Meubels Florens Radewijnsschool naar Gambia

Meubels Florens Radewijnsschool naar Gambia

Zwolle – Het schoolmeubilair van de Florens Radewijnsschool uit Windesheim krijgt een tweede leven. De zeven kasten en 62 tafels en stoelen gaan naar Nurseryschool in Sukuta-Madina in Gambia. Docente van de Florens Radewijnsschool, Daphne van Ginkel, die bij deze school in Gambia op bezoek is geweest: ‘Kinderen vanaf groep 3 hebben daar geen tafels en stoelen. Het is heel mooi dat onze spullen daar nog jaren mee kunnen, zodat veel kinderen naar school kunnen blijven gaan. Het is fijn om als Florens Radewijnsschool daar een concrete bijdrage aan te leveren’.

‘Ik heb met eigen ogen mogen zien dat de hulp en spullen daar goed terecht komen. De mensen van de wijk Sukuta-Madina zijn erg blij met de hulp. Kinderen krijgen een schooluniform en elke dag een verse maaltijd, voor sommige kinderen de enige maaltijd van die dag. Nadat kinderen naar school zijn geweest is er een betere toekomst voor ze en dat is in Gambia hard nodig’, aldus Van Ginkel. Wanneer het meubilair precies aankomt, is nog onduidelijk. Als er een container met spullen vol is, gaat die naar Gambia.

Lees verder »

Zwols onderwijs in ICT en creatieve industrie inspiratiebron voor andere scholen

Zwols onderwijs in  ICT en creatieve industrie inspiratiebron voor andere scholen

Zwolle – Volgende week woensdag 21 maart organiseren Landstede MBO, Deltion College en Cibap Vakschool voor verbeelding een landelijke inspiratie dag voor mbo-docenten in de bedrijfstakken ICT en creatieve industrie. Er komen vanuit de mbo-instellingen in Nederland maar liefst 450 docenten naar Zwolle om de Zwolse aanpak te ervaren. Het programma wordt gestart met Mark Mieras en Ralph Keuning. Gedurende de dag gaan de docenten bij de drie scholen op inspiratietour waarbij workshops en lezingen de actualiteiten binnen het werkveld uitvoerig belichten. Een van de centrale thema’s van de dag: ‘Samen werken en co-creëren – zo doen we dat in Zwolle!’

Er wordt gestart bij Deltion College waar de bestuurders van de drie Zwolse instellingen de gasten verwelkomen. Wetenschapsjournalist Mark Mieras is expert op het gebied van hersenonderzoek en hoe kunst, creativiteit en spel kunnen bijdragen aan een betere verbinding tussen de beide hersenhelften. Hij laat zien dat dit kan helpen om beter te kunnen leren. Ralph Keuning, directeur van Museum de Fundatie in Zwolle, zal vertellen hoe de creatieve industrie zich in Zwolle ontwikkelt, wat de impact van kunst en cultuur kan zijn, hoe er met de onderwijsinstellingen wordt samengewerkt en wat dit voor de studenten oplevert.

Lees verder »

Isala en Landstede MBO organiseren congres over gastvrijheid in de zorg

Isala en Landstede MBO organiseren congres over gastvrijheid in de zorg

Zwolle – Zo’n honderd medewerkers van Isala en Landstede MBO kwamen vandaag bij elkaar in het theater bij Landstede MBO aan het Dokterspad in Zwolle, tijdens het congres ‘Jouw Zorg, Mijn Zorg’. Doel was kennis te delen over het onderwerp ‘Gastvrijheid in de zorg’. Belangrijkste gastsprekers waren communicatietrainer Peter Vader, verbeelding en manipulatiespecialist Henk Arnoldus en Margreet Melman, de bedenker van ‘Huidhonger’. De congresgangers namen deel aan workshops over onder meer geur, waarneming & beïnvloeding en aanraking.

Hoe beleeft de zorgvrager de geleverde zorg? Hoe ervaart hij het contact en de relatie met zijn zorgverlener? En welke aandacht is daarvoor in de zorg? Hoe kom je verbaal en non-verbaal over? Wat is de impact op de zorgvrager? Aan de hand van mooie verhalen en voorbeelden werd aan de aanwezige zorgprofessionals gevraagd hoe zij hierover nadenken. Met een app meten welke ruimtelijke kenmerken bijdragen aan welzijn? Vanaf mei dit jaar gebeurt dit een jaar lang in de huiskamer van het Ronald McDonaldhuis in Zwolle en in de koffiekamer voor de ouders op de Kinderafdeling van Isala. Bedenker Herman Kok vertelde over de totstandkoming en werking van de app Shign.

Lees verder »

Betalen per studiepunt houdt studenten binnenboord

Zwolle – Het experiment flexstuderen, waarbij studenten betalen per studiepunt, draagt bij aan de toegankelijkheid van het hoger onderwijs en voorkomt onnodige uitval van studenten.

Dit blijkt uit het eerste onderzoek van hogeschool Windesheim, waarbij zowel deelnemende studenten als uitgelote studenten van het experiment flexstuderen zijn bevraagd. 18% van de uitgelote studenten geeft aan te stoppen met de opleiding. 'Flexstuderen voorkomt dus onnodige uitval. Een van de belangrijkste doelen die wij met dit project hebben', aldus collegevoorzitter Henk Hagoort. 'Studenten die om welke reden dan ook niet fulltime kunnen studeren, willen meer flexibiliteit in hun opleiding en de financiering daarvan. De grote animo onder studenten en deze eerste bevindingen tonen aan dat we met dit experiment voorzien in een behoefte.'

Lees verder »

Windesheim op eerste plaats in Keuzegids Masters

Zwolle – Hogeschool Windesheim stijgt in de Keuzegids Masters 2018 van de vierde naar de eerste plaats in de categorie grote aanbieders in het hbo.

Windesheim scoort met 62 punten 4,5 punten meer dan afgelopen jaar en is daarmee de grootste stijger in de categorie grote aanbieders. De Keuzegids schenkt aandacht aan acht masteropleidingen van Windesheim. Op de tweede plaats staat Hogeschool Utrecht, gevolgd door Hogeschool Arnhem Nijmegen op plaats drie.

Lees verder »

FUNDATIEfusion met werk van Joseph Klibansky op Cibap

FUNDATIEfusion met werk van Joseph Klibansky op Cibap

Zwolle –  In de reeks FUNDATIEfusions is tot en met 26 april op het Cibap in Zwolle werk van Joseph Klibansky (1984) te zien. Uit het indrukwekkende oeuvre van deze jonge kunstenaar zijn twee werken te zien: het monumentale schilderij Garden of Evolution uit de collectie van de kunstenaar en de sculptuur Reflections of Youth, een bruikleen van Museum de Fundatie. Aan de presentatie zijn verschillende educatieve activiteiten gekoppeld. Vanaf vandaag gaan Cibap-studenten zelf met Klibansky's thema's en technieken aan de slag. Op 23 april zijn Klibansky en Fundatie-directeur Ralph Keuning te gast op de vakschool voor verbeelding om in een College Tour-setting in gesprek te gaan met studenten en docenten.

De kunstwerken van Joseph Klibansky weerspiegelen de wereld van nu en die van morgen. Hij laat zich inspireren door techniek, mode, design, architectuur, reizen en muziek. Klibansky gebruikt in zijn kunst vaak sprookjes- en stripfiguren, dieren en astronauten. Zijn werk wordt mondiaal getoond en verkocht. Begin vorig jaar had hij zijn eerste grote Nederlandse museumpresentatie in Museum de Fundatie. Klibansky maakt  zowel vrij werk als werk in opdracht. Zo verzorgde hij vorig jaar bijvoorbeeld alle artwork voor de Alleen-tour van de populaire rapper Lil'Kleine.

Lees verder »

Educatief Project “Carnaval der Dieren” voor basisscholen Zwolle

Educatief Project “Carnaval der Dieren” voor basisscholen Zwolle

Zwolle – Op maandag 19 maart 2018 wordt het vijfde “Educatief Project voor Basisscholen”, georganiseerd door Stichting De Vuurvogel en Stichting Vrienden van de Vuurvogel, afgesloten met twee concerten (11:00 en 13:00 uur) in De Spiegel. Het concert wordt gegeven door Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel, o.l.v. Albert Dam.

Doel van die educatieve projecten was en is het toegankelijk maken van klassieke muziek, belangstelling wekken voor het bespelen van instrumenten en de gang naar het theater stimuleren. Het orkest maakt daarbij gebruik van muziekstukken met een bepaalde duidelijke verhaallijn: “Peter en de Wolf” (2014), “de Notenkraker” (2015), “Peer Gynt” (2016), “Carmen” (2017).
De doelgroep is leerlingen van groep 3 t/m 7 van Zwolse basisscholen.

Lees verder »

Landstede-studenten zetten zich in tijdens WK Baanwielrennen in Apeldoorn

Landstede-studenten zetten zich in tijdens WK Baanwielrennen in Apeldoorn

Zwolle – Meehelpen opbouwen, bezoekers begeleiden en verwijzen, de routing in de gaten houden, en dat allemaal bij een bijzonder evenement als het WK Baanwielrennen in Omnisport in Apeldoorn. Het is een walhalla voor mensen die later in de evenementenbranche aan de gang willen. Bijna alle eerstejaars studenten Medewerker Evenementenorganisatie meldden zich dan ook meteen aan.

De opdrachtgevers weten Landstede steeds beter te vinden. ‘Ze melden zich vanzelf aan’, vertelt praktijkdocent en instructeur Manon Slomp: ‘Zo ook voor de organisatie van het WK Baanwielrennen, dat van 28 februari tot en met 4 maart plaatsvindt in Omnisport in Apeldoorn. De organisatoren zien het nut in van praktijkleren. Op deze manier helpen ze mee met het opleiden van medewerkers van de toekomst. En wij zijn heel blij met zulke prachtige praktijkervaringsmogelijkheden. De organisatie heeft het serieus aangepakt. De studenten zijn in een aantal sessies op school zorgvuldig gebrieft, ze hebben speciale kleding gekregen en de begeleiding ter plaatse is prima.’

Lees verder »

Zwolle host grootste beroepenevenement van Nederland

Zwolle – De Nederlandse vakwedstrijden voor (v)mbo’ers worden dit jaar gehouden in Zwolle; Skills the finals. Tijdens dit grootste beroepen-event van Nederland, strijden 1.000 talentvolle (v)mbo-leerlingen voor de titel 'beste Nederlandse jonge vakman, vakvrouw of vakteam 2018'. De wedstrijden vinden plaats in de IJsselhallen in Zwolle en op leslocaties van het Deltion College, Groene Welle en ROC van Twente in Overijssel.

Tijdens de wedstrijden moeten leerlingen diverse opdrachten uitvoeren in hun vakgebied. Die opdrachten worden beoordeeld door experts uit onderwijs en het bedrijfsleven. De 350 vmbo'ers hebben op 15 maart hun finales, de 650 mbo'ers zijn drie dagen in competitie. De uiteindelijke mbo-kampioenen maken tevens kans op deelname aan EuroSkills 2018, de EK voor beroepen. Dit EK vindt eind september plaats in Budapest. In Zwolle Skills The Finals komt tot stand door nauwe samenwerking tussen het onderwijs, het bedrijfsleven en lokale partijen. In Zwolle o.a. met het Deltion College en Groene Welle, en met Congresregio Zwolle, die zorg droeg voor de locaties en overnachtingen, en met Zwolle Marketing voor wat betreft de promotie van Zwolle onder bezoekers van het evenement. De organisatie verwacht rond de 10.000 bezoekers. 

Lees verder »

Cibap studenten pimpen gebouw van daklozenopvang De Herberg

Cibap studenten pimpen gebouw van daklozenopvang De Herberg

Zwolle – Cibap studenten van het domein Ontwerp & Productie maakten onlangs kennis met De Herberg die naast het Cibap staat. Ze pimpten het gebouw en gingen op creatieve wijze aan de slag met de huisregels. Eten, een douche en een dak boven het hoofd. Het lijkt allemaal zo vanzelfsprekend. Maar dat geldt niet voor iedereen. “In het kader van het vak Omgevingsbewustzijn is dit een prachtig project om dat juist bij een organisatie als De Herberg uit te voeren”, vertelt docent Marjolein van Vilsteren. Studenten hadden geen idee wat daar gebeurt. Nu zijn ze hier bewuster van én ze hebben hun steentje bij kunnen dragen aan een beter leefklimaat binnen De Herberg.”

Zo voorzagen studenten van de opleiding Visueel deSigner de deuren van de kamers van kunstzinnige stickers gebaseerd op de ontwerpen van ontwerper Karel Martens. Ook de palen in de binnentuin werden hiermee gepimpt. Studenten van de opleiding Grafisch Ontwerper maakten ontwerpen voor schilderijen op de kamers en in de tuin. Een creatieve animatie en een film over het hanteren van de huisregels maakten het geheel compleet. De studenten van de opleiding Filmmaker en fotograaf acteerden zelf in de film, verzorgden het camerawerk, het monteren en het editten. Een prachtige samenwerkingsopdracht.

Lees verder »

Aftrap keuzedeel Zorg en Technologie voor studenten Landstede MBO

Aftrap keuzedeel Zorg en Technologie voor studenten Landstede MBO

Zwolle – Donderdagmiddag 15 februari was de aftrap van het keuzedeel Zorg en Technologie voor tweedejaarsstudenten Gezond & Wel van Landstede MBO. Een volle zaal tweedejaarsstudenten Verpleegkunde en Verzorgende IG maakten kennis met het keuzedeel en het belang van zorgtechnologie. Jan Nijhuis (directeur eenheid Gezond & Wel) feliciteerde de studenten met hun keuze voor Zorg en Technologie en benadrukte hoe belangrijk zorgtechnologie is voor de toekomstige professionals. De aftrap werd gefilmd zodat ook de tweedejaars studenten van Maatschappelijke Zorg het later terug kunnen kijken.

Het doel van het keuzedeel Zorg en Technologie van Landstede MBO is om kritische en innoverende professionals op te leiden die technologie betekenisvol kunnen inzetten. Het is de eerste keer dat dit keuzedeel van start gaat. Tijdens het keuzedeel komen er verschillende onderwerpen en opdrachten langs waar de studenten een keuze uit kunnen maken. Het keuzedeel wordt afgesloten met een examen.

Lees verder »

Eerste lichting gediplomeerden bij International Business College van het CCC

Eerste lichting gediplomeerden bij International Business College van het CCC

Zwolle- Donderdag 15 februari was een feestelijk moment voor het International Business College (IBC) van het Carolus Clusius College. Tijdens een feestelijke bijeenkomst nam de eerste lichting leerlingen het IBC-certificaat in ontvangst. ‘Een moment om trots op te zijn. De leerlingen hebben de afgelopen twee jaar hard gewerkt en laten zien dat zij klaar zijn voor een toekomst in een ondernemende samenleving’, aldus Sandra Wittendorp en Theo Brandsma, projectleiders van het International Business College.

Twee jaar geleden is het Carolus Clusius College in de bovenbouw van de havo gestart met het International Business College, dat werkt vanuit het unieke onderwijsconcept 20-80learning. Leerlingen die hiervoor kiezen volgen de reguliere opleiding gedurende anderhalf jaar in 80% van de tijd (4 dagen per week). In de overige 20% werken de leerlingen binnen het International Business College, waar zij alles leren over ondernemerschap en ondernemendheid en daarnaast al een eigen bedrijf opstarten.

Lees verder »