Themamiddag biobased bouwen bij ArtEZ Zwolle

Themamiddag biobased bouwen bij ArtEZ Zwolle

Zwolle – Ruim honderd studenten van verschillende hogescholen en opleidingen stonden samen met vier sprekers stil bij het thema ‘biobased bouwen’. Dit gebeurde woensdag in ArtEZ Zwolle, tijdens de Week van de Circulaire Economie.

Andere deelnemers waren ArtEZ IN_architecture Zwolle, DAAD Architecten en N.I.C.E. (Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie). Kenmerk van biobased bouwen is dat organische materialen zoals hout worden toegepast. De vraag werd gesteld waarom we nog niet allemaal biobased bouwen.

Lees verder »

Cibap start Talent Ontwikkel Module met Droom van Zwolle

Cibap start Talent Ontwikkel Module met Droom van Zwolle

Zwolle – Je talent omzetten in een toekomstige baan, studie of onderneming. Het klinkt zo eenvoudig, maar veel jongeren zijn zoekende naar wat echt bij hen past, hebben twijfels of hun vervolgstudie wel de juiste is, nemen een tussenjaar op zoek naar de volgende stap. Of zijn al aan het werk als zzp-er, hebben volop ideeën, maar weten niet waar te beginnen. De Talent Ontwikkel Module van Cibap kan uitkomst bieden. Samen met de Droom van Zwolle organiseert het Cibap een intensief traject waarin de deelnemers op zoek gaan naar hun talent.

Cor de Koning, directeur Onderwijs en Ondernemerschap bij Cibap geeft aan dat studenten de keuze voor de volgende stap in hun leerloopbaan steeds vaker uitstellen. “De redenen hiervoor lopen uiteen”, geeft hij aan. “Velen vinden het gewoon lastig om uit de vele mogelijkheden het juiste te kiezen. Anderen ervaren het maken van een keuze als iets definitiefs. En dan zijn er ook die het gewoon ècht niet weten. De Talent Ontwikkel Module kan dan helpen om de tijd te nemen en te ontdekken waar hun kracht ligt om daar dan ook voor te gaan. Na afloop kun je bewust kiezen voor bijvoorbeeld een opleiding of baan die echt bij je past”.

Lees verder »

School in de voorjaarsvakantie bij Landstede Vakantieschool

School in de voorjaarsvakantie bij Landstede Vakantieschool

Zwolle – Leerlingen, studenten en volwassenen die hun niveau willen ophalen van Nederlands, Engels en/of rekenen zijn ook deze meivakantie van harte welkom op de Landstede Vakantieschool. Hier kunnen deelnemers tijdens de vakantie een ‘stoomcursus’ volgen waarin de kennis van deze vakken wordt opgefrist of bijgespijkerd.

De Landstede Vakantieschool is bedoeld voor leerlingen in het voortgezet onderwijs, huidige mbo-studenten en andere belangstellenden die hun niveau van het Nederlands, Engels of rekenen willen verbeteren óf die zich extra willen voorbereiden op een vervolgopleiding of Proeve van Bekwaamheid. Deelnemers krijgen les in groepjes en er wordt ook deels zelfstandig gewerkt. Daarbij worden de deelnemers intensief begeleid door docenten en door studentassistenten die uitblinken in het vak waarvoor de deelnemer zich heeft aangemeld. Ook studenten en volwassenen waarvoor Nederlands niet de moedertaal is, hebben baat bij deze extra lessen. Landstede is de enige mbo-instelling in Zwolle en omgeving die deze mogelijkheid sinds 2012 aanbiedt.

Lees verder »

Meander Vocaal zingt voor Unicef

Meander Vocaal zingt voor Unicef

Zwolle – Donderdag 13 februari geeft Meander Vocaal, het schoolkoor van het Meander College, een benefietconcert voor Unicef. Het is de vierde keer dat het schoolkoor dit samen met Unicef4Zwolle organiseert in de Plantagekerk. De begeleiding van het koor is in handen van jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel. 

Op het programma staan klassieke werken van onder andere Bach, Mozart en Mendelssohn. Meander Vocaal staat onder leiding van beide muziekdocenten, Albert Dam en Jasper van der Deen; dit concert staan koor en orkest onder leiding van Albert Dam. In het volgende grote project, “Young Blue United“ in Theater de Spiegel, zal het koor onder leiding staan van Jasper van der Deen.

Lees verder »

Leerlingen CCC maken rap voor viering 75 jaar bevrijding

Leerlingen CCC maken rap voor viering 75 jaar bevrijding

Zwolle – De vmbo-leerlingen uit klas 2 van het Carolus Clusius College hebben de afgelopen maanden deelgenomen aan het landelijke project Vertel Vrijheid! dat bijdraagt aan de viering van 75 jaar vrijheid na de Tweede Wereldoorlog.

De leerlingen brachten een bezoek aan Herinneringscentrum Kamp Westerbork en maakten een rap over vrede en vrijheid, waarvoor ook een professionele videoclip werd gemaakt. Dinsdag vond de afsluiting van het project plaats op het Carolus Clusius College met een muziektheatervoorstelling van de Konrad Koselleck Big Band en cabaretier Vincent Bijlo. Ook ging de videoclip in première.

Lees verder »

Kinderprogramma in Stadkamer tijdens staking

Kinderprogramma in Stadkamer tijdens staking

Zwolle – Op donderdagochtend  30 en vrijdagochtend 31 januari is de zaal in Stadkamer centrum omgetoverd tot een creatieve kinderhoek. Daar kunnen kinderen van 6-12 jaar onder begeleiding van (groot-) ouders naar hartenlust knutselen. Deze twee dagen zijn de meeste Zwolse basisscholen gesloten in verband met de landelijke onderwijsstaking.

Tijdens de inloopochtenden zijn kinderen met hun ouders/verzorgers van harte welkom. Stadkamer vraagt ouders wel om als aanvulling op de aanwezige materialen zelf ook knutselmateriaal (lege wc-rolletjes etc.) mee te nemen. Kinderen die even rust willen, kunnen zich terugtrekken met een boekje in de jeugdafdeling. De inloopochtenden zijn op beide dagen van 09.30-12.00 uur, de toegang is gratis. Stadkamer centrum is te vinden aan de Zeven Alleetjes.

Studenten schetsen Harculo binnen een Future City

Studenten schetsen Harculo binnen een Future City

Zwolle – In de zomer 2019 is ENGIE een samenwerking gestart met Hogeschool Windesheim. Docenten van Windesheim benaderden ENGIE met de vraag of IJsselcentrale Harculo het onderwerp mocht zijn voor onderzoek naar: Hoe moet de locatie Harculo er uitzien binnen een Future City?

Studenten kregen van hun docenten de opdracht rekening te houden met de energietransitie, klimaatverandering en bevolkingsgroei en wat de gevolgen hiervan zullen zijn voor dit terrein aan de IJssel, grenzend aan natuurgebied.

Lees verder »

Daan Boven van Carolus Clusius College Zwolle beste jonge debater van Overijssel

Daan Boven van Carolus Clusius College Zwolle beste jonge debater van Overijssel

Zwolle – Vrijdag vond in het Overijsselse provinciehuis in Zwolle de finale plaats van de Overijssel Debat Award. Ruim 500 leerlingen deden afgelopen jaar mee aan de voorrondes in de provincie Overijssel.

Alleen de achttien beste debaters van het Carmel College, CCC, Bonhoeffer College, Greijdanus, ROC Aventus, Reggesteyn en Cibap streden in de finale tegen elkaar in de Statenzaal. Na een intensieve dag debatteren, oordeelde de jury dat Daan Boven van het Carolus Clusius College in Zwolle de Overijssel Debat Award in ontvangst mocht nemen.

Lees verder »

Voorlees-dijkgraaf op Nationale Voorleesdag

Voorlees-dijkgraaf op Nationale Voorleesdag

Zwolle – Op de eerste dag van de Nationale Voorleesdagen, woensdag 22 januari, las dijkgraaf Piet Zoon van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) voor aan kinderen van groep 4 en 5 van CBS De Ark in Zwolle.

De dijkgraaf las voor uit Moppereend (prentenboek van het jaar) en uit Beer en Staartje en het grote wateravontuur. De Nationale Voorleesdagen duren tot 1 februari. “Bij beide verhalen was wel een bruggetje naar water en het waterschap te maken”, vertelt Zoon. “Daarover heb ik kort met de kinderen doorgepraat. Erg leuk om te doen!”

Lees verder »