Duizenden boeren uit noorden op de tractor door Zwolle

Duizenden boeren uit noorden op de tractor door Zwolle

Zwolle – Duizenden boeren, boerinnen en hun kinderen reden woensdag over de A28 door Zwolle. Zij gaven gehoor aan de oproep van boerenorganisaties om massaal te protesteren in Stroe tegen de stikstofplannen van de regering. Ze negeerden de oproep om niet met tractoren over snelwegen te rijden.

Het was een uur lang “trekkers kiek’n” bij Zwolle-Zuid. Vanaf ongeveer kwart over acht ’s ochtends trokken de eerste boeren over de snelweg richting de IJsselbrug. Eerst over de rechterrijstrook en later over twee rijstroken. De lange stoet bestond uit boeren uit Groningen, Friesland, Drenthe en Overijssel. Ook reden er tractoren uit Duitsland mee en veel vrachtwagens van bedrijven, die afhankelijk zijn van de agrarische sector.

Lees verder »

Burgemeester kondigt noodbevel af voor gehele Zwolse binnenstad vanwege coronaprotest

Burgemeester kondigt noodbevel af voor gehele Zwolse binnenstad vanwege coronaprotest

Zwolle – Burgemeester Peter Snijders heeft voor maandagavond een noodbevel afgekondigd voor de Zwolse binnenstad. Ook wordt het stadscentrum aangewezen als veiligheidsrisicogebied.

Het noodbevel gaat vanmiddag om half vijf in en blijft van kracht tot dinsdagochtend vijf uur. De burgemeester besloot tot deze maatregel nadat in het weekend duidelijk werd dat onbekenden een coronaprotest wilden organiseren op het Grote Kerkplein. Voorafgaand aan het besluit had de burgemeester hierover overleg met het Openbaar Ministerie en de politie.

Lees verder »

Aangrijpende expositie met persfoto’s van coronajaar 2020 geopend in Zwolle-Zuid

Aangrijpende expositie met persfoto’s van coronajaar 2020 geopend in Zwolle-Zuid

Zwolle – Wethouder Monique Schuttenbeld heeft zaterdag de expositie van Stichting De Zilveren Camera geopend in het dienstengebouw van de oude IJsselcentrale. De Zilveren Camera is een prijs voor fotojournalistiek en documentaire fotografie. Het grote thema bij de Zilveren Camera 2020 is corona.

De winnaar van de Zilveren Camera is Kees van de Veen, fotograaf van Dagblad van het Noorden. Hij maakte een intieme fotoserie van Piet Franssen, een dodelijk slachtoffer van corona. De aangrijpende fotoserie van IC-bed tot de uitvaart is te zien tijdens de expositie in Zwolle-Zuid. Het is niet alleen corona dat de klok slaat. Ook andere thema’s komen aan bod. Een indrukwekkende foto van Sem van der Wal is al te zien op een spandoek bij de ingang van het dienstengebouw. Op de foto doen brandweerlieden verwoede pogingen om de vermiste surfers in Scheveningen te vinden. Wanhopig zoeken ze in een massa algenschuim in de zee. Vijf surfers komen bij het drama om het leven.

Lees verder »

Coronatoegangsbewijs: een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Coronatoegangsbewijs: een gezamenlijke verantwoordelijkheid

Zwolle – De coronamaatregelen versoepelen vanaf 25 september verder, maar nog wel mét de inzet van een coronatoegangsbewijs. De burgemeesters van IJsselland voeren volop gesprekken met de horeca. Over hoe we vanuit ieders eigen verantwoordelijkheden elkaar kunnen helpen bij de landelijke regels en dan specifiek over het coronatoegangsbewijs.

Tijdens deze coronapandemie doen we een beroep op ieders eigen verantwoordelijkheid. Dat geldt nu ook weer voor de nieuwe regels in de horeca; de anderhalve meter wordt losgelaten, om 00.00 uur sluit de horeca en bezoekers moeten een coronatoegangsbewijs tonen. Het naleven van deze regels is een verantwoordelijkheid van de bezoekers zelf, het toetsen hiervan is de verantwoordelijkheid van de ondernemers, instellingen en verenigingen. De gemeenten houden toezicht en handhaven bij excessen waarbij de politie hen ondersteunt en zelf ook handhavend optreedt.

Lees verder »

Schip met levensgevaarlijk gif aan boord ligt afgemeerd in Zwolle

Schip met levensgevaarlijk gif aan boord ligt afgemeerd in Zwolle

Zwolle – Op het Zwolle-IJsselkanaal bij de Botterweg ligt een binnenvaartschip met een zeer giftige stof aan boord. In de lading graan zit het uiterst giftige fosfine. De bemanning is van boord en maakt het goed. 

De lading aan boord van de Imatra uit Zwolle is afkomstig uit Polen. In Utrecht en Veghel zijn twee andere binnenvaartschepen met dezelfde lading stil gelegd.

Lees verder »

Bestrijden bruine ratten geen taak van waterschap

Bestrijden bruine ratten geen taak van waterschap

Zwolle – De Muskusrattenbestrijding van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) roept inwoners op bij het melden van een geziene rat goed te controleren om wat voor soort rat het gaat. Het waterschap ontvangt momenteel 7 à 8 van de 10 keer een melding van een inwoner dat  men een muskusrat heeft gezien, maar het bij nadere inspectie blijkt te gaan om een bruine rat. Hierdoor reizen muskusrattenbestrijders onnodig naar de gemelde locaties, terwijl ze nodig zijn om in het veld de echte muskusratten te vangen. Ieder ‘verkeerd’ bezoek kost het waterschap 100 euro.

“Dat mensen de ratten door elkaar halen, snappen we op zich en kwam eigenlijk altijd wel voor”, licht teamleider Muskusrattenbestrijding Johan Goos toe. “Maar de laatste tijd worden we wel erg vaak gebeld met een verkeerde melding. Bij zo’n 70 tot 80 procent van de meldingen gaat het om bruine of woelratten in plaats van muskusratten. Voor de duidelijkheid: voor muskusratten kunnen bewoners zich bij het waterschap melden, voor bruine ratten kan contact worden opgenomen met de gemeente. Dat we vaker een verkeerde melding krijgen, heeft waarschijnlijk ook te maken met het feit dat de populatie muskusratten drastisch is gedaald de afgelopen jaren, met een factor 10.

Lees verder »

Waterschap zoekt nieuwe dijkgraaf

Waterschap zoekt nieuwe dijkgraaf

Zwolle – Het algemeen bestuur van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) besloot  vanmiddag dat de zoektocht naar een nieuwe dijkgraaf kan beginnen. De waterschapsbestuurders stelden de profielschets vast en gaan op zoek naar een voorzitter en dijkgraaf die verbindend, vernieuwend en toekomstgericht is.

Als in- en extern boegbeeld en ambassadeur van het waterschap houdt de dijkgraaf zich bezig met de algemene strategie en visie van de bestuurlijke organisatie. En met de positionering van het waterschap in de snel veranderende regionale omgevingen en op landelijk niveau. De bestuurders zien ook graag dat hun nieuwe dijkgraaf ‘eigentijds bestuurt’, ‘ondernemend is ingesteld’ en ‘out-of-the-box’ durft te denken. Algemeen bestuurslid Obe Brandsma zegt ter toelichting als fractievoorzitter van WaterNatuurlijk; “Ik hoop dat we erin slagen om iemand te vinden die mensgericht is en vertrouwen wekt. Er werken bij WDODelta gedreven denkers en doeners met een groot verantwoordelijkheidsgevoel voor het gebied en de mensen die er wonen, werken en recreëren. Dat moet aanleiding zijn om het beste uit mensen te halen.”

Lees verder »

Naut de Vroome nieuwe jeugdbestuurder Waterschap Drents Overijsselse Delta

Naut de Vroome nieuwe jeugdbestuurder Waterschap Drents Overijsselse Delta

Zwolle – Naut de Vroome (16) uit Havelte is de nieuwe jeugdbestuurder van Waterschap Drents Overijsselse Delta. Op dinsdag 22 oktober werd hij tijdens de vergadering van het algemeen bestuur officieel geïnstalleerd door waarnemend dijkgraaf Piet Zoon. Hij volgt Anna Spijkervet op, omdat zij de leeftijdsgrens van 18 jaar heeft bereikt.

Naut gaat meedenken over het bereiken van jongeren en wordt lid van het Nationale Jeugdwaterschap: een jongerendenktank die de jeugd meer wil betrekken bij het werk van de waterschappen. Naut zit in het vijfde jaar van het VWO op CSG Dingstede in Meppel. Naut: “Water is een doodnormale, maar ook  bijzondere stof. Een stof die heel belangrijk is voor Nederland. Vroeger, nu en in de toekomst. Water zorgt voor bedreiging, maar tegelijkertijd voor kansen. Denk aan hydrogenering en aan Nederlandse organisaties en bedrijven die vechten tegen water in binnen- en buitenland. Ondanks dat water zo belangrijk is, weten veel jongeren niet goed wat het waterschap doet. Mede doordat er aan het waterschap slechts één zin wordt besteedt in sommige boeken bij Maatschappijleer. Daarnaast is de techniek achter het systeem dat voor onze droge voeten en schoon water in rivieren, kanalen en sloten zorgt vrij onbekend. Daar moet verandering in komen. Dat wij zonder problemen een paar meter onder NAP wonen, werken en leren, is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt.”

Lees verder »

Middag van Mooi Schoon groot succes: Vrijwilligers in het zonnetje gezet

Middag van Mooi Schoon groot succes: Vrijwilligers in het zonnetje gezet

Zwolle – ‘Inspirerend’, ‘leuke ontmoetingen gehad’, ‘in de watten gelegd’, zo was te horen na de succesvolle Middag van Mooi Schoon. Deze middag was georganiseerd vanuit het zwerfvuilprogramma Mooi Schoon van ROVA voor alle mensen die zich inzetten om zwerfvuil op te ruimen. Bij het prachtige Infocentrum IJssel Den Nul in Olst werden de vrijwilligers, waaronder 42 uit Zwolle, zaterdagmiddag warm onthaald.

Goede voorbeelden
Enkele goede voorbeelden kwamen aan het woord. Zo wordt in Hasselt ieder voorjaar een grote buurt opschoonactie gehouden. In Genemuiden heeft een vrijwilliger in haar garage een ‘zwerfvuildepot’ met afvalgrijpers, veiligheidshesjes en handschoenen. Zij roept buurtbewoners zo’n zes keer per jaar op om mee te helpen om de buurt zwerfvuilvrij te maken. Het Heetense initiatief ‘Heeten Opgeruimd’ heeft 45 vrijwilligers die allen een straat hebben geadopteerd die zij regelmatig vrijmaken van zwerfvuil. In een levendige discussie werden ideeën uitgewisseld om meer mensen te betrekken, werden successen gedeeld en oplossingen bedacht om op een handige manier zwerfvuil op te ruimen.

Lees verder »

Verstoring treinverkeer Zwolle-Almelo

Verstoring treinverkeer Zwolle-Almelo

Zwolle – Er rijden sinds donderdagavond geen treinen van en naar Heino. Deze verstoring heeft te maken met een boom die op het spoor ligt.

Treinreizigers moeten rekening houden met een extra reistijd van 60 minuten. De verstoring van het treinverkeer zal ongeveer duren tot vrijdag 27 september 00:30 uur. Er rijden snelbussen tussen Heino en Raalte.

Dijkgraaf Herman Dijk overleden

Dijkgraaf Herman Dijk overleden

Zwolle – Herman Dijk, dijkgraaf van Waterschap Drents Overijsselse Delta, is op dinsdag 20 augustus op 63-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een ernstige ziekte.  

Dijk werd op donderdag 11 februari 2010 beëdigd als dijkgraaf van het toenmalige Waterschap Groot Salland. Op 1 januari 2016 zette hij deze functie voort bij het Waterschap Drents Overijsselse Delta, ontstaan uit een fusie tussen de waterschappen Reest en Wieden en Groot Salland. Als dijkgraaf zette hij zich de afgelopen negen jaar met plezier en passie in voor veilige dijken en voldoende en schoon water, zowel binnen het waterschap als daarbuiten.

Lees verder »

Muskusrattenbestrijders gebruiken steeds vaker een quad

Muskusrattenbestrijders gebruiken steeds vaker een quad

Zwolle – De muskusrattenbestrijders van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) gebruiken steeds vaker een quad om hun werk uit te voeren. En dit zal de komende jaren alleen maar toenemen. Het gebruik van een quad verlicht de arbeidsomstandigheden van dit vaak fysiek zware beroep. Daarnaast kunnen de bestrijders makkelijker en sneller sloten afspeuren voor het zoeken naar muskusrattenholen en voor het controleren van de vangmiddelen.

“Er moet soms erg veel vangmateriaal worden geplaatst en gecontroleerd. Dat gaat rijdend sneller dan lopend, omdat de muskusrattenvangers anders al dat vangmateriaal lopend in hun rugzak of in de hand mee moeten nemen”, licht teamleider Muskusrattenbestrijding Johan Goos toe.

Lees verder »