Station Zwolle Stadshagen gaat tijdelijk open

Station Zwolle Stadshagen gaat tijdelijk open

Zwolle – De Blauwnettrein op de Kamperlijn stopt binnenkort ook op station Zwolle Stadshagen. Vanaf zondag 2 juni houdt Keolis een proef die twee weken duurt. Met deze proef onderzoekt Keolis in de praktijk hoe de bediening van dit station verloopt en test de haalbaarheid van de dienstregeling die zij per december 2019 voor ogen heeft. Het is een grote stap op weg naar de opening van het nieuwe station Zwolle Stadshagen. De proefperiode eindigt op zaterdagnacht 15 juni.  

Hoe ziet de proef eruit?
De proef biedt reizigers met een geldig vervoerbewijs de mogelijkheid om van zondag 2 t/m zaterdag 15 juni 2019 ook op station Zwolle Stadshagen in- en uit te stappen. Het station is tijdens deze periode volledig in gebruik. In- en uitchecken is mogelijk, evenals het kopen van een kaartje op station Zwolle Stadshagen. Ook zijn de parkeerplaatsen en de fietsenstalling beschikbaar voor gebruik.

Keolis rijdt tijdens de proef een nieuwe dienstregeling, omdat een treinrit door de stop op station Zwolle Stadshagen twee minuten langer duurt. De extra reistijd wordt ingehaald door de stoptijd in Zwolle te verkorten tot vier minuten. Als gevolg hiervan wordt de nieuwe dienstregeling krapper. Met de nieuwe treintijden worden de aansluitingen op andere trein- en busdiensten zoveel mogelijk behouden. 

Lees verder »

Isa Mook valt flink in de prijzen bij NK Eenwieleren

Isa Mook valt flink in de prijzen bij NK Eenwieleren

Zwolle – Zaterdag 18 mei werd de droom van Isa Mook, 13 jaar en cursist van Jeugdcircus Pavarini, werkelijkheid. Ze deed mee aan het NK Eenwieleren in Breda. Een evenement met bijna 100 deelnemers; jongens en meisjes vanaf een jaar of 7 tot mannen en vrouwen die in de 60 waren deden mee.

Ze had er geen idee van wat haar te wachten zou staan en hoe goed haar tegenstanders zouden zijn. Ze kon haar niveau nog niet vergelijken met anderen, dus schreef ze zich in als niet zeer geoefend voor 6 van de 7 onderdelen waar je aan kon deelnemen. De afstanden 100 meter, 800 meter, 5 kilometer, 50 meter met 1 been, de slalom en de 10 meter langzaam.

Lees verder »

Kunsteducatief project Mankato in en rond Twistvliettoren geopend

Kunsteducatief project Mankato in en rond Twistvliettoren geopend

Zwolle – Zondagmiddag is Mankato, een kunsteducatief project open gegaan voor het publiek. Mankato is een project in en rond de Twistvliettoren in de uiterwaarden van het Zwarte Water in Zwolle. Stephanie Duijnisveld, Ilona Molenhuis en Eke Stegeman zijn de initiatiefnemers van het project. In het project worden kunst en educatie samengebracht met ecologie en natuurbeleving.

Het is de bedoeling dat in het atelier een expositie groeit die in de zomer steeds meer vorm krijgt. Zo liggen er mooie opdrachtkaarten. Bezoekers mogen een kaart meenemen en er mee aan de slag gaan. Doormiddel van de opdrachten leer je het gebied rondom de toren beter en bewuster kennen. Er worden ook verschillende  groepsactiviteiten georganiseerd zoals yoga, kanoën en gesprekken rond het kampvuur.

Lees verder »

Geen bon maar een bonbon voor goed rijgedrag

Zwolle – Op 18 mei is de werkgroep ’30 km’ uit de binnenstad weer in actie voor een verkeersveilige binnenstad. Eén van de ludieke acties zit er aan te komen. Binnenstadbewoners delen beloningen uit aan bestuurders die zich aan de snelheid houden. 

Een werkgroep van binnenstadbewoners houdt binnenkort een actie op de Nieuwe Markt. Eén van hun speerpunten is aandacht voor de 30km-zone. Voor het hele gebied binnen de gracht geldt deze snelheid en daar willen ze mensen op een leuke manier op wijzen. 

Lees verder »

Bibliobike: Gratis boeken lezen in een Zwols park

Bibliobike: Gratis boeken lezen in een Zwols park

Zwolle – Woensdag stond  de Bibliobike voor het eerst in het park aan de Potgietersingel. Bij de Bibliobike kan je voor een middagje gratis een boek of tijdschrift lenen. Je kunt er zelfs een kleedje lenen om lekker te kunnen lezen. De Bibliobike kun je elke week op een andere plek vinden.  Bijvoorbeeld in een park of op het stadsstrand of bij een kinderboerderij.

Teun Toornstra de initiatiefnemer van de Bibliobike. Volgens hem  komt het best vaak voor dat mensen niet goed kunnen lezen. Veel mensen zouden wel willen lezen, maar hebben geen geld voor een lidmaatschap van de bibliotheek. ' Lezen is zeer belangrijk al vanaf jonge leeftijd, je leert  je in te leven, doet nieuwe woordenschat op, je taalvaardigheid verbetert en het kan ook zeer ontspannend zijn! !  Dit is voor mij de drijfveer, inwoners van Zwolle (weer) aan het lezen te krijgen en ook nog eens meer kleur aan het straatbeeld van Zwolle te geven door middel van een Bibliobike! 'aldus Teun.

Lees verder »

Zwolle rijk aan nieuwe diersoorten

Zwolle rijk aan nieuwe diersoorten

Zwolle – Tal van nieuwe diersoorten hebben zich de afgelopen jaren in Zwolle laten zien. Zo broedde de middelste bonte specht voor het eerst (in het Engelse Werk) en werd voor het eerst een cetti´s zanger (een rietvogel) waargenomen binnen de gemeentegrenzen.

Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek in de bossen, parken, wateren en natuurterreinen binnen de gemeentegrenzen van Zwolle. Meer dan 70 vrijwilligers werkten er de afgelopen twee jaar aan mee in opdracht van de gemeente Zwolle, waterschap Drents Overijsselse Delta en waterbedrijf Vitens. Ze deden – soms op onmogelijke tijden en bijzondere plekken – onderzoek naar kwetsbare en bedreigde zoogdieren, broedvogels, amfibieën, reptielen, vissen, dagvlinders, libellen, krekels en sprinkhanen.

Lees verder »

SWZ renoveert 147 woningen aan de Van Riebeekstraat

SWZ renoveert 147 woningen aan de Van Riebeekstraat

Zwolle – SWZ ondertekende vandaag samen met Bouwbedrijf Meijer een overeenkomst voor de duurzame renovatie van 147 woningen aan de Jan van Riebeekstraat, Olivier van Noortstraat, Abeltasmanstraat en de Willembarentszstraat. Bouwbedrijf Meijer gaat voor SWZ de werkzaamheden uitvoeren. Met deze renovatie wordt de Wipstrik weer een stukje mooier en worden de woningen comfortabeler en energiezuiniger om in te wonen. Dit project is onderdeel van de grote verduurzamingsaanpak van woningen in Zwolle door SWZ.

Op bezoek
 Monique Boeijen en Martijn Endeman mochten op bezoek bij bewoonster Anneke Koekoek. Tijdens de koffie vertelde ze: “Ik ben zo blij dat mijn woning wordt aangepast. Dan zit ik er van de winter lekker warmpjes bij en mijn energierekening wordt lager. Ik woon hier al met veel plezier, maar straks wordt het nog prettiger.”

Lees verder »

Feestelijke opening Marsbosbeweegroute

Feestelijke opening Marsbosbeweegroute

Zwolle – Op vrijdag 10 mei vond de feestelijke opening plaats van de nieuwe Marsbosbeweegroute in het Marsbos aan het randje van Zwolle Zuid. De kinderen van basisschool De Marshof en cliënten van Zorgspectrum Het Zand verrichtten de openingshandeling door de onthulling van het startbord. Zij hebben ook samen de ontwerpen gemaakt voor de borden én de ideeën bedacht voor leuke beweegopdrachten tijdens de routes.

De opening
Ruim 40 kinderen uit groepen 6 en 7 van De Marshof verzamelden zich in het restaurant van woonzorgcentrum Zandhove. Ook waren meerdere cliënten van de Oude Mars en Zandhove aanwezig. Na een kleine versnapering werd iedereen warm welkom geheten door Carola Ubink, Directeur Zorg van Zorgspectrum Het Zand. Daarna vond buiten bij de dierenweide de officiële opening plaats. Met een hele grote dobbelsteen rolden kinderen heen en weer tot een 6 werd gegooid. Daarna onthulden Fleur uit groep 7 en Herman, bewoner van De Oude Mars samen het startbord. Vervolgens gingen de aanwezigen in kleine groepjes uiteen om een deel van de route af te leggen. Aan het einde was er voor alle deelnemers een leuke attentie.

Lees verder »

Cultureel Zwolle werkt samen aan nieuw Stadsfestival

Cultureel Zwolle werkt samen aan nieuw Stadsfestival

Zwolle – Cultureel Zwolle slaat de handen ineen om een Stadsfestival nieuwe stijl te ontwikkelen. De zeven founders: Zwolse Theaters, Hedon, de Fundatie, Allemaal Zwolle/HCO, Academiehuis, Stadkamer en de Zwolse 8 – Cibap, Landstede, Deltion, Windesheim, Zone College, Viaa, KPZ, ArtEZ – delen de noodzaak om krachten te bundelen en kennis te delen. De trekkers van deze founders produceren samen met de Zwolse Stadsproductie een multidisciplinair festival nieuwe stijl.

Vanuit inhoud is gezocht naar een partij die in staat is verbindingen te leggen en in de breedte kan samenwerken. De Zwolse Stadsproductie is het productiehuis dat community-art voorstellingen en projecten ontwikkelt zoals recentelijk het muziektheaterspektakel De Wilde Deerne. Initiatiefnemers Ilona Kevelham en Boudewijn Koops gaan voor het nieuwe festival aan de slag als producent en artistiek leider. Het Stadsfestival vormt al jaren de start van het culturele seizoen, waar we elkaar als Zwollenaren na de vakantie weer ontmoeten. Een festival voor en door de stad waar ruimte is voor (Zwols) talent en nationaal bekende kunstenaars en artiesten.

Lees verder »

Oorlogsgravenstichting bedankt consul van de gemeente Zwolle met zilveren erespeld

Oorlogsgravenstichting bedankt consul van de gemeente Zwolle met zilveren erespeld

Zwolle – Als dank voor zijn werk als consul van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Zwolle ontving Marinus Heldoorn afgelopen woensdag 8 mei een zilveren erespeld uit handen van Roel Broer, Manager afdeling Beheer en Onderhoud van de Oorlogsgravenstichting. Burgemeester Meijer was hierbij aanwezig.

Marinus  Heldoorn neemt na 19 jaar afscheid als consul. In deze rol was hij sinds 2000 de lokale vertegenwoordiger van de Oorlogsgravenstichting in de gemeente Zwolle en daarmee verantwoordelijk voor de in- en externe contacten met betrekking tot het onderhoud van de oorlogsgraven. In de gemeente Zwolle liggen 45 Nederlandse oorlogsslachtoffers en 18 geallieerde oorlogsslachtoffer begraven. Marinus Heldoorn is als consul opgevolgd door Helma van Dalen-Schlepers.

Lees verder »

Sociaal-democraat Tjeenk Willink en liberaal Remkes in Zwolle voor het Thorbeckedebat

Sociaal-democraat Tjeenk Willink en liberaal Remkes in Zwolle voor het Thorbeckedebat

Zwolle – De verstokte liberaal Johan Remkes, oud-minister en oud-commissaris van de Koning was donderdagavond in Zwolle voor de traditionele Thorbeckelezing. Ook de overtuigd sociaal-democraat Herman Tjeenk Willink, oud vice-president van de Raad van State, minister van Staat en informateur van Rutte III was naar Zwolle gekomen.

Ondanks hun verschillende politieke achtergronden zijn ze behoorlijk eensgezind over de problemen in onze parlementaire democratie. Volgens Remkes voelt een deel van de bevolking zich onvoldoende vertegenwoordigd in Den Haag en dreigen af te haken van de politiek of zijn inmiddels al afgehaakt. Tjeenk Willink stelt vast dat een derde deel van de bevolking aangeeft: “Er wordt te weinig naar mij geluisterd in politiek Den Haag.”

Lees verder »

Resto VanHarte sluit activiteiten in Zwolle groots af met buurtbarbecue

Resto VanHarte sluit activiteiten in Zwolle groots af met buurtbarbecue

Zwolle – Sociaal buurtrestaurant Resto VanHarte stopt met het organiseren van buurtdiners in Zwolle per 1 juni. Reden hiervoor is dat er onvoldoende lokale financiering is om de activiteiten in de stad voort te zetten. Daarom neemt het buurtrestaurant op vrijdag 31 mei groots afscheid van de buurt met een barbecue op het Assendorperplein, voor wijkcentrum De Enk op Enkstraat 67. Resto VanHarte wil buurtbewoners, vrijwilligers en relaties hiermee bedanken voor hun jarenlange steun. De barbecue is mede mogelijk gemaakt door ING met een donatie, Resto VanHarte ontvangt deze dankzij vele publieksstemmen. Iedereen is van harte welkom om zich aan te melden en gezellig aan te schuiven.

Restomanager Joris de Boer:  “In de tijd dat Resto VanHarte actief is geweest in Zwolle is veel bereikt. Vele Zwollenaren, van jong tot oud hebben wij bij elkaar gebracht aan de eettafel, op evenementen en tijdens de buurtbarbecues. Vele vrijwilligers hebben bij Resto VanHarte een warme plek gevonden en een waardevolle bijdrage geleverd aan het succes van deze locatie. Resto VanHarte wil bij deze iedereen enorm bedanken voor hun inzet en samenwerking. Met deze buurtbarbecue willen we een bijzondere periode mooi afsluiten.”

Lees verder »