SP viert feest na overwinning verkiezingen

De SP vierde woensdagavond hun overwinningsfeestje in een café aan de Melkmarkt, na de overtuigende winst van de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag. Het was een avond met veel gejuich bij de socialisten.

De stemming zat er na het horen van de uitslag er al snel in. Twisterling:  ‘Er is strategisch gestemd, vanuit het hart’. De fractievoorzitter van de plaatselijke SP vond, dat de kiezer altijd gelijk heeft. Ze was blij dat ditmaal de kiezer had gestemd op een partij waarin wordt geloofd (dit n.a.v. de vorige verkiezing waarbij de kiezer strategisch op de PvdA stemde i.p.v. op de SP). Jammer voor de partij was, dat hun kandidaat-kamerlid Yildirim net niet een zetel in de Tweede Kamer behaalde. De 28e plaatsing bleek niet voldoende te zijn.
 
 
De trotse Zwolse leiders van de SP
 
 
 
Foto’s : Evert Veldhuis

PvdA grootste partij van Zwolle. SP wint fors !

PvdA is de grootste partij van Zwolle geworden (24,05%). Dat is de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen van woensdag 22 november voor Zwolle. De tweede positie is voor het CDA (22,4%). De grootste winnaar is de SP, die een winst heeft geboekt van 10,67%. Het opkomstpercentage was ruim 82%.

De gemeente Zwolle had een verkiezingsbijeenkomst in het restaurant van het stadskantoor belegd. In de goed bezochte, doch niet overvolle zaal, waren de meeste partijen bijeen gekomen. Daar waren gemengde emoties te zien. Zo waren er glunderende gezichten bij de SP en het CDA (dat landelijk de grootste is geworden). Ook de aanhangers van de ChristenUnie waren erg blij met de uitslagen. Zwolle krijgt er geen Tweede Kamerleden bij, maar verloor er één. Dat was Co Verdaas van de PvdA, die op de 41e positie geplaatst was. Esmé Wiegman was erg dicht bij een zetel, maar de 7e plaatsing was net niet goed genoeg voor de 6 die de CU kreeg. Eddy van Hijum (CDA) en Are Slob (CU) behielden hun kamerzetel.

De stemmen in Zwolle zijn geteld

Twisterling blij: de SP is de grootste winnaar…

Koster (SP) wordt ‘gepast’ gefeliciteerd door Van Dooremolen (CDA)…

Weber zijn PvdA is de grootste van Zwolle…

De exit-polls worden geturfd…

Van Boven (links) verwondert over de winst van de CU…

Lees verder »

Burgemeester verwacht opkomst van 80 %

Burgemeester H.J. Meijer verwacht voor de Tweede Kamerverkiezingen in Zwolle een hoge opkomst van de kiesgerechtigden. Hij deed die uitspraak bij één van zijn bezoeken aan een stembureau in de stad, bij het bureau in Het Stroomdal aan de Botlek.

De commissie van Het Stroomdal zegt ook zelf dat de opkomst ‘zeer ruim’ is. Van de ongeveer 1.750 stemgerechtigden in de omgeving van Aa-landen Zuid stemden klokslag 17.00 uur al 1.000 burgers. Een aanwezige ex-inwoner van Zwolle klaagde, dat hij niet kan stemmen deze woensdag. Hij is recent verhuisd naar Zutphen. Hij had daar van Zwolle nog geen toegezegde stempas ontvangen. Daarop probeerde hij op verzoek van zijn nieuwe gemeente dinsdag op het stadskantoor alsnog een stempas te bemachtigen. Daar werd hem te verstaan gegeven dat dit alleen tot maandag 15.00 uur had gekund, maar dat stond op de stempas die hij juist niet gekregen had. Een telefoontje naar de Tweede Kamer bood de man ook geen uitkomst. De ex-Zwollenaar overweegt nu het sturen van een aangetekende klacht.

Burgers krijgen verkeerde Stempas

De stemlocatie op OBS De Ooosterenk in de wijk Wipstrik is tot woensdag 12.00 uur goed bezocht. Tot het middaguur werden er van de ruim 1.500 kiesgerechtigden al 440 stemmen geteld door de commissie ter plaatse.

In de rij…

De commissie liet weten, dat er deze dag een hoge opkomst is, waarbij het opgevallen was dat veel moeders met kinderen de stemlocatie passeerden. De ook aanwezige Johan Weber (fractievoorzitter van de plaatselijke PvdA) zegt deze woensdag door drie personen gebeld te zijn, die van de gemeente een verkeerde stempas ontvangen hadden. Hij heeft nu nog geen idee hoe dit heeft kunnen gebeuren. De burgers konden vandaag, volgens de regels, geen juiste stempas meer regelen. In een klaslokaal waar het bureau gesitueerd was maakte een leraar gebruik van de bijzondere situatie, door aan zijn leerlingen uitleg te geven over wat de Tweede Kamerverkiezingen inhouden.

Raadsel rond fopspeen op verkiezingsposters

In de wijken Dieze en Wipstrik zijn dinsdag op verkiezingsposters fopspenen op de monden van de lijsttrekkers en kamerleden geplakt. Het is raadselachtig wie of welke partij hiervoor verantwoordelijk is.

Bij het verkiezingsbord aan de Hanekamp werden op alle monden een fopspeen geplakt, behalve op een poster waarop staat dat je op Michael en Vera van het Humaan Asielbeleid moet stemmen. Maar of dat de afzenders van de fopspenen zijn… ??

Wisselend succes voor mobiel stembureau

Voor het eerst kunnen kiesgerechtigden in Zwolle hun stem uitbrengen bij een tweetal mobiele stembureaus. Dit kon bij het Centraal Station aan het Stationsplein en in de hal van Hogeschool Windesheim op de Campus.

De stemlocatie op Hogeschool Windesheim

In de vroege ochtenduren stond het stembureau bij het CS. Daar stemden in anderhalf uur tijd 86 kiesgerechtigden. Van 12.00 – 14.00 uur stond het mobiele bureau in de hal van Windesheim. Daar was de opkomst behoorlijk, en werden er 169 stemmen verzameld. Tussen 16.30 en 19.00 uur zal het stembureau weer bij het CS staan.

Dhr. Van Emmen verzorgt namens de gemeente het transport…

Verkiezingen 22 november Zwolle

A.s. woensdag 22 november vinden de Tweede Kamerverkiezingen plaats. Welke politieke partij wordt er in Zwolle de grootste, wie zijn de winnaars deze dag en wie de verliezers ? Weblog Zwolle zal woensdag de gehele dag zijn bezoekers geregeld op de hoogte houden van de allerlaatste ontwikkelingen in Zwolle.

Krijgt de PvdA de meeste stemmen in Zwolle?

Weblog Zwolle zal de meningen en de tussentijdse peilingen in de stad publiceren. Ook zullen fotografen de actuele website van recente kiekjes voorzien, en natuurlijk zal Weblog Zwolle de uitslag van de verkiezingen in Zwolle zo snel als mogelijk op de website plaatsen. Houdt daarom deze website nauwlettend in de gaten de komende dagen !!

SP Zwolle nu al in feeststemming

De SP afdeling Zwolle viert ‘Oud en Nieuw’ op 22 november en nodigt Zwolle uit om in de vreugde te delen. Het SP bestuur hierover: “Op 22 november heeft de SP iets te vieren! Dat is nu al zeker en het kan alleen maar nog mooier worden. De eerste winst is al dat we afscheid mogen nemen van een (Oud) kabinet dat ons de afgelopen vier jaren met vallen en opstaan door een periode van afbraak heeft geleid.”

“Vooral het ‘vallen’ is nadrukkelijk in beeld want we zitten nu al met de derde versie van het kabinet in slechts vier jaar. Leven we dan toch in Italië?” Vervolgens: “We gaan er van uit dat de komende vier jaren (Nieuw) beter worden want de SP groeit explosief. Na drie kabinetten Balkenende met de bekende asociale signatuur kan het ook eigenlijk niet anders dan beter worden”, zegt de SP in Zwolle. Of Nederland daadwerkelijk iets te vieren heeft blijft nog even een verrassing maar voor de SP is het nú al zeker dat het een overwinningsfeestje zal zijn. Een medaille is al gegarandeerd en het kán een gouden worden.”

Lees verder »

Fred Teeven debatteert over veiligheid

Zaterdagmiddag ging VVD-nieuwkomer en beoogd kamerlid Fred Teeven (nummer zes op de kandidatenlijst) in café Binnen in debat over onorthodoxe methodes om de veiligheid en het veiligheidsgevoel in steden te verbeteren. Tijdens dit debat presenteerden initiatiefnemers van het Zwolse VOS project de werkwijze aan Teeven, die de genodigde minister Henk Kamp verving.

Enkele onderwerpen die aan de orde kwamen tijdens het debat waren het VOS-project (Veiligheid op Straat) wat door zijn werkwijze opvalt en is voorgedragen voor een Europese prijs. Daarnaast stonden cameratoezicht en preventieve fouillering op de agenda. Bovendien kwam het idee van een monteringsysteem tegen horecaveelplegers aan de orde.

Lees verder »

Samen naar het lijsttrekkersdebat kijken

Woensdag 22 november zijn de verkiezingen. De campagnes zijn bijna voorbij. Als laatste evenement is dinsdag 21 november het lijsttrekkersdebat op Nederland 1. Of eigenlijk, zijn er twee lijsttrekkersdebatten. De tweede is waar het ‘echt’ om gaat. Wordt Jan Marijnissen opnieuw de winnaar van de avond? Hoeveel stemmen weet Wouter Bos nog te trekken? Is Balkenende nog altijd op dreef? Weet Mark Rutte de kiezers opnieuw te overtuigen? En hoe doen Femke Halsema en André Rouvoet het die avond?

Natuurlijk kan je thuis voor de televisie kijken. Maar is het niet veel leuker dat met elkaar te doen? Net als samen voetbal kijken? En daarna met elkaar van gedachten wisselen over ‘hoe ze het deden?’ en ‘wat zeiden ze nu eigenlijk?’. Dynamiek nodigt daarom iedereen uit, mede namens verschillende lokale politieke afdelingen, waaronder GroenLinks, VVD, PvdA en ook namens het COC om dinsdag 21 november naar het lijsttrekkersdebat, in het pand van de COC aan de Kamperstraat, te komen kijken.

Lees verder »

Kans voor Zwolse kandidaat kamerleden

Volgens de huidige politieke peilingen maken de Zwollenaren Yildirim en Wiegman een goede kans om in de Tweede Kamer te komen.

 

Yildirim (zie foto) staat 28e op de SP-lijst. De partij is volgens de peilingen een grote stemmentrekker. Geschat wordt dat de partij een kleine 30 zetels krijgt. Wiegman staat zevende op de lijst van de ChristenUnie. In de peiling van De Hond krijgt de partij 8 zetels na de verkiezingen.
Bron: RTV Oost

Zwols CDA-kamerlid varend de regio door

Kandidaat-Tweede-Kamerlid Eddy van Hijum van het CDA maakt vanaf 16 november een driedaagse vaartocht door de Kop van Overijssel. Hij doet daarbij achtereenvolgens Kampen, Genemuiden, Zwartsluis, Hasselt en Zwolle aan. Samen met lokale CDA-ers bezoekt Van Hijum in deze plaatsen diverse bedrijven, organisaties en markten.

De vaartocht vindt plaats met de tot motorschip omgebouwde klipperaak ‘Drifter’, bouwjaar 1912. Eigenaar en schipper is Gerard van Dooremolen, CDA-wethouder te Zwolle. Met de vaartocht wil Van Hijum onder meer de aandacht vestigen op het belang van de beroeps- en recreatievaart voor de economie en de werkgelegenheid van Overijssel. Daarom moeten vaarwegen, bruggen en sluizen goed onderhouden worden en havens en bedrijventerreinen goed bereikbaar zijn.

Lees verder »