Carolus Clusius College aan de slag voor Van Gogh Museum en ASML

Carolus Clusius College aan de slag voor Van Gogh Museum en ASML

Zwolle – De eerstejaars vmbo-tl/havo-leerlingen van het Carolus Clusius College in Zwolle werken aan een bijzondere uitdaging.

In opdracht van het Van Gogh Museum en techbedrijf ASML, Partner in Science van het Van Gogh Museum, bedenken ze innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen om kunstwerken te behouden voor de toekomst en om de verhalen van Vincent en de beleving van zijn schilderijen nieuwe dimensies te geven. Dit doen de leerlingen in het kader van het project Vakkanjers, een programma waarin leerlingen vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar van het vmbo hun technisch vakmanschap ontdekken en ontwikkelen.

Lees verder »

Zwolse mbo- en hbo-scholen openen opnieuw eigen coronatestlocatie

Zwolse mbo- en hbo-scholen openen opnieuw eigen coronatestlocatie

Zwolle – Vandaag openen de acht Zwolse mbo- en hbo-scholen (Zwolse8) opnieuw een coronatestlocatie in Zwolle. Dat besluit volgt op het toenemend aantal besmettingen van de laatste weken. In de eigen teststraat kunnen medewerkers van de samenwerkende scholen getest worden.

De Zwolse scholen hebben inmiddels ervaring in het inrichten van zo’n teststraat: eind 2020 werd ook al met succes een eigen coronateststraat ingericht. Namens de Zwolse8 legt Jan-Ernst van Driel uit waarom er nu opnieuw een teststraat komt voor onderwijspersoneel: “Door de huidige druk op de reguliere GGD-testlocaties is de wachttijd voor een afspraak en voor de testuitslag toegenomen. Dat gaat om dagen waarop onze docenten geen fysiek onderwijs kunnen geven. Om uitval van het onderwijs zoveel mogelijk te voorkomen is het voor onze scholen wenselijk dat we snel een test kunnen afnemen én snel de testuitslag krijgen. Dat organiseren we nu opnieuw met onze eigen coronatestlocatie in Zwolle.”

Lees verder »

Zeven ton subsidie voor maatschappelijke diensttijd Windesheim-studenten

Zeven ton subsidie voor maatschappelijke diensttijd Windesheim-studenten

Zwolle – Het maatschappelijke diensttijdproject Impacter en hogeschool Windesheim hebben zeven ton subsidie in de wacht gesleept. Dat betekent dat de komende drie jaar minstens vijfhonderd Windesheim-studenten de kans krijgen om deel te nemen aan een MDT-route via Impacter.

MDT staat voor Maatschappelijke Diensttijd. Het kabinet ontwikkelde het actieprogramma vanuit de gedachte dat een sterke samenleving jongeren de ruimte biedt om zich in te zetten voor een ander. Zo kunnen ze hun talenten ontdekken en ontwikkelen. Doe je mee met MDT, dan zet je je vrijwillig in voor de maatschappij en tegelijkertijd werk je aan je eigen ontwikkeling, ontmoet je nieuwe mensen en bouw je een netwerk op.

Lees verder »

Hogeschool Windesheim scoort met onderzoek hergebruik ‘moeilijke kunststoffen’

Hogeschool Windesheim scoort met onderzoek hergebruik ‘moeilijke kunststoffen’

Zwolle – Margie Topp, lector Kunststoftechnologie van hogeschool Windesheim, won onlangs de Deltapremie voor haar baanbrekend onderzoek naar het recyclen van ‘moeilijke kunststoffen’.

Donderdag werd op een congres bekendgemaakt dat het lectoraat nóg een prestigieuze prijs in de wacht sleept: de RAAK-award, dé prijs voor het beste praktijkonderzoek van hogescholen, gaat ook naar de onderzoeksgroep Kunststoftechnologie van Windesheim. Associate lector Albert ten Busschen krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar het hybride hergebruik van kunststoffen.

Lees verder »

Leerlingen MEC Muziek spelen Beethoven in de Spiegel

Leerlingen MEC Muziek spelen Beethoven in de Spiegel

Zwolle – Wekenlang is ernaar uitgekeken en woensdag was het eindelijk zover. De leerlingen van muziekschool MEC gaven een fantastisch optreden in theater de Spiegel in Zwolle.

Er werd een matinee en een avondconcert gegeven. Het plezier straalde ervan af en het enthousiasme van de leerlingen was een genot om naar te kijken. Stukken als de Symfonie nr. 5, en Für Elise Mondscheinsonate werden met gedrevenheid gespeeld. Een en ander middels korte toneelstukjes gepresenteerd door Van Beethoven, een mooie rol vertolkt door Hans van Dongen, directeur van muziekschool MEC Muziek.

Lees verder »

Kerstconcert Meander College tweemaal uitverkocht

Kerstconcert Meander College tweemaal uitverkocht

Zwolle – Het traditionele Meander Kerstconcert is drie weken van tevoren uitverkocht. Het schoolkoor is er samen met het jeugdsymfonieorkest de Vuurvogel in geslaagd om binnen de huidige maatregeleneen een mooi kerstconcert voor te bereiden.

Uiteraard is het doorgaan op dit moment weer ongewis, maar de 160 jongeren hopen dat ze de kerstmuziek toch mogen laten horen. Vorig schooljaar was in een eerder stadium duidelijk dat het tweejaarlijkse concert niet door kon gaan. Er is toen gekozen voor een lockdown-video van een van de kerstliederen die op kerstavond in première ging.

Lees verder »

Deltion College heeft VR-trainingsprogramma’s van KLM

Deltion College heeft VR-trainingsprogramma’s van KLM

Zwolle – Deltion College integreert als eerste school in Nederland twee VR-trainingsprogramma’s van KLM in de opleidingen Luchtvaartdienstverlening. Woensdag vond er daarom een officieel lanceringsmoment plaats op de campus van het Deltion College.

Sinds 2018 is er sprake van een strategische samenwerking tussen Deltion en KLM. Dit om het onderwijs en het werkveld nóg beter op elkaar aan te laten sluiten. Vanuit deze samenwerking zijn er gesprekken ontstaan tussen Deltion en KLM om ook samen te werken op het gebied van VR (virtual reality). Dit heeft ervoor gezorgd dat twee VR-trainingsprogramma’s van KLM nu onderdeel zijn van de opleidingen Luchtvaartdienstverlening van Deltion.

Lees verder »

Zwolse basisscholen krijgen nieuwe NME-gids met oesterzwammen en wormenhotel

Zwolse basisscholen krijgen nieuwe NME-gids met oesterzwammen en wormenhotel

Zwolle – Het aanbod voor Natuur en Milieu Educatie (NME) in Zwolle is weer deels vernieuwd. Om dit onder de aandacht te brengen heeft elke Zwolse basisschool een uniek cadeautje ontvangen met daarop een QR-code naar de herziene versie van de NME-gids.

De Werkschuit aan de Rijnlaan in de Aa-landen gaat dinsdag als eerste aan de slag met verschillende NME-activiteiten uit de nieuwe gids. Het thema is herfst. Leerlingen doen in groepjes diverse herfstactiviteiten. Zo wordt er een echt wormenhotel gemaakt, gaan leerlingen grondonderzoek doen en op zoek naar wormen, worden er bloembollen geplant en maken kinderen kunstwerken met schatten uit de natuur. Dit alles draagt bij aan het nog groener maken van het schoolplein van De Werkschuit.

Lees verder »

Informatieavonden Meander College Zwolle

Informatieavonden Meander College Zwolle

Zwolle – Het Meander College houdt op woensdag 17 november (mavo/havo) en donderdag 2 december (havo/atheneum) informatieavonden.

De avond bestaat uit twee keer een keuzeronde, waarbij naast de verschillende leerstromen kan worden gekozen voor een algemene presentatie en voorlichting over de zorg. Uiteraard is er gelegenheid voor het stellen van vragen. Groep 8 leerlingen volgen deze avonden een eigen programma bestaande uit twee minilesjes.

Lees verder »

Werkloze jongeren of vroegtijdig schoolverlaters uit de regio Zwolle krijgen gratis begeleiding bij het ondernemen of solliciteren

Werkloze jongeren of vroegtijdig schoolverlaters uit de regio Zwolle krijgen gratis begeleiding bij het ondernemen of solliciteren

Zwolle – Op 30 november start een nieuwe editie van Pak je Kans in de regio Zwolle.

Het ondernemersproject helpt werkloze jongeren, vroegtijdig schoolverlaters of jongeren in een niet passende baan tussen de 16 en 27 jaar bij het starten van een onderneming of het vinden van een baan in loondienst. Het kosteloze project is de afgelopen jaren met veel succes uitgevoerd in Flevoland en Arnhem.

Lees verder »

Leerlingen fleuren Winkelcentrum Diezerpoort op met 180 gevelstenen

Leerlingen fleuren Winkelcentrum Diezerpoort op met 180 gevelstenen

Zwolle – In het erfgoededucatieproject Jij & de Wijk maakten leerlingen van basisschool de Smaragd, de Springplank en de Aquamarijn de afgelopen weken kennis met een aantal oude beroepen uit het Dieze van 1900.

Na een korte kennismaking met de touwslager, de tramrangeerder, de wasvrouw, de verpleegster van het oude Sophia ziekenhuis en de hoefsmid, maakten de leerlingen een eigen gevelsteen. Dit gebeurde onder begeleiding van kunstenares Jacomijn Schellevis en illustratrice Katja Kaduk. Sommigen lieten zich daarbij inspireren door een van de oude beroepen uit de wijk. Anderen maakten een gevelsteen voor het beroep dat zij later zelf willen kiezen. De gevelstenen zijn tot 10 november te zien in Winkelcentrum Diezerpoort.

Lees verder »

Open dagen Windesheim op 2 en 5 november

Open dagen Windesheim op 2 en 5 november

Zwolle – Hogeschool Windesheim houdt weer open dagen. Studiekiezers kunnen daarin kennis maken met de opleidingen en zich zo goed voorbereiden op hun studiekeuze. Er is een online open dag op dinsdag 2 november. En op vrijdag 5 november wordt als vanouds weer een open dag gehouden op de campus in Zwolle.

Studiekiezers wordt aangeraden om op 2 november eerst een online presentatie te volgen. Op 5 november is er namelijk beperkt plek. Op 2 november zijn er in de middag sessies over speciale onderwerpen: voorlichting over interessegebieden, studeren met een functiebeperking, overstap van havo/vwo/mbo naar hbo en een sessie over financiën. In de avond vinden om 19.00 en 20.00 uur sessies met opleidingspresentaties plaats.

Lees verder »