Co Verdaas wordt geen burgemeester van Zwolle

Co Verdaas wordt geen burgemeester van Zwolle

Zwolle – Burgemeester Henk Jan Meijer heette dinsdagmiddag in het stadhuis iedereen welkom voor de lunchlezing van Co Verdaas. De lezing ging over de toekomst van de landinrichting in Nederland en in het bijzonder Zwolle. De burgemeester leidde de spreker in met de woorden “Zijn naam komt u in de Stentor ook steeds tegen als een mogelijk opvolger van mij.” De Zwolse editie van de Stentor heeft namelijk eind vorig jaar een lijstje van acht burgemeesterskandidaten gepubliceerd, waaronder ook Co Verdaas. Oud-politicus Co Verdaas noemde dit krantenbericht “fake nieuws” en gaf te kennen dat hij in april aan het werk gaat als dijkgraaf van het Waterschap Rivierenland en dus niet zal solliciteren naar de vacature van burgemeester van Zwolle. Zijn naam kan dus worden doorgestreept op het Stentor-lijstje.

Co Verdaas is werkzaam geweest bij de gemeente Zwolle en woningstichting SWZ. Daarna was hij Tweede Kamerlid, gedeputeerde in Gelderland en korte tijd staatssecretaris in Rutte II. Hij nam ontslag vanwege onjuiste reiskostendeclaraties. Hij studeerde planologie aan de Universiteit van Nijmegen en tot de dag van vandaag is hij betrokken bij landinrichtingsvraagstukken. De lunchlezing in het stadhuis had dan ook als titel: “Nederland, en zeker Zwolle, is een planologisch paradijs.” Volgens hem is Nederland en zeker Zwolle wereldkampioen landinrichting. Lang geleden is Zwolle ontstaan op een hoge zandrug en heeft zich van hieruit door de eeuwen heen verder ontwikkeld.

Lees verder »

De Van Rossems in Zwolle

De Van Rossems in Zwolle

Zwolle – Ze zijn weer terug! In een vijfde serie Hier zijn de Van Rossems verkennen Maarten, Sis en Vincent van Rossem voor de NTR opnieuw een zestal steden, waaronder Zwolle. In de tweede aflevering van deze serie, die uitgezonden gaat worden  op dinsdag 29 januari 2019, 20.25 uur, NPO 2  komt Zwolle aan bod.

Als voormalige Hanzestad heeft Zwolle in de vijftiende eeuw haar grootste bloeiperiode gekend. Dat is in de stad nog terug te zien. De Sassenpoort bijvoorbeeld is een hoogtepunt van 15e-eeuwse bouwkunst, waar de Van Rossems echt van kunnen genieten. Ook de kerken vinden ze zeker een bezoekje waard, ook voor niet-gelovigen, maar onderweg daar naartoe komen ze wel een kunstwerk tegen waar ze alle drie niets van moeten hebben: een treurige engel van glas.

Lees verder »

Informatieavond pleegzorg in Zwolle

Informatieavond pleegzorg  in Zwolle

Zwolle – Door heel Overijssel is Trias op zoek naar pleeggezinnen die een kind of jongere een thuis willen geven. Voor af en toe een weekend, in deeltijd of voltijds. Soms tijdelijk en soms voor langere tijd. Als er geen opvangmogelijkheden in de buurt zijn, betekent dit dat een kind verder weg geplaatst wordt in een vreemde omgeving en naar een andere school moet.

Dinsdag 22 januari zijn belangstellenden voor pleegzorg van harte welkom bij de vrijblijvende informatieavond aan de Herfterlaan 33 in Zwolle. De avond begint om 19.30 uur, aanmelden kan via voorpleegouders@trias-groep.nl. 

Lees verder »

Waterschap en Travers Welzijn bundelen krachten voor dijkversterking Holtenbroek

Waterschap en Travers Welzijn bundelen krachten voor dijkversterking Holtenbroek

Zwolle – Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) en Travers Welzijn in Zwolle gaan samen optrekken in de communicatie en participatie voor de dijkversterking Stadsdijken Zwolle. De samenwerking geldt voor het dijktracé langs de multiculturele woonwijk Holtenbroek waar zo’n 80 verschillende culturen samenkomen. Op vrijdag 11 januari gaven bestuurders Hans de Jong (waterschap) en Anne Riemersma (Travers Welzijn) in de Twistvliettoren het officiële startsein voor deze samenwerking. Dit karakteristieke voormalige brugwachtershuis wordt tevens ingezet voor de participatie bij het dijkproject.

“Wij willen organisaties, bedrijven en bewoners in en om het projectgebied zo goed mogelijk betrekken bij de dijkversterking”, licht De Jong toe. “De dijk is van ons allemaal. Het heeft naast de functie van waterkering ook een gebruikersfunctie. Er wordt gefietst, gewandeld, gevaren en gerecreëerd in het gebied. Omdat we nu met de dijk aan de slag gaan, kijken we graag samen naar ideeën, wensen en kansen die er leven voor deze stadsdijken.”

Lees verder »

IJskoud daten op Valentijnsdag bij het IJsbeelden festival in Zwolle

IJskoud daten op Valentijnsdag bij het IJsbeelden festival in Zwolle

Zwolle – Op Valentijnsdag bestaat de mogelijkheid om op het IJsbeelden Festival te speeddaten. Het daten zal plaatsvinden in de IJshal. Bij een temperatuur van -10 graden Celsius zal de kennismaking met een mogelijke nieuwe partner plaatsvinden. Het woord speeddaten krijgt bij deze temperatuur een extra dimensie.

Deze turbodate gaat plaatsvinden op 14 februari (Valentijnsdag) van 19.00 tot 21.00 uur. De organisatie van het IJsbeelden Festival zoekt 15 mannen en 15 vrouwen va. 21 jaar die op zoek zijn naar hun eigen IJskoning/ koningin? Kun je het IJS breken tijdens deze turbodate en kun je jouw IJSkonijn laten smelten onder de IJSkoude omstandigheden van de IJSbeelden hal? Geef dan jezelf of een vriend/ vriendin/ familielid of collega op voor 4 februari 2018. Mail dan naar daten@ijsbeelden.nl onder vermelding van IJSkoud speeddaten (naam, achternaam, leeftijd, geslacht, woonplaats, e-mailadres, telefoonnummer)

Lees verder »

Actie: Gratis groentezaad voor basisscholen en BSO's uit Zwolle

Actie: Gratis groentezaad voor basisscholen en BSO's uit Zwolle

Zwolle – Basisscholen en BSO's uit Zwolle kunnen kosteloos groentezaden en een bijbehorend lespakket aanvragen bij Natuur en Milieu Overijssel. Hiermee kunnen de leerlingen dit voorjaar in de klas of op het schoolplein hun eigen groente kweken. Leuk, lekker en leerzaam! Aanmelden kan tot 8 februari.

Een broodje met aardbeienjam, spaghetti met tomatensaus of een lekkere salade met komkommer en radijsjes. Al dit lekkers smaakt nog beter als je de aardbeien, tomaten en radijsjes zelf gekweekt hebt. Basisscholen en BSO's uit Zwolle kunnen nu heel gemakkelijk met de leerlingen aan de slag met een moestuin dankzij de gratis groentezaden van Natuur en Milieu Overijssel en het zaadveredelingsbedrijf Rijk Zwaan. Deelnemende scholen krijgen bij de zaden een instructieboekje en een lesbrief met leuke opdrachten. Zo kunnen leerlingen direct aan de slag in hun klas of op het schoolplein.

Lees verder »

Verbouwing van Het Wasdom

Zwolle – Vrijdag 11 januari om 9.00 uur worden de handtekeningen gezet onder de samenwerking tussen  Dominicanenklooster Zwolle en Nijhuis Bouw voor de interne verbouwing van Het Wasdom.

De verbouwing betreft de begane grond van dit bijgebouw van het klooster, waar eerder de dak- en thuislozenopvang van de gemeente Zwolle was gevestigd. Het oude interieur is inmiddels verwijderd en het sloopafval is gescheiden afgevoerd.

Lees verder »

Maak je straat groen tijdens NLdoet

Maak je straat groen tijdens NLdoet

Zwolle –  Op woensdag 16 januari kunnen buren, buurttuinen en maatschappelijke initiatieven met ondersteuning van Groene Loper Zwolle financiën aanvragen bij Het Oranje Fonds. Deze financiën kunnen zij inzetten om tijdens NLdoet op 15 en 16 maart de omgeving te vergroenen. Denk hierbij aan struiken, bankjes, planten, een insectenhotel of fruitbomen. Geïnteresseerden kunnen tussen 16.00 en 20.00 inlopen bij   't Hofhuys, Sloe 49, Zwolle.  Onder het genot van een hapje en een drankje helpt Groene Loper Zwolle je bij het invullen van de benodigde formulieren. Normaal kunnen alleen organisaties meedoen aan NLdoet, maar via de Groene Loper Zwolle kunnen ook buurtinitiatieven zonder rechtsvorm een aanvraag voor financiën doen.

We zijn eraan gewend geraakt onze leefomgeving totaal naar ons gemak in te richten. Maar wist je dat hierdoor nogal wat negatieve gevolgen ontstaan? Te veel bestrating in onze tuinen zorgt voor problemen tijdens flinke regenbuien en aanhoudende droogte, vermindering van het leefgebied voor allerlei nuttige dieren en het zorgt voor opwarming van de stad. Daarom wil Groene Loper Zwolle buren, bewonersinitiatieven en maatschappelijke organisaties enthousiasmeren om hun eigen leefomgeving te vergroenen. Samen kunnen we het verschil maken en zorgen voor een klimaatbestendige, gezonde, maar vooral een groene samenleving!   

Lees verder »

Opening nieuwe Kiosk op station Zwolle

Op maandag 7 januari om 07.30 uur zijn Bert Boerman (gedeputeerde provincie Overijssel), Ed Anker (wethouder gemeente Zwolle), Esther Hegeman (manager Public Affairs ProRail) en Joost van der Bijl (regiodirecteur NS Noordoost) aanwezig op spoor 8/9 van station Zwolle om gezamenlijk de nieuwe Kiosk op dit perron te openen. Met de opening van deze Kiosk wordt reizigers de mogelijkheid geboden om nog even snel een kopje koffie of een andere versnapering te kopen, voordat zij in de trein richting Almelo of Deventer stappen die vertrekt vanaf dit perron. Met deze kiosk zetten de gezamenlijke partijen in de Spoorzone Zwolle wederom een stap in het verbeteren van de ov-knoop in Zwolle, het tweede spoorknooppunt van Nederland.

De realisatie van deze Kiosk sluit aan op het Ontwikkelperspectief Stationsgebied Zwolle waarin gemeente Zwolle, provincie Overijssel, ProRail en NS hun ambitie voor het stationsgebied tot 2025 hebben beschreven. De busbrug en het nieuwe busstation aan de zuidzijde van het spoor en de bouw van de ondergrondse fietsenstalling onder het Stationsplein aan de noordzijde van het station maken onderdeel uit van dit Ontwikkelperspectief. Samen zetten de partijen grote en kleine stappen om het verblijf voor reizigers op station Zwolle te veraangenamen.

Lees verder »

Voetbalvereniging ZAC vanaf 1 januari rookvrij

Zwolle – Als eerste voetbalvereniging in Zwolle maakt ZAC haar sportterrein per 1 januari 2019 rookvrij. Op zaterdag 5 januari om 13.00 uur verricht wethouder Van Willigen een starthandeling waarmee hij het terrein van ZAC op het Jo van Marle sportpark officieel rookvrij verklaart.

ZAC wil dat al haar leden rookvrij kunnen sporten. Secretaris Roel Broeksma: “Sporten is gezond, terwijl roken schadelijk is voor de gezondheid. Roken en sport passen niet bij elkaar. Daarom vraagt ZAC aan iedereen die op het sportterrein komt voortaan het terrein rookvrij te houden.”

Lees verder »

Tijdreis door de Grote kerk

Tijdreis door de Grote kerk

Zwolle – Ga mee op een tijdreis in het donker door de Grote Kerk in Zwolle. Vertrouw je toe aan de koster, hij zal je bij het flakkerende licht van de meegenomen lantaarns meenemen op een verrassende en spannende wandeling door het eeuwenoude kerkgebouw.

Maar… pas op!! Onderweg kun je zomaar een aantal onverwachte en misschien wel onheilspellende ontmoetingen hebben met enkele historische figuren uit Zwolle's roemrijke verleden. Huiver bij het verhaal over de verwoestende Beeldenstorm in 1580 of ervaar hoe hard het zwoegen was om en nabij het Schnitgerorgel… Want we komen daar, waar je normaal niet kunt komen en waar de schaduwen op de muren je angst aan proberen te jagen.

Lees verder »

Aangepaste openingstijden van het Nederlands IJsbeelden Festival tot en met 6 januari

Aangepaste openingstijden van het Nederlands IJsbeelden Festival tot en met 6 januari

Zwolle – Vanwege de drukte heeft de organisatie van het IJsbeelden Festival besloten om de openingstijden van het populaire winterevenement te verruimen. De nieuwe openingstijden tot en met 6 januari zijn van 9.00 uur tot 18.00 uur. Op 31 december sluiten de deuren echter om 16.00 uur.

De organisatie heeft deze beslissing genomen om piekmomenten zoveel mogelijk te voorkomen. Het is aan de bezoekers om gebruik te maken van deze opgerekte openingstijden. In de ochtenduren en in de namiddag is de minste kans op een lange wachtrij. De organisatie hoopt dat veel mensen hiervan kennisnemen en daar gebruik van maken.

Lees verder »