Weggeefmarkt TalentStad Praktijkonderwijs een succes

Weggeefmarkt TalentStad Praktijkonderwijs een succes

Zwolle – Duurzaam delen, elkaar ontmoeten en er voor elkaar zijn. Dat was eind januari de insteek van de Weggeefmarkt van TalentStad Praktijkonderwijs. Docenten, medewerkers, ouders en leerlingen zamelden spullen in: van eten tot kleding en elektronica, van boeken tot speelgoed en nog veel meer.

Bij het rad van fortuin werden onder andere vijf opgeknapte fietsen verloot en bij de kapster van Knip & Zo stond een lange rij wachtenden. De lijst met meewerkende winkels en bedrijven was lang. Alles was gratis. “Het lijkt wel een feestje!” zegt een leerling. “Wat een geweldig initiatief,” zegt een moeder. “De mensen hebben het al moeilijk genoeg in de wereld.”

Lees verder »

Meander Bigband pakt uit tijdens viering vijfde lustrum

Meander Bigband pakt uit tijdens viering vijfde lustrum

Zwolle – Op het Meander College werd in 1998 een schoolband opgericht door de toen pas afgestudeerde muziekdocent Albert Dam. Hij had – naar voorbeeld van de Bogerman Bigband uit Sneek – de ambitie om een schoolband op te richten waar je bij wilde horen.

Zijn ambities reikten gekscherend van “een eigen vrachtwagen” tot “een USA concerttour”. Beide horen inmiddels tot de geschiedenis van de Zwolse schoolband; voldoende reden om groots uit te pakken met twee concerten in een week. Op zaterdag 18 februari kun je de band in al haar facetten horen tijdens een spetterende feestavond in theater de Spiegel.

Lees verder »

Bert Beun verlaat bestuur Deltion College

Bert Beun verlaat bestuur Deltion College

Zwolle – Bert Beun stapt na ruim elf jaar op als lid van het College van Bestuur bij het Deltion College. Hij start per 1 april als bestuursvoorzitter bij de Goldschmeding Foundation voor Mens, Werk en Economie.

Bert Beun was tien jaar bestuursvoorzitter bij Deltion. In januari 2022 nam Thea Koster de rol van bestuursvoorzitter van hem over en trad hij toe tot het bestuur van de MBO Raad. Bert Beun: “De afgelopen jaren heb ik Deltion zien ontwikkelen tot een echt merk waar anderen mee willen samenwerken. Een merk met hoge scores op studenten- en medewerkerstevredenheid en met een goede naam. Niet alleen in de regio maar ook landelijk.”

Lees verder »

Doe-middag voor groep 8’ers op Greijdanus

Doe-middag voor groep 8’ers op Greijdanus

Zwolle – Scholengemeenschap Greijdanus in Zwolle organiseert woensdagmiddag 15 februari een doe-middag voor groep 8-leerlingen plus een rondleiding voor ouders/verzorgers.

Leerlingen kunnen kennismaken met de diverse vakken die gegeven worden op de middelbare school en ouders kunnen ondertussen deelnemen aan een informatieve rondleiding. De doe-middag is van 14.00 tot 16.00 uur. In die tijd gaan de leerlingen twee workshops volgen die ze zelf uitkiezen.

Lees verder »

Zwolse volkszanger leest kleuters in Dieze voor op Nationale Voorleesdag

Zwolse volkszanger leest kleuters in Dieze voor op Nationale Voorleesdag

Zwolle – Harm Wolters heeft woensdag de kleuters van basisschool De Springplank voorgelezen. Hij deed dat omdat het vandaag Nationale Voorleesdag is. Het doel van deze dag is het voorlezen aan baby’s, peuters en kleuters te stimuleren. Voorlezen heeft een positief effect op hun woordenschat.

De Zwolse volkszanger kwam in alle vroegte naar de school in Diezerpoort. Samen met de kleuters schoof hij aan het ontbijt en las ze voor uit ‘Ik zou wel een kindje lusten’. Het kinderboek van Sylviane Donnio was het Prentenboekcadeau van 2022.

Lees verder »

Nieuw seizoen ArtEZ Chamber Music Sessions

Nieuw seizoen ArtEZ Chamber Music Sessions

Zwolle – De succesvolle ArtEZ Chamber Music Sessions gaan weer van start. Vanaf maandagavond 13 februari kun je zeven avonden genieten van kamermuziek, uitgevoerd door studenten van de opleiding Klassieke Muziek van het ArtEZ Conservatorium in Zwolle.

De concerten beginnen om 19.00 uur in de Reulandzaal van het conservatorium en de toegang is gratis. De ArtEZ Chamber Music Sessions is een concertserie in de periode februari t/m april, waarbij de studenten in samenspel-verband laten horen waar ze dit schooljaar aan hebben gewerkt. De ensembles zijn vanaf het begin van het schooljaar intensief gecoacht door professionele musici. Het niveau is dus hoog.

Lees verder »

Zwollenaar Keije Solen wint NK Cyclocross voor junioren

Zwollenaar Keije Solen wint NK Cyclocross voor junioren

Zwolle – Keije Solen (16) uit Zwolle volgt de wieleropleiding van het CSE. Keije zit in het vijfde jaar van de havo op het CSE (Centre for Sports & Education) in Zwolle. Hij doet gespreid examen, zodat hij het fietsen goed kan combineren met het sporten.

Keije Solen deed afgelopen weekend mee aan het NK Cyclocross in Zaltbommel en won de eerste prijs. Hij reed mee in de juniorencategorie voor 17- en 18-jarigen. Zestig junioren stonden aan de start, allen gespitst op de nationale titel. Hierbij ging Keije er met het eremetaal vandoor. Hij is eerstejaars junior binnen de wielersport, wat deze overwinning ontzettend knap maakt. De omstandigheden waren zwaar, met blubber en grote plassen door het natte weer van de afgelopen weken.

Lees verder »

Zwolse kinderen kunnen meedoen aan Fietshelden Campagne

Zwolse kinderen kunnen meedoen aan Fietshelden Campagne

Zwolle – Fietsburgemeester van Zwolle Marijn de Vries daagt basisschoolkinderen uit om ideeën te verzinnen die fietsen voor kinderen leuker, makkelijker of veiliger maken.

De Fietshelden Campagne wil kinderen laten nadenken over de fiets als vervoermiddel, ze aansporen om vaker de fiets te gebruiken en ze oplossingen laten zoeken voor problemen die kinderen ervaren met fietsen. De campagne heeft als doel meer kinderen op een veilige en zelfstandige manier te laten fietsen. Kinderen in de bovenbouw van de basisschool kunnen meedoen aan de campagne en een idee insturen. Je wordt Fietsheld door een idee te verzinnen hoe jij denkt dat we fietsen veiliger, leuker of makkelijker kunnen maken in de gemeente Zwolle.

Lees verder »

Kerst Pop-Up Diezerstraat bood studenten ruim duizend uur werkervaring

Kerst Pop-Up Diezerstraat bood studenten ruim duizend uur werkervaring

Zwolle – De deuren van de Kerst Pop-Up in de Diezerstraat gingen 19 december dicht. In de kerstwinkel kon het winkelend publiek kennismaken met tweedehands producten. De Kerst Pop-Up heeft ervoor gezorgd dat meer dan 75 leerlingen van tien Zwolse onderwijsinstellingen ervaring konden opdoen in een échte werkomgeving.

In totaal was de winkel goed voor 1048 uur werkervaring voor leerlingen en studenten. “Dit was zo’n waardevol project voor onze leerlingen,” vertelt Gokhan Gokkaya, docent economie bij Thorbecke Scholengemeenschap. “Wat ik in het klaslokaal aan mijn leerlingen bied is vooral theorie over het werken in de detailhandel. En dat de theorie nu in de praktijk is gebracht is leerzaam voor hen. Je merkt dat leerlingen nu begrijpen wat ik heb uitgelegd doordat ze er zelf actief mee aan de slag gaan. Daarnaast staan er echte klanten aan de kassa waarmee ze contact kunnen maken. Achter de kassa staan is dan ook een van de favoriete werkzaamheden van veel leerlingen.”

Lees verder »

Studente Gilia werkt aan restauratie orgel Academiehuis Grote Kerk Zwolle

Studente Gilia werkt aan restauratie orgel Academiehuis Grote Kerk Zwolle

Zwolle – Tweedejaars studente Gilia van Leeuwen volgt de opleiding Specialist Schilder aan Cibap vakschool voor vormgeving. Op haar eerste stage ging zij aan de slag bij restauratieschilders Wolters & Ovink.

Gilia zocht een stage waar ze meer kennis kon opdoen over restaureren. En dat is gelukt. Ze werkt haar gehele stageperiode mee aan de restauratie van het orgel in Academiehuis Grote Kerk in Zwolle. Voor haar een droom die uitkomt. Ze werkt samen met nog twee collega’s en haar stagebegeleider en restauratieschilder Ferrie Ovink aan de restauratie. Het complete orgel staat op dit moment in de steigers. Hoogtevrees kun je bij deze klus niet gebruiken!

Lees verder »

Basisschool Ichtus krijgt wisselbeker van ZAC

Basisschool Ichtus krijgt wisselbeker van ZAC

Zwolle – ZAC is bij basisschool Ichthus geweest om de wisselbeker van het herfsttoernooi te overhandigen aan de directeur van de school. Woensdag om half elf riep de directeur de groepen die mee hebben gedaan bij elkaar voor de prijsuitreiking.

In zijn openingswoordje bedankte de directeur de twee studenten van Windesheim, Rick en Tirzah, voor de goed geregelde toernooien. Dit onder applaus van alle kinderen. Vervolgens kreeg Roel Broeksma als bestuurslid van ZAC het woord. Hij noemde de goede resultaten aan het voetbaltoernooi en het schaaktoernooi. Doordat de Ichtus aan alle categorieën heeft meegedaan en door hun goede resultaten is de Ichtus wederom de beste school rondom het Sportpark Jo van Marle.

Lees verder »

Praktijkgericht technisch onderwijs in LUX038

Praktijkgericht technisch onderwijs in LUX038

Zwolle – Het Deltion College krijgt er een nieuwe locatie bij: LUX038. Op deze plek aan de Ceintuurbaan heeft Deltion de ruimte om samen met bedrijven en onderwijsinstellingen uit de regio Zwolle te bouwen aan praktijkgericht innovatiegedreven technisch onderwijs.

Op dit moment is de verbouwing van LUX038 in volle gang. In februari 2023 gaan de eerste lessen er van start. Op de campus van Deltion is maatwerk voor bedrijven soms onvoldoende mogelijk. Bijvoorbeeld omdat er geen ruimte is voor grote projecten, of voor het plaatsen van proefopstellingen samen met bedrijven. In LUX038 is die ruimte er wel, in een hal van drieduizend vierkante meter, onderdeel van de voormalige Philipsfabriek aan de Ceintuurbaan.

Lees verder »