Veel telactiviteiten bij de Nooterhof: ‘Elke soort telt’

Veel telactiviteiten bij de Nooterhof: ‘Elke soort telt’

Zwolle – De Nooterhof telt in 2023. Hoeveel vogelsoorten zijn er in Zwolle te zien? Hoeveel vlinder-, zoog- en weekdiersoorten? Hoeveel bomen? Maar ook hoeveel sterren zien we aan de hemel en wat vinden we in de bodem?

Alles en iedereen telt mee: de natuurorganisaties van het Nooterhof Netwerk, vrijwilligers, bezoekers, jong en oud. Een heel jaar lang, met op zaterdag 22 april de grote teldag ‘Elke soort telt’. Zo komen we te weten wat er in de natuur in Zwolle allemaal leeft.

Lees verder »

Meer dan 4000 dier- en plantensoorten tellen in Zwolle

Meer dan 4000 dier- en plantensoorten tellen in Zwolle

Zwolle – Op allerlei plekken in het land zijn afgelopen jaren 1000-soortendagen georganiseerd. Het is dan de bedoeling samen minimaal duizend soorten dieren, planten en schimmels binnen een vooraf bepaald gebied te tellen.

In 2023 organiseren de Zwolse afdelingen van KNNV en IVN samen met De Nooterhof iets unieks: zij willen binnen de gemeente Zwolle meer dan vierduizend soorten tellen. Iedereen kan meedoen. Als zo veel mogelijk natuurliefhebbers alle waargenomen soorten melden, moet dat een goed beeld opleveren van de natuur in de gemeente Zwolle en dus van de Zwolse biodiversiteit, aldus de KNNV afdeling Zwolle.

Lees verder »

IVN Zwolle start klimaatcursus De Groene Verandering

IVN Zwolle start klimaatcursus De Groene Verandering

Zwolle – IVN Zwolle start in januari met de klimaatcursus De Groene Verandering. De cursus gaat in op de huidige kennis over klimaatverandering en de wisselwerking tussen menselijk handelen en klimaatverandering.

“De cursus wil niet alleen informeren, maar ook motiveren met positieve verhalen die aanzetten tot actie en die vertrouwen geven in het eigen handelen,” aldus IVN Zwolle. In de cursus worden onderwerpen besproken als de ecologische voetafdruk, klimaatrechtvaardigheid en klimaatcommunicatie. Daarnaast wordt een link gelegd met het dagelijkse leven van de cursisten. Er worden voorbeelden gegeven hoe cursisten zelf in actie kunnen komen.

Lees verder »

Met subsidie bomen planten in Zwolle

Met subsidie bomen planten in Zwolle

Zwolle – Zwollenaren die samen met buren, vrienden of collega’s de omgeving willen vergroenen door bomen te planten in de straat, openbare tuinen of andere publieke plekken, hoeven dat niet uit eigen zak te betalen.

De provincie Overijssel stelde eerder dit jaar de subsidie ‘Kleinschalige aanplant’ van bomen open, waar kleine plant-projecten mee betaald kunnen worden. Bomenplanters in Overijssel kunnen hier tot 3 januari 2023 gebruik van maken. Natuur en Milieu Overijssel: “Een boom is een soort levende airco die door haar schaduw en door het verdampen van water zorgt voor een heerlijk verkoelend effect in de warme zomermaanden. Regent het flink? Dan kan een volwassen boom wel tot 400 liter water vasthouden zodat de kelders bij de mensen thuis niet zo snel zullen overstromen.”

Lees verder »

Nacht van de Nacht in Zwolle

Nacht van de Nacht in Zwolle

Zwolle – Op zaterdagavond 29 oktober is alweer de achttiende editie van de landelijke Nacht van de Nacht. Overal worden activiteiten georganiseerd waarbij de beleving van de nacht centraal staat.

In park de Nooterhof presenteren verschillende Zwolse natuurgroepen een gevarieerd en duister programma voor jong en oud, waaronder sterren kijken. Wijkboerderij de Eemhoeve in de Aa-landen organiseert van 21.30 tot 23.00 uur een avondpicknick. Neem zelf je kleedje en een (non-alcoholische) versnapering mee en geniet van de geluiden van de nacht, de dieren en de boerderij. Verhalenverteller Janneke Meijer komt een verhaal vertellen over het donker.

Lees verder »

Duistere activiteiten in de Nooterhof 

Duistere activiteiten in de Nooterhof 

Zwolle – Op 29 oktober wordt de Nacht van de Nacht gehouden. In park de Nooterhof zijn er die zaterdagavond uur leuke, leerzame en vooral duistere activiteiten voor jong en oud.

Het park is op 29 oktober minimaal verlicht. Er is een buiten– en binnenprogramma. De avond wordt om 19.00 uur op een bijzondere wijze geopend. Daarna kun je onder andere luisteren naar het natuurverhaal ‘Vreemde Vogel’ over een in de tijd verdwaalde nachtzwaluw, met muziek door het duo Galanthus.

Lees verder »

Paddenstoelen kijken bij Tichelgaten Windesheim

Paddenstoelen kijken bij Tichelgaten Windesheim

Zwolle – Staatsbosbeheer organiseert zondag 16 oktober speciaal voor nieuwsgierige kinderen en hun ouders een wandeling in de Tichelgaten bij Windesheim, waar op zoek wordt gegaan naar paddenstoelen.

Paddenstoelen – het zijn eigenlijk zwammen – zijn belangrijk in de natuur, aldus Staatsbosbeheer. Ze helpen mee de strooisel-laag en dode stammen en takken te verteren. Ze vormen een voedselbron voor allerlei dieren, van klein tot groot. En voor natuurbezoekers zijn ze mooi om naar te kijken en te fotograferen. De meeste soorten zijn in deze tijd te zien, totdat de eerste nachtvorsten zijn geweest.

Lees verder »

Groenfestival in de Nooterhof: Natuurrijk Zwolle

Groenfestival in de Nooterhof: Natuurrijk Zwolle

Zwolle – Stichting Nooterhof organiseert zondagmiddag 25 september haar eerste groenfestival getiteld Natuurrijk Zwolle. Er wordt een uitgebreid programma met groene activiteiten georganiseerd.

Het groenfestival in de Nooterhof aan de Goertjesweg 3 in Zwolle begint om 13.00 uur en duurt tot 17.00 uur. De entree is gratis. Vanaf januari is er hard gewerkt aan de Nooterhof als het nieuwe Zwolse centrum voor natuur- en milieueducatie. Het groenfestival Natuurrijk Zwolle biedt de mogelijkheid om kennis te maken met deze nieuwe Nooterhof, de organisaties van het Nooterhof Netwerk en de activiteiten in het park.

Lees verder »

Landschap Overijssel lanceert podcast tijdens Stadsfestival Zwolle

Landschap Overijssel lanceert podcast tijdens Stadsfestival Zwolle

Zwolle – Landschap Overijssel lanceert komend weekend tijdens het Stadsfestival Zwolle een eigen podcast. Dit gebeurt in het kader van de viering van het negentigjarig bestaan van deze organisatie die zich inzet voor behoud en beheer van natuur en landschap in Overijssel.

Het Stadsfestival is een cultureel festival in de binnenstad van Zwolle dat vrijdag 2 september begint en duurt tot en met zondag 4 september. Op het festival vind je naast theater, muziek en film ook culturele en landschapsroutes. Een van die routes kun je vanaf de Blijmarkt lopen met de gloednieuwe podcast van Landschap Overijssel.

Lees verder »

Droogte neemt toe, meer vraag naar water

Droogte neemt toe, meer vraag naar water

Zwolle – Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) ziet het neerslagtekort al vroeg in het seizoen toenemen. Hierdoor dalen de grondwaterstanden.

Het waterschap voert water aan uit de IJssel, de Vecht en het IJsselmeer en heeft de waterpeilen op maximaal gezet. Momenteel wordt zoveel mogelijk water in het gebied vastgehouden om een buffer te creëren. Voor een goede wateraanvoer worden watergangen extra gemaaid waar nodig.

Lees verder »

Klimaatsubsidie waterschap voor Overijssel nu al op

Klimaatsubsidie waterschap voor Overijssel nu al op

Zwolle – Het Overijsselse budget van 197.000 euro voor het stimuleren van acties om eigen huis, tuin en leefomgeving ‘klimaat-proof’ in te richten is na vier maanden al op.

Veel initiatieven in het Overijsselse deel van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) kunnen hierdoor worden uitgevoerd. “Fijn om te zien dat onze klimaatsubsidie zo gewild is”, zegt Hans Wijnen, bestuurslid van het waterschap. Het budget van 197.000 euro was inclusief een bijdrage van de provincie Overijssel. Voor Drenthe is nog een kleine 100.000 euro beschikbaar.

Lees verder »

Zwolse tulpen komen weer in bloei langs stadsgracht

Zwolse tulpen komen weer in bloei langs stadsgracht

Zwolle – De zeldzame en beschermde wilde kievitsbloemen staan er dit jaar op hun paasbest bij. Langs de stadsgracht was dinsdag al een enkele bloem te zien. Ook staan er al meerdere in de knop.

De wilde kievitsbloem wordt ook wel de Zwolse Tulp genoemd. Meer dan tachtig procent van de bloemen groeit in Zwolle en omgeving. De bloemen groeien alleen op plekken die kunnen overstromen. De zaden van de kievitsbloem verspreiden zich namelijk via het water.

Lees verder »