Volkstuinen voor meer Zwollenaren

Volkstuinen voor meer Zwollenaren

Zwolle – Volkstuinen zijn gezellig, gezond en duurzaam, maar ook razend populair. De fracties van GroenLinks, ChristenUnie en CDA vroegen de gemeente of het aanbod kan worden uitgebreid als veel Zwollenaren daar behoefte aan hebben.

Er staan nu veel Zwollenaren op de wachtlijst voor een volkstuin. En dat is niet gek: moestuinieren heeft een positief effect op het welzijn en de gezondheid van mensen. Anja Roelfs, raadslid voor GroenLinks: “In je moestuin ben je lekker in beweging en je verbouwt je eigen gezonde voedsel. Alleen dat is al een goede reden om er mee te beginnen.” Roelfs heeft zelf ook een moestuin. “De fysieke inspanning die moestuinieren vraagt is een fijne combinatie met de ontspanning die het geeft.”

Lees verder »

CDA Zwolle: Kunstwerk De Boog in Stadshagen vervangen door Zwolse kunst?

CDA Zwolle: Kunstwerk De Boog in Stadshagen vervangen door Zwolse kunst?

Zwolle – Het kunstwerk De Boog – in de volksmond bekend als ‘De Regenboog’ – op het Twistvlietpad in Stadshagen is in de nacht van 9 op 10 januari zwaar beschadigd. De politie onderzoekt de oorzaak en wie de mogelijke daders zijn.

Na de onthulling in 2005 botste in 2007 een auto tegen het kunstwerk aan. De ontwerper, kunstenaar Thom Puckey, kreeg toen van de gemeente Zwolle de opdracht om een nieuwe versie te maken. De nieuwe versie van het beeld is in 2009 geplaatst waarbij de kosten 100.000 euro waren. Op dit moment is het alweer beschadigde kunstwerk weggehaald. Het CDA Zwolle stelt de vraag of en hoe dit beschadigde kunstwerk vervangen dient te worden.

Lees verder »

PvdA wil fysiek loket voor station Zwolle behouden

PvdA wil fysiek loket voor station Zwolle behouden

Zwolle – Alle reizigers – ongeacht hun persoonlijke omstandigheden – moeten gemakkelijk gebruik kunnen maken van het openbaar vervoer. Een fysiek loket dat reizigers bedient, die anders niet of veel moeilijker gebruik kunnen maken van het OV, is essentieel, vindt de PvdA. Raadslid Jan Slijkhuis dient daarom een motie in tegen de voorgenomen sluiting van het loket op station Zwolle door de Nederlandse Spoorwegen.

De NS is van plan het loket op station Zwolle te sluiten. Medewerkers van NS Ticket en Service Zwolle hebben hierover in een brief aan het college en de raad hun bezorgdheid uitgesproken. “Een terechte bezorgdheid” zegt raadslid Jan Slijkhuis. “Ondanks de voortschrijdende digitalisering mag een fysieke loketfunctie op station Zwolle als tweede spoorwegknooppunt van Nederland niet ontbreken.” Dus vraagt hij in de motie aan het college van burgemeester en wethouders om bij de directie van de NS te pleiten voor het behoud van de loketfunctie op station Zwolle.

Lees verder »

PvdA wil meer aandacht voor seksuele intimidatie

PvdA wil meer aandacht voor seksuele intimidatie

Zwolle – Sissen, nafluiten, uitschelden en ongewenste aanrakingen op straat. Meer dan 50 procent van alle vrouwen en velen uit de LHBTIQ+gemeenschap krijgen hiermee te maken. “Sinds 2017 wordt landelijk gewerkt aan een initiatiefwet”, zegt PVDA-raadslid Selma Hoekstra. “Maar dat duurt ons te lang. Een meldpunt seksuele intimidatie kan helpen.”

In 2017 diende de PvdA samen met andere partijen een motie in om seksuele intimidatie strafbaar te stellen. Hoekstra: “En hoewel deze motie door de gehele raad is aangenomen bleek het verbod te ingewikkeld om te handhaven. Toen en ook nu nog wachten we nog steeds op een landelijke initiatiefwet om seksuele intimidatie in openbare ruimte strafbaar te stellen.” Daarom stelt Hoekstra namens de PvdA vragen aan het college van burgemeester en wethouders.

Lees verder »

“Maak van Zwolle geen overloop van de Randstad”

“Maak van Zwolle geen overloop van de Randstad”

Zwolle – “Zwolle moet een gezonde en middelgrote stad willen blijven met een hoge mate van leefbaarheid,” volgens oud-wethouder Margriet Meindertsma in een opmerkelijk interview in het recent uitgegeven Zwols Historisch Tijdschrift.

Ze kijkt met verbazing en ongerustheid naar de tomeloze ambitie van het stadsbestuur om Zwolle in de vaart der volkeren op te stuwen en door te willen groeien naar 180.000 inwoners in 2040. De komende tien jaar moeten er 10.000 woningen worden bijgebouwd met name in de bestaande stad. Meidertsma: “Te veel, te hoog, te dicht op elkaar en te duur.”

Lees verder »

GroenLinks draagt Dorrit de Jong voor als nieuwe wethouder

GroenLinks draagt Dorrit de Jong voor als nieuwe wethouder

Zwolle – De fractie van GroenLinks Zwolle draagt Dorrit de Jong voor als nieuwe wethouder in Zwolle.

Dorrit volgt Klaas Sloots op, die begin volgend jaar burgemeester wordt in Stadskanaal. In het dagelijks leven werkt De Jong als politiek secretaris en beleidsmedewerker op sociale portefeuilles bij de Tweede Kamerfractie van GroenLinks in Den Haag. Daarnaast is zij gemeenteraadslid in Amsterdam, waar ze onder meer het woord voert op wonen en een deel van de zorg-portefeuille.

Lees verder »

Voorstel D66: In het weekend gratis fiets stallen voor studenten

Voorstel D66: In het weekend gratis fiets stallen voor studenten

Zwolle – De nieuwe ondergrondse fietsenstalling bij het station biedt prachtige faciliteiten. D66 Zwolle stelt voor dat studenten ook in het weekend hun fiets gratis in de fietsenkelder stallen.

Volgens de partij kunnen de mooie voorzieningen van de fietsenkelder bijdragen om de fiets een aantrekkelijker alternatief te laten zijn op de overvolle bussen tussen station en onderwijsinstellingen. Studenten kunnen met een studenten OV-kaart gratis met de bus, maar moeten voor het stallen van de fiets in de fietsenkelder na 24 uur betalen.

Lees verder »

Gedeputeerde Boerman onthult vrijdag bushalte ‘t Hoge Huis

Gedeputeerde Boerman onthult vrijdag bushalte ‘t Hoge Huis

Zwolle – Gedeputeerde Bert Boerman zal vrijdag 11 december de bushalte voor ‘t Hoge Huis in de Zwolse wijk Stadshagen feestelijk onthullen. Bewoners van ‘t Hoge Huis voerden samen met de SP maandenlang actie om de bushalte voor hun complex weer terug te krijgen.

Met succes. Met het ingaan van de nieuwe dienstregeling wordt de bushalte vanaf 13 december aangedaan door twee stadslijnen. Corrie Kranenburg, bewoonster en initiatiefneemster van de actie, onthult samen met de gedeputeerde de nieuwe halte.

Lees verder »

Wethouder sluit zonnepanelen aan

Wethouder sluit zonnepanelen aan

Zwolle – Wethouder Monique Schuttenbeld heeft maandagmiddag nieuwe zonnepalen aangesloten bij bewoners aan de Meppelerstraatweg in de Wijk Dieze-Oost. Zij huren deze panelen van het Coöperatief Wijbedrijf Dieze dankzij een subsidie van de gemeente.

De wethouder: “Ik steun het zonnepanelenproject voor Dieze Oost van harte; het is heel goed dat zo’n initiatief uit de wijk komt, zo werken we echt samen aan een aardgasvrij Zwolle.” Al meer dan 100 bewoners hebben er gebruik van gemaakt van het aanbod wat nog ruim twee weken loopt. In de subsidiepot zit nog geld voor 90 bewoners. Silvia Overbeek, bewoner van Dieze en bestuurslid van het WijBedrijf: “Het bezoek van de wethouder is ook een oproep aan de bewoners van Dieze-Oost: ‘Laat deze mooie kans niet liggen!’”.

Lees verder »

CDA Zwolle pleit opnieuw voor lachgasverbod

CDA Zwolle pleit opnieuw voor lachgasverbod

Zwolle – Vorige maand heeft het CDA opnieuw een motie ingediend voor een verbod op lachgas. De aanleiding hiervoor was dat het wetsvoorstel dat een einde maakt het recreatieve gebruik van lachgas nog niet aan de Tweede Kamer was aangeboden. Daardoor was de kans groot dat het definitieve voorstel pas door de nieuwe regering zou worden behandeld.

Het CDA Zwolle wilde hier niet op wachten en riep het college op tot een lokaal verbod op lachgas. De effecten van het gebruik van lachgas zijn op lange termijn enorm zorgelijk. Het tekort aan vitamine B12 dat wordt veroorzaakt door het gebruik van lachgas zorgt voor schade aan je ruggenmerg en dat kan een gedeeltelijke dwarslaesie opleveren.

Lees verder »

JOVD Zwolle roept gemeente Zwolle op tot tijdelijk carbidverbod

JOVD Zwolle roept gemeente Zwolle op tot tijdelijk carbidverbod

Zwolle – De JOVD Zwolle e.o., de politieke jongerenorganisatie van de VVD, is geen voorstander van het toestaan van carbidschieten in de Zwolse regio rondom oud en nieuw. De organisatie is van mening dat er rondom de jaarwisseling een consistent beleid gevoerd moet worden. Het is van mening dat er dit jaar, net als voor vuurwerk, een tijdelijk totaalverbod op carbid komen. “De Zwolse burgemeester heeft besloten dat carbidschieten voorlopig gewoon door kan gaan. Onbegrijpelijk, want carbidschieten brengt diverse gevaren met zich mee,” aldus Mariska Kamminga, vicevoorzitter van de Zwolse JOVD.

Het carbidschieten veroorzaakt nu slechts een relatief klein deel van het aantal slachtoffers rondom oud en nieuw, maar de populariteit naar carbid groeit sinds er een landelijk vuurwerkverbod van kracht is. “Dit zorgt volgens ons zeer waarschijnlijk voor meer slachtoffers en daarnaast bestaat er de kans dat mensen bijeen gaan komen in te grote groepen. Met als direct gevolg dat het coronavirus onder feestvierders vrij spel krijgt. Het vuurwerkverbod is er juist gekomen om de zorg enigszins te ontzien en daarnaast moeten de coronamaatregelen handhaafbaar blijven. Trek één lijn,” aldus Kamminga.

Lees verder »

Meer aandacht voor geestelijke gezondheid in coronatijd

Meer aandacht voor geestelijke gezondheid in coronatijd

Zwolle – De coronacrisis heeft grote gevolgen voor de geestelijke gezondheidszorg. Tijdens de eerste gedeeltelijke lockdown in het voorjaar waren er landelijk 71.000 minder verwijzingen vanuit huisartsen naar de ggz dan gebruikelijk. Dat is slecht nieuws, zegt Simone Boshove, raadslid voor GroenLinks: “De verwachting is dat een deel van deze groep door uitstel met verergering van klachten te maken zal krijgen. Daar moeten we ook in Zwolle rekening mee houden.”

In deze moeilijke tijd moet er extra aandacht zijn voor kwetsbare groepen, en juist nu in deze tweede lockdown is een veilige leefomgeving voor alle Zwollenaren essentieel. “Met name in wijken waar inwoners dicht op elkaar leven, kunnen er voor zowel inwoners met geestelijke gezondheidsproblemen als hun omwonenden, onplezierige en misschien zelfs onveilige situaties ontstaan”, aldus Boshove.

Lees verder »