PvdA: provincie moet huizenmarkt verbeteren

PvdA: provincie moet huizenmarkt verbeteren

Zwolle – Het Overijsselse provinciebestuur moet om tafel met gemeenten en woningbouwcorporaties om snel meer betaalbare huur- en koopwoningen te bouwen. Dat wil de fractie van de PvdA. De partij dient morgen een voorstel in om de woningmarkt te verbeteren.

“Er is in Overijssel een schreeuwend tekort aan betaalbare woningen,” zegt fractievoorzitter Annemieke Wissink van de sociaaldemocraten. “Het is voor steeds meer mensen moeilijk om een fijn huis te vinden dat ze zich kunnen veroorloven. Om daar iets aan te doen moet de schop zo snel mogelijk de grond in. Provincie, neem de leiding. Ga praten met gemeentes, met woningbouwcorporaties, met de OVKK, kijk wat er moet gebeuren en ga aan de slag.”

Lees verder »

D66 en PvdA willen 5 miljoen euro voor initiatieven uit de stad

D66 en PvdA willen 5 miljoen euro voor initiatieven uit de stad

Zwolle – Juist in een tijd dat er minder geld is en de stad zich in razend tempo ontwikkelt, is het enorm belangrijk dat er ruimte blijft voor initiatieven uit de stad, menen D66 en PvdA in Zwolle.

Om die burgerinitiatieven te stimuleren heeft de gemeente Zwolle een zogeheten Stadsontwikkelfonds, een pot met geld specifiek voor dit soort projecten uit de stad. Maar in de loop der jaren is dat fonds bijna uitgeput. D66 en PvdA willen dat het college het beschikbare bedrag in 2020 verhoogd met 5 miljoen euro.

Lees verder »

GroenLinks: Duurzame huisvesting voor maatschappelijke organisaties

GroenLinks: Duurzame huisvesting voor maatschappelijke organisaties

Zwolle – Zwolle kent een groot aantal waardevolle maatschappelijke organisaties. GroenLinks stelt voor dat de gemeente hen helpt met het verduurzamen van hun gebouwen. In de behandeling van de begroting komende vrijdag doet de partij dit voorstel.

Maatschappelijke organisaties leveren een belangrijke bijdrage aan ons sociale Zwolle. Deze instellingen, zoals bijvoorbeeld het Dierenasiel, vaak gehuisd zijn in panden die niet goed geïsoleerd zijn en een laag energielabel hebben.

Lees verder »

D66: Zwolle moet snel knoop doorhakken over IJsselhallen

D66: Zwolle moet snel knoop doorhakken over IJsselhallen

Zwolle – Het college moet haast maken met de plannen rond de eventuele verplaatsing van de IJsselhallen in Zwolle. Het huurcontract tussen de gemeente en exploitant Libema loopt in 2023 af en dat betekent dat Zwolle ruim vòòr die tijd moet weten wat het wil met de evenementenhallen.

Maar over die vraag heeft de gemeenteraad, ondanks naderende deadlines, niet met elkaar van gedachte kunnen wisselen. Het college zou na de zomer van dit jaar al met een verkenning komen. D66 Zwolle dient daarom tijdens de begrotingsbehandeling vrijdag 8 november een motie in om het college snel met opties te laten komen.

Lees verder »

Jasmijn Duenk uit Zwolle neemt afscheid als voorzitter CDA-jongeren Overijssel

Jasmijn Duenk uit Zwolle neemt afscheid als voorzitter CDA-jongeren Overijssel

Jasmijn Duenk (28), voorzitter van de politieke jongerenorganisatie van het CDA, CDJA Overijssel, neemt afscheid. In 2018 heeft zij Bart Bouwman opgevolgd als voorzitter. ‘’Met veel plezier heb ik voorzitter mogen zijn van deze enthousiaste jongerenclub.’’

Duenk heeft zich ingezet om jongeren in de provincie enthousiast te maken voor de provinciale politiek. Door een combinatie te maken van party & politics heeft zij het CDJA Overijssel zien groeien. ‘’Politiek heeft nog te vaak een negatief imago onder jongeren’’, vindt Duenk. ‘’Door het te combineren met gezelligheid wordt politieke betrokkenheid een stuk interessanter.’’

Lees verder »

GroenLinks Zwolle en Grünen uit Lünen planten herdenkingsboom

GroenLinks Zwolle en Grünen uit Lünen planten herdenkingsboom

Zwolle – Vrijdag op uitnodiging van GroenLinks Zwolle kwam een delegatie van de Grünen uit Lünen naar Zwolle om samen een nieuwe herdenkingsboom voor het partnerschap tussen Zwolle en Lünen op het Van Nahuysplein planten. De oude herdenkingsboom was zodanig aangetast dat deze niet meer te redden bleek.

De Duitse gasten kwamen rond kwart over twaalf aan op het station waarna ze een rondleiding van enkele Zwolse fractieleden kregen over de Spoorzone. Vervolgens spreken beide partijen in het fractiehuis over de stand van zaken in hun respectievelijke thuissteden en over de stedenband.

Lees verder »

PvdA verzamelt complimenten voor leraren

PvdA verzamelt complimenten voor leraren

Zwolle – In aanloop naar de lerarenstaking van 6 november, houdt de PvdA een ‘hartjeleraar-actie’ in Stadshagen. Ze gaan tussen 10.30 en 12.00 uur complimenten verzamelen over docenten.

“Ik zie bij mijn kinderen op school hoe hard en liefdevol er dagelijks wordt gewerkt. Maar de werkdruk is erg hoog en de salarissen moeten gewoon recht getrokken worden met leraren in het voortgezet onderwijs. En hoewel het lerarentekort in Zwolle nog niet zo extreem is als in de randstad, hebben we in de toekomst ook hier een probleem. Daarom verdienen leraren onze steun en ik weet zeker dat veel Zwollenaren dat met ons eens zijn”, zegt fractievoorzitter Patty Wolthof.

Lees verder »

Tandeloze gemeenteraad wil lokale kwaliteitsomroep

Tandeloze gemeenteraad wil lokale kwaliteitsomroep

Zwolle – Patty Wolthof van de PvdA verzuchtte maandagavond in de gemeenteraad: “Moeten we het nu al weer over de lokale media hebben? Het is beter dat de lokale media over ons praten dan wij over hen.”

Toch is er de afgelopen jaren meerdere keren over dit onderwerp gesproken en met name over RTV Zwolle FM, voorheen RTVZoo. In 2015 heeft deze nieuwszender op advies van de gemeenteraad een vijfjarige omroeplicentie ontvangen van het Commissariaat van de Media en vanaf dat moment ook een jaarlijkse gemeentelijke subsidie van ruim 75.000 euro. Toch hadden de meeste partijen vanaf het begin twijfels bij deze omroep en die zijn de afgelopen jaren alleen maar groter geworden.

Lees verder »

Vervuild slib in Zwolse gemeentegrond?

Vervuild slib in Zwolse gemeentegrond?

Zwolle – Afgelopen maand heeft een  inwoner van Zwolle Zuid – Wim Eikelboom – bij de voormalig zandwinplas in de uiterwaarden van de IJssel de bevinding gedaan dat er vervuilde grond gestort is. Dit ondanks dat eerder was aangegeven door de Omgevingsmanager Ruimte voor de Rivier dat er uitsluitend schone gebiedseigen grond gestort zou worden.

Asbest, plastic, puin en hoogovenslakken werden aangetroffen. Hoewel er geen aanwijzingen zijn dat er vuile rommel is gestort in de zandwinplas Scheller- en Oldeneler Buitenwaarden, zorgt de aangetroffen rommel voor twijfel over de herkomst van de aangebrachte grond.

Lees verder »

CDA Zwolle vraagt aandacht voor historische tankgracht in Stadshagen

CDA Zwolle vraagt aandacht voor historische tankgracht in Stadshagen

Zwolle – September 1944, de Tweede Wereldoorlog loopt op zijn eind. De geallieerde troepen komen via Limburg het bezette Nederland binnen en beginnen op 17 september met de operatie Market Garden.

Tijdens deze operatie wordt een gedeelte van Noord-Brabant en Gelderland bevrijd. Helaas wordt de geallieerde opmars bij Arnhem gestopt en moet Overijssel wachten op de langgekoesterde bevrijding. De paniek bij de Duitse bezetter is groot. Als laatste stuiptrekking volgt vanuit Berlijn de opdracht alle kansen te benutten om de geallieerden te stoppen. In de omgeving van Zwolle wordt dan ook begonnen met het graven van diverse tankgrachten. Deze diepe en brede met water gevulde grachten moeten ervoor zorgen dat geallieerde voertuigen niet zomaar naar het Noorden kunnen rijden.

Lees verder »

“Bewoners van Stadshagen voelen zich niet veilig”

“Bewoners van Stadshagen voelen zich niet veilig”

Zwolle – Zondagochtend vroeg zijn de bewoners van Stadshagen uit hun slaap opgeschrikt door het geratel van een machinegeweer. Waarschijnlijk een liquidatiepoging in het criminele circuit van Zwolle.

Omliggende woningen en auto’s werden geraakt door rondvliegende kogels. Maandagavond was dit onderwerp van gesprek in de gemeenteraad. Het was de eerste vergadering die de nieuwe burgemeester Peter Snijders voorzat. Als verantwoordelijk stadsbestuurder voor de openbare orde en veiligheid moest hij gelijk een aantal vragen beantwoorden, die door Arjan Spaans namens het CDA aan het college waren gesteld: “Het is niet het eerste zware geweldsincident in deze wijk.” Wel complimenteerde het CDA de burgemeester dat hij zondag tijdig aanwezig was op de plek van het schietincident.

Lees verder »