voorjaar niet meer op dijken grazen. Zo blijft de grasmat beschermd.

Lees verder »

Bomenroute in de Nooterhof

Bomenroute in de Nooterhof

Zwolle – In park de Nooterhof is een nieuw boekje te krijgen met een route waarin bezoekers zelfstandig van alles ontdekken over bomen.

De route start bij de Zwarte Walnoot, een van de oudste aanwezige bomen, midden in de Nooterhof. ‘Door hem’ worden deelnemers via een mooie en interessante route door het park geleid. Onderweg komen ze met behulp van opdrachten van alles te weten over de aanwezige bomen.

Lees verder »

Waterschap lanceert podcast Hoogwaterverhalen

Waterschap lanceert podcast Hoogwaterverhalen

Zwolle – Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is vandaag gestart met een podcast voor en door vrijwilligers: Hoogwaterverhalen.

In de audioverhalen staan de 1.000 vrijwillige dijkwachters en hoogwaterbrigadiers centraal. In tijden van extreem hoogwater staan zij paraat voor de waterveiligheid in het werkgebied van het waterschap.

Lees verder »

IVN Zwolle start met klimaatcursus

IVN Zwolle start met klimaatcursus

Zwolle – De nieuwe Klimaatcursus ‘De Groene Verandering’ van IVN Zwolle plaatst klimaatverandering in een breed perspectief en zet aan tot klimaatactie. Er wordt ingegaan op de huidige stand van zaken rondom klimaatverandering en de wisselwerking tussen menselijk handelen en de klimaatverandering.

De cursus wil niet alleen informeren, maar ook motiveren met positieve verhalen die aanzetten tot actie en die vertrouwen geven in het eigen handelen. De cursus bestaat uit zes theorielessen en twee excursies en is geschikt voor iedereen. Voorkennis over het klimaat is niet nodig. Het enige wat je nodig hebt is de motivatie om samen te leren en een steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Lees verder »

Kinderen maken ‘groene’ pannenkoeken tijdens beleeftheater in de Nooterhof

Kinderen maken ‘groene’ pannenkoeken tijdens beleeftheater in de Nooterhof

Zwolle – In de Nooterhof beleven ruim 500 basisschoolleerlingen uit Zwolle dit najaar de interactieve mini musical De Groene Pannenkoek. In een spannend verhaal experimenteren de kinderen met duurzame ingrediënten.

Afwashulp Laurenz van herberg La Poubelle krijgt onverwacht een grote groep kinderen over de vloer, op het moment dat zijn strenge Franse chefkok boodschappen doet. De chef wil geen kinderen in de herberg, maar Laurenz besluit toch ‘groene’ pannenkoeken met hen te gaan bakken. Niet groen van kleur, maar goed voor de natuur. De kinderen zingen lekker mee, leren wat keurmerken betekenen en gaan daarna zelf voor de ingrediënten zorgen. Ze malen graan tot meel en suiker tot poedersuiker. Ze melken de houten geit, snijden zelf een heleboel fruit en brengen een ei naar de keuken om even te kijken bij het bakken. Zo leren ze over biologische producten, waar ze vandaan komen en hoe ze worden verwerkt. En dan is de chefkok ineens terug…

Lees verder »

“Doe mee met de Nacht van de Nacht”

“Doe mee met de Nacht van de Nacht”

Zwolle – Op zaterdag 30 oktober organiseert Natuur en Milieu Overijssel voor de 17e keer de Nacht van de Nacht.

In de Nacht van de Nacht kun je de duisternis en stilte die bij de nacht horen beleven. In het hele land worden nachtelijke activiteiten georganiseerd door sterrenclubs, natuurfotografen, boswachters, natuurgebieden en vele anderen. Ook doen steeds meer bedrijven en gemeentes de lichten uit tijdens de Nacht. Doet jouw organisatie, vereniging of bedrijf mee?

Lees verder »