Heel Zwolle wipt, Zeeheldenbuurt zet sprint in tijdens NK Tegelwippen

Heel Zwolle wipt, Zeeheldenbuurt zet sprint in tijdens NK Tegelwippen

Zwolle – In de Zeeheldenbuurt is afgelopen week de sprint ingezet tijdens het NK Tegelwippen. Tientallen buurtbewoners haalden de stoeptegels eruit voor hun woningen om plaatst te maken voor geveltuintjes. Wethouder Anker kwam zaterdag een kijkje nemen om de bewoners aan te moedigen. Hij stak ook zelf de handen uit de mouwen door tegels te verwijderen bij de studentenwoningen aan De Ruyterstraat.

Tijdens de NK strijden gemeenten om de eerste plek. Dit neemt steeds serieuzere vormen aan zegt wethouder Anker. “Mijn collega uit Rotterdam springt in de vijver op het Hofplein als ze honderdduizend tegels hebben gewipt.” Hij voegt er snel aan toe dat Zwolle geen fontein heeft.

Lees verder »

Wonen, retail, horeca en (culturele) voorzieningen op voormalige Hudson’s Bay locatie

Wonen, retail, horeca en (culturele) voorzieningen op voormalige Hudson’s Bay locatie

Zwolle – De Zwolse ontwikkelaar Junco heeft een plan ontwikkeld voor het voormalige Hudson’s Bay pand in Zwolle. De gemeente heeft hiervoor een zogenaamd Ruimtelijk Ontwikkelplan opgesteld. Hierin zijn de kaders omschreven waarbinnen de ontwikkeling plaats mag vinden. Het college legt dit plan voor aan de gemeenteraad. Die neemt uiteindelijk een besluit. Na goedkeuring van het Ruimtelijk Ontwikkelplan kan Junco het initiatief verder uitwerken.

Het beoogde plan van de Zwolse ontwikkelaar Junco biedt ruimte aan wonen, horeca, retail en (culturele) voorzieningen. De plannen zijn op 26 maart en 7 april aan de raad en inwoners, ondernemers en belangenpartijen van het Broerenkwartier gepresenteerd. Om een ontwikkeling op deze plek mogelijk te maken moet er een Ruimtelijk Ontwikkelplan worden vastgesteld. Hierin legt de gemeente fysieke en beleidsmatige kaders vast voor de ontwikkeling op deze locatie. Na vaststelling van het Ruimtelijk Ontwikkelplan kan de ontwikkelaar verder met uitwerking van de plannen binnen de door de gemeente gestelde kaders. De plannen worden dan aan dit kader getoetst.

Lees verder »

Speelotheek Zwolle open met veel nieuw speelgoed

Speelotheek Zwolle open met veel nieuw speelgoed

Zwolle – De Speelotheek Zwolle opent haar deuren weer, nu de wereld langzaam opengaat na een lange periode van coronamaatregelen.

Afgelopen vrijdag kwamen de eerste leden hun speelgoed omruilen. Vrijdag 25 juni is de speelotheek ook geopend. Van 15.00 tot 17.00 uur bent u van harte welkom aan de Geraniumstraat 1, in het gebouw van Speeltuinvereniging Assendorp.

Lees verder »

Vogelhuisjes in Park Eekhout vertellen wat ‘thuis’ betekent voor jonge statushouders in Zwolle

Vogelhuisjes in Park Eekhout vertellen wat ‘thuis’ betekent voor jonge statushouders in Zwolle

Zwolle – Sinds begin juni hangen er bijzondere vogelhuisjes in Park Eekhout. Deze vogelhuisjes zijn gemaakt door jonge statushouders. Zij deden mee met een groepsactiviteit van ImpacterLAB.

In vijf weken maakten ze een eigen vogelhuisje met daarin een luidsprekertje. Ze kregen de vraag ‘Wat betekent thuis voor jou?’. Het antwoord op deze vraag namen ze op en plaatsten ze in het vogelhuisje, zodat voorbijgangers hun verhaal én hun persoonlijke boodschap kunnen horen.

Lees verder »

Geld voor een groene buurt in Zwolle

Geld voor een groene buurt in Zwolle

Zwolle – Woensdag 23 juni kunnen buren, buurttuinen, scholen, verzorgingshuizen en andere maatschappelijke initiatieven met ondersteuning van Groene Loper Zwolle financiën aanvragen bij het Oranjefonds.

Deze financiën kunnen zij inzetten om tijdens Burendag, 25 september de straat en omgeving te vergroenen. Denk hierbij aan boomspiegels, geveltuinen, bankjes, een buurttuin, insectenhotel of fruitbomen. Geïnteresseerden kunnen een afspraak maken om tussen 16.00 en 20.00 uur corona-proof binnen te lopen bij de Creatieve Coöperatie aan de Grote Voort 8-10. Het kernteam Groene Loper Zwolle helpt je bij het invullen van de benodigde formulieren en heeft een aantrekkelijke aanbieding voor de aanschaf van een biologisch bloembollenpakket.

Lees verder »

Garden Battle voor heel Zwolle beschikbaar

Garden Battle voor heel Zwolle beschikbaar

Zwolle – Vanaf 7 juni kan iedere Zwollenaar zich aanmelden voor de Garden Battle. De serious game om een online ontwerp van je tuin te maken en dat zo klimaatbestendig mogelijk te doen. Wie wil meedoen, moet snel zijn: op 30 juni stopt de game. Deelnemers, die ook hun tuin intekenen, maken kans op een Nationale tuinbon ter waarde van 250 euro.

In april en mei is de Garden Battle kleinschalig uitgetest in de wijken Stadshagen en Wipstrik. Inwoners van deze wijken konden prijzen winnen met hun tuinontwerpen. Ook konden inwoners ontwerpen maken voor de publieke ruimte in hun wijk. Achttien winnaars ontvingen een prijs met hun ontwerp bij de prijsuitreiking op 8 juni.

Lees verder »

Tweede vaccinatie tegen corona in Stadshagen en Westenholte

Tweede vaccinatie tegen corona in Stadshagen en Westenholte

Zwolle – Op zaterdag 12 juni zal ontmoetingscentrum Het Anker in Westenholte weer gevuld zijn met mensen die een Covid-19-vaccinatie krijgen. Mensen uit het Gezondheidshuis (locaties Werkeren en De Verbinding) en de praktijken van huisartsen Brand, Schönbeck, Blanker en Thiele zijn hiervoor uitgenodigd.

Alle mensen die op 10 april of in de weken daarna een eerste prik kregen, krijgen zaterdag hun tweede prik. De praktijken hebben de datum voor deze tweede ronde vervroegd. Dat kon doordat de tijd tussen twee prikken verkort is op advies van de Gezondheidsraad. De vaccins kunnen gelukkig ook op tijd worden geleverd. “Dat was nog onduidelijk, toen minister De Jonge op televisie aangaf dat het allemaal eerder kon,” aldus huisarts Mischa Thiele. “Dankzij de flexibele inzet van medewerkers uit de praktijken en de apotheek van het Gezondheidshuis én de vrijwilligers kunnen wij dit toch regelen.”

Lees verder »

PvdA wil dat Zwolse kinderen veilig zwemmen

PvdA wil dat Zwolse kinderen veilig zwemmen

Zwolle – De zwemlessen hebben door corona een achterstand opgelopen. Dat betekent dat er nu kinderen zijn die nog geen zwemdiploma hebben of te weinig zwemervaring hebben.

Met name bij de zwemlessen voor kinderen uit kwetsbare gezinnen is een grote achterstand opgelopen en dat baart de PvdA zorgen. “We weten allemaal wat er kan gebeuren wanneer kinderen niet goed kunnen zwemmen”, zegt PvdA-raadslid Selma Hoekstra. “Daarom vraag ik het college van burgemeester en wethouders om deze wachtlijst zo snel mogelijk aan te pakken.”

Lees verder »

Coronaprotest: Marcheren voor vrijheid rond Zwolse binnenstad

Coronaprotest: Marcheren voor vrijheid rond Zwolse binnenstad

Zwolle – Terwijl de meeste Zwollenaren genoten van het einde van de lockdown verzamelden tientallen actievoerders zich zondag in Park de Wezenlanden. Net als in de elf andere provinciale hoofdsteden werd er in Zwolle gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen.

Rond half twee ’s middag marcheerde de groep rond de Zwolse binnenstad. Ook werden er bloemen gelegd bij het centraal oorlogsmonument in het Ter Pelkwijkpark. De politie hield een oogje in het zeil tijdens de ‘Mars voor Vrijheid’. Ze hoefden echter niet in actie te komen, het protest verliep rustig.

Lees verder »

Zwolse schaapskudde geschoren zonder publiek

Zwolse schaapskudde geschoren zonder publiek

Zwolle – De schapen van de Zwolse schaapskudde zijn zaterdag geschoren op een grasveld aan de Sportlaan in Stadshagen.

Ook dit jaar vond het scheren van de kudde plaats zonder publiek. Het jaarlijkse, drukbezochte schaapscheerdersfeest bij Wijkboerderij de Klooienberg kon, net als vorig jaar, niet doorgaan vanwege de coronaregels.

Lees verder »

DonutDag in Holtenbroek

DonutDag in Holtenbroek

Zwolle – Medewerkers en vrijwilligers van het Leger des Heils hebben vrijdag donuts uitgedeeld in Holtenbroek. In roze overalls trokken ze met een bakfiets de wijk in.

Elke eerste vrijdag van juni is het DonutDag. In de Verenigde Staten is het al lang bekend maar het fenomeen is nu ook overgewaaid naar Nederland. Op deze dag doneren bekende donutmerken donuts aan het Leger des Heils. Het Leger deelt ze dan uit aan buurtbewoners. Zo ook in Holtenbroek. Het Leger des Heils in Zwolle kreeg 1500 donuts van Donut Worry Be Happy. In het winkelcentrum Holtenbroek vonden de zoete broodjes met een gat in het midden gretig aftrek. Ook werden er donuts uitgedeeld in het wijkcentrum.

Lees verder »