Koninklijke Erepenning voor Huysmangroep Scouting

Zwolle – Op zaterdag 23 maart  heeft burgemeester Henk Jan Meijer omstreeks 14.15 uur de Koninklijke Erepenning uit gereikt aan vereniging Huysmangroep Scouting.

De vereniging krijgt de penning ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan op basis van onderscheidende verdiensten. Het jubileumfeest wordt gevierd in groepsgebouw ‘De Kievit’ aan het Almelose Kanaal 23 in Zwolle. Anno 2019 is de Huysmangroep een moderne scoutinggroep voor meisjes en jongens met ruim 140 leden en een eigen gebouw op een mooie plek in Zwolle. Elke week spelen bevers, welpen, scouts en verkenners het scoutingspel begeleid door ruim 60 vrijwilligers.

Lees verder »

Wellness en onthaasting in Stadshagen

Wellness en onthaasting in Stadshagen

Zwolle – Zwolle krijgt een onthaastingscentrum aan de rand van Stadshagen en de Mastenbroekerpolder als het aan burgemeester en wethouders ligt. Het onthaastingscentrum biedt niet alleen wellness. De initiatiefnemers richten zich op zingeving (meditatie, yoga), uitrusten & beleven (sauna’s, zwembaden), doelgericht & actief (fitness, bootcamp) en gezondheid & medisch (fysio, acupunctuur). 

Zij zochten in eerste instantie een plek bij de Milligerplas, maar daar was onvoldoende ruimte. Die is er wel aan de noordpunt van de Scholtensteeg, op de grens van Stadshagen en de Mastenbroekenpolder, op een plek die goed bereikbaar is, langs de Hasselterweg.

Lees verder »

Zwolle gaat bouw van woningen versnellen

Zwolle gaat bouw van woningen versnellen

Zwolle – Zwolle is in trek: komende jaren 1000 nieuwe  woningen per jaar Het afgelopen jaar zijn er maar liefst 1.100 nieuwe woningen bijgekomen in Zwolle. In de afgelopen 20 jaar zijn er in één jaar niet zoveel woningen gerealiseerd als in 2018. Deze groei zet Zwolle de komende jaren door. Want Zwolle is in trek. De groei van het aantal woningen wil het college van B en W versnellen en tegelijkertijd  benutten om de stad nog aantrekkelijker te maken. 

De vraag naar woningen in Zwolle is groot. De druk op de woningmarkt neemt nog steeds toe en prijzen van koophuizen stijgen. Daarom zet de gemeente zich samen met partners in om de bouw van woningen in Zwolle te versnellen. Het streven is om de komende drie jaar elk jaar minimaal 1000 woningen te realiseren. ‘De vraag is dan ook niet of Zwolle groeit, maar hoe’ zegt wethouder wonen Ed Anker. Met elke woning die we bouwen maken we de stad een stukje mooier en completer. Daarbij sluiten we goed aan bij de verschillende woonwensen en ieders mogelijkheden: van starters, doorstromers, senioren, gezinnen en alleenstaanden. Maar het is natuurlijk niet de woning alleen die Zwolle tot een fijne woonplek maakt. We kijken bijvoorbeeld ook naar de woonomgeving, de bereikbaarheid van de stad en de voorzieningen in de buurt. We willen een aantrekkelijke stad zijn én blijven.”

Lees verder »

Update cadeau aan de stad tijdens tweejarig bestaan VanWonen

Update cadeau aan de stad tijdens tweejarig bestaan VanWonen

Zwolle – Een jaar geleden gaf VanWonen ter ere van het 1-jarig bestaan een ‘cadeau aan de stad’, de tijdelijke invulling van het terrein achter Willemsvaart 21. Afgelopen jaar zijn er veel stappen gezet, dus het was 21 maart tijdens het 2-jarig bestaan VanWonen tijd voor een update. Daarnaast is er een start gemaakt met het vergroenen van deze locatie in Spoorzone Zwolle en werd de naam van het gebied bekendgemaakt.

 Op de tweede verjaardag VanWonen werden de aanwezigen meegenomen in de ontwikkelingen rondom het gebied. “Het afgelopen jaar zijn steeds meer Zwollenaren aangehaakt bij de tijdelijke invulling en de plannen concreter geworden. Vanuit ons kantoor zie ik het terrein nu dan ook dagelijks veranderen, want het ligt in de achtertuin van ons kantoor dat ontworpen is door Gerrit Rietveld”, vertelt Alfred Bolks, Algemeen Directeur VanWonen.

Lees verder »

Groene Loper Zwolle zoekt maatschappelijke locaties voor bloemenlint

Groene Loper Zwolle zoekt maatschappelijke locaties voor bloemenlint

Zwolle –  Op zaterdag 13 april 2019 leggen diverse buurtinitiatieven en andere maatschappelijke organisaties voor het vijfde jaar een bloemenlint aan door de hele stad. Dit doen ze om de bijen en vlinders een handje te helpen en om Zwolle kleurrijk te versieren. Ben jij betrokken bij een maatschappelijk initiatief of organisatie, zoals een buurttuin, sportvereniging, school, verzorgingshuis of buurthuis, en heeft jouw initiatief nog een geschikte plek om onderdeel te maken van dit kleurrijke bloemenlint? Geef je dan voor zondag 31 maart op  Deelname is kosteloos.

Ook al zijn veel mensen bang voor bijen, het zijn eigenlijk hele belangrijke dieren. Ze zorgen niet alleen voor honing, maar bestuiven ook onze landbouwgewassen. Dankzij de bijen kunnen wij bijvoorbeeld aardbeien en appels eten. Maar de bijen hebben het moeilijk omdat er steeds minder voedsel voor hen te vinden is. De oorzaak hiervan is onder andere een tekort aan wilde planten met bloemen waar bijen nectar en stuifmeel kunnen verzamelen. In de landbouw zien we monoculturen en in de steden worden tuinen betegeld. Om de bijen in Zwolle een handje te helpen, organiseren tientallen groene buurtinitiatieven en andere maatschappelijke organisaties op zaterdag 13 april de aanleg van een gezamenlijk bloemenlint door de stad.

Lees verder »

Wethouder Klaas Sloots moet concreter worden over bezuinigingen in de zorg

Wethouder Klaas Sloots moet concreter worden over bezuinigingen in de zorg

Zwolle – Wethouder Klaas Sloots moet de komende jaren steeds meer bezuinigen op de zorg voor inwoners van Zwolle. Volgend jaar al een half miljoen en in 2023 oplopend naar 2 miljoen euro. Toch belooft hij, samen met de coalitiepartijen ChristenUnie, Swollwacht, GroenLinks en VVD dat elke Zwollenaar de zorg blijft krijgen die hij of zij nodig heeft. De wethouder wil de “besparingen” bereiken door het ombuigen van dure, individualistische en specialistische zorg naar goedkopere voorzieningen door het vroegtijdig inschakelen van welzijnswerkers, vrijwilligers, mantelzorgers en ervaringsdeskundigen en een meer groepsgewijs aanbod. De gemeenteraad heeft hierover maandagavond urenlang gedebatteerd.

Volgens Silvia Bruggenkamp van Swollwacht kan specialistische zorg alleen betaalbaar blijven als er meer en beter wordt samengewerkt met “het maatschappelijk voorveld”. Ook Gerdien Rots van de ChristenUnie benadrukt het belang van het “samenspel” van alle betrokkenen in de zorg en het aanbod van groepsgewijze lichtere zorg en dagbesteding. “De vrijwilligers en mantelzorgers hebben hierin een belangrijke rol, maar we moeten ze niet overvragen.” De VVD acht het noodzakelijk om nu in te grijpen in de kostenstijgingen in de zorg om “liefdevolle zorg” in de toekomst te kunnen blijven aanbieden. Ook coalitiepartij GroenLinks bij monde van Remko de Paus steunt zijn wethouder Klaas Sloots en denkt dat de omslag van individuele zorg naar groepsgewijze zorg en het versterken van het “voorveld” ook in de toekomst zal leiden tot goede zorg voor alle Zwollenaren die dat nodig hebben.

Lees verder »

Verhalen en voorwerpen over de Tweede Wereldoorlog gezocht

Verhalen en voorwerpen over de Tweede Wereldoorlog gezocht

Zwolle – In april 2020 is het 75 jaar geleden dat Overijssel is bevrijd van de Duitse bezetter. Een bijzonder lustrum waaraan in Overijssel veel aandacht geschonken zal worden. In aanloop naar 2020 zoeken RTV Oost en Historisch Centrum Overijssel naar verhalen en materialen over de Tweede Wereldoorlog in Overijssel. Op maandag 8 april is het WO2 Café te bezoeken in Zwolle. 

WO2 Café
Tijdens een tour in april langs vijftien Overijsselse bibliotheken is iedereen die een oorlogsverhaal te vertellen heeft van harte uitgenodigd om langs te komen. Ook foto’s, voorwerpen en documenten over de oorlog en bevrijding kunnen meegenomen worden tijdens deze lunchbijeenkomsten in het WO2 Café. Op elke locatie zullen deskundigen helpen de verhalen en objecten te duiden. Ook zullen historische verenigingen bijzondere collectiestukken meenemen. Een selectie van de verhalen wordt openbaar gemaakt via diverse kanalen waaronder het cultuurhistorische platform MijnStadMijnDorp. RTV Oost maakt een registratie van deze WO2 Café-tour. De meest bijzondere verhalen krijgen een mooie plek tijdens de bevrijdingstour in 2020.

Lees verder »

Wie heeft nog herinneringen aan kledingzaak Wieringa te Zwolle?

Wie heeft nog herinneringen aan kledingzaak Wieringa te Zwolle?

Zwolle – Ludwin Wieringa is samen met zijn neef Wilbert van Haneghem bezig om een boek te schrijven over de familie Wieringa en de zaak Wieringa. Hiervoor zijn zij op zoek naar verhalen, anekdotes, foto’s, eigenlijk alles wat op de zaak betrekking heeft. Ludwin en Wilbert hebben al een aantal hele leuke contacten mogen aanboren waaruit al het nodige is voort gekomen.

Ludwin stelt zich voor: Ik ben Ludwin Wieringa en  ben zoon van Wim Wieringa die vroeger de leiding had over de familiezaken waaronder die in Zwolle. Samen met zijn 6 broers (Hein, Henk, Jelte, Hielke,  Sikko en Kees)  runde hij het familiebedrijf dat in 1909 opgezet is door Luitje Wieringa. Eerst vanuit de Roggestraat en later voorgezet op de Oude Vismarkt. Het bedrijf groeide uiteindelijk uit tot een kledingconcern van 22 zaken landelijk. Helaas is dit alles gestopt in 1981.

Lees verder »

Kom helpen met het opknappen van de Nooterhof

Kom helpen met het opknappen van de Nooterhof

Zwolle – De werkgroep VLO van de Milieuraad gaat zaterdag 16 maart , van 9.00- 12.30 uur aan de slag in de Nooterhof. Op deze wijze wil de werkgroep meehelpen om het park weer op te knappen, zodat het in april weer open kan.
 
Een van de klussen is herstellen van de takkenril rond het "Vogelbosje" in de Nooterhof. Jaren geleden was dit Vogelbosje, gelegen naast het gebouw De Kruidwisch, een oase van rust waar onder andere veel vogels gebruik van maakten om er te broeden. Een heftige storm maakte hier grotendeels een einde aan. Van de nood werd een deugd gemaakt en met de takken van de omgewaaide bomen werd door de VLO in 2007 een fraaie takkenril aangelegd: een rust-,voedsel-, schuil- en broedplaats voor diverse soorten. Nu is de takkenril in verval geraakt, en dringend aan een opknapbeurt toe.

Lees verder »

Nieuwe Bazen gezocht voor Zwolle

Nieuwe Bazen gezocht voor Zwolle

Zwolle –  Vanaf maandag 11 maart kunnen jongeren in Zwolle tussen 18 en 27 jaar zich aanmelden voor hét traineeship sociaal ondernemerschap. Nieuwe Bazen geeft 15 jongvolwassenen de kans om, onder professionele begeleiding, alle facetten van het sociaal ondernemerschap te leren. Samen creëren zij een inspirerende ontmoetingsplek waar ALLE jongeren in de stad welkom zijn. 

Ontmoetingsplek voor jongeren in Zwolle
Nieuwe Bazen biedt 15 jongvolwassenen tussen de 18 en 27 jaar de mogelijkheid zich te ontwikkelen tot sociaal ondernemer. Er wordt niet om diploma’s gevraagd, wél om motivatie en inzet. Ben je geselecteerd dan word je door Starters4Communities, Menea en een teamcoach van Resto VanHarte getraind en begeleid op alle vlakken van sociaal ondernemerschap. Zes maanden lang buigen de trainees zich over het opzetten van een toffe ontmoetingsplek, waar ALLE leeftijdsgenoten uit Zwolle zich welkom voelen. De plek die zij samen creëren krijgt naar de smaak van de doelgroep een eigen ‘look and feel’ en randprogrammering. Het staat vast dat er een maaltijd is, immers samen eten verbindt als geen ander. Parallel aan het opzetten van de nieuwe ontmoetingsplek werken deelnemers een eigen bedrijfsplan uit waarmee ze na afloop van het traineeship de arbeidsmarkt op kunnen.

Lees verder »

Open huis Statenzaal voor inwoners van Zwolle

Open huis Statenzaal voor inwoners van Zwolle

Zwolle- Het Statenzaalcomplex in de binnenstad van Zwolle is van ons allemaal. Het is een gebouw om trots op te zijn! Een visitekaartje van onze stad en een monumentale verwijzing naar onze rijke historie. De gemeente Zwolle gaat het Statenzaalcomplex verhuren en zoekt nu naar partners die een mooie, passende invulling voor dit Rijksmonument bedenken en realiseren.
 
Kom kijken
Intussen stellen wij het Statenzaalcomplex graag open voor het publiek. Heeft u het gebouw al eens van binnen bewonderd? U krijgt nu de kans.De gemeente Zwolle nodigt alle inwoners van Zwolle en andere geïnteresseerden van harte uit voor het Open huis in het Statenzaalcomplex op zaterdag 16 maart tussen 11.00 uur en 15.00 uur. U kunt dan vrij rondlopen, de ruimtes bezichtigen en de rijke geschiedenis proeven.

Lees verder »

Commissaris van de Koning sluit 8 burgemeesters en 4 journalisten op

Commissaris van de Koning  sluit 8 burgemeesters en 4 journalisten op

Zwolle – In het belang van de democratie sloot Commissaris van de Koning Andries Heidema vandaag acht burgemeesters en vier journalisten op in de Oude Statenzaal van Overijssel. Met deze opsluiting vond de lancering plaats van de Escape Room Oude Statenzaal. In twee teams streden burgemeesters en journalisten uit Twente tegen de burgemeesters en journalisten uit West Overijssel. Tussen de rijke geschiedenis van groen velours banken en oude glas in lood ramen hadden de teams 60 minuten om uit de oude Statenzaal te ontsnappen. Team West Overijssel wist uiteindelijk als enige te ontsnappen en het spel te winnen.

Jongeren structureel bij democratie betrekken
De escape room is de afgelopen maanden ontwikkeld door de provincie Overijssel als onderdeel van het democratieprogramma Overijssel Doet Mee!, met als doel om jongeren structureel meer bij de democratie te betrekken. De escape room is ook onderdeel van het DemoCrazy Festival van 16 tot 20 maart in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. Dit om de opkomst onder jongeren te bevorderen. Commissaris van de Koning Andries Heidema: “Democratie is het grootste goed dat we hebben als samenleving. Hoe mooi is het om jongeren met een escape room, die nu al vele malen is overtekend, jaarrond te betrekken bij de provincie en de waarde die democratie heeft. Zeker nu, in aanloop naar de Provinciale Statenverkiezingen. En wie weet geeft het net dat extra zetje voor die o zo belangrijke handeling op 20 maart: stemmen!”