Anna Spijkervet nieuwe landelijke jeugddijkgraaf

Anna Spijkervet nieuwe landelijke jeugddijkgraaf

Zwolle-¬†Anna Spijkervet (16) uit Wanneperveen is tijdens een bijeenkomst van het jeugdwaterschap gekozen tot landelijke jeugddijkgraaf. Sinds 2017 is zij jeugdbestuurder van Waterschap Drents Overijsselse Delta. In het voorjaar wordt Anna officieel ge√Įnstalleerd door dijkgraaf Herman Dijk.

Jeugddijkgraaf
Het jeugdwaterschapsbestuur is de jongerendenktank van de Nederlandse waterschappen. Uit de groep jeugdbestuurders wordt de landelijke jeugddijkgraaf gekozen. De functie van jeugddijkgraaf is voor een jaar. In deze functie volgt Anna de vorige jeugddijkgraaf Steg Snelders van waterschap Brabantse Delta op.

Lees verder »

Overijssel krijgt snelle fietsroute Zwolle ‚Äď Hardenberg

Overijssel krijgt snelle fietsroute Zwolle ‚Äď Hardenberg

Zwolle –¬†De provincie Overijssel gaat een snelle fietsroute aanleggen tussen Hardenberg en Zwolle. De fietsweg door het Vechtdal verbindt straks de gemeentes Hardenberg, Ommen, Dalfsen en Zwolle. De ‚Äėsnelle Vechtdalroute‚Äô is een initiatief van GroenLinks en PvdA, en kreeg bijna unanieme steun in provinciale staten.

De fietsweg moet niet zomaar een fietspad worden, maar een ‚Äėkwalitatief hoogwaardige fietsroute‚Äô. Dat betekent twee rijstroken van ten minste anderhalve meter breed, zoveel mogelijk voorrang voor fietsers en zo weinig mogelijk onderbrekingen door verkeerslichten of kruisingen. Een lang gekoesterde wens van veel inwoners van het Vechtdal, die straks veel sneller van bijvoorbeeld Ommen naar Zwolle kunnen fietsen. Ook hoeven fietsers zich straks op grote delen van de snelle fietsroute minder zorgen te maken over sluip- en landbouwverkeer.

Lees verder »

Inspectie dijken op schades en kwetsbare plekken

Inspectie dijken op schades en kwetsbare plekken

Zwolle –¬†Waterschap Drents Overijsselse Delta start binnenkort met de jaarlijkse inspectie van de dijken. Vanaf woensdag 14 maart controleren dijkinspecteurs of de dijken goed de winter zijn doorgekomen en waar herstelwerkzaamheden nodig zijn. Naast de conditie van de dijken wordt ook gecheckt of (delen van) de dijken goed zijn onderhouden door particuliere eigenaren en andere onderhoudsplichtigen.

De verwachting is dit keer meer schade aan de dijken aan te treffen dan de afgelopen jaren. Dat komt door de periode van hoogwater afgelopen januari. En ook door de storm die er toen was. Hiermee haalt een rivier de bezem door de uiterwaarden, waardoor er veel ‚Äėdaak‚Äô, zoals dat in mooi historisch vakjargon heet was. Daak bestaat uit takken, boomstammen, gras, riet, snoeihout et cetera dat bij hoge waterstanden op rivieren door de stroming en de wind naar de dijk wordt gespoeld.

Lees verder »

Landelijke Opschoondag: Doe ook mee

Landelijke Opschoondag: Doe ook mee

Zwolle –¬†Op zaterdag 24 maart vindt de Landelijke Opschoondag weer plaats. Op deze dag organiseren mensen door het hele land, en ook hier in de gemeente, diverse opschoonacties om samen hun buurt of straat schoon te houden. Mee doen is eenvoudig en leuk. Kom ook in actie voor een schone buurt!¬†

De Landelijke Opschoondag is een initiatief van Nederland Schoon dat in de ROVA-gemeenten wordt gefaciliteerd vanuit het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon. Deze dag heeft als doel om de mensen in jouw buurt, straat of van jouw vereniging enthousiast te maken om samen te zorgen voor een schone leefomgeving. 

Lees verder »

Afgedankte verlichting ook welkom bij Stichting Kringloop Zwolle

Afgedankte verlichting ook welkom bij Stichting Kringloop Zwolle

Zwolle РDoor verandering in wetgeving moeten  alle soorten verlichting ingeleverd worden voor hergebruik. Wecycle geeft in een nieuwe campagne extra aandacht aan de kringloopwinkels als inleverpunt voor afgedankte verlichting. Aanleiding is dat binnenkort ook consumentenarmaturen (bijvoorbeeld bureaulamp, bedlamp, staande lamp, hanglamp, tuinlamp) apart moeten worden ingeleverd voor recycling. De kringloopwinkels zijn de afgelopen jaren sterk in populariteit toegenomen en zijn een sociaal en duurzaam alternatief voor afgedankte spullen en apparaten. In de kringloopwinkels krijgt bijna alles wat binnenkomt een tweede leven door producthergebruik of via recycling. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte elektrische apparaten en energiezuinige lampen.

Wecycle-directeur Jan Vlak over de kringloopwinkel als inleverpunt: "Wij willen het consumenten zo makkelijk mogelijk maken om in te leveren. De kringloop is de afgelopen jaren ontzettend populair geworden. De winkels ontvangen miljoenen bezoekers, zowel kopers als mensen die spullen komen doneren en zijn daarmee een logisch inleverpunt. De doelen van beide organisaties liggen in één lijn: duurzaam omgaan met producten." Wecycle werkt samen met meer dan 70 kringloopwinkels, waaronder Stichting Kringloop Zwolle.

Lees verder »

Nationale Pannenkoekdag in Zwolle

Nationale Pannenkoekdag in Zwolle

Zwolle –¬†¬†Het is bijna zover! Op vrijdag 16 maart is het Nationale Pannenkoekdag. Dan organiseren een aantal scholen in Zwolle een pannenkoekfeest voor jong en oud. Opa's en oma's en ouderen uit verzorgingshuizen worden op die dag in het zonnetje gezet. Lekker samen pannenkoeken eten en aandacht voor elkaar, daar draait het om tijdens Nationale Pannenkoekdag.

Pannenkoeken blijken een ideaal recept om wat extra aandacht te besteden aan de oudere medemens. Elke school geeft een eigen invulling aan deze inmiddels Nederlandse traditie. Dankzij het enorme enthousiasme van leerlingen, meesters en juffen blijft de belangstelling voor Nationale Pannenkoekdag groeien. Tijdens dit landelijk pannenkoekfeest genieten 69.000 ouderen van deze oer-Hollandse lekkernij en wat extra aandacht.  Nationale Pannenkoekdag wordt georganiseerd om jong en oud op een vrolijke manier met elkaar in contact te brengen en een leuke dag te bezorgen

Waterschap kiest voor dijkwacht 2.0

Waterschap kiest voor dijkwacht 2.0

Zwolle –¬†Waterschap Drents Overijsselse Delta gaat vrijwillige dijkwachten opnieuw opleiden. De nieuwe opleiding moet ervoor zorgen dat alle dijkwachten over dezelfde kennis beschikken en nog beter weten waar ze op moeten letten als ze worden ingezet. De nieuwe opleiding bestaat uit een theoretisch deel, een training en een oefening. Woensdag 1 januari 2020 moeten alle dijkwachten de nieuwe opleiding hebben afgerond.

Aanleiding voor de nieuwe opzet van de opleiding is de oefening Deining en Doorbraak die in september 2017 plaatsvond. Tijdens die oefening bleek dat er niveauverschil in kennis zit tussen dijkwachten. De nieuwe opleiding bestaat uit een avond theorie waarin dijkwachten uitleg krijgen over de meest voorkomende zaken die een dijkwacht moet weten en kunnen herkennen. Ook krijgen ze uitleg over de oorzaak en gevolgen van schades en meest gebruikte noodmaatregelen. Tijdens de training lopen dijkwachten samen met een dijkbeheerder van het waterschap een patrouille in het veld langs verschillende scenario’s en geven de dijkbeheerders uitleg over de situaties. Het doel van de training is om de theorie in praktijk te brengen. Het afsluitende onderdeel van de opleiding is een oefening. Tijdens deze oefening inspecteren dijkwachten in koppels een dijktraject en krijgen ze te maken met verschillende scenario’s. Als dijkwachten de opleiding afronden, ontvangen ze een certificaat.

Lees verder »

Bouw spoorviaduct voor toekomstig tracé N340 van start

Bouw spoorviaduct voor toekomstig tracé N340 van start

Zwolle –¬†Met de onthulling van een bouwbord hebben gedeputeerde Bert Boerman en directeur ProRail Noord-Oost Jan Mulder op vrijdag 23 februari het startschot gegeven voor de bouw van het spoorviaduct in het nieuwe trac√© van de N340. Voor het verbeteren van de verkeersveiligheid, leefbaarheid en doorstroming van het verkeer tussen Zwolle en Ommen wordt een deel van de Hessenweg verlegd. De nieuwe weg kruist de spoorlijn Zwolle-Meppel ongeveer 300 meter ten noorden van de huidige weg. Het viaduct over het spoor is het eerste bouwwerk binnen het project Vechtdal Verbinding en is naar verwachting eind 2018 gereed.

Werkzaamheden
ProRail start eind februari, in opdracht van de provincie Overijssel, met de bouw van het spoorviaduct. Het viaduct wordt in het open veld gebouwd. Daarom wordt er eerst een tijdelijke bouwweg aangelegd door aannemer Salverda Bouw. Eind maart beginnen de zandtransporten. 

Lees verder »

Animatievideo: hoe de bereikbaarheid van station Zwolle verbetert

Animatievideo: hoe de bereikbaarheid van station Zwolle verbetert

Zwolle – Dagelijks bereiken ons vragen over de toekomstige werkzaamheden rondom station Zwolle. Vragen over de bereikbaarheid, de locaties van werkzaamheden, verbeteringen en verdere toekomstplannen. We merken dat er veel vraagtekens zijn en er, ondanks eerdere artikelen, enorm veel gezocht wordt op concrete informatie.

ProRail heeft inmiddels een animatievideo laten maken waarin de werkzaamheden omtrent de bereikbaarheid van het station worden toegelicht:¬†meer treinen,¬†meer reismogelijkheden, effici√ęnter overstappen, kortere reistijden en een grotere betrouwbaarheid met het Spoorplan Noord-Nederland. Wellicht geeft deze video een concreter beeld van alle werkzaamheden.

Dalende trend populatie muskusratten zet zich voort

Dalende trend populatie muskusratten zet zich voort

Zwolle –¬†Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) ving in 2017 minder muskusratten dan de jaren ervoor. Dit betekent dat het waterschap de populatie steeds beter onder controle krijgt. Vergeleken met 2016 daalden de vangsten van 10.105 naar 7.389. Een daling van 27 procent.¬† Muskusratten worden gevangen, omdat ze gangen en holen graven in dijken en oevers. Deze raken daardoor verzwakt en kunnen (deels) instorten.¬†Daardoor is de bestrijding van muskusratten in ons land bij wet geregeld.

‚ÄúDoor meer te bestrijden bij de bron neemt de populatie jaar na jaar af‚ÄĚ, zeggen teamleiders Muskusrattenbestrijding Bart Rosenboom en Johan Goos. ‚ÄúIn het ‚Äėtrekseizoen‚Äô treffen de mannetjes en vrouwtjes elkaar minder bij een lage populatie en vermenigvuldigen ze zich ook minder. Want dat gaat razendsnel.‚ÄĚ

Lees verder »

SEIN behaalt NIAZ accreditatie

SEIN behaalt NIAZ accreditatie

Zwolle –¬†Opnieuw heeft SEIN bewezen de NIAZ-accreditatie waard te zijn. Het Nederlands Instituut voor Accreditatie in de Zorg (NIAZ) kende SEIN op 22 december 2017 de accreditatiestatus toe. De offici√ęle uitreiking van het accreditatiebewijs was op 16 januari 2018. Het accreditatiebewijs laat zien dat SEIN goede zorg en behandeling levert aan haar pati√ęnten en cli√ęnten.

Vijf dagen lang, van 13 tot 17 november 2017, werd SEIN geaudit door het¬† auditteam van het NIAZ. De acht auditoren hebben alle locaties en afdelingen van SEIN bezocht en gesprekken gevoerd met medewerkers, pati√ęnten, cli√ęnten en vertegenwoordigers zodat ze een goed beeld kregen van de totale organisatie.

Lees verder »

Gezondheidsmonitor kinderen in volle gang

Gezondheidsmonitor kinderen in volle gang

Zwolle –¬†Van oktober 2017 tot juli 2018 voert GGD IJsselland de kindermonitor uit: een grootschalig onderzoek naar de gezondheid en het welzijn van kinderen in regio IJsselland. Op dit moment is het onderzoek in volle gang.

GGD IJsselland onderzoekt hoe het met kinderen van 0 tot 12 jaar in de regio gaat: zitten ze goed in hun vel? Hebben ze vriendjes en vriendinnetjes? Wordt er gepest op school? Zijn er voldoende speelplekken in de buurt? Hoe is het social media gebruik? En hoe ervaren ouders / verzorgers de opvoeding?

Lees verder »