Nobelprijswinnaar Ben Feringa in Zwolle

Nobelprijswinnaar Ben Feringa in Zwolle

Zwolle – In 2016 kreeg de Groningse professor Ben Feringa een telefoontje: “the magic call from Stockholm”; hem was de Nobelprijs voor Scheikunde toegekend. Dinsdagavond hield hij op uitnodiging van de Chemische Kring Zwolle een enthousiaste lezing op Hogeschool Windesheim over zijn vakgebied scheikunde. ’s Middags had hij al een hoorcollege gegeven op het Meander College. Hij kreeg in 2016 samen met twee Amerikaanse collega’s de hoogste wetenschappelijke erkenning uit handen van de Zweedse koning. “Een jongensdroom voor elke wetenschapper.”

In 1951 geboren op de boerderij van zijn ouders in Barger-Compascuum in Zuidoost Drenthe. Zijn ooms waren turfgravers en zijn broer heeft het ouderlijke akkerbedrijf overgenomen. Ben Feringa praat nog steeds met een licht Drents accent. Hij is door een scheikundeleraar op de HBS in Emmen enthousiast gemaakt voor scheikunde. “Ik vond het prachtig allerlei proefjes te mogen doen.” Daarna gestudeerd en gepromoveerd op de Rijksuniversiteit Groningen en na een periode bij Shell teruggekeerd naar Groningen als hoogleraar.

Lees verder »

Bijzondere vondsten bij bouwwerkzaamheden in Zwolle

Bijzondere vondsten bij bouwwerkzaamheden in Zwolle

Zwolle – Stadsgids Gerrit van Dijk werd geattendeerd op een aantal bijzondere vondsten. Het gaat om een beeldje in de voormalige Muzerie en om tekeningen op een schouw in een pand aan de Bloemendalstraat. Het beeldje in de voormalige  Muzerie is een fragment van een beeldje van een schilddragende  leeuw met het familiewapen van de familie Van Haersolte. Verder zijn er op een schouw in een pand aan de Bloemendalstraat afbeeldingen gevonden van en met betrekking tot Joan Derk van der Capellen.

Momenteel worden er in het  Huis met de Hoofden appartementen gerealiseerd. De eigenaar van het pand, Jan Tippe stelt de vondsten beschikbaar voor archeologisch onderzoek.

Lees verder »

Zwolse vader en zoon in 'Jij&Ik voor War Child' op NPO 1

Zwolse vader en zoon in 'Jij&Ik voor War Child' op NPO 1

Zwolle – Luc (12) en Jeroen Nieuwenhuis (46) uit Zwolle doen woensdag 21 november mee aan 'Jij&Ik voor Warchild' op NPO 1. Tijdens de uitzending zingen vier ouder-kindkoppels live bekende hits voor een groot publiek. Het nieuwe element aan de tv-show is dat tijdens deze editie de kijker bepaalt wie de winnaar wordt van de bijzondere avond.

Reden voor het Zwolse koppel om mee te doen? "Muziek is onze passie. Het mogen zingen voor een goed doel is voor ons aanleiding geweest om ons op te geven. War Child zet zich in voor kinderen in oorlogsgebieden. Dat kan zijn een veilige plek om te spelen, waar ze naar school gaan en waar ze vooral kind kunnen zijn. War Child geeft kinderen een kans om een stabiele en vreedzame toekomst op te bouwen. Wij helpen graag mee om dit op deze avond onder de aandacht te brengen en zo nog meer kinderen een Safe Space te kunnen geven."

Lees verder »

Sportveldenbeheer zonder chemie: vijf gemeentes bewijzen dat het kan

Zwolle – Sinds 1 november 2017 geldt er een verbod op het professioneel gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen buiten de landbouw. Sportveldbeheerders hebben, dankzij de Green Deal Sportvelden, nog tot 2020 om chemievrij te gaan werken. In aanloop naar deze datum voeren vijf gemeentes (Deventer, Zwolle, Ommen-Hardenberg, Wierden en Meppel) binnen het driejarig project ‘Implementatie chemievrij sportveldenbeheer in Drenthe en Overijssel’ pilots uit met chemievrij beheer. Op 25 oktober kwamen de verschillende groenbeheerders bijeen in Deventer om ervaringen uit te wisselen. En wat bleek: chemievrij beheer van sportvelden kan!

2020 nadert
In augustus jl. luidden de Branchevereniging Sport en Cultuurtechniek (BSNC), Branchevereniging VHG en CUMELA Nederland de noodklok. Zij gaven aan zich ernstig zorgen te maken of sportveldbeheerders op 2020 wel klaar zijn voor chemievrij beheer. De drie verenigingen zien dat beheerders van sportvelden maar moeilijk in beweging komen, terwijl 2020 snel nadert.

Lees verder »

Stefanie Kievit opent vernieuwde Panoramazaal in Stadhuis

Stefanie Kievit opent vernieuwde Panoramazaal in Stadhuis

Zwolle – Woensdagmorgen kwamen dertig kinderen van groep 8 van basisschool het Carillon fietsend vanuit Holtenbroek naar het Stadhuis. Ze mochten een ontbijtje nuttigen met wethouder Michiel van Willigen omdat het de week van het Nationaal Schoolontbijt is.

Het ontbijt stond al klaar in de Panoramazaal op de vierde verdieping van het stadhuis. De wethouder heette iedereen van harte welkom en vertelde dat zij de eersten waren die gebruik maakten van de vernieuwde Panoramazaal met een fantastisch uitzicht op de binnenstad. “Eén van de tofste plekken in de stad met mooi uitzicht op de Peperbus, Fundatie en Sassenpoort.”

Lees verder »

Opening van speelkasteel “Werkeren”

Opening van speelkasteel “Werkeren”

Zwolle – Op zondag 18 november wordt speelkasteel “Werkeren” officieel geopend! Hiermee gaat een lang gekoesterde wens van wijkbewoners uit Stadshagen, om een avontuurlijk speeltoestel voor de jeugd van 5-12 jaar te realiseren, in vervulling. Een speeltoestel met kasteel thema, op een historische plek in de wijk. De stichting wil de nodige aandacht geven aan de oplevering van dit enorme speelkasteel, daarom is er vanaf 14.30 uur een speciaal programma voor iedereen in de wijk.

Het ontwerp en de technische uitwerking van het speelkasteel “Werkeren” is gedaan door het atelier Robuuste basis uit Kampen. Dit atelier is ontstaan uit een steeds meer voorkomende vraag naar betaalbare speelobjecten/omgevingen voor kinderen. In de afgelopen jaren zijn er verschillende schoolpleinen vernieuwd d.m.v. een design en construct principe, waarbij de opdrachtgever, de ontwerper en de realiserende partij vanaf begin tot het eind nauw samenwerken.

Lees verder »

Omschakeling naar schone energie voor iedere Zwollenaar betaalbaar

Zwolle – Maandagavond debatteerde de gemeenteraad voor de zoveelste keer over de omschakeling naar duurzame energie. Wethouder Energie Monique Schuttenbeld had de gemeenteraad een plan van aanpak energietransitie 2018-2022 toegestuurd. De gemeente wil dat Zwolle in 2025 25% minder CO2 uitstoot en dat er tegelijkertijd 25% van de energie duurzaam wordt opgewekt. In 2050 moet Zwolle zelfs energieneutraal zijn.

Iedere politieke partij staat achter deze ambities, maar over de manier waarop deze doelen moeten worden bereikt is nog veel discussie. Ook is iedereen ervan overtuigd dat er veel werk moet worden verzet om dit te halen. In het plan van aanpak van de wethouder wordt in hoofdlijnen aangegeven wat dit voor de Zwollenaren betekent.

Lees verder »

Schetsontwerp nieuwe WRZV-hallen gepresenteerd

Schetsontwerp nieuwe WRZV-hallen gepresenteerd

Zwolle – Vrijdagmiddag presenteerden wethouder René de Heer, voorzitter van het bestuur Stichting Sporthallen WRZV Hans Oosting en Jan Bosch van AGS Architects uit Amsterdam het schetsontwerp voor de nieuwe WRZV-hallen.

De accommodatie, die wordt gebouwd ter vervanging van de huidige WRZV-hallen, wordt zo opgezet en ingedeeld dat ze ruimte biedt aan verschillende sportorganisaties, verenigingen en onderwijsinstellingen. De WRZV accommodatie krijgt twee sporthallen die gekoppeld kunnen worden. Dit vergroot de gebruiksmogelijkheden van  het sportcomplex. De nieuwe hallen worden energieneutraal en klimaatbestendig. Ze voegen kwaliteit toe aan het gebied door hun functie en uitstraling.

Vaklui gezocht voor start nieuw Repair Café

Vaklui gezocht voor start nieuw Repair Café

Zwolle – In woon-, zorg- en dienstencentrum Nieuwe Haven van IJsselheem in de Kamperpoort is het initiatief genomen om een Repair Café te starten. Kapotte spullen een nieuw leven geven. Kennis om materialen te repareren is steeds minder algemeen beschikbaar. Toch zijn er inwoners die dat uitstekend kunnen en hun ervaring graag willen delen met anderen. De bedoeling is om eens per maand een bijeenkomst te houden.

Een product is stuk en dan gooien we het maar gewoon weg. Misschien weten we niet hoe het te repareren is. Winkels zijn nauwelijks meer ingesteld om iets te repareren. Er zijn wel mensen die de vaardigheid hebben om iets weer heel te maken. Het idee achter Repair Café is om plek en moment te hebben waar inwoners met kapotte spullen in contact komen met vrijwillige reparateurs. Samen de klus klaren. Scheelt afval en grondstoffen en is daarmee super duurzaam. En je leert ook nog eens andere wijkbewoners kennen.

Lees verder »

18 hofwoningen nieuwbouwproject Reggelaan opgeleverd

18 hofwoningen nieuwbouwproject Reggelaan opgeleverd

Zwolle – Vandaag verraste adjunct-directeur Klant & Wonen deltaWonen – Martijn Sweitser één van de nieuwe bewoners van de Reggelaan met een bos bloemen om hen te feliciteren met hun nieuwe woning. De woningen zijn deze week allemaal opgeleverd. De komende maand wordt de binnentuin, het hofje, nog verder ingericht.

Woningen
De energiezuinige woningen liggen aan een gezamenlijke binnentuin, het binnenhofje. De woonkamer is gericht naar het binnenhofje zodat bewoners elkaar makkelijk kunnen ontmoeten als zij gezelschap willen.

Lees verder »

Human Library – wie durft dit gesprek aan?

Human Library – wie durft dit gesprek aan?

Zwolle – Op zaterdag 3 november van 13.00-16.30 uur kun je in Stadkamer met bijzondere mensen in gesprek gaan. Die dag leent Stadkamer niet alleen boeken uit, maar ook mensen met een verhaal. Iedereen kan die middag een van de circa 15 'boeken' lenen voor een kort gesprek, gewoon uit  nieuwsgierigheid of omdat je wilt weten of datgene wat je altijd dacht wel klopt. Een uitdaging, zowel voor de 'boeken' als de leners. Dit is de eerste Human Library of mensenbieb die in Zwolle wordt gehouden.

In de Human Library lees je geen boeken, maar mensen. Interessante mensen, die je in het dagelijks leven niet snel spreekt. Klopt wat we denken over mensen op basis van de buitenkant wel met de werkelijkheid? Een vluchteling, een hooligan, een transgender, een militair  TBS er of autist zitten klaar om jou hun verhaal te vertellen. In een open gesprek waarin alles gevraagd en besproken kan worden. Durf jij het aan om je 'vooroordeel' te ontmoeten?

Lees verder »

Sassenpoort zoekt Poortwachters

Sassenpoort zoekt Poortwachters

Zwolle – De Sassenpoort, de best bewaarde middeleeuwse stadspoort van Nederland, trekt steeds meer bezoekers en daardoor is er uitbreiding nodig van het team van ‘Poortwachters’, de vrijwilligers die informatie geven en de bezoekers door de poort rondleiden.

“We boeken al jaren bezoekersrecords. De mensen komen uit alle delen van Nederland, maar ook uit het buitenland, naar Zwolle om onze prachtige poort te bekijken,” aldus Poortwachters-voorzitter Bert Helbers. “Sinds afgelopen zomer zijn we ook tip nummer één bij de ‘Dingen om te doen in Zwolle’ van reiswebsite TripAdvisor, dat trekt nóg meer bezoekers dus nieuwe vrijwilligers zijn meer dan welkom.”

Lees verder »