Provincie buigt (vooralsnog) niet voor protesterende boeren

Provincie buigt (vooralsnog) niet voor protesterende boeren

Zwolle – Honderden boeren hebben woensdag geprotesteerd bij het provinciehuis in Zwolle. Ze zijn kwaad op de provincie omdat deze dwangsommen op heeft gelegd aan PAS-melders.

PAS-melders zijn boeren die eerder geen vergunning hoefden aan te vragen bij uitbreiding van hun bedrijf. Na een uitspraak van de rechter is hier een streep doorgehaald. De provincies moeten hier nu ook op handhaven. Tenminste één boer in Overijssel moet zijn veestapel inkrimpen van honderdvijftig koeien naar vijftig. Dat zei Kamerlid Caroline van der Plas gisteren in de Tweede Kamer. De boer zou een dwangsom zijn opgelegd van 117.000 euro per kwartaal zolang hij te veel stikstof blijft uitstoten.

Lees verder »

De Mannenschuur in Zwolle bezig met crowdfunding

De Mannenschuur in Zwolle bezig met crowdfunding

Zwolle – Initiatieven uit de Overijsselse samenleving kunnen soms geld, materialen of hulp gebruiken om daadwerkelijk tot bloei tot komen. Samen met het platform Voor je Buurt start de provincie Overijssel daarom een crowdfunding-platform.

De eerste vijf initiatieven zijn nu gestart. In Zwolle gaat het om het project ‘Nieuwe materialen voor de Mannenschuur’. De Mannenschuur biedt een plek waar mannen met mannen fijn kunnen “knooi’n & lul’n”. Met een bak koffie, mannen onder elkaar. Een plek waar ze zich weer gezien voelen. Zodat deze mannen uit hun isolement gehaald worden, hun huis weer uit gaan, zin in de dag hebben, mensen leren kennen en ze eens over dingen kunnen en durven te praten waar ze mee rondlopen. Voor onder andere gereedschap en materiaal, een schuur om de spullen in op te bergen en voor het organiseren van workshops kunnen ze nog hulp gebruiken.

Lees verder »

Opnieuw rollen de tractoren door Zwolle voor protest tegen stikstofplannen

Opnieuw rollen de tractoren door Zwolle voor protest tegen stikstofplannen

Zwolle – Woensdag trokken boeren uit Hardenberg met twintig tot dertig tractoren naar het provinciehuis in Zwolle. Het doel was om de gedeputeerden een handtekening te laten zetten onder een brief waarin het stikstofbeleid van de regering wordt afgekeurd. Gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher (SGP) stond de boeren te woord. Hij zette echter geen handtekening onder de brief.

Rond het middaguur arriveerden de boeren onder politiebegeleiding op de Wethouder Alferinkweg. Daar werden de tractoren in de berm geparkeerd waardoor er geen hinder kon ontstaan voor het autoverkeer en fietsers. De groep trok vervolgens lopend naar het provinciehuis. Daar werden ze opgevangen door de politie. Een officier van de politie wilde weten wat de bedoeling was en maakte vervolgens afspraken om overlast te voorkomen. Ook in het geval dat de provincie de meegebrachte brief niet wilde ondertekenen.

Lees verder »

Collectie Overijssel biedt gratis scanservice voor archiefstukken

Collectie Overijssel biedt gratis scanservice voor archiefstukken

Zwolle – Collectie Overijssel lanceert de Snelle Scanservice, waarmee iedereen archiefstukken gratis digitaal in huis kan halen.

De Snelle Scanservice biedt iedereen de mogelijkheid om archiefonderzoek te doen, waar je ook bent. Je kunt via de website van Collectie Overijssel scans van archiefstukken aanvragen, zodat een bezoek aan de studiezaal in veel gevallen niet meer nodig is. Binnen twee weken ontvang je de scans in je mailbox en kun je verder met je onderzoek.

Lees verder »

Vier de vrijheid met commissaris van de Koning Andries Heidema

Vier de vrijheid met commissaris van de Koning Andries Heidema

Zwolle – Commissaris van de Koning Andries Heidema is benieuwd hoe jonge inwoners (18-35 jaar) van Overijssel vrijheid en democratie vieren. Hij roept ze op om het moment vast te leggen en hem de foto te appen. De inzenders van de meest bijzondere of opvallende foto’s maken kans op een plek op het VIP-deck van het provinciehuis. Het biedt op 5 mei een exclusief uitzicht op het Bevrijdingsfestival en uiteraard worden er hapjes en drankjes geserveerd.

Het Bevrijdingsfestival Overijssel wordt elk jaar op 5 mei gehouden in Park de Wezenlanden in Zwolle ter gelegenheid van bevrijdingsdag. Het festival brengt de viering van vrijheid en democratie op een luchtige manier onder de aandacht door middel van muziek en andere culturele activiteiten. Het trekt 130.000 bezoekers, waaronder veel jonge inwoners uit de provincie.

Lees verder »

Gratis cursus provinciale politiek

Gratis cursus provinciale politiek

Zwolle – Wat doet de provincie? Welke plek heeft de provincie in het bestuur van Nederland? Hoe werkt de besluitvorming binnen de provincie? Wat doet een Statenlid? Wie antwoord wil krijgen op deze vragen, kan meedoen aan de cursus Politiek Actief voor de Provincie.

De cursus start op dinsdag 24 mei in Zwolle en is ook interessant voor mensen die politiek actief willen worden. Zo is er een training debatteren en zijn er ontmoetingen met politici en bestuurders uit de provincie om ervaringen uit de praktijk te horen. Commissaris van de Koning Andries Heidema zal persoonlijk aanwezig zijn om de deelnemers van de cursus te verwelkomen.

Lees verder »

Jubilerend Landschap Overijssel doet wereldrecordpoging molens draaien

Jubilerend Landschap Overijssel doet wereldrecordpoging molens draaien

Zwolle – Landschap Overijssel is jarig! “Al 90 jaar lang beschermen, ontwikkelen en beheren wij de bijzondere natuur en het streekeigen landschap in Overijssel. Om dit te vieren, worden allerlei activiteiten georganiseerd, met als aftrap de deelname van onze molens aan de wereldrecordpoging molens draaien op 9 april aanstaande. Als beschermheer van ons jubileumjaar is daarbij ook Andries Heidema, Commissaris van de Koning, aanwezig.”

Dit jaar bestaat het Gilde van Vrijwilliger Molenaars 50 jaar. Daarom wordt op 9 april aanstaande een wereldrecordpoging gedaan om zoveel mogelijk molens tegelijkertijd te laten draaien; van 11.00 tot 12.00 uur draaien er landelijk zo’n 600 molens. Vanuit Landschap Overijssel doen onder andere de Twentse molens mee.

Lees verder »

Lancering Groene Menukaart voor gemeenten in Overijssel

Lancering Groene Menukaart voor gemeenten in Overijssel

Zwolle – Donderdag 3 maart is voor alle gemeenten in Overijssel De Groene Menukaart gelanceerd. In aanwezigheid van wethouders van verschillende gemeenten hebben gedeputeerden De Witte en De Bree dit duurzame cadeau symbolisch overhandigd aan de Overijsselse gemeenten.

Met De Groene Menukaart kunnen eigenaren aan de slag om hun monument of historisch pand te verduurzamen. Op het online platform staan meer dan 100 maatregelen met informatie over regelgeving, subsidies en inspirerende voorbeeldverhalen.

Lees verder »

Vier initiatieven coaches bieden namens Provincie Overijssel eerste hulp bij initiatieven

Vier initiatieven coaches bieden namens Provincie Overijssel eerste hulp bij initiatieven

Zwolle – Vanaf nu heten de 4D-makelaars, initiatieven coaches. Regionale initiatieven in Overijssel krijgen van hen een duwtje in de rug. Zij stimuleren en helpen inwoners die initiatief willen nemen voor een fijne buurt en een aantrekkelijke leefomgeving. “Het gaat daarbij om ideeën die te maken hebben met gezondheid, vitaliteit, buurthuizen, maatschappelijke initiatieven, vrijwilligers of een inclusieve samenleving”, vertelt Rienke Vedders-Dekker initiatieven coach in de regio Noordwest Overijssel.

De afgelopen jaren waren er vijf 4D-makelaars actief in Overijssel. Zij hielpen zo’n 775 initiatiefnemers in Overijssel. Sinds dit jaar zijn de 4D-makelaars onderdeel van het team sociale kwaliteit van de provincie. Dat was het moment om een frisse start te maken.

Lees verder »

Nationale Zorgreserve en ROC Twente starten ‘scholingscarrousel’ zorgreservisten met steun van Provincie Overijssel

Nationale Zorgreserve en ROC Twente starten ‘scholingscarrousel’ zorgreservisten met steun van Provincie Overijssel

Zwolle – Zorgreservisten springen in tijdens crises, zoals de pandemie die gaande is. In Overijssel zijn zo’n 200 zorgreservisten actief en dat aantal groeit.

In samenwerking met ROC van Twente start de “Overijsselse” Zorgreserve begin 2022 via de proeftuin ‘permanente educatie van zorgreservisten’. De eerste Nederlandse opleiding om de kennis en vaardigheden van zorgreservisten te actualiseren zodat zij inzetbaar zijn tijdens de pandemie.

Lees verder »

Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in gemeente Zwolle

Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in gemeente Zwolle

Zwolle – In het nationaal jaar van de vrijwilliger reikt de provincie Overijssel honderd prijzen uit aan mensen die zich vrijwillig hebben ingezet in de provincie. Want mensen die voor anderen en hun omgeving zorgen, zonder daarvoor betaald te krijgen, verdienen daar alle waardering voor.

Gedeputeerde Roy de Witte en Bianca Talen, manager van ZwolleDoet!, hebben daarom op 26 november de Overijsselse Vrijwilligersprijs uitgereikt in de gemeente Zwolle. De prijs ging naar Boaz Beeuwkes, Ferhat Genc en Jan van Popta. Dit jaar wordt ook in iedere gemeente een ‘groene’ vrijwilligersprijs uitgereikt door de provincie, in nauwe samenwerking met de groene organisaties in de provincie Overijssel. Deze is in Zwolle overhandigd aan Jelle Zijlstra en Peter Ellenbroek van de Werkgroep bestrijding reuzenberenklauw. Deze prijs werd samen met Astrid van der Werf van provincie Overijssel uitgereikt.

Lees verder »

Onderzoek naar effect zwarte wiek bij windturbines

Onderzoek naar effect zwarte wiek bij windturbines

Zwolle – De provincie Groningen en energieleverancier RWE laten in samenwerking met andere overheden, waaronder de provincie Overijssel, onderzoeken of het zwart verven van een wiek van een windturbine helpt om het aantal aanvaringsslachtoffers onder vogels te verminderen.

In eerder onderzoek in Noorwegen, op het eiland Smøla, is aangetoond dat het zwart verven van één wiek van een windturbine zeventig procent minder aanvaringsslachtoffers oplevert. Er wordt nu onderzocht of dit ook voor de situatie in Nederland geldt. Als de zwarte wiek ook in Nederland werkt, is dit een aantrekkelijke optie: minder slachtoffers tegen lage, eenmalige kosten, zonder rendementsverlies.

Lees verder »