Hersens actief houden tijdens Studiekring in Stadkamer Zwolle

Hersens actief houden tijdens Studiekring in Stadkamer Zwolle

Zwolle – Nieuwe mensen ontmoeten, geestelijk actief blijven en nieuwe dingen leren. Dit vat een Studiekring goed samen. Bij een Studiekring kom je eens in de twee weken samen met tien tot vijftien andere senioren om verschillende onderwerpen en actualiteiten te bespreken.

Tijdens Studiekring in Stadkamer Zwolle worden zelfgekozen onderwerpen en eigen ervaringen besproken. Vaak hebben de onderwerpen die men met een ander wil delen betrekking op actualiteiten, hobby’s of kennis. Zo blijft iedereen op een plezierige manier op de hoogte van allerlei ontwikkelingen.

Lees verder »

Voor Elkaar Zwolle helpt nieuwe Nederlanders werk zoeken

Voor Elkaar Zwolle helpt nieuwe Nederlanders werk zoeken

Zwolle – Stichting Voor Elkaar Zwolle biedt vanaf 18 oktober de JobGroup ‘Ik werk in Nederland’ aan in samenwerking met DOCK24. Getrainde vrijwilligers gaan in acht middagen aan de slag met nieuwe Nederlanders.

Deze mensen wonen al een tijdje in Nederland en hebben hulp nodig bij de zoektocht naar een baan. De deelnemers leren over werken in Nederland, (her)ontdekken hun interesses en vaardigheden en leren om zichzelf te presenteren tijdens sollicitaties.

Lees verder »

IVN Zwolle start met klimaatcursus

IVN Zwolle start met klimaatcursus

Zwolle – De nieuwe Klimaatcursus ‘De Groene Verandering’ van IVN Zwolle plaatst klimaatverandering in een breed perspectief en zet aan tot klimaatactie. Er wordt ingegaan op de huidige stand van zaken rondom klimaatverandering en de wisselwerking tussen menselijk handelen en de klimaatverandering.

De cursus wil niet alleen informeren, maar ook motiveren met positieve verhalen die aanzetten tot actie en die vertrouwen geven in het eigen handelen. De cursus bestaat uit zes theorielessen en twee excursies en is geschikt voor iedereen. Voorkennis over het klimaat is niet nodig. Het enige wat je nodig hebt is de motivatie om samen te leren en een steentje bij te dragen aan een beter klimaat.

Lees verder »

Fraterhuis Academie met Margriet Brandsma over bondskanselier Merkel

Fraterhuis Academie met Margriet Brandsma over bondskanselier Merkel

Zwolle – Fraterhuis Academie staat op zaterdag 2 oktober van 11.00 tot 13.00 uur in het teken van Duitsland. Na eerdere succesvolle colleges is Margriet Brandsma opnieuw te gast om deze keer te vertellen over de vertrekkende Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Journalist Margriet Brandsma werkte twintig jaar voor het NOS-journaal en van 2002 tot 2011 was ze correspondent in Duitsland. Vanaf die periode schreef ze ook boeken over Duitsland, zoals Daar is de Muur en Het mirakel Merkel. Tegenwoordig is ze werkzaam als freelance journalist en als gastdocent journalistiek op Hogeschool Windesheim in Zwolle.

Lees verder »

Grandesco Music start weer met groepslessen

Grandesco Music start weer met groepslessen

Zwolle – Muziekschool Grandesco Music in Zwolle houdt op zaterdag 18 september een kick-off voor de groepslessen. Nu samen zingen en muziek maken weer mag, worden de groepslessen nieuw leven ingeblazen.

Samen muziek maken is goed voor je individuele ontwikkeling, aldus Grandesco Music, omdat er wordt geleerd om rekening te houden met tempo en andere muzikanten. Daarnaast is het ook op sociale vlakken een leerzame ervaring. Omdat er steeds minder coronamaatregelen gelden, kunnen de verschillende groepslessen weer opgestart worden.

Lees verder »

Vuurvogel OpStreek start najaarsproject

Vuurvogel OpStreek start najaarsproject

Zwolle – Het seizoen is bij Jeugdsymfonie-orkest De Vuurvogel weer gestart. De meeste muzieklessen zijn begonnen en ook haar jongste orkest, Vuurvogel OpStreek, start met het najaarsproject.

Vuurvogel OpStreek is het strijkensemble voor beginnende strijkers en staat onder leiding van Lies van Vledder en Esther de Boer. In het korte tijdsbestek van acht repetities wordt er toegewerkt naar het eerste echte concert op zondag 14 november. Tijdens dit familieconcert zullen de jongste strijkers zich presenteren naast de andere koren en orkesten van stichting de Vuurvogel in het Landstede Sportcentrum.

Lees verder »

Muzikale kickstart voor jonge kinderen

Muzikale kickstart voor jonge kinderen

Zwolle – Volgende week start een cursus Grandesco Basics voor jonge kinderen. Tijdens deze cursus Algemene Muzikale Vorming (AMV) maken kinderen spelenderwijs kennis met muziek.

Grandesco Basics is een AMV-cursus waarin kinderen van 6 t/m 8 jaar zich ontwikkelen in het maken van muziek. Ze gaan samen muziek maken, noten leren lezen, instrumenten ontdekken, zingen en bewegen op muziek.

Lees verder »

Stadsnatuur van Zwolle ontdekken door je smartphone-lens

Stadsnatuur van Zwolle ontdekken door je smartphone-lens

Zwolle – Wat deel jij meestal op je socials? Hoe kijk jij naar je omgeving en waar let je op als je foto’s maakt? Zie je dan ook de natuur in de stad?

Als je graag meer wil leren over fotograferen met je smartphone, een verhaal wil vertellen in beeld en blij wordt van natuur en groen, dan ben je bij de Nature Bit ‘Stadsnatuur in de Schijnwerpers’ aan het goede adres. Meedoen met deze inspirerende activiteit kan op 12 en 26 september.

Lees verder »

Zelf kunst maken van plastic afval uit de IJssel

Zelf kunst maken van plastic afval uit de IJssel

Zwolle – Kunst maken van plastic drijfafval. Op 5 augustus wordt hierover een workshop georganiseerd op de IJsselbiënnale. In de voormalige Harculo energiecentrale kunnen deelnemers een uniek, persoonlijk kunstwerk maken van plastic afval.

Het afval is verzameld met de plasticvanger in de IJssel, op een steenworp afstand van de Harculo centrale. De plasticvanger is op 2 juli in de IJssel geplaatst door Clear Rivers. Deze non-profit organisatie bestrijdt wereldwijd de vervuiling met plastic in rivieren. De ruim 80 meter brede vanger wordt wekelijks geleegd. Het opgevangen plastic wordt in de komende maanden via Clear Rivers verwerkt tot duurzame producten in de omgeving van Zwolle.

Lees verder »

Workshop veilig en gezond fietsen voor Zwolse vijfenzestigplussers

Workshop veilig en gezond fietsen voor Zwolse vijfenzestigplussers

Zwolle – Veilig Verkeer Nederland (VVN) organiseert voor inwoners (65+) van de gemeente Zwolle een gratis workshop getiteld ‘Het Nieuwe Fietsen’. Want ook de ervaren fietser merkt weleens dat het fietsen anders is geworden.

Het fietsen met de e-bike gaat sneller en het verkeer wordt drukker en ingewikkelder. Centraal staat hoe de deelnemers ervoor kunnen zorgen dat zij zich veilig voelen op de fiets en nog heel lang kunnen blijven fietsen. In de workshop Het Nieuwe Fietsen delen deelnemers ervaringen met elkaar en geeft de adviseur van VVN gerichte tips en adviezen om zo lang mogelijk veilig en gezond te kunnen genieten van het fietsen.

Lees verder »

Humanitas Zwolle met nieuwe cursus tegen eenzaamheid onder jongvolwassenen

Humanitas Zwolle met nieuwe cursus tegen eenzaamheid onder jongvolwassenen

Zwolle – De eerste resultaten van een vernieuwende aanpak van eenzaamheid zijn positief. Het is de training Meer Contact waarin deelnemers leren wat zij zélf kunnen doen om minder eenzaam te worden.

Het project werd eind vorig jaar gestart door de Humanitas afdeling Zwolle. Deelnemers in de leeftijd van 18 tot en met 25 jaar leren tijdens de twee maanden durende coronaproof cursus wat zij zelf kunnen doen om meer contact te krijgen.

Lees verder »