Zwolle viert Bevrijdingsfestival 2018: dit kun je doen + livestream terrein - Foto: Hans van Eijsden
Foto: Hans van Eijsden

Zwolle viert Bevrijdingsfestival 2018: dit kun je doen + livestream terrein

Zwolle – Sinds 25 april zijn vrijwilligers al druk in de weer om Park de Wezelanden om te bouwen voor het jaarlijkse Bevrijdingsfestival Overijssel dat op 5 mei plaats vindt. De eerste rijplaten werden uitgereden en sindsdien krijgt het terrein steeds meer vorm. In het kader van “Geef de vrijheid door” viert Zwolle ook dit jaar om de bevrijding van Nederland in 1944-45 in de herinnering te houden. Jaarlijks komen zo’n 130.000 mensen naar het festival in Zwolle. Ook dit jaar is er weer heel veel te zien, te luisteren, te doen en te beleven.

De opening van de 28e editie van het festival wordt om 11.00 uur op het hoofdpodium verzorgd. Het Bevrijdingsvuur wordt overgedragen en de vlam van het Bevrijdingsfestival Overijssel aangestoken. Dit vuur wordt door 16 estafettesporters in een tocht van 86 kilometer opgehaald uit Wageningen. Het Bevrijdingsvuur is hét symbool voor leven in vrede en vrijheid. Na het ontsteken van de vlam zal het Wilhelmus worden gezongen.

De Bluebettes zullen het muziekprogramma op het hoofdpodium openen. Daarnaast kun je gedurende het festival op de verschillende podia onder andere luisteren naar Miss Montreal, Fedde le Grand, Kraantje Pappie en Chef’Special. Maar ook bij Podium Abbott, Sena Performers Stage en het Danstheater kun je genieten van verschillende acts.

Naast de verschillende podia is er ook weer de Deltion VIP Lounge waar 50 personen terecht kunnen voor intieme optredens van onder andere Milo en Scott & Young.

Op de Familieweide kun je van 11.00-20.00 uur terecht voor theater, muziek, verhalenvertellers, circus en workshops voor jong en oud.

Kunstruimte Het Langhuis richt op het festivalterrein in Zwolle een speciaal pop up-museum in met het project: De Bom Valt Ooit? Beeldend kunstenaar Jan van Egmond wil op een innovatieve manier de dreiging van een kernoorlog onder de publieke aandacht brengen. Dit project is te zien in het Wereldpaviljoen van 12.00-19.00 uur.

Ook voor Keukentafelgesprekken kun je terecht in het Wereldpaviljoen. In een setting van een oud Hollandse keuken gaat Nadia Moussaid (bekend van Brandpunt+) samen met gasten in gesprek over de volgende vier thema’s: Vrijheid & Veiligheid, Vrijheid & Kunst, Vrijheid & Maatschappij en Vrijheid & Journalistiek.

Ook Windesheim zorgt tussen 11.00-23.30 uur voor een gevarieerd programma. Zij doen dit voor het vijfde opeenvolgende jaar in de bloementuin met het Windesheim Theater. Een gevarieerd cultureel programma waarin talentvolle studenten en medewerkers van Windesheim hun eigen visie op ‘vrijheid in de breedste zin van het woord’ geven. Van muziek tot dans, van cabaret tot colleges.

Op het Plein van de Vrijheid staan verschillende non-profit organisaties die actief informeren over wat vrijheid voor een mens kan betekenen.

Wie de drukte bij de podia even wil ontvluchten om over de Festivalboulevard te lopen, kan hier terecht voor het snuffelen langs verschillende kraampjes met allerhande gadgets. Kinderen kunnen lekker spelen op de bungee trampolines en in aquabubbels op het water.  Zoals jaarlijks is de Festivalboulevard aan de Wethouder Alferinkweg te vinden.

Voor iedereen die nieuwsgierig is hoe ver de opbouw vordert, zal er een live stream online worden geplaatst. Deze webcam-beelden worden gemaakt bovenop het provinciehuis. Het initiatief komt tot stand door een samenwerking tussen RTV Oost, Deltion College, Landstede en Boerdam.

Als aanvulling op het Bevrijdingsfestival waar de vrijheid uitbundig gevierd wordt, biedt de Dominicanenkerk Zwolle een moment van rust en ruimte voor het aansteken van een kaarsje voor de vrijheid en na te denken over wat vrijheid van ons vraagt.

Vrijheid is het waard om te vieren, want niet vanzelfsprekend. Maar wat betekent vrij zijn eigenlijk? De kerk zal op 5 mei van 11.00 uur tot 17.00 uur geopend zijn.

Live webcam van het terrein: (Bekijk ook de livestream van het hoofdpodium)

 
Artikel delen:
Reacties 147
 1. Zwolle je zal er maar wonen!!!

  Elke dag teringherrie. Ik ben in Zwolle komen wonen voor mijn rust. Die was er vroeger nog.

  Kunnen we geen petitie starten om al die onzinnige evenementen met waanzinnig veel geluidsoverlast terug te dringen?

  Ik zeg doen. NU!!!


  ⚠️ Meld

 2. Eens hoor! Probleem is bizarre grootheidswaanzin hier, van een stadje dat nauwelijks de grootte heeft van een gemiddelde westerse voorstad met ook nog eens een enorme boeren-mentaliteit. Ze hebben hier geen referentiekader omdat de eerste stad van een beetje betekenis meer dan 100 km verderop ligt. Voldoende slaap is dacht ik een grondrecht dat ik heb. Laat de gemeente Zwolle daar dan ook voor zorgen. Maar maak je geen zorgen: Kwestie van tijd voordat dat beleid landelijk nieuws wordt en dan heeft de gemeente Zwolle dagelijks gaan uitleggen waarom dit prutsstadje het meeste lawaai op haar inwoners loslaat van alle steden (inclusief de echte) van Nederland.


  ⚠️ Meld

 3. Wat is een stad van betekenis?
  Slaap is een grondrecht, volgens welke wet?
  Meeste lawaai van alle steden, heb je daar onderzoek voor?
  Bonusvraag: wel eens bij een concert in het Goffertpark geweest?


  ⚠️ Meld

 4. Gelukkig, 5 mei is weer in aantocht. Kan iedereen weer lekker gaan zeiken over alles waar ze het hele jaar op lopen te broeden.

  Het begint met lawaai en bouwhekken, straks komt weer het gezeur over het feit dat eten en drinken niet zelf mag worden meegenomen het festivalterrein op en dat de muntprijs toch echt wel aan de hoge kant is. Laat iedereen nu gewoon eens trots zijn op en genieten van een GRATIS festival dat Zwolle in de loop der jaren absoluut op de kaart heeft gezet en zorgt voor een een positieve economische bijdrage voor de lokale bedrijven. En uiteraard moet ook een GRATIS festival ergens van betaald worden. Laten we niet vergeten dat een drankje op het terras vaak net zo duur is en dat je daar ook niet je eigen broodje meeneemt. En je krijgt er gratis leuke acts en artiesten bij.

  Mensen die helemaal in dit geval, het Bevrijdingsfestival als een onzinnig evenement bestempelen zijn absoluut treurig en kortzichtig. Ik ga toch ook niet lopen zeiken op mensen die energie steken in zaken waar ik zelf geen binding mee heb! Lekker laten wezen en zoek een hobby. Kennelijk vinden bepaalde personen hun eigen (kleine) wereld veel belangrijker dan dat van (tien)duizenden anderen.

  Vrijwel alle evenementen in Zwolle zijn door mensen als jullie en groeperingen als “herrie uit de stad” om zeep geholpen waardoor er inmiddels nog erg weinig georganiseerd wordt. Ik begrijp dan ook niet waar @vanharten en @rolf zijn pleidooi op baseert; die paar evenementen waar geluid vanaf komt…tjongejongejonge….wat een toestand!

  En heren, als je zo negatief over Zwolle bent, dan ga je toch lekker verhuizen. Ondanks de ‘boerenmentaliteit’ is Zwolle in 2017 één van de (zo niet dé) beste economische regio’s van Nederland dus hoezo referentiekader en grootheidswaanzin. Laten we eens proberen om te genieten van een mooie dag, een prachtig festival, waar veel mensen zonder entree, een leuke dag kunnen hebben. Geen gezeur en gezeik en trots zijn op wat de stad Zwolle te bieden heeft.
  gemodereerd

 5. Kijk dat bedoel ik nou. Anno 2018 zijn we helemaal los van de werkelijk. Kon het maar weer 2012 worden. Zucht


  ⚠️ Meld

 6. Huh? Jij negatieveling dat je der zelf bent. En maar zeuren dat de evenementen weg zijn uit Zwolle. En maar zeuren over de zeurders. Be positive yourself


  ⚠️ Meld

 7. Beste Bart. Misschien iets beter lezen. Ik constateer alleen maar. Het zou gewoon fijn zijn als iedereen niet zo loopt te azijnzeiken op evenementen en werkzaamheden waar veel mensen tijd en energie in steken. Persoonlijk maakt mij het niet uit of een dance-event wel of niet doorgaat. Een klein groepje mensen verpest het voor de initiatiefnemers en het grote geheel en loopt te zeuren over de verkeerde zaken.


  ⚠️ Meld

 8. Als ik een tuinfeest wil organiseren bespreek ik dat eerst met de buren of zij daar geen bezwaar tegen hebben. Als zij geen bezwaar hebben dan pas zet ik het feest door. Lijkt mij normaal toch?

  Immers beter een goede buur dan een verre vriend.


  ⚠️ Meld

 9. @Christiano
  Wanneer jouw buren bezwaar maken, accepteer je dan dat je dus nooit een tuinfeest zult kunnen organiseren zolang je daar woont of zijn het dan ineens zeikburen omdat je maar 1x per jaar zo’n feest wilt houden?
  Ik stel deze vraag omdat het mij oprecht interesseert.


  ⚠️ Meld

 10. @christiano En als de hele wijk je tuinfeest leuk vindt, behalve 1 of 2 zeurpieten. Dan laat je het ook niet doorgaan?


  ⚠️ Meld

 11. prima verwoord christiano. rekening houden met de directe buur.
  tegenwoordig moet alles maar kunnen. tegenwoordig organideren ze zelfs een gay parade door de grachten vn amserdam. ze zult naar de moskee wandelen en deze drijvende polonaise tegen het lijf aan lopen.


  ⚠️ Meld

 12. 80 klachten over wat? En op 125.000 inwoners valt dat nog wel mee. Hebben @marcel @assegaai @christiano en @frank trauma’s opgelopen in hun jeugd dat ze zo in een isolement terecht zijn gekomen en alleen maar af willen geven op positieve dingen. Volgens mij is Marcel eerder een Jehova; die luisteren ook nooit naar anderen en hebben geen zelfkritiek. Jammer als je zo in het leven staat. Misschien een goede therapeut zoeken.


  ⚠️ Meld

 13. Niet iedereen dient een klacht in bij de gemeente wegens lawaai overlast. Net zo min als niet iedereen aangifte doet bij de Politie van iets. Velen beschouwen het als zinloos. De gemeente of Politie neemt mijn klacht toch niet serieus. Er veranderd toch niets. Daarom respect voor die 80 die wel de moed hadden om het zinloze klachtenformulier in te vullen.


  ⚠️ Meld

 14. In Rusland leeft volgens Poetin geen enkele homo. Soms is de werkelijkheid anders dan de instanties ons doen geloven. Waarvan akte.


  ⚠️ Meld

 15. @Jasper
  Stad van betekenis -> Met een stad van betekenis bedoel ik een vergelijkbare stad. In Zwolle ligt geen enkele stad die vergelijkbaar is qua inwoners dichtbij. Mensen zien dus niet meer in de buurstad wat normaal is.

  Volgens welke wet heb ik recht op mijn slaap -> Grondwet hoofdstuk 1 artikel 11.
  https://www.denederlandsegrondwet.nl/id/vkjaj9crtkv7/hoofdstuk_1_grondrechten
  Maar elkaar rust gunnen heeft natuurlijk meer met normale sociale omgang te maken dan met juridische circuits. Je gaat elkaar gewoon geen dingen opdringen. Slaap is nou eenmaal belangrijker dan een hoop lawaai. Het ene is nodig en het andere slecht voor een lichaam. Hoe dat zit kun je de huisarts vragen.

  Meeste lawaai van alle steden -> Een onderzoek? Ben je toevallig gemeenteambtenaar? Kun je gewoon nagaan op internet. Heb ik ook gedaan, al heb ik kleine dorpjes eerlijk gezegd overgeslagen. Gewoon de gemeentelijke agenda van middelgrote steden nakijken. Ik kon echt geen stad vinden waar meer lawaai over de inwoners wordt uitgestort dan Zwolle.

  Wel eens bij een concert in het Goffertpark geweest: Nee, dat is het ‘m juist: Ik hou niet zo van die lawaai-events. Daarom ga ik er niet heen. Dat is lastig te begrijpen voor je denk ik? Ik heb een leuke hobby, dat is het verschil met jou denk ik. Je moet toch wat kwijt op zo’n stampfeest, want je bent het wel met me eens dat de muziek nou niet echt mooi is daar. Kennelijk zit je vol frustratie. Niet goed, moet je op een andere manier wat aan doen kerel. Psychologen, niet doen. Gewoon een mooie hobby zoeken. Echt.


  ⚠️ Meld

 16. Ontastbaarheid van het lichaam. Mooi gevonden!
  Als je echt had gezocht, zeker met de hint naar Nijmegen, had je niet met droge ogen beweert dat die nog geen 10 grote feesten per jaar in Zwolle het meest van Nederland was.
  Goffertpark alleen al 5 feesten dit jaar. En dan de vierdaagsefeesten 7 dagen. Dat is al meer dan in onze stad. En dat is dus lang niet alles 🙂


  ⚠️ Meld

 17. Vind ik ook. Dat belachelijke lage aantal geen recht aan het werkelijke aantal mensen dat overlast ervaart. Je wordt afgescheept met een mailtje en Daarmee basta.

  Wie neemt nog de moeite om een mail te sturen als je weet dat er h e l e m a a l niets mee gedaan wordt. Arrogantie van de macht.

  De gemeente probeert met dit ontmoedigings beleid de meldingen te stoppen. En dat die tactiek werkt blijkt wel.

  Vorig jaar 129 dit jaar 80. Volgend jaar nog minder Let maar op. Zo kan de Gemeente “bewijzen” dat ze het heel goed doen.

  Laten ze maar enkele ambtenaartjes langs de deuren sturen dan horen ze het echte verhaal.


  ⚠️ Meld

 18. Helemaal niets? Er worden nog nauwelijks feesten bij de Wythemerplas georganiseerd en in het Weezenlandenpark mag alleen het BFO nog georganiseerd worden. Overal is het maximum aantal dB’s flink naar beneden geschroefd. En dan nog durf je met droge ogen te beweren dat de macht niets doet? Wow.


  ⚠️ Meld

 19. Mensen hier hebben niet door dat ze zelf de grootste egocentrische asocialen zijn. Verwende babyboomers die hun hele leven op hun wenken bediend zijn en huilie huilie wanneer dat een keer niet gebeurd. Echt te triest voor woorden…


  ⚠️ Meld

 20. Het is te gek om los te lopen dat huiseigenaren posters op moeten hangen tegen het wildplassen tegen hun eigendommen.

  Weer een bewijs van de ongelooflijke dikke ik mentaliteit.

  Als ik moet plassen dan doe ik dat waar en wanneer ik dat wil. En als je dat niet bevalt dan verkoop je toch die hut en rot je maar lekker op.

  Knettergek zijn ze en die 140 Euro boete is veel te weinig.


  ⚠️ Meld

 21. @Ben, je hebt geen idee! Als je zou weten aan wat voor een eisen festivals moeten voldoen en hoeveel extra kosten hiermee gepaard gaan door het doorlopende geklaag van mensen zonder leven, dan zou je dit in ieder geval niet zeggen.


  ⚠️ Meld

 22. En heb je die afvalberg gezien? The morning after. Het is dus ook nog eens waanzinnig slecht voor ons milieu. Hoe halen we de klimaatdoelstellingen van Parijs?

  Stoppen met die shit.


  ⚠️ Meld

 23. Kortom het levert de samenleving/aarde alleen maar ellende op. Er wordt al zoveel vernield.

  Laten we onze tijd, geld en middelen aan zinvolle zaken besteden om de aarde te redden en de samenleving te verbeteren.


  ⚠️ Meld

 24. Alleen Dee snapt het nog niet. Bij de anderen is jouw opmerking wel binnen gekomen. Die zijn inmiddels afgehaakt.


  ⚠️ Meld

 25. @Ben. Ik ben oprecht geïnteresseerd waarom jij denkt/vindt dat het de maatschappij geld kost. Een festival als dit levert de stad Zwolle (horeca, hotels, transport, diensten) alleen op 5 mei al miljoenen op. En dan hebben we het niet eens over de lange termijn. En mensen die wildplassen, dat is treurig en kansloos maar daar kan een festival niets aan doen; dat heeft met opvoeding te maken.


  ⚠️ Meld

 26. @Ben, ik snap het inderdaad niet. @Nico Bedoel je nu dat de mensen die overal over lopen te huilebalken zich af en toe moeten bezinnen en soms moeten accepteren dat zaken anders lopen en niet zo moeten klagen of juist de mensen die initiatieven binnen deze stad toejuichen? 🙂


  ⚠️ Meld

 27. Als er 150.000 mensen op af komen en plezier hebben, dan zegt dat genoeg of er interesse en draagvlak is voor dit soort festivals. Op een paar oerklagers na. Natuurlijk mag en moet de directe buurt inspraak hebben en feedback geven om er, ook op het vlak van overlast, elk jaar een beter gestroomlijnd feest van te maken. Leve de vrijheid!!


  ⚠️ Meld

 28. Hoe leg je later aan je kinderen uit dat 150.000 mensen mee hebben geholpen aan de vervuiling en vernietiging van onze aarde of beter hoe leggen deze 150.000 mensen dit vandaag uit aan 7.000.000.000 mensen.


  ⚠️ Meld

 29. Waarom heb je je naam gewijzigd in San. Waren Dee en ikbennieteenseenblauwvinger ineens niet goed genoeg meer? Simpele ziel.


  ⚠️ Meld

 30. Lol ik had het ovet die sneuneuzen die altijd wat te zeuren hebben. Door jullie achterlijke gezeik is al 90% van de festiviteiten verdwenen uit Zwolle en dan nog door blijven janken. Gelukkig zitten jullie dichter bij de grafkist dan bij de wieg. Zijn we snel van dat gezeik af en kunnen we weer lekker doorfeesten. Doei.


  ⚠️ Meld

 31. We vallen in herhaling Nico maar je kunt is helder. Wederom prima samengevat. Niets op aan te merken.

  Vraagje vind je het ook zo triest dat mensen onder verschillende namen hun gal maar blijven spuwen.

  De wereld is toch veel te mooi voor dit soort stumperds.


  ⚠️ Meld

 32. Ik heb meer last van mensen die met de meest stompzinnige argumenten komen. Breng aub je pc en smartphone naar de millieustraat.


  ⚠️ Meld

 33. “Door jullie achterlijke gezeik is al 90% van de festiviteiten verdwenen uit Zwolle en dan nog door blijven janken. Gelukkig zitten jullie dichter bij de grafkist dan bij de wieg”
  Dit stukje bestempel ik als het meest onozele dat ik hier ooit gelezen heb.
  Eigenlijk van wat ik dit jaar overal gelezen heb. Wat een verstand. Oja dat komt met de jaren.


  ⚠️ Meld

 34. Of…. bijvoorbeeld mensen die met relatief weinig in t leven, toch gewoon…..komt ie Nico….TEVREDEN zijn met hun leven. Bijv privé en qua centjes verdienen.
  Om zodoende relatief veel tijd voor leuke dingen houden. Vaak lachen die mensen ook om kwalificaties als “lui”.

  Misschien wat voor jou Nico…..de ambities (in alle opzichten) heroverwegen en beseffen dat het leven niet echt heel lang duurt…..EN dat je bijvoorbeeld je centjes niet mee kunt nemen.

  Zie ik je dan misschien toch nog in onze beregezellige binnënstad en/of Bij het al vanaf de eeuwwisseling (jaja heb de geschiedenis net gegoogled) gezelligste bevrijdingsfestival van ons supergave en heerlijk unieke landje?


  ⚠️ Meld

 35. Amen. En zo is het! Ik hoop dat alle egocentrische azijnzeikers de rust, eenzaamheid en treurnis vinden die ze zoeken en verdienen. Wat een stelletje treurige types zonder leven. Geniet ervan mannen!


  ⚠️ Meld

 36. Ja, allemaal achter de geraniums, net als Ben. Geen lol, geen plezier, geen vakanties, niets sociaals. Gewoon genieten van het grote NIX!!


  ⚠️ Meld

 37. Hey levensgenieter of onder welke namen reageer je allemaal. Lekker aan het trollen jongen? Is dat waarom je op aarde bent gezet. Lekker trollen. Simpele ziel. Ga wat lerks doen en val anderen vooral niet lastig met je hobby.


  ⚠️ Meld

 38. Lekker je wereld creeeren Zwollenaarffback. Stoer reageren met andere namen om je gelijk aan te tonen. Droeftoeter


  ⚠️ Meld

 39. Ben, hier maak je wel een punt. Sinds 1991 hebben we dit festival in Zwolle en het wordt namelijk steeds groter! Worden de omwonenden wel gecompenseerd voor dit festival? Wordt de schade vergoed? Ik weet het niet, maar heb een vermoeden dat de omwonenden met het schoonmaakwerk en de ellende zitten na het “feestje”. Het zou misschien beter zijn om dit feest kleiner te maken of bij Wijthemerplas te vieren.
  Nogmaals, het is niet mijn feest. Jaren geleden zag je al de vreemdste figuren op dit feest af komen. Uit grotten en holen kwamen ze dan naar de prachtige stad toe geslopen. Volk dat je nooit in de binnenstad ziet. Tijdens het prachtige concert van Manu Chao in 2016 heb ik het feest voor de laatste keer bezocht; er was geen klap veranderd. Dezelfde figuren hingen er nog steeds rond.


  ⚠️ Meld

 40. Waarom kan het feest niet terug naar de situatie van voor 1991, gewoon op het plein en in de stad. Het feest is dan vergelijkbaar met de festiviteiten zoals koningsnacht; een fijn Zwols feestje. Niets mis mee en daar heeft de Zwolse binnenstad ook iets aan?


  ⚠️ Meld

 41. @Levensgenieter/san/Zwollenaarffback

  Komt Dotan ook nog optreden?

  Hihihi wat mooi wat mooi. De lafbek houdt nu zijn grote bek dicht.


  ⚠️ Meld

 42. Uitgerekend het hoofdpodium heeft nog altijd geen sponsor. Logisch.

  Wie wil de naam van zijn bedrijf verbinden aan de zuipende, rokende, blowende, wildplassende, puinhoop veroorzakende en vandalistische jeugd?

  Slaat een gat In de toch al op subsidie drijvend festival.


  ⚠️ Meld

 43. @levensgenieter/Zwollenaarffback en al zijn andere pseudoniemen

  Treedt Dotan vandasg nog op het BFO hihi wat mooi wat mooi


  ⚠️ Meld

 44. Maakt het BFO al gebruik van zonnepanelen of gebruikt ze nog altijd vies gas en elektriciteit van kolen en gas? #DTV


  ⚠️ Meld

 45. En waarom heeft het veteranen platform geen prominente plaats gekregen op het festival terrein ?

  Heeft de commercie een hogere prioriteit ? Hoger dan de mensen die voor onze vrijheid vechten?

  Hoe is dit in Godsnaam mogelijk.


  ⚠️ Meld

 46. Niemand heeft een antwoord op mijn vragen en dat is logisch want het zijn de juiste en gevoelige punten die worden aangestipt.


  ⚠️ Meld

 47. Mooi artikel in de Sensator over sponsorloos hoofdpodium. Veel bedrijven investeren alleen nog maar in duurzame of familiaire evenementen.

  En als het BFO een ding niets is dan is het dat. Niek vd Sprong heeft nagelaten het festival te vernieuwen. Hij maakte het oude recept alleen maar groter maar niet vernieuwend met dit als logisch vervolg.

  Hoogste tijd voor verduurzaming van het evenement anders kon het wel eens snel afgelopen zijn met dit achterhaald festival.


  ⚠️ Meld

 48. Niet flauw doen Ben af is af. Hihihihi wat mooi wat mooi.
  gemodereerd

 49. Ik lees op de website van BFO dat eten drinken strikt verboden is om mee te nemen. Drugs mag natuurlijk wel. Daar lees ik niets over.

  Trip ze.


  ⚠️ Meld

 50. Ja en als ik de huisregels en reglement samenvat dan als he het festivalterrein betreedt je al je rechten en vrijheden je ontnomen.

  Dat lijkt mij zeer eigenaardig aangezien een van de sponsoren van het BFO juist het thema heeft om onze vrijheid door te geven. Dat rijmt niet met elkaar. Heel eigenaardig.


  ⚠️ Meld

 51. Was een super leuk festival! Woon praktisch naast het festival dus lekker dicht bij! =D Ben nu al benieuwd naar wat er volgend jaar komt =)
  Thnx trouwens voor de livestream! Was leuk om zo een beetje de boel te bekijken terwijl we thuis even wat aten op het balkon. Konden we het zien én horen!
  Super gaaf


  ⚠️ Meld

 52. Je kunt toch tenminste je vermoeden (nogal anders als ergems blind op varen, wat weer wat anders is dan ergens blind op gaan) wel staven?


  ⚠️ Meld

 53. Onderzoeksjournalisten ontwikkelen dat gevoel óók sterk. En dan ga je graven op zoek naar bewijzen. Ditmaal (nog) niet gedaan.


  ⚠️ Meld

 54. Waar en wanneer was het bevrijdingsfestival in de binnenstad dan. Kan me me nog wel herinneren dat het op de bagijnesingel was.


  ⚠️ Meld

 55. Ben, hier zit je fout. Volgens de gegevens die gepubliceerd zijn ontvangen de bestuurders geen vergoeding. Let wel, enkel de gegevens van 2015 zijn gepubliceerd. Er zijn nog geen cijfers voor 2017 voorhanden (vindbaar op internet).


  ⚠️ Meld

 56. Bron, vanaf 1991 is er een wijziging gekomen in de opzet. Het festival werd groter en verplaatste zich van de stad naar het park. Op zich niets mis mee, maar hiermee verschuif je ook de evenementen naar een afgesloten terrein. Veiligheid of niet, de charme is er in middels vanaf. Het festival is verworden tot een commercieel gebeuren ipv de kneuterigheid van vroeger. Wat is wijsheid? 140.000 mensen vinden de opzet leuk en geslaagd en gaan graag naar het festival toe (gezien de bezoekersaantallen). Mijn vraag is alleen wat heeft de stad Zwolle eraan? Moet de gemeente hier geld in stoppen? Economisch heb je er weinig aan. De consumptie van de bezoekers (het overgrote deel) van het festival vind enkel plaats in de afgesloten “cocon” van het festival terrein.


  ⚠️ Meld

 57. Ik zie het nu pas. Ik begreep je nooit helemaal. Maar als je denkt dat ik dit allemaal was heb je het aardig mis 🙂


  ⚠️ Meld

 58. Dat had ik door vandaar dat ik mijn bijnaam al had toe gelicht.

  Nee dat weet ik maar ik ga niet het hele overzicht publiceren. Mijn strekking van het verhaal was wel duidelijk. Denk ik.


  ⚠️ Meld

 59. Beste Ben,

  Ze hebben vanuit BFO diverse edities de volledige begroting in de Stentor laten zetten om dit soort misstanden voor te zijn. Juist voor iemand die misstanden aan de grote klok zou willen hangen is het jammer dat je kennelijk niet helemaal inleest. Je zou dan namelijk weten hoeveel het festival kost en hoeveel risico er wordt gelopen. Waarschijnlijk zou je dan ook weten waarom je geen eten en drinken mee mag nemen. Als je in een restaurant gaat zitten neem je dan je eigen boterham mee? Niek is er vast niet mee gestopt omdat het festival zo’n enorme melkkoe is.


  ⚠️ Meld

 60. Ben, ik kan enkel de cijfers van 2015 zien. Op pagina 18 staat een staatje met de bedrijfskosten. Ik zie echt geen vergoeding/salaris.


  ⚠️ Meld

 61. Excuus Dee maar juist om openheid te betrachten lijkt het mij raadzaam om de begrotingen/ jaarverslagen op hun eigen website te plaatsen. Daar zoekt men ze het 1e en is het meest logisch.


  ⚠️ Meld

 62. De Sensator 04.05.2012 “voor het eerst geeft het bestuur een kijkje in de begroting van het BFO”.

  Daar blijft het bij. Geen begroting te zien. Wie helpt mij daaraan?


  ⚠️ Meld

 63. Klaas-Jan, ik ken de cijfers niet anders dan wat ik toentertijd in de Stentor las en wat ik hier en daar lees van journalisten. Ik begreep wel dat Niek van der Sprong gestopt is omdat het risico te groot is, de uitgaven nauwelijks omlaag konden en sponsoren en partners denken, zo’n groot festival redt zichzelf vast wel. Alles moet kennelijk meezitten wil het rendabel zijn, dat is natuurlijk geen fijn uitgangspunt. Mensen die denken dat het een melkkoe is zitten er absoluut naast. Als ik het goed begrijp zie ik via je link dat de bedrijfskosten voor de editie 2014 bijna 911.000 euro zijn geweest. Zaken omtrent beveiliging en geluid zijn de laatste jaren alleen maar toegenomen. De totale kosten zullen inmiddels nog wat hoger zijn. Misschien ben ik een uitzondering maar ik begrijp oprecht niet dat mensen dan niet snappen dat dit bedrag ergens van betaald moet worden (horecaomzet). En laten we eerlijk zijn, hier moeten behoorlijk veel drankjes voor worden verkocht.


  ⚠️ Meld

 64. Dee, ik merk alleen op dat het verstandig zou zijn om opener te zijn met cijfers. Dat helpt je verder met een zuiver discussie. Wat betreft de kosten en de opbrengsten. Stel dat de kosten van het festival op 1Mio geraamd zijn. Wanneer elke bezoeker 7 Eur besteed je al uit de kosten bent…. Met het mooie weer denk ik dit wel mogelijk moet zijn.
  Mijn kritiek op het gebeuren is de opzet van het festival. Het festival werd sinds 1991 steeds groter en verplaatste zich van de stad naar het park. Op zich niets mis mee, maar hiermee verschuif je ook de evenementen naar een afgesloten terrein. Veiligheid of niet, de charme is er inmiddels vanaf. Het festival is verworden tot een commercieel gebeuren ipv de kneuterigheid van vroeger. Wat is wijsheid? 140.000 mensen vinden de huidige opzet leuk en geslaagd en gaan graag naar het festival toe (gezien de bezoekersaantallen). Mijn vraag is alleen wat heeft de stad Zwolle eraan? Moet de gemeente hier geld in stoppen? Economisch heb je er weinig aan. De consumptie van de bezoekers (het overgrote deel) van het festival vind enkel plaats in de afgesloten “cocon” van het festival terrein. De investering brengt de Zwolse bedrijvigheid vrij weinig (tot niets). Moet je hiervoor Zwolse gemeenschapsgelden in investeren….


  ⚠️ Meld

 65. Vanuit mijn achtergrond denk ik dat wat je zegt kan kloppen mits het zoals dit jaar prachtig weer is. Volgens mij is er een stelregel die 5 euro aangeeft per bezoeker. Tevens stijgt de inkoop navenant met de verkoop dus daar zit nog wel iets tussen, Via jouw link geeft 2014 een horecaresultaat aan van 586.295. Met de eerder genoemde kosten van 911.000 blijft er nog wel een aardig bedrag over. Als de subsidies en sponsoring teruglopen en de organisatiekosten toenemen hoef je geen rekenwonder te zijn om te weten dat het geen abc’tje is en dat de haalbaarheid onder druk staat. Wat betreft transparantie ben ik het trouwens helemaal met je eens.

  Qua opzet, slechts een mening vanuit mijn kant, ik vind het net weer wat anders dan een dag in de binnenstad. Ik vind een Statenfestival bijvoorbeeld vreselijk. Veiligheid is vaak de reden dat deze keuzes gemaakt moeten worden. Het kan zijn dat iemand het leuker vindt om in de binnenstad te zijn maar deze locatie lijkt me lastiger onder controle te houden en de overlast is vele malen groter dan nu. Ik hoor van diverse horeca uit de binnenstad dat dat 5 mei de beste dag van het jaar is, hotels zitten vol. Als je kijkt hoeveel publiek uiteindelijk door BFO naar Zwolle wordt getrokken en zich verspreidt over de binnenstad, dan levert dit de stad natuurlijk erg veel op.In tegenstelling tot Dance4Liberation. Hier koop je een kaart en mag je het terrein niet af. Daar heeft Zwolle als stad helemaal niets aan. Ik denk dus dat je je vergist als je denkt dat een festival als BFO de stad weinig tot niets oplevert.

  De subsidie is inmiddels gehalveerd: http://www.rtvfocuszwolle.nl/e-474-020-subsidie-zwolse-evenementen-2018/amp/
  Ik denk dat de waarde van BFO voor de stad Zwolle in alle opzichte aanzienlijk hoger is dan bijvoorbeeld Winters Zwolle of een Stadsfestival.


  ⚠️ Meld

 66. Vanuit mijn achtergrond denk ik dat wat je zegt kan kloppen mits het zoals dit jaar prachtig weer is. Volgens mij is er een stelregel die 5 euro aangeeft per bezoeker. Tevens stijgt de inkoop navenant met de verkoop dus daar zit nog wel iets tussen, Via jouw link geeft 2014 een horecaresultaat aan van 586.295. Met de eerder genoemde kosten van 911.000 blijft er nog wel een aardig bedrag over. Als de subsidies en sponsoring teruglopen en de organisatiekosten toenemen hoef je geen rekenwonder te zijn om te weten dat het geen abc’tje is en dat de haalbaarheid onder druk staat. Wat betreft transparantie ben ik het trouwens helemaal met je eens.

  Qua opzet, slechts een mening vanuit mijn kant, ik vind het net weer wat anders dan een dag in de binnenstad. Ik vind een Statenfestival bijvoorbeeld vreselijk. Veiligheid is vaak de reden dat deze keuzes gemaakt moeten worden. Het kan zijn dat iemand het leuker vindt om in de binnenstad te zijn maar deze locatie lijkt me lastiger onder controle te houden en de overlast is vele malen groter dan nu. Ik hoor van diverse horeca uit de binnenstad dat dat 5 mei de beste dag van het jaar is, hotels zitten vol. Als je kijkt hoeveel publiek uiteindelijk door BFO naar Zwolle wordt getrokken en zich verspreidt over de binnenstad, dan levert dit de stad natuurlijk erg veel op.In tegenstelling tot Dance4Liberation. Hier koop je een kaart en mag je het terrein niet af. Daar heeft Zwolle als stad helemaal niets aan. Ik denk dus dat je je vergist als je denkt dat een festival als BFO de stad weinig tot niets oplevert.

  De subsidie is inmiddels gehalveerd: http://www.rtvfocuszwolle.nl/e-474-020-subsidie-zwolse-evenementen-2018/amp/
  Ik denk dat de waarde van BFO voor de stad Zwolle in alle opzichte aanzienlijk hoger is dan bijvoorbeeld Winters Zwolle of een Stadsfestival.
  gemodereerd

 67. Klaas-Jan,

  Vanuit mijn achtergrond denk ik dat wat je zegt kan kloppen mits het zoals dit jaar prachtig weer is. Volgens mij is er een stelregel die 5 euro aangeeft per bezoeker. Tevens stijgt de inkoop navenant met de verkoop dus daar zit nog wel iets tussen, Via jouw link geeft 2014 een horecaresultaat aan van 586.295. Met de eerder genoemde kosten van 911.000 blijft er nog wel een aardig bedrag over. Als de subsidies en sponsoring teruglopen en de organisatiekosten toenemen hoef je geen rekenwonder te zijn om te weten dat het geen abc’tje is en dat de haalbaarheid onder druk staat. Wat betreft transparantie ben ik het trouwens helemaal met je eens.

  Qua opzet, slechts een mening vanuit mijn kant, ik vind het net weer wat anders dan een dag in de binnenstad. Ik vind een Statenfestival bijvoorbeeld vreselijk. Veiligheid is vaak de reden dat deze keuzes gemaakt moeten worden. Het kan zijn dat iemand het leuker vindt om in de binnenstad te zijn maar deze locatie lijkt me lastiger onder controle te houden en de overlast is vele malen groter dan nu. Ik hoor van diverse horeca uit de binnenstad dat dat 5 mei de beste dag van het jaar is, hotels zitten vol. Als je kijkt hoeveel publiek uiteindelijk door BFO naar Zwolle wordt getrokken en zich verspreidt over de binnenstad, dan levert dit de stad natuurlijk erg veel op.In tegenstelling tot Dance4Liberation. Hier koop je een kaart en mag je het terrein niet af. Daar heeft Zwolle als stad helemaal niets aan. Ik denk dus dat je je vergist als je denkt dat een festival als BFO de stad weinig tot niets oplevert.

  De subsidie is inmiddels gehalveerd: http://www.rtvfocuszwolle.nl/e-474-020-subsidie-zwolse-evenementen-2018/amp/
  Ik denk dat de waarde van BFO voor de stad Zwolle in alle opzichte aanzienlijk hoger is dan bijvoorbeeld Winters Zwolle of een Stadsfestival.


  ⚠️ Meld

 68. Dee, het gaat mij in deze discussie voornamelijk over de transparantie en het gemeenschapsgeld. Mijn zoon en dochter vonden het festival prachtig. Kraantje Pappie en Sanne Hans waren voor hen de toppers, naast de line-up van het Danstheater. Ik heb Fata Boom en Sanne Hans gezien en daarna was het voor mij wel weer klaar en gauw naar de stad gegaan. Fijn op het terras. Nogmaals, ieder z’n ding. Gemeenschapsgeld moet goed en verstandig besteed worden. Je kunt het geld maar één keer uitgeven en dan wil je er zo veel mogelijk aan hebben.


  ⚠️ Meld

 69. Dee, het gaat mij in deze discussie voornamelijk over de transparantie en het gemeenschapsgeld. Mijn zoon en dochter vonden het festival prachtig. Kraantje Pappie en Sanne Hans waren voor hen de toppers, naast de line-up van het Danstheater. Ik heb Fata Boom en Sanne Hans gezien en daarna was het voor mij wel weer klaar en gauw naar de stad gegaan. Fijn op het terras. Nogmaals, ieder z’n ding. Gemeenschapsgeld moet goed en verstandig besteed worden. Je kunt het geld maar één keer uitgeven en dan wil je er zo veel mogelijk aan hebben.
  Mbt tot je opmerking over Winters Zwolle en het stadsfestival, helemaal mee eens. Ik zie meer in het grachtenconcert, koningsnacht, stratenfestival, foodtruckfestival en een eventueel te organiseren Zwols preuvenement (op Maastrichtse leest).


  ⚠️ Meld

 70. @Klaas Jan, qua transparantie ben ik met je eens. Het blijft natuurlijk een mening maar ik vind de subsidie van de gemeente persoonlijk een relatief klein bedrag als je kijkt naar het feit dat dit aan omzet voor de binnenstad vele tonnen extra oplevert op korte en lange termijn. Naast omzet gaat dit als een sneeuwbal door dankzij werkgelegenheid, loon en weer uitgaven. Ook komt de stad Zwolle mede door nieuwswaarde (NOS0 goed in beeld. Nogmaals, dit staat los van het openbaar maken van cijfers.


  ⚠️ Meld

 71. (N)Iemand?

  De Sensator 04.05.2012 “voor het eerst geeft het bestuur een kijkje in de begroting van het BFO”.

  Daar blijft het bij. Geen begroting te zien. Wie helpt mij daaraan?


  ⚠️ Meld

 72. Dee, dan zijn we het daar over eens. Ik hoop dat de organisatie de cijfers dan gauw bijwerkt op de ANBI site naar de cijfers voor 2017. Moet volgens mij niet zo heel moeilijk zijn.
  Waar ik de organisatie wel een compliment voor moet geven is dat er geen gekkigheid op het terrein was. Dat is bij andere evenementen wel eens wat anders. Je kunt je kinderen er met een gerust hart naar toe sturen.


  ⚠️ Meld

 73. Vraag eens aan de Agnietenplas, op de Milligerplaya….of aan de Wijde Aa of De Wythmener. Wel opschieten anders zijn ze aan t eten.


  ⚠️ Meld

 74. Ben zeur niet ouwe kous, goole of wayback je loopt te zeuren tot den treuren maar dat.zal je insteek wel wezen. Nu naar je baasje en slapen


  ⚠️ Meld

 75. Eigenlijk ben je gewoon een lui iemand, creëert een vraag die er niet is, neemt standpunt. Vervolgens moet een ander je wat aandragen wat je niet zint. Hm, verveling, uitkering, of nepp Pam?


  ⚠️ Meld

 76. En dat was Harderwijk alweer en zo zoeven we door. Time Bandits fluistert in mijn oor ooooh i am specialised in you.

  Maak er wéér een mooie positieve energieke dag van.

  Oooh i am specialised in you


  ⚠️ Meld

 77. Het Bevrijdingsfestival is provinciaal georganiseerd. Volgens het openbare provinciaal subsidieregister ontving het BFO in 2017 tweemaal 67.500 euro evenementensubsidie en eenmaal 50.000 euro voor viering bevrijding.


  ⚠️ Meld

 78. En alweer op pad. Terwijl sommigen nog op 1 oor liggend.

  Vergezeld door de vvrolijke klanken van Richenel met Dance around the world .

  Doet mij terug denken aan mijn tijd bij Radio Zwolle waar ik een radioprogramma had op woensdagavond. Toptijd.
  gemodereerd

 79. STATUS QUO dit jaar bij Ribs & Bllues in Raalte!
  … Met Pinksteren. Überhaupt gaaf festival; eeMnnisschien wel met rollator om de alimentaties


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.