Minecrafttoernooi 2019: de leukste geschiedenisles van Zwolle

Minecrafttoernooi 2019: de leukste geschiedenisles van Zwolle

Zwolle – Tijdens het jaarlijkse Minecrafttoernooi van half juni tot juli bouwden 31 deelnemers van 6 tot 16 jaar een aantal verdwenen gebouwen in Zwolle. De deelnemers voerden historisch onderzoek uit en spendeerden vervolgens vele uren in Minecraft. Het resultaat was de stad Zwolle met gebouwen die nu al lang niet meer te zien zijn.

Het thema van het Minecrafttoernooi van dit jaar was de verdwenen stad. Karakteristieke gebouwen uit het verleden, zoals Diezerpoort, het Gouverneurshuis en het Eekmolenbolwerk, zijn door een groep enthousiaste Minecraftspelers weer tot leven geroepen. Om te kunnen bouwen moesten de deelnemers zich verdiepen in de geschiedenis van de stad Zwolle. Dit deden ze door een bezoek te brengen aan het Historisch Centrum Overijssel, waar ze informatie en tekeningen konden bekijken van het door hen gekozen gebouw.

Lees verder »

Oude kademuur aan het licht gekomen

Oude kademuur aan het licht gekomen

Zwolle – In Zwolle is een oude kademuur uit 1800 aan het licht gekomen bij de Thorbeckegracht in de buurt van het Pelserbrugje.  Dit is een bijzondere vondst. Deze vondst is door duikers gedaan. De gevonden kademuur  ligt achter de huidige muur uit 1910. De gevonden muur  is in de eerste helft van de negentiende eeuw aangelegd en is voor een groot deel nog in tact.

Om Zwolle tegen het omringende water te beschermen zijn er 13 kilometer aan kademuren aangelegd. Van deze muren bestaat 2 kilometer uit gemetselde kademuur. De muur rust op een houten fundering van palen. Voor het onderhoud van die muren worden door de gemeente duikers ingezet om  de toestand van de houten fundering onder water te kunnen bepalen. Deze fundering is de afgelopen jaren nauwkeurig in kaart gebracht.

Lees verder »

Heropening de Nooterhof een feit

Heropening de Nooterhof een feit

Zwolle – Zondagmiddag is onder grote belangstelling de Nooterhof heropend. Dit gebeurde door een druk op de knop door wethouder William Dogger, geholpen door Klara de Kikker. Met deze handeling werd de waterspeeltuin officieel in gebruik genomen en de heropening een feit. Verder werd de officiële Nooterhofvlag gehesen. Deze vlag is speciaal ontworpen door Sanna Jorritsma.

De Nooterhof was vanaf half mei al open voor publiek. De waterspeeltuin functioneerde echter nog niet. Nu wel en er kan weer heerlijk met water gekliederd worden. Dit is niet alleen leuk voor kinderen maar ook voor volwassenen, aldus Michiel van Harten in zijn welkomstwoord.

Lees verder »

Bouw ondergrondse fietsenstalling station Zwolle

Bouw ondergrondse fietsenstalling station Zwolle

Zwolle – De stads- en streekbussen zijn sinds 17 februari 2019 verplaatst van de centrumzijde van het treinstation naar het nieuwe busstation aan de Hanzeland-zijde.

Via de nieuwe Schuttebusbrug rijden de bussen vanaf het nieuwe busstation richting de centrumhalte aan de Pannekoekendijk en de snelweg A28. Door de verplaatsing van de bussen is aan de noordzijde van het treinstation ruimte vrijgekomen om een grote parkeervoorziening voor de fiets te realiseren en van het Stationsplein Noord en de Stationsweg een aangenaam gebied te maken om door te lopen en te verblijven.

Lees verder »

Zwolle laat Zwarte Piet langzaam verdwijnen

Zwolle laat Zwarte Piet langzaam verdwijnen

Zwolle – De gemeente Zwolle wil vanaf dit jaar langzaam af van Zwarte Piet. Tijdens de eerstvolgende intocht in de stad zal er een aantal roetveegpieten te zien zijn.

Dat is de uitkomst van een overleg dat College van B&W heeft gehad met Stichting Evenementen Zwolle (SEZ) en de demonstranten. Namens het College van B&W namen burgemeester Henk Jan Meijer en wethouder Monique Schuttenbeld deel aan de gesprekken.

Lees verder »

Geen e-mail ontvangen van de gemeente?

Geen e-mail ontvangen van de gemeente?

Zwolle – In de periode donderdag 25 juni tot en met maandag 8 juli is er een verstoring van het e-mailverkeer van de gemeente Zwolle geweest. Deze e-mailstoring is inmiddels opgelost.

Het kan zijn dat uw mailberichten niet bij de gemeente zijn aangekomen. Inmiddels is die verstoring verholpen. Heeft u in deze periode belangrijke mails aan de gemeente Zwolle gestuurd, dan wordt u verzocht de mails opnieuw naar de gemeente te sturen. Het ging onder meer om e-mailadressen die eindigen op @hotmail.com, @outlook.com of @live.nl.

Eerste panelen gelegd op zonneweide Hessenpoort

Eerste panelen gelegd op zonneweide Hessenpoort

Zwolle – In het verleden hebben de ondernemers die participeren in de zonneweide op hun bedrijventerrein Hessenpoort, allen hun eerste paneel gemonteerd.

In het bijzijn van wethouder Monique Schuttenbeld welke bij de toast achteraf nogmaals het grote belang van samenwerking tussen overheid en bedrijfsleven in dit soort trajecten benadrukte. "We moeten het samen doen, het bedrijfsleven kent de behoefte vanuit de markt en wij als gemeente kunnen faciliteren, sturen en adviseren. Zo werken we samen toe naar het realiseren van onze lokale energiedoelstellingen!"

Lees verder »

Documentaire 'De Frion-mannen van PEC'

Documentaire 'De Frion-mannen van PEC'

Zwolle – Wie doordeweeks in of rond het stadion loopt, kan ze tegen het lijf lopen. In kleding van Blåkläder, mét PEC Zwolle-logo, houden de Frion-mannen het stadion van PEC Zwolle al vijftien jaar schoon. Ze zijn er altijd. Maar niet altijd zichtbaar voor de buitenwereld. Daar komt nu verandering in! PEC Zwolle TV presenteert een mini-documentaire van de onderhoudsploeg van het MAC3PARK stadion.

Is het mogelijk om mensen met een beperking te laten integreren bij – toen nog – FC Zwolle? Die vraag stelde Peter Boitelle van Frion zich in 2003. Een jaar later maakte hij een start met een kleine groep. Nu zijn ze gegroeid: letterlijk en figuurlijk. Het werk gaat verder dan alleen tribunes schoonmaken. De mannen verzorgen ook de spelershome en helpen de technische dienst. Peter: "Wat op het veld staat is een team. En wij zijn ook een team. Ze zijn allemaal goed in iets. En daarmee vullen ze elkaar aan. Dat is de kracht van de Frion-mannen."

Lees verder »

Heropening park De Nooterhof: Waterspeeltuin functioneert weer

Heropening park De Nooterhof: Waterspeeltuin functioneert weer

Zwolle –  Sinds half mei is park de Nooterhof weer open voor publiek. Om dit mogelijk te maken is er door vrijwilligers van de Milieuraad veel werk verzet. Er is hard gewerkt in de moestuin en in het park zelf. Er zijn vrijwilligers die zorgen dat de openstelling van het Earthship mogelijk is. Deze week wordt ook het water van de speeltuin en in de tuinen heraangelegd of gerepareerd. Er kan dus ook weer fijn gespeeld worden in de waterspeelplek.

Er valt nog steeds heel veel te doen, maar het park is nu wel ver genoeg klaar om tegelijk met de start van de zomervakantie nu ook officieel te heropenen. Dit gebeurt op zondag 14 juli. Iedereen is welkom. Bij de opening zullen familie Nooter, Stadsdichter Jeroen Kraakman,  Klara de Kikker, scholiere Sanna Jorritsma, wethouder William Dogger, en diverse vrijwilligers aanwezig zijn.

Lees verder »

Opnieuw veel soa in de regio IJsselland

Opnieuw veel soa in de regio IJsselland

Zwolle – In 2018 zijn er in totaal 2.987 mensen op het soa-spreekuur van GGD IJsselland geweest. 20,7% van deze mensen heeft daadwerkelijk één of meer soa's.

Dit vindpercentage is in de regio IJsselland hoger dan in Oost-Nederland (Overijssel en Gelderland samen: 19,8%) en ook hoger dan landelijk (ook 18,3%). Dit blijkt uit cijfers van GGD IJsselland.

Lees verder »