CDA – FC Zwolle en Eredivisie.

Hoe ga ik in discussie?
Onderstaand ziet u de door de bezoekers gestelde vragen en antwoorden van de politieke partij. Bent u het hier niet mee eens of hebt u voor u geen bevredigend antwoord, vul dan onder "Schrijf reactie" uw naam, emailadres in en geef uw reactie in onder "Bericht". Daarna klikt op de knop "Verstuur reactie". That’s all.

Stelling/vraagstuk:
FC Zwolle moet met steun van de gemeente Zwolle uitgroeien tot een volwaardige eredivisieclub!

Bericht door V. Dijk, op 10 januari 2010 om 17:53
Weer klopt FC Zwolle op de deuren van de gemeenteraad van Zwolle. Het wordt een structureel gebeuren ondertussen. Gaat u nu of in de toekomst ook doneren? Jan

“FC Zwolle is van 1999 tot 2009 structureel door de gemeente ondersteunt in de vorm van een garantstelling voor leningen die de FC Zwolle bij banken heeft opgenomen. Zonder deze leningen had de club niet kunnen uitgroeien tot een van de topteams in de Jupiler League met een eredivisiewaardig stadion. De banken hebben in die tien jaar overigens nimmer de garantstelling hoeven in te reopen. FC Zwolle heeft in 2008 de garantstelling volledig afgebouwd.
Slechts in 2008 heeft de gemeenteraad direct een bedrag van EUR 145.000 aan FC Zwolle betaald/gedoneerd als bijdrage in de kosten van de aanleg van het kunstgrasveld in het stadion.
Het CDA heeft weliswaar in 1999 het besluit voor een garantstelling gesteund en zal ook de recent door de FC Zwolle gevraagde garantstelling gaan steunen. Maar het CDA heeft niet het besluit gesteund om EUR 145.000 te betalen aan de FC Zwolle en zal in de toekomst dergelijke direct bijdragen of subsidies ook niet gaan ondersteunen.” 
 

Bericht door Snuffel, op 10 januari 2010 om 22:25
Wat vindt het CDA? Zou FC Zwolle, als commerciële organisatie, zich niet zelf moeten kunnen bedruipen en principieel al geen aanvraag bij de gemeente voor ondersteuning moeten doen? 

 

FC Zwolle zou zich zelf inderdaad moeten kunnen bedruipen. De regio is daar economisch sterk genoeg voor en het stadion biedt voldoende mogelijkheden om geld ‘te maken’. De plannen die de FC Zwolle hebben gepresenteerd gaan er ook van uit dat de FC Zwolle zich zelf bedruipt.
Dat houdt dus in dat in deze plannen:
1.     de garantstelling niet hoeft te worden ingeroepen door banken omdat rente en aflossing tijdig door de FC Zwolle worden betaald;
2.     dat de FC Zwolle geen financiële bijdragen van de gemeente in de begroting(en) heeft opgenomen.
De FC Zwolle moet alleen voor het aantrekken van de nodige leningen een soort ‘eigen woning’ hebben om een hypotheek te kunnen opnemen. Bij gebrek aan die ‘eigen woning’ zal de gemeente die rol op zich nemen door garant te staan.  
 

Bericht door Snuffel, op 11 januari 2010 om 19:13
Staat het CDA achter een Eredivisieclub binnen de grenzen van de stad Zwolle, ook al is dat alleen haalbaar met subsidie (indirecte bijdrage van de gehele Zwolse bevolking)? 

 

Het CDA staat achter een Eredivisieclub binnen de grenzen van de stad Zwolle.  Maar het CDA is niet voor een directe financiële bijdrage door de gemeente aan een Eredivisieclub. We hebben onder andere ook daarom tegen een directe bijdrage aan FC Zwolle voor het kunstgrasveld gestemd.  

Bericht door bantega, op 11 januari 2010 om 22:50
CDA claimt altijd normen en waarden. FCZ heeft toegezegd dat als het nieuwe stadion er zou komen men zichzelf goed zou kunnen bedruipen. Is het CDA daarom een principiële redenen tegen steun voor de FC of maakt het CDA ondanks áfspraak= afspraak toch van plan meer pragmatische criteria af te wegen  

De FC Zwolle zou zich zelf moeten kunnen bedruipen. Op basis van de informatie die wij hebben gekregen van de FC en de gemeente en het vertrouwen dat het huidige bestuur bij ons wekt, hebben wij voldoende vertrouwen dat de FC Zwolle zich ook zelf kan bedruipen. Dat dus de rente en aflossing van uitstaande leningen door de FC Zwolle zélf kunnen worden betaald en dat de banken uiteindelijk de garantstelling niet hoeven in te roepen. 
De gemeenteraad neemt op 8 februari dus niet een besluit om al of niet geld te steken in de FC Zwolle. Zou dat op een gegeven moment onverhoopt wel een dergelijk besluit voor liggen, dan zal het CDA dat voorstel niet steunen. Dat hebben wij in 2008 niet gedaan toen een directe bijdrage werd gevraagd voor het kunstgrasveld in het stadion en dat zullen wij in de toekomst ook niet doen.

Lees voor reageren de voorwaarden.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Vind U dat de extra politie inzet bij “risico”wedstrijden bij FC Zwolle door de gemeente betaald moeten worden of door FC Zwolle zelf.


  ⚠️ Meld

 2. Dag Ingrid,

  Als je met extra bedoelt buitenproportioneel, omdat de boel uit de hand loopt, dan vinden wij dat de kosten verhaald mogen worden op FC Zwolle. Gewone politiebegeleiding bij grote evenementen wordt vanzelfsprekend uit de lopende begroting betaald.


  ⚠️ Meld

 3. Als ze niet promoveren lopen ze een heleboel poen mis die nu in de plannen begroot staan. Hoe groot is het risico dan dat de gemeente bij moet springen?


  ⚠️ Meld

 4. FC Zwolle kan in dat geval de begroting dusdanig bijstellen dat ze geen verlies maken, waardoor wij bij moeten springen. Dat was voor ons een belangrijke voorwaarde om in te stemmen met de garantstelling.


  ⚠️ Meld

Reageer