Zwolse Passion op Goede Vrijdag via livestream te zien

Zwolse Passion op Goede Vrijdag via livestream te zien

Zwolle – Op Goede Vrijdag, op 2 april om 19.30 uur, nodigt de Oosterkerk in Zwolle iedereen uit om stil te staan bij het verhaal van Jezus, zijn lijden en sterven. Dat gebeurt met een livestream die iedereen wereldwijd kan volgen.

Centraal staat een eeuwenoud verhaal dat tegelijk verrassend actueel is, en aan ons eigen leven en de wereld raakt. Een verhaal dat mensen kan inspireren, hoop en moed geven.

Lees verder »

600ste sterfdag invloedrijke Devoot van Overijssel krijgt gezicht

600ste sterfdag invloedrijke Devoot van Overijssel krijgt gezicht

Zwolle – Dinsdag 1 september is het precies 600 jaar geleden dat broeder Johannes van Ommen – in die tijd Jan van Ummen genoemd – bij de Zusters van het Catherineklooster in Almelo overleed.

Jan van Ummen is in 1350 geboren in Ommen. Zijn ouders, vader Esseke en moeder Regelandis, zorgden ervoor dat hij de school in Zwolle kon volgen. Vanwege een oogziekte werd hij zo goed als blind. Zijn moeder Regelandis ondersteunde hem daar waar nodig.

Lees verder »

ChristenUnie pleit voor kerkdiensten in de openlucht

ChristenUnie pleit voor kerkdiensten in de openlucht

Zwolle – Komen deze zomer de hagenpreken terug in de Zwolse parken? Wat het team van de ChristenUnie betreft, krijgen kerken en andere religieuze gemeenschappen de ruimte om in de openlucht samen te komen.

“Wat in een (kerk-)gebouw niet kan vanwege de coronacrisis, kan buiten wel!” aldus Reinier Mulder van de CU. Hij wil dat het college welwillend meedenkt met kerken die hun diensten in de buitenlucht willen houden. Mulder stelt daarom vragen aan het Zwolse college van Burgemeester en Wethouders.

Lees verder »

Coronatijd doet Zwolse voorgangers bloggen

Coronatijd doet Zwolse voorgangers bloggen

Zwolle – In deze coronatijd zijn de kerken in Zwolle gesloten. Ze maken gebruik van digitale kanalen om mensen te bereiken die normaal graag in de kerk komen.

Zo ook de predikanten en kerkelijk werker van de Adventskerk en de Oosterkerk. Elke week van maandag tot en met vrijdag schrijven ze om beurten een blog. Deze blogs schrijven de voorgangers ter bemoediging, inspiratie en voor saamhorigheid.

Lees verder »

Rijksbijdrage restauratie voor Grote Kerk Zwolle

Rijksbijdrage restauratie voor Grote Kerk Zwolle

Zwolle – Woensdag ontving het Academiehuis De Grote Kerk het bericht van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed dat er voor restauratie van de Grote of Sint Michaëlkerk in Zwolle een bedrag is beschikbaar gesteld.

Het gaat om een bedrag van 3,5 miljoen euro. De voorbereiding van de aanvraag voor deze subsidie loopt al vanaf april 2019. Het bestuur van het Academiehuis de Grote Kerk Zwolle reageert op de toezegging: “We zijn daar ontzettend blij mee! Nu kan dit belangrijke monument in Zwolle de komende jaren gerestaureerd worden. De kerk is van toeristisch belang en biedt sinds 2014 een breed cultureel-educatief programma. Het aantal bezoekers is jaarlijks ongeveer 140.000.”

Lees verder »

Openheid tijdens tentoonstelling ‘Dit is mijn verhaal’

Openheid tijdens tentoonstelling ‘Dit is mijn verhaal’

Zwolle – In de tentoonstelling ‘Dit is mijn verhaal’ vertellen achttien jonge christenen over een kantelpunt in hun leven. Zij koppelen hun persoonlijke verhaal aan een bijbelverhaal dat hen in die periode hoop en inspiratie gaf.

De tentoonstelling schetst een eigentijds beeld van wat het betekent om vandaag de dag jong en christen te zijn. De jongeren beleven hun protestantse, katholieke of oosters-orthodoxe geloof allemaal op hun eigen manier. Ook hun culturele achtergronden lopen sterk uiteen. De verhalen over vriendschap, vergeven, loslaten, acceptatie, durven zijn wie je bent, zijn zeer persoonlijk en tegelijk universeel.

Lees verder »

Routes Agnes Agnietentocht bekend

Routes Agnes Agnietentocht bekend

Zwolle – Van 26 tot 28 maart fietst Thomas a Kempis een driedaagse Agnes Agnietentocht door Nederland. Thomas a Kempis wordt gespeeld door godsdienstleraar Mink de Vries, die hiermee zo veel mogelijk geld wil inzamelen voor Huize Agnes in Utrecht.

Huize Agnes is een huis voor meisjes en vrouwen zonder veilig thuis. Op 21 januari, wereldwijd Agnesdag, presenteert hij zijn tocht voor Waanders in de Broeren. Om te kunnen bijdragen aan de inzameling zijn er 21 routes uitgezet. U kunt deze routes geheel of gedeeltelijk fietsen en u hierbij laten sponsoren.

Lees verder »

Thomas a Kempis start driedaagse Agnes Agnietentocht in Zwolle

Thomas a Kempis start driedaagse Agnes Agnietentocht in Zwolle

Zwolle – Thomas a Kempis maakt van 26 t/m 28 maart een Agnes Agnietentocht door Nederland. Op 21 januari, wereldwijd Agnesdag, presenteert Thomas zijn tocht in Zwolle voor Waanders in de Broeren.

De rol van Thomas a Kempis, een middeleeuwse augustijner kanunnik, wordt gespeeld door godsdienstleraar Mink de Vries. Zijn bedoeling is om tijdens de tocht zo veel mogelijk geld in te zamelen voor Huize Agnes in Utrecht.

Lees verder »

Schrijfmarathon Zwolse Bijbel op Hogeschool Viaa

Schrijfmarathon Zwolse Bijbel op Hogeschool Viaa

Zwolle – De Zwollenaren nemen nu al twee maanden lang de Bijbel opnieuw onder handen: Alle inwoners van Zwolle kunnen in de Grote Kerk 2,5 maand lang meeschrijven aan de Zwolse bijbel. Stadspastor Mariska van Beusichem is de initiatiefneemster, zij wordt bijgestaan door Viaa-student en stagiair Peter de Graaf.

Op woensdag 12 juni van 10.30-15.00 uur komt het Bijbelboek Handelingen op tafel te liggen in de aula van de Hogeschool. Deze is klaar om overgeschreven te worden. Een volledig gedeelte overschrijven, ongeveer 300 woorden, kost ongeveer 20 minuten. Een klein stukje overschrijven kan ook, een ander schrijft dan verder waar de voorganger gebleven is.

Lees verder »

Zwolse ‘Passion’ op Goede Vrijdag

Zwolse ‘Passion’ op Goede Vrijdag

Zwolle – Zwolle heeft een eigen Passion op Goede Vrijdag 30 maart in de Oosterkerk aan de Bagijnesingel. Zanggroep Koorbizniz Oosterwind heeft delen uit het lijdensverhaal gekozen en verbindt die met Nederlandstalige popliederen en teksten. Iedereen is welkom om 19.30 uur in deze bijzondere viering. De toegang is gratis. 

Koorbizniz Oosterwind is geïnspireerd door de jaarlijkse Passion op televisie. Ook in de Oosterkerk wordt verbinding gelegd tussen het lijdensverhaal van Jezus en Nederlandstalige popmuziek. Door het gebruik van hedendaagse liederen van onder meer Marco Borsato en Guus Meeuwis brengt de zanggroep het lijdensverhaal dichtbij de actualiteit.

Lees verder »

Manifest Onderwijsstad Zwolle

Zwolle – De Actuele Moderne Devotie Beweging komt met een Manifest Onderwijsstad Zwolle. Ze heeft daarbij de succesfactoren gebruikt die in de 15e en 16e eeuw Zwolle tot een onderwijsstad maakten, met Europese bekendheid. Uit heel Noord West Europa kwamen er studenten in Zwolle wonen, leven, leren en werken, om het onderwijs te volgen o.l.v. rector Johan Cele en zijn opvolgers. De hele stad profiteerde mee in welvaart, welzijn en groei.

onderwijsmanifest.jpg 

De Moderne Devotie Beweging komt in het Manifest met verschillende voorstellen ; een Zwolse School gevormd door de Zwolse Acht en andere partijen, studenten die leren, leven, werken en wonen in een gemeenschap, de strategische onderwijsnota’s inhoudelijk koppelen aan andere sectoren met strategische nota’s en agenda’s, waardoor een meer integraal plan voor de hele stad en omgeving ontstaat, de talentontwikkeling en vakmanschap meer deel laten uitmaken van totale persoonlijkheidsvorming, de vorming van Kopklassen binnen de Zwolse School, met de beste docenten die er te vinden zijn, en tenslotte studenten die naast leren ook werken, en daarmee weer goedkoper kunnen wonen en leven.

johan_cele.jpg 

Lees verder »

‘Weg van leven’ bewustwording van spiritualiteit

Zwolle – Stadspastor Mariska van Beusichem helpt anderen oor en oog te krijgen voor het goddelijk geheim in hun eigen leven. Met de nadrukt op ‘helpt’. Want misschien zonder het te weten heeft ieder van ons al veel in zijn of haar leven ervaren als het gaat om spiritualiteit.

 

mariska_van_beusichem.jpg

Dat ontdekken is waar het om draait tijdens ‘Weg van Leven’, een vierdelige serie bijeenkomsten die Van Beusichem aanbiedt in de Grote Kerk Zwolle rondom Pasen en Pinksteren. Die periode is niet zomaar gekozen. De vroege kerk gebruikte de tijd tussen deze twee belangrijke christelijke feestdagen om mensen in te wijden in het goddelijk geheim.

Lees verder »