Ontwerpwedstrijd Doemee-award 2018

Ontwerpwedstrijd Doemee-award 2018

Zwolle – Eind dit jaar reikt MEE IJsseloevers de Doemee-award uit. Een prijs voor een persoon of organisatie die zich met een lokaal initiatief inzet voor een samenleving waarin ook mensen met een beperking, chronische ziekte of een afstand tot de arbeidsmarkt optimaal mee kunnen doen. Voor het maken van de Doemee-award kunnen lokale kunstenaars met of zonder beperking t/m 31 juli a.s. een ontwerp indienen. De kunstenaar van het winnende ontwerp mag de opdracht voor het maken van in totaal drie awards uitvoeren.

Een jury beoordeelt alle inzendingen en kiest een winnaar. Kunstenaars, ateliers of dagcentra die mee willen doen aan de ontwerpwedstrijd van de Doemee-award kunnen zich aanmelden en hun ontwerp indienen via www.doemee-award.nl (button rechts ‘Ontwerpwedstrijd Doemee-award voor lokale kunstenaars’). Het winnende ontwerp wordt in de eerste week van augustus bekendgemaakt. 

Lees verder »

Anna officieel geïnstalleerd als nieuwe landelijke jeugddijkgraaf

Anna officieel geïnstalleerd als nieuwe landelijke jeugddijkgraaf

Zwolle – Het is officieel: Anna Spijkervet (16) uit Wanneperveen is de nieuwe jeugddijkgraaf van Nederland. Op woensdag 25 april vond de officiële installatie plaats door Herman Dijk, dijkgraaf van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta).

Jeugddijkgraaf
De jeugddijkgraaf is voorzitter van het nationale jeugdwaterschapsbestuur; de jongerendenktank van de Nederlandse waterschappen Het doel is jongeren meer te betrekken bij het werk van de waterschappen en de jeugd meer ‘waterbewust’ te maken. Uit de groep jeugdbestuurders wordt de landelijke jeugddijkgraaf gekozen. De functie is voor een jaar.

Lees verder »

Duik in de Week van Ons Water

Duik in de Week van Ons Water

Zwolle – Dag in dag uit zorgen mensen en organisaties voor schoon water in Nederland. Een uitdagende klus waar veel bij komt kijken. Van zaterdag 5 t/m zondag 13 mei is de landelijke Week van Ons Water. Het thema dit voorjaar is schoon en gezond water bij jou in de buurt. Waterschap Drents Overijsselse Delta organiseert verschillende activiteiten om te laten zien wat wij doen om te zorgen voor schoon water bij jou in de buurt.

Betere wereld op Bevrijdingsfestival
Op zaterdag 5 mei bouwt Drents Overijsselse Delta aan een betere wereld. Bezoekers kunnen op de Familieweide van het Bevrijdingsfestival terecht om de wereld achter schoon water te ontdekken. Door een kunstwerk te knutselen van plastic afval kunnen kinderen meehelpen de plastic soep in oceanen en zeeën te verminderen.

Lees verder »

Dijken voldoen nog niet aan nieuwe normen

Dijken voldoen nog niet aan nieuwe normen

Zwolle – De dijken in het werkgebied van het Waterschap Drents Overijsselse Delta  zijn nog nooit zo sterk geweest. Toch voldoet 154 km van de 216 km grote dijken langs met name de rivieren IJssel, Vecht en Zwarte Water niet aan de aangescherpte normen van het Rijk die gelden vanaf 1 januari 2017. Van de 136 km kleinere dijken en kaden langs overig water zoals kanalen en weteringen is 13 km dijk langs de Kampereilanden nog onder de maat. Dit alles blijkt uit de recente veiligheidsrapportage van het waterschap.

Op het moment dat het Rijk de nieuwen normen vaststelt, zijn de waterschappen aan zet om hier invulling aan te geven. Dit is een proces waar jaren overheen gaan. Dit betekent niet dat in deze periode de waterveiligheid in het geding is. Door tijdelijke maatregelen tot het moment dat dijken zijn verstrekt en aan de nieuwe normen voldoen, houden wij deze veiligheid op het vereiste peil. Hierbij valt te denken aan dijkbewaking tijdens hoogwater, oefeningen dijkbewakers en het preventief nemen van tijdelijke maatregelen zoals het leggen van zandzakken.

Lees verder »

Aanbesteding Stadsdijken Zwolle van start

Aanbesteding Stadsdijken Zwolle van start

Zwolle – Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) is gestart met de Europese aanbesteding van het project Stadsdijken Zwolle. De voorbereiding én de uitvoering van het project zet het waterschap tegelijk ‘op de markt’. Marktpartijen kunnen zich aanmelden om deel te nemen aan deze innovatieve aanbesteding.

In september 2017 besloot WDODelta aan de slag te gaan met de dijkversterking. Samen met verschillende partijen en bewoners is bepaald hoe deze er op hoofdlijnen uit komt te zien. “Hoewel we als waterschap al vanaf 1308 bestaan en dus veel ervaring hebben met dijkversterkingen en dijkbeheer, is de tijd nu rijp om dat anders aan te pakken dan gebruikelijk”, vertelt bestuurder Hans de Jong. “We kiezen voor een duurzame en innovatieve aanpak, ook in de samenwerking met een marktpartij. Bij deze aanbesteding zoeken we geen kant en klare oplossing, maar een partner die met ons in een proces tot de beste oplossing gaat komen. Door vanaf het begin samen te werken, controleren we ook beter de risico’s die zo’n groot project met zich meebrengt.”

Lees verder »

Tel mee met de eerste Nationale Bijentelling

Zwolle – In het weekend van 21 en 22 april organiseert Nederland Zoemt de eerste Nationale Bijentelling. Doe ook mee aan dit landelijk onderzoek door in je tuin gedurende een half uur bijen te tellen. Dit onderzoek is belangrijk, omdat het niet goed gaat met wilde bijen. Ruim de helft van de bijna 360 bijensoorten is bedreigd. Wilde bijen zijn belangrijk voor bestuiving van onze gewassen en wilde bomen en planten. Om de bij beter te kunnen helpen, is meer informatie nodig over waar bijen voorkomen en met hoeveel ze zijn. Ook in Overijssel.

Meedoen aan de Bijentelling is eenvoudig, ook voor degenen die weinig of geen kennis van bijen hebben. Eind april kunnen er zo’n twintig verschillende soorten wilde bijen, hommels en zweefvliegen in de tuin vliegen. Om deze soorten te herkennen zijn er verschillende hulpmiddelen, zoals een telformulier met zoekkaart (download hier het telformulier), instructievideo en een uitgebreid bijengidsje ontwikkeld. Al deze materialen vind je op www.nederlandzoemt.nl/bijentelling. Op deze website kun je in het weekend van 21 en 22 april ook direct de resultaten van je telling invoeren en kan iedereen ook live de resultaten volgen.

Lees verder »

Anna Spijkervet nieuwe landelijke jeugddijkgraaf

Anna Spijkervet nieuwe landelijke jeugddijkgraaf

Zwolle- Anna Spijkervet (16) uit Wanneperveen is tijdens een bijeenkomst van het jeugdwaterschap gekozen tot landelijke jeugddijkgraaf. Sinds 2017 is zij jeugdbestuurder van Waterschap Drents Overijsselse Delta. In het voorjaar wordt Anna officieel geïnstalleerd door dijkgraaf Herman Dijk.

Jeugddijkgraaf
Het jeugdwaterschapsbestuur is de jongerendenktank van de Nederlandse waterschappen. Uit de groep jeugdbestuurders wordt de landelijke jeugddijkgraaf gekozen. De functie van jeugddijkgraaf is voor een jaar. In deze functie volgt Anna de vorige jeugddijkgraaf Steg Snelders van waterschap Brabantse Delta op.

Lees verder »

Overijssel krijgt snelle fietsroute Zwolle – Hardenberg

Overijssel krijgt snelle fietsroute Zwolle – Hardenberg

Zwolle – De provincie Overijssel gaat een snelle fietsroute aanleggen tussen Hardenberg en Zwolle. De fietsweg door het Vechtdal verbindt straks de gemeentes Hardenberg, Ommen, Dalfsen en Zwolle. De ‘snelle Vechtdalroute’ is een initiatief van GroenLinks en PvdA, en kreeg bijna unanieme steun in provinciale staten.

De fietsweg moet niet zomaar een fietspad worden, maar een ‘kwalitatief hoogwaardige fietsroute’. Dat betekent twee rijstroken van ten minste anderhalve meter breed, zoveel mogelijk voorrang voor fietsers en zo weinig mogelijk onderbrekingen door verkeerslichten of kruisingen. Een lang gekoesterde wens van veel inwoners van het Vechtdal, die straks veel sneller van bijvoorbeeld Ommen naar Zwolle kunnen fietsen. Ook hoeven fietsers zich straks op grote delen van de snelle fietsroute minder zorgen te maken over sluip- en landbouwverkeer.

Lees verder »

Inspectie dijken op schades en kwetsbare plekken

Inspectie dijken op schades en kwetsbare plekken

Zwolle – Waterschap Drents Overijsselse Delta start binnenkort met de jaarlijkse inspectie van de dijken. Vanaf woensdag 14 maart controleren dijkinspecteurs of de dijken goed de winter zijn doorgekomen en waar herstelwerkzaamheden nodig zijn. Naast de conditie van de dijken wordt ook gecheckt of (delen van) de dijken goed zijn onderhouden door particuliere eigenaren en andere onderhoudsplichtigen.

De verwachting is dit keer meer schade aan de dijken aan te treffen dan de afgelopen jaren. Dat komt door de periode van hoogwater afgelopen januari. En ook door de storm die er toen was. Hiermee haalt een rivier de bezem door de uiterwaarden, waardoor er veel ‘daak’, zoals dat in mooi historisch vakjargon heet was. Daak bestaat uit takken, boomstammen, gras, riet, snoeihout et cetera dat bij hoge waterstanden op rivieren door de stroming en de wind naar de dijk wordt gespoeld.

Lees verder »

Landelijke Opschoondag: Doe ook mee

Landelijke Opschoondag: Doe ook mee

Zwolle – Op zaterdag 24 maart vindt de Landelijke Opschoondag weer plaats. Op deze dag organiseren mensen door het hele land, en ook hier in de gemeente, diverse opschoonacties om samen hun buurt of straat schoon te houden. Mee doen is eenvoudig en leuk. Kom ook in actie voor een schone buurt! 

De Landelijke Opschoondag is een initiatief van Nederland Schoon dat in de ROVA-gemeenten wordt gefaciliteerd vanuit het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon. Deze dag heeft als doel om de mensen in jouw buurt, straat of van jouw vereniging enthousiast te maken om samen te zorgen voor een schone leefomgeving. 

Lees verder »

Afgedankte verlichting ook welkom bij Stichting Kringloop Zwolle

Afgedankte verlichting ook welkom bij Stichting Kringloop Zwolle

Zwolle – Door verandering in wetgeving moeten  alle soorten verlichting ingeleverd worden voor hergebruik. Wecycle geeft in een nieuwe campagne extra aandacht aan de kringloopwinkels als inleverpunt voor afgedankte verlichting. Aanleiding is dat binnenkort ook consumentenarmaturen (bijvoorbeeld bureaulamp, bedlamp, staande lamp, hanglamp, tuinlamp) apart moeten worden ingeleverd voor recycling. De kringloopwinkels zijn de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen en zijn een sociaal en duurzaam alternatief voor afgedankte spullen en apparaten. In de kringloopwinkels krijgt bijna alles wat binnenkomt een tweede leven door producthergebruik of via recycling. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Wecycle-directeur Jan Vlak over de kringloopwinkel als inleverpunt: "Wij willen het consumenten zo makkelijk mogelijk maken om in te leveren. De kringloop is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. De winkels ontvangen miljoenen bezoekers, zowel kopers als mensen die spullen komen doneren en zijn daarmee een logisch inleverpunt. De doelen van beide organisaties liggen in één lijn: duurzaam omgaan met producten." Wecycle werkt samen met meer dan 70 kringloopwinkels, waaronder Stichting Kringloop Zwolle.

Lees verder »

Nationale Pannenkoekdag in Zwolle

Nationale Pannenkoekdag in Zwolle

Zwolle –  Het is bijna zover! Op vrijdag 16 maart is het Nationale Pannenkoekdag. Dan organiseren een aantal scholen in Zwolle een pannenkoekfeest voor jong en oud. Opa's en oma's en ouderen uit verzorgingshuizen worden op die dag in het zonnetje gezet. Lekker samen pannenkoeken eten en aandacht voor elkaar, daar draait het om tijdens Nationale Pannenkoekdag.

Pannenkoeken blijken een ideaal recept om wat extra aandacht te besteden aan de oudere medemens. Elke school geeft een eigen invulling aan deze inmiddels Nederlandse traditie. Dankzij het enorme enthousiasme van leerlingen, meesters en juffen blijft de belangstelling voor Nationale Pannenkoekdag groeien. Tijdens dit landelijk pannenkoekfeest genieten 69.000 ouderen van deze oer-Hollandse lekkernij en wat extra aandacht.  Nationale Pannenkoekdag wordt georganiseerd om jong en oud op een vrolijke manier met elkaar in contact te brengen en een leuke dag te bezorgen