Zwolle doet het licht uit

Zwolle doet het licht uit

Zwolle – Met een evenement op zaterdag 24 maart aanstaande op het Grote Kerkplein en allerlei activiteiten vooraf viert Zwolle Earth Hour 2017. Door om 20.30 uur de lampen van de Peperbus, de Grote Kerk en het Stadhuis voor één uur te doven staan we stil bij de Aarde. Deze grootste internationale actie van het Wereld Natuur Fonds bestaat al vele jaren en wordt steeds grootser gevierd. Miljoenen mensen over de hele wereld doen jaarlijks samen het licht uit.

Basisscholen en kunst
Veel basisschoolleerlingen in Zwolle kregen in de afgelopen weken lessen over klimaatverandering dankzij een speciale – door de organisatie uitgebrachte – lesbrief. Bij het Dominicanenklooster waren er in de maanden voorafgaand aan Earth Hour klimaatvertellingen. Ook werd daar van plastic flessen door Marit Otto het kunstwerk ‘Klimaatmadonna’ gemaakt.

Lees verder »

Goede prestaties Hercules op voorrondes NK jazzdans

Goede prestaties Hercules op voorrondes NK jazzdans

Zwolle – Zaterdag 17 maart heeft Hercules Zwolle meegedaan aan de voorrondes van het NK jazzdans van de KNGU. Het was een geweldige dag voor Hercules Zwolle en de selectiegroepen hebben fantastische prestaties neergezet.

In het ochtendprogramma dansten drie groepen en in de middag waren eveneens drie groepen van Hercules Zwolle vertegenwoordigd. Vol met enthousiasme toonden zij hun dansen en dit werd ruimschoots beloond. De C16-19 jaar werd 1ste en de Ctm16 jaar behaalde de 2e prijs! De Dtm13 werd 5de van de in totaal liefst 14 groepen.

Lees verder »

Groene Prijs 2018 gaat naar vogelaar Jan van Dijk

Groene Prijs 2018 gaat naar vogelaar Jan van Dijk

Zwolle – De jury van de Groene Prijs 2018 heeft unaniem besloten om Jan van Dijk van de Stichting Avifauna Zwolle de jaarlijkse prijs toe te kennen vanwege zijn tomeloze inzet voor behoud, bescherming en uitbreiding van wilde (stads)vogels in Zwolle. De Groene Prijs wordt dinsdag 20 maart voor het gebouw aan de Veemarkt 21 uitgereikt door GroenLinks lijsttrekker Sylvana Rikkert.

Achtergrondinformatie
De jaarlijkse Groene Prijs is officieel door de gemeente Zwolle erkend. De prijs wordt toegekend aan personen, organisaties of bedrijven die zich bijzonder verdienstelijk maken op het gebied van natuur en milieu en/of die door hun inspanningen een grote bijdrage leveren aan het dichterbij brengen van een mens- en natuurvriendelijke samenleving. Zwollenaren konden tot 15 februari kandidaten nomineren voor de prijs. De Groene Prijs wordt voor de 22e keer uitgereikt en staat sinds 1996 in de officiële lijst van Zwolse prijzen die de gemeente bijhoudt. Het groene lintje is een landelijk fenomeen: in diverse gemeenten reiken GroenLinks-afdelingen dit lintje jaarlijks uit.

Lees verder »

Jaarlijks kampioenschap eieren gooien bij WVF

Jaarlijks kampioenschap eieren gooien bij WVF

Zwolle – Voetbalvereniging WVF houdt op Paasmaandag 2 april het jaarlijks kampioenschap eieren gooien. Het evenement wordt voor de elfde keer gehouden. Bedoeling is zo ver mogelijk met eieren te gooien die dan ook nog eens netjes worden opgevangen.

En dat laatste blijkt nog niet gemakkelijk. Belangstellenden kunnen zich opgeven via ei@wvf.nl, via de Facebookpagina van WVF of – tijdens de dag zelf – in de kantine van WVF. Het kampioenschap begint om 13.00 uur op sportpark De Weide Steen. Eerst komt de jeugd aan bod, daarna volgen de senioren. Rond 18.00 uur is de prijsuitreiking in de kantine van WVF. Na het eieren gooien verzorgt DJ Hanno de muziek. Het inschrijfgeld is in de leeftijdscategorie 8 – 11 jaar 2 euro per koppel, bij 12 – 15 jaar 3 euro per koppel en boven de 16 jaar 10 euro per koppel.

Lees verder »

Feestelijke uitreiking 400e energiescan

Feestelijke uitreiking 400e energiescan

Zwolle – Energie besparen is feest. Onder dit motto werd afgelopen donderdag in Zwolle de 400e energiescan van Duurzame Aanbieder DCZ uitgereikt aan de familie Joling te Hasselt. Opnieuw een mooie mijlpaal in de omslag naar energiebesparing en het gebruik van nieuwe, schone energie.

De feestelijke uitreiking vond plaats in het splinternieuwe Inspiratiecentrum Duurzaamheid van de Technische Unie te Zwolle. Uit handen van gedeputeerde Annemieke Traag van de provincie Overijssel en energieadviseur Egbert Brouwer van DCZ ontvingen Ria en Henry Joling de energiescan samen met een bos bloemen.

Lees verder »

Gedichtenwedstrijd : 'Jaar van Verzet'

Zwolle – De 4 mei-gedichtenwedstrijd voor leerlingen van groep 7 en 8 of het eerste jaar van het voortgezet onderwijs is van start. Scholen kunnen de gedichten van hun leerlingen tot 2 april inzenden. De winnaar mag zijn of haar gedicht voordragen tijdens de gedachtenisbijeenkomst in de Oosterkerk, de herdenking in het Ter Pelkwijkpark en op het Bevrijdingsfestival Overijssel op 5 mei.

De gedichtenwedstrijd is onderdeel van de gedachtenisbijeenkomst die jaarlijks wordt georganiseerd door de Joodse gemeente Zwolle, de Oosterkerk en het Humanistisch Verbond Zwolle en omstreken om samen stil te staan bij de oorlogsslachtoffers. Deze bijeenkomst gaat op 4 mei gaat vooraf aan de Stille Omgang en de herdenking in het Ter Pelkwijkpark. Vertegenwoordigers van het gemeente en –provinciebestuur zijn bij de gedachtenisbijeenkomst aanwezig.

Lees verder »

Driezorg bewoners genieten van de tuin dankzij schenking WorldSkills

Driezorg bewoners genieten van de tuin dankzij schenking WorldSkills

Zwolle – Driezorg locatie De Kievitsbloem ontvangt uit handen van Wethouder Jan Brink een schenking WorldSkills Netherlands van tuinproducten van de vakwedstrijden 'Skills The Finals'. Deze producten worden gebruikt voor de tuin van bewoners en Kindercentrum Doen.

De bewoners van Driezorg locatie De Kievitsbloem en de kinderen van Kindercentrum Doen kunnen deze lente genieten van een mooie tuin: WorldSkills Netherlands schenkt de producten zoals; plantenbakken,bestrating en bankjes  die gemaakt zijn op/van pallets. Deze producten worden gemaakt tijdens de finale van de vakwedstrijden voor Mbo-studenten, aan de binnentuin van De Kievitsbloem en Kindercentrum Doen.

Lees verder »

Pop-up store D66: Minister Ingrid van Engelshoven opent enige winkel open op zondag

Pop-up store D66: Minister Ingrid van Engelshoven opent enige winkel open op zondag

Zwolle – D66 Zwolle opent op zaterdag 16 en zondag 17 maart een pop-up store in de Sassenstraat. Hiermee wil de partij bijdragen aan een levendige binnenstad op zondag. Tegelijk wil D66 laten zien dat het echt tijd wordt dat Zwolle als grootste stad in de regio ook op zondag haar gastvrije gezicht laat zien. Op zaterdag 16 maart om 14.30 uur wordt de winkel officieel geopend door Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven.

D66 Zwolle wil met deze pop up store aandacht vragen voor het koopzondagen beleid in Zwolle. "Wij vinden dat het tijd wordt dat winkeliers zelf mogen bepalen of zij hun winkel open of dicht doen op zondag. Het past niet meer bij de grootste stad in de regio om, in tegenstelling tot andere steden, winkeliers te verplichten hun deuren dicht te houden. Wij willen graag levendigheid in de binnenstad en daar hoort die vrijheid bij. Als de kiezer dat ook vindt, is het 21 maart de kans om verandering te brengen in het huidige beleid." aldus lijsttrekker Jan Brink. 

Lees verder »

Voorbeeldige initiatieven voor de nieuwe gemeenteraad in Zwolle

Voorbeeldige initiatieven voor de nieuwe gemeenteraad in Zwolle

Zwolle – Op 21 maart worden de nieuwe gemeenteraadsleden gekozen. En dat betekent: nieuwe ronde nieuwe kansen. Natuur en Milieu Overijssel geeft de inwoners van Zwolle de kans om de nieuw gekozen gemeenteraadsleden meteen te laten weten welke ‘’groene’’ initiatieven zij graag in hun eigen woonomgeving zien. Dat geldt dus ook voor u.

We hebben tien van de meest aansprekende initiatieven voor een mooie en duurzame gemeente op een rij gezet. Op onze Facebookpagina (‘Natuur en Milieu Overijssel’) kunt u uw eigen top 3 samenstellen. Vervolgens laten wij uw gemeente weten wat de meest favoriete initiatieven van bewoners zijn. Dan weten ze waar aan toe zijn, en kunnen ze ook meteen aan de slag.

Lees verder »

Opening expositie ‘De Zwolse Lente’

Opening expositie ‘De Zwolse Lente’

Zwolle –  De afbraak van de St. Michaëlskerk, het eerste zebrapad in Zwolle, schaatsen op de stadsgracht, de opkomst van Holtenbroek, de bouw van de IJsselcentrale. Allemaal gebeurtenissen waar Zwollenaren veel herinneringen bij hebben.

Van 1945 tot 1976 heeft Dolf Henneke als eerste freelance persfotograaf deze gebeurtenissen en herinneringen in beeld gebracht. De collectie Henneke bestaat dan ook uit een groot aantal herkenbare foto’s waarin de ontwikkeling van de stad Zwolle en haar inwoners centraal staat.

Lees verder »

Parkschool winnaar Grote Zwolse Verkeersquiz 2018

Parkschool winnaar Grote Zwolse Verkeersquiz 2018

Zwolle – De Parkschool is de winnaar van de Grote Zwolse Verkeersquiz 2018. De finales vonden dinsdag 13 maart plaats in Odeon. Twaalf scholen met leerlingen uit groep 6 gingen hier de strijd met elkaar aan.

Klaas van Kruistum, bekend van onder meer Wie is de Mol, Checkpoint en Zapp live, presenteerde de quiz die tot het einde toe spannend bleef. Uiteindelijk werd de Parkschool met 11 punten de winnaar. De Sprankel werd tweede met tien punten en De Octopus veroverde met negen punten de derde plaats. Wethouder Michiel van Willigen reikte de wisselbeker uit. Joost en Jin-Qui van de Parkschool namen deze in ontvangst. Naast de prijs voor de winnaars van de quiz was er ook een prijs voor het mooiste spandoek. Deze prijs ging naar De Zuidster.

Lees verder »

Zwolle krijgt nieuwe WRZV-hallen op Voorsterpoort

Zwolle – Joop van Ommen, het boegbeeld van de WRZV-hallen, was maandagavond na afloop van de gemeenteraadsvergadering blij met het besluit tot nieuwbouw van zijn hal: “Het had ook anders kunnen lopen, maar eind goed al goed.” Op 19 februari had de gemeenteraad al gedebatteerd over het nieuwbouwplan van wethouder René de Heer, maar waren de meeste politieke partijen nog erg kritisch. De wethouder moest meedelen dat de nieuwbouw geen 9 miljoen euro, zoals eerder aangegeven, maar 15 miljoen euro zal gaan kosten. Dat zal ook gevolgen hebben voor de hoogte van de jaarlijkse exploitatiekosten. De VVD eiste harde garanties dat het verschil niet nog groter zou worden. De PvdA vond “het lastig om nu al ja te zeggen” en vroeg om nadere onderbouwing en neigde zelfs tot uitstel van besluitvorming. Ook D66 vond “het lastig om een besluit te nemen” en voor de ChristenUnie “was het even schrikken”, maar wilde wel dat deze nieuwbouw er zou komen. Wethouder De Heer gaf tijdens die raadsvergadering al inzicht in de kostenstijging van 6 miljoen. Met name de wens om het nieuwe complex nog duurzamer en energieneutraal te maken, een betere beeldkwaliteit en prijsstijgingen in de bouwmarkt leiden tot hogere investeringskosten. Tevens was er in de eerste berekeningen geen post onvoorzien meegenomen. Op verzoek van de gemeenteraad beloofde hij op 19 februari met een nog nadere onderbouwing te komen van de forse stijging van de investerings- en exploitatiekosten, zodat de gemeenteraad op 12 maart een besluit zou kunnen nemen.

De gemeenteraad heeft maandagavond unaniem ingestemd met nieuwbouw voor de WRZV-hallen op bedrijventerrein Voorsterpoort. De kostenstijgingen kwamen nauwelijks nog aan bod; er werd zelfs instemmend geroffeld op de tafels en Joop van Ommen werd tijdens een schorsing door de meeste partijen uitgebreid gefeliciteerd met dit besluit. De wethouder had de raad de afgelopen weken voorzien van meer informatie en de meeste partijen er kennelijk van kunnen overtuigen dat een kostenstijging van 6 miljoen verantwoord is voor de bouw van “een nieuw duurzaam, energieneutraal en toekomstbestendig multifunctioneel gebouw voor de Zwolse binnensport.” Daarnaast alom waardering voor de sociaal-maatschappelijke functie van de WRZV-hallen en de verwachting dat dit in de nieuwbouw zal worden voortgezet. Alleen de SP stribbelde nog wat tegen over de kosten van de beeldkwaliteit van het gebouw, maar vond daarvoor geen gehoor bij de andere partijen. Volgens De Heer leidt een hogere beeldkwaliteit ook tot een nieuwe impuls voor de Voorsterpoort. De huurtarieven voor de verenigingen zullen stijgen, maar omdat dit pas met een overgangsregeling over vijf jaar realiteit gaat worden vindt de raad dit acceptabel. Alle partijen vroegen middels een motie bijzondere aandacht voor de herhuisvesting van de Zwolsche Kegelbond. Wethouder René de Heer gaf aan al in gesprek te zijn met deze club, maar verwacht wel “transparantie” van de Kegelbond met betrekking tot financiën, ledenaantal en gebruikers.

Lees verder »