Raadsleden ChristenUnie op bezoek bij Klus in de Wijk

Raadsleden ChristenUnie op bezoek bij Klus in de Wijk

Zwolle – Klus in de Wijk aan de Voltastraat ontving op dinsdag 15 oktober ChristenUnie-raadsleden Gerdien Rots en Ruth Stoorvogel. Tijdens hun smoothietour bezoeken CU-raadsleden in wisselende samenstelling inspirerende initiatieven in de stad.

Klus in de Wijk is een initiatief van meerdere zorgorganisaties, waaronder Frion. De klusstations in Holtenbroek en op bedrijventerrein Marslanden leveren maatwerk aan mensen die graag willen werken, maar door hun verstandelijke beperking, GGZ-achtergrond of burn-out-gerelateerde klachten (nog) niet in een reguliere organisatie kunnen functioneren.

Lees verder »

Jenaplanschool te gast bij Nederlandse Spoorwegen in Zwolle

Jenaplanschool te gast bij Nederlandse Spoorwegen in Zwolle

Zwolle – Tientallen leerlingen van Jenaplanschool De Phoenix kregen afgelopen woensdag een rondleiding van NS medewerkers op het station in Zwolle. De kinderen kregen een kijkje achter de schermen van het spoorbedrijf.

Om negen uur ’s ochtends trok een bonte stoet kinderen met gekleurde hesjes door de reizigerstunnel onder het station Zwolle. NS medewerkers liepen met drie groepen, bestaande uit tientallen kinderen met begeleiders, door het Zwolse treinstation.

Lees verder »

Van kringloopwinkels naar lifestyle retroshops

Van kringloopwinkels naar lifestyle retroshops

Zwolle – De tijd dat alleen mensen met een minimuminkomen en studenten naar de kringloopwinkel gingen om voor een zacht prijsje de afgedankte rommel van een ander te kopen is al lang voorbij.

Dinsdagavond werd in theater Odeon tijdens een Club Cele meeting onder gespreksleiding van Martijn van Hese gesproken over het succes van de kringloopwinkels. Zwolle telt inmiddels meer dan vijftien van dit soort winkels en is daarmee de “kringloophoofdstad” van Nederland. Tegenwoordig komen ook de hogere inkomensgroepen naar kringloopwinkels op zoek naar “pareltjes”, die in hun moderne interieur passen. Vorig jaar ging in Zwolle zelfs een ets van Anton Heyboer in de verkoop. Beeldend kunstenaar Tineke Puyenbroek zoekt stofjes voor haar schilderijen en foodblogger Inez van der Voet koopt goede tweedehands kookspullen. De winkel van de Stichting Kringloop Zwolle heeft zelfs een kledingrek met tweedehands merkkleding, waar een specifieke doelgroep op af komt.

Lees verder »

Aandacht voor ‘Dag met de witte stok’

Aandacht voor ‘Dag met de witte stok’

Zwolle – Op 15 oktober is het weer de ‘Dag van de witte stok’. Op deze dag vragen de gebruikers van de witte stok, blinden en slechtzienden, aandacht van verkeersdeelnemers om te stoppen voor de witte stok met de twee rode bandjes. Verkeersdeelnemers met een witte stok ervaren te vaak dat er niet voor hen wordt gestopt. Het leidt tot gevaarlijke situaties voor veel blinde en slechtziende voetgangers

Ook in Zwolle hebben de Oogvereniging Overijssel, Koninklijke Visio en Toegankelijk Zwolle aandacht besteed aan ‘Stop voor de witte stok’. Bij het zebrapad aan de Burgemeester van Rooyensingel, bij de Stadkamer konden belangstellenden ervaren hoe het is om over te steken met slecht zicht of als je helemaal blind bent. Ook Wethouder William Dogger was aanwezig om dit zelf te ervaren. Voor de automobilist die goed reageerde was er een kleine attentie.

Lees verder »

Jerrycans met olie gedumpt op Schuttevaerkade

Jerrycans met olie gedumpt op Schuttevaerkade

Zwolle – Politie en brandweer zijn zaterdag uitgerukt voor een aantal gedumpte jerrycans op de Schuttevaerkade.

Aanvankelijk dacht men dat het om een dumping van chemisch drugsafval ging. Rond vier uur ’s middags ontving de politie een melding dat er meerdere vaten met vloeistof bij een inleverpunt voor afgewerkte motorolie stonden.

Lees verder »

Zwolle viert Coming Out Dag

Zwolle viert Coming Out Dag

Zwolle – Vrijdag is het nationale Coming Out Dag, Zwolle laat deze dag niet ongemerkt voorbij gaan. Zwolle hijst de regenboogvlag op drie locaties: het stadhuis, het Stadskantoor en vanaf De Peperbus.

Ook horecagelegenheden en particulieren hangen vandaag de regenboogvlag uit.

Lees verder »

Voor Elkaar Zwolle vraagt aandacht voor armoede in Zwolle

Voor Elkaar Zwolle vraagt aandacht voor armoede in Zwolle

Zwolle – Armoede in Nederland is lang niet altijd zichtbaar. Stichting Voor Elkaar Zwolle geeft hier aandacht aan met de Week van de Armoede, van 13 tot 20 oktober, rondom Wereldarmoededag (17 oktober).

In deze week wil de stichting bewustwording over armoede in Zwolle vergroten. 1 op de 5 huishoudens heeft te maken met schulden en veel mensen zoeken (te) laat hulp. Ook op het gebied van werk of integratie kunnen mensen in armoede leven. Naomi is coördinator bij Voor Elkaar Zwolle. ‘Ik zie veel mensen die vast zitten. Ze hebben werk, maar komen maar net rond. Ze hebben niet het geld om een opleiding te volgen, en doen werk dat ze niet vol houden tot ze met pensioen kunnen, bijvoorbeeld omdat het fysiek zwaar is. Armoede is ook dat je jezelf niet uit zo’n positie kan halen.’

Lees verder »

Stadshagen krijgt buurtkamer voor Zwolse ouderen

Stadshagen krijgt buurtkamer voor Zwolse ouderen

Zwolle – Op dinsdag 29 oktober vindt de eerste editie plaats van Buurtkamer de Streek in Stadshagen. Vanaf dat moment kunnen Zwolse ouderen iedere dinsdagmiddag van 14.00- 16.00 uur terecht in het Cultuurhuis (Werkerlaan 1) voor een gezellig middag.

De buurtkamer heeft een open en laagdrempelig karakter waarbij ontmoeten centraal staat. Tegen betaling van €3,- krijgen bezoekers koffie en/of thee met wat lekkers en er is altijd een activiteitenbegeleider aanwezig om de bezoekers te vermaken met leuke spelactiviteiten.

Lees verder »

87-jarige Jan Terlouw houdt hartstochtelijk pleidooi voor onze kinderen en kleinkinderen

87-jarige Jan Terlouw houdt hartstochtelijk pleidooi voor onze kinderen en kleinkinderen

Zwolle – Donderdagavond werd oud-politicus en schrijver Jan Terlouw in de Grote Kerk geïnterviewd door Boudewijn Koops, artistiek leider van de Zwolse Stadsproductie. Terlouw was uitgenodigd door het Zwolse bedrijf STORM in Recruitment, dat zijn zevende verjaardag viert. STORM wil sociaal en duurzaam ondernemen en zich verbinden met de stad Zwolle.

In 1943 ging de elfjarige Jan Terlouw naar het Christelijk Lyceum aan de Veerallee in Zwolle. Hij woonde als domineeszoon in Heerde en moest dagelijks over de IJsselbrug naar school. Deze jeugdervaringen zijn voor een deel verwerkt in zijn boek Oorlogswinter. Vanwege de oorlog kon hij in de tweede klas niet meer de IJssel oversteken en ging nauwelijks nog naar school. Hij was goed in wiskunde, maar had een “gruwelijke hekel aan schrijven”. Hij was linkshandig, maar moest van de juffrouw met de kroontjespen rechtshandig schrijven. “Ik schrijf nog steeds moeizaam met rechts en heb nooit linkshandig leren schrijven.”

Lees verder »

Weeshuis steunt Zwolse jongerenprojecten met 31 mille

Weeshuis steunt Zwolse jongerenprojecten met 31 mille

Zwolle – In de een-na-laatste ronde van dit jaar deelt het bestuur van stichting Het Hervormd Weeshuis Zwolle geld uit aan dertien Zwolse jongerenprojecten. Vijf keer per jaar kan iedereen – van particulier tot stichting, vereniging, etc. – een aanvraag indienen. Christelijk, moslim of niet gelovig, het maakt niet uit. Zolang de bijdrage maar ten goede komt aan de ontwikkeling van jongeren tot en met 25 jaar.

Het bestuur is met name enthousiast over twee projecten met een vernieuwend en eigentijds karakter. In het licht van 75 jaar vrijheid in Overijssel in 2020 ontwikkelt werkgroep Geocache van Stadkamer een speels onderwijsprogramma voor de groepen zeven en acht van de basisschool. In april/mei 2020 ligt daarom op negen verschillende plekken in de stad een cache verstopt die is gelinkt aan een verhaal over een persoon of gebeurtenis uit de Tweede Wereldoorlog.

Lees verder »

Zwollenaren winnen samen 137.500 euro met PostcodeStraatprijs

Zwollenaren winnen samen 137.500 euro met PostcodeStraatprijs

Zwolle – Bewoners van de Donker Curtiusware in Zwolle-zuid zijn woensdag door Postcode Loterij-ambassadeur Gaston Starreveld verrast. Tot grote vreugde van de bewoners viel tijdens de septembertrekking van de Postcode- Loterij de PostcodeStraatprijs op hun postcode.

Twee jaar geleden viel Zwolle-zuid ook al in de prijzen. Toen wonnen de Zwollenaren uit postcodegebied 8016 EL samen een bedrag van 87.500 euro. Het prijzengeld wat vandaag door Gaston aan de Donker Curtiusware werd toegezegd, wordt verdeeld onder zes winnaars. Vijf van hen wonnen een cheque van 25.000 euro. Ook werd er een cheque van 12.500 euro uitgedeeld.

Lees verder »

Expositie De Zilveren Camera in Dominicanenklooster geopend

Expositie De Zilveren Camera in Dominicanenklooster geopend

Zwolle – De Zwolse fotograaf Gerlinde Schrijver heeft in de jaarlijkse wedstrijd van De Zilveren Camera de eerste prijs in de categorie Internationaal – enkel – in de wacht gesleept. De jury toonde zich gecharmeerd van haar foto ‘Migrantenkaravaan onderweg naar de USA’, die een actueel thema op schrijnende wijze verbeeldt. Deze en andere foto’s zijn van 9 tot 30 oktober 2019 in het Dominicanenklooster in Zwolle te zien.

Stichting De Stad Verbeeldt wil in samenwerking met het professionals, amateurs, wijkbewoners, leerlingen en studenten op zoek gaan naar eigen beeldverhalen over de stad en de wijk. In samenwerking met o.a. de opleiding Journalistiek Windesheim en ICT Windesheim/038Games worden de technologische ontwikkelingen in en rond storytelling in fotografie, beeld en geluid verder ontwikkeld.

Lees verder »