Hart voor Zwolle winnaar Weeshuisprijs 2017/2018

Hart voor Zwolle winnaar Weeshuisprijs 2017/2018

Zwolle – Het bestuur van het Weeshuis ontvangt elk jaar ongeveer honderd aanvragen voor activiteiten of projecten gericht op Zwolse jongeren tot en met 25 jaar. Daar zitten veel mooie initiatieven bij. Elke twee jaar geeft het Weeshuis een extra waardering aan een innovatief project of een organisatie die zich heeft bewezen. In 2017 en 2018 stak één organisatie er met kop en schouders bovenuit: de in 2014 opgerichte stichting Hart voor Zwolle. 

Hart voor Zwolle koppelt jongeren aan stadsgenoten die in een sociaal isolement leven. Denk hierbij aan eenzame ouderen, vluchtelingen, daklozen en mensen met een beperking. De stichting inspireert jongeren om een netwerk en hulp te bieden aan kwetsbare Zwollenaren. Ze worden hierbij begeleid en leren hoe ze op een goede manier van betekenis kunnen zijn voor een ander. Inmiddels heeft de stichting honderden jongeren aan zich weten te binden. Hart voor Zwolle kan bij haar werk op steun rekenen van andere grote Zwolse partijen: Samen Zwolle, ZwolleDoet en Stichting Present.

Lees verder »

Zomer pop-up museum in Theater de Spiegel

Zwolle –  Twee jaar geleden werd tijdens een brain-storm-sessie door een aantal kunstenaars de vraag gesteld, waarom er in de stad geen grote expositie-mogelijkheid is. Een plek waar Zwolse- en wellicht in de toekomst ook regionale kunstenaars hun werk ten toon kunnen stellen aan een groot publiek. Daarom initieert Zwolse theaters samen met 100 (amateur) kunstenaars van 30 juni tot en met 1 september 2019 een grote expositie met 300 kunstwerken in Theater de Spiegel.

 “Een zomerinvulling in dit prachtige gebouw dat vaak dan leeg staat is een enorme uitdaging, zegt Rob Zuidema (directeur Zwolse theaters). “Dat hoeven natuurlijk niet alleen voorstellingen zijn. Cultuur en kunst zijn brede begrippen en soms ‘grote woorden’ maar dicht bij huis gebeurt er veel. De stad barst uit haar voegen van theater-, muzikaal-, rap- en kunsttalent. Ik zie het als één van onze taken hier zo breed mogelijk op in te springen en was daarom gelijk enthousiast over dit initiatief”.

Lees verder »

Gezellige drukte tijdens succesvolle start kaartverkoop Zwolse theaters

Zwolle – Zaterdag startte de kaartverkoop voor het nieuwe theaterseizoen van Zwolse theaters. De eerste bezoekers stonden al voor 7 uur in de rij. Er waren verschillende ‘wachtverzachters’  bedacht: om half negen kon het vroege publiek bijvoorbeeld al mee met een rondleiding achter de schermen van Schouwburg Odeon. De medewerkers van Zwolse theaters vertelden over hun werk en tipten voorstellingen als bijvoorbeeld Annie, voorstellingen van De Nederlandse Reisopera, Club Guy & Roni en Othello van Het Nationale Theater. Rob Zuidema (directeur Zwolse theaters) opende de kaartverkoop stipt om 10u. 

Ook dit jaar zijn er weer meer kaarten verkocht ten opzichte van vorig jaar: via de website werden de meeste kaarten verkocht. De voorstellingen van De Lama’s, Theo Maassen, Danny Vera, Daniel Arends en Her Majesty veroorzaakten een run op de kassa. Ook zijn er voorstellingen reeds uitverkocht, zoals Peter Pannekoek en Ilse de Lange.

Lees verder »

Kaartverkoop Zwolse theaters start zaterdag 25 mei om 10.00 uur

Kaartverkoop Zwolse theaters start zaterdag 25 mei om 10.00 uur

Zwolle – De kaarten voor theatervoorstellingen in seizoen 2019/2020 bij Zwolse theaters gaan aanstaande zaterdag 25 mei in de verkoop. Onder andere Theo Maassen, Bert Visscher, Tineke Schouten, Najib Amhali, BLØF, De Lama’s en de musical Annie staan het komende jaar op de podia van Zwolse theaters. De kaartverkoop start zaterdag om 10.00 uur via de website, telefonisch en aan de kassa in Café Foyé in Schouwburg Odeon. 

Café Foyé in Schouwburg Odeon is zaterdag vanaf 08.00 uur geopend voor de kaartkopers die al vroeg aanwezig zijn om als eerste kaarten te kunnen kopen. De afgelopen jaren stonden de eerste kaartkopers vanaf 07.00 uur ’s ochtends al te wachten voor de schouwburg aan de Blijmarkt. Ook dit jaar zullen de eerste bezoekers weer ontvangen worden met een kopje koffie of thee en iets lekkers.

Lees verder »

Diverse werkzaamheden aan de weg

Diverse werkzaamheden aan de weg

Zwolle – In de maanden mei en juni vinden er diverse werkzaamheden aan de weg plaats. Deze werkzaamheden hebben gevolgen voor het verkeer.

Fietspad Weidesteenlaan en Loggerweg
De asfalteringswerkzaamheden aan het fietspad Weidesteenlaan zijn al gestart. Ze duren tot 7 juni. De weg is gestremd. Op dit moment wordt gewerkt aan de zijde sportpark; aansluitend vanaf 23 mei aan de andere zijde: Loggerweg. Fietsers worden via de overzijde omgeleid. Gemotoriseerd verkeer op de rijbaan wordt verzocht hiermee rekening te houden. Verkeer bestemming Loggerweg wordt gedurende de periode 27 mei – 8 juni omgeleid via Boeierweg – Schoenerweg.

Lees verder »

Nieuwe bloemen voor extra biodiversiteit in binnenstad Zwolle

Nieuwe bloemen voor extra biodiversiteit in binnenstad Zwolle

Zwolle – Net als voorgaande jaren heeft ZwolleFonds, in samenwerking met de firma Flower & Shower, de binnenstad weer verfraaid met prachtige bloemen. Dit jaar is gekozen voor een nieuwe bloemsoort die helpt de biodiversiteit te stimuleren. Door ook in de stad de bijen, vlinders en andere insecten te stimuleren, kunnen we ons steentje bijdragen om de populatie in stand te houden en weer uit te breiden.

De bloemen zijn nog niet in volle bloei, maar zullen straks ware eyecatchers zijn. In alle straten, op alle pleinen en aan de bruggen hangen flower baskets en op een aantal plekken zijn bloementorens van 2 meter hoog geplaatst. Elke inwoner en bezoeker van Zwolle zal zich meteen welkom voelen met deze bloemenpracht. De bloemen zullen de binnenstad tot en met oktober opfleuren.

Lees verder »

John en Naomi uit Zwolle met verzameling (spel-)computers te zien in Verzamelkoorts

John en Naomi uit Zwolle met verzameling (spel-)computers te zien in Verzamelkoorts

Zwolle – John en Naomi uit Zwolle zijn met hun verzameling (spel-)computers te zien in het SBS6-programma Verzamelkoorts! Kim-Lian van der Meij zocht het verzamelaarskoppel thuis op en ging met hen in gesprek over hun drijfveren en het verhaal achter deze bijzondere verzameling. Maandagavond 3 juni is de ontmoeting tussen Kim-Lian en verzamelaars John en Naomi te zien in een gloednieuwe aflevering Verzamelkoorts! bij SBS6.

John (64) en zijn vrouw Naomi (45) uit Zwolle vonden het een mooie ervaring om aan het programma mee te werken en kijken ernaar uit om hun verzameling 3 juni met de rest van Nederland te delen: "We zijn in 1998 begonnen met onze verzameling (spel-)computers. Inmiddels bezitten we de grootste verzameling van Nederland en misschien zelfs van Europa! We zijn nog lang niet klaar met verzamelen en zijn altijd op zoek naar mooie uitbreidingsmogelijkheden. Voorlopig hebben we in ieder geval een eigen museum dat voor iedereen toegankelijk is."

Lees verder »

Station Zwolle Stadshagen gaat tijdelijk open

Station Zwolle Stadshagen gaat tijdelijk open

Zwolle -De Blauwnettrein op de Kamperlijn stopt binnenkort ook op station Zwolle Stadshagen. Vanaf zondag 2 juni houdt Keolis een proef die twee weken duurt. Met deze proef onderzoekt Keolis in de praktijk hoe de bediening van dit station verloopt en test de haalbaarheid van de dienstregeling die zij per december 2019 voor ogen heeft. Het is een grote stap op weg naar de opening van het nieuwe station Zwolle Stadshagen. De proefperiode eindigt op zaterdagnacht 15 juni.

Hoe ziet de proef eruit?
De proef biedt reizigers met een geldig vervoerbewijs de mogelijkheid om van zondag 2 t/m zaterdag 15 juni 2019 ook op station Zwolle Stadshagen in- en uit te stappen. Het station is tijdens deze periode volledig in gebruik. In- en uitchecken is mogelijk, evenals het kopen van een kaartje op station Zwolle Stadshagen. Ook zijn de parkeerplaatsen en de fietsenstalling beschikbaar voor gebruik.

Lees verder »

Isa Mook valt flink in de prijzen bij NK Eenwieleren

Isa Mook valt flink in de prijzen bij NK Eenwieleren

Zwolle – Zaterdag 18 mei werd de droom van Isa Mook, 13 jaar en cursist van Jeugdcircus Pavarini, werkelijkheid. Ze deed mee aan het NK Eenwieleren in Breda. Een evenement met bijna 100 deelnemers; jongens en meisjes vanaf een jaar of 7 tot mannen en vrouwen die in de 60 waren deden mee.

Ze had er geen idee van wat haar te wachten zou staan en hoe goed haar tegenstanders zouden zijn. Ze kon haar niveau nog niet vergelijken met anderen, dus schreef ze zich in als niet zeer geoefend voor 6 van de 7 onderdelen waar je aan kon deelnemen. De afstanden 100 meter, 800 meter, 5 kilometer, 50 meter met 1 been, de slalom en de 10 meter langzaam.

Lees verder »

Kunsteducatief project Mankato in en rond Twistvliettoren geopend

Kunsteducatief project Mankato in en rond Twistvliettoren geopend

Zwolle – Zondagmiddag is Mankato, een kunsteducatief project open gegaan voor het publiek. Mankato is een project in en rond de Twistvliettoren in de uiterwaarden van het Zwarte Water in Zwolle. Stephanie Duijnisveld, Ilona Molenhuis en Eke Stegeman zijn de initiatiefnemers van het project. In het project worden kunst en educatie samengebracht met ecologie en natuurbeleving.

Het is de bedoeling dat in het atelier een expositie groeit die in de zomer steeds meer vorm krijgt. Zo liggen er mooie opdrachtkaarten. Bezoekers mogen een kaart meenemen en er mee aan de slag gaan. Doormiddel van de opdrachten leer je het gebied rondom de toren beter en bewuster kennen. Er worden ook verschillende  groepsactiviteiten georganiseerd zoals yoga, kanoën en gesprekken rond het kampvuur.

Lees verder »

Geen bon maar een bonbon voor goed rijgedrag

Zwolle – Op 18 mei is de werkgroep ’30 km’ uit de binnenstad weer in actie voor een verkeersveilige binnenstad. Eén van de ludieke acties zit er aan te komen. Binnenstadbewoners delen beloningen uit aan bestuurders die zich aan de snelheid houden. 

Een werkgroep van binnenstadbewoners houdt binnenkort een actie op de Nieuwe Markt. Eén van hun speerpunten is aandacht voor de 30km-zone. Voor het hele gebied binnen de gracht geldt deze snelheid en daar willen ze mensen op een leuke manier op wijzen. 

Lees verder »

Bibliobike: Gratis boeken lezen in een Zwols park

Bibliobike: Gratis boeken lezen in een Zwols park

Zwolle – Woensdag stond  de Bibliobike voor het eerst in het park aan de Potgietersingel. Bij de Bibliobike kan je voor een middagje gratis een boek of tijdschrift lenen. Je kunt er zelfs een kleedje lenen om lekker te kunnen lezen. De Bibliobike kun je elke week op een andere plek vinden.  Bijvoorbeeld in een park of op het stadsstrand of bij een kinderboerderij.

Teun Toornstra de initiatiefnemer van de Bibliobike. Volgens hem  komt het best vaak voor dat mensen niet goed kunnen lezen. Veel mensen zouden wel willen lezen, maar hebben geen geld voor een lidmaatschap van de bibliotheek. ' Lezen is zeer belangrijk al vanaf jonge leeftijd, je leert  je in te leven, doet nieuwe woordenschat op, je taalvaardigheid verbetert en het kan ook zeer ontspannend zijn! !  Dit is voor mij de drijfveer, inwoners van Zwolle (weer) aan het lezen te krijgen en ook nog eens meer kleur aan het straatbeeld van Zwolle te geven door middel van een Bibliobike! 'aldus Teun.

Lees verder »