Isala Zwolle schaalt planbare operaties af door opmars Covid - Foto: Peter Denekamp
Foto: Peter Denekamp

Isala Zwolle schaalt planbare operaties af door opmars Covid

Zwolle – Covid-19 is bezig met een opmars en de regio Zwolle wordt niet gespaard. Het gemiddeld aantal positief geteste personen per week heeft in de gemeente Zwolle zelfs de piek van december vorig jaar overtroffen. Dit laten nieuwe cijfers van het RIVM zien.

In het Isala ziekenhuis worden vrijdag in totaal 39 patiënten met Covid-19 behandeld, van wie zeven op de intensive care liggen. Veertien dagen geleden waren dat 31 patiënten. Deze week is ook een aantal IC-patiënten met Covid-19 uitgeplaatst naar andere ziekenhuizen. Woordvoerder Annerieke Bobbink: “Isala is begonnen met het afschalen van de planbare operaties. Wij doen dit omdat het aantal Covid-patiënten fors toeneemt. Maar ook omdat er meer mensen naar de spoedeisende hulp komen die zorg nodig hebben.”

Voor die mensen zijn ook zorgmedewerkers nodig. Door planbare operaties af te zeggen, kan Isala personeel inzetten op andere afdelingen. Per week wordt gekeken of de planbare operaties door kunnen gaan. Als er iets voor patiënten verandert in hun geplande afspraak, neemt Isala contact met hen op.

Annerieke Bobbink: “Ons uitgangspunt is dat wij de spoedzorg (meteen opereren), de urgente zorg (binnen een week) en de oncologische operaties (binnen zes weken) blijven doen. Daarnaast heeft Isala een belangrijke rol in de regio als traumacentrum en cardio-thoracaal centrum voor onder andere hartoperaties. En wij hebben een belangrijke bovenregionale rol als het gaat om neurochirurgie en vaatchirurgie. Om deze zorg te kunnen blijven bieden, houden we altijd operatiekamers en IC-bedden beschikbaar.”

Pascale Franckaert, manager IC en traumazorg van Isala, verwacht dat er volgende week misschien wel 65 mensen op de Covid-19-afdeling komen te liggen en tien mensen op de IC. “Dat is echt het maximum, eigenlijk al daarboven,” verzucht Franckaert woensdag tegen RTV Oost. De huidige situatie waarin patiënten weer moeten worden uitgeplaatst naar andere ziekenhuizen noemde ze ”een herhaling van zetten”.

Vanaf maandag 8 november worden de bezoektijden in Isala aangescherpt, zoals eerder in de coronacrisis ook gebeurde. In plaats van twee keer per dag, kunnen familie en vrienden vanaf maandag één keer per dag langskomen tussen 18.00 en 20.00 uur. Er mogen twee bezoekers langskomen, maar niet tegelijkertijd.

Patiënten wordt gevraagd om zo veel mogelijk alleen naar de polikliniek te komen voor een afspraak. Verder blijven de adviezen van kracht om regelmatig je handen te wassen, een mondkapje te dragen in het ziekenhuis en afstand te houden.

Foto's 2
Aantal positief op Covid geteste mensen in Zwolle, omgerekend per 100.000 inwoners - Foto: RIVM
Aantal positief op Covid geteste mensen in Zwolle, omgerekend per 100.000 inwoners
Foto: RIVM
Artikel delen:
Reacties 7
 1. Liever zie ik het zoals ze het in Belgie gaan doen. Een stop op ongvaccineerde Covid-19 patienten in het ziekenhuis en de rest gewoon door laten gaan. Je ziet de oversterfte nu toenemen onderen ouderen aan non-Covid-19 doordat hun operaties geen doorgang kunnen vinden. Een ziekelijke ontwikkeling. Je moet de ongevaccineerden straffen ipv belonen en de gevaccineerde belonen ipv straffen.

  https://www.standaard.be/cnt/dmf20211104_92899688


  ⚠️ Meld

 2. En die sukkel van Baudet met zijn statistiekjes. Kijk er is dan misschien wel oversterfte maar niet aan Corona.

  Nee sukkel maar wel door Corona en de uitgestelde operaties en zorg aan kankerpatienten en mensen die met spoed bijvoorbeeld door een tia of hartaanval een IC kamer/bed nodig hebben dat bezet is door een ongevaccineerde Refo.

  Dat is waarheid, maar de waarheid hoor je nooit bij Baudet.


  ⚠️ Meld

 3. Ik ben wel eens met enkele betogers in gesprek gegaan en op zoek gegaan naar hun overwegingen om te demonstreren. Het antwoord was simpel. Crypto. Ze ontvingen allemaal crypto voor hun inzet. Van wie ze die ontvingen en waar tegen ze moesten demonstreren, vonden ze irrelevant.


  ⚠️ Meld

 4. Ik schrik van de enorm hoge aantallen die Covid hebben. Maar nog meer van de Refoos die daar helemaal niet om malen. Wat een stel huichelaars zijn dat zeg.


  ⚠️ Meld

 5. Wel mooi dat vv Staphorst met 5 – 0 verloor. Zouden ze Corona gehad hebben of zijn ze afgelopen week ineens allemaal stiekem gevaccineerd. Hihi


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.