PvdA wil Overijsselse NS-loketten openhouden

PvdA wil Overijsselse NS-loketten openhouden

Zwolle – De stationsloketten van Hengelo, Deventer en Zwolle moeten openblijven. Dat wil de PvdA Overijssel. De partij verzet zich tegen het voornemen van NS om de fysieke loketten te sluiten.

Statenlid Hans Nooter dient woensdag een motie in die steun krijg van in ieder geval D66, GroenLinks, SP, VVD, CDA, ChristenUnie, de Partij voor de Dieren, de SGP, de PVV en Mooi Overijssel. Het voorstel kan daarmee rekenen op een ruime meerderheid in Provinciale Staten.
“Bij fatsoenlijk openbaar vervoer hoort fatsoenlijke dienstverlening. Lang niet iedereen kan zich redden met apps of digitale servicezuilen. Denk aan ouderen, toeristen, laaggeletterden of mensen met een fysieke beperking. De trein moet voor iedereen bruikbaar en aantrekkelijk blijven. Daarvoor is het belangrijk dat op grote stations een loket openblijft waar je persoonlijk geholpen wordt met je vraag of probleem.”

Lees verder »

RRReis verlengt vakantiedienstregeling

RRReis verlengt vakantiedienstregeling

Zwolle – De overheid heeft de lockdown met 3 weken verlengd. Nog steeds is de oproep om zoveel mogelijk thuis te blijven en niet onnodig op pad te gaan. Voor het OV blijft gelden: reis alleen als het noodzakelijk is.

Door de verlening van de maatregelen maken ook de komende tijd minder reizigers gebruik van het openbaar vervoer. Daarom verlengt RRReis de vakantiedienstregeling t/m 9 februari. Hieronder lees je wat de aangepaste dienstregeling verder betekent.

Lees verder »

PvdA wil fysiek loket voor station Zwolle behouden

PvdA wil fysiek loket voor station Zwolle behouden

Zwolle – Alle reizigers – ongeacht hun persoonlijke omstandigheden – moeten gemakkelijk gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Een fysiek loket dat reizigers bedient, die anders niet of veel moeilijker gebruik kunnen maken van het OV, is essentieel, vindt de PvdA. Raadslid Jan Slijkhuis dient daarom een motie in tegen de voorgenomen sluiting van het loket op station Zwolle door de Nederlandse Spoorwegen.

De NS is van plan het loket op station Zwolle te sluiten. Medewerkers van NS Ticket en Service Zwolle hebben hierover in een brief aan het college en de raad hun bezorgdheid uitgesproken. “Een terechte bezorgdheid” zegt raadslid Jan Slijkhuis. “Ondanks de voortschrijdende digitalisering mag een fysieke loketfunctie op station Zwolle als tweede spoorwegknooppunt van Nederland niet ontbreken.” Dus vraagt hij in de motie aan het college van burgemeester en wethouders om bij de directie van de NS te pleiten voor het behoud van de loketfunctie op station Zwolle.

Lees verder »

Zwolse actiegroep wil buslijn 2 Holtenbroek terug

Zwolse actiegroep wil buslijn 2 Holtenbroek terug

Zwolle – Bewoners van Holtenbroek houden een kater over aan de nieuwe dienstregeling van de bussen. Daarom zijn ze bezig om de actiegroep ‘Lijn 2 Holtenbroek per direct terug’ op te richten.

Ze hebben contact gehad met wethouder Sloots, wijkmanager Van Hattum en wijkbeheerder mevrouw Wiegers. Die gaven allen hun steun aan de actie. De actiegroep in oprichting benaderde in de wijk ook andere belanghebbenden: Driezorg, de moskee en kerken. Zo proberen ze de krachten te bundelen. Lijn 2 is een maatschappelijke behoefte in de wijk, aldus de actiegroep. “Zelfs voor bewoners die over een auto beschikken.”

Lees verder »

Gedeputeerde Boerman onthult vrijdag bushalte ‘t Hoge Huis

Gedeputeerde Boerman onthult vrijdag bushalte ‘t Hoge Huis

Zwolle – Gedeputeerde Bert Boerman zal vrijdag 11 december de bushalte voor ‘t Hoge Huis in de Zwolse wijk Stadshagen feestelijk onthullen. Bewoners van ‘t Hoge Huis voerden samen met de SP maandenlang actie om de bushalte voor hun complex weer terug te krijgen.

Met succes. Met het ingaan van de nieuwe dienstregeling wordt de bushalte vanaf 13 december aangedaan door twee stadslijnen. Corrie Kranenburg, bewoonster en initiatiefneemster van de actie, onthult samen met de gedeputeerde de nieuwe halte.

Lees verder »

Tijdelijk dieselgeneratoren voor opladen elektrische bussen

Tijdelijk dieselgeneratoren voor opladen elektrische bussen

Zwolle – Vervoerder RRReis gebruikt vanaf zondag elektrische bussen in de regio IJssel-Vecht. Maar er is wel een opmerkelijk detail: in Zwolle zijn er dieselgeneratoren nodig om de elektrische bussen op te laden. Dit meldt de website Treinreiziger.nl dinsdag.

Op de stalling Hessenpoort worden ‘s nachts de accu’s van ongeveer vijftig bussen opgeladen. Keolis heeft daarvoor op tijd de laadinfrastructuur aangelegd, maar de energiemaatschappij is het niet gelukt om deze op tijd aan te sluiten op een hoofdnet, aldus het bericht op Treinreiziger.nl. Daarom moeten nu dieselgeneratoren ingezet worden om de bussen op te laden.

Lees verder »

RRReis nieuwe vervoerder met elektrische bussen in regio Zwolle

RRReis nieuwe vervoerder met elektrische bussen in regio Zwolle

Zwolle – De dienstregeling voor het busvervoer in de regio IJssel-Vecht verandert vanaf 13 december. Hier valt ook Zwolle onder. RRReis is vanaf die datum de nieuwe vervoerder en rijdt met elektrische bussen, nieuwe routes en aangepaste reistijden.

De regio IJssel-Vecht is een samenvoeging van de huidige reisgebieden Midden-Overijssel en Veluwe, waar nu nog de bussen van Syntus Overijssel en Syntus Gelderland rijden. Er komen zo’n 250 nieuwe elektrische bussen. Dat is het grootste aantal elektrische bussen in één regio in Europa. De bussen rijden zonder schadelijke uitstoot en zijn een stuk stiller en comfortabeler.

Lees verder »

Zaterdag en zondag geen treinen tussen Zwolle en Raalte

Zaterdag en zondag geen treinen tussen Zwolle en Raalte

Zwolle – Op NS-station Zwolle vinden zaterdag 5 en zondag 6 december werkzaamheden plaats.

In verband hiermee rijden er op een aantal trajecten geen treinen van, naar en via Zwolle. Keolis, NS en Arriva zetten bussen in. Dit veroorzaakt extra reistijd. Geadviseerd wordt om kort voor vertrek een reisplanner te raadplegen als je trein via station Zwolle rijdt.

Lees verder »

Dit is de nieuwe Zwolse stadsbus

Dit is de nieuwe Zwolse stadsbus

Zwolle – Vanaf 13 december verdwijnen de vertrouwde blauwe bussen uit Zwolle. Ze worden vervangen door elektrische bussen van RRReis.

RRReis is het nieuwe overkoepelende merk voor het openbaar vervoer in de provincies Overijssel, Gelderland en Flevoland. De nieuwe stadsbussen zijn wit en voorzien van de paars-blauw-groene huisstijl van RRReis.

Lees verder »

Minder treinen van en naar Zwolle

Minder treinen van en naar Zwolle

Zwolle – De Nederlandse Spoorwegen zijn maandag begonnen met aanpassingen in de dienstregeling door te voeren. Dit zal ook te merken zijn op het station van Zwolle. Zwolle is het tweede spoorknooppunt van Nederland.

Om een betrouwbare dienstregeling te kunnen garanderen in coronatijd gaat de treinvervoerder stapsgewijs een aantal aanpassingen in de dienstregeling doorvoeren. Hiermee is vandaag begonnen. De meeste wijzigingen zullen in de tweede helft van deze maand worden doorgevoerd. Eind november rijden er tien procent minder treinen. Dit vanwege de forse daling van het aantal reizigers.

Lees verder »

Overvolle bussen naar scholen in Zwolle: gedrag reguleren is megacomplex

Overvolle bussen naar scholen in Zwolle: gedrag reguleren is megacomplex

Zwolle – “Door het aantal contactmomenten en reisbewegingen verder te beperken, grijpen we in op die plaatsen waar risico op overdracht van het virus het grootst is.” Dat zei de minister-president dinsdag toen hij opnieuw verscherpte coronamaatregelen aankondigde. Een biertje drinken in de kroeg zit er al tijden niet meer in. Een bioscoopje pakken of een museum bezoeken is ook niet meer mogelijk. Het sporten in de frisse buitenlucht wordt verder ingeperkt en buiten mag je nog maar met twee mensen over straat. ‘Drukte vermijden en afstand houden. Dit doe je voor jezelf en voor je naasten’ is het motto van het kabinet.

In het vandaag verschenen advies van het Outbreak Management Team (OMT) valt te lezen dat de adviseurs van het kabinet zich zorgen maken over de besmetting onder jongeren en adolescenten. Zij adviseerden dan ook om de komende twee weken alle scholen vanaf de bovenbouw van het middelbaar onderwijs tot en met de universiteiten te sluiten. De regering heeft dit advies terzijde geschoven. Hierdoor zullen er komende weken nog steeds studenten als haringen in een ton zitten in propvolle bussen. De coronaregels staan het toe dat alle zit- en staanplaatsen in het OV gebruikt mogen worden.

Lees verder »

SP start onderzoek naar veiligheid Vechtdallijn Zwolle-Emmen

SP start onderzoek naar veiligheid Vechtdallijn Zwolle-Emmen

Zwolle – De SP start een onderzoek onder reizigers en personeel van Arriva naar de sociale veiligheid op de Vechtdallijn tussen Zwolle en Emmen. Eerder werd in de media bericht over groeiende overlast op de lijn.

De SP-fracties in Drenthe en Overijssel stelden daar toen al vragen over. Zaterdag gaan SP’ers op station Emmen coronaproof in gesprek met reizigers. Personeel en reizigers worden opgeroepen de enquête digitaal in te vullen. Het onderzoek is een samenwerking van de Statenfracties in Drenthe en Overijssel met de SP-afdelingen Zwolle en Emmen.

Lees verder »