Zwolle, historische stad? of klein manhattan?

Zwolle – Deze tekening/cartoon maakte Bert Dijkink in februari 2009 naar aanleiding van de voorgenomen plannen tot hoogbouw in onze oude binnenstad van Zwolle. De buitenproportionele hoogbouw die Zara thans tussen de Diezerstraat en de Spoelstraat inperst was toen nog niet eens bekend.

binnenstad.jpg 

Was zijn tekening in 2009 ingegeven door overdreven angst? of had hij een voorzienige blik?

Wetenschap vanaf de Zeepkist

Zwolle – ‘Participatie van jeugdige verdachten in jeugdrechtbanken in Europa’; ‘jongeren en hun gebruik van nieuwe media’, en ‘de middeleeuwse oorsprong van zeekaarten ontkracht’. Een unieke combinatie van wetenschappelijke onderwerpen, toegelicht vanaf een zeepkist. Op maandag 14 april beklimmen om 20.00 uur in Café de Tagrijn (Buitenkant 8, Zwolle) drie onlangs gepromoveerde wetenschappers de zeepkist en vertellen op een toegankelijke manier over hun onderzoek tijdens het ‘Academisch Café’. 
De sprekers krijgen ieder een kwartier vrije spreektijd om zonder hulpmiddelen de luisteraar te overtuigen, interesseren, boeien of te laten lachen. Daarna krijgt het publiek de tijd om de spreker vragen te stellen of met hem of haar in debat te gaan. Aan het einde van de avond wordt de publieksprijs uitgereikt aan de meest inspirerende spreker aan de hand van een applausmeter.

Lees verder »

Wat vindt Zwolle van de troonsafstand van Koningin Beatrix

Zwolle – Koningin Beatrix maakte maandagavond op televisie en radio bekend dat zij afstand doet van de troon ten gunste van haar zoon kroonprins Willem-Alexander.

06-12-2012_opening_hanzelijn_beatrix_05.jpg
Koningin Beatrix was de vorige maand nog in Zwolle bij de opening van de Hanzelijn.

Beatrix werd op 30 april 1980 gekroond tot koningin. Premier Mark Rutte reageerde na de toespraak van koningin Beatrix via een korte toespraak vanuit het torentje in Den Haag. De Koningin vindt dit jaar een mooi moment omdat ze 75 jaar wordt en het 200 jaar geleden is dat Nederland een koninkrijk werd. Ze kijkt met veel voldoening terug op haar koningschap. Ze vindt het tijd voor een nieuwe generatie. Volgens Beatrix zijn prins Willem-Alexander en prinses Máxima klaar zijn voor het koningschap. Beatrix is dankbaar voor alle jaren dat ze staatshoofd mocht zijn. Wat vindt Zwolle van de troonswisseling?

hm_toespraak.jpg
Persfoto RVD

Vuurwerkklachten

Zwolle – Mening Zwollenaar klaagt. Nu het vuurwerk weer verkocht mag worden lappen velen de regels aan hun laars en gaan vrolijk afsteken. Dat ze een Halt-straf kunnen krijgen nemen ze voor lief. De politie kan tenslotten toch niet op alle plekken tegelijk zijn. Zo komen er uit Zwolle-Zuid en Holtenbroek klachten en wordt er ook op twitter heel wat gemopperd. 
De officiele afsteektijden zijn: Particulieren mogen alleen vuurwerk afsteken tijdens de jaarwisseling. Kopen mag alleen tijdens de laatste 3 dagen van het jaar. Er geldt een minimumleeftijd voor verschillende soorten vuurwerk. U mag consumentenvuurwerk alleen afsteken op oudejaarsdag van 10 uur ’s morgens tot 2 uur ’s nachts. Deze afsteekperiode is vastgesteld om de overlast beperkt te houden. Vuurwerk mag aan consumenten verkocht worden op 29, 30 en 31 december, dus de 3 dagen voorafgaand aan de jaarwisseling. Als één van deze dagen op een zondag valt, mag er op die dag geen vuurwerk verkocht worden. Het is dan wel toegestaan vuurwerk te verkopen op 28 december.

Vuilnisbak in Zwolse Weezenlanden-vijver

Zwolle – Buurtbewoners maken zich ernstig zorgen, de Weezenlanden-vijver is ooit een bloeiende vijver geweest met mooie dotterbloemen, riet, waterlissen, en andere prachtige bloemen en planten, tot dat de gemeente een paar jaar terug besloot de wezenlanden vijver te baggeren, het hele park werd uitgebaggerd 80% van de vis ging dood.

dscn08951.jpg 

De gemeente bedacht om al het riet en andere waterplanten, keurig recht af te snoeien, met andere woorden, alles gewoon weg halen. het gevolg, kale waterkanten waar hier en daar al wat riet terug is gegroeid. Dat de vijver een klap heeft gehad is te zien, het water zit bom en bom vol met draad alg wat er vaak op duid dat er te weinig zuurstof in het water zit. En alsof dat nog niet genoeg is, is de vijver veranderd in een drijvende de vuilnis bak, waar enkele meerkoeten paar tussen de troep zwemt, op zoek naar eten voor hun kuikens. De vijver ziet het er uit als een vuilnisbak en dit is toch om verdrietig van te worden?! 

dscn09021.jpg

Wat vindt Zwolle

Vuurwerk moet verboden worden 

Vuurwerk veroorzaakt jaarlijks verwondingen bij de gebruikers ervan. Sommige slachtoffers zijn voor hun leven verminkt. Daarnaast zorgt het afsteken van vuurwerk voor (geluids) overlast al dagen voor de jaarwisseling, hinderlijk voor mens en dier. De nieuwe stelling luidt: Verkoop van vuurwerk verbieden en vervangen voor een vuurwerkshow door gemeenten in Nederland georganiseerd.

Wat is uw mening? Stem op de nieuwe poll.

Wat vindt Zwolle van…

…de Verzetsbeweging tegen Wilders ?

Tegenstanders van Geert Wilders verenigen zich en richten een tegenbeweging op onder het motto ‘Stop de VerWildering’. Er staat een landelijke demonstratie in Amsterdam gepland.

PVV-voorman Geert Wilders heeft met zijn plannen voor een provocerende film over de islam een tegenbeweging tegen zichzelf in gang gezet. Voorzitter van de HBO-Raad Doekle Terpstra vindt dat het tijd wordt ‘het kwaad te stoppen’ en heeft toegezegd mee te doen in een anti-Wildersbeweging. Stichting VluchtelingenWerk, verschillende gemeenteraadsleden, hoogleraren, antidiscriminatieorganisatie ‘Nederland bekent Kleur’ en de stichting Islam en Burgerschap hebben ook al steun toegezegd. Op persoonlijke titel heeft Amnesty Internationaldirecteur Eduard Nazarski eveneens sympathie betuigd.

Lees verder »

Wat vindt Zwolle van…

… het weren van seksdatingreclames van de t.v. ?

De ChristenUnie wil na belspelletjes ook de seksdatingreclames van de tv weren. Fractieleider en Zwollenaar Slob vindt dat de reclames die ’s nachts te zien zijn op de commerciële netten, bijdragen aan de seksualisering van de maatschappij.

Slob zal vanmiddag in de Tweede Kamer voorstellen de seksdating aan te pakken via de mediawet. Hij wil dat de regels voor telewinkelen worden aangepast. De seksdating valt daaronder. Vooralsnog lijkt er geen meerderheid voor het aanpakken van de seksdating. De PvdA ziet er niets in en het CDA voelt meer voor vrijwillige afspraken met de commerciële omroepen.

Wat vindt Zwolle van…

Doping tijdens de Tour de France ?

Vooraf de Tour de France was er al de nodige commotie toen met name Duitse wielrenners onthulden dat ze doping hadden gebruikt in het verleden. Ook voormalig tourwinnaar de Deen Riis.

Deze week moesten de renners van de teams Astana en Cofidis de Tour de France verlaten nadat hun renners Vinokourov en Moreni op doping waren betrapt, en woensdagavond het bericht dat ook gele trui drager Michael Rasmussen van de Nederlandse Rabobank ploeg uit de tour is gezet. De laatste gebruikte geen doping, maar loog de ploegleiding voor dat hij in juni 2007 in een ander land trainde.

Lees verder »

Wat vindt Zwolle van…

De afname van dagbladabonnementen ?

Steeds minder mensen hebben een abonnement op een dagblad. Dat meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek maandag. Het aantal huishoudens met een krantenabonnement is gedaald van 62 procent in 1997 tot 51 procent in 2006. Meer dan de helft van de stellen in Nederland kreeg vorig jaar een krant thuisbezorgd. Bij eenoudergezinnen was dat minder dan een derde.

Bij alle typen huishoudens is een daling waar te nemen, maar de minst sterke is te zien bij paren zonder kinderen: van 70 procent in 1997 naar 63 procent in 2006. Ouderen blijken vaker dan jongeren te kiezen voor een dagbladabonnement. Autochtone Nederlanders (56 procent) nemen ook eerder een abonnement dan Westerse allochtonen (44 procent) en niet-Westerse allochtonen (14 procent). Bij twee van de drie personen met een universitaire of hogere beroepsopleiding is er een krant in het huishouden. Bij mensen met alleen lager onderwijs is dit 44 procent.

Lees verder »

Wat vindt Zwolle van…

Jongeren in schulden door pokeren

Steeds meer scholieren raken in geldproblemen door pokeren. Het regionale netwerk voor verslavingszorg Novadic-Kentron in Noord-Brabant schrijft dat in zijn jaarbericht over de rage.

Alleen al in Eindhoven meldden zich in het afgelopen half jaar ongeveer twintig vooral jonge pokeraars met schulden, vertelde teamleider preventie Sylvester Aboikoni vrijdag. Andere signalen duiden op honderden probleemgevallen, legde Aboikoni verder uit. De regionale verslavingszorg begon twee maanden een specifiek onderzoek onder middelbare scholieren in de regio. Vijfhonderd leerlingen tussen 15 en 19 jaar werden ondervraagd. De resultaten worden eind deze maand verwacht maar Aboikoni denkt al dat meer onderzoek nodig is in heel Nederland en ook onder oudere spelers. “Poker is een rage in heel Nederland.”

Wat vindt Zwolle van…

‘Alle horeca rookvrij in 2008’

Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft woensdag laten weten dat hij een rookverbod gaat invoeren in alle horeca. Het verbod zal op 1 juli 2008 ingaan, zo meldt RTL Nieuws. Klink schreef dat in een brief aan de Tweede Kamer.

Een woordvoerster van minister Klink wilde alleen kwijt dat “het onderwerp vrijdag in de ministerraad wordt besproken”. De bewindsman zet “heel veel vraagtekens bij de uitkomst daarvan, ook wat mijzelf betreft”, zei hij woensdag in een schorsing van een spoeddebat in de Kamer over orgaandonatie. Klink zei dat een besluit langer kan duren. Hij zei dat hijzelf “het meest in dubio” is of ook in coffeeshops het roken taboe wordt. De minister wil gezien de gezondsheidschade vaart maken. Er geldt al een rookverbod op de werkplek en dat moet nu ook gelden in de horeca, stelde hij.

Lees verder »