Avifauna Zwolle roept 2018 uit tot ‘Jaar van de stadsvogels in Zwolle’

Avifauna Zwolle roept 2018 uit tot ‘Jaar van de stadsvogels in Zwolle’

Zwolle – Stichting Avifauna Zwolle roept 2018 uit tot ‘Jaar van de stadsvogels in Zwolle’. Doordat gebouwen steeds beter geïsoleerd zijn en oude woningen verdwijnen, hebben stadsvogels, zoals gierzwaluwen en huismussen, te weinig plaatsen om een nest te maken. Het ‘Jaar van de stadsvogels’ trapt op 20 december 2017 af met het plaatsen van nestkasten voor gierzwaluwen aan de Veemarkt in Zwolle.

Stadsvogels ‘dakloos’
Stadsvogels, zoals huismussen, gierzwaluwen, huiszwaluwen en spreeuwen, zijn voor een groot deel afhankelijk van bebouwing. Onder de dakpannen, dakgoten en in andere kleine openingen vinden ze een plekje om te broeden. De laatste jaren kunnen deze vogels nauwelijks nog broedgelegenheid vinden in de ‘nette’ nieuwe woningen en gebouwen. Dat geldt overigens ook voor een aantal soorten vleermuizen. Ook worden steeds meer oude gebouwen afgebroken en worden woningen vervangen of beter geïsoleerd. Voordeel voor de mens, maar de stadsvogels worden ‘dakloos’.  Zonder veel extra kosten kan dat worden voorkomen.

Lees verder »

Zeer succesvolle open dag Stichting Zwols Dierenasiel

Zeer succesvolle open dag Stichting Zwols Dierenasiel

Zwolle – Heel veel inwoners van Zwolle en o.a. de omliggende gemeenten zoals Olst-Wijhe, Raalte, Ommen en Hardenberg, hebben afgelopen zaterdag van de gelegenheid gebruik gemaakt om erachter te komen hoe een asiel er aan de binnenkant uitziet. Zo’n 400 bezoekers met een hart voor dieren en dierenwelzijn hebben op zaterdagmiddag tussen 12:00 en 15:00 uur een bezoek gebracht aan het asiel en ruim 350 van deze bezoekers hebben daarbij van de gelegenheid gebruik gemaakt om een rondleiding door het asiel te krijgen.

Zonder uitzondering bleek dat bezoekers onder de indruk waren van het asiel en de aandacht en zorg voor Dierenwelzijn. Veel bezoekers hebben daarnaast nog gekeken naar een demonstratie van een hondentraining, kinderen konden op een enorm springkussen spelen of zich laten schminken met een dierengezichtje en zo was er voor ieder wat te zien en te doen in en buiten het asiel. Voor iedereen was er iets te drinken om weer een beetje warm te worden was er snert en glühwein. Verder kon je je lekker opwarmen bij de diverse vuurkorven wat onder deze winterse omstandigheden door velen werd gedaan.

Lees verder »

Zwolse scholen geven ijsvrij

Zwolse scholen geven ijsvrij

Zwolle – Wegens de verwachte sneeuwval in de loop van de middag, hebben veel Zwolse scholen hun leerlingen ijsvrij gegeven. Zo hebben het Thomas à Kempis College, het Greijdanus College, Thorbecke Scholengemeenschap en het Van der Capellen College de lessen rond het middaguur voor de rest van de dag laten vervallen. Vooralsnog melden zij op hun social media kanalen dat de lessen op dinsdag gewoon door zullen gaan, maar dat de berichtgeving in de gaten gehouden moet worden.

De Thorbecke Scholengemeenschap heeft echter al wel te kennen gegeven dat hun leerlingen op dinsdag ook het eerste uur vrij krijgen. Het Van der Capellen College tweet: #sneeuwvrij #maakeensneeuwpop #zwolle.

De Librije behoudt 3 Michelinsterren

De Librije behoudt 3 Michelinsterren

Zwolle – Tijdens de presentatie van de Michelinsterren 2018 in het De La Mar theater in Amsterdam, heeft De Librije van Jonnie en Therese Boer de drie Michelinsterren behouden. ‘De eerste keer dat de buis past… Afgevallen’, aldus Jonnie Boer. Michael Ellis bedankt het tweetal voor hun werkzaamheden en de functie van rolmodel. ‘Ze mogen het voortzetten. Nationaal en internationaal.’

Tijdens de presentatie is er, naast De Librije en De Leest (Vaassen), een derde restaurant bij gekomen met drie Michelinsterren. Het betreft Inter Scaldes in Kruiningen. Vooraf werd gedacht dat er maar liefst drie restaurants bij zouden komen met drie Michelinsterren, dit bleef dus één. Er zijn geen restaurants met twee sterren bij gekomen dit jaar. Wel zes nieuwe restaurants met één Michelinster, waarvan drie in Amsterdam.

Lees verder »

Zwolle in de race voor titel 'Meest Toegankelijke Stad'

Zwolle in de race voor titel 'Meest Toegankelijke Stad'

Zwolle – Zwolle is in de race voor de titel 'Meest Toegankelijke Stad'. Inwoners van onze gemeente kunnen hun stem uitbrengen op de website www.mtg2018.nl Op 18 december maakt minister Hugo de Jonge de top 5 bekend.

De vijf hoogst geëindigde gemeenten gaan door naar een volgende ronde waarin een verdiepend onderzoek plaatsvindt. Uiteindelijk wordt in februari bekendgemaakt wie met de titel 'Meest Toegankelijke Gemeente 2018' naar huis gaat.

Lees verder »

Zwolle trotseert winterweer

Zwolle trotseert winterweer

Zwolle – Dit weekend lijkt het dan toch echt winter te zijn geworden met de nodige sneeuwval. Op zondag kwam de sneeuw vanaf 13:00 uur bijna non-stop naar beneden, wat leidde tot een waar wit tapijt. Veel Zwollenaren grepen de gelegenheid aan door te wandelen, met sleetjes van heuvels te roetsjen, sneeuwpoppen te bouwen en sneeuwbalgevechten aan te gaan.

Toch leverde het weer ook de vertragingen op. Treinverkeer kreeg te maken met wisselstoringen, waardoor treinen veelal te laat of niet meer reden. Op de weg ontstonden de nodige files. Op de A28 was het vaak langzaam rijden en stilstaan in beide richtingen. Ook op de A50 van en naar knooppunt Hattemerbroek kreeg men te maken met files.

Officiële start bouw woningen Van Pallandtmarke

Officiële start bouw woningen Van Pallandtmarke

Zwolle – De bouwhekken zijn al een tijdje zichtbaar en ook zijn er al werkzaamheden uitgevoerd. De eerste contouren van de woningen zijn zelfs al zichtbaar. Kortom, er wordt volop gebouwd aan de Van Pallandtmarke. En dat vieren we graag met de omwonenden, betrokkenen en bouwer Nijhuis Bouw. Het knallen van een champagnefles tegen de gevel van de eerste woning was het symbolische startsein.

Aan de Van Pallandtmarke laat Openbaar Belang 12 eengezinswoningen bouwen door Nijhuis Bouw. Het zijn sociale huurwoningen, verdeeld over een blokje van 4 en een blokje van 8 woningen.

Lees verder »

Zwollenaar Lolke Folkertsma krijgt bij afscheid hoge Koninklijke Onderscheiding

Zwollenaar Lolke Folkertsma krijgt bij afscheid hoge Koninklijke Onderscheiding

Zwolle – Bij zijn afscheid als provinciaal archiefinspecteur/archivaris, rijksarchivaris in Overijssel en gemeentearchivaris van Zwolle en Deventer heeft drs. L.Folkertsma (65) vandaag uit handen van loco-Commissaris van de Koning Eddy van Hijum een Koninklijke onderscheiding ontvangen. Folkertsma is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau.

Lolke Folkertsma krijgt de onderscheiding vanwege zijn grote verdienste voor de ontwikkeling van de archivering bij de overheid, zijn inzet voor vakbond CNV en voor zijn grote inzet voor de protestantse gemeente in Zwolle.

Lees verder »

Steunpunt Mantelzorg in zee met Sensoor

Steunpunt Mantelzorg in zee met Sensoor

Zwolle – Sensoor biedt dag en nacht emotionele ondersteuning op afstand. Vanuit 26 vestigingen door het hele land voeren zo’n 1.000 vrijwilligers jaarlijks ruim 250.000 anonieme gesprekken via telefoon, e-mail of chat. Deze vrijwilligers worden opgeleid en begeleid door beroepskrachten. Steunpunt Mantelzorg geeft gehoor aan de behoefte van de Zwolse mantelzorgers om ook buiten kantoortijden hun verhaal te doen en is de samenwerking met Sensoor aangegaan.

Behoefte gesignaleerd
Uit de werkgroep, GGZ en mantelzorg georganiseerd door Steunpunt Mantelzorg, is gebleken dat mantelzorgers en hun zorgvragers behoefte hebben aan 24 uur bereikbaarheid. Vanuit deze behoefte is Steunpunt Mantelzorg het gesprek met Sensoor aangegaan. Mantelzorgers en zorgvragers behoren tot de doelgroep van Sensoor en biedt hierdoor graag haar dienst aan om buiten kantoortijden beschikbaar te zijn voor de Zwolse mantelzorgers en hun zorgvragers.

Lees verder »