Zwolse theaters biedt basisscholen kosteloos zaal aan voor eindmusical

Zwolse theaters biedt basisscholen kosteloos zaal aan voor eindmusical

Zwolle – De deuren van Zwolse theaters zijn sinds 1 juni weer geopend voor publiek, theatermakers en nu ook voor eindmusicals van Zwolse basisscholen. Zwolse theaters biedt basisscholen eenmalig de mogelijkheid om kosteloos gebruik te maken van de Dommerholtzaal in Schouwburg Odeon voor het opvoeren van de eindmusical van groep 8.

Vanaf 1 juni zijn er weer diverse theatervoorstellingen te zien bij Zwolse theaters. Echter zijn de theaterzalen niet alle dagen gevuld met voorstellingen, waardoor er nu ook ruimte is voor andere activiteiten. Vanuit de educatieafdeling van Zwolse theaters is daarom het initiatief opgezet om basisscholen de kans te bieden de eindmusical van groep 8 in het theater te kunnen opvoeren. Juist in deze bijzondere tijd, nu het voor scholen niet mogelijk is om theatervoorstellingen te bezoeken met leerlingen, wil het theater op deze manier het onderwijs een handreiking doen.

Lees verder »

Sassenpoort gaat weer open

Sassenpoort gaat weer open

Zwolle – De Sassenpoort in Zwolle heeft sinds half maart noodgedwongen de deuren gesloten moeten houden, maar gaat vanaf vrijdag 5 juni weer open voor bezoekers.

“We zijn blij dat we weer bezoekers kunnen ontvangen, al zal dat door alle maatregelen rond de Corona-crisis wel in wat aangepaste vorm moeten gebeuren. Zo kunnen we niet meer dan acht bezoekers tegelijk ontvangen, omdat het in de poort anders onmogelijk is om voldoende afstand te houden,” legt Corry Gillissen van de Stichting Exploitatie Sassenpoort uit.

Lees verder »

Visie voor woningen op terrein IJsselhallen

Visie voor woningen op terrein IJsselhallen

Zwolle – Wonen op de plek van de huidige IJsselhallen, over ruim vijf jaar is het mogelijk. Voordat de eerste woningen kunnen verrijzen, is het nodig om een visie voor de invulling van 8,5 hectare grote terrein op te stellen. De ontwikkeling van het gebied past bij de groei van Zwolle en de vraag naar woningen. Daarnaast heeft het gemeentebestuur de wens om op een andere locatie een bovenregionale evenementenvoorziening te realiseren.

Het is al een langlopend plan: een nieuwe toekomst voor het IJsselhallen-terrein. Het contract met Libema, de exploitant van de hallen, loopt volgens afspraak op 1 januari 2024 af. Het 8,5 hectare tellende terrein wordt daarmee de grootste binnenstedelijke nieuwbouwlocatie in Zwolle. Een enorme impuls voor de Zwolse woningmarkt. En dat is hard nodig, want de vraag naar woningen is groot.

Lees verder »

Aftrap heropening Nederlandse musea in Zwolle

Aftrap heropening Nederlandse musea in Zwolle

Zwolle – Maandag gaf minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven de aftrap voor de heropening van de Nederlandse musea in Museum de Fundatie.

De musea sloten, op 12 maart, in het kader van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus de deuren. Om twaalf uur ’s middags heropende de minister symbolisch de deuren van het museum. Samen met Ralph Keuning, de directeur van De Fundatie heette ze de eerste bezoekers van harte welkom.

Lees verder »

Zwolse terrassen weer open: geen topdrukte, maar wel gezellig

Zwolse terrassen weer open: geen topdrukte, maar wel gezellig

Zwolle – Om klokslag twaalf uur mochten de terrassen maandagmiddag weer open. Ondanks de uitbundig schijnende zon was er geen sprake van lange wachtrijen om een plekje te bemachtigen in de Zwolse binnenstad.

De Zwolse horecaondernemers hadden zich goed voorbereid op de heropening. Na twee maanden verplichte sluiting konden ze weer aan de slag. Weliswaar met veel beperkingen. De anderhalve meter regel blijft nog steeds van kracht, tenzij mensen tot hetzelfde huishouden behoren. Ook mogen er maximaal dertig klanten gelijkertijd in de kroeg.

Lees verder »

Honderdste keer Zwolse draaiorgelmarathon

Honderdste keer Zwolse draaiorgelmarathon

Zwolle – Donderdag werd voor de honderdste keer de Zwolse draaiorgelmarathon georganiseerd. Wethouder William Dogger kwam naar Driezorg Westenhage om het speciale concert bij te wonen.

“Ik ben wel een beetje trots.” Wichert aan het Rot zegt het aarzelend. De bekende Zwollenaar zet zich vaker in voor zijn medemensen maar dat zijn draaiorgelmarathon zo’n groot succes zou worden had hij niet verwacht.

Lees verder »

Cultuurproject in Zwolle sluit aan bij oproep premier Rutte

Cultuurproject in Zwolle sluit aan bij oproep premier Rutte

Zwolle – In juni start een nieuw cultuurproject in de wijken Kamperpoort en Pierik. Bij dit project ‘Cultuur in de Wijk’ zijn de ideeën en wensen van jongeren het uitgangspunt. Centraal staat het thema ‘corona’ en wat dit voor jongeren betekent. Beperkt dit virus de leefwereld van de jeugd of zien zij juist ook kansen en mogelijkheden? Dit project sluit aan bij de landelijke oproep van premier Rutte om in gesprek te gaan met jongeren.

Vorige week onderstreepte premier Rutte in zijn toesprak het belang van het aangaan van het gesprek met de jongeren van Nederland; weten wat er leeft onder de jeugd. In dit cultuurproject gaan jongeren samen met kunstenaars op zoek naar wat hen bezighoudt. Wat zijn de beperkingen van de jongeren op dit moment, wat missen ze, wat hebben ze ontdekt in deze bijzondere periode en wat doet het thuiszitten met ze? Wat kunnen jongeren leren van andere buurtbewoners; ouderen, gezinnen, singles en stelletjes? Samen met beeldend kunstenaars gaan de jongeren aan de slag deze vragen en antwoorden vorm te geven in een blijvend kunstproject.

Lees verder »

Indrukwekkend laatste eerbetoon op station Zwolle voor verongelukte machinist

Indrukwekkend laatste eerbetoon op station Zwolle voor verongelukte machinist

Zwolle – Honderd collega’s brachten donderdag de laatste groet aan NS-machinist Gert Jan Schuldink. De 58-jarige machinist stierf vorige week vrijdag ‘in het harnas’ toen hij met zijn trein op een tractor botste in het Drentse Hooghalen.

Rond de klok van twee uur verzamelden zich zeker honderd NS-medewerkers bij spoor 1 op het station van Zwolle. Met een bloem in de hand vormden ze samen een erehaag. Ook andere ‘spoorse’ collega’s sloten zich aan bij de NS’ers waardoor het eerbetoon nog indrukwekkender werd. Zo stonden er ook medewerkers van ProRail Incidentenbestrijding, Sanifair, Hago, Arriva en Keolis om de overleden machinist de laatste eer te bewijzen.

Lees verder »

Heropening Nederlandse musea start in de Fundatie Zwolle

Heropening Nederlandse musea start in de Fundatie Zwolle

Zwolle – Maandag geeft Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap Ingrid van Engelshoven de aftrap voor de heropening van de Nederlandse musea in Museum de Fundatie in Zwolle.

De musea sloten in het kader van de maatregelen ter bestrijding van het coronavirus op 12 maart de deuren. De minister zal maandag om 12.00 uur de deuren van Museum de Fundatie symbolisch openen en de eerste bezoekers verwelkomen. Na de Fundatie bezoekt de minister andere musea in het land.

Lees verder »

GGD IJsselland opent testlocaties coronavirus

GGD IJsselland opent testlocaties coronavirus

Zwolle – Vanaf 1 juni kan iedereen in Nederland met klachten die wijzen op het nieuwe coronavirus getest worden. Dit is bepaald door de landelijke overheid. Met de test kun je – als je klachten hebt – zien of je besmet bent met het coronavirus.

GGD IJsselland richt hiervoor vier testlocaties in de regio IJsselland in. Door veel mensen te testen, wordt zichtbaar of het coronavirus zich verspreidt en direct bron- en contactonderzoek doen bij een positieve test. Op deze manier kunnen we samen het virus bestrijden. Er is nog geen test beschikbaar om te zien of je al besmet en ziek bent geweest.

Lees verder »

Werkzaamheden aan Ceintuurbaan tijdens Pinksterweekend

Werkzaamheden aan Ceintuurbaan tijdens Pinksterweekend

Zwolle – Vanaf vrijdagavond 29 mei 19.00 uur tot en met maandagavond 1 juni 20.00 uur voeren ProRail en gemeente Zwolle wegwerkzaamheden uit aan de Ceintuurbaan.

ProRail werkt aan de verbreding van het spoor ter hoogte van de Heinosetunnel en gemeente Zwolle voert op dat moment asfalteringswerkzaamheden uit op het gedeelte tussen Zalnéweg en Heinosetunnel.

Lees verder »

Miljoenste fietspassage op de PlasticRoad in Zwolle

Miljoenste fietspassage op de PlasticRoad in Zwolle

Zwolle – De miljoenste fietspassage werd dinsdag gemeten op de eerste PlasticRoad ter wereld in Zwolle. De eerste weg op basis van gerecycled plastic was een wereldprimeur in 2018. Na ruim 1,5 jaar testen, leren en de doorontwikkeling tot industrieel ontwerp is de PlasticRoad nu klaar voor haar marktintroductie.

Vanaf het eerste kwartaal van 2021 wordt de PlasticRoad industrieel geproduceerd. De resultaten van de twee fietspadpilots in Zwolle en Giethoorn zijn dermate positief dat deze grote volgende stap nu mogelijk is. De PlasticRoad is bestand tegen zware belasting, biedt een oplossing voor waterproblematiek bij hevige regenval en droogte én houdt zich goed onder alle omstandigheden.

Lees verder »