Koningin Maxima komt naar Zwolle voor opnamen van het Kerst Muziekgala 2019

Koningin Maxima komt naar Zwolle voor opnamen van het Kerst Muziekgala 2019

Zwolle – Binnenkort mag Zwolle koningin Maxima weer welkom heten. Ze komt naar Zwolle om als erevoorzitter van het platform “Méér muziek in de klas” opnamen in de IJsselhallen bij te wonen. Het gaat om opnamen van het Kerst Muziekgala 2019.

Verschillende klassen gingen het afgelopen jaar met elkaar de muzikale strijd aan. Aan deze strijd is een mooie hoofdprijs verbonden, namelijk optreden voor Koningin Maxima met de grootste schoolband tijdens het Kerst Muziekgala 2019. Er zijn verschillende andere optredens. Zo treden naast de Grootste Schoolband van Nederland, bestaande uit kinderen die uit heel Nederland komen, Wibi Soerjadi, Suzan & Freek en Gerard Joling op.

Lees verder »

Kerstboom geplaatst op Grote Markt

Kerstboom geplaatst op Grote Markt

Zwolle – Op maandagochtend 9 december is de traditionele kerstboom op de Grote Markt neergezet. Dit jaar schonk de familie Van Oostenbrugge hun boom.

Het duurt vervolgens nog twee dagen voordat de boom is voorzien van alle lampjes. Als alles volgens planning loopt, gaat woensdag 11 december rond 17.00 uur de verlichting aan.

Lees verder »

Isala: Kant-en-klare spuiten verhogen veiligheid medicatie

Isala: Kant-en-klare spuiten verhogen veiligheid medicatie

Zwolle – Patiënten in Isala die medicatie nodig hebben krijgen dat steeds vaker uit kant-en-klare spuiten. Deze innovatieve spuiten, die Isala als enige ziekenhuis in Nederland produceert, bieden veel voordelen. Medicatie wordt veiliger, langer houdbaar én verpleegkundigen houden meer tijd over voor de patiëntenzorg.

Het gebruik van houdbare spuiten verhoogt de medicatieveiligheid, blijkt uit wetenschappelijk onderzoek*. “Vooraf gevulde, houdbare spuiten zijn de toekomst”, voorziet Karin Larmené, ziekenhuisapotheker in Isala. “Medicatie uit een ampul of flacon moet opgelost, verdund of opgetrokken worden, voordat deze aan de patiënt toegediend wordt. Daarbij bestaat het risico op besmetting of rekenfouten. Deze risico’s zijn er niet als de houdbare spuiten uit de afdelingsvoorraad gepakt kunnen worden. En, ook belangrijk gezien de werkdruk in de zorg, het scheelt verpleegkundigen tijd. Tijd die ze extra kunnen besteden aan de patiënten!”

Lees verder »

Cele Racing naar Londen

Cele Racing naar Londen

Zwolle – Cele Racing is een team van 15 scholieren van het Gymnasium Celeanum. Dit schooljaar gaan zij met een zelfgebouwde elektrische auto deelnemen aan de Shell Eco-marathon Europe 2020 in Londen. Hiervoor hebben ze zich vorig jaar gekwalificeerd met het oude team.

Vorig jaar hebben ze met een team van 16 scholieren een elektrische auto gebouwd en deelgenomen aan het Challenger event van de Shell Eco-marathon. Zij hebben zich tijdens de race gekwalificeerd en dus mogen ze komend jaar deelnemen aan de Shell Eco-marathon 2020 in Londen. De Shell Eco-marathon is een studentenwedstrijd op het gebied van innovatie, technologie en duurzaamheid. Hierbij is het doel om zo ver mogelijk te rijden op zo min mogelijk brandstof. Cele Racing doet mee aan de prototype en Battery Electric klasse. Dit betekent dat de auto rijdt op 1 kWh.

Lees verder »

Bijzondere uitvaart van Carla Klompenmaker

Bijzondere uitvaart van Carla Klompenmaker

Zwolle – Afgelopen maandag overleed Carla Klompenmaker, de echtgenote van de Zwolse zanger Henk Klompenmaker. Zaterdagmiddag stonden honderden mensen langs de Zwolse Stadsgracht om haar de laatste eer te bewijzen. Vanaf het Kerkbrugje werden rode rozen in de gracht gegooid door degenen die haar een warm hart hebben toegedragen.

Dagelijks liep Carla met haar hond Gijs tussen het Kerkbrugje en de Schoenkuipenbrug langs de gracht. Het was haar lievelingsplek in Zwolle. Het was dan ook haar wens om afscheid te nemen op deze plek. Het was een heel bijzonder afscheid. De kist met daarop schitterende rozen stond in een sloep. Haar echtgenoot Henk, zoon Bart en de hond Gijs vergezelden haar tijdens deze tocht die tot aan de Schoenkuipenbrug ging en vervolgens weer terug.

Lees verder »

Kerstboom voor Zwolse binnenstad gekapt

Kerstboom voor Zwolse binnenstad gekapt

Zwolle – De kerstboom die dit jaar op de Grote Markt in onze binnenstad komt te staan, is gekapt. Dit gebeurde zaterdagmorgen.

Omdat het even duurde voordat de ‘flinke jongen’ veilig in de vrachtwagen lag, was het al rond het middaguur toen de familie van Oostenbrugge, de boom die hun tuin had gestaan, gedag kon zeggen. Deze boom hield behoorlijk wat licht tegen in het huis aan de Kuyerhuislaan, waar het gezin dit jaar kwam wonen. Zij wilden van de boom af, en nu krijgt de boom wel een heel bijzondere bestemming.

Lees verder »

Scouts Renatum 57 willen Vredeslicht delen

Scouts Renatum 57 willen Vredeslicht delen

Zwolle – Scouts van de Zwolse scoutinggroep Renatum 57 willen op zaterdag 21 december 2019 het vredeslicht delen.

Zij hebben dat vuur een week ervoor opgehaald uit Ede, waar het vanuit Linz in Oostenrijk naar toe is gebracht. Een internationale groep scouts heeft het vuur ontstoken in de geboortekerk in Bethlehem Israël, om het vervolgens over de hele wereld te verspreiden.

Lees verder »

Peter Snijders neemt Zwols Historisch Tijdschrift in ontvangst

Peter Snijders neemt Zwols Historisch Tijdschrift in ontvangst

Zwolle – Vrijdag heeft burgemeester Peter Snijders het nieuwste nummer van het Zwols Historisch Tijdschrift in ontvangst mogen nemen. In het nieuwste nummer veel aandacht voor burgemeesters die Zwolle in het verleden hebben gediend. Aanleiding voor deze aandacht is het vertrek van Henk Jan Meijer uit zijn ambt als burgervader.

De eerste burgemeester in de huidige vorm was Burgemeester Johannes Vos de Wael. Bugemeester Baron de Vos van Steenwijk, Burgemeester jhr W.C.T. van Nahuys,  Burgemeester L.A. van Roijen, Burgemeester A. van Walsum, Burgemeester Mr. J. Drijber en Burgemeester Mr. Loopstra, zo maar een paar voorgangers van Peter Snijders die burgemeester van onze stad geweest zijn. Alle Zwolse burgemeesters zijn terug te vinden in een overzicht van Steven ten Veen in nummer 3 van de 36e jaargang van het tijdschrift.

Lees verder »

Warme Kerst in Zwolse bibliotheek met Joris’ Kerstboom

Warme Kerst in Zwolse bibliotheek met Joris’ Kerstboom

Zwolle – Joris’ Kerstboom staat van 10 t/m 24 december in Stadkamer centrum. De actie is gebaseerd op het KRO-NCRV tv-programma van presentator Joris Linssen, waarin hij mensen uitnodigt een bijzonder persoon in het licht te zetten. In Stadkamer kunnen bezoekers de komende tijd hetzelfde doen.

Vanaf 9 december kunnen bezoekers een kerstbal met daarop een mooie gedachte in de boom hangen. Zo kun je een reddende engel bedanken, of een hechte vriendschap vieren. Het begint voor iedereen bij de vraag van Joris: ‘Wie zet jij in het licht?’ Dat kan leiden tot mooie gesprekken bij de boom. Joris’ Kerstboom wordt zo een waardevolle ontmoetingsplaats in de dagen voor Kerst. In Stadkamer is in deze periode op werkdagen van 11 tot 12.30 uur een medewerker aanwezig om mensen een luisterend oor te bieden.

Lees verder »

Lege trein ontspoort bij station Zwolle

Lege trein ontspoort bij station Zwolle

Zwolle – Een lege reizigerstrein van de Nederlandse Spoorwegen is donderdag ontspoord bij het station. Niemand raakte gewond. Ook had de ontsporing geen gevolgen voor het overige treinverkeer.

Rond half acht ontspoorde een treinstel op een wissel nabij de Hoge Spoorbrug tijdens het rangeren. ProRail Incidentenbestrijding werd opgeroepen evenals aannemer Asset Rail. Rond tien uur ’s avonds werd begonnen met het spanningsloos maken van de bovenleiding.

Lees verder »

Lange file op pakjesavond richting Groningen door ongevallen

Lange file op pakjesavond richting Groningen door ongevallen

Zwolle – Ongevallen en het drukke sinterklaasverkeer op de A28 zorgden donderdag voor een lange file richting het noorden.

Bij de afslag Nieuwleusen vond rond half zes een ongeval plaats. Rijkswaterstaat sloot de linker rijbaan af. Automobilisten die op pakjesavond onderweg waren naar Groningen kregen het advies om om te rijden via Kampen (N50), de A6 en Heerenveen (A7).

Lees verder »