Coalitiepartijen presenteren coalitieakkoord 2018-2022

Zwolle – Vier fractievoorzitters: Gerdien Rots (ChristenUnie), Sylvana Rikkert (GroenLinks), Silvia Bruggenkamp (Swollwacht) en Thom van Campen (VVD), ondertekenden vrijdag het coalitieakkoord 2018-2022 onder de titel “Duurzame kwaliteit en groei”. De partijen hebben er vertrouwen in dat door de constructieve coalitiebesprekingen een stevige basis is gelegd voor een verbindend en stabiel college. Met dit coalitieakkoord tonen zij een ambitieus programma voor de komende vier jaar. Het geeft de ambities voor de komende jaren op hoofdlijnen. In de begroting voor 2019 en de perspectiefno-ta 2020-2023 worden de voornemens verder uitgewerkt.
“Zwolle is een prachtige stad, met een rijke historie en een perspectiefvolle toekomst”, zo staat in het akkoord, dat vrijdag aan de pers werd gepresenteerd. “Zwolle groeit en wordt ste-delijker. Er zijn transities in het sociale en fysiek domein, we stappen over op schone energie en we zitten middenin een digitale transitie. We werken aan de toekomst met lef en leider-schap. De stedelijke groei vraagt om scherpe keuzes als het gaat om woonomgeving, ener-gie, mobiliteit, economie, zorg, onderwijs en cultuur.”

Lees verder »

Foodtruckfestival bij Hogeschool Windesheim

Foodtruckfestival bij Hogeschool Windesheim

Zwolle – Wegens succes herhaald: het foodtruckfestival op de Campus van Hogeschool Windesheim. Op donderdag 31 mei is Windesheim net als vorig jaar in de festivalsferen met verschillende foodtrucks en live muziek op het grasveld voor gebouw X. Veertien foodtrucks verkopen op deze dag diverse verrassende gerechten voor een maximale prijs van €2,50. Van 11.00 uur tot 15.00 uur zijn studenten, werknemers en omwonenden van harte welkom. Het evenement wordt georganiseerd in het kader van ‘Reuring op de Campus’: een initiatief van Windesheim Evenementen om regelmatig met een event op de Campus voor meer reuring te zorgen.

Open dag met schaapscheerdersfeest op de Schellerhoeve

Zwolle – Zondag 27 mei van 13.00 tot 16.00 uur houdt Wijkboerderij de Schellerhoeve een open dag met diverse activiteiten. Organisaties en medewerkers van de Schellerhoeve presenteren hun werk. Zo zijn er kraampjes met (boerderij)producten, groentestekjes en lekkere hapjes. Is er een rondleiding over de Permacultuurtuin en in de Pluktuin en zijn er kinderactiviteiten. De schapen worden op twee manieren geschoren; ambachtelijk met de hand en elektrisch met een tondeuse. Leuk om het verschil te kunnen zien. Wat er vervolgens allemaal met de wol kan wordt ter plekke gedemonstreerd. Daarnaast vindt de feestelijke opening van ons nieuwe mobiele kippenhok en het vernieuwde Kabouterpad plaats. Wijkboerderij de Schellerhoeve is te vinden in het Schellerpark op nummer 101.

Braderie door Chr. Brassband Excelsior Zalk

Zwolle – Chr Brassband Excelsior Zalk organiseert op zaterdag 15 september wederom een braderie in het sfeervolle dorpscentrum van het Overijsselse Zalk. Er is plaats voor ongeveer 180 marktkramen, aangevuld met enkele honderden meters aan grondplekken. Het is inmiddels een begrip in de regio. Duizenden mensen weten ieder jaar de braderie te vinden. Er is voor iedereen wat wils: nieuwe producten, oude producten, streekproducten en er zijn voldoende eet- en drinkgelegenheden. De braderie start om 9.30 uur en eindigt rond de klok van 16.00 uur. Inmiddels is de helft van het aantal beschikbare kramen al gereserveerd. Aanmelden voor een kraam of grondplek kan nog via www.braderie.excelsiorzalk.nl.

Slagwerkspektakel op het Grote Kerkplein in Zwolle Centrum

Zwolle – MEC muziekschool organiseert woensdag 30 mei om 15.00 een slagwerkspektakel op het Grote Kerkplein in Zwolle Centrum. Ze willen proberen met zoveel mogelijk kinderen een slagwerkstuk in te studeren op emmers en met 2 stokken. Ze hopen ​op veel kinderen om een Zwols en Overijssels record te vestigen. Maar hoe meer kinderen hoe leuker en gezelliger!

Kom 30 mei om 15.00 naar het grote kerkplein in Zwolle centrum.​
Neem je eigen emmer en 2 stokken mee​!!​

Gewone mensen gezocht voor een bijzonder kind

Zwolle – Ook in Zwolle zijn er kinderen en jongeren die soms tijdelijk en soms voor langere tijd niet thuis kunnen wonen. Zo zoekt Trias op dit moment voor een meisje van dertien een passende plek in Zwolle of omgeving zodat ze op haar vertrouwde school kan blijven en haar vriendinnen kan blijven zien.

Informatieavond 30 mei
Woensdag 30 mei organiseert Trias samen met gemeente Zwolle een vrijblijvende informatieavond over pleegzorg bij wijkcentrum SIO, Thorbeckelaan 2 in Zwolle. Aanvang 19.30 uur. Aanmelden voor de informatieavond kan via voorpleegouders@trias-groep.nl. Pleegzorgorganisatie Timon is ook aanwezig.

Lees verder »

Landelijk Protest Luchtvaartgroei ook in Zwolle

Landelijk Protest Luchtvaartgroei ook in Zwolle

Zwolle – Omwonenden van zes Nederlandse luchthaven hebben hun inspanningen gebundeld en het LBBL (Landelijk Bewonersberaad Luchtvaart)  opgericht. Het doel is  om gezamenlijk iets te doen tegen de groei van de luchtvaart in ons land.

De nieuwe actiegroep heeft een landelijke actiedag gepland op 23 juni. In diverse plaatsen in Nederland, waaronder in Zwolle zal actie gevoerd gaan worden. De actiegroep wil het kabinet oproepen om prioriteit te geven aan  de gezondheid van de mensen, het milieu en het klimaat. De luchtvaartmaatschappijen zouden hun CO2 uitstoot moeten reduceren, zoals andere bedrijven dit doen. Treinverbindingen moeten mogelijk worden voor concurrerende prijzen zodat er minder korte Europese vluchten zullen plaatsvinden.

Lees verder »

De Zwolse Lente

De Zwolse Lente

Zwolle – 'De Zwolse Lente' is de titel van een expositie en van een onlangs verschenen boek. Deze konden tot stand komen, omdat de familie van Dolf Henneke zijn nalatenschap van misschien wel 100.000 negatieven aan het Zwols Historisch Centrum geschonken heeft. De negatieven zijn opgeborgen in kartonnen dozen en zijn chronologisch gerangschikt op maand en jaar. Van al deze negatieven zijn er inmiddels een paar duizend gedigitaliseerd. Een hele klus, omdat 'het verhaal achter de foto' opgediept moet worden uit krantenarchieven.

Dolf Henneke was de eerste freelance persfotograaf van Zwolle. Hij kwam vanuit Amsterdam in Zwolle terecht, nadat hij om aan een razzia te ontkomen, op de eerste de beste trein stapte. In de ‘Provinciale Overijsselsche en Zwolsche Courant’ hebben veel foto's van hem gestaan. Zijn mooie foto's geven een gedetailleerd beeld van de wederopbouw in Zwolle.

Lees verder »

Lichaam dode Zwollenaar lag in stukken onder huis in Zwolle Zuid

Lichaam dode Zwollenaar lag in stukken onder huis in Zwolle Zuid

Zwolle – Het stoffelijk overschot van de in februari 2018 vermoorde Zwollenaar Deniz Guldogdu is terug gevonden onder de vloer van het huis van de verdachte Mark de G. aan de Van Zuylenware in Zwolle Zuid. Dit zou gebleken zijn uit gesprekken met bekenden van het slachtoffer en de verdachte.

De zaak werd als zorgelijk getypeerd toen familie en vrienden van Deniz Guldogdu na een week nog steeds geen enkel levensteken van hem hadden vernomen. Het onderzoek begon op 16 februari 2018 na een tip. Mark de G. werd meteen opgepakt.

Lees verder »

Berkum eerste met Gouden Gezonde Voetbalkantine

Berkum eerste met Gouden Gezonde Voetbalkantine

Zwolle –  VV Berkum heeft als eerste club in Nederland de titel ‘Gouden Gezonde Voetbalkantine’ in Nederland binnen gehaald! Die prijs is de bekroning van het al in 2015 bij Berkum ingezette beleid om de leden en supporters in het clubhuis een gezond én lekker assortiment aan consumpties aan te bieden.

“Het was een ‘hell of a job’ om die titel binnen te halen, het Voedingscentrum heeft ons steeds weer beoordeeld op allerlei kleine details,” kijkt projectleider Martin Verdoorn van Berkum terug. “Maar het is natuurlijk minstens zo belangrijk hoe we hier nu verder mee gaan. We moeten ieder jaar weer laten zien dat we aan deze standaard voldoen, dus we moeten het scherp houden.”

Lees verder »

Club Cele: Pionieren in de creatieve industrie

Zwolle – Op donderdag 30 mei werken Club Cele en ​Festival Woest​ samen en gaan we het hebben over pionieren en de ontwikkeling van jonge creatieven: de mensen die net hun opleiding hebben afgerond en op de arbeidsmarkt worden losgelaten. Hoe kun je pionieren in de creatieve industrie? Tijdens je schooltijd krijg je alle ruimte om je te ontwikkelen. Ook na je studietijd moet je kunnen blijven groeien en niet onbelangrijk: blijven spelen met én in de ruimte. Daarom gaan we op 30 mei dieper in op onderwijsvernieuwing van de creatieve opleidingen. Sluit het huidige onderwijs eigenlijk wel aan op de vraag van de toekomst? Bestuurders, leerlingen, net afgestudeerden en docenten gaan met elkaar het gesprek aan over wat er anders kan in het Zwolse creatieve onderwijs. Bekijk de gasten op onze website.

Daarbij gaan we online netwerken. Dit doen we met de Creative Council, maar dan in een fysieke en letterlijke setting, om zo de werking van dit platform te laten zien. We creëren zo verbinding, want samen sta je sterker. Ben je een creatieve professional, student, bijna schoolverlater of al langer aan het pionieren? Van architect tot toneelmaker, van ontwerper tot muzikant, van makelaar tot interieurdesigner en alles daartussen: iedereen is welkom. Ga je met ons in gesprek op 30 mei?

Lees verder »

Hoe zou jij de stationshal van Zwolle inrichten?

Hoe zou jij de stationshal van Zwolle inrichten?

Zwolle – Wat zou jij willen zien in de Stationshal van Zwolle? Kies je voor een stilteruimte, laat je een korte film zien, of wil je het allebei? Wil je een plek waar je een kop koffie kunt drinken met je stadsgenoten? We zijn op zoek naar mensen die een mooi idee hebben voor de Stationshal. Wil jij bijvoorbeeld in de hal met je bedrijf, heb je een idee vanuit je school of een blik vanuit je beroep? We nodigen je graag uit om op 29 mei in de Stationshal van Station Zwolle mee te ontwerpen aan de invulling van deze plek.

NS Stations wil van de Stationshal een kamer voor de stad maken. Daarom organiseert Club Cele i.s.m. NS Stations, Gemeente Zwolle, De Stadsbeweging een ontwerpatelier om invulling te geven aan de stationshal. Maak Stationshal Zwolle tot een plek waar je prettig kunt wachten, ontspannen, ontmoeten en ontdekken, waar de spoorhistorie zichtbaar wordt, waar zowel jong als oud zich kan vermaken en waar de Zwolse culturele instellingen een plek kunnen hebben. Maak het een plek waar mensen worden uitgedaagd en geïnspireerd.

Lees verder »