Het weer: Wind gaat tekeer en in de vroege ochtend regen

Het weer: Wind gaat tekeer en in de vroege ochtend regen

Zwolle – Donderdagochtend gaat de wind flink tekeer in Zwolle. In de nacht al een steeds rumoeriger wordende wind. Om ongeveer drie uur ’s nachts ben je misschien wakker geworden van windkracht 5. Daarna nog meer onrust, want de wind trekt vanuit het zuiden verder aan.

Dit alles komt door lagedrukgebied Christoph boven de Noordzee. Tussen zes en zeven uur ’s morgens wordt in Zwolle het windmaximum bereikt: kracht 5 tot 6, een vrij krachtige tot krachtige wind. Bovendien is het dan oppassen voor zware windstoten tot 85 kilometer per uur in deze regio. Rond die tijd draait de wind van zuid naar zuidwest. Om het herfstachtige plaatje compleet te maken, passeert tussen vier en zeven uur ’s morgens tevens een actieve regenzone.

Lees verder »

Jason Huisman vertrekt bij Berkum

Jason Huisman vertrekt bij Berkum

Zwolle – Jason Huisman gaat VV Berkum na negen jaar verlaten. De verdediger en middenvelder zal zijn aflopende contract niet verlengen en dat was een beslissing die hem niet makkelijk viel.

“Berkum voelt als familie, het is heel moeilijk om afscheid te nemen van de plek waar ik mij thuis voel,” zegt hij er zelf over.

Lees verder »

Zwolle geselecteerd voor Europees onderzoeksproject

Zwolle geselecteerd voor Europees onderzoeksproject

Zwolle – De kansrijke locatie voor aardwarmte in het Noorden van Zwolle (Dijklanden) is uitgekozen om deel te nemen aan een Europees onderzoeksproject. Het project RESULT richt zich op het winnen van aardwarmte (ook wel geothermie genoemd) uit dunne aardlagen.

Met de definitieve keuze voor Zwolle komt een boring naar aardwarmte in Zwolle Noord een stuk dichterbij. Onderdeel van het onderzoek is een eerste boring. Als deze succesvol is, volgt ook een tweede boring. Het boren naar aardwarmte in Zwolle kan mogelijk al in 2022 starten. Hiermee zet Zwolle weer een belangrijke stap richting een aardgasvrije stad.

Lees verder »

Volkstuinen voor meer Zwollenaren

Volkstuinen voor meer Zwollenaren

Zwolle – Volkstuinen zijn gezellig, gezond en duurzaam, maar ook razend populair. De fracties van GroenLinks, ChristenUnie en CDA vroegen de gemeente of het aanbod kan worden uitgebreid als veel Zwollenaren daar behoefte aan hebben.

Er staan nu veel Zwollenaren op de wachtlijst voor een volkstuin. En dat is niet gek: moestuinieren heeft een positief effect op het welzijn en de gezondheid van mensen. Anja Roelfs, raadslid voor GroenLinks: “In je moestuin ben je lekker in beweging en je verbouwt je eigen gezonde voedsel. Alleen dat is al een goede reden om er mee te beginnen.” Roelfs heeft zelf ook een moestuin. “De fysieke inspanning die moestuinieren vraagt is een fijne combinatie met de ontspanning die het geeft.”

Lees verder »

Het weer: Lichte regen in de ochtend, een flinke wind en misschien wat zon

Het weer: Lichte regen in de ochtend, een flinke wind en misschien wat zon

Zwolle – Woensdag valt er vooral in de eerste helft van de ochtend wat lichte regen in Zwolle. Niks in vergelijking met dinsdag, toen de weerstations van Weblog Zwolle in Stadshagen en Dieze-Centrum aan het begin van de avond ongeveer 12 millimeter hadden afgetapt. Dat is 12 liter per vierkante meter.

Woensdag zijn de droge perioden veel langer dan de natte. En de bewolking is minder massief, zodat de zon met enig geluk doorbreekt. De temperatuur ligt met ongeveer 8 graden iets lager dan dinsdag. Onze thermometer in Dieze-Centrum gaf een maximum door van 9,9 °Celsius en die in Stadshagen maar liefst 10,4 °Celsius. Hoge temperaturen, maar de koude regen en de flinke wind zorgden ervoor dat je er dinsdag absoluut geen lentegevoel van kreeg.

Lees verder »

Voedselbank bedankt Zwolle voor alle hulp, geld en producten

Voedselbank bedankt Zwolle voor alle hulp, geld en producten

Zwolle – De Voedselbank Zwolle bedankt Zwollenaren voor de vele hulp, geld en producten die ze in 2020 hebben ontvangen.

In een persbericht schrijven bestuur en medewerkers van de Voedselbank: “Dankzij jullie hebben we elke week kunnen uitdelen. Al onze klanten zijn steeds van verse en houdbare ingrediënten voorzien. Niemand hoefde met een lege tas naar huis. Komend jaar rekenen we ook op jullie!” De Voedselbank is tevreden en trots dat er zoveel betrokkenheid en vrijgevigheid is onder de inwoners van Zwolle.

Lees verder »

Het weer: Grijs, kletsnat en winderig

Het weer: Grijs, kletsnat en winderig

Zwolle – Dinsdagochtend is het kletsnat. In de nacht is het begonnen te regenen en dat gaat overdag geruime tijd door. Tussen vijf en negen uur ‘s morgens regent het in Zwolle het hardst. Daarna volgt een intermezzo waarin minder water naar beneden komt.

Er trekken twee warmtefronten over vanuit het zuidwesten. De tweede wordt in het begin van de middag boven de stad verwacht met een extra portie regen. Over de hele dag gemeten levert dat in Zwolle 10 tot 15 liter water per vierkante meter op. Met de regen stroomt veel zachtere lucht hierheen. In de middag loopt de temperatuur gestaag op naar zo’n 9 graden, wat erg zacht is voor half januari. De zuidwestenwind blaast er stevig op los, windkracht 4 en in het begin van de middag en in de avond mogelijk even kracht 5, met windvlagen van 60 tot 70 kilometer per uur.

Lees verder »

Ook Sai van Wermeskerken verlengt contract

Ook Sai van Wermeskerken verlengt contract

Zwolle – Na Eliano Reijnders, Dean Huiberts en Sam Kersten heeft PEC Zwolle wederom een huidig selectiespeler langer aan zich weten te binden.

Ditmaal zette Sai van Wermeskerken (26) zijn handtekening onder een nieuwe verbintenis. De rechtsback heeft zijn aflopende contract met twee seizoenen verlengd en ligt nu vast tot de zomer van 2023.

Lees verder »

Zwolse transgender gemeenschap blij met erkenning en excuses overheid

Zwolse transgender gemeenschap blij met erkenning en excuses overheid

Zwolle – Het jaar 2020 was niet alleen maar kommer en kwel, er waren uiteraard ook een behoorlijk aantal lichtpuntjes, en in sommige gevallen een behoorlijk lichtpunt. Zoals die voor de transgender gemeenschap.

Op maandag 30 november werd bekend dat de overheid haar excuses aan heeft geboden aan de transgender gemeenschap, voor het leed dat deze groep mensen is aangedaan. Dit vanwege de bijzondere en ingrijpende aard van de in de voormalige Transgenderwet gestelde voorwaarden voor het wijzigen van de geslachtsregistratie in de geboorteakte.

Lees verder »

Nieuwe Kindregeling gemeente Zwolle

Nieuwe Kindregeling gemeente Zwolle

Zwolle – De gemeente Zwolle vindt dat kinderen zo veel mogelijk moeten kunnen meedoen met hun leeftijdsgenoten.

Bijvoorbeeld door muziek- of dansles te volgen of door mee te doen met activiteiten van school. Voor ouders met een laag inkomen is dit soms lastig. Daarom is er nu de Kindregeling. Met deze regeling kun je diverse vergoedingen krijgen.

Lees verder »

Zes op de tien Overijsselaars vinden CoronaMelder nuttig

Zes op de tien Overijsselaars vinden CoronaMelder nuttig

Zwolle – Zes op de tien Overijsselaars vinden CoronaMelder nuttig, omdat de app ervoor zorgt dat het coronavirus zich minder verspreidt. Dit blijkt uit doorlopend onderzoek van Tilburg universiteit.

De GGD’en in Overijssel hebben als gevolg van meldingen in de app tot eind november 7136 coronatesten gedaan. De meeste mensen die een melding in CoronaMelder kregen, kwamen zo sneller in beeld voor het bron- en contactonderzoek.

Lees verder »