Stadsbus strandt met vastgelopen rem op Blaloweg

Stadsbus strandt met vastgelopen rem op Blaloweg

Zwolle – Een chauffeur van RRReis zag donderdag in zijn spiegel dat er bij het linker achterwiel dikke blauwe rookwolken opstegen. Hij zette zijn bus aan de kant bij een bushalte op de Blaloweg en liet zijn passagiers uitstappen.

De centralist van RRReis besloot om uit voorzorg de brandweer te waarschuwen. Eenmaal ter plaatse voerden brandweerlieden een controle uit. Er bleek geen sprake te zijn van brand of brandgevaar. De oorzaak van de rookontwikkeling was vermoedelijk een vastgelopen rem.

Lees verder »

Kortsluiting zorgt voor spektakel op spoor in Zwolle-Zuid

Kortsluiting zorgt voor spektakel op spoor in Zwolle-Zuid

Zwolle – Op de spoorlijn nabij de overweg in de Ittersumallee is woensdag kortsluiting ontstaan. Het zorgde voor een flinke vuurbol met veel geknetter. Door de kortsluiting kwam het treinverkeer tussen Zwolle en Olst tot stilstand. De overweg werd afgesloten waardoor het verkeer moest omrijden.

Rond vier uur ’s middags zag een voorbijganger een vuurbol op het spoor nadat een trein passeerde. Hij reed naar het nabijgelegen tankstation en sloeg alarm. Politieagenten en medewerkers van ProRail gingen ter plaatse. Veel was er niet te zien, maar de brandweer werd voor de zekerheid gewaarschuwd. Het ging pas mis nadat er opnieuw een trein, stapvoets, de overweg passeerde. Er ontstond een oogverblindende vuurbol op de rails en rookwolken stegen op. Ook klonk er luid geknetter. Na ongeveer een minuut verdween de vuurbol en waren er vlammen te zien.

Lees verder »

Treinen stranden in Zwolle door grote storing bij ProRail

Treinen stranden in Zwolle door grote storing bij ProRail

Zwolle – Meerdere treinen vol reizigers zijn dinsdag gestrand in Zwolle. Om kwart voor negen ontstonden er computerproblemen op de treinverkeersleidingspost in Zwolle. Het is onbekend hoe lang de storing gaat duren.

Door de storing vielen treinen stil bij de Mimosastraat, Deventerstraatweg, Hogeschool Windesheim en nabij de Hanzeboog. De machinisten van deze treinen hebben toestemming gekregen om ‘op zicht’ naar station Zwolle te rijden.

Lees verder »

Werkzaamheden aan het spoor rond Zwolle en Deventer

Werkzaamheden aan het spoor rond Zwolle en Deventer

Zwolle – ProRail werkt van vrijdag 24 februari tot donderdag 2 maart aan het spoor tussen Zwolle en Deventer. Ook wordt er gewerkt aan het spoor tussen Zwolle en Meppel en aan station Olst. Hierdoor valt het treinverkeer van en naar Zwolle uit.

Van vrijdag 24 februari 23.00 uur tot donderdag 2 maart 6.30 uur rijden geen treinen tussen Zwolle en Deventer. Ook is station Zwolle in de nacht van zaterdag 25 februari tot zondagochtend 7.15 uur niet bereikbaar voor treinverkeer. Daarnaast is er zondag 26 februari geen treinverkeer mogelijk tussen Zwolle en Deventer, Zwolle en Heino en tussen Zwolle en Meppel, Dalfsen en Raalte.

Lees verder »

Nieuwe OV Service & Tickets winkel op station Zwolle

Nieuwe OV Service & Tickets winkel op station Zwolle

Zwolle – Op NS-station Zwolle is vandaag de nieuwe OV Service & Tickets winkel geopend. Iedereen met vragen over het openbaar vervoer en de verkoop van tickets kan hier terecht.

Het reizigersloket was afgelopen jaren gesloten vanwege de herinrichting van het stationsgebouw. Reizigers moesten gebruikmaken van het informatiepunt in de reizigerstunnel. In de nieuwe OV Service & Tickets winkel geven medewerkers van NS advies over abonnementen, ze beantwoorden vragen over de OV-chipkaart en bieden persoonlijk reisadvies.

Lees verder »

Digitale stoomtreinfilms van Ton Pruissen

Digitale stoomtreinfilms van Ton Pruissen

Zwolle – Ton Pruissen is onder treinliefhebbers een begrip, vooral onder liefhebbers van stoom. Zestig jaar geleden schoot hij tijdens een NVBS-excursie zijn eerste film en meteen was hij in de ban van dit medium.

Dit heeft een schat aan filmbeelden en anekdotes opgeleverd. Zo vermeldde zijn Stasi-dossier dat hij een verdienstelijk fotograaf was. De afgelopen jaren is Pruissen druk bezig geweest met het digitaliseren van zijn films en woensdag 8 februari bezoekt hij de NVBS in Zwolle om ze te vertonen. Het belooft een streling voor oog en oor van de treinliefhebber te worden.

Lees verder »

OV-fiets huren op station Zwolle zonder sleutel

OV-fiets huren op station Zwolle zonder sleutel

Zwolle – Reizigers op het station Zwolle kunnen voortaan een OV-fiets huren waarvoor ze geen sleutel meer nodig hebben. Het elektronische slot is te openen met de OV-chipkaart. Het gaat in Zwolle om vierhonderd OV-fietsen.

Het elektronische slot opent door een OV-chipkaart tegen het slot te houden. Als er een OV-fietsabonnement op de OV-chipkaart staat, springt het slot vanzelf open. De fiets op slot zetten doe je door de knop op het slot in te drukken en het ringslot te sluiten. Bij het terugbrengen van de OV-fiets wordt de huur automatisch beëindigd na het sluiten van het slot.

Lees verder »

Staking streekvervoer op 19 en 20 januari

Staking streekvervoer op 19 en 20 januari

Zwolle – De vakbonden CNV, FNV en VVMC hebben landelijke acties aangekondigd in het streekvervoer. Keolis-treinen van en naar Zwolle rijden donderdagochtend niet.

Donderdag wordt het treinverkeer van Keolis op het traject Zwolle – Enschede getroffen. Tot 10.00 uur ’s ochtends rijden er geen treinen. Vanaf 10.00 uur start het treinvervoer op volgens dienstregeling, aldus Keolis. Wel kunnen na 10.00 uur enkele ritten vervallen. Welke dit zijn is te zien in de reisplanner.

Lees verder »

Sneller fiets stallen op station Zwolle

Sneller fiets stallen op station Zwolle

Zwolle – Treinreizigers die op de fiets naar station Zwolle gaan, kunnen sinds kort gebruikmaken van een nieuwe in- en uitcheckzone in de fietsenstalling onder het Stationsplein.

De nieuwe zone moet ervoor zorgen dat reizigers makkelijker en sneller hun fiets kunnen wegzetten en ophalen. Er wordt een zogenoemde fietstag gebruikt waarmee je meteen kan doorlopen. De in- en uitcheckzone herkent automatisch de fietstag, die is gekoppeld aan de OV-chipkaart. Reizigers met een abonnement of zij die stallen op rekening krijgen gratis een fietstag.

Lees verder »

‘Twintig meter hoge man’ bij station verhuist via omweg naar Zwolle-Zuid

‘Twintig meter hoge man’ bij station verhuist via omweg naar Zwolle-Zuid

Zwolle – Na ruim drie jaar is het enorme kunstwerk bij de zuidingang van station Zwolle verdwenen. De twintig meter hoge en dertigduizend kilo zware man staat nu tijdelijk in het Hof van Saksen in Nooitgedacht.

Het beeld dat eigenlijk Trials of Gavin heet werd gemaakt door de Amerikaanse kunstenaar Jason Myers, op kosten van Ronald A. Westerhuis. Het beeld is eigendom van Stichting Lowlands en was een aantal jaren te zien op het festival in Biddinghuizen. 

Lees verder »

Arriva wil treinen op trajecten Zwolle – Groningen en Zwolle – Leeuwarden

Arriva wil treinen op trajecten Zwolle – Groningen en Zwolle – Leeuwarden

Zwolle – Arriva wil treinen laten rijden tussen Zwolle en Leeuwarden en tussen Zwolle en Groningen. Daarvoor hebben ze een aanvraag ingediend bij de Autoriteit Consument en Markt.

Met extra sneltreinen tussen Groningen en Zwolle en extra spitstreinen tussen Leeuwarden en Heerenveen krijgt het openbaar vervoer in het noorden een impuls, aldus Arriva. Ze verwachten ook groei van het aantal reizigers. Nu rijdt de NS op deze treinroutes. De treinen van Arriva, die vanaf 2025 moeten gaan rijden, vormen een aanvulling op de NS-intercitylijnen die het noorden verbinden met de rest van het land.

Lees verder »

Gewonde bij steekpartij in trein op station Zwolle

Gewonde bij steekpartij in trein op station Zwolle

Zwolle – Bij een steekincident in de trein van Leeuwarden naar Rotterdam is een gewonde gevallen. De politie heeft drie mannen aangehouden.

Omstreeks tien voor zeven ’s avonds rukten de politie en ambulancedienst met spoed uit naar spoor 5a in het Zwolse treinstation. Het slachtoffer is per ambulance overgebracht naar het Isala ziekenhuis. De drie verdachten zijn overgebracht naar het politiebureau aan de Koggelaan. De mannen wordt daar verder verhoord.

Lees verder »