Open huis MBO Menso Alting

Zwolle – Wie overweegt een mbo-opleiding te volgen is van harte welkom op het Open Huis bij mbo Menso Alting. Mbo Menso Alting Zwolle is een kleinschalige christelijke school met circa negenhonderd studenten. Op 24 en 25 januari 2019 van 16:30-20:30 uur staan de deuren aan Fuchsiastraat 1 te Zwolle open voor geïnteresseerden in Zorg & Welzijn, Dienstverlening, Onderwijs & Opvoeding, Handel & Commercie en Office & Management.

Studenten, docenten en coaches van Menso Alting vertellen over de school en de opleidingen die Menso Alting aanbiedt tijdens het Open Huis. Op het Open Huis krijgen de bezoekers een rondleiding en is er gelegenheid om vragen te stellen. Zo krijgen toekomstige studenten een goed en eerlijk beeld over studeren bij Menso Alting.

Lees verder »

Zonnehuisgroep IJssel-Vecht en Deltion ontwikkelen lessen ‘Belevingszorg’

Zonnehuisgroep IJssel-Vecht en Deltion ontwikkelen lessen ‘Belevingszorg’

Zwolle – Kortgeleden tekenden de bestuurders van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht en Deltion een samenwerkingsovereenkomst. De zorginstelling en de mbo in Zwolle hebben gezamenlijk de opleiding ‘Belevingszorg’ ontwikkeld voor de medewerkers van Zonnehuisgroep IJssel-Vecht.

Deze vijfdaagse scholing richt zich niet alleen op het verpleegtechnisch handelen, maar gaat vooral in op de beleving van de zorgafhankelijke bewoner en de zorgverlener. Hoe kun je waardevolle contactmomenten maken van verpleegtechnische handelingen, zoals liggen, zitten, eten en drinken, aangekleed worden, verschoond worden en verplaatst worden? En hoe kun je de zorg zo persoonlijk mogelijk maken door nog meer rekening te houden met normen en waarden, routines en wensen van je bewoner? De scholing richt zich ook op bewustwording van de wijze van contact maken bijvoorbeeld door aanraking, stemgebruik, nabijheid van de ander of hoe kom ik over op de ander.

Lees verder »

Minister Slob bezoekt Zwolse scholen

Minister Slob bezoekt Zwolse scholen

Zwolle – Minister Arie Slob (Onderwijs) bezocht dinsdag 8 januari 2019 Zwolle voor een uitgebreid werkbezoek. Samen met wethouder Michiel van Willigen (Jeugd & Onderwijs), bracht hij een bezoek aan drie Zwolse scholen. Het werkbezoek bood de minister de gelegenheid om te zien hoe onderwijsstad Zwolle werkt aan transformatie en betere afstemming tussen zorg en onderwijs.

In Zwolle volgen in totaal bijna 71.000 kinderen en jongeren onderwijs, zowel verschillende vormen van basisonderwijs en voortgezet onderwijs, als middelbaar en hoger beroepsonderwijs. Onderwijs en zorg komen steeds meer bijeen. Uit evaluatie van de Jeugdwet komt naar voren dat in veel gemeenten een goede ver-binding tussen jeugdhulp en onderwijs ontbreekt, zo schreef de minister in november in een Kamerbrief. Leraren worden onvoldoende ondersteund door specialisten. Sommige kinderen krijgen daardoor niet de ondersteuning die ze nodig hebben, waardoor de situatie kan verergeren.

Lees verder »

KLM verzorgt HoloLens-lessen bij opleiding Luchtvaarttechniek Deltion College

KLM verzorgt HoloLens-lessen bij opleiding Luchtvaarttechniek Deltion College

Zwolle – Op dinsdag 11 en woensdag 12 december verzorgt KLM unieke HoloLens-lessen bij de opleiding Luchtvaarttechniek bij het Deltion College.

KLM Onderhoud Training & Opleidingen verzorgt een vijftal technische gastlessen met gebruik van de Microsoft HoloLens. Elke les wordt op een andere didactische manier aangevlogen om docenten en studenten te laten ervaren wat de mogelijkheden zijn met de HoloLens. Deze samenwerking is het gevolg van een Uitklinker-idee.

Lees verder »

Career Day Noord om leerlingen te inspireren

Zwolle – Op 11, 12 en 13 december organiseert Jet-Net & TechNet in samenwerking met hogeschool Windesheim en Deltion College Career Day Noord. Ongeveer 1.500 vmbo, havo en vwo-leerlingen nemen deel aan dit evenement, dat plaatsvindt bij Deltion College in Zwolle.

Tijdens Career Day Noord krijgen de leerlingen de kans om verschillende technologische beroepen en bedrijven te ervaren. Zij bezoeken onder begeleiding van studenten van Windesheim en Deltion College meerdere stands, waarbij ze zelf aan de slag kunnen in verschillende workshops.

Lees verder »

Internationale leerlingen op Greijdanus in Zwolle

Internationale leerlingen op Greijdanus in Zwolle

Zwolle – Afgelopen week was een groep van 17 leerlingen en 6 docenten uit Duitsland, Estland en Spanje te gast op het Greijdanus in Zwolle. Dit gebeurde in het kader van een Erasmus uitwisseling. De internationale leerlingen werkten samen met leerlingen van Greijdanus aan een project over migratie, integratie en mobiliteit. Hiervoor bezochten ze verschillende projecten in Nederland.

Eén van deze excursies ging naar het Rijswijks Lyceum. Dit is een school aan de rand van Den Haag, en er zijn veel leerlingen met verschillende etnische achtergronden. Na een presentatie door een vwo 5 klas van het Lyceum gingen de leerlingen met elkaar in debat over verschillende stellingen die met migratie te maken hebben. Met een internationale lunch werd dit bezoek afgesloten.

Lees verder »

De buurtkerngenerator: makkelijk realiseerbaar en compleet schoon

De buurtkerngenerator: makkelijk realiseerbaar en compleet schoon

Zwolle – Gewoon een kerngenerator om elke hoek. Eenvoudig te realiseren, helemaal niet gevaarlijk, superschoon en met evenveel energieopbrengst als tientallen windmolens. Als het aan vierdejaars student Bouw en Architectuur Giovanni Meuleman ligt, wordt zijn idee gerealiseerd. Als het aan de jury van Innovatiehuis De Diamant ligt ook. Giovanni won met zijn vondst de Willie Wortel Award.

In elke buurt, winkelstraat en industrieterrein een bunker van zo’n zes bij zes meter, met een betonnen muur van zestig centimeter dik, waarin een compartiment is geplaatst met een wand van dertig centimeter doorsnee. Daarin bevindt zich een generator die is aangesloten op het elektriciteitsnet. De aan te leveren stroom wordt met behulp van kernbrandstof opgewekt. ‘Dat gebeurt niet met uranium, maar met het minder krachtige en minder gevaarlijke thorium’, legt Giovanni uit. ‘Thorium is makkelijk uit de grond te halen, het zit niet diep. Het is volop te vinden in het Midden Oosten, maar ook in Duitsland en Noorwegen bijvoorbeeld. De Noren bouwen alleen nog kerncentrales die met thorium werken.’

Lees verder »

Festival laat mbo-studenten kennismaken met wereld van het hbo

Festival laat mbo-studenten kennismaken met wereld van het hbo

Zwolle = Mbo meets hbo. Zo heet het festival op 12 en 13 december in het stadion van PEC Zwolle, bedoeld om mbo-studenten op een nieuwe manier met het hbo in Zwolle te laten kennismaken.

Tour du Zwolle
Het festival, bedacht én uitgevoerd door Windesheimstudenten, moet mbo'ers helpen om zich op een andere manier te kunnen oriënteren op het hbo in Zwolle. 'Zo is er onder andere een Tour du Zwolle', vertelt Sharon de Boer, een van de 13 organiserende studenten. 'Met een tourbus gaan we langs de verschillende hbo-instellingen in Zwolle, maar leer je ook het studentenleven in de stad kennen. We gaan door tot in de late uurtjes.'

Lees verder »

Pepernotenonderzoek door leerlingen De Sprankel

Pepernotenonderzoek door leerlingen De Sprankel

Zwolle – Leerlingen van basisschool De Sprankel in Stadshagen hebben afgelopen weken de kwaliteit van verschillende pepernoten onderzocht. De pepernoten van de Jumbo kwamen daarbij als beste uit de bus.

Plusgroep
De leerlingen van de plusgroep hebben in de afgelopen weken een pepernoten-warenonderzoek uitgevoerd bij in totaal 109 respondenten (leerlingen uit de groepen 2 t/m 8 en leerkrachten). In de plusgroep zitten op dit moment 8 leerlingen van de groep 6 tot en met 8. Deze leerlingen krijgen in en buiten de klas een passend aanbod, die aansluit bij hun manier van leren.

Lees verder »

Werken of leren in het buitenland? Kom naar de informatieavond Going abroad

Werken of leren in het buitenland? Kom naar de informatieavond Going abroad

Zwolle – Studeren in het buitenland, een internationaal georiënteerde studie volgen, een gap year, vrijwilligerswerk doen in een ontwikkelingsland, werken als au pair, werken en reizen of een taalcursus volgen. Steeds meer leerlingen gaan tijdens of na hun middelbare schooltijd naar het buitenland om de wereld te ontdekken. Leerlingen uit klas 3 en hoger die meer willen weten over werken of leren in het buitenland zijn dan ook van harte welkom op de informatieavond Going abroad. Deze avond wordt op dinsdag 11 december vanaf 18.30 uur gehouden op het Carolus Clusius College (Kamperweg 1 in Zwolle).

De informatieavond is voor leerlingen van alle middelbare scholen uit Zwolle en omgeving en hun ouders. Leerlingen krijgen in drie voorlichtingsrondes en tijdens een informatiemarkt, van diverse organisaties meer informatie over leer- en werkervaring opdoen in het buitenland. Aanwezige organisaties zijn onder andere: Nuffic, Travel Active, EF, Study travel, Windesheim Honours College en snowminds. 

Lees verder »

Wethouder Jeugd en Onderwijs bezoekt Deltion JongerenTeam

Wethouder Jeugd en Onderwijs bezoekt Deltion JongerenTeam

Zwolle – Op vrijdag 23 november bracht wethouder Michiel van Willigen een bezoek aan het Deltion JongerenTeam (DJT). Het DJT is een samenwerkingsverband tussen Deltion, gemeente Zwolle en partners op het gebied van (jeugd)hulp. Het team biedt laagdrempelig zorg aan studenten binnen de schoolmuren. Tijdens zijn bezoek ging de wethouder in gesprek met medewerkers van het DJT, studieloopbaanbegeleiders en met studenten die gebruik maken van de zorg.

Zowel studenten als studieloopbaangeleiders deelden tijdens de tafelgesprekken hun positieve ervaringen met het Deltion JongerenTeam. Met name de ervaringen van studenten stonden centraal. Zij gaven aan dat de hulp van het DJT laagdrempelig, dichtbij, niet ingewikkeld en zeer behulpzaam is. “Zonder hulp van het DJT had ik waarschijnlijk niet meer hier op school gezeten”, vertelt een student. Ook studieloopbaanbegeleider Daniel Zeldenrust is enthousiast: “Studieloopbaanbegeleiders worden door deze werkwijze enorm ontlast. Daarnaast heeft de student er enorm baat bij dat zij worden geholpen door vakkundige hulpverleners in plaats van leraren.” 

Lees verder »

Meespeelochtenden op OBS Supernova

Meespeelochtenden op OBS Supernova

Zwolle – Vrijdag 30 november, woensdag 12 december en vrijdag 18 januari zijn peuters van harte welkom om mee te spelen in de speelstudio van OBS Supernova. Supernova is een nieuwe basisschool in Stadshagen. Een school die werkt volgens het concept van gepersonaliseerd leren.

Supernova bereidt kinderen voor op hun toekomst in een complexe samenleving. Daarom wordt op Supernova ook volop aandacht besteed aan creativiteit, kritisch denken, leiderschap, sociale- en digitale vaardigheden. Met de iPad als hulpmiddel is het mogelijk gepersonaliseerd onderwijs te geven. Kinderen werken op een leuke manier gericht aan hun ontwikkeling. De iPad geeft bovendien toegang tot een onuitputtelijke bron van informatie en de mogelijkheid om leerstof te verwerken.

Lees verder »