Statenvergadering eenmalig in het Nedersaksisch

Statenvergadering eenmalig in het Nedersaksisch

Zwolle – De Statenvergadering in maart 2021, dialectmaand, zal in het Nedersaksisch worden gehouden. Deze motie is gisteravond door de meerderheid vastgesteld.

Historisch Centrum Overijssel en Overijsselacademie zijn blij met dit besluit van de Provinciale Staten Overijssel. Zij zien het gebruik van de streektaal in het openbaar bestuur als een belangrijke stap in de verdere waardering van het Nedersaksisch als zelfstandige taal binnen Nederland en Europa.

Lees verder »

SGP Overijssel wil subsidieregeling voor MKB

SGP Overijssel wil subsidieregeling voor MKB

Zwolle – De SGP-fractie Overijssel stelt voor om in de provincie het midden- en kleinbedrijf te steunen middels een subsidieregeling. Ook de VVD heeft haar handtekening onder het voorstel gezet. Doel van de regeling is om getroffen bedrijven sterker uit de crisis te laten komen.

Met de subsidie kan de provincie aan MKB-ondernemers de ruimte te geven om -juist nu- te investeren in medewerkers en de werkorganisatie een upgrade te geven. SGP-statenlid Jan Jonker: ”Dat heeft twee voordelen: je hebt een sneller herstel van je verdienmogelijkheden als bedrijf, en je kunt de gevolgen van de crisis voor medewerkers beperken.”

Lees verder »

PvdA: “Drinkwaterbelasting moet eerlijker”

PvdA: “Drinkwaterbelasting moet eerlijker”

Zwolle – Overijssel moet zich inzetten voor een eerlijke verdeling van drinkwaterbelasting. Dat wil de PvdA.

Op dit moment betalen gewone huishoudens drinkwaterbelasting terwijl grootgebruikers grotendeels vrijgesteld zijn. Oneerlijk en onwenselijk vindt de PvdA-Statenfractie. De sociaaldemocraten willen dat de provincie in overleg gaat met het Minister van Infrastructuur en Waterstaat om een betere verdeling van drinkwaterbelasting te regelen.

Lees verder »

Provincie Overijssel geeft opnieuw flinke impuls aan wonen

Provincie Overijssel geeft opnieuw flinke impuls aan wonen

Zwolle – De provincie Overijssel investeert samen met de gemeenten Enschede, Hardenberg, Deventer en Zwolle in de gebiedsontwikkelingen van haar vitale binnensteden en openbare ruimte.

Deze gebiedsontwikkelingen geven opnieuw een flinke impuls aan de woningbouw in binnensteden en brengt wonen, retail, horeca en vergroening bij elkaar. Vanuit het investeringsvoorstel Ruimte, Wonen en Retail stelt de provincie 3,75 miljoen euro beschikbaar. Eerder dit jaar had de provincie al ca. 3,6 miljoen euro geïnvesteerd in regelingen voor wooninitiatieven en crisisarrangementen voor binnensteden.

Lees verder »

Sneller uit burenruzie met Overijsselse Overlegrechter

Sneller uit burenruzie met Overijsselse Overlegrechter

Zwolle – Een overhangende tak, blaffende honden of steeds maar weer die rook van de barbecue. “Een burenruzie kent vele aanleidingen en diepere oorzaken. Voorkom dat het te lang duurt en neem samen contact op met de Overijsselse Overlegrechter. Die verschaft snel duidelijkheid.” roept rechter Erik Koster op.

In deze periode van de coronamaatregelen zijn veel mensen vaker thuis dan normaal. En door het mooie weer van de afgelopen weken zijn er ook meer mensen buiten. Rechter Erik Koster ziet de mogelijke problemen en heeft een oplossing: “Ik kan mij goed voorstellen dat juist in deze periode mensen zich gaan ergeren aan elkaar door oplopende spanningen en beperkende maatregelen. Het zou zonde zijn als mensen die eerder goede buren waren nu ruzie krijgen over welke vorm van overlast dan ook. Mijn advies is om het snel op te lossen, voordat het erger wordt. Daar kan de Overijsselse Overlegrechter goed bij helpen.”

Lees verder »

PvdA wil gratis mondkapjes voor scholieren arme gezinnen

PvdA wil gratis mondkapjes voor scholieren arme gezinnen

Zwolle – De provincie Overijssel moet mondkapjes maken voor schoolgaande jeugd uit armlastige gezinnen. Dat wil de PvdA. De partij wijst naar het voorbeeld van de provincie Gelderland. Die provincie besloot vorige week 10.000 kapjes beschikbaar te stellen.

“Jongeren die gebruik maken van het openbaar vervoer voor hun reis naar hun school moeten verplicht een mondkapje dragen,” zegt PvdA-fractievoorzitter Annemieke Wissink. “Maar goede, herbruikbare mondkapjes zijn niet voor iedereen even gemakkelijk te betalen. We willen niet dat gezinnen die het financieel krap hebben door de volksgezondheidsmaatregelen extra in de knel komen. Het zou mooi zijn als de provincie hen de helpende hand biedt.”

Lees verder »

Staatssecretaris Mona Keijzer in gesprek met veerkrachtig Regio Zwolle

Staatssecretaris Mona Keijzer in gesprek met veerkrachtig Regio Zwolle

Zwolle – Bij Perron038 in Zwolle en tapijtfabrikant Betap in Genemuiden was maandag staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken en Klimaat) te gast. Op beide locaties lag het accent op de impact van de coronacrisis op de maakindustrie in Regio Zwolle en de wijze hoe hiermee wordt omgegaan in de regio.

De staatssecretaris liet zich informeren over Regio Zwolle als ‘experimenteerregio van economische verandering’ en het feit dat Regio Zwolle als economische topregio het voortouw wil nemen in het herstel na de coronacrisis. Mona Keijzer: “Deze inspirerende middag in Regio Zwolle bevestigde het beeld wat ik van de regio had. Veerkrachtig, vitaal met volop kansen om economisch sterk te blijven. De kracht van samenwerken in de regio is me echt opgevallen. Overheden, onderwijs en ondernemers werken eendrachtig vanuit de ambitie om als een van de eerste regio’s nuchter uit de crisis te komen.”

Lees verder »

Nachtelijke afsluitingen N35 tussen Zwolle en Haarle

Nachtelijke afsluitingen N35 tussen Zwolle en Haarle

Zwolle – Rijkswaterstaat voert onderhoudswerkzaamheden uit aan de autoweg N35.

Hiervoor is de N35 tussen Zwolle en Haarle in beide richtingen afgesloten tussen maandag 15 juni en donderdag 18 juni. Het betreft afsluitingen in de avond en nacht. Het verkeer moet dan rekening houden met omleidingsroutes en extra reistijd tussen 10 en 30 minuten.

Lees verder »

Overijssel investeert 3,75 miljoen in leefbaarheid op het platteland

Overijssel investeert 3,75 miljoen in leefbaarheid op het platteland

Zwolle – Op 3 juni 2020 hebben Provinciale Staten van Overijssel unaniem besloten 3,75 miljoen euro te investeren in de leefbaarheid van het platteland. De provincie Overijssel gaat hiervoor samen met inwoners en (agrarische) ondernemers het plan ‘Leefbaar Platteland’ ontwikkelen. Dit plan bestaat uit een plattelandsagenda, een netwerk met kennispartners en een subsidieregeling.

Ook in Den Haag, waar nieuwe plannen voor de natuur, het milieu en het klimaat op stapel staan, kijkt men naar het platteland. De initiatiefnemer achter Leefbaar Platteland, Gedeputeerde Roy de Witte, is verheugd dat alle partijen van de Provinciale Staten het plan steunen dat de grote landelijke opgaven en de eigen lokale leefbaarheid op dezelfde agenda zet. De Witte: “Landelijke aandacht is zeker nodig, maar er speelt zoveel meer. De afgelopen maanden hebben we in werkbezoeken door de hele provincie veel informatie opgehaald. Mensen weten zelf heel goed wat er nodig is, maar dan wel vanuit lokale tradities en verbondenheid. Daar gaat dit plan over.”

Lees verder »

1.1 miljoen bomen erbij in Overijssel, voor elke inwoner één boom

1.1 miljoen bomen erbij in Overijssel, voor elke inwoner één boom

Zwolle – Provincie Overijssel heeft een actieplan opgesteld om de komende jaren 1.1 miljoen extra bomen te kunnen planten. Voor elke inwoner één boom.

Samen met Matthijs Nijboer, directeur Natuur & Milieu Overijssel (NMO), heeft gedeputeerde Gert Harm ten Bolscher van de provincie Overijssel op maandag 18 mei de starthandeling verricht voor het lanceren van het platform www.iedereeneenboom.nl.

Lees verder »

ChristenUnie wil nieuwe kijk op water

ChristenUnie wil nieuwe kijk op water

Zwolle – Steeds vaker heeft Overijssel te maken met periodes van grote droogte. Met name in onze zandgronden wordt het watertekort steeds nijpender.

De provinciale fractie van de ChristenUnie wil dat het roer drastisch omgaat als het om waterbeleid gaat en stelt daarover indringende vragen aan het Provinciale college. “Tot voor kort was ons waterbeleid gericht op het zo snel mogelijk wegvoeren van overtollig regenwater,” vertelt Statenlid Arjan Hof van de ChristenUnie. “Dat is echt niet meer van deze tijd.”

Lees verder »

GroenLinks vecht voor behoud culturele sector Overijssel

GroenLinks vecht voor behoud culturele sector Overijssel

Zwolle – Tijdens de infosessie cultuur zal GroenLinks Overijssel aanstaande woensdag vragen stellen over de gevolgen van Corona voor de culturele sector van Overijssel. De sector krijgt harde klappen door het Corona-virus.

De sector is belangrijk voor het Overijsselse leef-, woon- en vestigingsklimaat. Het bepaalt mede de aantrekkelijkheid van een provincie. GroenLinks vindt dat de provincie Overijssel het zich niet kan permitteren deze sector ten onder te laten gaan.

Lees verder »