Het Mozaïek, De Zuidster en VSO De Ambelt gaan voor gouden sterren met Wecycle-inzamelactie

Het Mozaïek, De Zuidster en VSO De Ambelt gaan voor gouden sterren met Wecycle-inzamelactie

Zwolle – Basisscholen Het Mozaïek en De Zuidster en Ambelt VSO AMG Zwolle uit Zwolle gaan voor gouden sterren met een duurzame inzamelactie. Tot half november zamelen zij afgedankte kleine elektrische apparaten in en ontvangen daarvoor een beloning en een Wecycle Recycle Certificaat met zoveel mogelijk gouden sterren. De inzamelactie wordt georganiseerd door Wecycle, die tevens een bedrag doneert aan Stichting Jarige Job. Wecycle organiseert de inzameling en recycling van afgedankte kleine elektrische apparaten en energiezuinige lampen (e-waste).

De inzamelactie heeft een educatief karakter: de scholen ontvangen een speciale krant met puzzels en informatie over recycling van apparaten en lampen. Om het geleerde in praktijk te brengen, zamelt een school tenminste 75 kleine apparaten in. Iedere deelnemende school ontvangt hiervoor een beloning (boekenpakket, karaokeset of digitale camera) en een Wecycle Recycle Certificaat met 1, 2 of 3 gouden sterren. Om 3 gouden sterren te krijgen, zamelt de school minimaal 250 kleine apparaten in. Daarnaast doneert Wecycle voor elke deelnemende school een verjaardagspakket aan stichting Jarige Job. Deze stichting zorgt ervoor dat ook kinderen uit minder bedeelde gezinnen hun verjaardag kunnen vieren met cadeautjes en traktaties. De inzamelactie loopt van 3 september tot en met 18 november.

Lees verder »

Deltion student vertegenwoordigt Nederland op EuroSkills

Deltion student vertegenwoordigt Nederland op EuroSkills

Zwolle – Julian uit Wijthmen vertegenwoordigt ons land tijdens de 6e editie van EuroSkills: het ‘EK voor beroepen' dat van 26 t/m 28 september plaatsvindt in Boedapest, Hongarije. Julian maakt deel uit van Team Nederland: 31 talentvolle jongeren, allen nationaal kampioen in hun vak.

Op vrijdag 14 september komen Team NL en supporters voor de laatste keer voor vertrek bij elkaar in Hoofddorp, waar ze onder andere worden toegesproken door sportheld Maarten van der Weijden. Julian leert bij Deltion College en werkt bij via InstallatieWerk bij Elders Totaalinstallateur. De afgelopen maanden werden de winnaars geselecteerd tijdens voorrondes, kwalificatiewedstrijden en nationale finalewedstrijden van de mbo-vakwedstrijden Skills Heroes en branchevereniging VHG (tuinaanleg).

Lees verder »

Wederom een deelnemersrecord voor de MBO Bruisdag

Wederom een deelnemersrecord voor de MBO Bruisdag

Zwolle – De MBO Bruisdag, dé introductiedag voor Zwolse studenten van het MBO, behaalt voor het zesde jaar op rij een deelnemersrecord. De MBO Bruisdag vond plaats op woensdag 5 september waarbij studentenorganisatie Buro Ruis ruim 4600 MBO studenten van programma op maat voorziet. Het doel van de introductiedag is om nieuwe studenten kennis te laten maken met elkaar, de opleiding en de stad Zwolle.

De stijging van het aantal opleidingen dat graag mee wilt doen zorgt ervoor dat er meer zal moeten worden samengewerkt in de binnenstad. Coördinatrice van de MBO Bruisdag Nienke Salet is trots op het behaalde resultaat: ‘dit is het zesde jaar op rij waarin wij een forse groei meemaken. Ook dit jaar hebben wij een zeer geslaagd programma weten samen te stellen en in tegenstelling tot vorig jaar lacht het weer ons toe. Het draait er uiteindelijk om dat de studenten een leuke introductiedag hebben.’ Aldus Salet.

Lees verder »

Windesheim trapt hogeschooljaar af met Ionica Smeets en Peter Heerschop

Windesheim trapt hogeschooljaar af met Ionica Smeets en Peter Heerschop

Zwolle – Hogeschool Windesheim start op donderdag 30 augustus het nieuwe studiejaar met een Onderwijsfestival. Sprekers zijn onder andere hoogleraar wetenschapscommunicatie Ionica Smeets en cabaretier Peter Heerschop.

In een festivalsetting op de Campus van Windesheim zijn drie podia waar medewerkers en relaties van Windesheim zich de hele middag kunnen laten inspireren. Zo laat Ionica Smeets je op een wiskundige manier naar de wereld kijken en zie je hoe cijfers je voor de gek kunnen houden, zoomt onderwijskundige Casper Hulshof in op enkele hardnekkige clichés in het onderwijs en sluit cabaretier Peter Heerschop de dag op humorvolle wijze af.

Lees verder »

Burgemeester Henk Jan Meijer geeft aftrap Bruisweken in Mac3Park

Burgemeester Henk Jan Meijer geeft aftrap Bruisweken in Mac3Park

Zwolle – Maandagmiddag is de HBO Bruisweek, de introductieweek voor studerend Zwolle, spectaculair geopend in de thuishaven van PEC Zwolle. Eerstejaars studenten van maar liefst 39 opleidingen van Windesheim, VIAA en de Katholieke Pabo volgen vervolgens een modulair programma waarin de opleidingsintroductie en programmaonderdelen van studentenverenigingen verweven zitten. Het programma van de MBO Bruisdag start op woensdag 5 september.

De eerste dag van de HBO Bruisweek kende een grootse opening in het Mac3Park, de thuishaven van PEC Zwolle. Het introductieprogramma werd letterlijk en figuurlijk afgetrapt door een penalty van Bruismeester Henk Jan Meijer (burgemeester Zwolle) in het doel van keeper/ loco-Bruismeester Renee de Heer (wethouder).

Lees verder »

Geen Burgemeester maar Bruismeester tijdens de Bruisweken 2018

Geen Burgemeester maar Bruismeester tijdens de Bruisweken 2018

Zwolle – Tijdens de Bruisweken 2018, de introductieperiode voor eerstejaars MBO- en HBO- studenten zal burgemeester Henk Jan Meijer een extra functie bekleden, namelijk die van Bruismeester van Zwolle. Niet zomaar een symbolische titel, als Bruismeester zal de Zwolse burgemeester samen met loco Bruismeester Renee de Heer toezicht houden op het reilen en zeilen van de Bruiscamping en de verschillende activiteiten in de Zwolse binnenstad.

Daarnaast zullen beide heren zich inzetten om alle nieuwe studenten zo goed mogelijk wegwijs te maken in Zwolle. De afgelopen jaren was de gemeente vaker betrokken bij ludieke acties van Buro Ruis en Het Vliegende Paard. Zo werd er begin dit jaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen de eerste landelijke stem in Het Vliegende Paard uitgebracht door burgmeester Henk Jan Meijer en verzorgde het voltallige B&W vorig jaar nog een heuse barovername in het studentencafé aan de Voorstraat.

Lees verder »

Onderzoekers: 'Blockchain biedt kansen voor het mkb'

Onderzoekers: 'Blockchain biedt kansen voor het mkb'

Zwolle – Hogeschool Windesheim en Hogeschool Rotterdam onderzoeken de komende twee jaar hoe mkb-bedrijven kunnen profiteren van blockchain-toepassingen.

Wie denkt aan blockchain, denkt aan bitcoins en aan grote bedrijven die al met deze technologie werken. Omdat blockchain ook voor het midden- en kleinbedrijf veel kan betekenen, starten Windesheim, Hogeschool Rotterdam en Blocklab in september met een twee jaar durend praktijkgericht onderzoek naar de financiële en logistieke voordelen van blockchain voor het mkb. 'Er is binnen het mkb weinig kennis van de blockchain-technologie', zegt Michiel Steeman, lector Supply Chain Finance bij Windesheim. 'Daar willen we wat aan doen door quickscans en modellen te ontwikkelen, waarmee ondernemers meer te weten kunnen komen over blockchain en wat je ermee kunt in je bedrijfsvoering.

Lees verder »

Basisschool de Duyvencamp is een ouderbetrokkenheid 3.0 school

Zwolle – Sinds juni 2018 is basisschool de Duyvencamp de eerste ouderbetrokkenheid 3.0 school in Zwolle! Op vrijdag 6 juli kreeg de Duyvencamp het keurmerk ouderbetrokkenheid 3.0 uitgereikt door vicevoorzitter van de gemeenteraad; Hans Wijnen.

Ouderbetrokkenheid 3.0 is een concept dat school en ouders helpt om samen te werken op basis van gelijkwaardigheid, samen verantwoordelijk zijn en verantwoordelijk zijn voor elkaar. Het is het antwoord op een veranderde samenleving en de soms haperende communicatie tussen school en ouders.

Lees verder »

Leerlingen fietsen groot bedrag voor Kika bijeen

Leerlingen fietsen groot bedrag voor Kika bijeen

Zwolle – Met een recordbedrag van 8230,- euro hebben leerlingen van de Ambelt in Zwolle hun succesvolle beklimming van de Alpe d’Huez extra glans gegeven. De leerlingen hebben gefietst voor Kika, de Stichting Kinderen Kankervrij. Het was de tweede keer dat de leerlingen voor dit goede doel hebben gefietst omdat het hen na aan het hart ligt. De leerlingen hebben in juni de beroemde wielerberg Alpe d’Huez beklommen. Alle 32 leerlingen hebben samen met docenten en begeleiders de bijzondere berg met z’n 21 haarspeldbochten en stijgingspercentage van 7,9 % bedwongen. Het overbruggen van de 1061 hoogtemeters was geen peulenschil maar de leerlingen hadden er hard voor getraind. “Zo’n prestatie geeft onze leerlingen enorm veel zelfvertrouwen”, zegt docent Dimitri Thijssing. “Het is een ervaring om nooit te vergeten.”

Lees verder »

Bruisconcert 2018 met Maan, Wulf & Joost

Bruisconcert 2018 met Maan, Wulf & Joost

Het jaarlijks Bruisconcert is één van de jaarlijkse hoogtepunten van de HBO Bruisweek die van 27 tot en met 29 augustus in Zwolle plaatsvind. Het Bruisconcert op dinsdagavond 28 augustus een feest voor alle eerstejaarsstudenten en Zwollenaren waarin talentvolle artiesten van verschillende genres samenkomen. De line-up bestaat uit de zeer populaire zangeres Maan, zanger Wulf van de hitsingle ‘Summer On You’ en de excentrieke rapper Joost. Het Bruisconcert is vrij toegankelijk voor iedereen in Zwolle.

Lees verder »

Leerlingen Groene Lyceum duurzaam in én voor de buurt

Zwolle – Het einde van het schooljaar komt inzicht. Afgelopen schooljaar hebben derdejaarsleerlingen van het Groene Lyceum zich ingezet in én voor een duurzame en innovatieve omgeving. In het kader van het project Eco-schools voerden zij diverse duurzame opdrachten uit bij basisschool de Phoenix en wijkboerderij De Schellerhoeve. Op maandag 9 juli aanstaande worden de opdrachten op de locaties feestelijk afgerond en worden de duurzame eindproducten onthuld.

Leerlingen van het Groene Lyceum hebben verschillende opdrachten uitgevoerd. Zo kregen zij de opdracht om het schoolplein van basisschool Phoenix duurzaam aan te kleden met leuke speelactiviteiten voor de basisschoolleerlingen. Een ander groepje ging aan de slag bij wijkboerderij De Schellerhoeve. Aan hen de uitdagende taak om een stuk grond geschikt te maken voor een productietuin. Hiervoor hebben zij een verplaatsbare kippenren gerealiseerd. Beide groepjes hebben een projectplan geschreven, een begroting gemaakt en een ontwerp getekend. De plannen werden met de opdrachtgever besproken, materialen werden besteld en vervolgens konden de leerlingen hun idee in de praktijk uitwerken. Maandag 9 juli is het zover; dan mogen de leerlingen hun eindproducten overdragen aan de opdrachtgevers.

Lees verder »