Musical ‘De terugkeer van Thomas’ in de Oosterkerk

Musical ‘De terugkeer van Thomas’ in de Oosterkerk

Zwolle – Thomas a Kempis, de wereldberoemde Zwolse monnik uit de veertiende eeuw, bezoekt in de musical ‘De terugkeer van Thomas’ het Zwolle van vandaag.

Dat gebeurt op zaterdagavond 5 november in de Oosterkerk aan de Bagijnesingel. Thomas heeft ontmoetingen met mensen van deze tijd op de plekken waar hij heeft geleefd en gewerkt. Sommige ontmoetingen worden door de acteurs op het podium in beeld gebracht, andere zijn op bekende Zwolse plekken opgenomen zoals de begraafplaats Bergklooster, de Grote markt in Zwolle en bij de rivier de Vecht. Deze worden op film vertoond.

Lees verder »

Dertig internationale kerkelijk leiders naar conferentie in Zwolle

Dertig internationale kerkelijk leiders naar conferentie in Zwolle

Zwolle – Zo’n dertig buitenlandse predikanten, evangelisten en kerkleiders komen naar Zwolle. Zij nemen van 29 september t/m 11 oktober deel aan een internationale conferentie die missie-organisatie Verre Naasten samen met de Theologische Universiteit Utrecht/Kampen en Hogeschool Viaa organiseren.

De deelnemers volgen een intensief programma van colleges en workshops in het gebouw van de hogeschool en gaan op excursie naar Den Haag. Het thema van deze conferentie is Resident Aliens: how can churches contribute to the wellbeing of their society? Verre Naasten: “De komst van de buitenlandse predikanten biedt Nederlandse kerken een uitgelezen kans om tijdens een speciale Ontmoetingsdienst de verbondenheid met Gods wereldwijde kerk te ervaren. Speciaal voor zulke Ontmoetingsdiensten zijn de conferentiedeelnemers op zondag 2 en zondag 9 oktober beschikbaar.”

Lees verder »

Michaëlsbeeld van Mengelberg terug in Zwolle

Michaëlsbeeld van Mengelberg terug in Zwolle

Zwolle – In besloten gezelschap is het door Friedrich Wilhelm Mengelberg vervaardigde Michaëlsbeeld afgelopen vrijdag geschonken aan Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Mevrouw Mengelberg, weduwe van Otto Mengelberg, schonk het beeld dat jaren in haar woning in Dalfsen heeft geresideerd.

Dit Michaëlsbeeld vertegenwoordigt een specifiek deel van de geschiedenis in Zwolle. Het beeld was onderdeel van de Sint Michaelkerk, die op de hoek van de Nieuwstraat en de Roggenstraat stond. Een schitterende neogotische kerk, die in 1892 gebouwd werd en die in 1965 is gesloopt om plaats te maken voor een winkelcentrum.

Lees verder »

Zomeravond-ontmoetingen Stichting Thomas a Kempis

Zomeravond-ontmoetingen Stichting  Thomas a Kempis

Zwolle – Thomas a Kempis lijkt overal in Zwolle weer op te duiken, alsof hij opnieuw tot leven is gekomen. Natuurlijk was afgelopen jaar het herdenkingsjaar van de 550e sterfdatum van Thomas en werden er allerlei activiteiten rond zijn persoon en gedachtegoed georganiseerd.

Dat was niet het enige. ANNO, Museum in de Maak, heeft een prominente plaats ingeruimd voor Thomas. Het College van B en W noemt Thomas a Kempis de grootste Zwollenaar ooit, het Museum Thomas a Kempis op Bergklooster is geopend en muurschilderingen tonen Thomas op diverse plekken in het straatbeeld van Zwolle.

Lees verder »

Thomas a Kempis loopt Bedevaart van Zwolle naar Hasselt

Thomas a Kempis loopt Bedevaart van Zwolle naar Hasselt

Zwolle – Thomas a Kempis loopt op zondag 19 juni de bedevaartroute Zwolle – Hasselt, om de openluchtviering bij te wonen op de Heilige Stede. Hij vertrekt om 11.00 uur vanaf O.L.V. Basiliek de Peperbus.

Eenieder is vrij om een stuk met Thomas mee te lopen. De Bedevaart kennen we vanaf het bestaan van Jeruzalem, waarover Koning David meerdere Bedevaartliederen schreef. Al vanaf 1355 kent Hasselt een openluchtviering en een inwijdingsfeest voor bedevaartgangers, pelgrims, parochianen en bewoners uit Zwolle en wijde omgeving, ingesteld door de toenmalige Bisschop Jan van Arkel.

Lees verder »

Matthäus-Passion in Grote Kerk: “Je moet niet luisteren maar het voelen en ondergaan”

Matthäus-Passion in Grote Kerk: “Je moet niet luisteren maar het voelen en ondergaan”

Zwolle – Elke stad en ieder dorp heeft er wel eentje in de weken voor Pasen. Een Matthäus-Passion. Maar de mooiste plek hiervoor is natuurlijk in een kerk. Zo ook in Zwolle. Woensdag werd het verhaal over verraad, veroordeling, dood en bovenal liefde uitgevoerd in een bijna uitverkochte Grote Kerk.

Onder leiding van dirigent lassen Raykov voerden toonkunstkoor Caecilia, Phion, het Orkest van Gelderland & Overijssel en het Dalfser jongenskoor het muziekstuk uit. De solisten Falco van Loon, Frans Fiselier, Elisabeth Hetherington, Eske Tibben, William Knight en Berend Eijkhout brachten het vele publiek, waaronder de burgemeester en wethouders, in vervoering. “Het is eigenlijk geen stuk om uren naar te luisteren,” zegt een bezoeker. “De Matthäus-Passion moet je voelen en ondergaan en het liefste in een prachtige kerk.”

Lees verder »

Geert Groote bezoekt Agnietenberg Zwolle

Geert Groote bezoekt Agnietenberg Zwolle

Zwolle – Wanneer de eerste Broeders van het Gemeene (Gemeenschappelijk leven) in Zwolle de stad te druk vinden worden, vragen ze Geert Groote, de stichter van de Moderne Devotie, om met hen mee buiten de Diezerpoort te gaan, om naar een geschikte plaats voor rust uit te kijken.

Het gaat om de broeders Jacobus Wittecoep, Wichman Ruerinck, Reynerus Leonis van Rhenen, en Johannes van Ommen. De laatst genoemde gaat niet mee, omdat hij zo goed als blind is. Geert Groote geeft gehoor aan het verzoek van de broeders. Samen gaan ze op weg naar de Agnietenberg. Dinsdag 5 april loopt Geert Groote deze tocht opnieuw.

Lees verder »

Dominicanenkerk Zwolle bidt voor Oekraïens kinderweeshuis

Dominicanenkerk Zwolle bidt voor Oekraïens kinderweeshuis

Zwolle – De dominicanenkerk Zwolle leeft mee met de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

Daarom heeft zij een van haar kapellen, de Kapel van de Moeder van Smarten, verlicht in de kleuren van de Oekraïense vlag. Kerkgangers wordt gelegenheid geboden om te bidden voor de oorlogsslachtoffers. Bijzonder gebed wordt gevraagd voor het Oekraïense kinderweeshuis Sint Martinus de Porres in Fastiv, 75 kilometer ten zuidwesten van Kiev.

Lees verder »

Gospelkoor One Spirit uit Zwolle zoekt projectleden om mee te doen met Paasoptreden

Gospelkoor One Spirit uit Zwolle zoekt projectleden om mee te doen met Paasoptreden

Zwolle- Gospelkoor One Spirit uit Zwolle nodigt jou uit om als projectlid mee te zingen voor een optreden op eerste Paasdag.

Op zondagavond 17 april zal Gospelkoor One Spirit een optreden geven tijdens een kerkdienst in Wezep. Om met zijn allen een mooi Paasoptreden neer te zetten zijn er iedere woensdagavond repetities in de Stinskerk onder leiding van dirigent Jaco Lips.

Lees verder »

Kinderen in de hoofdrol tijdens kerstaudiotour door Westenholte

Kinderen in de hoofdrol tijdens kerstaudiotour door Westenholte

Zwolle – Traditiegetrouw wordt er ieder jaar een kinderkerstfeest georganiseerd waarbij de kinderen van de Nederlands Gereformeerde Kerk 2 een musical opvoeren. Dat vinden de kinderen altijd erg leuk, maar door de coronamaatregelen kon het dit jaar niet doorgaan. Toch hoopte de organisatie dat de kinderen en ouders op een coronaproof manier samen van het kerstverhaal kunnen genieten.

“We hebben zes weken geleden het plan voor de musical laten varen, een nieuw plan bedacht en uitgevoerd. Een kerstwandelroute langs scènes van het kerstverhaal. Met veel hulp van de andere gemeenteleden in bijvoorbeeld zaagwerk, het schilderen en het ophangen van de verlichting is het gelukt.” vertelt de organisatie aan Weblog Zwolle.

Lees verder »

Interreligieuze viering in Zwolle gaat niet door

Interreligieuze viering in Zwolle gaat niet door

Zwolle – De interreligieuze viering verzorgd door SLAG Zwolle op 2 januari 2022, gaat niet door vanwege de harde lockdown die is ingegaan. Dit heeft de organisatie bekendgemaakt.

De jaarlijkse interreligieuze viering aan het begin van het nieuwe jaar is een Zwolse traditie geworden. In 2022 zou het thema zijn: verbinding. De Zwolse werkgroep SLAG, Samen Leven Anders Geloven, is de motor achter de jaarlijks terugkerende viering.

Lees verder »

SP stelt raadsvragen over massale bijeenkomst in Park de Wezenlanden

SP stelt raadsvragen over massale bijeenkomst in Park de Wezenlanden

Zwolle – De Zwolse fractie van de SP heeft maandag schriftelijke vragen gesteld aan het college van burgemeesters en wethouders. Dit omdat de berichtgeving over de grote bijeenkomst zondag in Park de Wezenlanden veel vragen en boze reacties in de stad heeft opgeroepen.

Gisterenmiddag vond in het stadspark een openlucht kerkdienst plaats van de stichting Presence. Minstens driehonderd mensen kwamen samen. Ze negeerden, op de eerste dag van de lockdown, de basisregels die de verspreiding van het coronavirus beperken. Zo werd er niet voldoende afstand gehouden. Ook droeg maar een enkeling een mondkapje.

Lees verder »