Stilte op station Stadshagen Zwolle na stoppen proef - Foto: Gerrit-Jan Mondria
Foto: Gerrit-Jan Mondria

Stilte op station Stadshagen Zwolle na stoppen proef

Zwolle – Na 2 weken is het dan alweer voorbij, station Stadshagen is voorlopig voor onbepaalde tijd opnieuw gesloten. De afgelopen twee weken stopte de trein van Blauwnet bij wijze van proef op station Stadshagen. Volgens de huidige planning zal het station in december 2019 open gaan. Of dit ook werkelijk gaat gebeuren is nog niet definitief besloten.

Het station zou geopend worden in december 2017. Echter werd kort voor de opening het besluit genomen het Kamperlijntje niet te laten stoppen bij station Stadshagen. In plaats van de afgesproken snelheid van 140 km per uur kon er vanwege problemen met de bodem hoogstens 100 km per uur gereden worden. Dit paste niet in de dienstregeling.

Naast het uitvoeren van de proef werkt ProRail dit jaar aan een aantal aanpassingen in de infrastructuur om meer ruimte te krijgen in de dienstregeling. Het gaat om een perronverlenging op station Zwolle Stadshagen waardoor er gemakkelijker gestopt kan worden en een versterking van de energievoorziening, waardoor treinen met meer power uit stations kunnen wegrijden. Ook worden seinen, borden en beveiliging op het traject aangepast naar de nu structurele snelheid van 100 km/uur.

De proef maakt onderdeel uit van een breder onderzoek van Keolis met stakeholders en Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) over de haalbaarheid van het opnemen van station Zwolle Stadshagen in de dienstregeling. Naar aanleiding van de uitkomsten van dit onderzoek en de beoordeling over het uitvoeren van de nieuwe dienstregeling door de ILT, adviseert Keolis aan de provincie Overijssel over het opnemen van station Zwolle Stadshagen in de nieuwe dienstregeling. De provincie Overijssel neemt hierover een definitief besluit.

Foto's 3
Stilte op station Stadshagen Zwolle na stoppen proef - Foto: Gerrit-Jan Mondria
Foto: Gerrit-Jan Mondria
Stilte op station Stadshagen Zwolle na stoppen proef - Foto: Gerrit-Jan Mondria
Foto: Gerrit-Jan Mondria
Artikel delen: