Landelijke Walk of Peace dit jaar in Zwolle

Landelijke Walk of Peace dit jaar in Zwolle

Zwolle – De Zwolse wijk Diezerpoort is het decor van de landelijke Walk of Peace op zaterdag 18 september, de eerste dag van de Nationale Vredesweek.

De opening gebeurt samen met Geert van Dartel (voorzitter Raad van Kerken in Nederland), Maryem Lhajoui (Pax voor Vrede) en de Zwolse wethouder Michiel van Willigen. De Vredesweek duurt tot en met 26 september, met in Zwolle onder meer een interreligieus Begraafplaatsenpad en de Van Kerk naar Moskee Run. Motto is ‘Inclusief samenleven’ oftewel: ‘Iedereen telt mee’.

Lees verder »

Arie Slob opent Kindcentrum De Proeftuin in Zwolle

Arie Slob opent Kindcentrum De Proeftuin in Zwolle

Zwolle – Afgelopen zaterdag was het eindelijk zover. De deuren van Kindcentrum De Proeftuin in Zwolle gingen open voor uitgenodigd publiek. Demissionair minister van onderwijs Arie Slob verrichtte de openingshandeling.

Symbolisch werd er samen met een aantal leerlingen een olijfboom geplant aan de Montiverdilaan 202 in Zwolle. Drie jaar van intensieve voorbereiding gingen hieraan vooraf. Tijdens deze periode was er steeds een duidelijk einddoel voor ogen: totaalontwikkeling van kinderen op een natuurlijke manier. De Proeftuin, waar christelijk onderwijs en opvang samenkomen, heeft een duidelijke visie dat kinderen er het leven kunnen leren proeven.

Lees verder »

Tiende hagenpreek A Rocha op landgoed Schellerberg

Tiende hagenpreek A Rocha op landgoed Schellerberg

Zwolle – De jaarlijkse natuur-hagenpreek op landgoed Schellerberg heeft dit jaar een bijzondere editie. Het is de tiende keer dat de buitenlucht-viering plaatsvindt.

De hagenpreek wordt zondagmiddag 22 augustus georganiseerd door de natuurvrijwilligers van A Rocha Zwolle. Aanvangstijd is 16.00 uur. Alle bezoekers kunnen op zelf meegebrachte stoeltjes of kleedjes een plekje zoeken op het gazon van het landhuis Schellerberg. Normaal gesproken is dit landhuis niet toegankelijk, want het is particulier bezit.

Lees verder »

Zwolse Passion op Goede Vrijdag via livestream te zien

Zwolse Passion op Goede Vrijdag via livestream te zien

Zwolle – Op Goede Vrijdag, op 2 april om 19.30 uur, nodigt de Oosterkerk in Zwolle iedereen uit om stil te staan bij het verhaal van Jezus, zijn lijden en sterven. Dat gebeurt met een livestream die iedereen wereldwijd kan volgen.

Centraal staat een eeuwenoud verhaal dat tegelijk verrassend actueel is, en aan ons eigen leven en de wereld raakt. Een verhaal dat mensen kan inspireren, hoop en moed geven.

Lees verder »

600ste sterfdag invloedrijke Devoot van Overijssel krijgt gezicht

600ste sterfdag invloedrijke Devoot van Overijssel krijgt gezicht

Zwolle – Dinsdag 1 september is het precies 600 jaar geleden dat broeder Johannes van Ommen – in die tijd Jan van Ummen genoemd – bij de Zusters van het Catherineklooster in Almelo overleed.

Jan van Ummen is in 1350 geboren in Ommen. Zijn ouders, vader Esseke en moeder Regelandis, zorgden ervoor dat hij de school in Zwolle kon volgen. Vanwege een oogziekte werd hij zo goed als blind. Zijn moeder Regelandis ondersteunde hem daar waar nodig.

Lees verder »

ChristenUnie pleit voor kerkdiensten in de openlucht

ChristenUnie pleit voor kerkdiensten in de openlucht

Zwolle – Komen deze zomer de hagenpreken terug in de Zwolse parken? Wat het team van de ChristenUnie betreft, krijgen kerken en andere religieuze gemeenschappen de ruimte om in de openlucht samen te komen.

“Wat in een (kerk-)gebouw niet kan vanwege de coronacrisis, kan buiten wel!” aldus Reinier Mulder van de CU. Hij wil dat het college welwillend meedenkt met kerken die hun diensten in de buitenlucht willen houden. Mulder stelt daarom vragen aan het Zwolse college van Burgemeester en Wethouders.

Lees verder »

Coronatijd doet Zwolse voorgangers bloggen

Coronatijd doet Zwolse voorgangers bloggen

Zwolle – In deze coronatijd zijn de kerken in Zwolle gesloten. Ze maken gebruik van digitale kanalen om mensen te bereiken die normaal graag in de kerk komen.

Zo ook de predikanten en kerkelijk werker van de Adventskerk en de Oosterkerk. Elke week van maandag tot en met vrijdag schrijven ze om beurten een blog. Deze blogs schrijven de voorgangers ter bemoediging, inspiratie en voor saamhorigheid.

Lees verder »

Rijksbijdrage restauratie voor Grote Kerk Zwolle

Rijksbijdrage restauratie voor Grote Kerk Zwolle

Zwolle – Woensdag ontving het Academiehuis De Grote Kerk het bericht van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed dat er voor restauratie van de Grote of Sint Michaëlkerk in Zwolle een bedrag is beschikbaar gesteld.

Het gaat om een bedrag van 3,5 miljoen euro. De voorbereiding van de aanvraag voor deze subsidie loopt al vanaf april 2019. Het bestuur van het Academiehuis de Grote Kerk Zwolle reageert op de toezegging: “We zijn daar ontzettend blij mee! Nu kan dit belangrijke monument in Zwolle de komende jaren gerestaureerd worden. De kerk is van toeristisch belang en biedt sinds 2014 een breed cultureel-educatief programma. Het aantal bezoekers is jaarlijks ongeveer 140.000.”

Lees verder »

Openheid tijdens tentoonstelling ‘Dit is mijn verhaal’

Openheid tijdens tentoonstelling ‘Dit is mijn verhaal’

Zwolle – In de tentoonstelling ‘Dit is mijn verhaal’ vertellen achttien jonge christenen over een kantelpunt in hun leven. Zij koppelen hun persoonlijke verhaal aan een bijbelverhaal dat hen in die periode hoop en inspiratie gaf.

De tentoonstelling schetst een eigentijds beeld van wat het betekent om vandaag de dag jong en christen te zijn. De jongeren beleven hun protestantse, katholieke of oosters-orthodoxe geloof allemaal op hun eigen manier. Ook hun culturele achtergronden lopen sterk uiteen. De verhalen over vriendschap, vergeven, loslaten, acceptatie, durven zijn wie je bent, zijn zeer persoonlijk en tegelijk universeel.

Lees verder »

Routes Agnes Agnietentocht bekend

Routes Agnes Agnietentocht bekend

Zwolle – Van 26 tot 28 maart fietst Thomas a Kempis een driedaagse Agnes Agnietentocht door Nederland. Thomas a Kempis wordt gespeeld door godsdienstleraar Mink de Vries, die hiermee zo veel mogelijk geld wil inzamelen voor Huize Agnes in Utrecht.

Huize Agnes is een huis voor meisjes en vrouwen zonder veilig thuis. Op 21 januari, wereldwijd Agnesdag, presenteert hij zijn tocht voor Waanders in de Broeren. Om te kunnen bijdragen aan de inzameling zijn er 21 routes uitgezet. U kunt deze routes geheel of gedeeltelijk fietsen en u hierbij laten sponsoren.

Lees verder »

Thomas a Kempis start driedaagse Agnes Agnietentocht in Zwolle

Thomas a Kempis start driedaagse Agnes Agnietentocht in Zwolle

Zwolle – Thomas a Kempis maakt van 26 t/m 28 maart een Agnes Agnietentocht door Nederland. Op 21 januari, wereldwijd Agnesdag, presenteert Thomas zijn tocht in Zwolle voor Waanders in de Broeren.

De rol van Thomas a Kempis, een middeleeuwse augustijner kanunnik, wordt gespeeld door godsdienstleraar Mink de Vries. Zijn bedoeling is om tijdens de tocht zo veel mogelijk geld in te zamelen voor Huize Agnes in Utrecht.

Lees verder »

Schrijfmarathon Zwolse Bijbel op Hogeschool Viaa

Schrijfmarathon Zwolse Bijbel op Hogeschool Viaa

Zwolle – De Zwollenaren nemen nu al twee maanden lang de Bijbel opnieuw onder handen: Alle inwoners van Zwolle kunnen in de Grote Kerk 2,5 maand lang meeschrijven aan de Zwolse bijbel. Stadspastor Mariska van Beusichem is de initiatiefneemster, zij wordt bijgestaan door Viaa-student en stagiair Peter de Graaf.

Op woensdag 12 juni van 10.30-15.00 uur komt het Bijbelboek Handelingen op tafel te liggen in de aula van de Hogeschool. Deze is klaar om overgeschreven te worden. Een volledig gedeelte overschrijven, ongeveer 300 woorden, kost ongeveer 20 minuten. Een klein stukje overschrijven kan ook, een ander schrijft dan verder waar de voorganger gebleven is.

Lees verder »