Cibap Zwolle wederom beste creatieve vakschool

Cibap Zwolle wederom beste creatieve vakschool

Zwolle – Het Cibap is wederom de beste creatieve vakschool van Nederland. Dit blijkt uit de Keuzegids mbo 2018 die vandaag verschijnt. Alle opleidingen van het Cibap ontvangen het predicaat topopleiding. De Zwolse mbo die opleidt voor een baan in de Creatieve industrie staat al jaren in de top vijf.

Het Cibap scoort uitzonderlijk hoog als het gaat om de opleiding Creatief Vakman (niveau 4). “Als je meubels wilt ontwerpen en maken, dan zit je het beste bij het Cibap”, aldus de Keuzegids. Ook Grafisch ontwerper en Filmmaker/fotograaf (niveau 3) staan helemaal bovenaan. De studenten zijn zeer tevreden over hun docenten, de lessen en de goede stageadressen.

Lees verder »

Verus nodigt onderwijsministers uit voor inspiratietour langs Zwolse scholen

Verus nodigt onderwijsministers uit voor inspiratietour langs Zwolse scholen

Zwolle – Namens het katholiek en christelijk onderwijs in Nederland overhandigde Verus-voorzitter Loes Ypma vanmorgen een welkomstcadeau aan onderwijsministers Ingrid van Engelshoven en Arie Slob. Verus organiseert in de komende kabinetsperiode voor beide ministers een inspiratietour langs acht scholen. MBO-student Thomas Galenkamp van Cibap vakschool voor verbeelding in Zwolle overhandigde beide ministers een door hemzelf ontworpen bureaulamp.

Loes Ypma, voorzitter van Verus, over de inspiratietour: 'Juist vandaag willen we de ministers vragen om regelmatig hun licht op te steken in het onderwijs, waar zoveel mensen zich met hart en ziel inzetten voor de pedagogisch-maatschappelijke opdracht van de school. Onderwijs is geen afrekenmachine maar een vindplek van hoop. Het nieuwe kabinet heeft gekozen voor het thema vertrouwen. Een thema dat het hart raakt van het katholiek en christelijk onderwijs. Daar past het vertrouwen van de onderwijsministers bij, in scholen, docenten, besturen en leerlingen. Daarom bieden wij de onderwijsministers een inspiratietour aan. Zodat scholen en bewindspersonen elkaar kunnen inspireren. Wij wensen de nieuwe onderwijsministers heel veel succes en wijsheid bij hun opdracht.'

Lees verder »

N​ieuw educatieplatform Overijssels cultureel erfgoed

N​ieuw educatieplatform Overijssels cultureel erfgoed

Zwolle – Er is vanaf 6 december educatief materiaal op het gebied van streektaal, streekcultuur en regionale geschiedenis te vinden bij Educatie.MijnStadMijnDorp.nl. Het doel hiervan is docenten te helpen hun bestaande onderwijs betekenisvol te maken, door gebruik te maken van de eigen leefomgeving van de leerlingen. Bij elke lesbrief die een organisatie op Educatie.MijnStadMijnDorp.nl plaatst, wordt de koppeling gelegd met de bestaande kerndoelen voor het basisonderwijs en is een korte handleiding beschikbaar. Projectleider Willemijn Zwart: “Ons lesmateriaal moet net zo eenvoudig te gebruiken zijn als lessen uit reguliere methodes, maar hebben als plus de directe koppeling met de eigen leefomgeving van de leerlingen.”

Zwart: “Culturele instellingen hebben prachtig materiaal, maar de vindbaarheid laat soms te wensen over. Dat probleem hopen we hiermee op te lossen.” Culturele instellingen, historische verenigingen, heemkundeverenigingen en Overijsselse musea zijn van harte welkom hun educatief materiaal via dit platform te delen. Zwart: “Als IJsselacademie hebben wij nu het initiatief genomen ons nieuw ontwikkelde lesmateriaal over streektaal op dit platform te plaatsen. We hopen natuurlijk dat meer organisaties in de provincie dit voorbeeld volgen.”

Lees verder »

De Ambelt is ver met Positive Behaviour Support

De Ambelt is ver met Positive Behaviour Support

Zwolle – “De Ambelt is al heel ver met Positive Behaviour Support (PBS)”, zegt Joke Kamstra, opleider en ontwikkelaar bij het PBS expertisecentrum van Windesheim. “Het is bijzonder om te zien dat de Ambelt het programma nog steeds omarmt. De turbulente periode waarin de Ambelt heeft gezeten, heeft daar niets aan afgedaan. Het feit dat medewerkers PBS hebben vastgehouden en doorontwikkeld, zegt mij dat het een zeer waardevolle aanpak is.”

PBS is een doelmatige, schoolbrede aanpak die zich richt op het versterken van gewenst gedrag en op het voorkomen van probleemgedrag. Het doel is het creëren van een positieve, sociale omgeving, die het leren bevordert en gedragsproblemen voorkomt. In de Verenigde Staten werkt een kwart van de scholen met PBS. In Nederland zijn er zo’n 350 scholen mee bezig, dat is zo’n vijf procent.

Lees verder »

Windesheim en NIMA slaan handen ineen

Windesheim en NIMA slaan handen ineen

Zwolle – De opleiding Commerciële Economie van Hogeschool Windesheim en NIMA gaan een samenwerking aan. Studenten kunnen sneller hun NIMA B diploma halen en docenten kunnen hun vakkennis via NIMA bijhouden.

Studenten die afstuderen krijgen vrijstelling voor het schriftelijke deel (B1) van het NIMA B examen. Met een goede marketingstage kunnen de studenten direct het mondeling B2 examen doen (consumentenmarketing-, business- of digital marketing). Op deze manier kunnen ze tegelijk met het hbo-diploma het NIMA B diploma halen. Studenten die geen geschikte stage hebben, kunnen tijdens hun werk – binnen drie jaar na afstuderen – alsnog het B2 examen doen. Opleidingsmanager Harry Donker: "Met een Nima B2 diploma en met name met de variant digital marketing kunnen onze studenten zich profileren op de arbeidsmarkt, omdat dit optimaal aansluit bij veelgevraagde functies".

Lees verder »

Onderwijscentrum de Twijn wint Project Speciaal met Twist app

Onderwijscentrum de Twijn wint Project Speciaal met Twist app

Zwolle – De Twist App, ontwikkeld door collega’s van Onderwijscentrum de Twijn en Vogellanden, voor leerlingen met ernstig meervoudige beperkingen, heeft op Het Congres in Arnhem de hoofdprijs van Project Speciaal 2017 in ontvangst mogen nemen.

Twist app mag zich een jaar hét Project Speciaal 2017 noemen. Het liet de andere genomineerden Unik mbo project en Team Thuiszitters achter zich. Dit werd vrijdag bekend gemaakt op Hét Congres, het landelijke onderwijscongres dat in het teken staat van onderwijs aan leerlingen die extra zorg nodig hebben. Dit meldt LECSO. De Twist app van Onderwijscentrum de Twijn in Zwolle is bedoeld voor leerlingen met ernstig meervoudige beperkingen. Voor deze doelgroep bestaat er nog nauwelijks digitaal lesmateriaal. De Twist app brengt daar verandering in. De app maakt gebruik van een webcam en vorm- en bewegingsherkenning zodat leerlingen op die manier digitale vragen kunnen beantwoorden. Docenten kunnen zelf lessen samenstellen in de app en elke les dus aanpassen op het niveau van de leerling.

Lees verder »

Windesheim installeert twee lectoren bij lectoraat Jeugd

Windesheim installeert twee lectoren bij lectoraat Jeugd

Zwolle – Windesheim heeft Dorien Graas als lector Jeugd en Peter Nikken als lector Jeugd & Media geïnstalleerd. Beide lectoren stellen in hun onderzoek het pedagogisch handelen van professionals in het jeugdwerk en onderwijs centraal.

Met de verschuiving van de jeugdzorg en passend onderwijs naar gemeenten wordt meer belang toegekend aan het versterken van het opvoedkundig klimaat in gezinnen, wijken, scholen, kinderopvang en peuterspeelzalen. Kwesties waar professionals mee te maken kunnen krijgen in relatie tot ouders of medeopvoeders, zijn bijvoorbeeld cyberpesten, gedragsproblemen of vechtscheidingen. Dorien Graas richt zich in haar onderzoek als lector specifiek op de pedagogische relatie tussen professionals onderling en professionals versus ouders. Zij pleit ervoor in die pedagogische relatie vanuit het belang van het kind te redeneren. “Iedere bestuurder van een jeugdinstelling of hulpverlener kan het eigen handelen toetsen door zich af te vragen of hij of zij op dezelfde manier zou handelen als het om hun eigen kind gaat”, zegt Dorien Graas. De inzichten uit haar onderzoek deelt zij met docenten en studenten van de opleiding social work bij Windesheim.

Lees verder »

NXTgen van JenaXL wint First Lego League

NXTgen van JenaXL wint First Lego League

Zwolle – Team NXTgen van JenaXL heeft de tiende regiofinale van de FIRST LEGO League gewonnen. Naast de hoofdprijs ging het team met de Robotprestatieprijs naar huis. Ruim 1400 basis- en vo-leerlingen maakten deze dag kennis met techniek aan de hand van opdrachten met lego.

Het enthousiasme is groot. Dit jaar hebben 47 wedstrijdteams zich aangemeld. Vanaf september 2017 is NXTgen met de voorbereidingen gestart. Tijdens de wedstrijddagen bij Deltion werden ze op verschillende onderdelen beoordeeld, waaronder een presentatie over het centrale thema, het uitvoeren van missies met een zelf geprogrammeerde robot, robottechnieken en teamwork. Team NXTgen scoorde op alle onderdelen erg goed en bij de wedstrijdmissies staken ze met kop en schouders boven hun tegenstanders uit.

Lees verder »

Gastgezinnen voor buitenlandse studenten gezocht

Gastgezinnen voor buitenlandse studenten gezocht

Zwolle – De nieuwe opleiding International Business, die september 2018 van start gaat, zoekt gastgezinnen in Zwolle die een internationale student in huis willen nemen.

Hogeschool Windesheim heeft vanaf september 2018 een tweede voltijdopleiding waarbij Engels de voertaal is. Naast Global Project & Change Management van het Windesheim Honours College gaat volgend studiejaar de opleiding International Business van start. Pieter van Essen, manager van de opleiding International Business: ‘Voor buitenlandse studenten is het vaak moeilijk om gelijk bij de start van het eerste jaar huisvesting te vinden. Hier willen we met gastgezinnen op inspelen. Tegelijkertijd helpt het de studenten om te wennen aan de cultuur en om de taal snel te leren.’

Lees verder »

Kwart peuters en kleuters ruim drie uur per dag achter beeldscherm

Kwart peuters en kleuters ruim drie uur per dag achter beeldscherm

Zwolle – Onderzoek van het lectoraat Jeugd en Media van Hogeschool Windesheim wijst uit dat kinderen van ouders die veel tijd aan media besteden, dat zelf ook doen.

Samen met Mediawijzer.net deed Peter Nikken, lector Jeugd en Media van Windesheim, onderzoek naar het mediabezit en -gebruik in gezinnen met jonge kinderen. Hieruit blijkt dat Nederlandse gezinnen enorm variëren in hoe ze met media omgaan. Sommige gezinnen besteden hooguit anderhalf uur per dag aan beeldschermen, in andere gezinnen kan de schermtijd oplopen tot ruim zes uur per dag. Een kwart van de peuters en kleuters besteedt ruim drie uur per dag achter een beeldscherm.

Lees verder »