Zwolse theaters verkoopt 100.000 kaarten in theaterseizoen 2022-2023

Zwolse theaters verkoopt 100.000 kaarten in theaterseizoen 2022-2023

Zwolle – Maar liefst 100.000 kaarten zijn al verkocht voor voorstellingen in seizoen 2022-2023 bij Zwolse theaters. Afgelopen zondag verkocht het theater de honderdduizendste kaart aan de familie Weerman uit Zwolle voor Grease De Hitmusical. De kaartkopers zijn verrast met een mooie bos bloemen.

Directeur Rob Zuidema: “We zijn blij dat ons publiek de weg weer weet te vinden naar het theater. Voor het eerst weer een compleet theaterseizoen na een aantal roerige jaren. Het is dan toch afwachten of het publiek terug gaat komen. Maar gelukkig doen ze dat. We doen er dan ook alles aan om zoveel mogelijk publiek te vinden voor ons diverse aanbod.”

Lees verder »

Zwolse theaters wil aanbod toegankelijker maken voor mensen met een beperking

Zwolse theaters wil aanbod toegankelijker maken voor mensen met een beperking

Zwolle – Zwolse theaters is een samenwerking aangegaan met Toegankelijk Zwolle. Zij streven naar een toegankelijk cultureel aanbod, in het bijzonder de podiumkunsten.

De voorstelling Bruce & Wij in Schouwburg Odeon wordt vertolkt door muziektolken. Na de discussie in de Tweede Kamer over de toegankelijkheid in de culturele en creatieve sector voor mensen met een beperking, vindt Zwolse theaters het de hoogste tijd voor verbetering van het aanbod. “Er zijn nog zo veel mensen die niet vanzelfsprekend mee kunnen doen en kunst en cultuur is voor iedereen belangrijk,” zegt Zwolse theaters.

Lees verder »

Zwolse improcup: improvisatietheater voor en met publiek

Zwolse improcup: improvisatietheater voor en met publiek

Zwolle – De allereerste voorstelling van de Zwolse Improcup is op vrijdag 20 januari. Het is een nieuw initiatief van vier enthousiaste improvisatiegroepen: Aan de Overkant, Excuses voor het Ongemak, PeperDus en Uitzending Gemist.

Zij spelen elke derde vrijdag van de maand in een wisselende samenstelling een voorstelling in het sfeervolle theater van de Joseph Wresinski Cultuur Stichting. Het zijn voorstellingen waarin je je laat meevoeren op de golven van creativiteit en spontaniteit van de vier improvisatietheaterclubs die een avond brengen met verrassende en unieke scenes en sketches.

Lees verder »

Kinderspooktocht door binnenstad Zwolle

Kinderspooktocht door binnenstad Zwolle

Zwolle – Voor ouders met kinderen die van spannende verhalen houden, is er zaterdag 17 en zondag 18 december in Zwolle een spooktocht langs geheimzinnige straten en unieke locaties in de binnenstad.

Verhalenvertellers en zo’n honderd acteurs nemen je mee in een oud Noors verhaal over een reusachtige wolf die de zon op wil eten. De Kinderspooktocht is een mix van storytelling, theatrale scènes en videoprojectie. Het verhaal is gebaseerd op de Noorse mythologie en gaat over een reusachtige wolf die gevangen is, omdat hij de zon wil opeten zodat het altijd donker blijft. Dat kan natuurlijk niet. Maar de wolf groeit en groeit, en breekt uit zijn kettingen. De god Wodan roept zijn dodenleger op om de wolf te stoppen.

Lees verder »

Alternatieve Nachtmis bij Zwolse theaters

Alternatieve Nachtmis bij Zwolse theaters

Zwolle – Zwolse theaters organiseert op kerstavond 24 december voor het eerst De Alternatieve Nachtmis. Dit is een initiatief van programmamaker Oscar Kocken.

Joost Prinsen zal een alternatieve kerstpreek geven. Theatermaker en historicus Tijmen Dokter blikt terug op het jaar 2022. Choreograaf en danser Samir Calixto danst, Theater de Makkers beantwoordt de vraag: Samenleven. Hoe moet dat? Huisband Maartje & Kine zorgen voor speciale Nachtmis-muziek. Het moet een avond worden voor wie wél behoefte heeft aan inspirerende inzichten, verbindende verhalen, mooie muziek en misschien wel een vleugje samenzang, maar dat niet per se in een kerk zoekt.

Lees verder »

Grote viering 183 jaar schouwburg Odeon

Grote viering 183 jaar schouwburg Odeon

Zwolle – Odeon bestaat 183 jaar en dat wordt uitgebreid gevierd. Op vrijdag 9 december geeft de Zwolse schouwburg een geweldig belevenisfeest. Ze organiseren een avond met entertainment voor iedereen.

Van een nostalgische paardencarrousel tot veganistische, lactose-, glutenvrije en suikerarme taart om van te smullen, van schaduwen uit het verleden tot dromen over theater van de toekomst. “Dit alles met muziek waarin je je eigen stem kan herkennen,” aldus Odeon. Omdat Odeon altijd met de tijd mee wil gaan, is drie jonge vrouwelijke theater- en muziekmakers gevraagd om het feest voor de schouwburg te organiseren.

Lees verder »

Theatervoorstelling ‘Oscar en Oma Rozerood’ in Zwolle

Theatervoorstelling ‘Oscar en Oma Rozerood’ in Zwolle

Zwolle – De in Zwolle wonende actrice Ksenia Marasanova bewerkte ‘Oscar en Oma Rozerood’, de beroemde novelle van Eric-Emmanuel Schmitt, tot een theatervoorstelling van ruim twee uur.

De voorstelling ging in Amsterdam in première en krijgt goede recensies. ‘Oscar en Oma Rozerood’ wordt door het hele land opgevoerd. Op 28 oktober is Ksenia Marasanova even terug in Zwolle, want dan speelt ze de voorstelling in Dorpshuis De Molenkamp in Windesheim, dat voor de gelegenheid tot theater wordt omgebouwd. Aanvang 20.00 uur.

Lees verder »

Musical ‘De terugkeer van Thomas’ in de Oosterkerk

Musical ‘De terugkeer van Thomas’ in de Oosterkerk

Zwolle – Thomas a Kempis, de wereldberoemde Zwolse monnik uit de veertiende eeuw, bezoekt in de musical ‘De terugkeer van Thomas’ het Zwolle van vandaag.

Dat gebeurt op zaterdagavond 5 november in de Oosterkerk aan de Bagijnesingel. Thomas heeft ontmoetingen met mensen van deze tijd op de plekken waar hij heeft geleefd en gewerkt. Sommige ontmoetingen worden door de acteurs op het podium in beeld gebracht, andere zijn op bekende Zwolse plekken opgenomen zoals de begraafplaats Bergklooster, de Grote markt in Zwolle en bij de rivier de Vecht. Deze worden op film vertoond.

Lees verder »

Eerste eigen productie van Zwolse theaters: Sympathy for the Devil

Eerste eigen productie van Zwolse theaters: Sympathy for the Devil

Zwolle – Zwolse theaters presenteert haar eerste eigen productie: Sympathy for the Devil. Afgelopen week zijn de repetities van deze meedogenloze muziektheatervoorstelling van start gegaan. Sympathy for the Devil is vanaf november te zien in twintig theaters in het hele land.

In het jaar dat The Rolling Stones zestig jaar bestaan toont de voorstelling een ongefilterd verhaal over twee sensationele jonge vrouwen en muzen van The Stones: Marianne Faithfull en Anita Pallenberg, dé stijliconen van de swinging sixties. Sympathy for the Devil is geschreven door Sophie Kassies en muzikaal omlijst door de band Stones Sessions.

Lees verder »

Openluchtbad Zwolle decor voor locatievoorstelling We Zwemmen Nog

Openluchtbad Zwolle decor voor locatievoorstelling We Zwemmen Nog

Zwolle – Het Openluchtbad Zwolle vormt in september het decor voor de openluchtvoorstelling We Zwemmen Nog van Theater de Makkers, creatief producent Bart Jansen en Vereniging Openluchtbad Zwolle.

Het bad, dat werd gebouwd in 1933 en sinds 1994 een rijksmonument is, ontkwam in 1991 ternauwernood aan sluiting dankzij een langdurige protestactie en bezetting van het terrein door inwoners van Zwolle. Dit verhaal inspireerde de initiatiefnemers voor de voorstelling We Zwemmen Nog. Een locatievoorstelling over een gemeenschap die het verschil maakt. De voorstelling is te zien van donderdag 8 tot en met zaterdag 17 september. De kaartverkoop is gestart.

Lees verder »

Bewegend monument voor de stilte in Zwolle

Bewegend monument voor de stilte in Zwolle

Zwolle – Tijdens de performance DAT WAT WE NIET ZIEN werd de afgelopen dagen een groot wit monument door Zwolle bewogen. Theatermakers Lieke van der Vegt en Jolmer Versteeg maakten in samenwerking met de studenten Artiest van het Deltion College het onzichtbare zichtbaar: de stilte.

De performance sluit af met een documentaire over DAT WAT WE NIET ZIEN, nu online te zien. Lieke van der Vegt en Jolmer Versteeg, Theatergroep De Jonge Honden: “We verplaatsten een symbool voor ‘de stilte’ in de stad: we herdenken in beweging.” De theatermakers bouwden een universeel monument voor de stilte, een monument waar je zelf invulling aan kan geven als voorbijganger. Studenten van de opleiding Artiest verplaatsten het monument de afgelopen dagen door Zwolle.

Lees verder »

De Kringlopera brengt kringloopspullen tot leven

De Kringlopera brengt kringloopspullen tot leven

Zwolle – Bewoners van Zwolle-Zuid maken sinds 2015 muziektheater voor wijkgenoten onder de noemer Bruisende Buren, een initiatief van huis voor muziektheater KASKO. Op vrijdag 10, zaterdag 11 en zondag 12 juni presenteren zij de voorstelling: De Kringlopera.

Deze editie slaan ze de handen ineen met Stichting Kringloop Zwolle: de winkel in Zwolle-Zuid vormt het decor van de muzikale theaterroute. De voorstelling werd in 2021 al geschreven en opgevoerd, maar vanwege de toen geldende maatregelen kon er slechts een beperkt aantal bezoekers komen kijken.

Lees verder »